C905i 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson C905i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson C905i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson C905i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test of GSM / UMTS-telefona Sony Ericsson C905

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Bateirja Li-Ion 950 mAh
  • Punjač
  • M2 memorijska kartica kapaciteta 2GB
  • CD sa softverom
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice HPM-62

Pozicioniranje

Model C905 je glavni proizvod Cyber-shot linije fotografskih telefona kompanije Sony Ericsson što je automatski ranije značilo i liderstvo u drugim aspektima kompanije ali je promena prioriteta kod proizvođača načinila ovaj proizvod drugačijim. Podržavajući ideju „all in one“ telefona kompanija je stvorila nekoliko generacija korisnika koji će biti veoma lojalni ovom brendu, ali je onda načinila oštar zaokret pri čemu svaka jedinica postaje po nečemu drugačija od ostalih. Ipak, ovakva specijalizacija modela nije dala očekivane rezultate pre svega zbog sličnosti platforme na kojoj su svi uređaji bazirani pri čemu su opšte karakteristike ostale iste dok je svaki uređaj imao dve do tri specijalne koje drugi modeli nisu imali.

Cyber shot inija je prema verovanju kompanije trebala da bude jedan od faktora uspeha ovog uređaja jer se svi sećaju odlične prodaje modela Sony Ericsson T610, koji je prvi imao ugrađenu kameru, zatim pojavljivanje modela Sony Ericsson K750 koji je doneo revolucionarne promene kada su u pitanju kamere kod mobilnih telefona. Zatim je usledio model Sony Ericsson K800i koji je svakako bio interesantan ali nije bio toliko revolucionaran niti mu je prodaja bila toliko dobra kao kod prethodnika, što je autmatski dovelo do toga da pozicije kompaije počinju da blede. Sledeća lekcija je bila više nego bolna i došla je od konkurencije. Pojavila se Nokia N95 i postala prvi teleofn koji je doneo 5MP kameru, pri čemu je punih šest meseci beležila bolju prodaju od najboljih SE telefona slične namene. Potom je usledilo pojavljivanje modela Sony Ericsson K850i koji nije bio toliko interesantan ali je posedovao neke interesantne karakteristike kao što je ksenonski blic, ažurirani interfejs kamere i slično. Prodaja ovog uređaja je bila više nego skromna u poređenju sa prethodnicima. Kompanija je zato odlučila da se dobro pripremi i predstavi sledeći model koji bi mogao kompaniju da vrati na staze stare slave a istovremeno predstavi i novi segment uređaja. Ovak model bi morao u svakom smislu da bude izvanredan, da poseduje odličnu kameru, plus dobre karakteristike koje će osigurati značajnu prodaju. Jedan od uslova za uspeh koji je kompanija osećala da mora da ispuni je nepostojanje direktnih konkurenata u vreme kada se Sony Ericsson C905 pojavi na tržištu. Fokusirajući se na kompaniju Nokia, Sony Ericsson je u potpunosti zaboravio na Samsung koji je uz istovremeno pregovaranje o obezbeđivanju modula kamere za brojne proizvode kompanije Sony Ericsson paralelno radio na kreiranju svojih fotografskih telefona. Rezultat je bio više nego iznenađujući i porazan za SE. Prvi prototiovi ovog modela su posedovali jedan modul kamere, koji je zatim zamenjen drugim što je dovelo do kašnjenja pojavljivanja proizvoda. Da stvar bude još gora, Samsung je predstavio model Samsung INNOV8 koji obezbeđuje sličan kvalitet fotografija, ali je u pitanju smart telefon baziran na S60 platformi koji nudi mnogo više nego C905.

Sony Ericsson je pokušao da igra na kartu činjenice da jeftinije rešenje koje nudi konkurnecija nužno donosi lošije karakteristike, ali ih je ta ista konkurencija demantovala. Potom su usledili brojni drugi problemi za ovaj model koji su se ogledali veštački stvorenom prvo nestašicom uređaja da se stvori privid da je model tražen kao i izrazito visokom cenom po kojoj se ovaj uređaj prodaje. Isto tako, zbunjeni su bili i prodavci koji nisu znali kako da pozicioniraju ovaj proizvod. Oni su ga pozicinirali kao novitet, ali prodaja je takva da bi opklada pre mogla biti stavljena na modele kao što su LG KC910 ili Samsung M8800. Ovaj uređaj je interesantan fanovima SE brenda, slično kao i model Sony Ericsson S700 pa takvu prodaju i beleži. Relativno dobra prodaja odmah po pojavljivanju koja zatim oštro pada do vrlo skromnih nivoa pri čemu će tako ostati najverovatnije do kraja životnog ciklusa ovog uređaja, je ono što SE C905 beleži. Prodaja modela Sony Ericsson K850i koji se ne može smatrati uspešnim modelom je bila 2 do 3 puta viša od prodaje C905, navode prodavci, koji ni sami ne veruju u ovaj proizvod naročito imajući u vidu da kompanija nije uradila ništa da aktivno promoviše ovaj model.

