D830 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung D830
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung D830. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung D830 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Samsung D830

Sem Samsung-a X830, koji je najtanji candy bar telefon, kompanija je sačuvala sve druge forme slim dizajna i sa svakom od njih postigla dobre rezultate. Model D830 je deo Ultra Edition linije modela , koju čine tri rešenja. Kompanija je odlučila da uloži maksimalne napore u reklamiranje imena serije “Ultra Edition” umesto da svaki model reklamira individualno. Dodatna kodna imena su predstavljena za ove modele, i oni odgovaraju debljini kućišta. To znači da Samsung D830 je nazvan Samsung Ultra Edition 9, što znači da je kućište modela debljine 9.9 milimetara. Za razliku od modela Samsung X820 gde je debljina kućišta (6.9 mm) merena na najtanjem delu kućišta, kod ovog modela je merenje izvršeno drugačije, pa nema prevare po pitanju debljine.

Ovaj model je kada se pojavio imao samo jedno kolor rešenje, i to u crnoj boji, a u međuvremenu bi trebala da se pojave i druga kolor rešenja. U prvo vreme je samo crna boja kućišta dostupna a možemo očekivati da će se ovaj model pojaviti u drugim bojama do kraja ove godine ali ne za sva tržišta.

Dimenzije telefona su 103x54x9.9 mm i može se porediti sa modelom Motorola RAZR po parametrima dimenzija, samo je debljina drugačija. Ne možemo reći da je tako “tanak” telefon nepogodan za upotrebu, jer zahvaljujući svojoj širini lepo staje u dlan. Težina modela je 92 grama i mada proizvođač tvrdi da je metal korišćen za konstrukciju telefona a neki ljudi mogu pomisliti da je prednja površina i bočne strane napravljeni od metala, realnost je da je jedini metalni element poklopac odeljka za bateriju.

Telefon poseduje 2mpx kameru koja je neuobičajena za tako tanka kućišta. Ako se zapitate kako je ovo moguće, reći ćemo da je modul kamere smešten u rotirajući blok, koji je jedina odgovarajuća pozicija sa obzirom na debljinu telefona. Nećete biti u mogućnosti da pravite autopotrete, jer ne postoji taster kamere koji bi mogli aktivrati kada je telefon zatvoren. Istovremeno ne postoji veliki eksterni ekran koji bi vam mogao pomoći, što izgleda razumljivo kada se imaju u vidu dimenzije kućišta. Ekran je mali, monohromatski sa plavim karakterima i rezolucijom 96x16 piksela. Proizvođač tvrdi da ekran poseduje 16 nijansi sive boje, mada ih nećete videti jer ne postoji režim koji bi to mogao demonstrirati. Na ekran mogu da stanu dve linije, jedna sa ikonama, dok je druga rezervisana za tekstualne informacije, kao što je datum u režimu mirovanja. Ne postoji grafika za ovaj ekran, što ponovićemo još jednom izgleda logično.

Postoji samo jedan taster za podešavanje jačine zvuka od kontrolnih elemenata sa strane i on je smešten sa leve strane. Takođe postoji plastični poklopac koji se prikači za kućište a čija je uloga da štiti utičnice za punjač i slušalice, koji su uobičajeno ukombinovani. Slot za MicroSD memorijsku karticu je lociran sa desne strane pa je moguća izmena kartice bez isključenja telefona.

Jedna od konstrukcionih osobenosti je prisustvo gumenog valjka na vrhu zadnje strane, i kada otvorite telefon on fiksira strane u otvorenoj poziciji. Telefon može biti lako otvoren jednom rukom. Kada je telefon zatvoren možete imati utisak da je gornji deo kraći od donjeg za otprilike 1mm, ali to nije istina. Linija na spoljnoj strani je dekorativna, i to je jedina stvar koja pravi prethodno opisani utisak.

