W660i 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W660i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W660i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W660i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson W660i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BST-33)
Punjač
USB kabl
Memorijska kartica kapaciteta 512 Mb
CD sa softverom
Žične stereo slušalice HPM-70 (crne)

Kompanija Sony Ericsson je intenzivno započela sa širenjem svoga opsega predstavljanjem blago modifikovanih izdanja već postojećih uređaja. Sony Ericsson W660i je jedan od njih i poseduje neke od najnovijih karakteristika ovoga proizvođača: svetlosne efekte, dizajn, više boja koji se razlikuju u odnosu na prethodnika, Sony Ericsson W610i. Osim 3G povezivanja, ova dva modela su skoro identična, naročito na prvi pogled, ali kada se malo zagledate videćete da se kod Sony Ericsson-a port za interfejs nalazi dole a ne sa bočne strane i ima uobičajeni numerički pad. Iako postoji malo izmena, one poboljšavaju kompletan utisak. Nažalost, proizvođač je izostavio kameru sa autofokusom, instalirajući osnovnu matricu a uklonjeni su i blic i ogledalo za slikanje samoga sebe.

Što se tiče dizajna tu je samo nekoliko stvari izostavljeno – kada se uređaji stave jedan do drugoga čine varijaciju na temu jednog modela, što u suštini i jeste istina. Razliku čine i sočiva kamere sa prednje strane kod modela W660i.

Dostupna su dva kolor rešenja za Sony Ericsson W660i – crveno i crno, oba su veoma privlačna s tim što crna boja odlično pristaje i muškarcima i ženama, dok je W660i u crvenoj boji namenjen samo ženskom delu populacije.

Varijanta namenjena damama sa zadnje strane ima ugraviran motiv cveća, dok su to krugovi kod crne varijante.

Dimenzije uređaja su 102x46x14.5mm (kao i W610i). W660i je prilično tanak, ali ne previše. Debljinu uređaja će da cene oni koji se odriču ultra tankih proizvoda i koji su navikli na osećaj robustnog u rukama. Sa druge strane, W660i nikako nije teret u džepu već odlično staje u njega. Telefon je težak 93 grama, te je u poređenju sa modelom W610i teži za jedan gram.

 

 

 

Za srednji opseg svojih uređaja kompanija nije planirala da menja QVGA ekran koji je karakteristika ranijih rešenja, kao što je slučaj kod modela Sony Ericsson W850i. Ekran rezolucije 176x220 piksela nije vrhunski (na primer, zaostaje u smislu funkcionalnosti, Nokia 6233 poseduje superiorniji ekran pa samim tim i bolje funkcije vezane za njega). Dijagonala je dimenzija 1.9’’ (31x40mm) a ekran ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja (TFT). Prva stvar koja se primećuje jesu velika slova, istaknuti nazivi stavki menija – ovo je ono što je različito u poređenju sa starijim proizvodima. Čitanje teksta kod modela W660i je veoma lako, zahvaljujući ekranu i slovima. Ekran može prikazati do šest tekstualnih i tri servisne linije. Za razliku od drugih ponuda, ekran modela W660i ne poseduje zaštitni sloj koji ga čuva od direktnih sunčevih zraka, međutim, slika pri direktnim sunčevim zracima i dalje ostaje vidljiva iako boje blede. Moguće je da je kompanija primenila novu tehnologiju završne površine koja pruža bolji vizuelni doživljaj.

 

Numerička tastatura je osvetljena belim pozadinskim svetlom koje je vidljivo u različitim uslovima. Rad sa tastaturom je jednostavan budući da je prilično velika. Tasteri su ono što W660i izdvaja u odnosu na Sony Ericsson W610i, kod kojeg je potrebno navići se na tastaturu. Po mom mišljenju, zakasnelo pristizanje modela W660i na tržište je opravdano sa ove tačke gledišta, međutim, tasteri aparata W610i i dalje izgledaju pomodnije, to je sigurno.

Funkcionalni tasteri su takođe pogodni za rad – centralni je oivičen svetlucavim okvirom, koji prosto oživi u različitim bojama sa prilikom zvonjenja telefona ili slušanja muzike. Iako je površina koja svetli vrlo mala, nema šanse da je u mraku ne primetite.

Plastika koja je iskorišćena za poklopac sa zadnje strane telefona je suviše tanka i ukoliko je pritisnete samo malo jače nego što je to uobičajeno ona će početi da škripi. Ipak debljina poklopca baterije vam neće predstavljati problem, sve dok se ne dogodi da slučajno ispustite telefon, kada će nastati problemi.

