F500 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung F500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung F500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung F500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Samsung F500

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Žične stereo slušalice
1 Gb microSD memorijska kartica (dostupnost i veličina variraju od regiona)
TV-Out kabl (opciono)
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom
USB kabl

Pozicioniranje

Prateći Samsung F300, nazvan Ultra Music, proizvođač je došao do modela Samsung F500. Kao što već možete da pretpostavite, ovaj model je dobio naziv Ultra Video, sa istim dizajnom prednje strane ali dimenzije dva ekrana se donekle razlikuju. Ovaj model je jedan od prvih modela koji poseduje DivX podršku, što znači da više nema potrebe da konvertujete vaše filmove ili video klipove pre slanja na uređaj ili memorijsku karticu. Mnogostranost ovog rešenja je njegov najjači adut, budući da je mali broj onih ljudi koji vole da obrađuju fajlove na računaru da bi njihov mobilni uređaj bio u stanju da iz prepozna. Na primer, za konverziju filma u iPhone-ov H.264 standard potrebno je oko 45-60 minuta. Šta više, svaki klip morate obraditi posebno, dok uspeh nije uvek 100% zagarantovan, a tada ćete shvatiti i da vam je za to potrebno mnogo posla. Ipak, Samsung je odabrao jednostavniji način za upravljanje vašim filmovima – dovoljno ih je samo prebaciti u telefon i uživati gledajući ih.

Ovaj model nije pozicioniran kao masovno tržišno rešenje i na sličan način kao i modeli koji nose oznaku F, nije prirastao za srce većem broju korisnika koji traže vrhunske telefone. Ovde nalazimo na jednu vrstu kontradiktornosti, budući da ovaj telefon ima dve strane – vrhunski uređaj i modno rešenje. Pitanje je koja će strana F500 na kraju da pretegne? Po mom mišljenju, radi se o modnom uređaju pre svega, ali za one kojima tehnologija nije strani pojam. Sigurno je da ovaj uređaj neće steći veliku popularnost. Na današnjem tržištu možete pronaći veliki broj čisto modnih telefona, dok segment pomodnih i tehnički savršenih telefona zadržavaju aparati kao što je Nokia N95 i slični. Ukoliko ga neko i spazi na polici, u tom momentu sigurno niko neće primetiti razliku između njega i ostalih ponuda – a sumnjam u to da će prodavac u nekoliko minuta uspeti da ubedi nekog da se odluči za ovaj model. Ovde nastaju nedoumice proizvođača – nije siguran koja bi tržišta F500 mogao da osvoji. U nekim oblastima ovaj model se uopšte neće isporučivati dok će u neke stići u ograničenim količinama. Međutim, čitava gomila hardverskih rešenja koja se nalazi u ovom uređaju je sigurno dovoljna da Samsung F500 zasluži da ga pogledate.

Dizajn, dimenzije kontrole

Dizajn ovog aparata ima dosta sličnosti sa modelom Samsung F300, ali ovo ni u kom slučaju nisu slični aparati – sličnost je samo prividna. Kada pogledate uređaj sa prednje strane videćete konvencionalni uređaj sa velikim brojem standardnih kontrola i ograničenim ekranom – to je ono što Samsung F500 nudi sa svoje prednje strane. Kada okrenete uređaj ugledaćete veliki ekran i navigacioni taster – sa ove strane uređaj veoma podseća na MP3 plejer ili PMP. Pored toga, i sam proizvođač ovu stranu aparata tako naziva, tako da možemo reći da je to donekle legitiman naziv.

Međutim, aparat je drugačiji kada ka otvorite – deo sa numeričkim pad-om ima šarku tako da ga možete okrenuti nazad. Ovo je omogućeno da bi se poboljšao video doživljaj, budući da možete okrenuti vaš F500, staviti ga na sto i gledati filmove. Samsung je ovaj dizajn nazvao „180 swivel“, što je i njegov najbolji opis.

Pored toga, ovakav dizajn ima sopstvenu karakteristiku – priključak za slušalice je smešten sa gornje strane. Tokom vaših video sesija, možete odabrati bilo handsfree režim ili slušati zvuk preko slušalica, ukoliko ste u bučnom okruženju. Ovde ćete se upoznati sa jednim nedostatkom priključka za slušalice, a to je da se on nalazi odmah iznad ekrana i žica ponekad padne na njega blokirajući deo slike. Tako da je potrebno da nađete najbolji način da sa ovim izađete na kraj, najverovatnije, pravi položaj uređaja ili jednostavno zaglavite žicu između dve polovine.

