W220 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola W220
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola W220. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola W220 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Motorola W220

Standardna oprema:
Telefon
Baterija
Punjač
Stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu

Motorola W220 je model telefona na preklop namenjen nezahtevnim kupcima koji poseduje FM-radio. Međutim, ukoliko Motorola izrađuje telefone na preklop, zašto onda ne primenjuje svoje iskustvo stečeno sa modelom Motorola RAZR, imajući u vidu da velika sličnost sa RAZR dizajnom privlači pažnju. Povrh svega toga, direktor dizajna pri kompaniji Motorola, Ignacio Germade, dao je odgovor koji se tiče dalje primene RAZR dizajna. Izjavio je sledeće: "Zašto je RAZR loš? Čak i u poređenju sa velikiim brojem sveprisuthin ideja o upotrebi koje su bile deo inicijalnog dizajna telefona, ne razmišljamo da je ovakav dizajn iscrpeo sve svoje potencijale ni na koji način. Po mom mišljenju, RAZR teži da postane klasičan telefon, a klasika nikada ne stari..."

Svojim merama, 46x95x16.7mm sa samo 93gr težine, Motorola W220 može stati u bilo koji džep. Čitavo kućište izrađeno je od plastike visokog kvaliteta; do sada nije otkrivena nijedna loša tačka kada je u pitanju kvalitet izrade. Postoji samo jedna verzija ovog telefona kada se radi o izboru boja i to je kombinacija crne i srebrne. Dok je srebrna površina glatka i ne prlja se tako često, okvir crne boje je sjajan i veoma brzo se zaprlja, tako da je posle svakog razgovora neophodno čišćenje.

Uređaj ne poseduje eksterni ekran, međutim, i dalje ćete biti obavešteni o propuštenim pozivima, dolazećim porukama kao i o statusu baterije preko tri servisna indikatora koji se nalaze na gornjoj polovini. Ikone su veoma velike i teško ih je ne primetiti.

Sa leve strane kućišta nalazi se taster za podešavanje jačine zvuka, a malo niže je i konektor za punjač. Sa desne strane se nalazi samo audio priključnica (2.5mm). Otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata nalazi se na gornjoj ivici.

Telefon se lako može otvoriti jednom rukom a ispupčena ivica između dve polovine samo olakšava ovaj postupak. Kada je uređaj otvoren, dve polovine sklapaju ugao od oko 180° što korišćenje aparata čini veoma ugodnim.

Uređaj poseduje cSTN ekran rezolucije 128x128 piksela (28x28mm) koji može prikazati do 65.536 boja. Kvalitet ekrana je osrednji u svakom smislu, na sunčevim zracima bledi tako da ne postoji mogućnost da pročitate informacije. U osnovi ovako suženi ekran je načinjen da bi se zadržala cena u već određenom opsegu budući da ima dovoljno prostora da se ugradi veći i bolji ekran.

Tastatura ima nekoliko sličnosti sa onom koja se nalazi u Motorola RAZR modelu i tu se svaka sličnost završava budući da su tasteri načinjeni od plastike, a ne od metala kao što je kod RAZR modela. Tasteri su odvojeni uskim gumenim okvirom koji se blago izdiže izvan ravne površine tastature; nema nikakvih problema kod korišćenja tastature. Plavo pozadinsko svetlo tastature je nejednako raspoređeno, naime centralni red (2, 5, 8, 0) je lošije osvetljen od ostalih, tako da su urezani simboli blago zatamnjeni.

Sa zadnje strane nalazi se otvor zvučnika koji služi za reprodukciju melodija i ostalih zvučnih alarma.

Ostatak površine zadnje strane zauzima poklopac baterije koji je veoma pouzdan i koji ne ostavlja nikakav zazor. Telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 850mAh, koja prema tvrdnji proizvođača obezbeđuje skoro 550 minuta razgovora i do 340 sati u režimu mirovanja. Pri testiranju baterijala je trajala 4 dana uz prosečno 15-20 minuta razgovora dnevno, 15 minuta korišćenja drugih funkcija i otprilike 2 sata slušanja radija dnevno. Uređaj je pokazao odlično vreme rada, a ukoliko odlučite da ne koristite radio, može izdržati i duže.

