Constellation 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Vertu Constellation
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Vertu Constellation. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Vertu Constellation vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Vertu Constellation

Prodajno pakovanje:

Telefon
BL-5V baterija
Punjač
CD sa softverom
Ključ za otpuštanje zadnjeg poklopca
Uputstvo za upotrebu
Sertifikat

Sa dolaskom Vertu brenda na tržište, segment koji karakterišu ekskluzivni uređaji čija cena se kreće oko €4000 potvrdio je svoju vrednost. Namera kompanije Nokia bila je veoma neodređena: ukoliko ima dovoljno stabilnih zahteva za luksuzom, kao na primer za odećom i nakitom, zašto onda i moblini telefoni ne bi bili deo te grupe? Glavni cilj je bio da se mobilni telefoni izvuku iz grupe običnih tehnoloških uređaja i prebace se u, recimo, kategoriju kojoj pripadaju švajcarski satovi, neku koja ima svoju prošlost. To je i bio glavni razlog zašto je i došlo do proizvodnje Vertu modela a odeljenje za dizajn bilo je pod vođstvom Frank Nuovo-a, za kojeg se smatra da je otac svih ekskluzivnih Nokia telefona. Zajedno sa još nekolicinom ljudi, on je kreator najekskluznijeg telefona ove kompanije.

Ne bi bilo u redu da o modelu Vertu govorimo kao o velikom uspehu kompanije koji nije imao nikakve mane ni nedostatke. Tokom prvih godina njegovog postojanja kompanija je pokušala da ga osnaži i da mu pronađe jedinstveni izgled kao i ciljnu grupu; u tom pokušaju korisnici su se upoznali sa kompletnom ponudom na tržištu. To je dovelo do pada cena u Vertu svetu na €4200-4500 za najjednostavniji model kao i do obnove čitavog spektra ovih telefona. Pored toga, dovelo je i do izbacivanja mogućnosti da se određene opcije odaberu pri kupovini telefona – na primer, trenutno ne postoji način da se zameni tastatura, dok je u prvoj kolekciji ta mogućnost postojala. Ranije smo pisali o prvom uređaju pod imenom MMII Stainless Steel, međutim, čak i tada je bilo jasno da je funkcionalnost ovog uređaja sve osim vrhunska. Osim toga, nije pronađena nijedna impresivna karakteristika kod ovog modela.

Ono što je jedinstveno kada su u pitanju Vertu uređaji jeste Yamaha audio sistem koji se koristi za reprodukciju svih numera – u suštini, nijedan telefon ne može se pohvaliti ovakvom karakteristikom. Kao rezultat toga, melodije zvona Vertu telefona se lako mogu prepoznati. Popularnost ovakvih tonova među korisnicima običnih uređaja ukazala je na to da je kompanija odabrala pravi pristup. Čak i da jefiniji telefoni mogu manje-više da zvuče kao originalni Vertu, ipak postoji suštinska razlika, tako da možda samo par telefona može dostići nivo kvaliteta Vertu zvuka (na primer, Nokia 6233).

Životni ciklus Vertu brendiranih telefona definisan je na dve godine – proizvođač je ovo vreme odredio kao najduži rok za predstavljanje uređaja u jednom obliku. Bez sumnje, korisnici mogu češće da menjaju telefon, ukoliko ga baš toliko žele, ali ovakva vrsta kupovine ne bi se mogla nazvati „razumnom kupovinom“. Verovali ili ne, u jednoj Vertu prodavnici koja se nalazi u New York-u, u jednoj od staklenih vitrina stoji obaveštenje u kojem se navodi da je vreme upotrebe ovog uređaja 20 godina.

Na sličan način na koji to rade proizvođači satova ili zlatari, predstavljena je čitava Vertu kolekcija umesto samostalnih ponuda i svaka od njih postoji tačno dve godine na tržištu. Funkcionalnost u toku ove dve godine se neće nimalo izmeniti. Održavanje određenog prodajnog nivoa nakon godinu dana od predstavljanja, kada po običaju prodaja opada, održava se predstavljanjem verzija u drugim bojama, tzv. „Editions“. Na primer, Ascent je dobio Pink Edition koje je namenjeno ženskom delu populacije dok je za jači pol predstavljen Vertu Azure u tirkizno plavoj boji. Kao po pravilu nove boje osnovne kolekcije dobile su naziv „Special Edition“.

Pored različitosti boja, kompanija je predstavila Limited Editions (nemojte ih pomešati sa Special Editions) koje karakteriše blago drugačiji dizajn oblika i korišćenog materijala. Kao što ste već pretpostavili, ovi telefoni su rađeni u veoma malom broju – najviše 1000 komada. U stvarnosti, međutim, ovaj broj je, kao po pravilu, uvek manji od 1000.

