K810i 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson K810i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K810i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K810i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson K810i

Predstavljanje vodećeg modela ove kompanije, Sony Ericsson-a K810i, bilo je praćeno velikim brojem ozbiljnih kritika ali postoji i veliki broj razloga za to. Najveći razlog jeste to što je Sony Ericsson, dok su konkurentske kompanije uveliko predstavljale 5 megapikselni model, ova kompanija predstavila isti proizvod u različitom pakovanju. Tada je tvrdnja da je ovo vodeći model kompanije dovedena u pitanje, jer kakav je to vodeći model kada nema nikakva poboljšanja u odnosu na svog prethodnika Sony Ericsson K800i? U suštini, za one korisnike koji već poseduju Sony Ericsson K790i/K800i, t nova ponuda ove kompanije i nije imala mnogo smisla, ali ni ovaj uređaj nije namenjen takvim korisnicima. Sa jedne strane uređaj je poprilično poznat, dok sa druge strane, svako ima mogućnost da za sebe odabere model koji mu najviše odgovara bez neophodnosti da se odrekne nekih od željenih funkcionalnosti. Ovakav pristup je karakterističan za kompaniju Nokia koja ga je izmislila 2002-e godine i od tada ga prodavci masovno koriste. U 2007-oj godini jedna trećina svih novih proizvoda bi trebalo da iskoristi ovu ideju: blage izmene koje vode ka novom pozicioniranju.

Sony Ericsson K810i je dizajniran nakon K800i, pa predstavlja njegovu gotovo identičnu kopija, ali koja poseduje blage izmene koje donekle daju drugačiji izgled. Prva stvar koju ćete zapaziti jeste numerički pad čiji tasteri su zaobljeni koncentričnom teksturom. Stiče se utisak da su izrađeni od metala; do sada tasteri sa ovakvim oblikom korišćeni su samo na Mobiado uređajima, koji su u suštini obnovljeno izdanje Nokia-inih komercijalnih proizvoda.

Numerički tasteri su laki za korišćenje, putanja krtetanja im je meka, a uz to forma i razmak između njih su dobro podešeni. Iako sami tasteri nemaju pozadinsko osvetljenje, prednji panel svetli plavom bojom. Prednja strana modela K810i je načinjena od providne plastike, za razliku od modela K800i kod kojeg je načinjena od metala. Ispod providne plastike se nalazi podsloj crne boje, mada je dostupna i verzija sa srebrnom bojom. Bilo kako bilo obe verzije izgledaju vrlo dobro.

Izgled telefona, zahvaljujući korišćenoj plastici je blizak izgledu koji smo mogli da vidimo kod poslednjih modela kompanije, kao što su Sony Ericsson Z610i, Sony Ericsson W610i. Plastika koja je korišćena za izradu bočnih i zadnje strane je meka na dodir.

Funkcionalni tasteri koji se nalaze iznad ekrana su povećani i olakšana je njihova upotrebai što je još važnije sad ana kućištu postoje natpisi koji označavaju za šta koji tatser služi. Udubljenje glavnog zvučnika je smanjeno i nedostaje metalna rešetka, što čini telefon manje privlačnim po nekim aspektima, mad atreba imati u vidu da je kod modela K800i sve izrađeno od metala, dok je K810i ozbiljnije, modno rešenje. Čini se da tokom poziva K810i teže pravilno pristaje uz uho, dok zvuk deluje nekako prigušeno.

Plastika koja je korišćena za izradu prednje strane ima završnu obradu koja je prosto magnet za masnoću i otiske prstiju. Što se tiče praktičnosti K810i je očigledno iza modela K800i.

Dok je po funkcionalnosti do najsitnijeg detalja isti kao prethodni model, po pitanju fizičkog izgleda prerađeni model poseduje za 1mm tanje kućište, zahvaljujući drugačijem zatvaraču kamere, koji je sada postavljen u kućište, tako da je gotovo nemoguće otvoriti ga slučajno dok recimo nosite telefon u džepu. Po ovom pitanju telefon izgleda interesantno. Što se tiče ostalih fizičkih dimenzija, težina telefona je 115 grama, 2mm je kraći u odnosu na svog prethodnika, što čini da su dimenzije telefona 104x46x17mm.