Taktika na koju kompanija Sony Ericsson sa ovim modelom igra bi se mogla ukratko opisati rečima direktora jednog od prodajnih lanaca koji imaju ovaj model u prodaji. „U pitanju je dobar telefon koji će fanovi brenda svakako oberučke prihvatiti pa će prodaja u prvih nekoliko nedelja biti veoma dobra. Nakon toga će opasti veoma malo, pa treba sačekati neko vreme i videti šta će se dešavati pa eventualno korigovati prodajnu strategiju“. Ovo se nije dogodilo jer je prodaja od samog starta bila niska, mada se ništa slično nije ni moglo očekivati obzirom na nedostatak marketinške podrške za ovaj uređaj.

Dobivši ovakve povratne informacije, kompanija je rešila da promeni nešto. Ipak, promenila je ono što kupce najviše boli – cenu. Pa tako je umesto očekivane prvobitne prodajne cene ona sada još viša. Ovo je još jedan jasan indikator da Sony Ericsson ne očekuje puno od prodaje ovog modela. Kompanija nije dala veliki značaj ovom uređaju a to se vidi i na portalu kompanije za prodavce za razliku od recimo modela W902. Za C905 ne postoje nikakvi dokumenti, uputstva i slično.

Rezultat ovakvog pristupa je model koji će se dopasti samo onima koji u potpunosti razumeju sve karakteristike koje ovaj uređaj nudi kao i onima koji baš vole uređaje kompanije Sony Ericsson i koji su u stanju da previde neke prednosti drugih modela pri čemu dobijaju omiljeni brend, koji je vrlo skup. Dug razvojni proces ovog modela, kao i nemogućnost daljeg povećanja cene uređaja prisilili su kompaniju da za ovaj model upotrebi veoma jefitne materijale kada je u pitanju kućište, što je nešto što nikako ne ide sa cenom ovog uređaja.

Veoma mi je teško da definišem ciljnu grupu koja će kupiti ovaj uređaj, ali smatram da će to biti primarno oni koji su naviknuti na uređaje kompanije Sony Ericsson. Proizvođač se nije mnogo potrudio da unapredi postojeće segmennte ovog uređaja ali je zato povećao cenu telefona. Činjenica je da Sony Ericsson već neko vreme ne uspeva da predstavi uređaj koji će svojim odnosom kvaliteta i cene uspeti da zatalasa tržište. Ukoliko se osvrnemo unazad, problem sa sve manjom prodajom ove kompanije počeo je još od modela Sony Ericsson K800. Telefoni koji su usledili, njegov update K810i, zatim K850 i sada C905 su imali sve manje i manje tržište.

Još jedna nepoznanica kada je u pitanju ovaj uređaj je kvalitet njegove kamere. Masovno tržište već sada smatra kamere rezolucije 5MP nepotrebnim. Ljudi ne traže bolji kvalitet od kamere koju nude telefoni već traže kompleksnije uređaje za istu ili nižu sumu novca. U smislu odnosa cena/kvalitet C905 je nekako nedorečen.

Dizajn, veličina, kontrole

Model je dostupan u tri boje - crna (Night Black), srebrna (Ice Silver), zlatna (Copper Gold).

Dimenzije ovog uređaja su 104x49x18mm pri čemu je gornji deo uređaja čak i nešto deblji, naročito u delu u kojem se nalazi modul kamere gde je debljina celih 19.5mm. Težina uređaja je 136 grama. Telefon se ne može nazvati malim, već u ruci deluje prilično glomazan. Isto se može reći i za težimu uređaja, a dodatno je iznenađujuća činjenica da uprkos povećoj težini ovog teleofna za njegovu izradu uopšte nije korišćen metal već samo plastika. Interesantno je da je preko ekrana postavljen sloj mineralnog stakla.

