U800 Soul b 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung U800 Soul b
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung U800 Soul b. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung U800 Soul b vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan tets GSM/UMTS-telefona Samsung U800 Soul

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Žične stereo slušalice
Memorijska kartica (veličina i dostupnost zavise od regiona)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Veći deo ovog telefona a možda i čitava Soul (Spirit of Ultra) serija u okviru Samsung-ove ponude je prilično zadivljujuća. U odnosu na osnovu druge generacije Ultra, ono što se jedino moglo očekivati jeste drugi opseg koji će obuhvatiti tri telefona, različite po pitanju forme ali to nije bio slučaj sa Soul familijom. Iako je Samsung G400 bio u ovom okviru, danas je to uobičajen telefon bez ikakvih posebnih funkcija. Tako da je ostao samo jedan candybar telefon koji je poznat pod nazivom U200, ali nedugo nakon njegovog predstavljanja proizvođač je odlučio da prodaja niskobudžetnog rešenja neće imati nikakvog smisla, tako da su ga vinuli na nivo Samsung-a U900 Soul. Imajući u vidu njihova srodna softverska rešenja, oni čine odličan duo – slajder i candybar. Pored toga, ukoliko ne računamo kameru i navigacioni pad osetljiv na dodir modela U900, model U800 nije ništa drugo do kopija starijeg modela upakovan u drugačije kućište.

Kada govorimo o prvim Ultra brendiranim telefonima kada je tananost bila „in“, nijedan od njih nije bio preterano popularan. Samsung X820 je bio poznat po debljini svog kućišta, međutim, njegove karakteristike i mogućnosti su bile prilično loše. Samsung U100 je ponovo pokrenuo popularnost tankih telefona ali nedostajao mu je slot za memoriju, umesto toga imao je, tada smatrano, dobru kameru. Sve u svemu, najbolja reč kojom bi se opisala ova dva proizvoda bila bi „nonsens“, budući da nije u potpunosti jasno koja je njihova ciljna grupa i ko bi takav telefon kupio s namerom. Tako da Samsung nije imao sreće kada su u pitanju ova rešenja pa su pokušali da obuhvate sve kritike. Kako?

Izvršena je analiza problema. Marketinški stručnjaci kompanije su pokušali da shvate šta je dovelo do lošeg kotiranja prethodnih modela i šta su to druge kompanije učinile da svoje telefone održe traženim. Kada je sve ovo sprovođeno tržište je već bilo prenatrpano prototipovima Nokia 6500 Classic (Nokia-ina vizija ovog tipa telefona) a Sony Ericsson W880i se prodavao u velikim količinama. Tako je Samsung odabrao W880i kao početak za njihove sveprisutne uređaje i započeo razmišljanje o dodacima koje bi mogli da obezbede tako da njihova ponuda bude duže zanimljiva i privlačnija. Lista dodataka koja je sačinjena bila je zaista izvanredna i podrazumevala je sve karakteristike Sony Ericsson W880i telefona, plus još nekoliko novih. Kao rezultat toga, a bilo je tu i srećnih okolnosti, predstavljen je Sony Ericsson W890i. Na pitanje da li uvek planiraju da modeli koji one predstavljaju jedan drugome predstavljaju rivale, čelnici kompanije Samsung uvek daju isti odgovor koji glasi: „To je slučajnost“. Možda to i jeste istina budući da ne postoji nešto kao što je špijuniranje u okviru jedne kompanije, a veliki broj proizvoda koje su predstavili i kreirali u okviru svojih laboratorija prilično je zanimljivo ali i donekle poznato. Oni obično odrede svoje predstojeće ponude u odnosu na to šta je trenutno dostupno na tržištu pa nije nimalo čudno što Samsung brendirani modeli uvek pobeđuju. Međutim, sasvim je druga stvar da u stvarnosti njihove ponude završavaju sa suočavanjem sa drugim rešenjima sa kojima je nemoguće suočiti se. Ali sve je to daleko izvan ove teme tako da je vreme da se vratimo na U800.

