7373 2006
2006. godina
2" LCD, 32.7% body
EXT nema
700 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 2MP
Test mobilni telefon Nokia 7373
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7373. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7373 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 7373

Prodajno pakovanje:
Nokia 7373 telefon
Nokia baterija 4B-LB
Nokia Standardni punjač AC-3
Nokia slušalice HS-31
Povez za ruku
Uputstvo za upotrebu

Današnja L’ amour kolekcija ne koristi rotirajuću formu kao noseće rešenje već ga ostavlja za opseg osrednjih modela. Iskreno govoreći dizajn modela Nokia 7373 ne razlikuje se mnogo od onoga što se moglo videti na telefonu Nokia 7370 pre nekih godinu dana – kvalitet korišćenih materijala, obline i oblik kućišta su ostali nepromenjeni, jedina razlika je u doteranosti, iako ni tu razlike nisu velike. Kao što se sećate, Nokia 7370 bila je dostupna u dve kolor varijante, naime braon i boje ćilibra.

Međutim, naslednik ovog modela dostupan je u boji bronze, slično kao i 7370, i u pink boji.

Što se tiče najvećeg broja poboljšanja koja su izvršena na 7373 to su update softvera na Feature Pack 2 S40 izdanje3, postojanje microSD memorijskog slota i prisutnost 2 Mpix kamere.

Uređaj veoma lepo izgleda a utisak se pojačava kada se telefon uzme u ruke. Dimenzije modela 7373 su 88x43x23mm a težina mu je 104 grama, što korisniku omogućava nošenje telefona na sve moguće načine – bilo u džepu ili oko vrata. Prateći korake svog prethodnika, telefon je klasifikovan kao rešenje „samo za žene“ – budući da ga muški deo populacije uveliko izbegava.

Kada je telefon zatvoren, čini se da ekran nema nikakvih osobenosti, ali kada se otvori automatski se rotira, što je velika razlika u poređenju sa prethodnim modelom. Uređaj je obezbeđen pomoćnim mehanizmom što vam omogućava da ga obrnete guranjem gornje polovine. Ovde sigurno nećete osetiti jednostavnost kao sa Motorola-om v80 – pokret je inicijalno blago usporen, ali ako se uzmu u obzir dimenzije uređaja, to i nije tako strašno. Sve u svemu, ne mogu da navedem ništa bitno na šta bih se požalio kada je u pitanju pomoćni mehanizam na 7370 – sa mehanizmom je sve u najboljem redu. Iako imate mogućnost da uređaj otvarate u bilo kom pravcu, zatvaranje uređaja se mora izvšiti na onaj način na koji se vrši otvaranje. Sama prenosivost telefona omogućava upravljanje telefonom jednom rukom.

Budući da sa prednje strane telefona nema nikakvih kontrola, ne postoji mogućnost čitanja poruka ili rukovanja funkcijama telefona bez otvaranja. Pored toga, pozivanje je moguće samo ukoliko je uređaj otvoren; mikrofon se nalazi sa donje strane. Otvaranjem telefona omogućavate prihvatanje poziva, nešto slično što se može videti i kod telefona sa kliznim mehanizmom.

Kada otvorite telefon ugledaćete dva okrugla zvučnika koji su pokriveni metalnom rešetkom i koji se skoro preklapaju što je moguće videti sa strane. Prisustvo stereo zvučnika omogućava reprodukciju numera u igrama, mp3 fajlove u režimu mirovanja budući da ovi zvučnici nemaju funkciju reprodukcije melodija zvona.

Zadnji deo gornje polovine poseduje metalnu ploču koja štiti ekran od mehaničkih efekata kada je uređaj otvoren, što je veoma dobar pristup kada su u pitanju funkcionalnost i dizajn u pitanju. Uopšteno govoreći, kombinacija različitih materijala je ono čime se Nokia u poslednje vreme bavi. Prisustvo pločice sa imenom dodaje dodatne poene ovom modelu.

Jednobojna doteranost kućišta je promenljiva sa bronzanim okvirom koji se nalazi sa strana. Posvećeni tasteri nalaze se na površini kamere (omogućava snimanje fotografija bez obrtanja otvorenog uređaja) kao i taster za uključivanje. Ovaj taster takođe služi i za brzu promenu profila na ekranu u režimu mirovanja, omogućavajući vam da to uradite bez otvaranja telefona. Sa suprotne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, dok se sa donje strane (kada je telefon zatvoren nalazi se sa gornje strane) nalazi Pop-Port priključak za interfejs zajedno sa priključkom za punjač (onaj tanji). Jedina stvar koju nismo pomenuli jeste zadnja stana na kojoj se nalazi ogledalo i sočiva kamere.

