D900i 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung D900i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung D900i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung D900i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung D900i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Žične stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom
TV Out kabl (dostupnost varira od regiona)
USB kabl (dostupnost varira od regiona)
256 Mb microSD memorijska kartica (veličina i dostupnost varira od regiona)

Najveći broj žalbi na model Samsung D900, prema rečima ljubitelja ovog telefona, jeste to što ne poseduje radio, iako slična rešenja drugih proizvođača koja poseduju 3 megapikselnu kameru i koji su pozicionirani kao vodeći modeli, poseduju radio. Predstavljanje aparata Samsung D900i ima za cilj da zadovolji upravo ovu potrebu korisnika pa je zahvaljujući tome telefon obezbedio sigurnu prodaju za najmanje sledećih šest meseci a trenutno ne postoji konkurentni model. U suštini, Samsung D900 i D900i imaju u potpunosti istu funkcionalnost, od početka do kraja, od softvera do hardvera – ono što ih razdvaja jeste veliki broj malih razlika. Prema tome, ukoliko već znate sve o Samsung-u D900, odmah pređite na Utiske.

Najznačajnija promena što se tiče dizajna je uglačana ivica ekrana. Ovakvo rešenje umnogome doprinosi vizuelnom aspektu aparata, čineći ga atraktivnijim nego Samsung D900. Sličan pristup je primenjen i u velikom broju Samsung brendiranih uređaja koji su nedavno predstavljeni i to je odličan potez.

Debljina uređaja je 12.9mm što je tipično za današnja rešenja. Uređaj je pozicioniran kao „slim“ i deo je Ultra Edition-a. Veličina telefona je 103.5x51x12.9 mm a težak je 83 grama (proizvođač iz nekog razloga navodi da je težina 93 grama). U poređenju sa LG Chocolate – nema velike razlike između ova dva aparata, njihova veličina je približno ista. Aparat se može nositi na bilo koji način, što se toga tiče nema nikakvih ograničenja, telefon će vam odgovarati u smislu veličine budući da se može nositi unutar bilo kojeg džepa.

Mala težina uređaja se objašnjava činjenicom da u izradi telefona nisu korišćeni metalni delovi za kućište, već je ono u potpunosti načinjeno od plastike. Kvalitet izrade je na dobrom nivou, nema zazora između dve strane. Prednja strana se veoma brzo prlja, ostaju otisci obraza koji se jasno vide na dnevnom svetlu dok se u zatvorenom ne primećuju toliko.

Ekran koji poseduje ovaj model je odličan, ima QVGA rezoluciju (240x320 piksela, 33x44mm) a dijagonala mu je 2.1’’. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja (TFT), koje su veoma jasne i žive. Može se prikazati osam tekstualnih linija, uz četiri koje su rezervisane za servisne potrebe. Ovaj model je superioran u odnosu na telefon Nokia 6233 i Sony Ericsson K800i u smislu ekrana. U nekim režimima postoji mogućnost prikazivanja do 12 tekstualnih linija. Informacije ostaju čitljive i pri dnevnom svetlu.

Aparat poseduje mehanizam za automatsko otvaranje, tako da je otvaranje telefona jednom rukom veoma jednostavno. Postoji oslonac za palac, a opruga koja otvara uređaj može se videti sa zadnje strane uređaja.

Numerička tastatura poseduje belo pozadinsko osvetljenje koje je jednako rasprostranjeno i odlično se vidi pri različitim uslovima. Tasteri su srednje veličine, potreban je blagi pritisak na njih. Sve u svemu, tastatura je prosečna u smislu ergonomije. Programabilni tasteri, za razliku od numeričkih, su veliki i veoma ugodni za rad.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa leve strane, dok je otvor za microSD karticu ispod njega. Telefon podržava zamenu kartice bez isključivanja telefona. Taster kamere nalazi se sa desne strane, kao i utičnica za punjač.