Poređenje sa modelom Samsung INNOV8:

Poređenje sa modelom Nokia N85:

Poređenje sa modelom Nokia N96:

Kada sam radio test ovog uređaja koristio sam inženjerski uzorak kod kojeg je za vreme testiranja došlo do skidanja određenih segmenata boje kućišta. Da li će se ovo događati i kod prodajne verzije uređaja ne mogu reći. Obzirom na to da je uređaj kreiran od plastike meke na dodir ogrebotine se javljaju već posle nekoliko dana korišćenja. Ukoliko telefon nosite u džepu sa još nekim predmetom budite sigurni da će se ogrebotine pojaviti veoma brzo. U pitanju nisu velike ogrebotine ali su ipak vidljive.

Za otvaranje i zatvaranje kliznog mehanizma potreban je samo mali napor. Otvorili smo uređaj i gurnuli gornju polovinu ka donjoj uz minimalnu silu. Što se tiče neprijatnih zvukova poput škripanja koje ožda niste očekivali od ovako skupog uređaja oni su prisutni. Takođe, moguće je da će pri pritiskanju programabilnih tastera da se pojavi tu i tamo poneki škriputavi zvuk ali to je sve. Gornja polovina uređaja vam se može učiniti tankom u odnosu na drugi deo uređaja.

Prilično sam se namučio dok sam smislio kako da formulišem ovaj odeljak testa. Na kraju sam odlučio da pojedinim svojim prijateljima dam ovaj telefon u ruke, kao i još neke slične aparate i da od njih tražim određene povratne informacije o tome kako oni doživljavaju ovaj uređaj odnosno kvalitet njegove izrade. Škriputavi zvukovi koji se čuju prilikom otvaranja i zatvaranja kliznog mehanizma su bili odmah primećeni i prokomentarisani od strane svih učesnika ovog malog eksperimenta. Drugi uređaji koji su učestvovali u ovom ispitivanju su bili Nokia N85 kao i Samsung INNOV8. Mnogi su takođe primetili da je rad sa uređajem donekle nezgodan, naročito kada su polovine uređaja odvojene. Ipak, ljudima sa velikim rukama nije bio problem da koriste ovaj uređaj dok je za žene njegova ergonomija predstavljala pravu muku.

Otvaranje kliznog mehanizma ostavlja tragove na tasterima. Ovo nije veliko oštećenje ali već nakon nekoliko dana korišćenja uređaja ovi tragovi postaju vidljivi. Ovo svakako predstavlja još jedan nedostatak dizajna uređaja.

Po mom mišljenju rezultat ovakvih propusta kompanije kada je u pitanju izrada uređaja leži u nastojanjima proizvođača da uštedi što je moguće više. Sve u svemu, kvalitet izrade je prosečan i ništa više. Kada sam se služio ovim telefonom imao sam utisak da sam nešto slično već doživeo. Onda sam se setio da sam sličan set pritužbi imao na model Nokia N95. Istina, pritužbe nisu tada bile toliko ozbiljne kao što je slučaj sa modelom C905 ali su bile primetne. Slična veličina uređaja kao i kvalitet sklapanja.

Iznad ekrana se nalaze dva tastera koji služe za pristup galeriji kao i pristup M2 memorijskom slotu a tu se nalazi i standardni Fast Port interfejs. Otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata se nalazi sa donje strane ali retko ko će se odlučiti da nosi ovaj uređaj oko vrata imajući u vidu njegovu težinu. Sa desne bočne strane uređaja se nalaze tasteri za regulaciju jačine zvuka, kontrolu kamere kao i taster okidača.

Sočivo je skriveno sa zadnje strane uređaja ispod kliznog poklopca. Prednja kamera za video pozive ne postoji, dok se sa prednje strane nalazi indikator ambijentalnog osvetljenja koji je zadužen za osvetljenje tastature.

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (2.4“ dijagonala, 37x49 mm) koji može da prikaže 262.144 boje. Slika u zatvorenom je veoma dobra, boje su zasićene. Ekran modela C905 može da prikaže 9 tekstualnih i četiri servisne linije u većini režima (pri čemu pojedini režimi kao što je surfovanje internetom ili pregled elektronske pošte omogućavaju i prikazivanje većeg broja informacija). Sve u svemu kvalitet prikaza je bio odličan - veoma smo zadovoljni reprodukcijom boja i kako se ekran modela C905 ponašao prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima, uprkos tome što boje donekle izblede.

