5130 XpressMusic 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5130 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5130 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5130 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 5130 XpressMusic

Prodajno pakovanje:
Telefon
1020 mAh Li-Ion baterija (BL-5C)
Punjač (AC-3)
1 Gb microSD memorijska kartica
USB kabl za prenos podataka
Žične stereo slušalice (WH-102)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Šta vam je potrebno da konkurenciji zagorčate život više nego ikad? Ne mnogo zapravo – predstavite na tržištu pristupačni telefon koji će pomeriti sve granice tako da će svi gledati da vam se prilagode i igraju vašu igru. Kompanija Nokia je definitivno odradila svoj domaći zadatak i naučila nekoliko važnih lekcija iz prošlosti – sa globalnom finansijskom krizom i u situaciji kada većina proizvođača menja svoj primarni fokus prema zaradi (osim kompanije Samsung). Kada su Sony Ericsson i Motorola javno objavili svoje nove tržišne strategije uvek su morali da budu spremni da se suoče sa posledicama koje dolaze u formi Nokia-inih pristojnih rešenja sa odličnim tehničkim karakteristikama i uz veoma pristojne cene modela koji su se na tržištu pojavili u četvrtom kvartalu prošle ili koji će se uskoro pojaviti.

Nokia 5130 je prvo u opsegu kompanijinih muzički orijentisanih telefona a u isto vreme predstavlja i ozbiljan izazov za sve druge proizvođače telefona koji ciljaju na isti segment. Najjači adut modela 5130 jeste njegova više nego povoljna cena u kombinaciji sa memorijskom karticom prilično velikog kapaciteta koja je deo maloprodajnog paketa. Ponude slične ovoj su se ranije prodavale po većoj ceni, međutim, Nokia je na sva zvona objavila svoj novi set pravila prema kojima mogu svi da igraju ili pak da napuste igru a treće opcije – nema. Pored toga, predstavljanje Nokia 5130 je već poremetilo planove velikog broja marketinških odeljenja i veliki broj do juče sigurnih predviđanja, jednostavno zbog toga što je veliki broj potencijalnih rivala želeo da u novoj godini ulaže na tržištu blago skupljih telefona, pa prema tome ne treba suviše razmišljati da bi se došlo do zaključka šta će da usledi. Takođe, niko ne može da pobije činjenicu da je novi, najjeftiniji XpressMusic uređaj poslednja rupa na svirali budući da Nokia 5800 kolo vodi. Uz ponudu superiornog kvaliteta muzike i uporedne funkcionalnosti, Nokia brendirana rešenja koštaju manje što za rezultat daje veliku konkurentsku prednost..

Nokia 5130 je pozicionirana kao telefon za one koji na tržištu traže pristojno rešenje za reprodukciju muzike sa pristupačnom cenom. Sve u svemu, to je najjeftinije rešenje te vrste koje danas postoji bez bilo kakve alternative.

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia 5130 dostupna je u dve boje, kao i velika većina drugih XpressMusic brendiranih muzičkih telefona – u crvenoj i plavoj; iako je u oba sluaja prednja strana presvučena crnom, sjajnom plastikom. Navigacioni taster, zajedno sa trakom koja se proteže sa bočnih strana, obojen je u boji kućišta. Poklopac baterije je još jedno mesto gde se ove dve kolor šeme razlikuju – ili je tamno plav ili je karmin crvene boje, respektivno. Da budemo iskreni, bili smo iznenađeni koliko dobro je 5130 XpressMusic izrađen – poklopac sa zadnje strane ne izgleda nimalo labavo niti dolazi do škriputanja uređaja kada ga držite u ruci.

Video klip, izgled, meni, korisnički interfejs (wmv, 32,7 mb)

Dimenzije telefona su 107.5x46.7x14.8mm a težak je samo 88 grama – veličina uređaja savršeno odgovara šaci.

Nokia 5130 vs Nokia 5310:

Na samom vrhu nalazi se microUSB slot pokriven plastičnim zatvaračem zajedno sa 3.5mm prilključkom i 2mm utičnicom za punjač.