Kada otvorite telefon ugledaćete ekran, koji ima zavidne specifikacije bez bilo kakvih nedostataka koji bi bili napravljeni zbog male debljine modela. Rezolucija ovog ekrana je 240x320 piksela (36x47 mm), i može prikazati 262144 boje (TFT). Boje su zasićene, lako čitljive čak i kada ste na otvorenom po sunčanom danu. Sa ekranom nema nikakvih problema izuzev činjenice da se lako prlja, ali kada se pozadinsko osvetljenje uključi, ni to nećete videti. Na ekranu se može prikazati do 8 tekstualnih linija sa dodatne 4 koje su rezervisane za potrebe servisa. Neki režimi mogu omogućiti prikaz 12 tekstualnih linija.

Telefon poseduje dva zvučnika koje ćete primetiti zahvaljujući rešetkama iznad njih. U pitanju je običan zvučnik za govor kao i zvučnik koji reprodukuje melodije zvona, koji je smešten sa zadnje strane telefona.

Jedan od glavnih nedostataka vezanih za ovaj model je način na koji je izrađena tastatura. Ona je dizajnirana kao senzorska numerička tastatura kod modela RAZR, ali njena debljina je minimalna, pa ni to što su tasteri sami veliki ne može da spasi stvar. Kada pritisnete taster nećete imati osećaj da li je on zaista pritisnut, moraćete da probate više puta što je iritirajuće. Rad sa tastaturom je vrlo nepogodan naročito ukoliko volite da pišete SMS poruke, budući da je tastatura dizajnirana uglavnom za telefonske pozive. Pozadinsko osvetljenje je belo i jasno je vidljivo u različitim uslovima.

Baterija je slična onoj koja je korišćena kod modela Samsung X820. U pitanju je Li-Ion-ska baterija kapaciteta 630 mAh. Proizvođač tvrdi da je baterija može da obezbedi 210 sati rada u režimu mirovanja i oko 2.5 sata telefonskih razgovora. Prilikom testiranja baterija je trajala 2-3 dana uz korišćenje telefona 1 čas za razgovore i uz korišćenje alarm časovnika. Koa zaključak reći ćemo da će ovaj model raditi najmanje 2 dana uz prosečnu upotrebu, ili oko 3 dana ako ga manje koristite. Vreme koje je potrebno da se baterija napuni je 1.5 časova. Zbog male debljine kućišta nema mogućnosti da se za ovaj model nađe baterija većeg kapaciteta.

Meni

Ovo je ješ jedan model za koji je zaslužan Gumi nest (drugi R&D centar Samsung-a) i ima mnogo toga zajedničkog sa modelom Samsung X820. Gotovo sve stavke menija su identične. U pitanju je prvi komercijalni primerak koji pokreće Mobile Tracker sistem koji omogućava primanje poruka koje sadrže broj telefona (SIM kartice) ukoliko je telefon korišćen od strane novog vlasnika. Ova funkcija je interesantna, ali se nadamo da niko od naših čitalaca neće biti prisiljen da je koristi.

Jedan od važnih aspekata koji bi trebalo naglasiti, je da nema sortiranja po imenu ili prezimenu u telefonskom imeniku, već su svi unosi sortirani po imenu. Ovo je nelogično, jer je mnogo pogodnije ostaviti korisniku da sam izabere koji mu način više odgovara kao što je urađeno kod svih prethodnih modela i nekih trenutnih.

Kompanija je shvatila da je interfejs morao da bude redizajniran da bi odgovarao izgledu telefona, pa je ovo jedan od prvih modela sa ovakvom realizacijom interfejsa. Skinovi koji su bili predstavljeni kod prethodnih modela ne menjaju nazive prozora, već celu pojavu menija. Postoje dva skina u telefonu – crni i beli (crni je postavljen kao prethodno podešeni). Iz ovog razloga interfejs izgleda veoma interesantan a oba rešenja su lepa.

Glavni meni je predastavljen u obliku matrice 3x3, ikone su animirane, a ikona odabrane stavke menija se uvećava. Prisutna je brza navigacija numeričkim tasterima. Sve stavke podmenija su prisutne kao vertikalne liste. Najviše korišćenim funkcijama može biti dodeljen navigacioni taster.