Ispod poklopca sa zadnje strane nalazi se baterija, a poklopac nema nikakvih zazora. Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 800mAh (ovo je još jedna činjenica prema kojoj se ovaj telefon ne može svrstati u „slim“ seriju uređaja, budući da takvi telefoni poseduju baterije kapaciteta ograničenog na 630mAh). U Samsung-u navode da ova baterija omogućava uređaju da radi do 260 sati u režimu mirovanja i oko 6.5 u režimu razgovora. Pri testiranju uređaj je radio oko 2 dana sa prosečnim korišćenjem, ali moguća su i tri dana (uz minimalno korišćenje). Potrebno je oko 1.5 sat da se baterija ovog uređaja u potpunosti napuni. Za sada ne postoji baterija većeg kapaciteta dostupna za ovaj model.

Meni

Iskreno govoreći, radi se o telefonu Samsung D900 sa nekim dodatnim karakteristikama i radiom. Kao i prethodni model, ovaj je izrađen u Suwon R&D centru i ima velikih sličnosti sa telefonom Samsung D600. Koristi Philips-ove čipove (Nexperia 6100) čiji procesori rade na istih 104MHz ARM9. Dizajn hardvera i procesor stavljaju određena ograničenja kada su u pitanju performanse uređaja, potrebno je neko vreme da uređaj sačuva fotografiju (od pritiska na taster za fotografisanje do momenta kada je slika sačuvana prođe 2-3 sekunde).

Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice (3x3) ili u vidu liste. Svi podmeniji se sastoje od horizontalnih listi a ukoliko postoji i pod-meni, videćete pop-up prozor sa desne strane obeležene stavke. Videćete koje stavke su uskladištene ispod a do tamo ćete doći pritiskom na OK taster. U slučaju da pritisnete taster za navigaciju na levo ii desno, bićete u mogućnosti da pristupite odabranoj stavci. Ergonomija ovakvog rešenja je evidentna, jer načinite najmanje jedan pritisak na taster manje kada se krećete kroz menije i ovo je veoma interesantno rešenje koje je razvila kompanija Samsung.

Prilikom kretanja kroz menije, možete d aiksoristite prednost jeste memorizacija pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača.

Pri odabiru jedne ili druge stvake na listi koja je označena i veličina slova je uvećana (iako je sam font već dovoljno velik).

Brza navigacija brojevima takođe je podržana ali to i dalje nisu sve opcije koje pruža navigacioni meni. Možete povezati tri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Pritiskom navigacionog tastera na gore uvek se aktivira My Menu, koji je horizontalni skrol sa listom stavki. Ova lista identična je sa onom za jednostavne prečice.

uWorld (nekad apoznat kao Living World). Ovo je odeljak u kojem su sadržane pozadinske slike za svaku zemlju (postoji mogućnost da u budućnosti glavni gradovi dobiju jedinstvene pozadinske slike, ali to još uvek nije sigurno). Prvi korak u ovom pristupu jeste kreiranje sopstvenih grupa pozadinskih slika za svaku zemlju (u budućnosti možemo se nadati da ćemo videti slike koje su prilagođene za gradove, ali ni ovo nije sigurno). Kada se nalazite u Moskvi videćete Kremlj, kada ste u Parizu videćete trijumfalnu kapiju, u Londonu parlament itd. Pored toga, proizvođač je odlučio da modifikuje pozadinske slike u zavisnosti od doba dana: ujutro ćete videti sunce a uveče upaljena svetla na automobilima.

Vreme nije jedina stvar koja se može prebaciti na grafički pristup. Na primer, nivo prijema, kada je signal dobar – nebo je plavo, ukoliko nema signala ili je slab – nebo je prekriveno oblacima. U prvo vreme nećete toliko obraćati pažnju na ove detalje, ali nakon mesec dana ćete već početi da gledate u nebo umesto u standardni bar, tako da ćete odmah imati neophodne informacije.

Za nove poruke, propuštene pozive ili alarm časovnike postoji specijalni način prikazivanja, koji je osnažen standardnim, tradicionalnim pop-up prozorom sa tekstom. Preko dana ovakvi događaji će biti predstavljani uz pomoć aviona koji leti preko neba, a u večernjim satima će to biti vatromet. Boja se menja u zavisnosti od tipa događaja. Na prvi pogled ovaj sistem izgleda veoma komplikovano, naročito kada se opisuje, ali u stvarnosti je veoma jasan i razumljiv.