Konkretan primer ovakve kolekcije jeste Racetracks Legends koja predstavlja 6 telefona, koji se razlikuju u bojama kožnih kućišta i ugraviranih trkačkih staza sa zadnje strane. Gornji deo uređaja pokriven je parčetom gume.

MotorSport je jaka tačka u Ascent Collection, gde se sa zadnje strane nalazi karbonska ploča umesto gume.

Jasno je da je na početku proizvodnje proizvođač pokrenuo masovnu proizvodnju („masovnu“ se ovde odnosi na Limited i Special Editon, a ne na obične telefone). Constellation kolekcija takođe nije izuzetak, budući da je inicijalno prikazano 6 uređaja (na početnoj strani Vertu sajta načinjena je greška budući da se navodi 7 uređaja). Sve u svemu, ova rešenja su svedena na dva modela koji se razlikuju po materijalu od kojih su načinjeni – nerđajući čelik za najjednostavniju verziju i 18-karatno zlato za skuplju varijantu. Ovde je kompletna lista dizajna kućišta:

Polirani nerđajući čelik, crna koža – 140 g
Polirani nerđajući čelik, pink koža– 142 g
Satinski nerđajući čelik, tamno braon koža – 142 g
Satinski nerđajući čelik, žuto mrka koža – 142 g
18-karatno žuto zlato, crna koža – 163 g
18-karatno žuto zlato, tamno braon koža – 163 g

To je bio pregled dizajna. Što se mene tiče, najpraktičnije rešenje jeste uređaj sa crnom ili tamno brao kožom, budući da ona ima najviše mogućnosti da zadrži prvobitnu formu i da dobro izgleda neko duže vreme. Na osnovu iskustva za Ascent kolekcijom, naročito Pink Edition, možemo reći da prljavština ne pravi razliku između skupih i jeftinih telefona, tako da se skuplja i na Vertu telefonima. Druga stvar koju treba naglasiti jeste da je površina koja je pokrivena kožom kod Constellation telefona veća, ali proizvođač tvrdi da je impregnirana i otporna na ogrebotine. Usled svakodnevnih aktivnosti bez korišćenja torbica za nošenje ili futrola, najverovatnije neće doći ni do kakvog grebanja ili do toga da koža izgleda pohabano – štaviše, da bi oštetili površinu moraćete da date sve od sebe i bukvalno da želite da ga izgrebete; u drugom slučaju vaš trud neće dati nikakve rezultate. Strah od toga da će se koža pohabati potiče od stereotipa i nema nikakve veze sa stvarnim činjenicama. Jedino što je još ostalo da se kaže je to da su svi kožni okviri na Constellation uređajima ručno postavljeni od strane zanatlije. Uređaji u pink boji se isporučuju sa odgovarajućim kućišćtem, što je i najveća razlika kada se upoređuju sa ostalim metalnim modelima (kućište koje je obloženo zlatom poseduje torbicu koja je izrađena od tamne, glatke kože).

Uređaj je poprilično težak – u to budite sigurni – ali i dalje ne predstavlja nikakav problem za nošenje. Dimenzije telefona su 109x45x47.5mm. Kada se uporedi sa Ascent-om, čini se kao da je novi uređaj bio na strogoj dijeti, budući da njegova debljina iznosi 17.5mm u odnosu na 22mm kolika je bila debljina prethodne kolekcije. Proizvođač je ovde dao svoj maksimum, budući da je debljina Constellation-a ovolika samo zbog keramičke pločice koja se nalazi u blizini zvučnika, dok na ostalim delovima debljina uređaja iznosi 15.5mm. Prema tome, možemo biti slobodni i reći da Constellation ima veoma dobre dimenzije.

Video klip, poređenje dimenzija i izgleda telefona (wmv, 15.2 Mb)

Želeo bih da naglasim da u prvom segmentu po mišljenju korisnika težina nije smatrana kao loša osobina već kao faktor koji ovaj uređaj čini čvrstim i dobro osmišljenim, naglašavajući prednosti telefona i karakter.

Kvalitet izrade Vertu Constellation-a je zaista izuzetan – bilo da se radi o metalu ili o izdanju koje je obloženo zlatom, kućište je odlične izrade, svi delovi su veoma precizno podešeni. Sve u svemu, praznina ne postoji u Vertu-ovom rečniku, što daje dodatne poene na celokupan utisak o ovom telefonu. Ukoliko protresete uređaj, čućete kako se bočni tasteri pomeraju u svojim pozicijama, a to je od velike važnosti jer u suprotnom ne bi bilo mogućnosti da ih pritisnete i to zasigurno nije nikakva mana ili problem.