Uređaj poseduje ugrađeni senzor pokreta koji je integrisan u ekran tako da kada pregledate fotografije dovoljno je da okrenete ekran u landscape orjentaciju i slika se automatski rotira.

Ovde ćemo uporediti ekrane modela C905 i Samsung INNOV8. SE C905 poseduje veću dijagonalu ekrana kao i neznatno svetliju sliku što ga pozicionira kao neznatno bolji ekran, mada je razlika minimalna.

Levo Sony Ericsson C905:

Tastatura

Blok softverskih tastera je dobar po pitanju ergonomije, dok ono što ne valja je da se pojavljuju pomenuti škriputavi zvuci kada se tasteri pritiskaju. Numerički tasteri su izrađeni od pojedinačne ploče koja je izrađena u obliku neke vrste talasa pa su tasteri blago izdignuti. Pritiskanje tastera je prijatno, što se ne može reći za težinu telefona tako da je rad sa tastaturom relativno lagan. Tasteri su osvtljeni belom bojom prosečne jačine, pri čemu su dobro vidljivi u različitim okruženjima.

Baterija

C905 koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 950mAh (BST-38). Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 380 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 9 sati razgovora.

Prilikom testiranja uređaja baterija modela C905 je trajala 2,5-3 dana prosečne upotrebe – što je obuhvatalo oko 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta surfovanja internetom i nekoliko časova slušanja muzike. Pri korišćenju telefona u okruženju koje je dobro pokrivenom mrežom mobilnih operatera, učinak baterije se poboljšava najmanje za 50%. Telefon takođe, jednim punjenjem baterije obezbeđuje 18.5 časova kontinualne reprodukcije muzike. Potrebno je oko 2 časa da se baterija modela C905 u potpunosti napuni (njenim punjenjem u trajanju od 1.5 časova dopunićete je do 80%).

U kontinualnom režimu preuzima nja fajlova preko WiFi modula baterija uređaja će obezbediti oko 2.5 časa rada.

Kada uređaj koristite za navigaciju upotrebom WayFinder alata baterija se istroši za oko 3 časa.

Ukoliko aktivirate opciju Push Mail i ne koristite uređaj za navigaciju već samo razgovore, uređaj će obezbediti 6 do 9 časova rada. Generalno, ovaj telefon odaje utisak tipičnog rešenja baziranog na A200 platformi ali je potrošnja energije uvećana brojnim mogućim režimima rada (navigacija, Wi-Fi).

Memorijske kartice

Uređaj poseduje oko 160Mb memorije koja je dostupna korisniku. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 32GB, ali kada se pojave one većeg kapaciteta moći će i da radi sa njima. Kartica je smeštena sa leve strane uređaja. Prodajno pakovanje uključuje karticu kapaciteta 32GB.

Podaci

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500-550Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj C905 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom C905. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • Basic Imaging Profile
  • Basic Printing Profile
  • Dial-Up Networking Profile
  • File Transfer Profil
  • Generic Access Profil
  • Generic Object Exchange Profil
  • Handsfree Profil
  • Headset Profil
  • HID
  • JSR-82 Java API
  • Object Push Profil
  • Personal Area Network Profil
  • Serial Port Profil
  • Service Discovery Application Profil
  • Synchronization Profil
  • SyncML OBEX povezivanje

WiFi

Model C905 je prvi telefon koji radi na A200 platformi a koji podržava Wi-fi bežično povezivanje (sa DLNA sertifikatom, 802.11 b/g). Srećom, u pitanju nije oslabljena verzija pa uređaj omogućava da pristupite aktivnim mrežama (sa lozinkama ili ne) ili pronađete nove (pomoću SSID). Uređaj takođe podržava sve jezike unosa, što je prilično važno u neengleskim govornim područijima. Pored toga, C905 nudi listu vaših omiljenih mreža na koje se može povezati automatski. Možete takođe da omogućite režim uštede energije pri kojem telefon isključuje sve aktivne konekcije koje ne koristi.