Uređaj je relativno tanak, dimenzije su mu 116.5x50x10.7 mm, a težak je 107.5 grama. Ove cifre ne uključuju eksternu bateriju koja ima i funkciju poklopca. Sumnjam da će iko pokušati da koristi F500 bez poklopca koji daje konačnu veličinu F500: 15 mm debljine, 120 mm visine i težinu od okruglo 140 grama. Ovo su prilično velike dimenzije koje odstupaju od dimanzija prosečnih rešenja trenutne generacije. Sa druge strane, problem potrošnje energije je rešen na ovaj način, tako da postoje i pozitivne stvari ovakvog pristupa. Telefon sa poklopcem veoma lako staje u svaki džep i ne primećuje se previše. Sigurno je da nećete osetiti nikakvu neugodnost kada vam F500 bude u džepu, međutim, na poklopcu se često zaglave posetnice, komadi papira i slično.

Graciozan profil kućišta doneo je neka sasvim nova rešenja – sada se baterija ne skida, sa leve strane aparata nalazi se taster za resetovanje aparata i ponovno pokretanje F500 ukoliko dođe do prekida rada. Za razliku od modela Samsung F300, gde je veliki broj funkcija dovodio do potrebe za manuelnim resetovanjem uređaja, čini se da su kod F500 ti problemi otklonjeni.

Sa leve strane se takođe nalazi i prekidač za kontrolu jačine zvuka, uti;nica za punjač/slušalice. Kada okrenete telefon ugledaćete klizni mehanizam koji je veoma čvrst – njegovim korišćenjem možete menjati PMP i režim telefona a možete i zaključavati kontrole aparata.

Tu je i slot za microSD memorijsku karticu koji je pokriven plastičnim zatvaračem kao i taster kamere, koji ima i funkciju tastera za snimanje glasa tokom telefonskog razgovora.

Položaj na kojem je postavljeno mesto za SIM karticu nije nešto na šta smo se već navikli – morate da pomerate delove sa strane da bi pronašli slot na gornjoj polovini.

Ekrani

Aparat poseduje dva ekrana – a mi ćemo početi sa prednjom stranom telefona. Ekran nudi 220x176 piksela rezolucije (30x24mm), dijagonala mu je 1.5’’ a ima mogućnost prikazivanja 65.536 boja (TFT). Pri direktnim sunčevim zracima informacije su veoma čitljive, mada se ne može uporediti sa uređajima koji poseduju veći ekran. Prednja ekran modela F500 može prikazati četiri tekstualne i tri servisne linije, što nije loše kada uzmete u obzir model Samsung F300 gde ekran može prikazati samo dve linije.

Video ekran je ono što je veoma važno kod ovog modela, dijagonala mu je 2.4’’, rezolucija 240x320 piksela (48x36mm) a može prikazati do 12 tekstualnih linija. Međutim, čitanje teksta nije ono za šta je namenjen ovaj ekran – specijalizovan je za prikazivanje filmova i slika pre svega. Za razliku od F300, standardnim karakteristikam kao što je SMS se upravlja onom polovinom gde se nalazi telefon, što je odličan potez, budući da sada postoji čvrsta granica koja odvaja dve polovine aparata F500. Ovaj ekran ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja a slika je prilično oštra (TFT). Na suncu ekran gubi svoj kontrast ali informacije ostaju čitljive.

Ukoliko izvršimo upoređivanje između F500 i uobičajenih telefona, ovaj aparat poseduje veoma dobar ekran, to jest, mnogo je bolji nego onaj koji poseduje Motorola RAZR2 V8. Međutim, iPhone ili Sony PSP definitivno će pobediti ekran koji se ovde nalazi. Ali treba imati u vidu da je PSP potpuno druga vrsta uređaja pa se ni na koji način ne može uporediti sa F500.

Tastatura

Iako Samsung F300 poseduje skoro normalnu tastaturu, ovaj model ima prilično konvencionalnu tastaturu sa četvorosmernim navigacionim tasterom. Dobra stvar kod toga je što je taster OK načinjen od gume, što dovodi do sasvim novog osećaja. Ovo možda i nije nešto mnogo bitno, ali ovi mali detalji su to što stvara pozitivnu sliku o ovom aparatu.

Tasteri u poređeni u redove a numerički pad je prilično veliki tako da je rad sa njim veoma jednostavan. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim svetlom koje je odlično vidljivo u različitim okruženjima. U podešavanjima možete odrediti vreme pozadinskog osvetljenja za određeni deo dana.

Baterija

Model F500 poseduje Li-Pol bateriju kapaciteta 900mAh, a kompanija navodi da baterija može pružiti 3 sata razgovora i 200 sati u režimu mirovanja. Vreme punjenja baterije je 2.5 sata. Ovo testiranje je vršeno uz dodatnu bateriju tako da ako želite da saznate koliko će baterija potrajati bez dodatne, podelite sve cifre sa dva.

Pri testiranju F500 je izdržao oko dva dana uz jedan sat razgovora, do dva sata muzike i minimalne upotrebe ostalih funkcija. Ukoliko manje koristite mogućnost pozivanja, onda očekujte da vam uređaj traje 3 ili više dana. Maksimalnim korišćenjem uređaja, baterija će potrajati jedan dan, uz 2 sata gledanja filmova, 30-40 minuta razgovora i ostalih funkcija koje dodatno smanjuju vreme trajanja baterije.