Kolekciju je dizajnirao Frank Nuovo, a inspiracija dolazi od pedesetih godina kada su putovanja bila okarakterisana glamurom i kada nije bilo sličnih uređaja. Koža, onakva kakva jeste, vezuje se za kofer, dok sam dizajn telefona ima dosta zajedničkog sa elisama. Krilce koje pokriva mikrofon u obliku je propelera, a sa bočnih i zadnje strane podsećaju na vetar. Pogledajte nacrte koje je načino Frank – zaslužuju da ih pogledate.

Jedinstveni dizajn elemenata uključuje napravu za zaustavljanje koja se nalazi sa zadnje strane a poseduju je svi modeli. Kompanija navodi da najviše liči na rotirajući jezičak koji je za Constellation osmišljen pre dve godine, budući da su rađeni sa ciljem da budu što bliži satovima, koji imaju svoje zaštitne oznake. Prodajno pakovanje podrazumeva i ključić koji vam omogućava da okrene jezičak i uklonite poklopac, međutim, to možete uraditi i sa bilo kojim drugim predmetom, osim noktom – možete ih polomiti.

Broj materijala koji su korišćeni u izradi kućišta zaista je fascinantan – pored toga što su kostur i površine telefona načinjeni od nerđajućeg čelika, uređaj je ojačan i sa safirnim staklom koje sprečava da se ekran ošteti ili izgrebe. Ivice kućišta kao i nekoliko drugih delova načinjeni su od tečnog metala, čime je povećana težina kao i neverovatna izdržljivost koja je bolja i od titana. Keramička ploča na zvučniku i prilagođeni delovi za zaštitu od pada takođe su obuhvaćeni ovakvim dizajnom.

Metalnu tastaturu karakterišu tasteri koju su poređani u redove a na tastere je neophodno primeniti osrednju snagu pritiska. Budući da su prilično veliki, rad sa tasterima je veoma lagan. Pored toga, tasteri su laserski odvojeni što je očigledno kada je uključeno pozadinsko svetlo – ostatak vremena tasteri ne predstavljaju ništa posebno.

Za razliku od Ascent opsega, današnja kolekcija koristi četvorosmetni navigacioni taster sa centralnim odabirom, što pojednostavljuje interakciju sa uređajem. Međutim, prilično je tanak i sigurno neće odgovarati svim korisnicima, dok se OK taster čak i može pritisnuti samo noktom – ukoliko pokušate da ga pritisnite prstom, dodirnućete i navigacioni taster, što nije prikladno. Jedini nedostatak dizajna ovog uređaja – glava OK tastera načinjena je od metala ali za razliku od ostalih tastera on je sjajan i prema tome izgrebe se i ošteti bukvalno u prva tri dana upotrebe iako se na fotografiji to ne vidi.

Najgora stvar od svega je što ne postoji način da se reši ovaj problem – budući da je ovaj taster veoma mali, prinuđeni ste da ga pritiskate noktom a samim tim ga i grebete. Jedini način je taster presvučen keramikom koji je otporan na habanje duži vremenski period.

Kod Vertu Constellation uređaja koji su osmišljeni za lokalno tržište prvi red tastera nosi simbole lokalnog jezika.

Sa leve strane nalazi se Concierge taster, dok se na desnoj strani može videti taster za kontrolu jačine zvuka. Zanimljivo je to da se ovaj taster oduvek nalazio sa leve strane – novi dizajn je nastao zbog dvostranih (telefon-kamera) uređaja. Međutim, za Vertu brendirane uređaje značenje Concierge-a je oduvek bilo iznad izgleda, tako da je taster na kraju završio sa leve strane. Druga stvar koju bi trebalo naglasiti jeste da servis može biti pozvan čak i tokom poziva – koji drugi dokaz vam je potreban da se uverite u njegovu važnost za proizvođača? Uopšteno govoreći, to je jedan od prvih uređaja sa ekskluzivnim karakteristikama koje su uključene u njegovu cenu.

Concierge. Pritiskom na Concierge taster pozivate ikonu koja vam omogućava da pozovete odgovarajući servis. Ovaj poziv se klasifikuje kao međunarodni i plaća se u skladu sa tarifama provajdera (sedište ovog servisa je u Londonu). Concierge servis radi 24 sata – jezik kojim će operater govoriti zavisi odakle je poziv upućen i od toga da li se taj broj nalazi u bazi podataka. Uz bilo koji Vertu uređaj dolazi i jednogodišnja pretplata na Concierge – pri registraciji dovoljno je navesti datum kupovine, broj koji je ugraviran sa zadnje strane i vaše prezime.