Naša glavna zamerka kada je u pitanju WiFi tehnologija kod ovog uređaja se odnosi na to on nudi mnoštvo opcija koje skraćuju vreme trajanja baterije - samo 3 časa ili tek nešto više; ukoliko pak želite da vam WiFi konekcija bude aktivna u pozadini i to će značajno uticati na trajanje baterije. Stiče se utisak da proizvođač još uvek nije optimizovao potrošnju energije za ovu opciju. Plus, obzirom da nema VoIP aplikacije koja je integrisana sa listom kontakta telefona, nećete biti u mogućnosti da uživate u potpuno podržanoj SIP telefoniji. Prema tome kada se sve razmotri WiFi konektivnost kod modela C905 je slabija u poređenju sa onim što nude S60 bazirana rešenja.

Još jedanput treba da pomenemo da nam se nekoliko puta desilo da se C905 restartovao bez ikakvog objašnjenja kada smo surfovali Web-om preko WiFi (tri puta za šest sati).

Performanse

Upotreba JP-8.4 update-a je kod modela C905 značajno uticala na performanse telefona u okviru naših Java testova – u suštini rezultate u JB1 i JB2 testovima je prepolovio u odnosu na one koji su dobijeni kod drugih telefona. Sa druge strane, korisnički interfejs je veoma brz i odzivan – nismo iskusili nikakva zamrzavanja ili probleme u ovom odeljku. Istovremeno, naši JB 3D testovi su pokazali da se C903 ponaša znatno bolje u odnosu na konkurenciju, što je još jedan dokaz koliko su ovi sintetički testovi zavisni od konteksta. Kada su u pitanju JAR fajlovi oni mogu biti bilo koje veličine, dok su HEAP ograničeni od 512Kb do 1.5Mb.

GPS-navigacija

Ako model Z750i označimo kao prvu generaciju Sony Ericsson-ovih GPS omogućenih rešenja tada sa sigurnošću možemo reći da modeli W760i, G705 i C905 predstavljaju drugu generaciju, primarno po pitanju softvera. Sony Ericsson se ovoga puta oslonio na besplatne Google Maps (verzija 2, sa Cell ID funkcionalnošću koja omogućava da dobijete GPS fiksirano mesto na vašoj lokaciji bez posedovanja stvarnog GPS prijemnika). Ova aplikacija se može upload-ovati na svaki telefon, što znači da nije toliko jedinstvena. Sa druge strane Sony Ericsson je integrisao aplikaciju pravo u glavni meni telefona i izvršio određena fina podešavanja. Novo izdanje ovih mapa će biti dostupno i kao zasebna aplikacija sa update-om firmware-a za telefon.

Glavni meni sadrži „Location Services“ stavku koja ima nekoliko podmenija a Google Maps se nalazi na vrhu liste. Prisustvo ovog servisa izaziva i pozitivne i negativne reakcije – i dok poseduje detaljne mape gradova, kao i mogućnost da se one update-uju na redovnoj osnovi, poseduje neke satelitske fotografije i mogućnost pretraživanja POI informacija, ne omgoućava čuvanje lokalnih mapa na vašem telefonu. Ovo znači da ukoliko se nađete u inostranstvu, biće potrebno da nabavite SIM karticu lokalnog operatera, ili da bankrotirate plaćajući telefonski račun kod vašeg operatera ili što je njmanje prihvatljivija opcija da onemogućite navigacione mogućnosti C905. Da bismo vam dočarali koliko ova aplikacija „jede“ kilobajte reći ćemo da jedna sesija normalno potroši 500 do 800Kb informacija i da ovo samo uključuje praćenje mesta na mapi i izračunavanje rute. U ovom smislu Nokia Maps je mnogo prihvatljivije rešenje jer omogućava da sačuvate mape na vašem uređaju i nove preuzmete korišćenjem PC-ja.

Nema smisla u ispitivanju Google Maps aplikacije u ovom testu – aplikacija je veoma poznata među korisnicima i može se instalirati na gotovo svaki telefon. Njene glavne karakteristike uključuju izračunavanje rute, praćenje lokacije (bilo koji jezik), POI bazu podataka. Mape se mogu skalirati.

Način na koji je integrisana u C905 će vas iznenaditi koliko ova aplikacija u suštini je jednostavna. Vaši položaji su označeni oznakama na mapi, tako da možete da sačuvate svoju trenutnu lokaciju, ubacite je u Favorite ili izračunare rutu (koja ne može da bude sačuvana, jer možete da sačuvate samo pojedine lokacije, i to je to. Ipak štampanje rute između dve lokacije na mapi je veoma lako).