Potrebno je oko 3.5 sati da se F500 napuni u potpunosti – prvo se odnosti na bateriju uređaja a zatim za jedinicu koja je ugrađena u poklopac. Ukoliko želite neprestano da gledate DivX filmove sa memorijske kartice, imajte u vidu da će to smanjiti trajanje baterije za 5.5 sati – što je veoma dobar rezultat i u liniji sa ostalim Samsung proizvodima.

Memorija, memorijska kartica

Model F500 je jedinstven po svojoj arhitekturi ugrađene memorije – taj deo telefona poseduje 21MB gde možete skladištiti lične podatke kao što su melodije zvona. Međutim, strana za prikaz videa poseduje 400MB rezervisanih za vašu muziku, video i ostale vrste multimedijalnog sadržaja. Oba tipa memorije imaju pristup microSD, a ono što je važnije jeste da nema nikakvih problema sa karticama koje su veće od 4GB (to je ono što je na trenutnom tržištu najbolje). Kada je F500 bio u fazi izrade, proizvođač je namenio različite edicije uređaja sa 1, 2 i 4GB ugrađene memorije, ali je na kraju odustao od toga. Zaista, mnogo je lakše obezbediti uređaj sa različitim memorijskim karticama nego obezbeđivati logistiku za različite verzije, imajući u vidu da će prodaja novijeg modela biti negde u liniji sa vrhunskim rešenjima. U ovom slučaju, suština telefona je iznad PMP i MP3 plejera. Imam utisak da su kreatori odradili pravi potez budući da je ovo trenutno potez koji dominira tržištem.

Povezivanje

Bluetooth. Aparat poseduje EDR omogućeni Bluetooth 1.2, a tu je i A2DP. Prenos informacija teče uobičajenim putem pri brzini 40-50 Kb/s. Sledi lista podržanih profila:
Headset
Handsfree
Serial Port
OBEX
AVRCP
Dual Profile (Glas i podaci)
Dial Up Networking
File Transfer
Object Push
Bluetooth Printing
A2DP

USB. Proizvođač tvrdi da F500 poseduje USB 2.0 High Speed – u mass storage režimu telefon pruža fenomenalnu brzinu od 1.9-2MB/s, što je trenutno najbrže. Kod uspešne PC konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: PC Studio, Mass Storage (pristup memorijskoj kartici) i Media Player (MTP protokol).

Performanse

Iako F500 nije najbolji uređaj koji smo videli, sve radi prilično dobro, osim kad pomislite na skromni ekran.

Ukupan rezultat: 2238
Detalji:
Tekst 674
2D Oblici 525
3D Oblici 353
Brzina popunjavanja 262
Animacije 424
Širina ekrana 220
Visina ekrana 160
Kolor ekran podržava
Broj boja 65536
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije 2424808
Slobodna memorija 1161148
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0
Microedition Platform: j2me
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en

Sweep UI – novi korak u razvoju kontrola osetljivih na dodir

Jedna od jedinstvenih karakteristika telefona Samsung F500 jeste njegov korisnički interfejs – Sweep. Iza ove reči krije se potpuno novi koncept kontrola osetljivih na dodir u PMP režimu – čak ima i posebno uputstvo koje se isporučuje zajedno sa aparatom.

Hajde da još jednom pogledamo pad osetljiv na dodir kod modela F500. Pad okružuje hardverski OK taster a čini se da je veoma jednostavan za upotrebu, međutim, ukoliko ne želite da pročitate uputstvo, imaćete dosta problema pri korišćenju, to je sigurno. Budući da sam imao poverenja u svoje poznavanje telefona pokušao sam da koristim pad osetljiv na dodir ali nisam uspeo. Međutim, nakon čitanja uputstva i igranja sa različitim funkcijama više od sat vremena, u potpunosti ćete shvatiti lakoću upotreba interfejsa. Oznake na tasterima su veoma nesofisticirane – napred, nazad, tasteri za reprodukciju i pauzu, kao i taster za meni i korak unazad, rade u svakoj sekciji.

Očigledno je da ovakva grupa kontrola nikako nije dovoljna za jednostavno i ugodno rukovanje aparatom. Međutim, stvar je u tome da nije potrebno da okrećete prst u određenom pravcu da bi bili u interakciji sa telefonom na potpuno različiti način – pomerite prst na desno i tu se nalzi lista fajlova, pomerite ga sa leve na desnu stranu i tu se nalazi meni za podešavanja. Ukoliko želite da pregledate indeks listu – samo pomerite vaš prst na dole i na levo, desna strana ima istu funkciju. Odaberite željenu stavku lagaim udarcem po uglu pada-a osetljivog na dodir.