Ekran nije nimalo izmenjen – još uvek se radi o TFT tehnologiji koja omogućava prikazivanje do 262.144 boje rezolucije 240x320 piksela (31x40mm, 2 inča). Iako izgleda veoma lepo, zbog male dijagonale i blago različitog oblika slova na standardnom ekranu, inferiorniji je u odnosu na svog prethodnika Nokia-u 7370, na neki način (sami ekrani su fizički jednaki iako su slova različita). Ali ukoliko ovaj detalj ne uzmemo u obzir, ekran koji se nalazi na 7373 je savršen za svoju klasu i umnogome doprinosi poziciji telefona.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 10 tekstualnih i servisnih linija. Neke stavke menija mogu se zumirati – postoje tri nivoa dostupnih veličina slova. Pri maksimalnoj veličini ne izgledaju ogromno, slova i dalje ostaju diskretna. Rad sa ekranom je veoma lak a uvećana rezolucija tome mnogo doprinosi, budući da omogućava da mnogo više informacija stane na ekran, kao i redizajnirane ikone. Ekran telefona 7373 se odlično ponaša pri direktnim sunčevim zracima budući da ekran nimalo ne bledi.

Tastatura inkorporisana u telefon je srednje veličine, karakterišu je tasteri koji su postavljeni jedan do drugoga. Tasteri imaju različite visine – centralna oblast je malo iznad ostalih, tako da taster sa brojem 5 okružuje udubljenje. Ovakav raspored tastera ne pravi nikakve probleme, pa je 7373 veoma laka za upravljanje, čak i kada kucate „na slepo“. Četrovorostrani navigacioni taster okružuje taster OK. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem koje je dobro vidljivo u svim uslovima.

Slot za memorijsku karticu se nalazi ispod baterije, tako da ne treba ni očekivati mogućnost zamene kartica kada je telefon uključen. Uključena memorijska kartica je male veličine – u slučaju da nameravate da telefon koristite za slušanje muzike ili dosta fotografišete, prva stvar o čijoj kupovini treba da razmišljate je veća memorijska kartica. U suprotnom dostupna količina slobodne memorije će vam biti dovoljna samo za skladištenje aplikacija i dokumenata.

Nokia 7373 koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 840mAh (BL-4B). Prema tvrdnji proizvođača, baterija može da traje 250 časova u režimu mirovanja i oko 2.5 časa pri razgovoru. Prlikom testiranja, baterija je trajala približno 2 dana pri jednom času korišćenja za razgovore i isto toliko za upotrebu ostalih funkcija. Ukoliko telefon ne opterećujete mnogo, baterija bi mogla da potraje 3 do 4 dana, što je dosta dobro za telefon ovakvih karakteristika. Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko 1.5 časa.

Meni

Model Nokia 7373 je opremljen sa 8Mb memorije, od čega je oko 2.5MB dostupno korisniku. Nokia 7373 pripada poslednjoj generaciji S40 baziranih uređaja, što znači da je karakteriše integrisani Feature Pack 2 (prethodno smo pogrešno mislili da su telefoni tipa Nokia 7390, Nokia 5200/5300 opremljeni Feature Pack-om 1, dok su oni svi imali verziju 2). Uzimajući u obzitr standardne karakteristike telefona koje karakteriše ova platforma i uglavnom široko raspostranjene funkcije koje se nalaze u njoj, nema ničeg posebnog što bismo izdvojili za ovaj telefon – što se tiče interfejsa, telefonskog imenika i poruka sve što ste mogli da pročitate za model Nokia 6131 važi i za model Nokia 7373.

Prethodno instalirane aplikacije, sadržaj

Kao i obično, L’Amour Collection nudi mnoštvo tema i skinova – sve ih karakterišu geometrijski šabloni i izgledaju veoma privlačno.

Telefon poseduje tri igre - Pro Snowboard (3D), Sudoku (flash-igra) i Music Guess, koja je istinski muzička aplikacija – program nasumično bira numere sa opšte liste i tokom reprodukcije, vi treba da pogodite o kojoj pesmi je reč.

Aplikacije koje postoje kod modela Nokia 7373 su: Svetsko vreme, Nokia Sensor (odlična ponuda za mlade, koja trenutno nije toliko popularna, jer samo nekoliko uređaja ima ovu opciju, ali ima sjajan potencijal). Poslednja od aplikacija na listi je Converter II.