Sigurno je da ćete naći veliki broj izvora u kojima se Samsung U800 naziva „Soul b“ dok je „b“ oznaka za „bar“ tip, što i nema mnogo logike. Stvar je u tome što ne mogu da zamislim nekoga ko bi tražio Soul b u nekoj prodavnici a da ne zna oznaku telefona; možda, u slučaju da ne zna da je „Soul“ deo samog naziva telefona.

Ostavimo ovu besmislicu sa strane i naglasimo da je U800 pomodno rešenje prvenstveno namenjeno ljudima između 25-35 godina, a njegova ciljna grupa takođe podrazumeva i korisnike drugih godina, osim tinejdžera. Ovo je aparat za ljude koji cene čvrstoću i klasu i nisu već nabavili Nokia 6500 Classic, Nokia 6300, Sony Ericsson W890i ili Sony Ericsson C902. Neko će možda reći da sam nabacao suviše veliki broj modela koji su rivali modelu U800. Međutim, ja tu ništa ne mogu uraditi, budući da je glavni kriterijum pri odabiru telefona cena, brend i forma aparata. Na ovaj način, oni koji ne mogu da podnesu Nokia ili Sony Ericsson telefone sada imaju dobru alterantivu kompanije Samsung, koja poseduje veliki broj privlačnih karkateristika.

Dizajn, veličina, kontrole

Za početak je u ponudi samo jedna boja modela U800 i to srebrna. Očigledno je da će u budućnosti biti predstavljeno još nekoliko boja – Samsung je uvek bio velikodušan po tom pitanju.

Video klip. Izgled, dimenzije, meni (wmv, 33,6 mb)

Dimenzije modela U800 su 111x46x9.9mm a težina 91 gram – sve u svemu u pitanju nije najtanji telefon koji se može pronaći na tržištu ali ne ide ni u drugu krajnost. Njegova težina vam neće biti preterana iako donosi prijatan osećaj težine kada ga držite u ruci. U paru sa njegovim metalnim ukrasima (koji postoje na ploči sa zadnje strane, prednjoj strani i tastaturi) U800 ostavlja utisak luksuznog telefona. Metal i težina su dva termina koji će biti argumenti koji će mnoge potencijalne kupce ovog telefona okrenuti ka kupovini. Interesantno, u poređenju sa modelom Samsung U800 čak i Sony Ericsson W890i deluje nekekao lagano, što naravno nije loše.

Ali ovaj osećaj robusnosti će vremenom izbledeti a razlog za to je zatvarač koji postoji na slotu punjača. U prvo vreme sa njim nema nikavih problema ali nakon nekoliko meseci upotrebe uočićete da on jednostavno više ne može da se postavi preko utičnice preko koje se telefon povezuje sa punjačem. Nisam imao utisak da je došlo do habanja ovog zatvarača, međutim, on jednostavno više ne može da se postavi na mesto na koje je predviđeno ostavljajući utičnicu punjača izloženu spoljnim uticajima. Ukoliko ga kako tako postavite vaš U800 će delovati prilično smešno sa komadom plastike koji štrči sa desne strane.

Pored ovoga nemamo drugih primedbi na kvalitet izrade. Obzirom da je zadnja strana telefona lakirana ona je manje izložena pojavi ogrebotina ali nećete imati mogućnost da ih u potpunosti izbegnete. Prednja strana telefona nije sklona otiscima prstiju, ali ćete sigurno i na njoj biti uočena pojava ogrebotina ili raznih tragova tokom vremena.

Postoji jedna stvar kojom nisam u potpunosti zadovoljan – opet ponavljam da zaštitni sloj ekrana ne može da se na najbolji način izbori sa dubljim ogrebotinama. I dok manje duboke ogrebotine neće predstavljati nikakav problem, one nešto dublje će izazvati zamućeno mesto na ekranu. Nemojte trljati to mesto jer rizikujete da oštetite plastični sloj (ne sam ekran) pa će jedino rešenje biti da izvršite poliranje ekrana. Ipak sa druge strane, ukoliko rukujete vašim telefonom i sa malo pažnje neće vam se dogoditi da izgrebete ekran u tolikoj meri.