Operater (koji se naziva sekretar) vam može pomoći u rešavanju različitih problema – od rezervisanja avionskih karata do rezervisanja hotela, automobila, kupovanja cveća, traženje zanimljivih mesta ili samo neophodnih informacija itd. Na neke od ovih operacija moraćete da imate registrovan kredit da biste bili u mogućnosti da platite za kupovinu. Bez sumnje, iako vlasnici Vertu telefona sigurno imaju novca, ušteda od 30% pri svakoj transakciji nikako nije beznačajna. Pored toga, vaš sekretar će sve uraditi u rekordnom roku a vi to nećete tako teško osetiti na vašem novčaniku.

Bez pretendovanja na adekvatnost ili pouzdanost eksperimenta, pitao sam svoje poznanike koji poseduju Vertu telefone koliko često pozivaju ovaj servis i da li imaju nameru da obnove pretplatu na ovaj servis. Od jedanaest ljudi koliko je učestvovalo u mom eksperimetnu, njih šestoro je samo jednom pozvalo ovaj servis samo da bi saznali šta je to bez ikakve namere da ga ikada ponovo koriste. Njih troje je tražilo pomoć od Concierge servisa kada su bili u inostranstvu radi lociranja dobrih restorana ili prodavnica koje su im bile neophodne. Njih dvoje je naglasilo da im je ovaj servis isto kao i „Žute strane“, koji im obezbeđuje informacije o stvarima koje žele da saznaju nešto više. Samo jedan od njih jedanaest je produžio pretplatu na Concierge servis nakon isteka provobitne pretplate od godinu dana. Po mom mišljenju, ukupan broj pretplatnika otkriva da ukupan broj u najboljem slučaju ne prelazi više od 10% vlasnika Vertu telefona, ali iskustvo koje je dobijeno na odgovarajućim tržištima pokazuje da bi ovaj procenat mogao čak i da bude niži. Govoreći iz ličnog iskustva, umorio sam se od korišćenja ovog servisa već za mesec dana iako nisam imao potrebu za korišćenjem ovog servisa u vidu nekih specijalnih razloga.

Onim korisnicima koji izraze želju da produže pretplatu nude se dve tarife – osnovna i VIP. Imajući u vidu lokaciju sedišta kompanije, sve cene su izražene u funtama sterlinga.

Osnovna tarifa – omogućava povremeno zvanje servisa – informacije o ograničenju zahteva nisu javno dostupne, ali to je oko dvadesetak poziva mesečno. Cena je £60 ili €89 na mesečnoj osnovi, što prostom računicom daje zbir od €1068 za godinu dana, a to je četvrtina cene uređaja koja se da na dodatne usluge. Pretplata se može obnoviti na šest meseci i više.

VIP tarifa – VIP – tarifa – dobijate ličnog sekretara, ova tarifa se preporučuje svim onim korisnicima koji zovu Concierge servis više od 10 do 20 puta mesečno. Vaš sekretar će biti na liniji devet sati svakoga dana a noću će pozive primati drugi operateri. Sve ovo će vas koštati £200 ili €300 mesečno, drugim rečima €3600 godišnje. Pretplata se može obnoviti na šest meseci i više. Svi novi korisnici mogu dobiti VIP tarifu po sniženoj ceni – po ceni od £150 mesečno, što znači da vlasnici Vertu telefona dobijaju 15% popusta za prvu godinu osnovne tarife. Kada se malo bolje razmisli ove dve tarife su u suštini iste – vreme odgovora, baza podataka koja se koristi kao i provajder.

Za razliku od izgleda, brenda ili dizajna uređaja, servis Concierge pojačava sliku o samom korisniku, ali sam servis nije opšte prihvaćen od strane ostalih korisnika. Slični servisi postoje skoro u svakoj zemlji a obezbeđuju ih lokalni operateri. Ukoliko govorimo o globalnom tržištu, u principu postoje isti servisi ali su cene mnogo veće pa je verovatno i sam nivo usluge veći.