Poklopac baterije ne otkriva nikakve zazore, a ispod njega se nalazi Li-Pol baterija kapaciteta 950mAh (BST-33). Proizvođač navodi da baterija može da obezbedi 7 časova razgovora odnosno 350 sati u režimu mirovanja, plus do 25 časova muzičke reprodukcije. Prilikom našeg testiranja modela Sony Ericsson W660i, baterija je trajala oko 3 dana, uz nešto više od jednog časa razgovora i do 30 minuta web surfovanja i 1.5 sat muzičke reprodukcije dnevno. Takođe smo pokušali i da dobijemo rezultat koji će W660i postići pri kontinualnoj muzičkoj reprodukciji sa jačinom zvuka podešenom na maksimalnu vrednost i podrazumevanim slušalicama. Rezultat koji smo postigli je iznosio 23 časa. U pitanju je jedan od najboljih rezultata koji smo mogli dobiti od ovakvog tipa telefona – modeli drugih kompanija postižu maksimalno vreme reprodukcije u ovakvom režimu od oko 18 časova. Na ovaj način Sony Ericsson W660i je postigao gotovo duplo bolje vreme reprodukcije nego što su postizali uređaji iz prve generacije Walkman telefona (10-12 časova). Da bi se baterija modela W660i potpuno napunila potrebno je oko 2 sata.

Sa leve strane telefona nalazi se slot M2 memorijske kartice koji je prekriven zatvaračem koji je načinjen od meke plastike, pa ne naleže na otvor najbolje. Posvećeni muzički taster se nalazi takođe sa leve strane i služi za puštanje muzike (plejer ili radio). Isto tako muzički plejer se može pozvati i tasterom W sa prednje strane uređaja.

Desnu stranu telefona karakteriše taster prečice kamere kao i taster za regulaciju jačine zvuka. Sa gornje strane telefona nalazi se Infrared prozor kao i taster za uključivanje telefona, preko kojeg se mogu u menjati profili i zaključavati tastatura. Ukoliko okrenete telefon sa zadnje strane ugledaćete 2MP kameru kao i zvučnik, koji isporučuje veoma glasan i prodirući zvuk.

Video klip, rukovanje uređajem, poređenje dimenzija (mpg, 18.80 Mb)

 

Meni

Što se tiče softvera modela W660i tu nema nekih naročitih iznenađenja i činjenica je da je u pitanju tipičan Sony Ericsson brendirani telefon sa ugrađenim Walkman 2.0 interfejsom, prerađenim editorom za slike i paketom funkcija koje se u većini poklapaju sa funkcijama koje poseduje model Sony Ericsson W610i. Kompanija konstantno unapređuje funkcije svog glavnog opsega i ne zaboravlja da doda neke nove funkcije sa vremena na vreme i uređajima srednjeg opsega. U prošlosti to je bio pregled fotografija Timeline u Galeriji, ovoga puta poboljšanja se ogledaju u formi samostalnog video plejera sa mogućnošću „hvatanja“ frejmova, prerađenim editoru za slike i muzičlkom plejeru.

Glavni meni pojavljuje se u vidu matrice od 12 ikona (jednu od tema karakteriše prikaz glavnih stavki menija u vidu lista). Brza navigacija brojevima jeste jedna od karakteristika modela W660i – možete dodeliti prečicu za većinu stavki menija, sa kojima se uređaj isporučuje, dok se za sopstvene aplikacije ili fajlove ne može podesiti ovakav pristup.

Unos teksta je ostao na istom konfornom nivou, pritiskom tastera #, izlistavaju vam se dostupni jezici koje možete lako prebacivati dok kucate tekst. Pored uobičajenih vertikalnih podmenija, proizvođač je obezbedio horizontalne tabulatore. Ovo znači da dok pregledate listu pozivanih brojeva, možete videti ne samo pozvane brojeve već se istovremeno (pritiskom džojstika horizontalno) možete prebaciti na tabulatore propuštenih ili primljenih poziva. U meniju telefona, ovakva navigacija je omogućena gde god je to bilo moguće i na ovaj način se olakšava upotreba telefona. Ergonomija menija kod ovog modela je prilično visoka. Takođe bih napomenuo da se horizontalni paneli pojavljuju u telefonskom imeniku, podešavanjima i drugim stavkama menija.