Ova kontrolna šema će sigurno zahtevati određeno vreme da se korisnik navikne, ali kada to usavršite, možete jednostavno i brzo upravljati telefonom. Kako ga ja vidim, ovo rešenje je stvar budućnosti, a ne iPhone bazirani proizvodi kojima nedostaju hardverski tasteri – hibridi kao što je F500 mogu tržištu ponuditi potpuno novo iskustvo.

Ono što je iznenađujuće jeste da pri radu sa touch pad-om nema nikakvih problema ali ono što se meni najviše dopalo jeste to što mi se samo nekoliko puta desilo da pritisnem pogrešan taster.

PMP režim

Iskreno, režim telefona nije ništa posebno pa je to i razlog zašto smo prvobitno počeki sa upoređivanjem ovoga aparata sa PMP tačke gledišta. Prva i glavna stvar koju treba da shvatite jeste da oba režima – telefon i PMP – za razliku od modela Samsung F300, jesu odvojeni. Moraćete da vršite interakciju obe polovine samo kada želite okrenete uređaj da izmenite pozadinsku sliku, prikazujući je na velikom ekranu. Međutim, za većinu stvari ovo su dva nezavisna režima, i ono što je još bitnije, F500 čuva u memoriji mesto gde ste isključili PMP režim tako da se kasnije možete vratiti. Recimo, gledate film nakon otkucane poruke prijatelju – dovoljno je da pogurate slajder taster, toliko je jednostavno. Vratite se na film koji ste pauzirali i nastavite tamo gde ste stali.

Video

Ovo je jedna od ključnih stvari F500 vezanih za video – čak i sam naziv ukazuje na to da je ovo rešenje fokusirano na video. Kako proizvođač tvrdi ovo je prvi na svetu uređaj koji poseduje podršku za DivX i Xvid, što u suštini i nije baš tačno, budući da je Samsung F500 prvi koji ima mogućnost reprodukcije van uređaja. Prošlo je već nekoliko godina otkada su S60 i Windows Mobile bazirani uređaji znali za ove kodeke a filmovi jednostavno nisu morali da budu konvertovani da bi se gledali na ovim telefonima. Međutim, medija plejer je voema važan ali mora se kupiti da bi mogao biti instaliran, što nije ono što korisnici traže kada je u pitanju iskustvo rukovanja smart telefonima.

Od svih većih proizvođača, Samsung je prvi koji je pokušao da ostvari saradnju sa DivX, a uređaj koji je u pitanju je samo prvi u nizu kojeg će najverovatnije pratiti veći broj rešenja. Ipak, ostalo je nejasno da li će drugi proizvođači pratiti korake koreanskog proizvođača.

Šta se dobija podrškom za DivX? Ovaj standard se koristi u većini filmova koji se mogu pronaći u lokalnim mrežama – onih filmova koje hiljade korisnika ripuju. Prosečna veličina ovakvog filma je 600-700MB pri rezoluciji od 640x352 ili malo bolje od toga. Standardni telefoni bi jednostavno posmatrati zadatak njihove reprodukcije skoro nemogućom misijom (neće biti u mogućnosti da obrade veličinu fajla u realnom vremenu). Ipak, smart telefoni sa lakoćom mogu da prebrode ovaj problem – svi uređaji sa procesorima koji rade na 220MHz ili više (za Windows Mobile – 300 MHz) neće imati nikakvih problema. Međutim, da li korisnici imaju dovoljno ovih DivX fajlova na raspolaganju.

Ovde dolazimo do paradoksa – što je zakon o pirateriji i zaštiti autorskih prava blaži ima više ripovanih filmova dostupnih na lokalnim ili kućnim mrežama, naročito u Kini i Rusiji. Evropa zaostaje po pitanju DivX fajlova, jer korisnici u Evropi namerno dupliciraju originalne DVD-ove da bi mogli da gledaju svoje omiljene filmove na drugim uređajima. Ovako, potreba za portabl DivX omogućenim proizvodom ima mnogo veze sa nivoom prisutnosti sličnog sadržaja u određenom regionu. U osnovi, najbolja stvar u vezi plejera je što više nema potrebe za konvertovanjem filmova, i višesatnim čekanjem dok se prebaci na uređaj. Apple iPhone je dobar primer, kada H.264 standard i neophodnost konvertovanja filmova kvari njegov odličan video plejer koji je jedna od najboljih ponuda na tržištu.

Prema mom mišljenju, prednosti kojima se on hvali mogu da budu iskorišćene samo u nekoliko slučajeva, pa prema tome i nisu tolike.

Generalno govoreći, moramo da priznamo da Samsung voli ove male marketinške igre, kada najavljuje da je nešto predstavio prvi, a potom malim slovima se navode ograničenja pomenute tehnologije. Na primer, Samsung X820 nije bio onoliko tanak, koliko je kompanija to tvrdila – modul kamere je štrčao, tako da je ispalo da je telefon tanak, onoliko koliko je tanak njegov najtanji deo. Ali kompanija je spremno prešla preko ovoga. Da li je to ispravno? Bilo kako bilo, kompanija ne može da učini više štete sebi – stvarna dostignuća na neki način blede kada na videlo isplivaju sve ove netačne informacije koje je kompanija prezentovala, tako da ljudi ne veruju proizvođaču preterano. Tako, na kraju ispada da je Samsung ovakvim tvrdnjama naškodio sebi i narušio svoj imidž. Čak iako su kreatori ovakve kampanje pribavili određenu korist za kompaniju u prvom trenutku, na kraju je trpela najviše reputacija kompanije.