Sa leve strane ekrana nalazi se taster za regulisanje jačine zvuka. Ispod njega je gumeni zatvarač koji štiti slot za microSD memorijsku karticu. U donjem delu modela U800 se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata. Crveni taster koji se nalazi sa desne strane telefona je posvećeni taster kamere a iznad ekrana je kamera koja je namenjena za videokonferencijske pozive, dok glavna jedinica kamere kada je u putanju model Samsung U800 poseduje senzor maksimalne rezolucije 3MP i nalazi se zajedno sa LED blicem sa zadnje strane telefona.

Ekran

Telefon koristi TFT ekran dužine dijagonale 2’’ (31x42mm) koji može da prikaže sliku rezolucije 240x320 piskela i 262.144 boje (u suštini proizvođač tvrdi da ekran modela Samsung U800 može da prikaže 16 miliona boja ali istina je da kontroler ne podržava toliki broj boja, što je potpuno isti slučaj kao i sa modelom Samsung U900, ali opet iskreni da budemo razliku nećete moći ni da primetite). Sve u svemu Samsung U800 karakteriše pristojna jedinica kada je u reprodukcija boja u pitanju, iako nijansirano staklo u određenoj meri naružuje reprodukciju boja. U zatvorenom, slika koju prikazuje model U800 je svetla i zasićenja i svakako predstavlja jednu od najboljih ponuda na tržištu. Sa druge strane, na otvorenom uočavamo da prikaz slike na ekranu modela Samsung U800 bledi nije tako svetao i često morate dobro da se zagledate da biste pročitali informacije.

Ekran može da prikaže 9 tekstualnih i 3 servisne linije. Svi fontovi su veliki i veoma dobro čitljivi; isto važi za ekrane slanja poruka i pozivanja.

>Tastatura

U800 koristi ravnu metalnu ploču za svoju numeričku tastaturu, koja je implementirana na sličan način kao i kod drugih tankih telefona. Takođe treba naglasiti da smo bili vrlo zadovoljni kako su odzivni tasteri – poređenja radi tasteri modela C902 su konvencionalnog oblika ali istovremeno su nešto nezgodniji za rad. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem koje je dobro vidljivo u različitim okruženjima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 800mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 230 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno oko 2.5 sata razgovora. U situacijama bolje pokrivenosti mrežama mobilnih operatera trajanje baterije telefona je oko 2.5 dana (jedan čas ukupno poziva i redovna upotreba alarm časovnika). Istovremeno, u situacijama pri kojima je teritorija slabije pokrivena mrežom, telefon jednim punjenjem bateirje uspeva da ostane online oko 2 dana uz 1.5 sati poziva. Na osnovu svega ovoga zaključujemo da Samsung U800 može korisniku da obezbedi 2 dana autonomije uz prosečno korišćenje, mada u određenim okolnostima, korisnici mogu da dostignu i tri dana trajanja baterije. Da bi se baterija modela Samsung U900 napunila iz potpuno ispražnjenog stanja potrebno je oko 2 časa. Za ovaj model ne postoje baterije višeg kapaciteta.

Sa modelom U900 smo postigli 10 časova non-stop trajanja muzičke reprodukcije (radio modul uključen), pri najvišem podešavanju jačine zvuka i priključenim slušalicama koje se isporučuju u prodajnom pakovanju. Iznenađenje je da je model U800 postigao gotov identična vremena kada je u pitanju muzička reprodukcija kao model Samsung U900, iako je baterija ovog drugo modela nešto višeg kapaciteta.

Povezivanje

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP, Dual Profile Bluetooth. EDR omogućeni Bluetooth 2.0 je dostupan na telefonu. Model U800 bežičnim slušalicama upravlja bez ikakvih problema.

USB-connection. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, U800 se automatski puni.

U USB Mass Storage režimu, U800 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 950Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela U800 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Takođe, kod modela U800 za GSM mreže je dostupna EDGE konektivnost klase 10.

Memorija, memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 1Gb ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Model U800 takođe poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 8GB microSD memorijskom karticom.