Meni Activity je standardna funkcija Sony Ericsson telefona. Prva tri prikazuju različite događaje kao što su propušteni pozivi, napomene, poruke – sve ovo se odnosi na prvi tabulator. Postoji mogućnost isključivanja menija Activity za ove događaje - u ovom slučaju pop up prozora, podsetnici za određene tipove događaja će vam se pojaviti na ekranu. Treći tabulator karakterišu prečice, koje možete sami podesiti. Dodati četvrti tabulator sadrži linkove ka najviše korišćenim aplikacijama i izvorima – na vrhu ove liste se nalazi Google pretraga.

Drugi tabulator je najinteresantniji jer predstavlja neku vrstu menadžera zadataka. Karakteriše ga lista svih trenutno pokrenutih aplikacija. Korisnik može da pokrene do osam Java aplikacija (činjenica je da nema kapaciteta za više, tj da RAM ne može da podnese više od 8 Java apliakcija) istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ovo može biti dosta praktično, ukoliko recimo koristite ICQ mobilni klijent, koji mora da bude konstantno online, a želite i da prekratite vreme igrajući Java igrice. Što se tiče drugih proizvođača analogija sa ovom funkcijom još nije najavljena.

Prilikom USB povezivanja prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenmim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj W610i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Telefonski imenik. Up U telefonski imenik može da stane do 1000 kontakata sa svim popunjenim poljima, ali je broj telefonskih brojeva ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti dodeljivanja do 5 telefonskih brojeva jednom kontaktu, ne možete uneti preko 2500 unosa. Ovo je dovoljno čak i za najaktivnije korisnike, jer većina nema ni 500 unosa u svom telefonskom imeniku.

Nekoliko telefonskih brojeva može da se sačuva u okviru jednog kontakta, kao i adresa, e-mail, broj Instant Messanger-a kao i druge kontakt informacije. U podešavanjima, možete odabrati željena polja, i ona će biti dostupna, dok ona koja vam nisu potrebna i koja ne odaberete neće biti prisutna. Kontakti se mogu čuvati po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo u jednom polju unosa. Za razliku od prethodnih modela, ovoga puta imamo dimaničku listu, tj. telefon je automatski sortira nakon unetih izmena.

Moguće je dodeliti posebne melodije i sličicu svakom kontaktu. Tokom dolaznog poziva biće korišćeni sličica i melodija. Polje u koje je unet datum rođenja može biti sinhronizovano sa planerom, a postoji mogućnost i da podesite koliko dana pre navedenog događaja telefon će vas upozoriti.

Kada unosite informaciju, krećete se kroz tabulatore, u prvom unosite broj telefona, i sortirate ga po tipu. Cela organizacija ovog procesa podseća na Outlook, što znači komfor na prvom mestu. Glasovni tagovi se mogu dodati brojevima telefona, imenima a može ih biti dodato do 40. Glasovno pozivanje je ostalo isto, mada počinje da izgleda zastarelo, kada se imaju u vidu svi softveri za prepoznavanje glasa koje je usvojila konkurencija.

Kompanija i dalje sledi svoja uobičajena uverenja da se SIM kartica koristi samo u hitnim slučajevima, tako da ukoliko želite da vidite sadržaj kartice, morate aktivirati specijalnu opciju u meniju. Kontakti uneti na SIM karticu se ne prikazuju na opštoj listi.

Možete kreirati rezervnu kopiju svih unosa iz telefonskog imenika i ona će biti sačuvana na memorijskoj kartici, tako da ćete biti u mogućnosti da naknadno povratite informacije.

Grupe kontakta su korisne samo za slanje SMS poruka za više korisnika, pošto je nemoguće dodeliti posebnu melodiju ili sliku za grupu.

Svaki video klip može da se iskristi za identifikaciju poziva bilo kog unosa iz telefonskog imenika.

Slanje poruka. Svi alati za upravljanje porukama su uobičajeni, postoje šablonske poruke kao i mogućnost kreiranja sopstvenih šablonskih poruka. Za čuvanje poruka koristi se memorija telefona zajedno sa SIM karticom. Podržana je chat funkcija. Sve u svemu, što se tiče SMS-a, sve je kao i kod drugih modela ove kompanije. Jedino su ikone kojima se izražavaju emocije interesantnije.

