C520 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung C520
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung C520. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung C520 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung C520

Prodajno pakovanje:

Telefon
800 mAh Li-Ion baterija
Punjač
Žične stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu

Samsung-ov opseg karakterišu najviše modeli za nezahtevne korisnike koji su namenjeni ženama ali i univerzalne ponude. Neki od njih su veoma atraktivni na prvi pogled, neki ne privlače pažnju samo dizajnom, već i jakim bojama, što nema svaki proizvođač u svojoj ponudi. Ali činjenica je da nijedna druga kompanija ne poseduje ovoliki broj uređaja koji mogu da zadovolje žensku radoznalost. Danas ćemo testirati Samsung C520, telefon na preklop koji je namenjen isključivo ženskoj populaciji.

Model C520 je tanak uređaj koji se osmišljen u formi telefona na preklop bez spoljašnjeg ekrana. Dizajneri su se zaista potrudili i uradili odličan posao: ivice uređaja su zaobljene a kamera je okružena srebrnom okvirom. Sve u svemu, model ostavlja veoma dobar utisak nakon prvog pogleda, što nikako nije nevažno, i odlično staje u šaku. Kućište je kombinacija matirane i sjajne plastike, s tim što je matirana unutrašnjost a spoljašnjost modela C520 je sjajna. Jasno je da je sjajna površina pravi magnet za otiske prstiju ali se oni ne vide toliko budući da su vidljivi samo pod nekim uglom. Uređaj je dostupan u dve boje: crvenoj i beloj, u oba slučaja donja površina je crne boje.

Uređaj je prilično mali, dimenzije su mu 84.4x45.1x18.2 mm a težak se svega 74 grama. Samsung C520 staje skoro u bilo koji džep a odlično pristaje u ženske ruke. Veliki broj žena hvali ugodnost pri rukovanju C520 i navodi da su dimenzije savršene tako da uređaj nije ni premali ni preveliki.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i postavljen je na najoptimalniji način. Sa donje strane nalazi se slot interfejsa pokriven plastičnim zatvaračem koji je povezan sa kućištem. Proizvođač nije opremio ovaj telefon otvorom za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata zbog toga što ovakav način nošenja telefona više nije u trendu.

Sa gornje strane uređaja nalazi se kamera koja je uokvirena srebrnom okvirom koji ne samo što služi da zaštiti sočiva od oštećivanja, već se može koristiti i kao ogledalo za slikanje samoga sebe, čak i pored toga što je malih dimenzija.

Telefon veoma lako možete otvoriti jednom rukom, za tu svrhu proizvođač je obezbedio komforna udubljenja i mehanizam sa oprugom. Dizajneri su iskoristili zanimljivo pristup za pozicioniranje gumenih podmetača koji štite unutrašnjost telefona pri zatvaranju – oni su spojeni u jednu liniju i ubačeni ispod poslednjeg reda tastera, tako da izgleda veoma atraktivno a u isto vreme vrši svoju funkciju.

Ugao između dve polovine je osrednji, ali i dalje veoma komforan za upotrebu. Jedina zamerka je to što je šarka prilično labava, ali to nije nešto nije nešto što treba da vas zabrinjava – malo je verovatno da će se njeno stanje pogoršati.

Kada otvorite C520 ugledaćete mali (26x33 mm) CSTN ekran sa 128x160 piksela rezolucije koji ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Za proizvod čija je cena više nego pristupačna kvalitet ekrana je veoma dobar. Pri sunčevim zracima ekran bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive.

Ovalna tastatura sadrži nekoliko funkcionalnih tastera koji su odvojeni numeričkom tastaturom sa plastičnim umecima srebrne boje. Svi tasteri su načinjeni od tvrde gume.

Pod funkcionalnim tasterima se podrazumevaju navigacioni taster sa “OK” u sredini, dva programabilna tastera, taster Cancel kao i tasteri za primanje/odbijanje poziva. Uprkos tome što su tasteri postavljeni veoma blizu, oni su veoma jednostavni za upotrebu zahvaljujući njihovoj veličini.

Numerički tasteri su postavljeni u svoj prostor, ali imajući u vidu da su glomazni, rad sa njima je više nego jednostavan.

Svi tasteri su osvetljeni plavom bojom, pozadinsko osvetljenje je jedako raspoređeno čitavom površinom a oznake su veoma čitljive.

