W300 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W300
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W300. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W300 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Sony Ericsson W300i/Z530i

Standardni paket:
Telefon
Punjač
Korisničko uputstvo
CD sa programima (W300i)
Memorijska kartica M2 256 MB (64 MB kod Z530i)
USB kabl
HPM-70 stereo slušalice (samo kod W300i)

Sony Ericsson je sistematično proširivao svoju proizvodnu liniju sa Walkman serijom proizvoda. Predstavljanjem modela namenjenih prosečnim kupcima ova serija bi svakako doživela veću popularnost a samim tim i veći broj prodatih primeraka. S obzirom da ostali proizvođači imaju veliki broj modela namenjenih prosečnim kupcima, možemo reći da je Sony Ericsson model veoma bitan za tog proizvođača. Pošto već postoje modeli sa memorijskim karticama, podrškom za MP3 i veoma prihvatljivim cenama, u kompaniji Sony Ericsson su odlučili da predstave dva modela istovremeno: Sony Ericsson W300i i Sony Ericsson Z530i, jeftiniji model sa istom funkcionalnošću ali siromašnijim pratećim paketom.

Dizajn ovog telefona na preklop je veoma neobičan; kada ga pogledate prvi put stičete utisak da je neproporcionalan, ali pri korišćenju se pokazao veoma praktičnim i atraktivnim, zahvaljujući pre svega dimenzijama 90 x 47 x 24.5 mm. Pošto je dizajn prepun živahnih boja i teksturiranih elemenata možemo slobodno reći da je telefon namenjen mlađim osobama. Tako je, na primer, Sony Ericsson Z200 bio namenjen korisnicima ženskog pola, iako to nije bilo nigde naglašeno. Što se Sony Ericsson W300 modela tiče, njega ćete moći da kupite u kombinaciji Senka Crna ili Svetlo Bela. Obe kombinacije boje izgledaju veoma atraktivno i mat plastika od koje je napravljena maska samo pojačava tu atraktivnost. Model W300i ne podržava izmenjive maske, pošto je proizvođač smatrato da su one nepotrebne. Model Z530i ih podržava i možete birati između Blago Crne, Hrom Sive i Elegantno Crvene. Bokovi telefona su srebrni, kao i spoljašnja antena.

Telefon bez problema možete držati u šaci i lako ga možete otvoriti čak i jednom šakom. Masa telefona je 94 grama, što je tipično za ovakav proizvod. Inverzni monohromatski ekran je originalno rešenje - može da prikaže sliku rezolucije 101 x 80 piksela, pozadinsko osvetljenje je narandžaste boje, što je posledica tradicije da se primenjuje narandžasta boja na sve modele telefona koji pripadaju Walkman liniji proizvoda. Kako je Z530i isti telefon, isto važi i za njega. Iako je bilo problema kod starijih modela sa ovakvim spoljašnjim ekranom kod ovog modela ti modeli ne postoje. Svakako prvo probajte telefon i procenite da li Vam ovakav ekran možda smeta.

Na ekranu će biti prikazana statusna linija ali pošto je ekran inverzan, onda će status baterije biti prikazan na neobičan način - ako je baterija na ekranu crna, to znači da je u potpunosti napunjena, čim krene da se pojavljuje boja to znači da se baterija prazni. Većina ljudi kojima smo pokazali takav status baterije je rekla da je baterija pri kraju po njihovom mišljenju. Mislimo da nije trebalo da naprave ovakav indikator statusa baterija pošto deluje zbunjujuće. Što se tiče funkcije da se prikazuje stanje baterije pritiskom na tastere sa strane, ona nije toliko ugodna za korišćenje pošto zahteva dodatnu akciju od strane korisnika.

Kada pritisnete taster sa strane biće prikazan podaci o telefonu ali i događaji iz organajzera koji su aktuelni za taj dan. Opet, na tom ekranu mogu biti prikazani nazivi pesama koje trenutno slušate. Ako slušate radio, onda će na ekranu biti prikazano ime radio stanice, ako ste je sačuvali u memoriji telefona. Kada je telefon u mirovanju duže vreme na tom ekranu će biti prikazan mali sat, pa će neki korisnici morati da koriste sredstava za uveličavanje da bi videli šta piše na ekranu. Što se prikaza slike kada se telefon nađe na suncu tiče, nije bilo nikakvih problema, tekst je i dalje bio čitljvi bez problema.