Jedanput pokrenuta, aplikacija može da bude minimizovana, i u tom slučaju na ekranu uređaja će se nalaziti ikona satelita. Uređaj se isporučuje sa 12-kanalnim prijemnikom, koji funkcioniše samo na otvorenom, a vreme njegovog pokretanja je 4-5 minuta. Telefon karakterišu zapisi kooridnata, tako da svaka lokacija može da bude viđena kasnije, što je pogodno za offline pretraživanje vaših ruta. Ali da biste ovo uradili potrebno je da sinhronizujete C905 sa notebook-om i sa njegovom internet konekcijom proverite mape. Ali da budemo iskreni ovo nije naročito pogodno.

Na telefonu postoji prozor koji nudi trenutno dostupne satelite i vašu brzinu. Ovi prozori nisu od naročite koristi.

Vreme koje jednim punjenjem baterije uređaj može da obezbedi kada je u pitanju navigacija je 3-3.5 časa.

Stavka Navigation vodi do Wayfinder Navigator-a – aplikacije koje omogućava navigaciju pojačanu glasom. Na žalost, telefon se isporučuje sa tromesečnom probnom verzijom; nakon što ona istekne potrebno je da poručite jednogodišnju licencu. Mape se čuvaju na dostupnom mestu što omogućava da izbegnete Google Maps i nepotrebno trošenje interet saobraćaja. Sa druge strane, neophodnost naručivanja navigacionog softvera je problematičan potez od strane Sony Ericsson-a – Nokia je sa svojom besplatnom verzijom Nokia Maps definitivno ispred Sony Ericsson-a na ovom frontu.

Prethodno instalirani softver, teme, igre

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model C905, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

Za razliku od modela koji su baziran na A200 platformi, C905 u potpunosti iskorišćava različite animacije kada se neki od prozora otvori. Iako ovo nije ništa naročito i neobično, dodaje dosta poena vizuelnoj pojavi telefona. Sve u svemu još jedna zgodna karakteristika modela C905. Telefon se isporučuje sa četiri prethodno instaliranih različitih tema od kojih sve uključuju u određenom stepenu flash animacije i menjaju izgled glavnog menija tako da on dobija kružni oblik ili izgled matrice na koju smo svi navikli. Postoji nekoliko različitih izgleda menija: rešetka, rotirajući ili pojedinačna ikona.

Telefon uključuje tri igre: Kasparov Chess (normalni šah), Need for Speed (trkačka arkadna igra), Tennis Multiplayer (tenis).

Dostupne aplikacije u ovom meniju uključuju AccuWeather, CamPlus (interesantna igračka koja koristi kameru, ali ništa više od toga), PhotoMate (vodič koji vas uči kako da fotografišete), SlideShow Wall (vaše fotograifje koje se prikazuju u vidu slideshow-a, pri čemu se ova aplikacija može pokrenuti na glavnom ekranu), kao i 3D svetsko vreme.

Multimedijalne karakteristike su tipične za platformu kojoj pripada ovaj uređaj.

Želeo bih da dodam da ovaj uređaj pored plejera poseduje i FM radio.

Video pozivi - U odsustvu kamere sa prednje strane za ovu svrhu morate koristiti glavnu kameru, što nije nimalo jednostavno. Nije nam jasno zbog čega je proizvođač odlučio da ne postavi kameru sa prednje strane.

Projekat Capuchin

C905 je drugi telefon kompanije Sony Ericsson koji podržava JP-8.4 - novu Java platformu koja poseduje sve prednosti prethodnih edicija ali dodaje i podršku za Capuchin projekat pored svega navedenog. U suštini u pitanju je pokušaj da se načini odstupanje od ostataka A200 platforme, obzirom da su Java aplikacije u okviru pomenute platforme prilično ograničene. Rešenje koje je kompanija Sony Ericsson smislila je vrlo elegantno - omogućili su programerima da ubace flash klipove u njihove Java apliakcije što je dobar potez jer bi potencijalno mogao da postane dobra alternativa funkcionalnosti smart telefona. Pitanje koje se nameće je da li će i Nokia krenuti istim putem, odnosno da li će u svoje telefone implementirati Capuchin projekat. Po mom mišljenju odgovor ne može biti jasniji - neće, jer bi u tom slučaju stvorila pretnju za svoju još uvek rastuću prodaju S60 baziranih rešenja. Izgleda da će Sony Ericsson biti jedini proizvođač koji će koristiti ovo tehnologiju jer je teško povetrovati da bi Samsung mogao postati njen deo.