Skoro čitavu zadnju stranu uređaja zauzima poklopac baterije koji je veoma robustan. Ispod poklopca ćete ugledati Li-Ion bateriju kapaciteta 800mAh. Pri testiranju baterija je izdržala 3 dana uz 15-20 minuta razgovora dnevno, 30 minuta korišćenja radio funkcije i uz 20 minuta korišćenja ostalih. Ove cifre ni u kom smislu nisu izvanredne ali u suštini nisu ni loše. Potrebno je oko 2.5 sata da se baterija modela C520 u potpunosti napuni.

Meni

Glavni meni se prikazuje u vidu matrice 3x3. Ikone su detaljne a odabrana stavka menija se pretvara u animiranu sliku. Podmeniji su vidljivi pri vertikalno aranžiranim listama; dostupna je i navigacija brojevima.

Možete dodeliti prečice za bilo koje stavke menija smerovima navigacionog tastera.

Memorijom uređaja se ne upravlja na dinamički način, svaka sekcija zauzima određeni deo memorije.

Telefonski imenik. Za pozivanje menija možete pritisnuti desni funkcionalni taster u režimu mirovanja ili preko glavnog menija. Imenik modela C520 može uskladištiti do 500 unosa, za svaki se mogu uneti različiti telefonski brojevi (možete odabrati tip broja: kućni, na poslu, mobilni) i e-mail adrese (do 50 simbola). Svaki unos se može vezati za određenu kontakt grupu a postoji ih 10.

Svaka grupa može imati naziv, personalnu melodiju zvona kao i zvuk poruke i jednu od deset dostupnih slika.

Informacije u imeniku se prikazuju na listi; možete vršiti pretragu po slovima ili grupi. Kontakt lista prikazuje brojeve koji se nalaze i u memoriji uređaja i na SIM kartici. Ovaj telefon karakteriše i funkcija brzog pozivanja (do 8 brojeva).

Mogućnosti C520 će zadovoljiti većinu korisnika. Veliki nedostatak je to što se kontaktu ne može dodeliti slika koja je slikana ugrađenom kamerom.

Slanje poruka. Memorija telefona može primiti do 200 poruka. Podržan je i EMS standard. Uređaj poseduje veliki broj unapred instaliranih slika, animacija i numera. Pored toga, C520 ima i grupu emotikona; oni će dobro doći onim osobama koje prime vašu poruku ali nemaju podršku za EMS standard na svom uređaju. Imate mogućnost da kreirate do 5 šablonskih poruka. Pored toga, dok unosite poruku možete izmeniti jezik pomoću desnog funkcionalnog tastera. C520 podržava T9 sistem unosa teksta. Slanje grupnih poruka (do 5 brojeva) takođe je dostupno.

Nesofisticirani MMS Editor je veoma lagan za upotrebu. Maksimalna veličina odlaznog MMS-a može biti do 95Kb. Za skladištenje je dostupno 700Kb memorije.

Liste poziva. Standardne liste mogu imati do 20 brojeva u svakoj listi (primljenih, pozvanih, propuštenih). Pozivi sa istih brojeva se ne sabiraju i umesto toga prikazuju se kao odvojeni unosi.

Informacije za svaki unos prikazuju datum i vreme poziva, naziv pozivaoca, ukoliko je dostupan u imeniku, u suprotnom se prikazuje broj telefona, međutim trajanje poziva se ne beleži. Pritiskom na broj/ime možete videti broj telefona, trajanje poziva i vreme.

Zvučna podešavanja. Ovaj meni ima sva podešavanje koja imaju ikakve veze sa zvukom. Na žalost, uređaj ne poseduje sistem profila, tako da bi podesili opcije zvuka morate da koristite ovaj meni. Za tip upozorenja sledeći režimi su na raspolaganju: melodija, vibracija, vibracija i zatim melodija.

Planer. Kada otvorite sekciju za alarm ugledaćete tri nezavnisna alarm časovnika: pojedinačni alarm, dnevni i jutarnji. Svakom od njih možete dodeliti personalnu melodiju.

Kalendar se može pregledati po mesecima; datumi sa zakazanim događajima su obeleženi određenom bojom. Korišćenjem podešavanja kalendara možete dodati događaj sa tekstom (do 40 simbola) a moguće je omogućiti i zvučni podsetnik.