Kamera. Ovaj telefon poseduje 2 Megapiskelnu kameru (CMOS) koja nije baš u skladu sa današnjim standardima. Nokia je odlučila da na kameru ne polaže mnogo tako da je ona ovde više kao opciona karakteristika, slično kao kod modela Nokia 6233. Ovo je razlog zašto je modul kamere odabran za model Nokia 6233 jedan od najjeftinijih i obezbeđuje prosečan kvalitet, da ne kažemo loš. U situacijama sa malo osvetljenosti kamera ne radi normalno, vreme ekspozicije raste i svaki i najmanji pomeraj koji vaša ruka načini dovodi do zamućene slike. Stanja sa malo svetlosti se podrazumevaju čak i po letnjim danima na mestima gde nema dovoljno svetlosti. Ukoliko kameru smatrate nominalnim rešenjem - ona je prilično dobra.

Sledeće rezolucije su podržane:

1200x1600;
1024x1280;
960ő1280;
600x800;
480x640;
240x320;
120x160. 

Dve minimalne rezolucije su dodate da se omogući pravljenje fotografija za pozadinske slike ekranu. Podržane su tri JPEG tipa kompresije: osnovna, normalna i visoka. Sa obzirom da nivo kvaliteta nije ni u jednom slučaju željeni najbolje je da odaberete viskok kvalitet kompresije – u svakom slučaju on neće načiniti snimke gorim.

Zvuk pri fotografisanju može da se isključi, a kamera poseduje i 8x zum, ali nema razloga da ga koristite. Neki efekti se mogu primeniti na već napravljene fotografije a na vama je da odlučite. Dostupni su efekti poput gradacije sive, crveno smeđe nijanse i negativa. Postoji i instalirani samo tajmer na telefonu.

Fotografije su napravljene u različitim uslovima i verujem da ćete na osnovu njih uspeti da steknete svoje mišljenje o kvalitetu kamere (makimalna rezolucija, najbolji kvalitet).

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

 

  Nokia (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

 

Video. Telefon omogućava snimanje video klipova u 3GP formatu a dostupne su rezolucije 128x96 piskela ili 176x144. Kvalitet snimka zavisi od tri parametra. Dužinu snimka možete ograničiti ali isto tako ona može biti i neograničena, dokle god ima slobodne memorije (memorijske kartice ili interne memorije). Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije. Kvalitet video snimka izgleda prossečan kada gledate na telefonu i definitivno nije impresivan.Video primeri: visko kvalitet 176x144 piksela:

Video primer 1 (176ő144 pixels, 3gp, 219 Kb)

Video primer 2 (176ő144 pixels, 3gp, 549 Kb)

Performanse. U svetlu ovih parametara Nokia 7373 je tipičan predstavnik Nokia-ine trenutne platforme - model umerenog nivoa koji ima dovoljne performans eza pokretanje malih aplikacija.