Prema tome ostalo nam je samo četiri aplikacije koje bi trebale da nam pomognu da shvatimo dostignuća Capuchin projekta. Jedna od njih je klasična - Hello World dok druge dve karakteriše animirani časovnik kao i lista zadataka. Poslednja ali ne i najmanje važna poboljšava flash bazirani interfejs za aplikaciju pedometra. Ovo nije mnogo ali pokazalo se da platforma poseduje potencijal i da postoji šansa da se za nju pojavi mnoštvo interesantnih i dobro dizajniranih aplikacija. Drugo je pitanje da li će programeri kompanije Sony Ericsson znati da iskoriste potencijal platforme ali na osnovu pokušaja koji se mogu videti u ovom polju flash okvir je prilično mršav. Programeri drugih kompanija, neće imati naročit motiv da pišu ove Java apliakcije ekskluzivno za Sony Ericsson brendirane telefone.

Videćemo kako će se tehnologija pokazati u budućnosti - za sada je obećavajuća ali je potrebno da se pojave prava rešenja bazirana na ovoj platform

Utisci

Iako je jedinica opremljena sa samo jednim zvučnikom on zvuči prilično glasno kada su u pitanju melodije zvona tako da se neće dogoditi da propustite neki poziv u bilo kom okruženju. Međutim, uzevši u obzir dimenzije telefona očekivali smo da će on biti još glasniji; na žalost to ovde nije slučaj. Kada je u pitanju kvalitet prijema, Sony Ericsson C905 je jedan prilično dobar uređaj bez nekih značajnijih nedostataka i prednosti. Jačina vibracije je prosečna - osetićete je i ako vam se telefon nalazi u odeći .

Glavni problem sa kojim se susreće ovaj uređaj je njegova cena. Cena po kojoj se prodaje ovaj uređaj pripada istom cenovnom opsegu kao i modela Samsung INNOV8, koji je po svim glavnim faktorima ispred ponude kompanije Sony Ericsson. U pitanju je smart telefon baziran na S60 platformi, poseduje memorijsku karticu kao i 16GB interne memorije (dostupna je i jeftinija verzija sa 8GB ugrađene memorije), veliki ekran dijagonale 3.5“. U poređenju sa C905 nudi slično vreme autonomije ali i zaseban procesor za obradu muzike. Rešenje kompanije Sony Ericsson će kada se sve sabere i oduzme biti primamljivije samo za tehnološke entuzijaste i istinske ljubitelje rešenja ova kompanije. Razumna cena na početku prodaje za ovaj model bi bila nekih 20% niža nego što je to u ovom trenutku, naravno uz dalji pad kako prodaja bude tekla. Uz cenu po kojoj je ovaj uređaj dostupan sada, C905 može da računa samo na minimalnu prodaju, pri čemu ona može da bude samo poboljšana eventualno nekim povoljnim ugovorima preko operatera.

Linija kojoj pripada C905 kompanije Sony Ericsson je već dostupna i u njoj se nalazi i model G705 koji je vrlo sličan ovom uređaju ali ne poseduje kameru. Prilično niža cena ovog uređaja će privući određene korsnike kojima se C905 učinio interesantnim ali im je cena bila prevelika pri čemu im kamera ne znači mnogo.

Kada je kompanija najavljivala ovaj uređaj, želeo sam da u pitanju ne bude tipično rešenje već specijalan uređaj koji će najaviti neke nove trendove u ovoj kompaniji. To se na žalost nije dogodilo. Veoma visoka cena, barem sa stanovišta kupca će svakako uticati na prodaju ovog uređaja. Nećemo reći da SE C905 ne donosi baš ništa novo, ima tu novih tehnoloških rešenja ali je njihov broj vrlo mali, da bi opravdao ovako visoku cenu uređaja.

Tokom korišćenja ovog uređaja koji nam je obezbedila kompanija Sony Ericsson imali smo problema sa WayFinder Navigatororm u nekim situacijama. Ovo se ogledalo u tome što su određeni segmenti instalacije bili nemogući za izvesti, dogodilo nam se nekoliko puta da nam ekran umesto mape prikaže samo praznu belu pozadinu. Ipak, ovu činjenicu smo pripisali detalju da je u pitanju inženjerski primerak telefona i da bi konačne, prodajne verzije trebale da ipak budu lišene ovakvih problema.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024