F480 2008
2008. godina
2.8" LCD, 44.9% body
INT 0GB, EXT nema
1000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung F480
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung F480. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung F480 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Samsung F480

Prodajno pakovanje:

Telefon
1000 mAh Li-Ion baterija
Punjač
Žične slušalice
Kožna torbica
USB kabl za prenos podataka
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Većina model F480 smatra kao kontra udarac kompanije Samsung na Apple iPhone sa njegovim ekranom osetljivim na dodir bez tastature. Međutim, to je pogrešan način shvatanja telefona budući da je Samsung prva kompanija koja se pojavila na ovom tržištu i generalno njena rešenja imaju različite pravce. U ovom slučaju, radi se o pomodnom uređaju koji ne poseduje tastaturu i kojeg odlikuje veliki broj Samsung Armani odlika. Međutim, s obzirom da je Armani još ranije prikazao ovakav modni trend, F480 ne poseduje sve ranije viđene karakteristike, mada po ceni nikako ne zaostaje. Razlog za to je, koliko god to čudno zvučalo, jeste sam Armani – da su predstavili manje skupo a funkcijama bogatije rešenje, Armani bi bio sve osim zaboravljen tako da bi i danas bio popularan. Zato su modelu F480 povećali cenu ne dozvoljavajući mu da se proširi na celokupno tržište. Što se pomodnih detalja tiče oni su veoma važni i možemo reći da predstavljaju osnovni kriterijum. Međutim, očigledno je da Samsung nije priznat i hvaljen koliko i Nokia u tom smislu a i njihova rešenje su manje moderna. U okviru Samsung-ove sopstvene linije aparat F480 je više samostalna ponuda budući da predstavlja prvi pokušaj koji je već na samom pragu.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije uređaja su 95.5x55x11.5mm a težak je 103 grama. Kožna futrola sa kojom se uređaj isporučuje dodaje nekoliko milimetara debljine ali, sve u svemu, F480 je veoma kompaktan i odlično staje u šaku. Sa prednje starne nalazi se kamera zajedno sa tri hardverska tastera. Loša stvar je to što telefon predstavlja pravi magnet za skupljanje otisaka koji su veoma vidljivi. Zadnja strana je izrađena od metala sa određenom teksturom i prilično je otporna na ogrebotine.

Otvor za mikrofon nalazi se na donjem delu F480. Sa leve strane nalazi se slot za microSD memorijsku karticu koji je pokriven plastičnim zatvaračem. Odmah pored nalazi se i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa desne strane nalazi se priključak za punjač/slušalice koji je takođe pokriven plastičnim poklopcem a tu je i taster kamere; taster Hold koji zaključava ekran nalazi se na gornjoj ivici.

Ekran

Budući da F480 ne poseduje tastaturu, prazan prostor je iskorišćen za najveći ekran koji se može postaviti u uređaj – 2.8’’ TFT rezolucije 240x320 piksela (42x57mm) koji ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja. Svi podaci se unose putem ekrana osetljivog na dodir koji pokreće Capacitive Touch Screen tehnologija – drugim rečima, za razliku od običnih ekrana osetljivih na dodir, ovaj ne poseduje senzore i koristi specijalni oksidni sloj na vrhu ekrana koji reaguje na dodire vaših prstiju, u ovom slučaju olovka ili neki oštar predmet vam neće biti od pomoći. Čak i pri korišćenju rukavica bićete u mogućnosti da koristite tastere F480 dok će kucanje SMS poruka biti nemoguća misija.

Među vrhunskim tehnologijama je takođe i zaštita ekrana, bilo plastična ili staklena, koja obezbeđuje viši stepen sigurnosti nego kada je reč o standardnim panelima osetljivim na dodir. Takođe sa modelom F480 nije bitno koliko je površina ekrana prljava – veoma tačnu reakciju ćete dobiti za pristojno vreme.

Samsung brendirane ponude takođe koriste VibeZ karakteristiku tako da sam telefon lagano vibrira potvrđujući vašu akciju budući da se ova funkcija javlja samo kada pritisnite neki od tastera koji nešto pokreću.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih i 3 servisne linije ali je moguće povećati ovaj broj čak do 10 linija prilikom čitanja poruke, u zavisnosti od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem bočnih kontrola za jačinu zvuka (od velikih do malih). Korisnik takođe ima mogućnost prilagođavanja veličine i tipa slova, iako se dostupne opcije ne razlikuju mnogo. Ono što je zapravo bitno jeste to da za razliku od većine ostalih ponuda F480 podržava i prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati sa bilo koje razdaljine.

