T700i 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson T700i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson T700i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson T700i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson T700

Prodajno pakovanje:

Telefon
950 mAh Li-Pol baterija
Žične stereo slušalice
Punjač
512 Mb M2 memorijska kartica
USB kabl za prenos podataka
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Uvod

T700 je pozicioniran kao naslednik legendarnog Sony Ericsson T610, iako je ovaj model već imao svojevrsnu reinkarnaciju u formi T650 u toku prošle godine. Međutim, da budemo iskreni, teško nam je da se složimo sa Sony Ericsson-om po tom pitanju – u suštini, T700 nije ništa drugo do vredna zamena za T610, pa samim tim ne zaslužuje nikakvu posebnu pažnju u smislu funkcionalnosti, niti poseduje neke značajne modne elemente. Osim toga, daleko je i od modela T650. Ne želimo da kažemo da je Sony Ericsson T700 loš telefon sam po sebi – naprotiv, to je jedna vrlo dobra ponuda ali samo kada mislite o njemu kao o posebnom modelu, ne uzimajući u obzir prethodni model što će biti naša tekuća tema.

Dizajn, veličina, kontrole

T700 je telefon monoblok dizajna koji odlično pristaje u šaku zahvaljujući svojim dimenzijama 104x48x10mm i težini od 78 grama. Osim toga, on se nimalo ne razlikuje od dimenzija i težine modela Sony Ericsson W880: 103x46x9 mm i 71 gram, mada je svima jasno da je ovaj drugi nešto lakši i tanji u odnosu na novi T700. Bez obzira na to, Sony Ericsson T700 odlično staje u bilo koji džep ili tašnu. Kao što je već rečeno, aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući svojim zaobljenim stranama. Pored toga, uprkos svojoj veličini, T700 će pristajati čak i ljudima koji imaju velike šake – neće se utopiti u dlanu niti će se izdvajati u malenim rukama ženske populacije.

Kada se sve uzme u obzir, Sony Ericsson T700 je univerzalno rešenje sa privlačnim formama i bojama ali i harizmom. Druga stvar koju je potrebno naglasiti jeste činjenica da nema šanse da se zabunite oko njegovog porekla, budući da sve podseća na Sony Ericsson.

Korišćeni materijali u dizajnu T700 nisu ništa posebno – telefon je uglavnom izrađen od plastike uz nekoliko metalnih umetaka (poklopac baterije i okvir ekrana). Nama se izuzetno dopala tekstura ovih metalnih umetaka koji nas podsećaju na stare vinilske ploče a to je delimično i razlog zašto je teško primetiti ove metalne umetke na prvom mestu. Plastični deo telefona ne predstavlja magnet za otiske prstiju iako je sjajan niti će na tom delu biti vidljive ogrebotine. Na žalost, tasteri koji se nalaze u okviru navigacione grupe nisu te sreće budući da će se njihov zaštitni sloj oguliti vremenom. Međutim, postoji velika mogućnost da je to problem samo ovog aparata koji smo mi testirali. Što se tiče samog kvaliteta izrade, nismo primetili nikakve probleme sa T700 – deluje prilično čvrst, nijedan od detalja nije olabavljen niti se čuje bilo kakvo škriputanje.

Jedna od veoma dobrih stvari koje se odnose na model Sony Ericsson T700 je to što će on biti dostupan u čak sedam različitih boja: srebno na crnom, crno na crvenom, srebrnoj, crnoj, zlatna na crvenoj, sjajno zlatna i sjajno ljubičasta pri čemu tri kolor varijante su jednobojne (crna, srebrna i pink) dok ostale kombinuju dve boje (koje praktično dele kućište na dve različite zone). Po meni je kombinacija u kojoj je kućište podeljeno na dve zone prigodnija jer je veoma teško zadovoljiti sve korisnike sa jednobojno obojenim telefonom. Ali kada se sve sabere i oduzme ova odluka zavisi samo od vašeg ukusa ali srećom T700 nudi širok izbor boja.

Sa leve strane telefona više prema gornjem kraju uređaja se nalazi prekidač za otpuštanje rezice poklopca baterije. Takođe, ovde se nalazi i Fast Port utičnica zajedno sa slotom M2 memorijske kartice koji je prekriven gumenim zatvaračem. Uprkos tome što se oni nalaze jedan blizu drugog, ovi portovi ne ometaju jedan drugi, kada recimo želite da priključite slušalice ili izvadite memorijsku karticu. Jedina stvar koja nam se nije dopala kod ove izvedbe je to što se gumeni zatvarač ne uklapa sa ostatkom crnog kućišta (mada kod drugih kolor šema ne štrči toliko).

Sa desne strane se nalazi drugi prekidač za otpuštanje kao i mali taster za regulaciju jačine zvuka koji daje neobičan osećaj pri korišćenju. Ispod njega se nalazi posvećeni taster kamere.