Prilikom pozivanja brojeva videćete malu sliku sa glavnom temom ekrana i animacijom pozvanog broja.

Telefonski imenik. Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Prvi unos na listi je označen po osnovnom podešavanju a broj se prikazuje na statusnoj liniji (postoji specijalna oznaka za brojeve koji se nalaze na SIM-kartici). Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri stizanju SMS-a se takođe može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom D900i, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Liste poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Poruke. Upravljanje različitim tipovima poruka je implementirano kroz odvojene podmenije. Počećemo sa kratkim porukama. Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Jedna od opcija ovog menija su Vivid poruke, koja omogućava pregled poruka u 3D režimu - telefon konvertuje najčešće korišćene reči u grafiku, na primer ukoliko ukucate "ljubim te" videćete usne koje šalju poljubac. sve u svemu, jednostavan algoritam koji omogućava manifestovanje vaše mašte.

MMS. Interfejs za kreiranje multimedijalnih poruka izgleda veoma dobro; poruke mogu da budu trenutno sačuvane u nekoliko direktorijumima, odmah nakon što su primljene. Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatno podešavanje postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko Picsel Browser-a.

Planer. U planer možete uneti do 400 različitih događaja četiri tipa (4x100) – sastanak, posao, godišnjica i ostalo. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.
Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 100 unosa.
Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).
Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.
Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa tri alarm časovnika. Jedan je namenjen za buđenje i može biti podešen za odabrane radne dane kao i za vikend. Za svaki od alarm časovnika omogućen je odabir između 5 melodija, mada je potreba za njima pod znakom pitanja, jer mp3 numere se mogu koristiti u ovu svrhu. Na korisniku je da odabere da li će se telefon automatski uključivati u vreme buđenja ili ne.
Kalkulator. On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.
Sa konvertorom, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.
Memo – standardne tekstualne beleške.
Brojač vremena i štoperica ne poseduju zvuk koji vas upozoravaju na proteklo vreme.

WAP. Ovde postoji WAP pretraživač verzije 2.0 (OpenWave 6.2.3.3) sličan onome koji postoji kod nekih telefona kompanija Nokia i Sony Ericcson, koji koristi http protokol. Pretraživač automatski nudi standardne prefikse i kompletira započete e-mail adrese. Iako je ovaj pretraživač deo karakteristika koje dolaze u paketu sa telefonom, bolje će biti da ga zamenite sa Opera Mini pretraživačem. Sa obzirom da ne podržava prikazivanje velikih strana, njegova oblast primene je smanjena na nešto između vrlo lošeg i ničega. Njime možet eposećivati smao WAP stranice, dok stvarni internet ostaje izvan domašaja ovog pretraživača.

Aplikacije. MP3 player. Na ovom telefonu je dostupan integrisani MP3 plejer, koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisniku je dostupno oko 65Mb prostora (i memorijska kartica) na koje može da skladišti muziku i druge aplikacije i sadržaje.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ekvilajzer nema baš previše smisla s obzirom da nema preciznog podešavanja audio kontrola (jedina mogućnost je da odaberete prethodno podešene ekvilajzere a dostupni su: classic, rock, jazz i normal). Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu.

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 20 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Pored svih ovih karakteristika, radio donosi još jednu – može da bude podešeno do tri zvučne notifikacije, koje predstavljaju neku vrstu alarma. Kako ova karakteristika radi? Specifikujete datum i vreme, frekvenciju i zatim se radio uključuje u vreme koje ste označili, osiguravajući da nećete propustiti emitovanje koje ste želeli da čujete. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