Testirali smo servis i pokušali smo da pronađemo dve karte za dečiju predstavu za dva petogodišnja dečaka u Moskvi. Prvo, kada smo pozvali Concierge: oko minut smo objašnjavali šta želimo a nakon toga je operater obećao da će nas kasnije pozvati. Odmah nakon što smo prekinuli, pozvali smo broj drugog servisa. Određivanje zahteva oduzelo nam je isto vremena oko jedne minute, nakon čega nas je operater zamolio da ostavimo broj telefona budući da je kolega koji se bavi pitanjima slobodnog vremena trenutno zauzet i da će se javiti čim bude mogao. U toku sledećih pet minuta dobili smo poziv od tog kolege (dolazni pozivi se ne naplaćuju) i dao jasno objašnjenje šta treba da uradimo – naime, zamolio nas je da mu kažemo pol i godine još jednom a nakon toga nam je ponudio listu mogućih mesta na koje možemo otići, koja nije teško pronaći. U roku od pet minuta, ponudio nam je 10 opcija (tada smo ga zamolili da prestane) načina na koji se mogu karte unapred rezervisati (po ceni većoj za 20%). Najbolja stvar kod ovog servisa jeste da stručnjak ima uvid u ono što bi se dopalo deci različitih godina, šta je vredno pogledati a šta bi trebalo zaobići (možda je to bilo samo puka sreća ali ispostavilo se da je operater iskusan čovek).

Bez sumnje ovde nema mesta poređenju budući da su informacije koje su dobijene preko Concierge servisa više usmerene ka opštoj zabavi nego na određena polja, dok je Vertu servis bio ažurniji. Na primer, lokalni servisi ne dozvoljavaju rezervaciju karata, što je veliki nedostatak, dok vam takva akcija preko personalnog sekretara neće zadati nimalo muke. Trebalo bi da naglasim da vlasnik Vertu brendiranog uređaja najverovatnije neće imati nikakvu pomoć. Vredi pozvati servis kada već imate određene zahteve.

Nakon što smo toliko pričali o Concierge servisu čini mi se da kojim slučajem proizvođač nije obuhvatio ovaj servis prodajnim paketom, veoma brzo bi bio ugašen zbog malog broja korisnika. Sve u svemu, Concierge je veoma specifična vrsta servisa koji je namenjen malom broju ljudi koji koriste Vertu telefone. Što se tiče toga da je deo standardne opreme, objašnjenje je veoma jednostavno – servis je namenjen za podizanje slike o samom uređaju, da dokaže njegovu premium klasu i ukoliko baš hoćete, da naglasi cenu koja je plaćena za ovaj brend. Neka proizvođač i dalje naglašava važnost ovog servisa i nedostatak nečeg drugog što nudi drugi proizvođač telefona – mi smo shvatili da to nije glavni adut na koji čovek treba da se osloni.

Karakteristike hardvera. Koncept ojačavanja Vertu brendiranih uređaja leži u činjenici da bi ovi telefoni namenjeni da pruže dobar kvalitet prijema budući da su uređaji koji su namenjeni samo za telefoniranje, a manje su zamišljeni kao alat za održavanje aktivnog stila života. Nakon izdavanja svi Vertu telefoni su bili ispod vodećeg aparata kompanije u smislu tehnoloških mogućnosti a nudili su i manje funkcionalnosti. Što se tiče Constellation-a, opremljen je istim „engine-om“ kao i Nokia 8800 (originalni model, ne Sirocco izdanje), što znači da se Vertu Constellation oslanja na S40 3rd uz manji broj prilagođenih funkcija.

Ekran je prihvaćen od telefona Nokia 8800 bez ikakvih promena. Radi se o TFT matrici (262.144 boje) sa rezolucijom od 208x208 piksela i fizičkim dimenzijama 31x31mm. Budući da je ovako mali, ekran prikazuje slike dobrog kvaliteta. Ekran ima mogućnost prikazivanja do pet tekstualnih i dve servisne linije istovremeno. Veličina slova može se podesiti – sa najvećim videćete samo 4 linije na ekranu, dok sa najmanjom veličinom broj linija koje se mogu prikazati penje se na šest. Pri direktnim sunčevim zracima ekran se ponaša uobičajeno, međutim, mala slova se teško mogu raspoznati. U zatvorenom prostoru podaci su izuzetno vidljivi dok na suncu informacije blede zbog veličine matrice. Povrh toga, podešavanja koja su dostupna na telefonu obezbeđuju slabu osvetljenost u kombinaciji sa tamnim temama koje stvaraju utisak da slici nedostaju žive boje. Nažalost, ne postoji način da se ovaj problem reši budući da telefon ne poseduje ovakva podešavanja.

Aparat koristi BL-5V Li-Ion bateriju kapaciteta 860mAh. Prema tvrdnjama proizvođača može obezbediti 2.5-5.5 sati u režimu razgovora i do 250 sati u režimu mirovanja. Ukoliko više razgovarate (više od 1.5 sat dnevno) i slabo koristite ostale karakteristike uređaja, Constellation će vam raditi u proseku jedan dan; sa druge strane, jedan sat poziva vam omogućava da baterija izdrži ravno dva dana. Kada se radi o upoređivanju sa uobičajenim rešenjima Vertu pruža 75% više vremena rada. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je otprilike 1.5 sat (u poređenju sa Ascent-om, punjač je promenjen u smislu jačine struje što omogućava kraće vreme punjenja).