Sa leve bočne strane nalaze se tri muzička tastera dok se sa donje strane nalaze tri simbola koja sjaje označavajući funkciju koju svaki od tri tastera vrši.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i ekspanzioni slot za microSD memorijsku karticu.

Sa zadnje strane nalaze se 2MP sočiva kamere.

Ekran

Model 5130 poseduje ekran dužine dijagonale 2’’ a tu je i 240x320 piksela rezolucija (31x41mm) koji ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. Sve to za rezultat daje svetlu i živopisnu sliku. Kod ovog modela najznačajnijije njegov vrlo dobar ekran.

Informacije na ekranu ostaju čitljive čak i prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima (TFT) zahvaljujući nijansiranom zaštitnom sloju. Međutim, čak i ovaj ekran reflektuje svetlost u određenim situacijama tako da je potrebno pronaći pravi ugao. Nažalost, imajući u vidu relativno malu dijagonalu ekrana, on nije zgodan za upotrebu na otvorenom, što takođe važi i za druge telefone koji poseduju ekrane dužine dijagonale 2’’.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 9 tekstualnih i 3 servisne linije. Velična slova ne zadaje nikakve problema a pored toga imate mogućnost manuelnog podešavanja veličine slova za neke režime i aplikacije.

Tastatura

Tasteri aparata 5130 izrađeni su od sjajne plastike slične onoj koja je korišćena za izradu prednje strane aparata; dobra stvar je to što su tasteri prilično veliki ali sa druge strane preblizu su postavljeni te nema onoliko prostora koliko bi mi voleli. Međutim, tastatura je veoma jednostavna za upotrebu iako ne možemo reći da je njena ergonomija odlična. Svi tasteri su jednako osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem.

U isto vreme zaista nam se svideo navigacioni taster telefona – odlične je veličine, mek na dodir pa je samim tim jednostavan za upotrebu.

Battery

Telefon se isporučuje sa BL-5C baterijom, Li-Ion ćelijom kapaciteta 1020mAh. Prema tvrdnji proizvođača baterija može da obezbedi 6 sati razgovora odnosno 290 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja naš 5130 je trajao oko 3 dana uz 3 časova slušanja muzike, 1.5 sati poziva i tek nekoliko SMS-ova. Prema tome, većina korinsika može očekivati 2 do 3 dana autonomije. Najduže vreme kontinualne reprodukcije koje smo uspeli da postignemo (koristili smo slušalice koje se isporučuju sa telefonom, makismalno podešena jačina zvuka) je bilo 19 časova i 50 minuta (radio modul omogućen). Za potpuno punjenje baterije modela Nokia 5130 je potreban 1 čas i 50 minuta.

Memorija, memorijske kartice

Aparat se isporučuje sa približno 17Mb skladišnog kapaciteta koji stoji korisniku na raspolaganju. MicroSD memorijski slot nalazi se sa desne strane uređaja a pored toga omogućena je i zamena kartica bez isključenja. Maksimalna veličina kartice podržane od strane uređaja je neograničena – mi smo koristili karticu kapaciteta 8GB a pri tom nije bilo nikakvih problema.

Performanse

Ograničenje veličine JAR-file-a – 1 Mb, heap veličina – do 2 Mb. Po pitanju performansi 5130 se ne razlikuje od prosečnih rezultata drugih predstavnika iste platforme.

USB, Bluetooth

USB. Nokia 5130 isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi sa gornje strane telefona. Ova utičnica se koristi za prikjlučivanje kabla za prenos podataka.

Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s.

Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, PC Studio ili režim modema. Takođe postoji i podrška za MTP režim.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementracija Bluertooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme. Stereo slušalice takođe rade vrlo dobro. Brzina Bluetooth konekcije modela Nokia 5130 je 170-180Kb/s.

Kamera

Telefon je opremljen 2MP kamerom (CMOS) koja nije po današnjim standardima, ali je i dalje dovoljna za ponudu kakva je Nokia 5220. Nokia je odlučila da ne polaže velike nade kada je kamera u pitanju kod ovog modela već na nju gleda samo kao na opcionu karakteristiku. Upravo iz ovog razloga je kamera koja je primenjena kod modela Nokia 5130 jedna od najjeftinijih na tržištu i obezbeđuje prosečan kvalitet.