Dvostruki taster koji se nalazi u gornjem levom uglu je pretrpeo nekoliko zanimljivih izmena, pa je sada ugravirano "Music" pored tog tastera (pošto možete pozivati i program za reprodukciju pomoću njega). Na kraju, svakako možemo pohvaliti dizajn koji je jedinstven ali i veoma ugodan. Zahvaljujući dimenzijama tastera možete ih koristiti bez problema, bilo koje starosti da ste. Na desnom boku telefona nalazi se infracrveni port i nijedan drugi kontrolni element. Fast Port interfejs se nalazi sa donje strane telefona. Pomoću adaptera na ovaj port možete prikljičiti i standardne 3.5 mm slušalice. Odmah pored interfejsa se nalazi rupa za traku.

Odmah iznad ekrana se nalaze objektiv VGA kamere i ogledalo. Kamera je standardna kao kod starijih Sony Ericsson modela i ne donosi sa sobom nikakve novitete. Proizvođač je najavio da ovaj telefon podržava izmenu memorijskih kartica "na živo" ali opet kartici možete pristupiti samo kada je poklopac sa zadnje strane na svom mestu. Kada pogledate telefon sa strane primetićete ležište za M2 memorijske kartice. Po pitanju dimenzija ove kartice su najsličnije microSD memorijskim karticama, pa je tako čak i njihov maksimalni kapacitet izjednačen i iznosi 1 GB. Po cenama ove kartice ne bi trebalo da prelaze trenutne cene MemoryStick Pro Duo kartice odgovarajućih kapaciteta.

Promena kartica ne predstavlja veći problem, ali se čini kao da proizvođač ne želi da korisnici previše često menjaju memorijske kartice. Odmah smo se setili modela Motorola V360 koji ima sličan način izmene kartica.

Kada otvorite telefon ugledaćete glavni ekran napravljen u UBC tehnologiji koji može da prikaže sliku rezolucije 128 x 160 piksela (samo kod modela Z530, ne i kod W300). Ovo je zamena za UBF ekran koji je sličan STN ekranima. Nova tehnologija izrade ovog ekrana je namenjena da pokaže superiornost u odnosu na STN ekrane po pitanju kontrasta. Naravno, boje koje prikazuje ovaj ekran su "žive" ali i dalje ne dostiže nivo kvaliteta kakav imaju TFT ekrani. U celini, ekran se ponaša dobro, mada se ponekad može desiti da slika na njemu ne može biti prikazana kada se telefon nađe direktno na suncu. Ekran može da prikaže do 65.536 boja.

Sony Ericsson W300i ima ekran istih karakteristika mada je kod njega TFT ekran koji može da prikaže do 262.144 boje. Slika je kvalitetnija na ovom ekranu i piksele nećete tako lako primetiti kao kod modela Z530. Opet, za ovakvu klasu telefon ovo je sasvim prosečan ekran.

Tastatura je napravljena od plastike - svi numerički tasteri izgledaju okruglo i podeljeni su u vertikalne redove. Možete ih koristiti bez problema. Sa druge strane, funkcijski tasteri su ulegnuti što nekim ljudima sigurno neće odgovarati. Navigacioni taster je malo izdignut i teže ga je pritisnuti, što ne doprinosi ergonomiji telefona. Pozadinsko osvetljenje tastature je narandžaste boje ali nije jakog intenziteta, tako da Vam neće smetati kada koristite telefon danju ali ćete svakako moći da pročitate oznake tastera kada koristite telefon noću.

Telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 900 mAh. Prema podacima proizvođača telefon može raditi do 400 sati u mirovanju i do 9 sati ako se koristi za razgovore. U našem testu telefon je izdržao oko 3 dana bez punjenja uz 1 sat razgovora, 1 sat upotrebljen za ostale funkcije i oko 6 sati iskorišćenih za slušanje muzike. Da bi se baterina napunila u potpunosti potrebno je da je punite oko 1 sat i 40 minuta.

U poređenju sa ostalim telefonima ove kompanije ovaj telefon svakako možemo preporučiti ako Vam je bitno trajanje baterije, koje je praktično povećano i do 35%. Ovo je postignuto zato što je u telefon ugrađen ekran koji troši malo struje i režimi za čuvanje energije bolje funkcionišu. Kada smo isključili mrežnu komponentu i slušali samo muziku telefon je izdržao 27 sati bez punjenja. Ovo je apsolutni rekord za sve telefona koji se trenutno nalaze na tržištu, uključujući tu i Walkman seriju.