Constellation poseduje 14Mb ugrađene memorije a pola tog kapaciteta je dostupno korisniku, što i nije mnogo ukoliko ste ljubitelj numera pa čak iako su one u AAC formatu. Podrazumevani tipovi zvona su veoma dopadljivi i slični su onima koje poseduje Nokia 8800 Sirocco Edition. Međutim, daleko su od vrhunskih.

Meni

Kao i uobičajeno kod S40 3rd izdanje uređaja, Constellation poseduje standardne karakteristike. Povrh toga imate mogućnost da upotrebite teme preuzete sa drugih Nokia brendiranih telefona, u slučaju da se rezolucija poklapa, naravno, a i izgled ikona glavnog menija može se menjati.

Dizajn glavnog menija je nešto posebno. Mislim da nećete biti posebno iznenađeni kada vidite da kućište Constellation-a ima veliki broj tema – 4 od njih su na neki način povezani sa vazduhoplovstvom, dok su ostale povezane sa putovanjima (sve zajedno ima više od 20 različitih tema).

Video klip , korisnički interfejs modela Constellation (wmv, 10.6 Mb)

Telefonski imenik. Do 1000 naziva maksimalno je moguće uskladištiti u memoriju telefona. Količina podataka koji se unose za unos ne pravi razliku – ukupan broj od 1000 kontakata je nepromenljiv.

Svaki kontakt može imati pet dodeljenih brojeva telefona sledećeg tipa: glavni, mobilni, kućni, kancelarija, faks. Prvi unešeni broj postaje podrazumevani i može se editovati onako kako želite. Kada se podaci unose po prvi put, možete ubaciti samo ime (polja za ime i prezime su prazna) i jedan opšti broj, a ostali brojevi mogu biti uneti preko odgovarajućeg menija. Mnogi će reći da je ovakav način unosa podataka veoma neprikladan; međutim, siguran sam i da će neki od korisnika ubaciti samo jedan telefonski broj za svaki kontakt. Obe grupe korisnika su u pravu i imajući u vidu da svi Nokia telefoni imaju ovoliki imenik, to ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem

Što se tiče dodatnih informacija, za svaki broj možete uneti e-mail, web stranu, adresu, belešku, naziv kompanije i radno mesto.

Za svaki kontakt možete vezati sliku ili video klip. Prioritet video klipa je veći nego slike (svakom unosu može se dodeliti i slika i video klip). Međutim, kada budete želeli da vidite detalje kontakta, nećete videti sliku budući da ona ostaje u svojoj sekciji. Sa druge strane, na opštoj listi možete omogućiti kombinovanje kontakata i odgovarajućih slika. U ovom režimu ikona je manja i daje malu naznaku stvarne slike. Drugi režimi pregledanja su uobičejani – samo imena, imena sa opštim brojem. Opšta lista može prikazati kontakte koji su uskladišteni na SIM kartici ili memoriji telefona.

Kod odlaznih poziva slika se umanjuje dok kod dolazećeg poziva zauzima čitav ekran. Naziv kontakta prikazuje se pored tipa ikone broja.

Svakom kontaktu se može dodeliti personalni tip zvona (bilo koji fajl) – u slučaju da umesto slike odaberete klip, zvuk će biti preuzet iz klipa a ne iz nekog muzičkog fajla.

Tu su kao i uvek tasteri 2-9 za brzo biranje brojeva.

Nema unapred određenih grupa koje su dostupne u ovom telefonu, prema tome, morate sami da ih kreirate. Velika prednost ovog modela je to što možete kreirati do 25 kontakt grupa. Za svaku od njih može se dodeliti personalna melodija i slika. Slika, koja se vezuje sa određenu grupu unosa, ima najviši prioritet i biće prikazana umesto slike koja je određena za grupu. Jedan unos može biti član različitih grupa.

Na opštoj listi unosa, grupe se prikazuju u jednom redu sa pojedinačnim unosima, ali su označene svojim sopstvenim ikonama. Pretraga se vrši i po nazivima grupa i po samostalnim kontaktima. Ovo može biti prilično konfuzno prvi put ali kasnije kada shvatite sve prednosti videćete da ne morate da tražite specijalnu oznaku na meniju da bi pristupili listi grupa (pored toga, dostupan je samo preko glavnog menija, korišćenjem programabilnog tastera ili prečica brojevima).