Sa zadnje strane telefona nalazi se sočivo 3.2MP kamere sa malim ogledalcetom za fotografisanje samog sebe kao i LED blicem (koji može da igra i ulogu baterijske lampe). Dalje, sa donje strane modela T700 se nalazi zvučnik, prekriven finom rešetkom i otvorom za provlačenje trake za nošenje telefona.

Poklopac baterije deluje sigurno i čvrsto zahvaljujući dvema rezicama koje su smeštene sa svake od strana telefona i koje osiguravaju da će poklopac biti na svom mestu.

Sa prednje strane telefona, iznad ekrana nalazi se senzor ambijentalnog osvetljenja; na žalost T700 ne poseduje kameru sa prednje strane koja je namenjena video konferencijama.

Ekran

Telefon je opremljen 2" TFT ekranom koji ima mogućnost prikazivanja slike QVGA rezolucije i 262.144 boje. Ovaj ekran se ne razlikuje mnogo od drugih ekrana na Sony Ericsson brendiranim rešenjima, dovoljno je svetao, mada za razliku od ekrana koji postoji kod modela T650 kod ovoga nema sloja načinjenog od mineralnog stakla koji se nalazi iznad ekrana - umesto njega T700 poseduje plastični poklopac. Iako slika postaje delimično bleda prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima, ona ipak ostaje dovoljno vidljiva.

Tastatura

Tastatura modela T700 je podeljena u dve sekcije - navigacionu grupu i numeričku tastaturu. Tasteri navigacione grupe su prosečne veličine sa srebrnom završnom površinom i sve u svemu lagani za korišćenje. Navigacioni taster zajedno sa OK tasterom se nalazi u centru ovog segmenta i iako je relativno lagan za korišćenje, poseduje minorni problem koji se ogleda u sledećem: prilikom pritiskanja ovog tastera u nekoliko situacija nam se dogodilo da smo pritisnuli taster "3" koji je smešten odmah ispod njega.

Dodirivanjem numeričkih tastera primetićete da su nagnuti na unutra što im daje potpuno drugačiji osećaj. Pozitivno je što su dovoljno dugački i visoki da obezbede prilično dobru upotrebljivost, plus između njih postoji dobar prostor, tako da nećete primetiti nikakve poteškoće dok unosite tekst a pogrešni pritisci su bili prava retkost prilikom našeg rada sa ovim telefonom. Svi tasteri su ravnomerno osvetljeni belom pozadinskom svetlošću.

Baterija

Aparat koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 950 mAh. Prema tvrdnjama proizvođača baterija može obezbediti oko 370 sati rada u režimu mirovanja i do 9.5 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija modela T700 je izdržala 3 dana uz prosečnu upotrebu (15-20 minuta razgovora dnevno, oko 1.5 čas slušanja muzike i 20 minuta korišćenja kamere, slanja poruka). Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 2 sata.

Memorija, memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa oko 25Mb memorije koja je dostupna korisniku, pri čemu prodajno pakovanje sadrži M2 memorijsku karticu kapaciteta 512Mb koju uvek možete zameniti bez isključenja telefona. Maksimalni kapacitet kartice koji podržava ovaj telefon je 8GB.

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju interne memorije telefona. Uprkos tome što proizvođač tvrdi da je u pitanju USB 2.0, brzina konekcije ne prelazi 500 kb/s. Ukoliko pak želite da svoj T700 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom T700. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Lista podržanih profila:

A2DP
Basic Imaging Profil
Basic Printing Profil
Dial-Up Networking Profil
File Transfer Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profil
Personal Area Network Profil
Serial Port Profil
Service Discovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncML OBEX povezivanje

Telefon takođe podržava HSDPA.

Performanse

I dok je T700 zabležio pristojne brojke u većini testova, njegova glavna slaba tačka je bila 3D grafika. T700 se vrlo malo razlikuje u odnosu na najnovije i najbolje Sony Ericsson ponude ali je ispred modela kao što su Nokia 6500 i Samsung U800 kada su u pitanju sveukupne performanse.

Kamera

Sony Ericsson T700 poseduje 3.2MP CMOS kameru bez autofoksua koja može da snima fotografije najveće rezolucije 2048x1536 pisklea. Prilikom fotografisanja ekran telefona igra ulogu vizira u landscape režimu, iako je moguće snimiti fotografije i pri portrait orjentaciji. Meni kamere je veoma intuitivan i lako se premešta, plus pojedini tasteri na padu sa brojevima služe kao prečice za glavne karakterisitke kamere.

Nismo bili naročito zadovoljni kvalitetom slika koje nudi model T700 - ivice većine snimaka su izgledale zamućeno a kada god smo snimali u uslovima lošeg osvetljenja slike su imale značajnu količinu šuma na sebi.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Telefon takođe može da snima video rezolucije 320x240 piksela pri brzini od 15fps - i dok kvalitet ovih snimaka nije ništa posebno, teško da bi se nešto više i moglo očekivati od telefona koji nije pozicioniran kao uređaj za fotografisanje.