Diktafon. Pomoću ove opcije možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Java svet. Model D900i poseduje 7 prethodno instaliranih igara - četiri kompletne verzije (Freekick, Forgotten Warrior, ArchAngel, Cannon Ball) i 3 demoa (ograničenja vezana za broj nivoa ili vreme igranja). Demo verzije izgledaju prilično interesantno a dostupne su Asphalt 2 Urban GT, Sonic. Iako model D900i dolazi iz Suwon odeljenja kompanije Samsung, ipak ne poseduje uobičajen metod za upload-ovanje Java-e preko Bluetooth-a ili kabla (zahteva pregled servisnih podešavanja, jer će se neispravnosti dešavati sa vremena na vreme). JAR fajl ne može da pređe veličinu od 1Mb (upload-ovanje preko WAP-a je ograničeno na 500 Kb). Memorija koja je dodeljena za skladištenje Java baziranih aplikacija je 4Mb, i sumnjam da je za instaliranje novih igara i aplikacija dostupno više od 500-600Kb. Ipak imate potpunu slobodu da obrišete prethodno instalirane igre.

Editor slika. Jednostavan editor koji vam pomaže da načinite tranformacije nekih slika korišćenjem različitih alata.

Menadžer fajlova (Moji fajlovi). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pozivanja Pozivanje sigurnosnih stavki omogućava zaštitu određenih funkcija i menija lozinkom.

Trajanje pozadinskog osvetljenja - postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju d aje telefon izgubljen ili ukraden.

Flight režim – možete isključiti mrežni deo telefona.

Telefonu nedostaje sistem profila i jedino što ima da ponudi je podešavanje vezano za događaje, što izaziva utisak da je u pitanju stariji model – na primer noviji Samsung-ovi 3G uređaji imaju imaju već instalirane profile (mada im mnoge druge funkcije nedostaju). D900i poseduje dosta podešavanja vezanih za režime vibracije i melodije i kada je to u pitanju ne postoje nikakva ograničenja. Stvar koja me je zaista frustrirala je nemogućnost da podesim melodiju za dolazeću SMS poruku ili e-mail. Naime, kod ovog modela ste u mogućnosti da odaberete samo neku od 10 prethodno instaliranih melodija. Sa druge strane melodije zvona se mogu podešavati kako za grupe kontakata, samostalne unose u telefonskom imeniku a čak i za alarm časovnik; stoga je potpuno nejasno zašto proizvođač nije omogućio da svi zvuci budu prilagodljivi.

Bluetooth. Telefon podržava različite profile i to: Slušalica, Handsfree, Serijskog Porta, Dial Up Networking-a, Transfera fajlova i “Guranja” objekata. Bluetooth kod modela D900i je prilično kvalitetan i sa njim nismo imali nikakvih problema.

USB-povezivanje. Meni omogućava odabir jednog od tri dostupna režima: Modem, Mass Storage, Pictbridge. Dok se telefon nalazi u USB Mass Storage režimu, D900i s eprikazuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem bilo kkavih dodatnih drivera, tako d aje odmah po povezivanju spreman za rad. Međutim USB 1.1 nije se baš pokazao prilikom korišćenja memorijskih kartica velikog kapacitetatako da korišćenjem čitača kartica u takvim slučajevima bi imalo smisla.

Voice Clarity – karakteristika slična ekvilajzeru, koja omogućava poboljšanje kvaliteta zvuka u nekim situacija (pri nestabilnoj konekciji). Po podrazumevanom podešavanju ova opcija je uključena.

Podešavanje delovanja kliznog mehanizma karakteriše opcije koje su omogućene otvaranjem i zatvaranjem uređaja, drugim rečima određuje da li je klizni mehanizam aktivan ili nije.

Odbijanje poziva SMS-om – slična funkcija je i dalje neuobičejena kod običnih telefona, dok Symbian bazirani smart telefoni je već neko vreme koriste. Poenta je vrlo jednostavna, kreirate SMS poruku i kada iz nekog razloga odbijete dolazeći poziv, ova poruka se automatski šalje na broj pozivaoca. Mada, sve u svemu ova karakteristika je korisna samo vrlo malom broju korisnika.