Performanse

Performanse modela Samsung U800 su tipične ukoliko se posmatra trenutna generacija uređaja ove kompanije i mogu se oceniti kao pristojne, iako sa druge strane teško da možemo zahtevati više o uređaja ove klase. Nove aplikacije se mogu uplaod-ovati samo preko WAP servisa. Java aplikacije ne smeju da pređu veličinu od 300Kb.

Kamera

Telefon koristi 3MP CMOS modul. Aplikacija kamere koristi landscape orjentaciju, jer bi u suprotnom fotografisanje bilo zaista mučno. Različite prečice se pojavljuju na navigacionom ekranu uključujući Macro režim, blic, tajmer i ekspoziciju. Kako je pad sa brojevima uvek dostupan prilikom fotografisanja, bićete u prilici da koristiti i tastere kao prečice.

Kamera podržava sledeće rezolucije:
2048x1536 (3M)
1600x1200 (2M)
1280x960 (1.3M)
640x480 (0.3M)

Several shooting modes are at your disposal:
Single shot – podrazumevani režim, telefon kreira jedan snimak odjednom;
Multi-shot – telefon kreira nekoliko snimaka uzastopno velikom brzinom (6, 9 ili 15, dve brzine, rezolucija slike se smanjuje automatski na VGA);
Mosaic shot – U800 karakterišu različiti tipovi mozaik snimaka (rezolucija slike se smanjuje na VGA automatski);
Frame shot – rezolucija se smanjuje, a korisnik dobija pristup setu prethodno instalirnaih ramova;
Panorama – uređaj spaja delove panoramske slike.

Ostala podešavanja uključuju specijalne efekte (Grey, Sepia, Negative) i tajmer (3, 5 ili 10 sekundi). LED blic nije naročito svetao ali izvršava svoju funkciju. Druga stvar je to što snimci koji nastaju u veoma tamnim okruženjima su daleko od pristojnih, jer matrici očigledno nedostaje osetljivost.

Kamera modela U800 je prosečna ukoliko se posmatraju njene specifiakcije, ali obzirom da je u pitanju muzički uređaj to ne treba shvatati reviše ozbiljno. takođe treba napomenuti da smo veoma zadovoljni kvalitetom fotografija koje su nastale po sunčanom danu.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Za snimanje video sadržaja samsung U800 karakteriše isti set efekata kao što je za režim pojedinačnog fotografisanja, plus većina podešavanja su identična, izuzev rezolucije. Za snimanje video sadržaja su dostupne svega dve rezolucije: 320x240 piksela i 176x144 pikslea (15FPS). Maksimalno trajanje video klipa je do 1 časa. Na žalost, U800 ne može da snima video sadržaje u VGA a u rezoluciji 176x144 ga karakteriše slaba brzina dosta slaba.

Primer video klipa 1 (mp4, 180 kb)
Primer video klipa 2 (mp4, 320 kb)

Meni, korisnički interfejs

Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice (3x4). Svi podmeniji se sastoje od horizontalnih listi ali nećete moći da vidite podmenije u istoj listi kao što je bio slučaj kod modela Samsung U900. Prilikom kretanja kroz menije, možete da iskoristite prednost memorizacija poslednje pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Kada se krećete iz jedne u drugu stavku menija videćete da je nejn naziv označen a slova uvećana.

Brza navigacija brojevima takođe je podržana ali postoji još načina za kretanje kroz menije modela U800. Možete povezati četiri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Kod modela U800 nije dostupan meni za brzo pokretanje (uMenu).

Teme. U800 se isproučuje sa tri prethodno instalirane teme, podrazumevana se dobro uklapa sa metaliziranim detaljima ovog telefona. Dodatno, korisnik može da kreira druge teme korišćenjem editora tema (dostupni režimi: osnovni i prošireni). U prvom režimu korisnik je potrebno samo da odabere novu pozadinsku sliku, podesi nekoliko jednostavnih detalja i kreirao je novu temu. Sa druge strane u proširenom režimu korisnik ima mogućnost da podesi i modifikuje sve do poslednjeg detalja, od boja ikona do fontova u specifičnim menijima, plus tu su i saveti kako da stvari načinite boljima u vašoj personalnoj temi.