Sledeće rezolucije su podržane:

1600x1200
1280x1024
1280x960
800x600
640x480
320x240
160x120

Dve najniže rezolucije su dodate za kreiranje fotografija koje bi odgovarale kao pozadinske slike na ekranu. Korisnicima su na raspolaganju tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Uzimajući u obzir činjenicu da vas fotografije koje se kreiraju modelom Nokia 5310 neće oduševiti po pitanju kvaliteta smatram da je nabolje da odaberete maksimalni kvalitet kada je u pitanju kompresija sličica.

Zvuk pri fotografijanju može da se isključi, a korisniku je na raspolaganju i 8x digitalni zum, za čije korišćenje nema neke naročite potrebe. Kreirane fotografije možete sačuvati na memorijskoj kartici i u internoj memoriji telefona.

Pojedini efekti se mogu primeniti na već načinjene fotografije, mada se ovi efekti mogu koristiti i pri samom fotografisanju. Dostupni su efekti kao što su False Colours, Greyscale, Sepia, Negative i Solarize.

Za one koji vole da fotografišu više fotografija odjedanput, postoji specijalan režim pri kojem kamera kreira 3 fotografije odjednom. Podešavanja su za ovaj režim slična kao i kod onih za režim pojedinačnog snimanja. Takođe kamera poseduje tajmer za fotografisanje samog sebe.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 piksela. Postoji tri podešavanja kvaliteta za snimanje video klipova. Dužina trajanja video klipova se može ograničiti, ali isto tako možete podesiti i da ne bude ograničena već će snimanje trajati dokle god imate slobodne memorije u telefonu. Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su potpuno isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije. .

Primer video klipa (3gp, 256 kb)

Meni, teme, aplikacije, igre

Telefon radi na šestom izdanju S40 platforme.

5130 nudi nekoliko tema, ali one nisu ništa posebno.

Telefon se isporučuje sa nekoliko prethodno instaliranih igara - Snake III, Bounce Tales, Rally 3D.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su World Time, Convertor, Widgets Instaler kao i katalog kompanije Nokia za upload-ovanje novih aplikacija.

Opera Mini ne zahteva predstavljanje, ona se isporučuje sa većinom modela koji su bazirani na S40 platformi.

Nokia Sensor je namenjen pre svega mladima.

Share on Ovi – ova aplikacija vam pomaže da uskladištite različite podatke na Ovi serverima.

Muzički odeljak

Počećemo od činjenice da 5130 XpressMusic u prodajnom pakovanju se isporučuje sa standarndim slušalicama sa plastičnim bubicama što je tačno ono što možemo očekivati od telefona koji se prodaje po ceni po kojoj se prodaje i Nokia 5130 XpressMusic. Upravo je to razlog što je prva stvar koju ćete učiniti nakon što svoj telefon izvadite iz prodajnog pakovanja biti to da bacite slušalice koje se isporučuju sa njim. Srećom uređaj poseduje 3.5mm audio priključak na sebi pa ćete biti u mogućnosti da sa njim povežete omiljeni par slušalica.

Nokia 5130 XpressMusic se ispiručuje sa generičkom S40 aplikacijom plejera - o njegovoj funkcionalnosti će reči biti kasnije a sada ću da iskoristim priliku da naglasim da se ovaj telefon isporučuje sa nekoliko tema koje ranije nismo imali prilike da vidimo. Slično kao i svi ostali XpressMusic brendirani telfoni ovaj model poseduje posvećeni audio čip koji obezbeđuje pristojan kvalitet muzike - sve u svemu, ustanovili smo da je kvalitet muzike koji obezbeđuje 5130 u liniji sa Samsung-ovim muzičkim telefonima i značajno bolji od Walkman uređaja po pitanju jačine zvuka. U režimu zvučnika Nokia 5130 reprodukuje muziku preko jedinog zvučnika koji ovaj uređaj poseduje koji je značajno glasan ali ga ne možemo preporučiti kao portabl džuboks.