JBenchmark 1
Datum 10/18/06
Naziv modela Nokia 7390
Firmware verzija 3.32
Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupni rezultat: 1816
Detalji:
Tekst 409
2D oblici 434
3D oblici 315
Brzina popunjavanja 211
Animacije 447
Širina ekrana 240
Visina ekrana 248
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152
Slobodna memorija 107688
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0
Microedition Platform: 3.08
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Jbenchmark 2
Verzija 2.1.1
Ukupni rezultat: 281
Detalji:
Manipulacija slikama: 255
Tekst 240
Sprajtovi 409
3D Transformacije 378
Korisnički interfejs 182
Širina ekrana 240
Visina ekrana 248
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
JPEG podrška podržava
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152
Slobodna memorija 1280108
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: 3.08
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Jbenchmark 3D
Perfomanse
Jbenchmark3D HQ: 134
Jbenchmark3D LQ: 261
Trouglova/s: 33990
kTeksela/s: 1331
verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 240
Visina ekrana: 320
3D podsistem:
M3G Verzija: 1.1
Antialaising: ne podržava
True color: ne podržava
Dithering: ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Max Viewport dimensions: 1024
Maksimalne dimenzije tekstura: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalni broj transformacija po verteksu: 4
Broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije: 2097152
Slobodna memorija: 603444
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: 3.08
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Microedition Communication ports: COM0
Microedition Hostname: null
Jbenchmark HD
Verzija 4.0.3
Kvalitet prikazivanja
Bilinearno filtriranje: 99%
Trilinearno filtriranje: Neuspešno (80%)
Korekcija perspektive: Neuspešno (85%)
Z-buffer dubina: 14 bit-na ili više
Perfomanse
Glatkih trogulova: 65857
Teksturiranih trouglova: 54010
Brzina popunjavanja: 1640 kTeksela/s
Igre: 115 (3.8 fps)
3D Podsistem:
M3G Verzija: 1.1
Antialaising: ne podržava
True color: ne podržava
Dithering: ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalni broj transformacija po verteksu: 4
Broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Microedition Platforma: 3.5
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profili: MIDP 2.0
CLDC (JSR 30, 139) 1.1
Enkodiranje: ISO-8859-1
Lokalizacija en
Ukupna količina memorije: 2097152
Slobodna memorija: 1112312
MIDP (JSR 37, 118, 271) 2
Širina forme: 222
Visina forme: 246
Širina slike: 240
Visina slike: 248
Kompletna širina slike: 240
Kompletna visina slike: 320
Dvostruki buffer slike: podržava
Boje: podržava
Boja: 16777216
Alfa nivoi: 256
FC (JSR 75) 1
PIM (JSR 75) 1
Bluetooth (JSR 82) 1
Zahtevanje konekcije: podržava
Skeniranje zahtevane konekcije: podržava
Povezane strane: podržava
Skeniranje povezanih strana: podržava
Glavno prebacivanje: ne podržava
Skeniranje povezanih strana: podržava
OBEX (JSR 82)
WMA (JSR 120, 205) 2
Smsc N/A
MMAPI (JSR 135) 1.1
Enkodiranje fotografija: encoding=jpeg
Video klipovi: podržava
Video enkodiranje: encoding=3gp
Usmeravanje sadržaja: ne
Miksovanje: ne podržava
Snimanje: podržava
Audio enkodovanje: amr, amr-nb
Audio klipovi: podržava
Web Parser (JSR 172): 1
WEB RPC (JSR 172): ne
SATSA (JSR 177): 1.0
Lokacija (JSR 179) ne
SIP (JSR 180): ne
JTWI (JSR 185) 1
CHAPI (JSR 211): no
SVG (JSR 226): 1
AMMS (JSR 234): 1.0
Globalno (JSR 234): no

Utisci

Jačina 64-tonskih polifonih melodija je dovoljna za gotovo svaku situaciju. Prijem signala je takođe veoma dobar i jednak je kvalitetu ostalih modela trenutne generacije. Vibracija je prosečne jačine i može da se oseti kada se telefon nalazi u džepu.

U kompaniji su odlučili da ne menjaju ništa i da telefon izađe sa uobičajenim rešenjima kada su u pitanju rešenja vezana za muzičke karakteristike (memorijska kartica, A2DP profil za Bluetooth, prepravljen medija plejer), upgrade-ovana kamera (u smislu rezolucije), koja i dalje isporučuje umerene performanse. Telefon poseduje poslednju i najbolju verziju S40 Feature Pack 2 platforme, kao i DRM 2.0 što možda nije baš privlačna karakteristika za svakoga.

Model Nokia 7373 se od svog prethodnika 7370 razlikuje samo po nekim detaljima. Glavni razlog dobre prodaje ovog modela koji dolazi iz prethodne serije je najverovatnije sledeći: relativno niska cena i izdavanje preređenog izdanja će ubrizgati novi život u njegovo postojanje. Neću vam govoriti koliko su za ovaj model važni prerađeni medija plejer, memorijska kartica i kamera. Nokia 7370 i Nokia 7373 svoje glavne adute imaju u dizajnu, dok je funkcionalnost u drugom planu. Prvi pokušaj da se prevlada ovaj trend i prekine kliše je Nokia 7390 – videćemo koliko će to dobro ispasti. Sve u svemu na tržištu se dešava veoma interesantna situacija – kada se „zastareli“ model nalazi na listi rivala svog nalsednika – proizvođač planira da iz prodaje povuče stariji model početkom 2007-me da bi izbegao moguću konfuziju.

Ostale kompanije mogu da ulože velike napore da ponude rešenja koja je biti uverljiva konkurencija modelu 7373 – faktor forme ovde čini jedinu razliku. Ali ukoliko gledamo samo na uređaje namenjene ženama koji su dostupni na tržištu, Samsung E500 bi mogao biti jedan od njih, mada i dalje ovi modeli ciljaju na različitu publiku. Kao rezultat ovoga, Nokia-ino najnovije rešenje je vrhunsko na tržištu po pitanju dizajna i funkcionalnosti.

SAR vrednost za ovaj model – 0.73 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024