Living World. Ovo je odeljak u kojem su sadržane pozadinske slike za svaku zemlju (postoji mogućnost da u budućnosti glavni gradovi dobiju jedinstvene pozadinske slike, ali to još uvek nije sigurno). Prvi korak u ovom pristupu jeste kreiranje sopstvenih grupa pozadinskih slika za svaku zemlju (u budućnosti možemo se nadati da ćemo videti slike koje su prilagođene za gradove, ali ni ovo nije sigurno). Kada se nalazite u Moskvi videćete Kremlj, kada ste u Parizu videćete trijumfalnu kapiju, u Londonu parlament itd. Pored toga, proizvođač je odlučio da modifikuje pozadinske slike u zavisnosti od doba dana: ujutro ćete videti sunce a uveče upaljena svetla na automobilima.

Vreme nije jedina stvar koja se može prebaciti na grafički pristup. Na primer, nivo prijema, kada je signal dobar – nebo je plavo, ukoliko nema signala ili je slab – nebo je prekriveno oblacima. U prvo vreme nećete toliko obraćati pažnju na ove detalje, ali nakon mesec dana ćete već početi da gledate u nebo umesto u standardni bar, tako da ćete odmah imati neophodne informacije.

Za nove poruke, propuštene pozive ili alarm časovnike postoji specijalni način prikazivanja, koji je osnažen standardnim, tradicionalnim pop-up prozorom sa tekstom. Preko dana ovakvi događaji će biti predstavljani uz pomoć aviona koji leti preko neba, a u večernjim satima će to biti vatromet. Boja se menja u zavisnosti od tipa događaja. Na prvi pogled ovaj sistem izgleda veoma komplikovano, naročito kada se opisuje, ali u stvarnosti je veoma jasan i razumljiv.

Prilikom pozivanja brojeva videćete malu sliku sa glavnom temom ekrana i animacijom pozvanog broja.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Drugi tabulator sadrži kontakt grupe na koje se možete trenutno prebacivati. ukoliko postoji dodeljena slika, thumbnail će biti prikazan na listi - kada skrolujete kroz kontakt listu, thumbnail će biti prikazan samo za trenutno odabrani unos, a ukoliko nijedna slika nije dodeljena U800 koristi podrazumevnog smajlija.

Ispod imena se nalazi podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksna, što znači da možete njihov tip da odaberete manuelno (na primer, odaberete dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih telefona za određeni kontakt).

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom F400, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima. U slučaju da kontakt koji ste odabrali ima dodeljenu sliku, videćete naziv unosa što može da bude nezgodno kada imate dva broja koji su dodeljeni jednom kontaktu.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo nije naročito privlačno obzirom na odlične performanse ekrana.

Lista poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom Samsung U800 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Model U800 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari formatu u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Mail klijent koji postoji u Samsung brendiranim telefonima tako zaostaje za rešenjima koja su ugrađena u Nokia ili Sony Ericsson rešenja.

Planer

U planer možete uneti po 100 događaja jednog tipa – sastanak. Postoje i drugi tipovi događaja koji se mogu uneti kao što su godišnjica ili odmor, a maksimalni kapacitet za ove događaje je 50 unosa. u800 takođe može da zadrži do 20 unosa visokog prioriteta i isti broj privatnih unosa.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Multimedia

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 50 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

MP3-lejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. U900 takođe poseduje nepodesivi ekvilajzer sa 9 prethodno podešenih preseta. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. U800 takođe poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom nemaju priključak za povezivanje sa sopstvenim slušalicama, ali obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Samsung U800 kao muzičko rešenje, on je u nivou sa modelima Sony Ericsson Walkman opsega, naročito ukoliko se posmatra prva generacija ovih modela. Plus, model U900 je veoma pristojan kada se posmatraju moderna muzička rešenja, obzirom da obezbeđuje vrlo dobar kvalitet zvuka. Samsung U900 može veoma dobro da zameni i posvećene muzičke plejere, naročito ukoliko ne spadate u grupu audiofila ili planirate da vaše muzičke sesije održavate u bučnim okruženjima.