Pretraga opšte liste može se vršiti unošenjem nekoliko slova – to ne stvara neprilike pri radu i uvek daje rezultate. Pritisak na taster „*“ za rezultat daje brzo prebacivanje na unose na stranom jeziku (u slučaju da imate kontakte na dva jezika, na primer). Kada pretražujete imenik, pritiskom na „#“ pozivate karakteristiku za detaljno pregledanje brojeva – za pristup kompletnim podacima na kontakt listi koristite odgovarajući meni (dva puta pritisnuti).

Modul za MS Outlook sinhronizaciju koji poseduje Constellation je lošiji od onog koji poseduju moderni modeli zbog toga što su polja za ime i prezime prazna. Preko telefonskog imenika imate mogućnost slanja bilo kog unosa u vidu posetnice na bilo koji uređaj pomoću SMS, MMS ili bežičnog protokola.

Ne postoji način slanja kompletnog imenika.

Poruke.Uvek možete promeniti jezik unosa teksta, ovo rešenje je identično kao i ono koje je primenjeno na Nokia smart telefonima i veoma je zgodno za upotrebu.

Podešavanja vezana za poruke su standardna – do 150 poruka bez obzira na tip, podrška za emotikone i duge poruke.

Dostupan je i brojač poruka tako da uvek možete proveriti broj dolaznih ili odlaznih poruka bilo kog tipa pa čak i resetovati ih.

MMS. Svaka poruka može imati do 300Kb. Način na koji MMS sistem radi kod Constellation-a ne daje povoda ni za kakve žalbe.

Uređaj poseduje ugrađeni mail klijent koji podržava POP3/SMTP/IMAP4 protokole. Međutim, nema mnogo da ponudi – svi drugi prilozi osim JPEG fajlova (koji se mora redukovati da odgovara ograničenju veličine) nisu podržani. Bilo koje slovo koje bude pisano KOI8 funkcijom neće biti čitljivo, kao i bilo koji drugi kodiran mail. Imajući u vidu zabranu veličine kada se radi o slanju slika, čak ni VGA slike ne mogu biti poslate. Imajući u obzir ograničeni skladišni kapacitet za mail-ove (do 60 poruka), poslovnim korisnicima ovakav klijent nije od suštinske važnosti. U suštini, to je zastarela verzija ove aplikacije koja je bila izostavljena na Nokia telefonima a sada je zamenjena drugim programom.

Dnevnik poziva. Postoje tri liste u telefonu. Svaka lista može da sadrži do 20 unosa. Može se činiti standardnim ali najbolja stvar u vezi ovog dnevnika je da se datum i vreme poziva prikazuju odmah na listi. Pritiskom na Call taster u režimu mirovanja, pozivate listu poslednjih pozvanih brojeva.

Profili se mogu aktivirati iz ovog menija pritiskom na On/Off taster. Svaki profil se može aktivirati za određeni period vremena nakon toga uređaj prihvata ovaj profil kao podrazumevano podešavanje. Zvučni signali mogu se podesiti za sve događaje. Sve u svemu, implementacija profila na Nokia telefonima je jedna od najboljih na tržištu.

Podešavanja. Sva podešavanja koja se ovde nalaze uključuju odabir režima za uštedu energije, prečice za upravljanje i kreiranje GoTo list-e. Karakteristika za automatsko zaključavanje tastature takođe je prisutna, kao i Bluetooth (verzija 2.0, omogućen A2DP).

Alarm časovnik. Serija Constellation poseduje samo jedan alarm časovnik sa mogućnošću podešavanja melodija, karakteristikom Snooze i mogućnošću podešavanja određenih dana u nedelji.

Planer. Pozivanjem ove stavke ugledaćete kalendar, listu zadataka, beleške, kalkulator, tajmer brojač i štopericu.

Kalendar. Možete uneti od 100 do 250 unosa, iako krajnji broj umnogome zavisi od dužine svake beleške; dostupno je automatsko brisanje.

Mesečni, nedeljni (sa podelom na sate) pregledi su omogućeni u kalendaru. Uređaj nudi pet različitih tipova događaja: sastanak, poziv, rođendan, podsetnik i beleška. Svaki događaj, bez obzira na tip, može imati alarm koji se može i ponavljati.

Lista zadataka omogućava vam da događaje kategorizujete prema tri vrste prioriteta (visok, normalan i nizak), podesite odgovarajući datum kao i vreme za svaki događaj.

Beleške – svaka beleška može da sadrži do 3000 karaktera. To je i više nego dovoljno čak i za najzahtevnije korisnike. Podržane su dve veličine slova, kao i kod poruka.