Posmatrajući F500 kao telefon bogat karakteristikama a ne kao smart telefon, lista podržanih kodeka je impresivna: DivX, Xvidd, MPEG-4, MPEG-2, H.263, H.264. Bilo koji film se može kopirati na memorijsku karticu, prebaciti preko Bluetooth-a ili korišćenjem PC Studio-a.

Kada se film pojavi na listi, možete započeti njegovu reprodukciju. F500 podržava karakteristiku progresivnog „premotavanja unapred“ i kontrole jačine zvuka prilikom reprodukcije. Kada se film reprodukuje bez priključenih slušalica, odnosno preko zvučnika, jačina zvuka je prosečna, što nije dovoljno za bučno okruženje ili prilikom putovanja (vozom na primer). Kao što smo pomenuli, priključak za slušalice je nezgodan pa ukoliko F500 stoji na ravnoj površini žica koji povezuje slušalice može da padne preko ekrana.

Najveći nedostatak kod svih današnjih telefona je rezolucija ekrana, koja nije odgovarajuća za duge video sesije. Pri QVGA rezoluciji uživaćete ukoliko klip traje do 5 minuta, ali gledanje filma u trajanju od sat i po može postati pravo mučenje. Modeli kao što su Nokia N95, Sony Ericsson W960i ili Samsung F500 su iskusili ovaj problem i ukoliko budete gledali neki film na ovom telefonu, uspećete da ga odgledate do kraja, ali u svakom slučaju će vam to predstavljati napor. Situacija je takva kakva je iako ovi telefoni čak mogu da se pohvale relativno velikim dijagonalama ekrana od 2.2+’’, a šta bi tek bilo da je u pitanju manji ekran. Na primer, Sony-ijeva najnovija ponuda nudi maleni vrhunski ekran i čini se da bi mogućnost reprodukcije filmova bila jedna od najželjenijih karakteristika ovoga telefona. Ali budimo realni, mrzeli biste samog sebe ukoliko biste se naterali da gledate ceo film na tako malom ekranu. To bi bilo kao kada biste kupili DVD blokbuster, koji je prepun jurnjave kolima, neprevaziđene akcije, efekata ali u screener kvalitetu slike. Umalo da zaboravim, filmove koje reprodukujete preko telefona možete preko mogućnosti povezivanja da reprodukujete na velikom plazma ekranu, pri čemu će svi nedostaci koji postoje i koji se ne vide na malenom ekranu telefona biti više nego očiti, što će vas dodatno iznervirati. Da stvar bude zanimljivija rešio sam da upravo ovako nešto probam, pa sa pogledao isti film ali u različitim kvalitetima na notebook-u, kućnom bioskopu i pravoj bioskopskoj sali.

Iako je rezultat uglavnom bio onakav kakav sam očekivao, ipak sam primetio nekoliko interesantnih detalja. Nakon što sam film odgledao na svom notebook-u u niskom kvalitetu slike, ocenio sam ga kao „veoma loš“ (gluma, režija, itd). Razlog zašto nisam bio oduševljen filmom je bio taj što su svi nedostaci bili više nego uočljivi. Da napomenem i to da filmski kritičari neće pronaći bolji način da procene film od ovoga – treba da ga pogledaju nekoliko puta počevši sa najnižim kvalitetom (notebook) tako da mogu da se otarase nevažnog u udube u suštinu.

Zatim sam isti film pogledao na TV ekranu, ovoga puta u pitanju je bio DVD kvalitet. Film nije ostavio neki novi značajaniji utisak na mene – i dalje je dobio ocenu „loš“ od mene, ali ipak za nijansu bolje od prethodnog prikazivanja, pre svega zbog toga što je reprodukcija išla glatko kao i zbog veličine dijagonale ekrana. Nakon toga sam isti film pogledao u bioskopu i ocena se popela na prosečan, i to je to, jednostavno film je ostavio takav utisak na mene.

Ovde je vrlo specifičan aspekt dijagonale – ne rezolucije, sa velikim ekranom povezan je i kvalitet (ovde i rezolucija dolazi do izražaja, pa se ipak zaključuje da su ova dva parametra povezana). Naš mozak radi na sledeći način: velike slike se najbolje opažaju, tako da imaju najviši prioritet u našem sistemu prepoznavanja slika i obrađuju se od strane našeg nervnog sistema bolje od ostalih. Drugi primer sam i sam iskusio. Izvršili smo istraživanje internet prodavnica i jedan od parametara koji su naši učesnici procenjivali je bilo čitanje „opisa kvaliteta proizvoda“. Nikada nećete pogoditi koja prodavnica je odabrana od strane učesnika. Nije u pitanju ona koja je imala najsveobuhvatniju listu specifikacija ili nedostataka, već ona koja je imala najlošije navedene specifikacije ali je imala ogromnu sliku proizvoda.