Realizacija MMS-a je sjajna kao i obično, možete doslovno kreirati video klipove, postoji dosta podešavanja koja Sony Ericsson modelima daju prednost nad konkurencijom.

E-mail klijent može slati i primati elektronsku poštu, a podržani su svi kodni rasporedi. Elektronska pošta se može čuvati na memorijskoj kartici.

U podešavanjima elektronske pošte, možete postaviti posebnu šifru za SMTP naloge, što je veoma pogodno. Podešavanja su fleksibilna, podržavaju gotovo sve kodne rasporede a ne samo Unicode. Prilozi su podržani od strane telefona i prisutni kao ikone u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF dokumentima, ali ih možete sačuvati u bilo kom direktorijumu. Ograničenje veličine dolazne/odlazne pošte određuje operator. Elektronska pošta sa prilozima veličine 6-7Mb može da se šalje bez problema. Telefon podržava Push Mail standard. Procesi slanja i primanja poruka se vrše u pozadini.

RSS Feed. Podešavanje je veoma jednostavno, samo je potrebno navesti povratnu informaciju koja vam je potrebna i njenu adresu. Telefon će se povezati i preuzeti je. Možete ažurirati samo jednu stavku, ili kompletnu povratnu informaciju odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača su upotrebljene za prikazivanje feed-ova. Feed-ovi mogu da budu ažurirani po rasporedu.

Lista poziva. Do 30 unosa može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Navigacija kroz liste se vrši uz pomoć tabulatora čime se štedi dosta vremena.

Zabava. Iz ovog menija može se pristupiti fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je interesantna, mada se čini da je korisnici neće preterano koristiti. U editor-u možete kreirati i menjati sopstvene melodije koje se mogu sastojati najviše od 4 melodije.

Napredna verzija MusicDJ-a je nazvana VideoDJ, i omogućava menjanje ne samo muzičkih fajlova, već i dodavanje slika i teksta. Finalni rezultat je prisutan u vidu 3GP fajla koji može biti poslat putem MMS-a ili e-mail-a ili jednostavno prebačen na drugi telefon.

PhotoDJ je zadržao svoje ime ali mu je unutrašnjost kompletno izmenjena. Proizvođač je implementirao CyberShot projekat koji sada karakteriše ovaj editor po podrazumevanom podešavanju. Ali kada se malo bolje razlisli, koliko često koristite telefon za crtanje ili kreiranje sopstvenih slika. Odgovor najvećeg broja korisnika će najverovatnije biti – nikada. Istovremeno uklanjanje efekta crvenih očiju, podešavanje osvetljenosti slike, kontrast, oštrina, efekti, mogu da budu vrlo prilkladni u određenim situacijama, mada ovo sve možete uraditi i nakon što prebacite fotografije na računar. Novi PhotoDJ izvršava sve ove akcije lakše nego ikada pre. Ovaj potez je definitivno veliki plus za Sony Ericsson i sigurno će ga i ostale kompanije slediti. Nokia će biti prva kompanija koja će uključiti ovu funkcionalnosst, kod modela koji treba da se pojave u drugoj polovini 2007-me.

Daljinsko upravljanje – mogućnost upravljanja drugim uređajima preko Bluetooth konekcije. Standardna karakteristika za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati pomoću Diktafona - koji omogućava snimanje glasovnih beleški koje se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi se takođe mogu snimati, što je omogućeno iz kontekst menija. Ne postoji vremensko ograničenje za snimanje razgovora.

Igre – telefon poseduje samo jednu igru – Tenis.

 

Planer. Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja ugrađena u model W660i: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju.

Lista tadataka Postoje samo dva tipa događaja: telefonski poziv i podsetnik. Sa druge strane, to je zaista dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima potpuno organizovanu pretragu za kalendar: možete uneti samo reč (ili deo reči) i nakon što telefon završi pretragu, na ekranu će se pojaviti svi događaji koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija radi prilično brzo čak i kada planer ima preko 100 unetih događaja, a podržano je i brzo prebacivanje na događaj iz prozora za pretragu.

Telefon karakteriše uobičajen transfer rasporeda na različite uređaje (uobičajeno preko IrDA i Bluetooth-a). Odaberite zahtevani interval (dan, nedelja ili mesec) i prebacite sve unose. Želeo bih da pomenem da uređaj koji prima podatke treba da podržava PIM funkciju da bi mogao da otvori i prikaže podatke pravilno. Moguće je poslati raspored na TV prijemnik, preko IrDA konekcije, TV uređaj prihvata poslati sadržaj ali nije u mogućnosti da prikaže primljene informacije. Podaci mogu biti primljeni na isti način uz pomoć personalnog računara bez dodatnog softvera.