Primer video klipa 1 (mp4, 486 kb)
Primer video klipa 2 (mp4, 365 kb)
Primer video klipa 3 (mp4, 433 kb)
Primer video klipa 4 (mp4, 613 kb)

Prethodno instalirane aplikaicje i teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model T700, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

Iako je naša jedinica posedovala samo dve prethodno instalirane teme, komercijalne T700 jedince će se isporučivati sa širim spektorm sadržaja.

Dostupne su tri igre sa modelom T700: Jewel Quest 2, Minigolf i Super Breakout.

Takođe, telefon karakteriše i mnoštvo podrazumevanih aplikacija uključujući AccuWeather (omogućava da dobijete vrlo preciznu vremensku prognozu u najkraćem roku) kao i Comeks Strips (dodaje detalje koji su karakteristični za stripove vašim fotografijama). Takođe, prisutni su i konvertor i diktafon.

Plus T700 se isporučuje sa Google Maps aplikacijom koja omogućava korisniku da uspostavi vezu sa eksternim GPS risiverom, obzirom da telefon u sebi ne sadrži pomenuti prijemnik.

Kada su u pitanju multimedijalne karakteristike T700 je standardna ponuda bazirana na A200 platformi.

Dodatne karakterisitke koje su prisutne kod ovog modela su RDS omogućeni FM Radio kao i TrackID aplikacija.

Konkurencija

Glavni rivali modelu Sony Ericsson T700 su Nokia 6500 Classic i Samsung U800 Soul - prodaju se za približno istu sumu novca, plus poseduju slične karakteristike i izrađeni su od sličnih materijala.

  Sony Ericsson T700 Nokia 6500 classic Samsung U800 Soul
Veličina, težina (mm, g) 104x48x10, 78 109.8x45x9.5, 94 111x46x9.9, 91
Ekran QVGA, 2", 262.144 boje, TFT QVGA, 2", 16 miliona boja, TFT QVGA, 2", 16 miliona boja, TFT
Baterija Li-Pol 950 mAh Li-Pol, 830 mAh Li-Ion 800 mAh
Memorija 25 Mb, do 8 Gb M2 memorijska kartica 1 Gb ugrađene memorije 1 Gb ugrađene memorije, 8 Gb microSD memorisjke kartice
UMTS Da Da Da
Kamera 3.2MP CMOS, video snimanje: 320x240, 15 FPS 2MP CMOS, video snimanje: 176x144 3MP CMOS, video snimanje 176x144, 15 FPS
Utičnice Fast Port višestruke namene microUSB višestruke namene Utičnica za sve kablove specifična za proizvođača
Bluetooth 2.0 + EDR, A2DP podrška 2.0 + EDR, A2DP podrška 2.0 + EDR, A2DP podrška
FM-radio Da Ne Da
Materijali Metal i plastika Anodizovani aluminijum i plastika Metal i plastika

Sve u svemu, teško je reći koji bi od ovih telefona izašao kao pobednik - sva tri dobro izgledaju, nude pristojne pakete karakteristika i prodaju se po pristupačnim cenama.

Utisci

Sa modelom Sony Ericsson T700 pozivi su zvučali jasno i glasno, plus kvalitet prijema nije nimalo lošiji u odnosu na onaj koji nude konkurentski GSM telefoni. Sve u svemu, jačina zvuka u slušalici i mikrofona su takvi da će omogućiti da obavite poziv u svakom okruženju. Zahvaljujući 64-tonskoj polifoniji, prethodno instalirane melodije zvona modela T700 zvuče dobro, iako u nekim situacijama mogu da zvuče prigušeno (ipak ovaj problem se da lako rešiti - dovoljno je da koristite MP3 melodije kao melodije zvona). Iako Sony Ericsson tvrdi da T700 poseduje dva zvučnika, mi nikako nismo uspeli da pronađemo drugi - verovatno zato što slušalica prekriva zvučnik koji se nalazi sa zadnje pa ovakav raspored ne donosi naročite prednosti kada je u pitanju kvalitet zvuka. Vibracija je prosečne jačine, ali vas nikada neće izneveriti.

Sa druge strane, T700 je dopadljiv telefon koji poseduje osnovno pokrivanje funkcija, plus ga karakteriše veoma kompaktno i dopadljivo kućište. Naročito smo bili zadovoljni različitim kolor šemama koje su bila dostupne i iskreni da budemo nismo baš bili sigurni koja bi nam se od njih najviše svidela iako se ni za jednu ne može reći da je loša. Međutim T700 gubi kada je u pitanju njegov muzički odeljak i ne može da se poredi recimo sa modelima W880 ili G705. Ali da se ostave ovi nedostaci sa strane, sa cenom po kojoj se ovaj telefon može kupiti i sa izgledima da će ona u narednim mesecima još više opasti u pitanju je jedna dobra ponuda koja ima šanse da postane vrlo popularna u svojoj klasi.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024