Ekran modela F480 značajno izbledi pri delovanju sunčevh zraka zbog čega postaje gotovo nemoguće pročitati informacije sa njega što je veliki nedostatak.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 800mAh, koja prema tvrdnji proizvođača može korisniku da obezbedi 220 časova rada u režimu mirovanja, odnosno šest sati razgovora. Prilikom testiranja baterija modela F480 je pružila 2 dana rada (jedan sat poziva, nekoliko poruka dnevno, veoma malo provere elektronske pošte i nekoliko časova slušanja muzike). Korisnici koji više proveravaju mail i provodoe duže vremena na Web-u će vreme autonomije modela F480 sniziti na jedan dan. Pri nekoj prosečnoj upotrebi telefon može da obezbedi 1 do 2 dana rada, ali na žalost za ovaj model nije dostupan dodatni poklopac baterije. Za potpuno punjenje baterije modela Samsung F480 je potrebno oko 2 sata.

Povezivanje

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluettoh 2.0 je dostupan na telefonu. Upravljanje slušalicama ne ostavlja nikakve nejasnoće, sve je standardno.

USB-konekcija. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Režim Modem nije dostupan kod modela F480, čak ovakva opcija ni ne postoji u okviru PC Studio alata. Nadam se da će ovo biti ispravljeno kako se budu pojavljivale nove verzije softvera za ovaj model.

U USB Mass Storage režimu, F480 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 600Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela F480 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, F480 se automatski puni.

Za GSM mreže, F480 se isporučuje sa EDGE funkcionalnošću klase 10.

Memorija, memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 220Mb ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku nakon inicijalnog pokretanja telefona. Memorijska kartica (može se menjati bez isključivanja telefona) se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti obema u isto vreme. Model F480 poseduje i menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 2GB microSD memorijskom karticom, dok jedinica kapaciteta 8Gb nije mogla da bude identifikovana.

Kamera

Telefon poseduje 5MP CMOS modul kamere koji koristi LED blic. Aplikaciju kamere možete pokrenuti iz menija ili dodiorm bočnog posvećenog tastera. Interfejs kamere modela F480 je dizajniran tako da dobro radi pod dodirom vrhova vaših prstiju. Režim fotografisanja, video snimanje i režim statičkih fotografija su samo jedan dodir daleko kada se koristi Samsung F480. Takođe, sa ekrana možete vrlo lako podesiti jačinu osvetljenja i vršiti zumiranje.

Postoje četiri dostupna kvaliteta fotografija: Economy, Normal, Fine i SuperFine. Preporučeno je korišćenje najboljeg kvaliteta – razlika između kvaliteta se primeti, naročito ukoliko nameravate fotografije da pregledate na računaru.

Kamera podržava sledeće rezolucije:

2560x1920 piksela
2048x1536 piksela
1600x1200 piksela
1280x960 piksela
640x480 piksela
320x240 piksela

Kamera poseduje mogućnosti autofokusa; međutim, nema opcija da se vrši podešavanje autofokusa. F480 takođe poseduje novi režim – Face Detection, pri kojem kamera detektuje nečije lice dok vrši fotografisanje (režim portret) i zatim vrši podešavanje svih paramtara da bi se kreirala bolja fotografija. Ipak nismo uspeli da pronađemo neke značajnije razlike u fotografijama koje su kreirane korišćenjem (omogućavanjem) ove opcije i onih nastalih u standardnom režimu. Uravnoteženje belog je podešeno na podrazumevanu vrednost kada ovu opciju otvorite po prvi put ali se njome takođe može manipulisati i manuelnim putem. Sledeće opcije su dostupne: Daylight, Incandescent, Fluorescent, Cloudy, Sunset. Ova različitost podešavanja je više pogodna za one koji imaju volje da se igraju sa raznim opcijama i više bi pristajala digitalnom foto-aparatu nego kameri mobilnog telefona, kod kojih je filozofija donekle drugačija.

Zvuci pri fotografisanju i zumiranju mogu da budu isključeni- F480 poseduje 12x digitalni zum.