Zabava

Igre – telefon se isporučuje sa tri prethodno instalirane igre, koje su sve demo verzije. U pitanju su naslovi Aspalt2, Minigolf Las Vegas, Paris Hilton Diamond Quest i TetrisMania Količina memorije koja je dodeljena Java aplikacijama je neograničena, a takođe imate mogućnost da uklonite koju god želite od prethodno instaliranih igara i upload-ujete novu preko WAP-a. Veličina Heap-a ne može da pređe 2Mb, dok apliakcije ne mogu da budu veće od 300Kb.

Editor slika. Jednostavan editor koji vam pomaže da načinite tranformacije nekih slika korišćenjem različitih alata.

Video editor. Omogućava editovanje video klipova i dodavanje zvučnih numera. U pitanju je osnovni editor koje je prvo pojavljivanje doživeo baš kod modela U800.

Aplikacije

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Sa konvertorom, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Brojač vremena i štoperica ne donose ništa posebno.

Memo – standardne tekstualne beleške.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem modela F400, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani sa pretraživačem ili poslati direktno aplikaciji. Potrebno je da se manuelno prijavite na kanal u ovoj aplikaciji ili da unesete Web adresu i pustite aplikaciju da pokuša da nađe RSS kanal na toj adresi.

Prilikom upload-ovanja novih feed-ova sa vestima, U800 može da upload-uje tekst, video i audio fajlove. A na vama je da ukoliko želite podesite ograničenje veličine (po podrazumevanom podešavanju u pitanju je 5MB). Na žalost ne postoji mogućnost update-ovanja feed-ova po rasporedu, tako da ćete morati manuelnim putem da osvežavate feed-ove svaki put kada su vam potrebne nove informacije.

Očigledno je ovom aplikacijom Samsung načinio prvi korak u pomenutoj oblasti i istina je da ona nije implementirana na baš najbolji način kod modela U800. Slična rešenja koja postoje na telefonima drugih proizvođača su mnogo bolje i lakša za upravljanje.

Google. Samostalna stavka menija za pristup Google pretrazi i Gmail-u. Generalno, slična opcija je dostupna sa telefonima drugih proizvođača, izuzev što kod njih nema posvećenu stavku menija. Po mom mišljenju, u pitanju nije ništa drugo do marketinški trik, jer retko koji korisnik će započeti Google pretragu preko svog mobilnog telefona.

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.4), gde nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fontova (tri tipa), SmartFit (pregled u jednoj koloni) i režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, postoji jedna nova karakteristika – „miš“ na ekranu. Kao kod modela koji su bazirani na S60 platformi kompanije Nokia i Opera Mini pretraživača i kod ovog pretraživača možete videti strranice sa prikazanim majušnim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta dobrih karakteristika i zadovoljiće najveći broj korisnika ovog telefona.

Za razliku od prethodnih modela, koji su koristili Picsel Viewer za pregled office dokumenata, U800 koristi ugrađeni pretraživač za ovu svrhu. Ono što nam se zaista sviđa je što korisnik može da izvede lokalnu pretragu u okviru dokumenta (na bilo kom jeziku). Iako je ova funkcija nešto inertnija u poređenju sa Picsel Viewer-om, i dalje je vrlo zgodna za korišćenje. Lično, ne bih mogao da se odlučim koje rešenje mi se više sviđa, jednostavno i jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane.

Alarm časovnik

Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnika od kojih se svaki moeže podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Samsung U800 poseduje novu karakteristiku koja je podrška za ShoZu koja omogućava uplaod-ovanje bilo kog tipa multimedijalnog sadržaja na blogove – sve što je potrebno je da prijavite korisničko ime i lozinku na servise koje želite da koristite a telefon će uraditi ostalo, omogućavajući da šaljete recimo video sadržaje i fotografije direktno na svoj personalni blog.

Podešavanja

Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju (prilagodljive animacije nisu omogućene, one su dodeljene podrazumevanoj temi - Living World).