Još jedna modifikacija interfejsa je označavanje stavki u vertikalnom meniju, a primetićete da se kod odabranih stavki i uvećava font. Kada uđete u meni Settings ili bilo koji drugi vidćete istaknutu stavku koju ste proverili poslednji put. Na primer u slučaju da ste izabrali Email u direktorijumu Messages, videćete da će biti istaknut kada sledeći put budete pristupili ovom direktorijumu.

Telefonski imenik. Kontaktima se može pristupiti pritiskom desnog programabilnog tastera i u tom slučaju ćete ugeldati listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice i iz memorije telefona. Po podrazumevanom podešavanju prvo ime je istaknuto i videćete broj telefona tog kontakta u servisnoj tekstualnoj liniji (unosi sa SIM kartice su prikazani sa odgovarajućom ikonom). Brza pretraga imena po prvom slovu je podržana, i može ih biti do 20 za svaki jezik. Kada pritisnete taster OK videćete ćete u prozor koji omogućava detaljan pregled za odabrani unos. Videćete ikonu u slučaju da postoji makar jedan dodeljen. To može biti bilo sličica ili fotografija. Svaki unos može imati do 5 unosa različitog tipa (mobilni, kancelarija, kućni, faks, ostali), jedan od njih može biti glavni (po podrazumevanom podešavanju to će biti prvi broj koji ste uneli). Polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga je samo za prvo polje), polja su sumirana kada su prikazana a prvo se prikazuje ime. Na primer Eldar Murtazin će biti prikazano tim redom. Sa druge strane imena mogu biti manuelno sortirana po prezimenu, lista će biti osvežavana dinamički. Dužina svakog polja je 20 karaktera za svaki jezik unosa. Takođe možete menjati jezike kada unosite ime.

Svi unosi bez obzira na jezike su sortirani po algoritmu – svi kontakti sa zaglavljima napravljenim na lokalnom jeziku idu prvo a zatim imena na engleskom. Ovaj sistem sortiranja je dosta pogodan za rukovanje. Uzimajući u obzir opciju brzog prebacivanja između jezika tokom pretrage, jasno je da nijedan jezik neće pokvariti doživljaj rada sa ovim telefonom.

Ali da se vratimo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih.

Telefon ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj precizno dekodirani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Liste poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva.Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez neke specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Poruke.Rad sa različitim tipovima poruka je implementiran kroz odvojene podmenije. Počećemo sa kratkim porukama. Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon poseduje podršku za EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Mogućnost unosa teksta opcijom T9 je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum.

MMS. Interfejs za multimedijalne poruke izgleda vrlo dobro; poruke mogu da budu sačuvane u nekoliko direktorijuma odmah nakon što ste ih primili ili sami sastavili. Ne postoji ograničenje po pitanju veličine primljenih poruka, ali postoji kada su u pitanju odlazne poruke i ono iznosi 295Kb. Opcija odbijanja reklamnih poruka i tip opcija primanja poruka koje su bile dodatni servisi na modelu X820, kod modela D830 su uključene. Za razliku od svih ostalih modela, sve prouke su locirane u odvojenom skladištenom prostoru koji zauzima 3.7Mb i sadrži e-mail poruke povrh standardnih poruka.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb.

Planer. U planer možete uneti do 400 različitih događaja četiri tipa (4x100) – sastanak, posao, godišnjica i ostalo. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 20 unosa.

WAP. Kod modela Samsung C830 postoji WAP pretraživač verzije 2.0 sličan onome koji postoji kod nekih telefona kompanija Nokia i Sony Ericcson, koji koristi http protokol. Pretraživač automatski nudi standardne prefikse i kompletira započete e-mail adrese. Iako je ovaj pretraživač deo karakteristika koje dolaze u paketu sa telefonom, bolje će biti da ga zamenite sa Opera Mini pretraživačem.