Osvetljenost fotografija se može podesiti u rasponu od -2 do +2, a podrazumevana vrednost je 0. U podešavanjima takođe možete da izvršite prilagođavanje oštrine snimaka, ali u suštini u pitanju je samo filter. Igranje sa ovom promenljivom nije naročito dobra ideja jer ćete mnogo lakše isti posao odraditi u bilo kojem editoru za fotografije koji je dostpan na PC-ju.

Kamera vam takođe omogućava da primenite razne efekte na fotografije tokom samog fotografisanja. Na raspolaganju su vam Negative, Sepia, Black&White. Uzimajući u obzir činjenicu da ugrađeni editor fotografija omogućava primenu potpuno istih efekata, “kvarenje” originalne fotografije efektima, prilikom fotografisanja nema mnogo smisla.

Korisnicima je na raspolaganju veliki broj različitih ramova sa modelom F480, ali njihova primena smanjuje rezoluciju fotografija na 320x240 piksela.

Podešavanja takođe omogućavaju da podesite podrazumevano ime, prilagodite osetljivost (Auto, ISO 50, ISO 100, ISO 200, ISO 400). Lično, preporučujem upotrebu automatskog režima, jer radi veoma dobro i koristi prave parametre u većini slučajeva. Takođe treba navesti da ne postoji vidljiva razlika između gorepomenutih nivoa osetljivosti u normalnom okruženju – nema načina da primetite promene nastale višom/nižom osetljivošću u ovom slučaju. Ukoliko želite da slikate grupne fotografije sa svojim prijateljima, to nije nikakv problem, jer vam je na raspolaganju tajmer (3,5 ili 10 sekundi).

Optički stabilizator omogućava da izbegnete kreiranje zamućenih fotografija kada vam ruke zadrhte. Ali u pitanju nije naročito dobra implementacija pomenute funkcionalnosti.

Režim Mosaic smanjuje rezoluciju na najnižu (krajnja slika je u rezoluciji 320x240 piksela), a ona se može sastojati od 4 manje sličice (2x2). Generalno govoreći ova opcija je namenjena više za ubijanje vremena i igranje sa modulom kamere nego za neko ozbiljnije korišćenje.

U Multi shot režimu, kamera radi zaista brzo, što omogućava pravljenje do 6 fotografija odjednom (sve se dešava dok trepnete okom). U slučaju da ovo nije ono što želite, dostupan je normalni režim (vremenski razmak između fotografija – jedan sekund ili malo manje). Takođe dostupni su i režimi pri kojima nastaje 9 ili 15 fotografija u seriji. Ova karakteristika radi dosta dobro kada treba fotografisati recimo foto finiš na nekom takmičenju ili slično, ali u realnom životu nema mnogo smisla. Ukoliko prilikom fotografisanja u ovom režimu pomerite kameru slike će biti zamagljene. Rezolucija se u ovom režimu smanjuje na 320x240 piksela.

Panorama režim koji je dostupan kod modela F480 za razliku od modela samsung G600 i drugih telefona koji su dostupni na tržištu je automatski. Ovo znači da je potrebno da odaberete broj fotografija koje ćete spojiti – 3, 4, 5 ili 6. Zatim je potrebno da usmerite kameru u prvi objekat i kreirate fotografiju. Nakon toga nije potrebno da podešavate ovu sliku da bi odgovarala prethodnoj, sve što je potrebno da uradite je da pomerite kameru na desno i telefon će kreirati snimak automatski. Međutim, fotografija koja nastaje kao rezultat ove funkcionalnsti nije uvek bez pogrešaka – ukoliko se desi da nešto pređe preko sočiva potrebno je da ceo proces izvršite iznova. U zavisnosti koliko delova ste odabrali, rezolucija vaše Panorama fotografije će se razlikovati.

Sve fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti detaljne podatke vezane za svaku fotografiju. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozadinska slika. Takođe kod modela F480 postoji i slide show režim, osnovni editor (koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama).

(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG

Video snimanje

Telefon snima video sadržaje u mpeg4 formatu na najvećoj mogućoj rezoluciji, a pored ovoga imate opciju da omogućite ili onemogućite snimanje zvuka. Sva podešavanja koja su ovde dostupna ne razlikuju se značajno od onih koja postoje za režim snimanja statičnih fotografija. Maksimalna rezolucija za snimanje video klipova je 240x320 piksela pri 15fps. Po pitanju video kvaliteta F480 je prosečan model kada su u pitanju moderni standardi.