Meni

Glavni meni je prikazan kao matrica ikona 4 x 3, možete koristiti navigaciju pomoću brojeva pa tako prebacivanje između ikona u meniju možete obavljati veoma brzo.

Sistem unošenja teksta je ostao isto ugodan. Pritiskom na taster # biće prikazana lista raspoloživih jezika na koje se veoma lako možete prebaciti u toku kucanja teksta.

Proizvođač je primenio horizontalne tabulatore kao i standardne vertikalne podmenije. Primer za to je lista pozvanih brojeva. Kada otvorite tu listu, pomeranjem navigacionog tastera levo ili desno možete pogledati liste primljenih i propuštenih poziva. Ovakva vrsta navigacije se nalazi u celom sistemu menija, pa je korišćenje telefona u velikoj meri olakšano. Slični tabulatori se nalaze i u imeniku, meniju za podešavanja ali i ostalim menijima.

Imenik. U imeniku se može naći do 1000 unosa kada su sva polja popunjena. Ovo je oko 2500 polja, što je više nego dovoljno za većinu korisnika. Svakom kontaktu možete dodeliti nekoliko brojeva telefona, email adresa, IM broj, itd. U podešavanjima možete izabrati koja polja želite da se vide kada menjate unose. Polja možete i sortirati - po Prezimenu i Imenu iako je tu u pitanju jedno polje. Imate na raspolaganju opciju da sortirate kontakte i imeniku, što je značajnija razlika u odnosu na starije modele. Svakom kontaktu možete dodeliti posebnu melodiju i sliku. Polje Rođendan možete sinhronizovati sa organajzerom.

Dok kreirate novi unos, možete se kretati kroz horizontalne menije, prvi služi za unos brojeva i njihovo sortiranje po tipovima. Ceo koncept neodoljivo podseća na Microsoft Outlook, što je vrlo zgodno. Možete podesiti pozivanje glasom za 40 brojeva telefona.

Dok pregledate imenik možete gledati brojeve pomeranjem džojstika horizontalno, kao i ostale informacije u vezi tog kontakta. Naravno, podrazumevani broj za određeni kontakt možete sami podesiti.

Kompanija tradicionalno smatra da SIM kartica ne treba da se koristi za čuvanje kontakata koji se koriste u svakodnevici, već samo u hitnim slučajevima. Pregled brojeva koji se nalaze na SIM kartici možete izvršiti preko posebnog menija, ti brojevi neće biti prikazani u imeniku telefona.

Imate mogućnost i pravljenja kopije svih unosa na memorijsku karticu; naravno, podržano je i vraćanje kontakata.

Grupe kontakata su jedino korisne kada želite da pošaljete jednu istu poruku na više brojeva telefona, pošto im ne možete dodeliti ni ikoni ni melodiju.

Poruke. Sve funkcije za poruke su osnovne, možete kreirati svoje šablone za poruke. Za čuvanje poruka koriste se memorija telefona kao i SIM kartica. Podržana je chat funkcija.

MMS je veoma dobro realizovan, možete sami kreirati video snimke. Broj podešavanja i njihova jednostavnost su velika prednost u odnosu na telefone ostalih proizvođača.

E-Mail klijent podržava slanje i primanje poruka sa svim mogućim kodnim rasporedima. E-mail poruke možete čuvati i na memorijskim karticama.

RSS Feeds omogućava pretplaćivanje na internacionalne kanale za vesti i njihovu isporuku na Vaš telefon automatski u vreme koje vi odredite ili manuelno. Ova funkcija polako postaje standard za Sony Ericsson telefone.

Liste poziva. U običnoj listi biće prikazano do 30 brojeva, sa datumom i vremenom za svaki broj. Pored svakog od brojeva ikonica označava o kakvom tipu poziva se radi (propušteni, primljeni, pozvani). Pored ovih u listi se nalaze i dodatne ikonice koje pokazuju da li se broj telefona nalazi u memoriji telefona ili je sa SIM kartice. Lista propuštenih poziva se može posebno pogledati i može da sadrži najviše 10 brojeva. U istoj opciji menija mogu se pročitati informacije o ceni i dužini poslednjeg i svih poziva. Kretanje kroz odvojene liste može se ostvariti pomoću bookmark-ova što može uštedeti dosta vremena.

Zabava. U ovom meniju se nalaze album slika, lista muzičkih fajlova. Funkcija MusicDJ je interesantna, mada je većina korisnika neće koristiti. U ovom programi možete kreirati sopstvene melodije koje mogu imati najviše 4 kanala.