Dodaci

Galerija. Ova stavka obezbeđuje pristup pravilno obeleženim direktorijumima sa različitim sadržajima – dostupan je pregled liste sa svim naslovima. Naravno, uvek možete kreirati sopstveni direktorijum i sortirati fajlove ali na kraju svega Galerija nema toliko toga da vam ponudi pa čak ne može ni da pretenduje na to da postane zamena za nesofisticirani menadžer fajlova, koji bi bio od velike koristi ovde.

Medija plejer – aplikacija služi za slušanje muzičkih numera. U pitanju je pojednostavljena verzija, što znači da ćete bitiu mogućnosti da otvorite fajl i reprodukujete ga preko zvučnika i slušalica – liste pesama ne postoje kod modela Constellation, dok su ekvilajzeri odvojeni u posebnu stavku menija i imaju uticaj na sve aplikacije vezane za muziku koje postoje na ovom telefonu. Još Još jedna loša stvar vezana za medija plejer je što ne prikazuje kompletne naslove mp3 numera.

Snimač glasa obezbeđuje 60 minuta snimanja, a dužina klipa se može prilagoditi kroz podešavanja. Ova aplikacija snima i razgovore telefonom i zvuke dok je telefon u režimu mirovanja. Broj klipova je ograničen samo količinom slobodne memorije telefona.

WEB. Telefon poseduje WAP pretraživač verziju 2.0 koja omogućava pregled xHTML stranica, međutim ne mogu se setiti ničega što bi ovde trebalo dodati.

Povezivanje. Model constellation može da se koristi kao modem a podržava GPRS i EDGE protokole prenosa podataka. Bluetooth može da se upotrebi za povezivanje sa računarom.

Travels. Ova WorldMate-ova aplikacija omogućava proveru vremenskih prilika u određenom gradu, status letova, svetsko vreme i odnose valuta. Ali za upotrebu svih ovih funkcija je neophodna GPRS konekcija.

Utisci

Vertu Constellation je u prodavncie stigao u novembru a njegova cena je naravno u skladu sa imenom i reputacijom ovog telefona. Opseg cena se naravno razlikuje kada je u pitanju najjednostavniji model ili modeli sa zlatnim ukrasima. Ali, da li ovaj telefon zaslužuje svoju cenu? Gledajući ga samo kao mobilni telefon odgovor je definitivno ne. Međutim, Vertu brendirani telefoni su stvar prestiža i još jedan pokazatelj za ljude koji su u stanju da toliki novac potroše na mobilni telefon jedanput u godinu ili dve. Generalno govoreći, vlasnici Vertu telefona ne žele ništa drugo sem demonstracije svog statusa – telefon samo dopunjuje sliku o osobi koja poseduje recimo limuzinu, vrhunska odela i druge skupe stvari. Korišćenje Vertu telefona u bilo kom drugom slučaju ne bi imalo smisla, jer jednostavno ovakav telefon ne bi išao sa imidžom nekoga ko nema sve pobrojane stvari.

Bazirajući se na mom sopstvenom istraživanju, mogu odgovorno da tvrdim da Vertu poseduju uglavnom kreativni ljudi kao što su umetnici, glumci i drugi. Mada, biznismeni isto tako vole ove telefone radi pokazivanja svog statusa.

Kao konkurente telefon kompanije Vertu nema nijedan model. Stoga kompanija ne mora uopšte da brine o prodaji ovog modela, jer na svetu postoji dovoljno ljudi koji sebi mogu da priušte neki ovakav model. Sa hardverske tačke gledišta model Vertu Constelation je prilično zastareo. Ipak ljudi njime kupuju status i spremni su da za njega plate.

SAR vrednost za ovaj model je 0.53 W/kg.

P.S. Šta će se dalje dešavati sa Vertu-om? U osnovi, pad cena je skoro neverovatan dok je predstavljanje novih proizvoda u Constellation opsegu samo pitanje ne tako daleke budućnosti. Ali jedan od najznačajnijih koraka sigurno je kamera koja će biti ugrađena u rešenja sledeće generacije – najveća razlika će se primetiti kod specijalnih izdanja. Na primer, pogledajte telefon Nokia N93 Golf i karakteristike koju su implementirane specijalno za one korisnike koji se oslanjaju na kameru uređaja. Drugi korak ka korisnicima leži u predstavljanju 3G omogućenih uređaja, međutim, to je trend koji je jednostavno nemoguće zaobići ili ignorisati. Štaviše, predstavljanje Vertu brendiranih smart telefona nije tako daleko – oni će se na tržištu pojaviti u naredne dve ili tri godine.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024