Belške. Telefon podržava unošenje beleški, mada su ograničene po dužini. Naziv beleške će biti prva uneta reč. Ovo nije naročito pogodno jer reč koju prvo uneste možda neće automatski opisati ono što želite reći beleškom.

Alarm časovnik. Postoji pet alarm časovnika, od kojih svaki može biti podešen manuelno. Oni se mogu pokretati određenih dana u nedelji. Osim melodije za alarm možete odabrati i kratku napomenu i sličicu koji će se prikazati na ekranu kada se alarm pokrene. Bilo koji muzički fajl može biti izabran za zvuk alarma.

Štoperica/Brojač. Ovde je sve prilično uobičajeno, i mada bi se isto moglo reći za štopericu, ona ima i funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za čuvanje tajnih kodova, koja je bila veoma uspešna kod prethodnih modela. Takođe ovaj model ima i uobičajeni kalkulator.

Povezivanje. Sva podešavanja telefona vezana za povezivanje se vrše odavde, počevši od WAP i GPRS podešavanja (EDGE podešavanja su ista) pa sve do Bluetooth-a i sinhronizacije. Neću opisivati standardne opcije, one su uobičajene i sve radi bez problema. Želeo bih da istaknem stabilan rad Bluetooth-a, nijedan problem se nije pojavio, sinhronizacija sa drugim uređajima radi glatko, svi profili (uključujući A2DP, što je stereo zvuk preko Bluetooth-a) su podržani. Verzija Bluetooth-a je 2.0 sa EDR podrškom.

Lokalna i daljinska sinhronizacija može da se izvrši iz istog menija. Telefon podržava HID profil koji omogućava korišćenje telefona kao daljinskog upravljača za računar ili druge uređaje.

Podržani su sledeći Bluetooth profili:
Dial-up networking profil
Generic Access profile (Profil za generički pristup)
Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
Handsfree Profil
Headset Profile (Profil za slušalice)
Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
File Transfer Profile
HID Profil
SyncML OBEX povezivanje
JSR-82 Java API
A2DP

WAP. Pretraživač poseduje svoju sopstvenu stavku menija, verzija pretraživača je 2.0 i podržava sigurno prenošenje podataka, što je veoma važno ako koristite elektronske transakcije. Nove pozadine za ekran, teme i melodije možete preuzeti na ovaj način a sve je dostupno na sajtu proizvođača.

Stanrardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, koji podržava prikaz stranice u jednoj koloni i HTML. Jedna od pogodnih stavki je mogućnost kreiranja direktorijuma za fajlove,bookmark-ove. Ovaj pretraživač se smatra jednim od najboljih na tržištu, mada ograničeni resursi telefona ne čine njegovo korišćenje lakim procesom. Oni koji koriste internet stalno treba da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara, premda pun pristup internetu nije jedan od zahteva koji je prevashodan za tip uređaja ove klase. Podrška za RSS feed je odlična, jer omogućava da koristite telefon za čitanje vesti, raznih najava i materijala.

HTML stranice koje sadrže napredne formate ili čija veličina prelazi 500Kb neće biti prikazane. Pretraživač je po svim standardima optimalan, ali je upotreba Opera mini pretraživača možda poželjnija jer nudi više mogućnosti.

Podešavanja. Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad telefona. U režimu mirovanja na ekranu se može prikazivati časovnik, a takođe možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da izaberete velike brojeve, biće vam lako da vidite koliko je sati, ali sam font postaje providan. Sve ostalo je uobičajeno.

Teme omogućavaju ne samo promenu izgleda interfejsa već i pojavu samog menija.

Menadžer fajlova, količina memorije. Korisnik na raspolaganju ima 18 MB dostupne memorije, a možete dodati i M2 meorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje osnovni menadžer fajlova, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Video klip, rad sa menijem (mpg, 30 MB)

Kamera. Telefon je opremljen sa 2 Megapikselnom kamerom koja koristi CMOS matricou, mada joj nedostaju autofokus i blic, kao što nema ni ogledalce za fotografisanje samog sebe. Kvalitet snimaka načinjenih kamerom modela W660i je dosta inferiorniji u odnosu na one nastale modelom Sony Ericsson W610i, koji poseduje autofokus.

Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1632x1224, 1280x960 i 640x480 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Fotografije se razlikuju po veličini gotovo dva puta u zavisnosti od rezolucije, tako da fotografija u Normal režimu zauzima oko 300Kb, dok ona fotografisana u Fine kvalitetu je veličine 500-600Kb. Vreme potrebno da se fotografija sačuva ne zavisi od veličine fajla i traje 1-2 sekunde, što je prilično dobro za fajlove tolike veličine.

Podešavanja kamere su sledeća:
Zvuk pri snimanju. Možete odabrati tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight, Cloudy.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negativ, Sunčano, Crveno smeđa i Crno belo.
Tajmer. Služi kada fotografišete sami sebe i aktivira se nakon određenog vremenskog perioda.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.
Scenes – auto, Twilight Landscape, Twilight Portrait, Landscape, Portrait, Beach/Snow, Sports

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 (+) Uvećaj, 1632x1224, JPEG

 (+) Uvećaj, 1632x1224, JPEG

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

 (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96) u .3gp formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je prosečan i očigledno inferiorniji u odnosu na mnoge top modele.

Primer video klipa (3gp, 246 Kb)

Video plejer. Proizvođač je dodelio video plejeru posebnu stavku menija a sve sa svrhom da se naglasi koliko je video plejer drugačiji od muzičkog plejera i plejera drugih proizvođača, kod kojih video i muzički plejer dele jednu sekciju. Pozitivna strana plejera je i mogućnost reprodukcije QVGA klipova brzine do 30fps, karakteristika progresivnog „premotavanja unapred“, prebacivač u landscape režim, automatsko skaliranje visokih rezolucija do veličine ekrana. Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, je mogućnost pravljenja slika od određenih frejmova iz video klipova, koji se skladište na isti način kao i fotografije i nakon toga se mogu koristiti za čega god vi želite.

 

Radio. Memorija modela W660i je u mogućnosti da uskladišti 20 FM radio stanica a poseduje i mogućnost automatskog traženja stanica, kao i RDS karakteristiku. Aplikacija Radio se ne razlikuje od one koja postoji kod modela K750i kada je kvalitet u pitanju, što znači da radi veoma dobro. Uz telefon se isporučuju i žične stereo slušalice HPM-70.

Walkman verzija plejera 2.0 . Prva promena u odnosu na Walkaman 1.0 je kozmetička ali očigledna: boja interfejsa je crna a ne narandžasta. Promena boje je dobra ideja, interfejs izgleda interesantnije. Plejeru možete pristupiti iz režima mirovanja pritiskom na narandžasti Walkman taster. Ponovnim pritiskom na ovaj taster plejer se minimizuje.

Plejer je prerađen ne samo u smislu interfejsa, već su izmene načinjene i u algoritmu reprodukcije, ili je u pitanju samo moje subjektivno mišljenje. Kvalitet reprodukcije je neznatno unapređen u odnosu na prvu verziju Walkman plejera.

Za početak potrebno je da upload-ujete svoju muzičku kolekciju na uređaj. U tu svrhu koristite Disc2Phone aplikaciju – ona kopira sve fajlove u direktorijum koji sadrži muziku. Pored toga, ovaj program se može koristiti i za kopiranje sadržaja sa vaših audio diskova i u tom slučaju numere se automatski konvertuju u MP3 fajlove. U slučaju da želite da sami uredite svoju muzičku kolekciju, potrebno je da iskopirate fajlove u određeni direktorijum ili kreirate novi direktorijum i zatim iskopirate fajlove. Prilikom ove radnje, uređaj sam proverava memoriju bez vaše pomoći. Nakon što ste iskopirali podatke, potrebno je da ažurirate muzičku biblioteku – ovo se izvršava preko specifične funkcije – uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:
Artists – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu.
Albums – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
Tracks – opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
Genre – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
My Playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Horizontalnim prebacivanjem između tabulatora možete pregledati ne samo albume, već i liste izvođača i numera. Kompletna navigacija se može izvršiti preko jednog ili eventualno nekoliko pritisaka a kod svake liste možete primeniti pretragu po prvom ili nekoliko slova.

U režimu reprodukcije možete odabrati odgovarajuću sliku koja će biti prikazana (slika omota albuma) ili Vizuelizaciju (vrsta screensaver-a koja „igra“ u taktu muzike). Omogućeno je ponavljanje pojedinačne ili svih numera, kao i režim nasumične reprodukcije. „Premotavanje unazad“ je progresivno, ukoliko držite taster pritisnutim, korak se menja.