VideoDJ je napredna verzija funkcije MusicDJ. Pomoću te aplikacije možete menjati muzičke fajlove, dodavati slike i tekst i to sve snimiti kao 3GP fajl koji možete poslati preko MMS-a, kao e-mail poruku ili samo prebaciti na drugi telefon.

Program za crtanje PhotoDJ je namenjen kreativnim ljudima za crtanje jednostavnih slika. Ponekad može pomoći da vreme brže prođe ali je uglavnom ova funkcija nepotrebna.

Daljinska kontrola - možete upravljati drugim uređajima preko Bluetooth veze. Ovo je standardno za Sony Ericsson telefone.

Snimanje zvuka - diktafon, omogućava Vam snimanje raznih glasovnih beleški koje kasnije možete iskoristiti kao melodije. Razgovore možete snimati kada otvorite poseban menu u toku razgovora. Nema nikakvih ograničenja po pitanju trajanja snimka.

Organajzer. U organajzeru se nalazi mnogo funkcija. Prvo ćemo opisati kalendar. Postoje tri tipa pregleda, mesečni, nedeljni i dnevni. U poslednjem slučaju prikazana je lista svih podsetnika i "to do" unosa, dok će u preostala dva slučaja biti obeleženo vreme ili dan za koji postoje unosi. Prebacivanje na traženi datum se odvija veoma brzo. Sve je veoma jednostavno i tradicionalno. Pri dodavanju novog zapisa možete uneti mesto gde će se događaj desiti, pa vreme trajanja i na kraju podešavate podsetnik (da li će se oglasiti pre ili u zadato vreme). Nema podešavanja za ponavljanje događaja. Iz menija za izmenu unosa možete podesiti drugo vreme i datum i to je to. Podsetnici će se aktivirati čak i kad je telefon isključen ako uključite tu opciju u meniju za podešavanje.

Lista zadataka je prilično jednostavna. Postoje samo dva tipa unosa, poziv ili podsetnik. S druge strane, ovo je sasvim dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima veoma funkcionalno pretraživanje kalendara, gde možete samo otkucati reč (ili deo reči) i na ekranu će biti prikazani svi unosi koji sadrže traženi tekst. Pretraživanje radi veoma brzo čak i kada postoji više od 100 unosa. Preko liste rezultata možete brzo doći do određenog unosa.

Podatake možete poslati na različite uređaje (putem IrDA, Bluetooth-a). Samo treba podesiti interval (dan, sedmica ili mesec) i zatim poslati sve unose. Uređaj koji prima podatke mora podržati PIM funkciju da bi mogao da primi i prikaže ove podatke korektno. Možete razmeniti informacije iz organajzera sa Vašim PC računarom bez ikakvog dodatnog softvera za sinhronizaciju.

Beleške. Telefon podržava unos kratkih tekstualnih beleški. U listi beleški će prikazivati prvu reč kojom beleške počinju. Ovo nije zgodno pošto onda morate svaku belešku morate započeti sa karakterističnom reči, da bi znali šta se nalazi u tom unosu.

Alarm. Možete podesiti da alarm bude jednokratan ili da se ponavlja (određenim danima u sedmici). Alarm će se aktivirati čak i ako je telefon isključen. Bilo koji zvučni fajl ili čak i radio stanica mogu poslužiti kao zvučni signal.

Tajmer je standardan, kao i štoperica. Kalkulator je poboljšan a u memoriji telefona možete sačuvati podatke iz kalkulatora.

Podržana je i funkcija svetsko vreme.

Povezivanje. Ovde možete podesiti sve parametre za komunikaciju, od WAP, GRPS pa sve do Bluetooth i opcija za sinhronizaciju. Standardno korišćenje nećemo razmatrati, pošto je veoma očigledno i sve funkcioniše. Treba pomenuti da prilikom sinhronizacije nije dolazilo do bilo kakvih problema, sinhronizacija sa različim uređajima je tekla bez problema, a podržani su i profili (ne postoji mogućnost prenošenja zvuka preko Bluetooth-a).

Here you can also find setting for a remote and a local synchronization, everything is also standard. The phone supports HID profile which allows using it as the computer or other device remote control.

U istom meniju možete podesiti lokalnu i udaljenu sinhronizaciju, sve je standardno. Telefon podržava HID profile pa ga možete koristiti kao daljinski kontroler za kompjuter ili neki drugi uređaj.