Performanse. Suprotno od telefona razvijenih u Gumi odeljenju, D900i ne podržava 3D pakete, tako da smo bili prisiljeni da njegove performanse merimo korišćenjem samo Jbenchmark verzije 1 i 2, prema kojima ovaj model pokazuje isti nivo performansi kao i drugi Samsung brendirani telefoni koji su se pojavili u poslednje dve godine.

Picsel Viewer. Jedna od najboljih karakteristika koje poseduje D900i, slično kao i D600 je Picsel Viewer. U pitanju je aplikacija koja može da otvori MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je što recimo za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Pored pregleda podataka na ekranu, slike se mogu poslati i na eksterne izvore, na primer TV set ili projektor. TV-OUT kabl nije uključen u prodajno pakovanje. Sa jedne strane kabla se nalazi miniUSB konektor a sa druge priključak sa tri izvoda za povezivanje eksternih izvora. Ukoliko povežete TV uređaj sa tri izvoda sa jedne strane kabla i miniUSB priključak sa telefonom, na ekranu vašeg TV-a ćete videti meni telefona. Kako se krećete kroz meni telefona, tako će se i slika na TV-u menjati. Pored Picsel Viewer dokumenata možete pregeldati bilo koju standardnu aplikaciju, video preko celog ekrana (pikseli su kod 3gp fajlova još uvek veliki, odnosno rezolucija nije odgovarajuća), igrati igre, gledati slike. TV ne samo da predstavlja sliku koja se vidi na ekranu, već reprodukuje i zvuk sa telefona.

Video plejer. Podržan je MPEG4 format (audio AAC). Makismalni mogući bitrate je 1.5Mbps. Telefon podržava različite rezolucije, mada se bolji rezultati postižu kada snimate QVGA rezolucijom brzinom od 30fps. Kod plejera nisu uključene nikakve dodatne karakteristike, sem mogućnosti pregleda u režimu celog ekrana i premotavanja snimka (dok se pritiskom na taster 1, slika može rotirati u dva pravca).

Kamera. Model D900i se ne razlikuje kada je kamera u pitanju od starijeg D900 modela, već usvaja isti modul kamere. Sa druge strane kamera poseduje prerađeni interfejs, omogućavajući vam da izvršite većinu radnji bez ulaska u režim vizira, kao i da podesite manje važne karakteristike u meniju Podešavanja (na primer, podrazumevani naziv slike, zvuk pri fotografisanju, režim fokusiranja, itd). Ovaj meni, zajedno sa integrisanom listom karakteristika (podešavanja vezana za video/fotografije, direktorijume, režime fotografisanja) se podešava desnim programabilnim tasterom. Glavni meni koji se pojavljuje na ekranu u režimu kamere je postavljen horizontalno a prikaz je poluprovidan. Ovaj pristup je opravdao trud uložen u njegov razvoj – telefon omogućava mnogo lakše upravljanje. Kada govorimo o podešavanju kamere, ona se nimalo nisu izmenila.

Kamera podržava sledeće rezolucije:

2048x1536 pixela;
1600x1200 pixela;
1280x1024 pixela;
1024õ768 pixela;
800x600 pixela;
640x480 pixela;
320x240 pixela;
240x320 pixela;
240x180 pixela.

Postoje tri dostupna kvaliteta fotografija: Normal, Fine i SuperFine. Preporučeno je korišćenje najboljeg kvaliteta – razlika između kvaliteta se primeti, naročito ukoliko nameravate fotografije da pregledate na računaru.

Kamera je zadržala autofokus sa omogućenim režimom Pan focus (fokusiranje na centralnu tačku). Ekspozicija može da bude izmerena u odnosu na pojedinačnu tačku, centralnu oblast ili matricu. Uravnoteženje beline je podešeno na podrazumevanu vrednost, a prilikom manuelnog upravljanja na raspolaganju su vam opcije Daylight, Incandescent, Fluorescent, Cloudy, Sunset. Nemam ništa protiv tako velikog broja funkcija podešavanja vezanih za kameru. Mnogi korisnici će se sa zadovoljstvom igrati ovim opcijama; različitost karakteristika može da načini digitalnu kameru boljom, iako je koncept kamere integrisane u ovaj telefon drugačiji (neobavezno fotografisanje).