Primer video klipa 1 (3gp, 0,98 mb) >>>
Primer video klipa 2 (3gp, 0,53 mb) >>>

Meni, interfejs

Samsung-ove prve ponude koje su bile bazirane na ekranu osetljivom na dodir su koristile Croix interfejs, ali počevši od modela Samsung F480 počelo se sa traženjem novih rešenja i eksperimentisanjem sa pokušajima da bi se telefoni načinili korisnijim i intutivnijim. Po ovom pitanju Samsung F480 je skok unapred – njegov interfejs je potpuno pojednostavljen, sve glavne karakteristike se nalaze na ekranu u režimu mirovanja, a pored svega ovoga omogućeno vam je da kreirate listu sopstvenih aplikacija i funkcija koje ćete smestiti na ekran. Takođe, ovo je prvi model koji kada su u pitanju Samsung brendirani telefoni donosi Widget-e – drugim rečima omogućava prikazivanje različitih informacija na ekranu. Interesantno i kompanije Sony Ericsson i Nokia primenjuju u poslednje vreme sličan pristup i obimno koriste Widget-e na svojim proizvodima, ali njihova rešenja su donekle drugačija jer mogu da imaju samo jedan aktivan widget u jednom trenutku. Međutim, Samsung omogućava da imate više aktivnih widget-a istovremeno, ali oni su zbog toga manje sofisticirani. Da bih vam pojasnio ovu razliku navešću primer: Nokia će obezbediti widget koji vam obezbeđuje podatke o vremenskoj prognozi pri čemu vam donosi podatke i temperaturi, trenutnim prognozama i ostalim korisnim informacijama, dok Samsung brendirano rešenje će da vam ponudi prazan prozor koji omogućava odabir brojeva. Do F480 nijedan Samsung telefon nije imao ovu funkcionalnost.

Na ekranu u režimu mirovanja osnova ekrana je zauzeta bar-om koji se sastoji od tri prečice za ekran pozivanja, telefonski imenik i meni. Sa leve strane se nalazi strelica, čijim dodirom proširujete bar za aplikacije, omogućavajući da prevučete bilo koji Widget na ekran (njihov izgled se takođe može menjati). Očigledno je da F480 izgeda znatno lepše sa mnoštvom prozora koje možete da odabere nego sa gomilom widget-a koji su nabacani na ekranu. Pogledajmo šta vam sve ovaj telefon omogućava da smestite na ekranu:

Naziv operatera
Datum i vreme
Analogni časovnik
Digitalni časovnik
Svetsko vreme (za bilo koji odabrani grad)
Kontrole plejera
Radio kontrole
Album sa thumbnail-ovima(možete sa njim vršiti skorolovanje kroz slike)
Prečice igara
Događaji (propušteni pozivi, SMS)
Podsetnik rođendana
Izmenjivač profila

Ne treba biti naročito tehnički potkovan da bi videli da Samsung-ovi Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i prilagodi izgled ekrana po svom ukusu. Na žalost uskoro ćete iskusiti jedino stvarno ograničenje modela Samsung F480 po ovom pitanju – fizičku veličinu ekrana; pprirodno, svako bi želeo da na ekran smesti što je moguće više elemanata. Ali to je ono što je današnja realnost. Ipak i u ovom stanju Widget-i su najfleskibilnije rešenje koje je danas dostupno i definitivno iznad Nokia-inog Active Standby.

U glavni meni možete ući pritiskom ikone na vrhu ekrana. Numerička tastatura se poziva sa ekrana u režimu mitovanja što je dosta povoljno.

Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje – potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka dvostrukim pritiskom na njega, stim što ćete prvim pritiskom da ga odaberete a sledeći će omogućiti tastaturu na ekranu.

Sav tekst se unosi preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična onima koje postoje kod telefona konvencionalng izgleda – ona poseduje dvanaest tastera od kojih svaki sadrži po gomilu simbola, tako da u slučaju da želite da unesete neko određeno slovo potrebno je da dodirnete neki od ovih tastera uzastopno. Prirodno, mnogi će se zapitati zašto Samsung P520 nije dostupan za QWERTY tastaturom ukoliko već poseduje ekran osetljiv na dodir. Razlog je sledeći: iako bi se na ovaj način omogućilo donekle brže unošenje, korisnik bi tada svakako pravio više grešaka pri unosu, što bi poništilo sve prednosti virtualne tastature. Poenta je da su ekrani osetljivi na dodir odlični za kretanje kroz menije ali ne i unos teksta.