Postoji i demo režim reprodukcije, pri kojem plejer reprodukuje prvih nekoliko sekundi određene numere
HPM-70 slušalice se isporučuju u prodajnom pakovanju sa uređajem. Koriste Fast Port interfejs konektor, mada ćete na kablu naći 3.5mm priključak za uobičajene slušalice. Kvalitet slušalica je jedan od najboljih na tržištu, mada su neznatno slabije od onih koje se isporučuju sa modelom Nokia N91. Sa druge strane gumeni dodaci su veoma komforni i zadovoljiće većinu korisnika. Slušalice su veoma dobre za svakodnevnu upotrebu.

Telefon podržava OMA DRM 2.0 što ga čini kompatibilnim sa većinom online prodavnica koje prodaju muziku. Proizvođač je uključio stavku menija Online channels u koju možete dodati različite online prodavnice. U zavisnosti od vašeg operatera broj linkova u ovoj stavci menija varira. Novi linkovi se mogu preuzeti uz pomoć operatera. Ovo nije moguće u svim zemljama, ali najverovatnije će postati aktuelno narednih godina. Važna činjenica je da servis za preuzimanje može da radi u minimizovanom režimu, tako da muziku možete naručivati bez napuštanja plejera.

TrackID. Isto kao i model Sony Ericsson W850i i ovaj model poseduje TrackID servis, koji pomaže kada ne možete da se setite naziva neke pesme koju slušate na radiju ili je snimite preko mikrofona. Princip je da se nakon aktiviranja ove funkcije snimi 3 do 4 sekunde pesme, da bi se zatim taj fajl poslao na GraceNote server, koji pronađe naziv numere koja vas zanima i pošalje vam nazad informaciju. Za razliku od ostalih modela kod W660i, možete ne samo da saznate naziv pesme već i da je kupite. Teško je reći bilo šta drugo o ovoj usluzi. Servis je interesantan jer reaguje trenutno, a poseduje i mogućnost instant kupovine pesama koje tražite. Nastojanje proizvođača da populariše ovaj servis što je više moguće je prirodna, čak mu je dodelio i sopstvenu stavku menija.

Performanse. Što se tiče performansi model nema ništa specijalno da ponudi po pitanju performansi u odnosu na modele poslednje generacije kompanije Sony Ericsson, mada je i dalje bolji od velike većine ponuda drugih kompanija na tržištu. Niža rezolucija ekrana u poređenju sa starijim modelima ima pozitivan uticaj na performanse modela W660i – interfejs radi većom brzinom. Nema ograničenja kada su u pitanju JAR fajlovi, dok HEAP može da bude veličine od 512Kb do 1.5Mb.

 

 

 

Utisci

Uprkos tome što model W660i poseduje 40-glasnu polifoniju, telefon ne obezbeđuje neka naročita poboljšanja u zvučenju mp3 melodija u poređenju sa drugim Sony Ericsson brendiranim telefonima. Jačina zvuka je prosečna, pa je po ovom pitanju W660i vrlo srodan modelima Sony Ericsson K790/K800/W810. U svakom slučaju kada se nalazite na otvorenom, telefon ćete čuti bez ikakvih problema. Vibracija je prosečne jačine. Što se tiče prijema, on je na istom nivou kao i ostali proizvodi kompanije Sony Ericsson – drugim rečima veoma dobar.

Model W660i je iako je dizajniran da bude replika modela W610i samo sa 3G podrškom nešto lošiji od svog prethodnika. Na ovo naročito utiče kvalitet fotografija ugrađene kamere kao i same specifikacije telefona.

Da li su vam zaista potrebni kamera ili 3G konektivnost? Odgovor znate samo vi, a mi ćemo navesti još neke prednosti ovog telefona. Pre svega vrlo dobra tastatura kao i standardno mesto za priključak interfejsa. Proizvođač se trudi da pozicionira ovaj telefon kao emocionalno rešenje, pa stoga ni ne računa da će njegova prodaja da bude najbolja, već je ovaj model pre svega namenjen uskom krugu ljudi. Prema našem mišljenju ovaj model će postići solidan uspeh. Njegovi glavni aduti su dizajn, blistav izgled i funkcionalnost koju možemo da očekujemo od Sony Ericsson brendiranih rešenja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024