Postoji veliki broj ovakvih primera, ali je rezultat gotovo uvek isti i veoma predvidljiv – najvitalniji parametar kada je u pitanju video reprodukcija jeste dijagonala. Formula za odličan telefon sa mogućnošću video repordukcije će uvek uključivati veliki ekran (dijagonale 3+ inča).

Po ovom pitanju F500 nije bolji od ostalih današnjih telefona. – svi su oni u istoj grupi. Međutim, doživljaj gledanja filma na Apple iPhone-u, Sony PMP-u je dokazano superiorniji u odnosu na onaj koji omogućava telefon. Ispostavlja se da je Samsung napravio video rešenje bazirano na lošim idejama – kompanija je trebala malo bolje da obradi koncepte svojih proizvoda umesto dizajniranja hardverskih rešenja.

U podešavanjima, možete specifikovati odnos strana, koji se može preuzeti iz filma ili možete odabrati prikaz preko celog ekrana ili u odnosu 16:9. Za video režim možete podesiti jačinu osvetljenosti, kao veličinu fonta za titl.

U bilo kom trenutku tokom reprodukcije možete se prebaciti na mali ekran a kada se vratite u PMP režim, film će vas sačekati zaustavljen tačno u onom trenutku kada ste promenili ekran.

Zaista jedinstvena karakteristika modela je F500 je rezolucija koja se dobija kada se slika sa telefona prebaci na TV ekran – kod većine telefona ova slika je rezolucije 320x240 piksela, ali model F500 nudi sliku u rezoluciji 720x480 piksela. Ipak, prodajno pakovanje telefona ne uključuje TV kabl i da bi vaš Samsung F500 mogli da koristite kao portabl video biblioteku potrebno je da kupite odgovarajući kabl, bez kojeg se ova interesantna karakteristika u potpunosti poništava. Govoreći o drugim ograničenjima microSD kartica može da bude problematična. Jer je danas maksimalni kapacitet 4Gb, što je dovoljno za 6 do 7 filmova u DivX formatu. Optimalno rešenje za skladištenje bi bilo 8Gb.

Muzika

Muzički odeljak modela F500 je usvojen od modela Samsung F300 Ultra Music, zajedno sa podrškom za mp3, AAC, OGG, AC3, WMA i DRM 2.0 standard, MTP protokol, koji vam omogućava da slušate muziku na F500 preko Windows Media Player-a.

Uređaj automatski izvršava pretragu po numerama uskladištenim na micro SD kartici ili u memoriji PMP uređaja. Plejer takođe poseduje podršku za funkciju Album Arts kao i tagove na raznim kodnim rasporedima, indeks listu koja se sortira po tagovima. Ali takođe možete odabrati i prikaz po određenom albumu, izvođaču ili nekom drugom kriterijumu. Pored toga, muzički odeljak karakteriše i nekoliko prethodno podešenih ekvilajzera, ali sumnjam da će naći neku naročitu primenu.

Muziku možete slušati bilo preko slušalica koje se isporučuju u okviru prodajnog pakovanja sa modelom F500 – u pitanju su dosta dobre slušalice – ili preko Bluetooth slušalica. Muzička reprodukcija kod modela F500 nije nešto oko čega bi se trebalo žaliti – njegova visoka, jačina zvuka i jasan zvuk čine plejer koji postoji kod ovog modela jednom od najboljih ponuda na trržištu.

Kamera

Imao sam utisak da će kamera koja postoji kod modela F500 imati kratak vek. U pitanju je standardni CMOS modul sa 2MP rezolucijom. Podešavanja su takođe uobičajena – tri nivoa kvaliteta (Normal, Fine, SuperFine), veličina slike (rezolucija 1600x1200, kao i gomila manjih rezolucija). Među ostalim dostupnim karakteristikama su tajmer, noćni režim, mozaik, ramovi, mogućnost slikanja više fotografija. Specijalni efekti uključuju efekte kao što su siva boja, negativ, crvenkasto smeđa, vodena i zelena. Digitalni zum do vrednosti 6x je takođe uključen.

(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG
(+) Uvećaj, 800x600, JPEG (+) Uvećaj, 800x600, JPEG

Video može da bude snima u rezoluciji 320x240 pri brzini od 15fps a format snimka je mpeg4.

Album

Jedan od fokusa kada je u pitanju model F500 je galerija slika, koja sada ima svoju sopstvenu sekciju. Prikaz slika na delu ekrana nije ono što smo očekivali – slika koju ste odabrali zauzima deo ekrana, dok su sve ostale slike aranžirane u okviru scrollbar-a sa strane. Možete pokrenuti slideshow (nema pozadinske muzike). Takođe, možete zumirati koju god želite sliku da biste je ispitali pobliže.