Zvuk pri fotografisanju, isto kao i zvuk pri zumiranju mogu da budu isključeni ukoliko to želite. Kamera modela D900i uključuje karakteristiku digitalnog zuma vrednosti 14x, što je prilično nekorisno, jer se gotovo isti rezultat može postići obradom fotografije na računaru. Osvetljenje fotografije može biti podešeno u opsegu od 1 do 6 (3 po podrazumevanom podešavanja).

Kamera vam takođe omogućava da primenite razne efekte na fotografije tokom samog fotografisanja. Na raspolaganju su vam White, Negative, Sepia, Emboss, Sketch, Antique, Moonlight, Fog. Uzimajući u obzir činjenicu da ugrađeni editor fotografija omogućava primenu potpuno istih efekata, “kvarenje” originalne fotografije efektima, prilikom fotografisanja nema mnogo smisla.

Aplikacija kamere nudi i brojne dekorativne okvire, koji mogu da poboljšaju izgled fotografije, ali zauzvrat se smanjuje rezolucija na 240x180 piksela.

Modul blica iskorišten kod D900i koristi LED, što znači da se može koristiti i kao lampica (da radi bez prekida). Rastojanje pri kojem upotreba blica ima efekta nije naročito veliko, tako da blic može da dovoljno osvetli samo predmete koji su u neposrednoj blizini.

Podešavanja takođe omogućavaju da podesite podrazumevano ime, prilagodite osetljivost (Auto, ISO 100, ISO 200, ISO 400). Lično, preporučujem upotrebu automatskog režima, jer radi veoma dobro i koristi prave parametre u većini slučajeva. Takođe treba navesti da ne postoji vidljiva razlika između gorepomenutih nivoa osetljivosti u normalnom okruženju – nema načina da primetite promene nastale višom/nižom osetljivošću u ovom slučaju. Ukoliko želite da slikate grupne fotografije sa svojim prijateljima, to nije nikakv problem, jer vam je na raspolaganju tajmer (3,5 ili 10 sekundi).

Režim Mosaic smanjuje rezoluciju na najnižu (krajnja slika je u rezoluciji 640x480 piksela), a ona se može sastojati od 4 ili 9 manjih sličica.

U Multi shot režimu, kamera radi zaista brzo, što omogućava pravljenje do 6 fotografija odjednom (sve se dešava dok trepnete okom). U slučaju da ovo nije ono što želite, dostupan je normalni režim (vremenski razmak između fotografija – jedan sekund ili malo manje). Takođe dostupni su i režimi pri kojima nastaje 9 ili 15 fotografija u seriji. Ova karakteristika radi dosta dobro kada treba fotografisati recimo foto finiš na nekom takmičenju ili slično, ali u realnom životu nema mnogo smisla. Ukoliko prilikom fotografisanja u ovom režimu pomerite kameru slike će biti zamagljene. Rezolucija se u ovom režimu smanjuje na 320x240 piksela.

Sve fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti detaljne podatke vezane za svaku fotografiju. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozadinska slika. Takođe postoji i slide show režim, osnovni editor (koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama).

Telefon poseduje podršku za snimanje video sadržaja u mpeg4 formatu sa ili bez zvuka (podešava se iz menija). Sva podešavanja su kopirana iz onih vezana za pojedinačne fotografije – tri nivoa kvaliteta, specijalni efekti, ali i različita rezolucija klipova. Maksimalna rezolucija je 352x288 piksela uz 15fps. Po kvalitetu D900 pripada modelima u vodećoj grupi na tržištu i nadmašuje sve modele u svojoj klasi. Nedostatak dodatnog mikrofona za snimanje zvuka (kao kod modela D830) se može odraziti na kvalitet snimaka.

(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Primer video klipa 1 (mp4, 605 Kb)

Primer video klipa 2 (mp4, 2,12 Mb)

Po pitanju kvaliteta snimaka, kamera ovog modela je gotovo identična onoj koja je upotrebljena kod modela Sanmsung D900 i odgovara klasi telefona.