Dial-up networking profil
Generic Access profile (Profil za generički pristup)
Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
Handsfree Profil
Headset Profile (Profil za slušalice)
Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
File Transfer Profile (Profil za transfer fajlova)
HID Profil
SyncML OBEX povezivanje
JSR-82 Java API

WAP. Pretraživač se pokreće preko izdvojenog menija. Verzija pretraživača je 2.0 i on podržava bezbedan prenos podataka, što je važno za elektronske transakcije. Preko pretraživača možete preuzeti nove pozadine za ekran, teme i melodije; sve se može naći na sajtu proizvođača.

NetFront pretraživač je standardan u Sony Ericsson telefonima, podržava pregled stranica u jednoj traci (stranica će se automatski formatirati prema karakteristikama ekrana) i pregled html stranica. Od ostalih mogućnosti podržano je kreiranje foldera za fajlove i bookmark-ove. Ovo je jedan od najboljih pretraživača ali zbog ograničenih mogućnosti telefona nije lako njegovo korišćenje. Za korisnike kojima je bitan pristup internetnu bolje je da razmisle o Pocket PC računaru ili laptop-u. Interesantna je i podrška za RSS feed-ove pošto tako možete čitati obaveštenja i vesti.

Nisu podržane kompleksne html stranince ili one čija veličina prelazi 500 KB. U mnogim slučajevima je dovoljan ugrađeni pretraživač ali je Opera mini svakako bolje rešenje.

Podešavanja. Sva podešavanja vezana za rad telefona se nalaze u ovom meniju, delom se nalaze i podešavanja prikaza na ekranu. Neću opisivati ovaj meni, pošto je sve što se nalazi u njemu prilično uobičajeno.

Fajl menadžer, količina memorije. Vama je na raspolaganju 20 MB interne memorije i tu možete snimati različite fajlove (slike, video materijale, aplikacije). Ostatak memorije je zauzet postojećim aplikacijama koje ne možete obrisati. Deo memorije se koristi za imenik, liste poziva, itd.

U telefonu se nalazi jednostavan fajl menadžer, pomoću koga možete da sortirate fajlove u direktorijume, pravite nove direktorijume i da snimate potom u njih fajlove. Internu memoriju ovog telefona možete koristiti za čuvanje fajlova.

Kada pregledate fotografije videćete novu opciju koja se zove Vremenska traka (Timeline). Kada je izaberete biće Vam prikazana horizontalna linija sa umanjenim slikama koje prikazuju mesece u toku godine, kada je pritisnete prikazaće Vam se određeni dani. Pomoću ovoga možete se orijentisati u velikoj količini fotogorafija, potrebno je samo da izaberete određeni dan i prikazaće Vam se slike koje ste fotografisali tog dana.

Reprodukcija muzike. Ugrađena je podrška za reprodukciju MP3, kao i 3GP fajlova. Ovaj program predstavlja odličnu alatku za preslušavanje MP3 fajlova mada. Podržan je i ekvilajzer, kao i mogućnost da sami kreirate svoja podešavanja za njega.

Specifikacije ovog programa i mogućnosti su iste kao kod Sony Ericsson W800i modela. Može biti minimizovan, pošto telefon podržava elementarni multitasking.

Spoljašnje tastere možete iskoristiti za prebacivanje između pesama u listi, premotavanje, zaustavljanje i pokretanje reprodukcije. Ne morate da otvarate telefon da bi ste kontrolisali reprodukciju, što je veoma zgodno.

Video snimak rada programa za reprodukciju

Radio. U memoriji telefona ima mesta za 20 radio stanica, dok ulogu antene vrše stereo slušalice koje su došle uz telefon. Kvalitet radia je isti kao kod Sony Ericsson K750i modela. HPM-70 stereo slušalice se nalaze u paketu ali za razliku od starijih verzija nemaju gumene dodatke za nošenje oko vrata. Jednostavnije su i imaju samo tanke žice. Takođe, i zvuk preko njih lošije zvuči nego preko starijih modela.

Kamera. U telefon je integrisana kamera VGA rezolucije sa 4x digitalnim zoom-om. Tabulatori olakšavaju rad sa kamerom pošto se veoma brzo možete prebaciti iz režima fotografisanja u režim snimanja video materijala. Kamerom možete snimati video materijal u 3GP formatu, zajedno sa zvukom.

Kamera telefona omogućava da fotografišete u tri rezolucije, jedna od njih je VGA. Možete podešavati i niko kvaliteta fotografije, nivo kompresije (kao za standardne JPEG fajlove). Takođe, možete primeniti i razne efekte kao i koristiti noćni režim rada.