Ekran modela K810i nije bio podvrgnut nikakvim izmenama, tako da je isti kao i kod prethodnog modela. Iako je slika vrlo jasna, ona i dalje ne može da se dostigne model Motorola ROKR Z6 po ovom aspektu, dok je u liniji sa ponudama drugih proizvođača kao što su Samsung ili Nokia. Ekran može da prikaže do 262.144 boja pri rezoluciji 240x320 piksela, što omogućava prikazivanje 8 tekstualnih i 3 servisne linije pri prikazu većine aplikacija, dok pri rukovanju tekstualnim porukama ili elektronskom poštom, možete smanjenjem veličine slova dobiti i više dostupnih linija.

Sa donje strane telefona nalaze se standardna utičnica interfejsa Fast Port, koja se koristi za priključivanje slušalica ili kabla za prenos podataka. Ovde takođe možete pronaći otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata. Gornja strana telefona, kao što je i uobičajeno sadrži taster za uključivanje telefona, čija funkcija se u režimu mirovanja menja u taster za promenu profila.

Ukoliko pogledate telefon sa desne bočne strane ugledaćete prozor za infrared povezivanje, kao i taster za regulaciju jačine zvuka i posvećeni taster kamere. Ovakvo rešenje koje je postalo već uobičeajeno za većinu ponuda kompanije Sony Ericsson je zbog landscape orjentacije telefona kada se radi u režimu kamere.

Sa bočne leve strane telefona nalazi se muzički taster, kojim se može pokrenuti aplikacija radija, plejera ili poslednja korišćena aplikacija. Nešto ispod se nalazi slot za proširenje memorije telefona M2 memorijskom karticom.

Telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 900mah (BST-33), koja je postala standardna na svim poslednjim modelima kompanije Sony Ericsson, uključujući i one sa srednjim opsegom cena. Prema tvrdnji kompanije baterija omogućava 350 časova rada telefona u režimu mirovanja, odnosno do 2.5 sata razgovora u okviru UMTS odnosno 7.5 sati u okviru GSM mreže.

Oni koji planiraju da slušaju muziku preko bežičnih slušalica, u pozadini im bude pokrenut ICQ, koriste kameru telefona, proveravaju elektronsku poštu svaka dva sata treba da budu spremni na to da će bateriju morati da pune svakog dana. Za potpuno punjenje baterije modela K810i potrebno je oko 2 sata. Sa druge strane, normalnim režimom korišćenja telefona, koji podrazumeva sat vremena poziva, 10-12 poruka dnevno i povremeno proveravanje elektornske pošte telefon pruža solidno vreme trajanja baterije od dva dana.

Meni

Glavni meni pojavljuje se u vidu matrice od 12 ikona. Brza navigacija brojevima jeste jedna od karakteristika modela K810i – možete dodeliti prečicu za većinu stavki menija, sa kojima se uređaj isporučuje, dok se za sopstvene aplikacije ili fajlove ne može podesiti pristup jednim dodirom.

Unos teksta je ostao na istom komfornom nivou, pritiskom tastera #, izlistavaju vam se dostupni jezici koje možete lako prebacivati dok kucate tekst.

Pored uobičajenih vertikalnih podmenija, proizvođač je obezbedio tematske horizontalne tabulatore. Ovo znači da dok pregledate listu pozivanih brojeva, možete videti ne samo pozvane brojeve već se istovremeno (upotrebom horizontalnog džojstika) možete prebaciti na tabulatore propuštenih ili primljenih poziva. U meniju telefona, ovakva navigacija je omogućena gde god je to bilo moguće i na ovaj način se olakšava upotreba telefona. Ergonomija menija kod ovog modela je prilično visoka. Takođe bih napomenuo da se horizontalni paneli pojavljuju u telefonskom imeniku, podešavanjima i drugim stavkama menija.