Osvetljenje tastature – postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Profili – U800 se isporučuje sa potpuno funkcionalnim sistemom profila, uključujući Flight režim. Svaki profil se može prilagoditi – možete odabrati melodiju zvona, upozorenje pri dolaznoj poruci i podesiti nivo zvuka.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

Nezavisno od strandardnog seta pozadinskih slika za ekran u režimu mirovanja, možete napraviti sopstvene animirane pozadinske slike, za šta ne treba neka naročita veština. Sve što vam je potrebno je devet snimaka, zatim podesite vremenski razmak između različitih frejmova i efekte prelaska (postoji nekoliko dostupnih, kao što je Butterfly, Paper Place, itd). A animacije koje dobijate su gotovo neverovatne, one rade na ekranu u režimu mirovanja dokle god je ekran uključen.

Konkurencija

Kao što smo već rekli U800 je modno rešenje koje kao konkurenciju ima nekoliko drugih rešenja, ali nemamo nameru da ovde naglašavamo argumente za ili protiv jednog ili drugog rešenja jer će odluka kupaca najviše da zavisi od ličnih afiniteta kao što su pitanja brenda i dizajna. Istovremeno, obzirom da se Samsung U800 i Sony Ericsson W890 poklpajau po glavnim karakterisitkma bilo bi nepravedno ne suočiti ih jedan naspram drugog.

  Samsung U800 Soul Sony Ericsson W890i
Veličina i težina (mm, grama) 111x46x9.9, 91 104x46.5x9.9, 78

 

Ekran QVGA, 2', 16 miliona boja QVGA, 2', 262000 colors

 

Memorija, memorijska kartica 1 Gb, microSD memorijska kartica kapaciteta do 8Gb 36 Mb, memorijska kartica kapaciteta do 8Gb
Kamera 3 MP 3 MP
Bluetooth Da,2.0 + EDR Da,2.0 + EDR
Baterija

 

800 mAh, Li-Ion

 

950 mAh, Li-Pol

 

FM-radio Da Da

Obzirom da ova dva telefona imaju identičnu cenu, U800 ima jedan adut u svom rukavu – više ugrađene memorije koja je kod modela W890i nadomešćena M2 memorijskom karticom koja se isporučuje sa ovim telefonom. Kada se količina memorije ostavi po strani, najveći deo razlika između ova dva telefona dolazi od filozofije proizvođača i softvera. I dok je A200 platforma moćnija, mnoge karakterisitke su dobro implementirane i u okviru Samsung-ove platforme. Što se tiče osnovnih funkcionalnosti telefona (slanje poruka, telefonski imenik) nijedan od ova dva modela ne može da se izdvoji kao bolji.

Utisci

Kvalitet prijema modela Samsung F400 je u liniji sa drugim Samsung brendiranim uređajima. Jačina melodija zvona je pristojna i mogu se čuti u različitim okruženjima. Vibracija je prosečne jačine, tako da u ovom segmentu nisu načinjena neka značajna unapređenja, ali u poređenju sa U900, U800 je neznatno glasniji.

U800 je dobro zaokruženo i balanisrano izdanje – daje prijatan osećaj nošenja u ruci, poseduje dobar paket karakterisitka i vrlo dobar ekran. Nema nekih naročitih nedostataka ali postoji mogućnost da se površina zaštitnog sloja ekrana pohaba nakon određenog perioda korišćenja (ipak uz osnovnu pažnju korišćenja telefona tako nešto se neće dogoditi). Što se tiče njegovog spoljašnjeg dizajna, na vama je da ga ocenite. Pojedini korisnici više vole modele kao što je Sony Ericsson W880i, dok se nekima sviđaju telefoni koji izgledaju kao Samsung U800 ili Motorola L9.

Sa svojom cenom U800 je odlična ponuda kada je u pitanju modni telefon koji će karakterisati prodaja kakvom može da se pohvali i Sony Ericsson W890i obzirom da su ova dva modela kada je u pitanju najveći broj detalja vrlo slični. Ukoliko za sebe želite telefon koji će vam služiti za pozive i slušanje muzike onda je U800 definitvno ponuda koja treba visoko da se nađe na vašoj listi potencijalnih želja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024