Meni

Izgled menija je tipičan za sve Motorola uređaje, naime radi se o 3x3 matrici sa fino iscrtanim ikonama. Nema brze navigacije brojevima. Imajući u vidu mali broj funkcija i mogućnost da se neke dodele navigacionom tasteru, ne možemo reći da je ovo nedostatak budući da istovremeno uređaj ima prečice za brzi pristup u posebnom meniju što korisnik sam određuje. Možete dodeliti brzo biranje brojeva preko tastera ali ne i funkciju, sve je uobičajeno.

Telefonski imenik. Kapacitet imenika je 600 telefonskih brojeva i do 100 polja sa dodatnim informacijama (beleške, e-mail adrese, poštanske adrese, web-strane). Svako od pomenutih polja se koristi nezavisno od 100 dostupnih polja. Svaki unos može imati do 5 brojeva telefona, a možete odrediti i tip. Prvi unešeni broj se smatra osnovnim podešenim, i biće prikazan na listi. Postoji 15 grupa za kontakte, za neke od njih možete odabrati melodiju koju želite, dok to ne možete uraditi i za same unose. Sadržaj imenika može se poslati na drugi telefon preko SMS-a, ne postoji drugi način. Podaci sa SIM-kartice mogu se kopirati na telefon i obrnuto. Unosi sa memorije SIM-kartice i telefona se prikazuju na listi. Možete koristiti funkciju pretrage sa prvih šest slova.

Poruke. Možete uskladištiti do 250 SMS poruka koliko je dostupno na telefonu kao i određeni broj koji se može uskladištiti u memoriji SIM kartice. Ovo je veoma neobično za ovakvu vrstu proizvoda ili ovog proizvođača. U podešavanju poruka možete odrediti način na koji će se memorija puniti, da li će se prvo puniti memorija SIM-kartice pa telefona ili obrnuto. Podržan je iTAP,pretpostavljeno unošenje teksta a moguće je i ubacivanje emoticon-a, jednostavnijih slika za poruke (EMS standard). Jedna od neuobičajenih stvari je to da možete ubaciti tekstualni šablon kao i unose iz imenika.

Telefon podržava MMS standard, postoje šabloni. Ukupno možete potrošiti do 570Kb memorije, što nije uobičajeno za novije modele. Sa druge strane, sumnjam da vlasnici ovog modela telefona i koriste ovu funkciju koja je više opcionog tipa.

Za zvuk poruke je dostupno pet mogućih tonova, a sopstveni ton se ne može dodati.

Liste poziva su organizovane uobičajeno, postoje tri liste, možete videti broj telefona, datum i vreme za svaku. Birani brojevi su obeleženi specijalnim ikonama. Pored toga, možete videti informacije vezane za vreme trajanja poziva, troškove (ukoliko je ova funkcija omogućena), kao i informacije o GPRS sesijama.

WAP pretraživač je verzije 2.0 što je neobično za ovaj segment, takođe postoji podrška za internet APN. Ova karakteristika može postati velika prednost u slučaju da telefon ima samo jedan način povezivanja sa računarom. Budući da nema, ova karakteristika tada pruža mogućnost korišćenja jeftinijeg pristupa internetu i to je sve. U svim drugim situacijama pretraživač je dobar. Možete omogućiti ili onemogućiti slike, omogućiti cookies i sačuvati istoriju posećenih WEB strana. Može se podesiti do 10 profila za internet podešavanja.

Alati.U ovom meniju ćete videti sve uobičajene funkcije kao što su kalkulator, podešavanje prečica, SIM-meni, chat funkcija kao i korišćenje lampice. Ukoliko aktivirate funkciju LED nemojte se mučiti i tražiti ga na kućištu telefona već pogledajte na ekran koji pobeli i to vam je lampica. Ova funkcija je veoma čudna i nelogična. Funkciji je teško pristupiti, a potpuno je beskorisno dodeliti i navigacionom tasteru. U suštiti rezultat će biti gotovo isti, a u slučaju da imate sopstvenu pozadinsku sliku onda funkcija lampice nije omogućena.