Slično kao model K790i meni Activity sadrži četiri tabulatora. Prva tri prikazuju različite događaje kao što su propušteni pozivi, napomene, poruke – sve ovo se odnosi na prvi tabulator. Postoji mogućnost isključivanja menija Activity za ove događaje - u ovom slučaju pop up prozora, podsetnici za određene tipove događaja će vam se pojaviti na ekranu. Treći tabulator karakterišu prečice, koje možete sami podesiti. Dodati četvrti tabulator sadrži linkove ka najviše korišćenim aplikacijama i izvorima – na vrhu ove liste se nalazi Google pretraga. Verzija firmware-a je prilagođena tržištu na koje s etelefon isporučuje i može sadržati linkove ka određenim lokalnim resursima. Drugi tabulator je najinteresantniji, i on je neka vrsta menadžera zadataka, karakteriše ga lista svi pokrenutih aplikacija. Korisnik može da pokrene do osam Java aplikacija (činjenica je da nema kapaciteta za više, tj da RAM ne može da podnese više od 8 Java apliakcija) istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ovo može biti dosta praktično, ukoliko recimo koristite ICQ mobilni klijent, koji mora da bude konstantno online, a želite i da prekratite vreme igrajući Java igrice. Do sada konkurentska rešenja iz drugih kompanija za ovu funkciju nisu najavljena.

Prilikom USB povezivanja prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj K810i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Telefonski imenik. U telefonski imenik može da stane do 1000 kontakata sa svim popunjenim poljima, ali je broj telefonskih brojeva ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti dodeljivanja do 5 telefonskih brojeva jednom kontaktu, ne možete uneti preko 2500 unosa. Ovo je dovoljno čak i za najaktivnije korisnike, jer većina nema ni 500 unosa u svom telefonskom imeniku.

Kao što sam pomenuo ranije, nekoliko telefonskih brojeva može da se sačuva u okviru jednog kontakta, kao i adresa, e-mail, IM broj kao i druge kontakt informacije. U podešavanjima, možete odabrati željena polja, i ona će biti dostupna, dok ona koja vam nisu potrebna i koja ne odaberete neće biti prisutna. Kontakti se mogu čuvati po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo u jednom polju unosa. Za razliku od prethodnih modela, ovoga puta imamo dimaničku listu, tj. telefon je automatski sortira nakon unetih izmena.

Moguće je dodeliti posebne melodije i sličicu svakom kontaktu. Tokom dolaznog poziva biće korišćeni sličica i melodija. Polje u koje je unet datum rođenja može biti sinhronizovano sa planerom, a postoji mogućnost i da podesite koliko dana pre navedenog događaja telefon će vas upozoriti.

Kada unosite informaciju, krećete se kroz tabulatore, u prvom unosite broj telefona, i sortirate ga po tipu. Cela organizacija ovog procesa podseća na Outlook, što znači komfor na prvom mestu. Glasovni tagovi se mogu dodati brojevima telefona, imenima a može ih biti dodato do 40. Glasovno pozivanje je ostalo isto, mada počinje da izgleda zastarelo, kada se imaju u vidu svi softveri za prepoznavanje glasa koje je usvojila konkurencija.

Kompanija i dalje sledi svoja uobičajena uverenja da se SIM kartica koristi samo u hitnim slučajevima, tako da ukoliko želite da vidite sadržaj kartice, morate aktivirati specijalnu opciju u meniju. Kontakti uneti na SIM karticu se ne prikazuju na opštoj listi.

Možete kreirati rezervnu kopiju svih unosa iz telefonskog imenika i ona će biti sačuvana na memorijskoj kartici, tako da ćete biti u mogućnosti da naknadno povratite informacije.

Grupe kontakta su korisne samo za slanje SMS poruka za više korisnika, pošto je nemoguće dodeliti posebnu melodiju ili sliku za grupu.

Svaki video klip može da se iskoristi za identifikaciju poziva bilo kog unosa iz telefonskog imenika.

Slanje poruka. Svi alati za upravljanje porukama su uobičajeni, postoje šablonske poruke kao i mogućnost kreiranja sopstvenih šablonskih poruka. Za čuvanje poruka koristi se memorija telefona zajedno sa SIM karticom. Podržana je chat funkcija. Sve u svemu, što se tiče SMS-a, sve je kao i kod drugih modela ove kompanije.

Implementacija MMS-a je sjajna kao i obično, možete doslovno kreirati video klipove, postoji dosta podešavanja koja Sony Ericsson modelima daju prednost nad konkurencijom.