Kod modela Samsung F480 dostupan je i T9 sistem predvidivog unosa teksta, ali je način na koji je implementiran daleko od željenog. Dok unosite tekst na ekranu vidite kućice sa tekstom, u kojima se pojavljuju reči, ali loša strana kod ovog telefona je što kod njega u suštini on ne predviđa reči. Ovo znači da nećete videti reč dok je ne unesete. U veoma retkim situacijama u kojima dve reči dele ključni niz, biće vam omogućeno da koristite strelice za kretanje kroz listu alternativa, ali ni njih nećete videti. Po mom mišljenju nema razloga da se isključi T9 opcija, mada nemojte da očekujete da ćete na ovaj način ubrzati unos teksta. Još jedan od detalja koji su vrlo negativni kada je u pitanju odeljak za kreiranje poruka kod ovog telefona je što postoji mogućnost dodavanja reči u rečnik, ali će vam za to trebati izuzetno puno vremena i živaca.

Telefon omogućava prebacivanje između svih prethodno instaliranih jezika. Iz menija možete da koristite režim za editovanje teksta, pri čemu će vam biti omogućeno da odaberete fragment ali ne i da ga kopirate. Mogućnost da selektujete tekst takođe može da bude zgodna kada je potrebno da promenite font ili slično.

za razliku od prethodnih rešenja horizontalne liste modela Samsung F480 nisu indeksirane, što je danak koji je plaćen nedostatku hardverske tastature.

Sve aplikacije karakteriše bar sa alatkama osetljiv na kontekst u dnu ekrana.

Sve aplikacije, čiji meniji vas obezbeđuju sa brojnim opcijama, takođe poseduju uklonive barove sa sobom, koji imaju veoma zgodan izgled.

Još jedna od pozitivnih stvari je što možete da izvučete dodatne toolbar-ove na ekran. Kada pregledate fotografije, na primer ovaj toolbar prikazuje thumbnail-ove za fajlove koji se nalaze pre i nakon fajla koji pregledate tako da ih možete odabrati jednim dodirom. Za slanje poruka, to mogu biti dodatni paneli sa određenim funkcijama.

Po pitanju ergonomije, F480 nije uvek intutitivan, ali sveukupno u pitanju je uređaj koji je lak za rukovanje. Da je T9 režim nešto bolje uređen, mogli bismo da iskusimo značajno ubrzanje unošenja teksta u odnosu na telefone bogate karakteristikama, ali na žalost to nije slučaj.

Za razliku od ostalih rešenja, F480 poseduje poboljšani mehanizam skrolovanja liste. Na primer ukoliko povučete prstom duž desne strane videćete ove liste kako se lagano skroluju na dole ali manjom brzinom nego kada isti pokret ponovite na levoj strani ekrana. Ovo ne mora da znači mnogo ali je fin detalj koji značajno unapređuje upotrebljivost telefona.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Postoje četiri tabulatora na ekranu od kojih prvi vodi do menija pozivanja. Drugi tabulator sadrži kontakt grupe, tako da vam za prebacivanje na njih gotovo uopšte ne treba vremena. Treći tabulator – kontakt grupe. Lista ne sadrži slike dodeljene unosima.

Polje iznad imena je podrazumevani broj, koji se može odabrati manuelno sa liste unetih brojeva za određeni kontakt. Brza pretraga imena po prvom slovu je podržana. Ukupno može da bude 20 ovakvih pretraga za svaki od jezika. Jedanput kada dodirnete unos na ekranu ući ćete u detaljniji pogled odabranog unosa. Ovde ćete videti thumbnail, ukoliko postoji. To može biti slika, fotografija ili video klip. Svaki unos može da ima do pet brojeva telefona različitih tipova (mobilni, u kancelariji, kućni, fax, drugo), jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksirana.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Ali da se vratimo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom F480, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Odabrani unos (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Dnevnik poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Iz ovog menija možete takođe da pristupite listi brojeva vaših primljenih/poslatih SMS poruka(dve liste) koje postoje na listi sa kojih su stigle i na koje su poslate poruke kao i sve e-mail adrese koje ste koristili u poslednje vreme.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka ; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom F480 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. F480 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Mail klijent koji postoji u Samsung brendiranim telefonima tako zaostaje za rešenjima koja su ugrađena u Nokia ili Sony Ericsson rešenja.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti do 100 događaja jednog tipa – sastanak. Postoje i drugi tipovi događaja koji se mogu uneti kao što su godišnjica ili odmor, a maksimalni kapacitet za ove događaje je 100 događaja (2x5) . Lista zadataka modela F480 može da sadrži 20 unosa.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po podrazumevanom podešavanju događaj traje jedan sat).