Kalendar ili planer – još jedna stavka ovoga menija. Kalendar možete pregledati po mesecima, brzo se prebacivati na željeni datum i proveriti da li postoje neki unosi. Sve je veoma jednostavno, nema nikakvih osobenosti.

Igre. Ovaj uređaj ima tri prethodno instalirane igre - Fudbal, Rebels (arkada) i Crazy (igra koja podseća na Worms). Ne možete dodavati nove igre.

Alarm časovnik. Možete kreirati nekoliko alarm časovnika i svakom se može dodeliti posebna melodija. Takođe možete podesiti ponavljanje (jedanput, dnevno, samo radnim danima), a vibracija se može isključiti. Svaki alarm časovnik može imati svoje ime, a mogu biti aktivni i ako je telefon isključen.

Multimedija. Ova sekcija sadrži sve slike, melodije i radio. Prve dve stavke menija su standardne i o tome nećemo dalje diskutovati. Samo bih napomenuo da obe koriste dinamičku memoriju (570Kb).

Radio je izveden na veoma zanimljiv način: na primer, možete uneti željenu frekvenciju preko tastature ili skrolovati do nje preko navigacionog tastera. Osetljivost prijemnika je dobra. Do 9 stanica se može uskladištiti u memoriji, što ne predstavlja prednost kada se poredi sa konkurencijom. Ali ono što je velika prednost je mogućnost da radio radi i kada je minimizovan, a to se postiže pritiskom na taster za prekid veze. Tada ćete videti tekstualnu liniju na glavnom ekranu sa nazivom stanice ili njenom frekvencijom. I to nije sve, levim programabilnim tasterom pozivate Radio meni tako da na veoma lak i brz način možete pokrenutu aplikaciju i promeniti frekvenciju ukoliko je potrebno. Pritiskom na jedan od 9 numeričkih tastera pristupate jednoj od 9 uskladištenih stanica. Možete isključiti sve zvuke samo jednim pritiskom i kasnije ih ponovo uključiti na istu jačinu. Kada isključite slušalice radio se automatski isključuje.

Podešavanja. Ovaj uređaj se ne može pohvaliti velikim brojem podešavanja ali vredno je pomenuti nekoliko stvari. Prisutne su tipične mogućnosti odabira pozadinske slike, boje menija i zaštitnika ekrana. Umesto profila morate koristiti stilove zvona koji su karakteristični za Motorola telefone. Postoji funkcija podešavanja automatskog isključivanja što je veoma interesantno.

Utisci

Ovaj uređaj nema nikakvih problema sa prijemom i odgovara današnjim standardima; jačina zvučnika je dovoljna za razgovore na otvorenom. W220 ima polifone melodije koje su 32-tonske i dovoljno su glasne u najvećem broju slučajeva, a nedostaje podrška za MP3. Morate koristiti midi melodije koje se veoma lako mogu pronaći na internetu. Jačina zvuka na ovom modelu je veoma jaka zahvaljujući odvojenom zvučniku, tako da kada se nalazite u prostoriji nema smisla pojačati jačinu zvona na maksimalnu vrednost. Jačina vibracije je nešto iznad proseka.

Motorola W220 je tipični uređaj privlačnog dizajna namenjen nezahtevnim kupcima, koji zadržava dobar deo karakteristika RAZR modela i odličnu tastaturu koja je veoma prikladna za upotrebu. Među značajnije karakteristike mogu se ubrojiti odlične mogućnosti imenika kao i FM-radio modul, pored odličnog vremena trajanja baterije i izuzetno glasnih melodija. Ipak, ovaj model poseduje i nekoliko mana među kojima su mali ekran i odsustvo MP3 i Java podrške.

Sve kod ovog aparata ispunjava zahteve većine nezahtevnih korisnika koji obično žele da dobiju portabl uređaj privlačnog dizajna sa FM radijom za malu svotu novca. Motorola W220 se na tržištu pojavila početkom jula 2006-e godine.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024