Ekran prikazuje podatke o izvođaču, i čak album art ukoliko je dostupan u trenutnom tagu numere. Navigacioni pad donosi približno standardne karakteristike (preskakanje između numera, premotavanje unapred i stop/pauziranje numere). Karakteristika progresivnog premotavanja unapred je konačno dostupna stim što je korak preskakanja unapred 5 sekundi.

Režimi plejera koji su dostupni na ovom uređaju su : uzastopna reprodukcija, nasumična, ponavljanje jedne ili svih numera.

Pored aplikacije plejera možete pristupiti karakteristici stereo proširenja. Takođe, na raspolaganju je sedam petoopsežnih ekvilajzera sa 5 preseta (Normal, Pop, Rock, Jazz, Classical) kao i dva podešavanja koja korisnik može sam da podesi.

Muzička biblioteka može da bude kategorizovana uz pomoć sledećih filtera:

All tracks - sve numere koje su uskladištene na telefonu
Artists - numere sortirane prema izvođačima
Albums - prikazuje numere u zavisnosti od albuma
Genres - klasika, rock itd
Composers - filtrira vaše medija sadržaje pre kompozitoru
Playlists - još jedan set filtera, uključujući Favorites (možete ubaciti bilo koju numeru na listu, bilo da se ona trenutno reprodukuje ili vršite pretraživanje kategorija), Most popular, Recent Tracks, Recently Added i My tracks. Veoma interesantan set filtera koji može da bude koristan.

Vaše sopstvene liste pesama mogu da budu kreirane bilo korišćenjem PC-ja ili preko telefona. Za razliku od prethodne edicije, sa 5130 možete da odaberete samostalne numere sa albuma i dodate ih na vašu listu pesama ili kompletne albume ili recimo sve numere određenog izvođača itd, što je zaista odlična opcija na raspolaganju.

Upload muzike – samostalna stavka u meniju koja uključuje samo link ka Nokia sajtu trenutno a kada Nokia Recommendation servis postane online ova funkcija će vas voditi pravo na pomenuti sajt. Nezavisno od AAC, eAAC, eAAC+ i MP3, Nokia plejer takođe podržava i MP3 format. Takođe je moguće usmeriti muziku i na bežične Bluetooth slušalice ili vršiti upravljanje numera bežičnim putem.

Stereo proširenje – omogućava proširenje stereo osnove.

Utisci

Nokia 5130 XpressMusic obezbeđuje melodije zvona koje su dovoljno snažne pa nećete propustiti poziv u većini okruženja. Vibracija je iznad proseka po pitanju jačine. Kada je u pitanju kvlaitet poziva nismo pronašli nitša na šta bismo mogli da se žalimo kada je u pitanju Nokia 5130 XpressMusic.

Nokia 5130 stiže na tržište u mesecu februaru i prodavaće se po vrlo pristupačnoj ceni koja će je smestiti daleko ispred konkurencije. Izgleda da je kompanija Nokia konačno zauzela ozbiljan pristup po pitanju obezbeđivanja određenog prostora za sebe na tržištu. Kada je u pitanju konkurencija jedini model koji bi mogao da se uporedi sa 5130 je Sony Ericsson W200i, ali ovaj model poseduje lošije prodajno pakovanje, nudi manje funkcionalnosti a tvrdnja da ova dva modela poseduju ekrane koji bi se mogli uporediti ne bi bila istinita. Plus ovaj model se trenutno prodaje po ceni koja je nešto viša od one po kojoj će se prodavati 5130.

Kada je u pitanju sam model Nokia 5130 on nam ne pruža mnogo činjenica koje bi nam poslužile da se na njega požalimo - možda je to osećaj da je plastika koja je iskorišćena kod njega jeftina. Sve ostalo se ne bi moglo podvesti kao nedostatak a što se tiče pozitivnih strana svakako ćemo izdvojiti postojanje posvećenog audio čipa. Sve u svemu ovaj uređaj za cenu po kojoj se prodaje donosi dosta.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024