(+) uvećaj, 640 x 480, JPEG

(+) uvećaj, 640 x 480, JPEG

(+) uvećaj, 640 x 480, JPEG

(+) uvećaj, 640 x 480, JPEG

(+) uvećaj, 640 x 480, JPEG

(+) uvećaj, 640 x 480, JPEG

Primer video snimka 1 (3GP, 133 Ęá)

Primer video snimka 2 (3GP, 242 Ęá)

Primer video snimka 3 (3GP, 233 Ęá)

Performanse. Rezultati sve četiri verzije JBenchmark su predvidljivi, identični su kao kod starijih modela i odgovaraju rezultatim telefona namenjenih prosečnim kupcima. Ovaj model ima lošije rezultate nego Nokia telefoni zasnovani na Series 40 platformi 3-ća edicija.

Jbenchmark 1

Verzija 1.1.1

Totalni skor: 4658

Detalji:
Tekst 1025
2D Oblici 1102
3D Oblici 780
Brzina popunjavanja 799
Animacija 952

Jbenchmark 2

Verzija 2.1.1

Totalni skor: 271

Detalji:
Manipulacija slike 276
Tekst 620
Sprajtovi 346
3D Transformacije 379
Korisnički interfejs 65

Jbenchmark 3D

Performanse
Jbenchmark3D HQ: 152
Jbenchmark3D LQ: 239
Trouglova/s: 18613
kTeksela/s: 896

Verzija: 3.1.0

Jbenchmark HD

Verzija 4.0.3

Kvalitet prikaza
Bilinearno filtriranje: neuspešno (70%)
Trilinearno filtriranje: neuspešno/nije podržano
Korekcija perspektive: neuspešno (57%)
Dubina Z-buffer-a: 14-bitna ili više

Performanse
Glatkih trouglova: 22603
Teksturiranih trouglova: 14815
Brzina popunjavanja: 478 kTeksela
Igre: 73 (2.4 fps)

Zaključak

Telefon podržava 40-glasovne polifone melodije; nema nikakve razlike u reprodukciji MP3 melodija u odnosu na Sony Ericsson K750i, sem što je zvuk poboljšan. Vibracija je prosečne jačine, ponekad se može desiti da je ne osetite. Prijem signala je na odličnom nivou, sve je tipično za Sony Ericsson telefon.

Ovaj model je zasnovan Sony Ericsson W810i modelu koji smo imali prilike da testiramo ranije. Sony Ericsson W300 ima isti hardver i softver. Podržan je EDGE, kao i 4 GSM frekvencije. Sem ovih sličnosti, noviji model donosi i određena poboljšanja, kao što je sortiranje umanjenih slika po datumu. Funkcionalnost ovog modela je interesantna klasu kojoj telefon pripada, pošto podržava sve načine komunikacije sa ostalim uređajima (Bluetooth, infracrveni port) a podržano je i USB 2.0 povezivanje sa računarom. PC računar će prepoznati telefon kao USB Mass Storage uređaj pa ćete moći da pristupite memorijskoj kartici. Oba ova modela podržavaju veliki broj funkcija, jedina mana je nizak kvalitet ekrana, konkurentni modeli imaju bolje. Ne mislim da je mana telefona to što podržava potpuno novi format memorijskih kartica pošto će većini korisnika biti dovoljna kartica kapaciteta 256MB koja se isporučuje sa telefonom a oni koji žele više će sigurno moći sebi da priušte i kartice većeg kapaciteta.

Sony Ericsson Z530i izgleda siromašnije kada se poredi sa Walkman serijom telefona, ima lošiji ekran, memorijska kartica koja dolazi uz telefon je kapaciteta samo 64MB. Slušalice koje dolaze uz telefon su napravljene od plastike i iste su kao kod Sony Ericsson K750i modela.

Trenutno, najveći konkurent Sony Ericsson Z530i modelu je Motorola V360. Ova dva modela se razlikuju po standardnom paketu, funkcionalnost Motorola modela je na manjem nivou, ali telefon ima bolji ekran od Sony Ericsson modela. Što se ostalog tiče, možemo reći da ova dva telefona pripadaju jednoj klasi. Na kupcu je da se zapita šta u stvari traži od telefona koji kupuje, što dovodi do zaključka da će cena za ova dva Sony Ericsson modela brzi početi da opada pošto je u ovom segmentu tržišta konkurencija veoma velika.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024