Utisci

Kvalitet prijema koji nudi D900i poklapa se sa kvalitetom ostalih Samsung brendiranih uređaja i nema nedostataka. Sve u svemu, jačina melodija zvona, bi mogla da se poredi sa modelom Samsung D600, ili je nešto neznatno niža. Vibracija je prosečne jačine i ne karakteriše je neko značajno poboljšanje.

Novi model ne poseduje neke naročite razlike u odnosu na osnovni D900. Prva stvar koju će većina korisnika primetiti je da nekada nedostajući radio sada postoji. Prerađeni interfejs kamere nije naročito krucijalan - u suštini, najverovatnije je samo međukorak, dok na dolazećim modelima treba očekivati značajniju izmenu. Jedna od funkcija koja ranije nije bila dostupna je naročito vredna pomena. Ovaj tzv. Whisper režim može da bude omogućen tokom poziva – iako bi na osnovu naziva ove karakterisitke mogli pretpostaviti da ona obezbeđuje određenu privatnost kod razgovora situacija je drugačija. Prilikom uključenja ovog režima, mikrofon menja svoju osetljivost što je vrlo interesantno kada razgovarate recimo, u sobi u kojoj ima dosta buke. Sagovornik sa druge strane će primetiti razliku i čuti vas dosta bolje. Istovremeno, slušalica počinje da isporučuje glasniji zvuk, što može da bude lošije, ali u ovom slučaju zvuk je jasniji. Do sada nijedan drugi proizvođač nije primenio ovu karakteristiku na svoje proizvode.

Koga će ovaj model privući? Pre svega one korisnike kojima se svideo originalni D900 ali ga recimo nisu kupili zbog nedostatka radija, dok su im ostale funkcije odgovarale. Takođe, ukoliko tražite dobar kvalitet fotografija a želite telefon sa kliznim mehanizmom, D900i je model vredan razmatranja. Istovremeno, ponude kao što su Sony Ericsson K790/K800, Nokia N73 mogu da obezbede i bolje fotografije. Samsung D900i je interesantan više kao modni telefon – na isti način na koji je D900 koristio da stekne slavu, ovaj model sada uživa u uspehu. Po dizajnu D900i je primamljiviji i lakše će vam zapasti za oko.

Ali sa obzirom na činjenicu da će vrlo brzo nakon modela D900i, stići model U600 koji predstavlja novi Samsung-ov glavni model, uočićete da je D900i samo osrednje rešenje. Nećemo vam sveobuhvatno upoređivati ova dva telefona, već ćemo samo ukratko navesti razlike a na vama je da ocenite da li je U600 vredan čekanja:
Ergonomija modela U600 sa tasterima osetljivim na dodir
Lošiji kvalitet kamere, U600 poseduje drugačiju jedinicu
Ne postoji sortiranje po imenu i prezimenu kod telefonskog imenika modela U600
Interfejs modela U600 je dosta bolji, većina karakteristika kod ovog modela je poboljšana. U pitanju je uređaj sledeće generacije.
Muzički plejer sledeće generacije, bolji kvalitet zvuka
Smart pretraga
Unapređeni pretraživač
Kraći vek trajanja baterije u tanjem kućištu

Kao što možete da vidite svaki od modela ima svoje za i protiv, ali kada uporedimo cene ovih modela Samung U600 je nešto što vredi čekati. Ukoliko nemate problema sa tasterima osetljivim na dodir i sagledate sve ostale karakteristike ova dva modela sa sigurnošću se može reći da je U600 interesantniji model.

Da li je vredno platiti više novca za dodatak poput radija. Nisam baš siguran – kad ase uporedi Samsung D900 sa svojim naslednikom, ovaj prvi model izgleda privlačnije, naročito ukoliko se u obzir uzme duže trajanje baterije. Visoka cena modela Samusng D900i takođe provocira potencijalne kupce da se okrenu Samsung-u U600, što donekle i jeste cilj kompanije, jer je U600 ipak glavni proizvod kompanije i treba ga na tržištu promovisati svim sredstvima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024