E-mail klijent može slati i primati elektronsku poštu, a podržani su svi kodni rasporedi. Elektronska pošta se može čuvati na memorijskoj kartici.

U podešavanjima vezanim za elektronsku poštu, možete postaviti posebnu lozinku za SMTP naloge, što je veoma pogodno. Podešavanja su fleksibilna, podržavaju gotovo sve kodne rasporede a ne samo Unicode. Prilozi su podržani od strane telefona i prisutni kao ikone u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF dokumentima, ali ih možete sačuvati u bilo kom direktorijumu. Ograničenje veličine dolazne/odlazne pošte određuje operator. Elektronska pošta sa prilozima veličine 6-7Mb može da se šalje bez problema. Telefon podržava Push Mail standard. Procesi slanja i primanja poruka se vrše u pozadinskom režimu.

RSS Feed. Podešavanje je veoma jednostavno, samo je potrebno navesti povratnu informaciju koja vam je potrebna i njenu adresu. Telefon će se povezati i preuzeti je. Možete ažurirati samo jednu stavku, ili kompletnu povratnu informaciju odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača su upotrebljene za prikazivanje feed-ova. Feed-ovi mogu da budu ažurirani po rasporedu.

Liste poziva. Do 30 poziva može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Tabulatori su prisutni, što štedi vreme.

Zabava. Iz ovog menija može se pristupiti fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je interesantna, mada se čini da je korisnici neće preterano koristiti. U editor-u možete kreirati i melodije zvona.

Napredna verzija MusicDJ-a je nazvana VideoDJ,i omogućava menjanje ne samo muzičkih fajlova, već i dodavanje slika i teksta. Finalni rezultat je prisutan u vidu 3GP fajla koji može biti poslat putem MMS-a ili e-mail-a ili jednostavno prebačen na drugi telefon.

PhotoDJ je zadržao svoje ime ali mu je unutrašnjost kompletno izmenjena. Proizvođač je uneo CyberShot projekat koji sada karakteriše ovaj editor po podrazumevanom podešavanju. Ali kada se malo bolje razlisli, koliko često koristite telefon za crtanje ili kreiranje sopstvenih slika. Odgovor najvećeg broja korisnika će najverovatnije biti – nikada. Istovremeno uklanjanje efekta crvenih očiju, podešavanje osvetljenosti slike, kontrast, oštrina, efekti, mogu da budu vrlo prilkladni u određenim situacijama, mada ovo sve možete uraditi i nakon što prebacite fotografije na računar. Novi PhotoDJ izvršava sve ove akcije lakše nego ikada pre. Ovaj potez je definitivno veliki plus za Sony Ericcson i sigurno će ga i ostale kompanije slediti, a prva kompanija koja planira da unese ovu funkcionalnost je Nokia (u drugoj polovini 2007-me).

Daljinsko upravljanje – mogućnost upravljanja drugim uređajima preko Bluetooth konekcije. Standardna karakteristika za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati pomoću Diktafona - što omogućava snimanje glasovnih beleški koje se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi se takođe mogu snimati, što je omogućeno iz kontekst menija. Ne postoji vremensko ograničenje za diktafon.

Igre – telefon poseduje samo jednu igru – Tenis.

Planer. Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja ugrađena u model K810i: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju.

Lista zadataka je prilično jednostavna. Postoje samo dva tipa događaja: telefonski poziv i podsetnik. Sa druge strane, to je zaista dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima potpuno organizovanu pretragu za kalendar: možete uneti samo reč (ili deo reči) i nakon što telefon završi pretragu, na ekranu će se pojaviti svi događaji koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija radi prilično brzo čak i kada planer ima preko 100 unetih događaja, a podržano je i brzo prebacivanje na događaj iz prozora za pretragu.

Telefon karakteriše uobičajen transfer rasporeda na različite uređaje (uobičajeno preko IrDA i Bluetooth-a). Odaberite zahtevani interval (dan, nedelja ili mesec) i prebacite sve unose. Želeo bih da pomenem da uređaj koji prima podatke treba da podržava PIM funkciju da bi mogao da otvori i prikaže podatke pravilno.

Beleške. Telefon podržava unošenje beleški, mada su ograničene po dužini. Naziv beleške će biti prva uneta reč. Ovo nije naročito pogodno jer reč koju prvo uneste možda neće automatski opisati ono što želite reći beleškom.