Applikacije. MP3 plejer. Na ovom telefonu je dostupan integrisani MP3 plejer, koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisniku je dostupno oko 80Mb prostora na koji može da skladišti muziku i druge aplikacije i sadržaje.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ekvilajzer nema baš previše smisla s obzirom da nema preciznog podešavanja audio kontrola (jedina mogućnost je da odaberete prethodno podešene ekvilajzere a dostupni su: classic, rock, jazz i normal). Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu.

Diktafon. Pomoću ove opcije možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Diktafon je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Java. Telefon poseduje 2 prethodno instalirane igre – BobbyCarrot i FreeKick. Preuzimanje novih aplikacija i igrica se izvodi samo preko bežične mreže, a i u tom slučaju pojedinačni JAR fajl ne sme da pređe veličinu od 1Mb. Količina memorije rezervisana za Java aplikacije je 4Mb.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa tri alarm časovnika. Jedan je namenjen za buđenje i može biti podešen za odabrane radne dane kao i za vikend. Za svaki od alarm časovnika omogućen je odabir između 5 melodija, mada je potreba za njima pod znakom pitanja, jer mp3 numere se mogu koristiti u ovu svrhu. Na korisniku je da odabere da li će se telefon automatski uključivati u vreme buđenja ili ne.

Kalkulator. On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Sa Konvertorom možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Editor za slike. Osnovni editor za slike, koji omogućava transformaciju slika korišćenjem različitih alata.

Fajl menadžer. Ovom funkcijom možete da pretražujete fajlove na telefonu. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti odavde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana.

Flight režim – možete onemogućiti deo mreže telefona.

Bluetooth. Telefon podržava različite profile i to: Slušalica, Handsfree, Serijskog Porta, Dial Up Networking-a, “Guranja” objekata i A/V slušalica. Realizacija Bluetooth-a nije idealna, mada problema sa realizacijom smo imali samo sa profilom Slučalica i to dosta često. Takođe ponekad je i rad sa speakerphone-om bio nepravilan. Generalno gledajući Bluetooth koji postoji kod modela D830 je bolji nego kod telefona kompanija Nokia i Siemens ali lošiji nego kod Sony Ericcson-a.

Kamera. Samsung D380 poseduje 2mpx kameru sa CMOS sočivima (kao i D600). Interfejs kamere je standardan za proizvode Samsung-a – možete rotirati sliku vertikalno i isključiti zvuk pri fotografisanju. Kvalitet kompresije fotografija se podešava iz menija i dostupni su: Super Fine, Fine, Normal, Low. ISO vrednost varira između 100 i 1600. Uravnoteženost belog ima nekoliko nivoa podešavanja, a po podrazumevanom podešavanju je odabran automatski režim.

Fotografije napravljene u maksimalnoj rezoluciji se obrađuju oko 2 sekunde (1600x1200 piksela). Kamera telefona se ne može pohvaliti niti opcijom auto fokusa niti makro režimom. Sa obzirom na kvalitet kamere, bolje će biti da fotografišete samo kada je vreme sunčano; Kada snimate nasuprot suncu, kamera se fokusira na najsvetliju tačku slike. Sistem određivanja ekspozicije ne radi najbolje kada objekti imaju delove sa jakim kontrastom – npr. postere. Model D830 je po pitanju kvaliteta slika jednak sa modelom Nokia N70, kao što se i po pitanju hardverskih specifikacija ova dva modela poklapaju. Isto tako, fotografije napravljene ovim uređajem su lošije nego one koje pravi Sony Ericsson K750 ili Nokia N90.

Telefon podržava efekte kao što su gradacija sive, Negativ, Crveno smeđa, Efekat ispupčenih šara, Skice, Antički efekti, Mesečina i Magla.

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

 (+) uvećaj, 1600x1200

Takođe telefon omogućava pravljenje 6, 9 ili 15 fotografija u serijama. Možete podesiti dva tipa brzina za svaki slučaj (normalnu i visoku). Konačno, uređaj podržava fotografisanje u matricama (2x2 i 3x3).

Fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti podatke vezane za određenu fotografiju (ne iznad fotografije kao što je bio slučaj kod prethodnih modela). Samu listu karakteriše naziv telefona i ikona pored njega. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozdainska slika pravo iz album menija. Takođe postoji i slide show režim, osnovni editor koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama.