Lista zadataka. Slično događajima u kalendaru, ali ovde možete podesiti i prioritet.

Snimač zvuka omogućava snimanje zvučnih zabeleški i u standardnom režimu rada i u režimu razgovora (pokretanje preko menija). Trajanje svakog klipa je 30 sekundi. Glasovne beleške ne mogu zauzeti više od 100Kb memorije.

Vreme i datum. Ovde možete da podesite vreme i datum, kao i da odaberete format vremena (12/24), a odavde možete upotrebiti i aplikaciju Svetsko vreme.

Osim toga, ovde se nalaze nesofisticirani kalkulator i konvertor valuta.

Fun Box. WAP. Ova stavka sadrži WAP pretraživač 2.0.

Java svet. Model C520 podržava Java MDIP 2.0, a za aplikacije je rezervisano 512Kb memorije. Uređaj ima unapred instaliranu igru Snow Ball Fight i tri demo verzije (Minwsweeper, Sudoku i Tetris). Dodatne aplikacije mogu biti instalirane samo preko WAP-a.

Ova stavka menija takođe sadrži direktorijume sa slikama i numerema a za ovu svrhu je dodeljeno 600Kb.

FM-radio. Samsung C520 može uskladištiti do 30 radio stanica u svojoj memoriji, svakoj možete dodeliti naziv. Radio se može slušati samo uz priključene slušalice koji ima i ulogu eksterne antene. Drugi način je korišćenjem zvučnika, ali bez obzira na to šta odaberete slušalice moraju biti povezane. Radio može raditi u pozadinskom režimu.

Mrežni servisi. Sva podešavanja vezana za mrežu su sakupljena u ovom meniju.

Podešavanja. U ovoj stavci menija nalaze se sva podešenja telefona. Ovde možete izvršiti prilagođavanje pozadinske slike, korišćenjem jedne od osam unapred instaliranih slika kao i slika koje ste sami uneli ili slikali. Takođe imate slobodu da podesite osvetljenost i kontrast ekrana. Povrh svega toga, ovde možete birati boje cifara pri pozivanju.

Kamera. Ovaj model poseduje VGA kameru. Moguće je slikati slike u sledećim rezolucijama: 640x480, 320x240, 160x120 i 128x120. Pored toga možete podesiti i kvalitet kompresije: super fino, fino, normalno, štedljivo. Pri snimanju možete iskoristiti jednu od pet šema. Dostupno je i slikanje više slika – 9 ili 15 fotografija se slika u određenom intervalu, brzina snimanja može biti visoka i obična.

U albumu fotografije mogu biti viđene u vidu malih slika (šest slika se prikazuje istovremeno) ili jedna po jedna preko čitavog ekrana.

Utisci

Kvalitet prijema ovog uređaja je u rangu sa ostalim modernim GSM uređajima, međutim jačina zvučnika ponekad nije dovoljna, to ćete primetiti naročito kada šetate pored ulice sa gustim saobraćajem. 16-glasna polifonija ne zvuči loše a numere u mmf formatu se mogu podesiti kao melodija zvona. Jačina zvuka melodija je viša od prosečne ali je vibracija dosta slabija od onoga što smo očekivali. Omogućen je handsfree režim i veoma dobro radi.

Ovaj model ima veoma dopadljiv dizajn što je definitivno plus, budući da većina žena svoje telefone bira prema izgledu dok im funkcionalnost najčešće nije ni bitna. U smislu karakteristika koje nudi, C520 nema ništa posebno da ponudi – može da koristi MP3 za melodiju zvona, ima opciju caller ID i dinamičku memoriju. Ali sa druge strane, to je i najvažnija karakteristika kada su dame u pitanju pored kamere, FM radija i prilagodljivih Java aplikacija. Uopšteno govoreći, kompanija se, predstavljajući ovaj uređaj, fokusirala na činjenicu da je to “savršeni alat za svakodnevno pozivanje i slanje poruka”, tako da funkcionalnost kod ovog modela nije nimalo važna.

Ukoliko želite telefon sa više funkcija onda je Motorola pravi izbor za vas, naime, W375 ili W380. Za razliku od modela C520, Motorola brendirani proizvodi nude više funkcionalnosti, ali u smislu dizajna i dimenzija oni uveliko zaostaju za ponudama kompanije Samsung.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024