Alarm časovnik. Sada imate pristup za pet alarm časovnika, od kojih svaki može biti podešen manuelno. Oni se mogu pokretati određenih dana u nedelji. Osim melodije za alarm možete odabrati i kratku napomenu i sličicu koji će se prikazati na ekranu kada se alarm pokrene. Bilo koji muzički fajl može biti izabran za zvuk alarma.

Štoperica/brojač. Ovde je sve prilično uobičajeno, i mada bi se isto moglo reći za štopericu, ona ima i funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za čuvanje tajnih kodova, što je bila sjajna stvar kod prethodnih modela. Takođe ovaj model ima i uobičajeni kalkulator.

Povezivanje. Sva podešavanja vezana za povezivanje telefona se vrše odavde, počevši od WAP i GPRS (slično kao kod modela K800i, EDGE nedostaje kod ovog telefona) podešavanja pa sve do Bluetooth-a i sinhronizacije. Neću opisivati standardne opcije, one su uobičajene i sve radi bez problema. Želeo bih da istaknem stabilan rad Bluetooth-a, nijedan problem se nije pojavio, sinhronizacija sa drugim uređajima radi glatko, svi profili (uključujući A2DP, što je stereo zvuk preko Bluetooth-a) su podržani. Verzija Bluetooth-a je 2.0 sa omogućenim EDR-om.

Lokalna i daljinska sinhronizacija može da se izvrši iz istog menija. Telefon podržava HID profil koji omogućava korišćenje telefona kao daljinskog upravljača za računar ili druge uređaje.

Podržani su sledeći Bluetooth profili:

  • Dial-up networking profil
  • Generic Access profile (Profil za generički pristup)
  • Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
  • Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
  • Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
  • Handsfree Profil
  • Headset Profile (Profil za slušalice)
  • Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
  • Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
  • File Transfer Profile (Profil za transfer fajlova)
  • HID Profil
  • SyncML OBEX povezivanje
  • JSR-82 Java API
  • A2DP

WAP. Pretraživač poseduje svoj sopstveni meni, verzija pretraživača je 2.0 i podržava sigurno prenošenje podataka, što je veoma važno ako koristite elektronske transakcije. Nove pozadine za ekran, teme i melodije možete preuzeti na ovaj način a sve je dostupno na sajtu proizvođača.

Stanrardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, koji podržava prikaz stranice u jednoj koloni i HTML. Jedna od pogodnih stavki je mogućnost kreiranja direktorijuma za fajlove,bookmark-ove. Ovaj pretraživač se smatra jednim od najboljih na tržištu, mada ograničeni resursi telefona ne čine njegovo korišćenje lakim procesom. Oni koji koriste internet stalno treba da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara, premda pun pristup internetu nije jedan od zahteva koji je prevashodan za tip uređaja ove klase. Podrška za RSS feed je odlična stvar jer omogućava da koristite telefon za čitanje vesti, raznih najava i materijala.

HTML stranice koje sadrže napredne formate ili čija veličina prelazi 500Kb neće biti prikazane. Pretraživač je po svim standardima optimalan, ali je upotreba Opera mini pretraživača možda poželjnija jer nudi više mogućnosti.

Podešavanja. Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad telefona. U režimu mirovanja na ekranu se može prikazivati časovnik, a takođe možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da izaberete velike brojeve, biće vam lako da vidite koliko je sati, ali sam font postaje providan. Sve ostalo je uobičajeno.

Teme omogućavaju ne samo da promenite dizajn interfejsa već i izgled glavnog menija.

Fajl menadžer, količina memorije.. Korisnik na raspolaganju ima 70 MB dostupne memorije, a možete dodati i M2 meorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Video plejer. Proizvođač je dodelio video plejeru posebnu stavku menija a sve sa svrhom da se naglasi koliko je video plejer drugačiji od muzičkog plejera i plejera drugih proizvođača, kod kojih video i muzički plejer dele jednu sekciju. Pozitivna strana plejera je i mogućnost reprodukcije QVGA klipova brzine do 30fps, karakteristika progresivnog „premotavanja unapred“, prebacivač u landscape režim, automatsko skaliranje visokih rezolucija do veličine ekrana. Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, je mogućnost pravljenja slika od određenih frejmova iz video klipova, koji se skladište na isti način kao i fotografije i nakon toga se mogu koristiti za čega god vi želite.