Telefon snima 3GP video i možete da odaberete da li će video klip da bude snimljen sa ili bez zvuka. Sva podešavanja se mogu porediti sa onima koja postoje za fotografije, ista gradacija četiri kvaliteta, ali su rezolucije različite. Maksimalna rezolucija je 355x288 piksela.

Nema ograničenja kada je u pitanju trajanje snimka – jedino ograničenje je količina slobodne memorije. Kada govorimo o MMS režimu, video klipovi imaju ograničenje i ono iznosi 100Kb.

Video klip 1 (mp4, 2.21 mb)>>>

Video klip 2 (mp4, 2.71 mb)>>>

Video klip 3 (mp4, 703 kb)>>>

Video klip 4 (mp4, 2.18 mb)>>>

Video klip 5 (mp4, 546 kb)>>>

Sinhronnizacija sa računarom. Sinhronizacija može biti izvršena preko Bluetooth-a ili kablom. Easy Studio 3.0 se može naći na sajtu proizvođača.

Performanse. Uređaj prikazuje umerene performanse, mada svi Samsung telefoni postižu približno iste rezultate.

Jbenchmark 1

Verzija 1.1.1

Ukupni rezultat: 1781

Detalji:
Text 518
2D Oblici 429
3D Oblici 301
Brzina popunjavanja 184
Animacije 349

Jbenchmark 2

Verzija 2.1.1

Ukupni rezultat: 134

Detalji:
Manipulacija slikama 109
Tekst 200
Sprajtovi 121
3D Transformacije 139
Korisnički interfejs 116

Jbenchmark 3D

Performanse
Jbenchmark3D HQ: 87
Jbenchmark3D LQ: 132
Trouglova/s: 10792
kTeksela/s: 722

Verzija: 3.1.0

Zaključak

Što se tiče primanja poziva telefon radi dobro, mada bi bilo vrlo čudno da se otkrije nešto drugo sa obzirom na nivo povezivanja svih današnjih mobilnih telefona. Zvuk koji stiže sa zvučnika je čist i oslobođen svih čudnih šumova. 64-tonske polifone melodije su prosečne jačine, dok mp3 melodije su dovoljno jake da možete da ih čujete čak i kada ste u prometnoj ulici. Vibracija je umerena, kada je u pitanju njena snaga, mada bi neki mogli da očekuju više od ovakvog portabl uređaja.

Ovaj model je izdat kao drugi u Ultra Edition seriji krajem jula. Kompanija je uložila maksimalne napore da bi uređaj bio što tanji, tako da će ovaj model biti potencijalno interesantan za one koji tragaju za modernim rešenjima. Po mom mišljenju ovaj telefon će imati svoju publiku. Kao konkurencija ovom modelu izdvaja se Motorola RAZR V3i sa sličnim dizajnom, koji je postao instant klasika i poseduje sjajan potencijal. Ostala rešenja nisu toliko slična modelu Samsung D830 i za njima neće biti tolika potražnja. Kao ozbiljnu zamerku ovom telefonu pomenućemo tastaturu, opominjući one koji koriste telefon aktivo i one koji vole da chat-uju i pišu poruke. Ovo je 100% modno rešenje i interesanto je u toj ulozi. Potencijalni problemi bi mogli nastati sa plastikom na prednjem panelu koja se nakon nekih mesec do mesec ipo dana pohaba u slučaju crne edicije. Tokom tog perioda postojale su sjajne zone (u početku plastika je bila matirana). Ovo habanje plastike je vidljivo jedino pri jakoj svetlosti kada se nalazite na otvorenom, inače se ne vidi.

Ovaj model će ostati najmanji GSM telefon na preklapanje do kraja godine. Samsung planira da na tržište izbaci novi model Ultra Edition serije do kraja godine, ipak ta tri modela će biti UMTS rešenja pa je njihovo pojavljivanje na mnogim tržištima pod znakom pitanja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024