Aplikacije

U memoriju telefona možete da uskladištite 20 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Pored svih ovih karakteristika, radio donosi još jednu – može da bude podešeno do tri zvučne notifikacije, koje predstavljaju neku vrstu alarma. Kako ova karakteristika radi? Specifikujete datum i vreme, frekvenciju i zatim se radio uključuje u vreme koje ste označili, osiguravajući da nećete propustiti emitovanje koje ste želeli da čujete. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS ovde prikazuje samo ime stanice na opštoj listi, nisu dostupne nikakve dodatne opcije.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Uz pomoć konvertora, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Brojač i štoperica su uobičajeni.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Igre – F480 se isporučuje sa instaliranom igrom PhotoPuzzle. Ne postoji način da se upload-uju nove igre, barem ne za sada. Proizvođač će izdati specijalni SDK za Java igre napravljene za ovaj specifični model.

Zadaci – lista zadataka vam omogućava da podesite različite prioritete i podesite alarme.

Video editor. Omogućava editovanje video klipova i primenu zvučnih numera. u suštini u pitanju je najosnovnija vrsta video editora.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za RSS feed-ove. Međutim, više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem, ali kod modela F480 to nije slučaj. Na ovaj način, RSS linkovi nisu poslati ka pretraživaču ili poslati direktno u aplikaciju. Potrebno je da se manuelno prijavite na andresu kanala u ovoj aplikaciji ili unesete Web adresu i omogućite aplikaciji da pokuša da pronađe RSS kanal na njoj.

Dok vršite upload-ovanje feed-ova sa vestima F480 može da upload-uje tekst kao i video i audio fajlove, a na vama je da ograničite njihovu veličinu (po podrazumevanom podešavanju to je 5MB po fajlu). Na žalost nije dostupno update-ovanje feed-ova po rasporedu, stoga je potrebno da osvežite feed manuelnim putem svaki put kada su vam potrebne nove vesti.

Očigledno je da je sa ovom aplikacijom Samsung tek načinio ulazak u ovo polje i istina je da ona nije zaista funkcionalna niti privlačno urađena kod modela F480. Slična rešenja koja su implementirana kod telefona drugih proizvođača su mnogo bolja i lakša za upravljanje.

Music Recognition – alternativa funkciji Track ID kompanije Sony Ericsson. Suština ovog servisa je su sledećem: snimite kratak klip iz neke muzičke numere koja vam se svidi dok vam telefon pronađe naziv izvođača i numere.

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.4), gde nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fontova (tri tipa), SmartFit (pregled u jednoj koloni) i režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, postoji jedna nova karakteristika – „miš“ na ekranu. Kao kod modela koji su bazirani na S60 platformi kompanije Nokia i Opera Mini pretraživača i kod ovog pretraživača možete videti strranice sa prikazanim majušnim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta dobrih karakteristika i zadovoljiće najveći broj korisnika.

Dok vršite pretraživanje, videćete četiri strelice za četiri pravca kojima se krećete po web stranicama. Mogućnost korišćenja ovog rešenja je pod znakom pitanja – u osnovi pretraživanje nije jača tačka modela F480 uprkos tome što je u njega integrisan veoma pristojan pretraživač.

Alarm časovnik

Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnika od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Ono što želim da ovde naglasim je da Java aplikacije ne mogu da budu upload-ovane bežičnim putem ili bilo na koji drugi način, iako Memory sekcija menija tvrdi kako je ova opcija podržana. U teoriji, igre specifično dizajnirane za ovaj telefon se mogu upload-ovati, ali činjenica je da postoje samo dve igre ovakve vrste.

Podešavanja

Uobičejeno ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Osvetljenje tastature – postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Za model F480 nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. Ali možete kreirati nasumične slide-show-ove, primeniti različite efekte i svoj ekran u režimu mirovanja načiniti zanimljivijim.

F480 se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik takođe može modifikovati snagu vibracije uz pomoić VibeZ-a.