Radio. Memorija modela K810i je u mogućnosti da uskladišti 20 FM radio stanica a poseduje i mogućnost automatskog traženja stanica, kao i RDS karakteristiku. Aplikacija Radio koja postoji kod modela K810i se ne razlikuje od one koja postoji kod modela K750i kada je kvalitet u pitanju.

Performanse. Što se tiče performansi model nema ništa specijalno da ponudi po pitanju performansi u odnosu na modele poslednje generacije kompanije Sony Ericsson, mada je i dalje bolji od velike većine ponuda drugih kompanija na tržištu. Niža rezolucija ekrana u poređenju sa starijim modelima ima pozitivan uticaj na performanse modela K810i – interfejs radi većom brzinom. Nema ograničenja kada su u pitanju JAR fajlovi, dok HEAP može da bude veličine od 512Kb do 1.5Mb.

Applikacije. Telefon se isporučuje sa tri dodatne aplikacije - PhotoMate (editor slika), FaceWarp i HP Print.

Plejer. Telefon poseduje ugrađeni mp3, AAC, 3GP i MPEG4 plejer (verzija 1). Ovo je dobar alat za slušanje mp3 fajlova. Među podešavanjima možete odabrati određeni ekvilajzer (postoje prethodno podešeni ekvilajzeri: Bass, Voice, Treble itd), kao i mogućnost kreiranja sopstvenih. Promene zvuka u odnosu na ova podešavanja su uočljiva.

Kamera. Telefon poseduje potpuno istu 3.2 MP kameru kakva postoji kod modela K790/K800. Aplikacija kamere kod ova dva modela je veoma slična, sa jednom razlikom što model K810i ima Fix Photo režim koji omogućava primenu filtera koji izoštrava fotografiju odmah nakon njenog nastanka. U osnovi u pitanju je ono što svaki grafički editor može da uradi - detalji su izoštreni da bi se dobila bogatija slika.

Primetićete da nema nekih velikih razlika između fotografija nastalih modelima Sony Ericsson K800 i Sony Ericsson K810i. Jedna od stvari koja se izdvaja kod novijeg modela je to što sve prečice vezane za funkcije kamere su označene na tastaturi. Ovakav raspored i funkcije tastera postoje i kod K800i ali nisu označeni na tastaturi.

K810 K800

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Možete više detalja o radu kamer ei dostupnim režimima vezanim za kameru modela K810i pronaći u testu za model K800i.

Primer video klipa (3gp, 456 Kb)

Utisci

Uprkos tome što model K810i poseduje 72-glasnu polifoniju, telefon ne obezbeđuje neka naročita poboljšanja u zvučenju mp3 melodija u poređenju sa drugim Sony Ericsson brendiranim telefonima. Jačina zvuka je prosečna, pa je po ovom pitanju K810i vrlo srodan modelima Sony Ericsson K790/K800/W810. U svakom slučaju kada se nalazite na otvorenom, telefon ćete čuti bez ikakvih problema. Vibracija je prosečne jačine. Što se tiče prijema, on je na istom nivou kao i ostali proizvodi kompanije Sony Ericsson – drugim rečima veoma dobar.

Ukoliko shvatite da kompanija planira da model K810, ne kao zamenu za K800i već kao dodatak ovom modelu, složiće vam se sve kockice. Model K810i je u prodavnice stigao sredinom marta meseca. Iako je novi model stigao, K800i i dalje poseduje svoju popularnost. K810i se od originalnog modela razlikuje i po nešto višoj ceni kao i nekim sitnim razlikama u prodajnom pakovanju. Ukoliko uzmemo u obzir dobru prodaju modela K790/K800i onda bez sumnje i K810i će zabeležiti solidan uspeh. Treba još napomenuti da ovo privlačno rešenje i dalje nema konkurenciju u svojoj klasi. Možda bi se kao konkurent mogao posmatrati model N73 ali kada se sve sabere i oduzme ovaj model ima totalno drugačiju filozofiju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024