Nije tajna da su slične mogućnosti kod modela Nokia N95 i Sony Ericsson K850i bolje implementirane. Karakteristika Album kod Samsung-ovog modela je dobra – možete kreirati prilagodljive direktorijume sa omiljenim slikama, ali ovo rešenje je i dalje iza konkurencije; „nesofisticirano“ i „spartansko“ nisu sinonimi za „ pogodno“.

Dokumenti

Samsung je, može se reći da je to pravilo, odlučio da alat pod nazivom Picsel Viewer primeni u svoje modele – ova aplikacija korisnicima omogućava pregled ali ne i editovanje MS Office i PDF dokumenata. Takođe, uz pomoć ovog viewer-a možete zumirati dokumente i rotirati ih. Važna napomena – za razliku od prethodnih modela, svi dokumenti se skladište u direktorijumu Documents jer u suprotnom F500 možda neće moći da ih pročita.

Podešavanja

Ova sekcija sadrži vodič za pad osetljiv na dodir i osnovna podešavanja za PMP režim.

Režim telefona

Za razliku od većine prethodnih modela, telefon poseduje nekoliko ograničenja, koja ukazuju šta je ono što se izdvaja kod modela F500 – video. Proizvođač je takođe izostavio neke uobičajene opcije, kao što je pogled glavnog menija koji je dostupan samo kao matrica.

Kada je u pitanju ekran, on može da primi svega 9 ikona, za razliku od ostalih najnovijih ponuda ovog proizvođača koje su u glavnom meniju imale po 12 ikona. Svi podmeniji imaju horizontalne liste a u slučaju postojanja još jednog podmenija, videćete pop-up listu sa desne strane označene stavke. Možete videti koje stavke su uskladištene ispod i kada pritisnete taster OK ući ćete u njih. U slučaju da pritisnete navigacioni taster na levo ili na desno, bićete u mogućnosti da pristupite odgovarajućim stavkama odjednom. Ovakav dizajn je dosta zgodan jer je očigledno da vam treba najmanje jedan pritisak manje pre nego što uđete u željenu stavku menija a sve ovo daje dozu interesantnosti rešenju kompanije Samsung.

Prilikom surfovanja kroz meni telefona možete iskoristiti prednost memorisanja svakog pod-menija i glavnog menija. Telefon će „zapamtiti“ koju funkciju ste pozvali poslednji put i označiti je automatski kada sledeći put uđete u istu stavku menija. Na primer, odabrali ste listu poziva u glavnom meniju, izvršite nekoliko operacija u njemu, a sledeći put kada uđete u glavni meni pomenuta stavka će biti na prvom mestu i to označena. Ali ovo nije sve: nakon što joj pristupite ponovo videćete stavku podnemija kojoj ste poslednji put pristupili i ona će takođe biti označena. Ovo izgleda kao jednostavno rešenje ali ne postoji kod telefona drugih proizvođača.

Kada prelazite preko stavki u meniju videćete da su one označene, a veličina fonta (koji je inače velik) će se još više uvećati.

Prečice navigacije brojevima su podržane, ali one nisu sve opcije navigacije menijem. Možete povezati četiri razlličite aplikacije sa liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete imati mogućnost povezivanja JAVA aplikacija). Pritiskom navigacionog tastera na gore, uvek ćete aktivirati MyMenu koji predstavlja horizontalnu listu stavki. Ova lista je identična onoj za jednostavne prečice.

Kada pozivate broj videćete malu sliku sa glavnom temom, a cifre koje pozivate su takođe animirane. Pored toga, kada pritisnete tri broja (ukoliko postoji neki broj koji je uskladišten u telefonskom imeniku ili listi poziva) videćete broj (ili) brojeve koji odgovaraju unešenim brojevima. Vrlo zgodna funkcija koja je u stvari vrsta prečice liste najčešće pozivanih brojeva. Takođe, prisutna je i pretraga po imenu.

Telefon ne podržava multitasking, iako vas posvećeni taster na tastaturi može navesti da pomislite da zaista može. Ovaj taster bi trebalo da služi za prebacivanje između pretraživača, SMS-a i poziva. U osnovi, u pitanju je ono odakle multitasking počinje ali za sada nema veliku potrebu u stvarnom životu.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Prvi unos na listi je označen po osnovnom podešavanju a broj se prikazuje na statusnoj liniji (postoji specijalna oznaka za brojeve koji se nalaze na SIM-kartici). Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage (dugim pritiskom tastera "*"), jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se takođe može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom F500, naročito MS Outlook.

Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Dnevnik poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Slanje poruka. Slanje poruka. Za razliku od Samsung brendiranih modela koji stižu iz poslednje generacije, F500 poseduje zaseban meni za kreiranje SMS-a i MMS-a, što je sličan model koji je kompanija ranije koristila.

Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Kao i kod modela Samsung U600 i ostalih Samsung-ovih ponuda, veličina fonta u porukama može da se uveća sa tasterom za jačinu zvuka, što znači da se ne morate mučiti ulaskom u meni sa podešavanjima, potvrđivati izmene itd. Ovo je zaista dobra karakteristika za ljude koji slabije vide.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom F500 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb.

Planer. U planer možete uneti do 400 različitih događaja tri tipa (3x100) – sastanak, posao, godišnjica. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 100 unosa.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Aplikacije

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.Sa modelom F500 nije moguće snimati telefonske razgovore.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada

Kalkulator On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu

Sa Konvertorom, ymožete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Brojač i Štoperica ne poseduju zvuk koji vas upozoravaju na proteklo vreme.

Alarm časovnik – postoji nekoliko dostupnih alarm časovnika, svaki se može pokrenuti različitih radnih dana.

Igre

Telefon se isporučuje sa dve prethodno instalirane igre – Powerinlinex i Last Age. Nove Java aplikacije mogu se upload-ovati samo bežičnim putem.

WAP. Nije sasvim jasno zašto Samsung nije omogućio veliki ekran za pretraživanje interneta – manji ekran nije baš pogodan za ovu funkciju. Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranom verzijom Wap pretraživača 2.0 (NetFront 3.2), čija su fundamentalna unapređenja podrška za JavaScript, skaliranje veličine slova (tri tipa), Smart-Fit (pogled u jednoj koloni), režim prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanje stranica. Iako ima svoje nedostatke, kao što je recimo loše formatiranje pri rukovanju sa velikim stranicama, pretraživač koji je iskorišćen kod modela F500 je najbolji koji je viđen na jednom Samsung telefonu.

Menadžer fajlova (My files). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu se videti kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje, kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana (postoji specijalni režim za korišćenje preko dana), ekran pri pozivanju (prilagodljive animacije nisu omogućene, one su dodeljene podrazumevanoj temi). Pozivanje sigurnosnih stavki omogućava zaštitu određenih funkcija i menija lozinkom.

Trajanje pozadinskog osvetljenja - postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja okruženja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

Flight režim – možete isključiti mrežni deo telefona ali na žalost F500 neće moći da radi bez SIM kartice, što je iritirajući nedostatak za telefone kompanije Samsung.

F500 poseduje nekoliko profila. Telefon podržava različite šablone vibracija i melodija zvona; takođe možete prilagoditi zvuke koji vas obaveštavaju o pristigloj SMS poruci ili elektronskoj pošti. Isto tako možete personalizovati melodiju za grupe pozivaoca, dodeliti određenom kontaktu personalnu melodiju, kao i prilagoditi zvuk alarm časovnika.

Odbijanje poziva SMS-om – slična funkcija je i dalje neuobičejena kod običnih telefona, dok Symbian bazirani smart telefoni je već neko vreme koriste. Poenta je vrlo jednostavna, kreirate SMS poruku i kada iz nekog razloga odbijete dolazeći poziv, ova poruka se automatski šalje na broj pozivaoca. Mada, sve u svemu ova karakteristika je korisna samo vrlo malom broju korisnika.

Čarobnjak za podešavanja Pri prvom pokretanju uređaja, čarobnjak se pokreće automatski, međutim može da bude pozvan i iz menija za podešavanja. Uz pomoć ovog alata možete podesiti glavne opcije, a svaki korak je vrlo dobro ilustrovan. U svakom slučaju ova opcija je ono što će vrlo dobro doći svim novim korisnicima.

Utisci

Kvalitet prijema modela F500 je u ravni sa drugim Samsung brendiranim telefonima. Jačina melodija zvona nije loša - melodije su zvučne u većini okruženja. Vibracija je prosečne jačine, i značajna unapređenja nisu načinjena u ovom polju.

Model F500 će se pojaviti krajem meseca septembra kao zaista primamljiva ponuda. Njegov čudan dizajn će mnoge korisnike odbiti, a što se tiče korisnika koji vole nova rešenja, oni će radije kupiti neki od modela kompanija Nokia ili Sony Ericsson umesto telefona kompanije Samsung. Činjenica je da ovaj model nema konkurenciju kada je u pitanju video odeljak – ovo se naročito odnosi na mogućnost prikaza slike sa telefona na televizorima a za žaljenje je što Samsung nije uključio TV out kabl u prodajno pakovanje, obzirom da se ovakav kabl ne može kupiti u svakoj prodavnici. U pitanju je čudno rešenje za koje tržište još uvek nije pripremljeno, tako da će najviše biti prodavano baš kupcima kojima se impulsivno svidi.

Veoma je interesantno videti kojim će putem Sweep UI tehnologija krenuti, a na kraju će se verovatno izdvojiti dva rešenja koja će biti osnova za veliki broj novih proizvoda. U svetlu ove činjenice, F500 je vrlo značajan, međutim nema potencijal kao komercijalni proizvod.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024