MP3-plejer

Samsung F480 se isporučuje sa integrisanim MP3 plejerom koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. U model F490 je ugrađen ekvilajzer, ali ne postoji način da se podesi. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. F490 takođe poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom imaju priključak za povezivanje sa sopstvenim slušalicama, i obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Samsung F330 kao muzičko rešenje, on je u nivou sa modelima Sony Ericsson Walkman opsega, obzirom da korisniku omogućava pokretanje i minimizovanje plejera jednim dodirom. Dok se telefon nalazi na ekranu mirovanja a pri uključenom i minimizovanom muzičkom plejeru, videćete njegove kontrole i naziv trenutno reprodukovane numere.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje F480 je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada zvuk i dalje nije preterano prigušen.

Kvalitet koji F480 isporučuje kada je u pitanju muzika i sa prilagodljivim slušalicama je dosta dobar, iako u nekim segmentima je iza Samsung brendiranih rešenja – nema nikave osnove da se F480 smatra muzičkim rešenjem iako poseduje 3.5mm audio priključak.

Pregled video sadržaja modelom F480

Nekoliko reči o tome kako se F480 ponaša na video frontu – zahvaljujući svom wide ekranu on pruža prilično pristojan doživljaj. Telefon podržava mpeg4, H.263 i H.264, što omogućava kopiranje filmova na memorijsku karticu. Maksimalna veličina fajla je u suštini neograničena, a prilikom testiranja sa fajlovima veličine 600-700 Mb koje smo isprobavali nismo imali nikakvih problema.

Ali jedan od najvećih nedostataka ovde je svakako jedna i od najboljih stvari koje postoje kod modela F480 – ekran. Zvuči čudno, zar ne? Međutim, ukoliko je vaš video veličine 240x320 piksela, on neće zauzeti ceo ekran, jer telefon ne može da postavi sliku u veličinu ekrana već ćete sa svih strana imati crne trake. Iz ovog razloga filmovi neće dobro izgledati na ekranu ovog modela. Moguće je izvršiti optimizaciju za više rezolucije, ali cena za ovo su povremena zamrzavanja i blokiranja slike. F480 je kontradiktorno rešenje koje ima sve uslove da postane pravo video rešenje, ali nivo implementacije nije dovoljno dobar da bi uređaj mogao da ponese ovakvu kategorizaciju.

Picsel Viewer

Picsel Viewerje aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je što recimo za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Utisci

Kvalitet prijema nam sa modelom F480 nikada nije predstavljao problem. U rangu je sa ostalim proizvodima iste klase. Melodije zvona imaju prosečnu jačinu ili su tek neznantno niže od toga – nije nam se često dešavalo da propustimo pzov. Po pitanju jačine vibracije ovo rešenje isporučuje prilično umerenu jačinu, koja je u liniji sa ostalim Samsung brendiranim ponudama.

U svetlu postojanja i enormne popularnosti Apple-ovog iPhone-a, svaki telefon koji liči na ovaj uređaj i poseduje sličnu funkcionalnost ne može da ima pretereano svetlu budućnost. Ni Samsung F480 neće biti izuzetak. Obzirom da se prodaje za gotovo istu sumu novca kao iPhone, F480 ipak zaostaje za njim. A uzimajući u obzir da je na tržištu SAD cena iPhone-a duplo niža, apsolutno nije teško pogoditi ko bi izašao kao pobednik iz ovog nadmetanja.

Prema tome ko bi se mogao odlučiti da kupi Samsung F480? Primarno to bi bili oni korisnici koji traže bolje fotografije, iako ni F480 ne isporučuje savršene fotografije ali ipak veoma dobre kada se posmatra njegova debljina. Takođe adut ovog modela bi mogli da budu njegov modni izgled, dobro trajanje baterije, dimenzije koje savršeno odgovaraju svakom dlanu, ekran koji veoma dobro reaguje i koji gotovo da nema bug-ova (mada se desilo nekoliko puta da se zamrzao bez nekog očiglednog razloga) – sve u svemu u pitanju je dopadljiva ponuda, ali sa dosta visokom cenom. Kako vreme bude prolazilo ovaj model će donekle pojeftiniti ali ne treba očekivati neki dramatičan obrt odnosno treba očekivati smanjenje cene od nekih 20-25% u narednih šest meseci. Iako se F480 neće svideti baš svakome, u pitanju je telefon koji je veoma zgodan za upotrebu, drugačiji po doživljaju korišćenja od Samsung Armani-ja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024