6720 classic 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6720 classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6720 classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6720 classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Kompletan test GSM / UMTS-smart telefna Nokia 6720 Classic

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 6720 classic
  • Punjiva Li-Pol 1050 mAh (BP-6MT) baterija
  • microUSB-kabl (CA-101D)
  • Punjač (AC-8)
  • Žične stereo slušalice (HS-125)
  • microSDkartica kapaciteta 1 GB
  • Uputstvo za upotrebu
  • DVD (Ovi Suite)
  • Pozicioniranje

    Classic serija telefona kompanije Nokia je u drugoj polovini godine dobila još dva nova predstavnika. U pitanju su modeli Nokia 6700 Classic koji će jasno biti jedna od najmasovnijih ponuda kada su u pitanju uređaji srednjeg opsega kao i Noka 6720 Classic. Razlika između običnih telefona baziranih na S40 platformi i S60 po pitanu funkcionalnosti i dalje ostaje ali je cena ta koja lagano briše razlike između ova dva tipa uređaja. Jasno je da na prvi pogled razlika između telefona baziranih na ove dve platforme neće biti samo u funkcionalnosti već i u estetici i eksternim rešenjima. Obe nove ponude Classic serije uključuju metalne delove na telu, ali je elegantniji model Nokia 6700. Njemu nedostaju mnoge funkcije koje su tipične za smart telefone. Izbor između dve najnovije ponude Nokia Classic serije je još teži jer ova dva uređaja imaju iste kamere. Pozicioniranje nametnuto od strane proizvođača još više je unelo konfuziju jer uprkos tome što je prema dosadašnjem marketinškom nastupu ova vrsta telefona namenjena primarno za pozivanje i tek onda upotrebu dodatnih karakteristika. Po prvi put kompanija pokušava da kreira efektivnu grupu običnih telefona i smart telefona.

    Očigledno je da je tekuća godina donela značajan broj proizvoda koji pripadaju S40 platformi ali i njihovu veoma dobru prodaju. Ali ovo je tek početak obzirom da će budućnost doneti lagano povećanje broja uređaja baziranih na S60 platformi. Ovakav razvoj situacije se može videti i na osnovu cifara vezanih za prodaju pri čemu je odnos 10 prema 90 u korist S40 platforme.

    Proizvodi koji su nalik modelu Nokia 6720 Classic u prošlosti nisu bili naročito popularni i uvek im je nedostajalo nešto što ih je sprečavalo da postanu masovne ponude. Da li će se isto dogoditi i sa ovim modelom. Pitanje je i dalje otvoreno a preduslovi postoje. Ovaj model je viđen kao dobra „all in one“ ponuda plus poseduje metalno kućište, što dokazuje da prelazak sa plastike na metal kao preovlađujući materijal krenuo ne samo od E serije. Takođe, ono što treba naglasiti je da ovaj uređaj ne poseduje WiFi.

    Dizajn, veličina, kontrole

    Karakteristični element monoblok forme telefona je postala silueta koja izgleda kao da je prelomljena. Ne postoji nikakva funkcionalna karateristika povezana sa ovakvim izgledom telefona već su dizajneri samo odlučili da unesu malo različitosti u pojavu uređaja.

    Poređenje sa modelom Nokia E55:

    Dimenzije uređaja su 110x45x14mm dok je njegova težina 110 grama. Panel sa zadnje strane prekriva pokopac odeljka baterije koji je načinjen od metala i ofarban u boju tela. Postoje tri kolor rešenja koja su dostupna pri čemu je razlika između kolor verzija više nego vidljiva.

    Poređenje sa modelom Nokia 6700:

    Uređaj poseduje okruglu utičnicu za punjač pored koje se nalazi indikator punjenja koji svetli kada se uređaj puni. Takođe oko navigacionog tastera uređaja nalazi se indikatorsko svetlo koje treperi pri različitim događajima.

    U ruci uređaj stoji odlično dok je za nošenje u džepu uređaj takođe veoma dobro izrađen. Telefon na dlanu izgeda još tanji mada u pitanju je subjektivan utisak obzirom da je po dimenzijama uređaj uobičajenih dimenzija.

    Stereo zvučnici su smešteni na bočnim stranama. Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, plus taster kamere. Sa leve strane se nalazi poklopac koji prekriva slot microSD memorijske kartice kao i konektor microUSB porta.

    Iznad ekrana se nalazi LED lampica kao i kamera sa prednje strane koja je namenjena za video pozive. Donja strana telefona donosi 3.5mm priključak za slušalice i 2mm konektor za punjač.

    Ekran

    Uređaj koristi 2.2“ ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela). Ekran može da prikaže do 16 miliona boja (TFT) pri čemu je slika prosečne osvetljenosti, ali jasno vidljiva u različitim uslovima. Generalno, ekran ostavlja utisak kao rešenje koje je prijatno za korišćenje, pri čemu po ovim parametrima uređaj nije loš ali je jasno inferioran u odnosu na modele najnovije generacije kompanije Nokia. Ekran može da prikaže do 8 tekstualnih i 3 servisne linije. U nekim režimima moguće je prikazati i veći broj linija čak do 14. Font je vidljiv u svim situacijama. Telefon poseduje ugrađeni senzor pokreta koji automatski okreće ekran u zavisnosti od situacije.

    Tastatura

    Uređaj poseduje uobičajenu tastaturu koju karakterišu veliki tasteri, meke putanje sa kojima je zadovoljstvo raditi. Tastatura je osvetljenja belom bojom i jasno je vidljiva u različitim uslovima. Sviđa mi se navigaciona jedinica iako je taster menija suviše mali pa se morate navići da ga koristite.

    Baterija

    Telefon koristi Li-Pol bateriju BP-6MT čiji kapacitet je 1050mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogoućava da uređaj koristite do 8 sati u režimu razgovora odnosno do 500 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 27 časova dok je vreme maksimalnog trajanja video snimanja do 140 minuta. Video reprodukciju možete izvesti u trajanju od 9 sati.

    Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 2.5 do 3 časa rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i dva časa slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa.

    Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • Pregled videa - 6.5 časova
  • Surfovanje Web-om (EDGE-konekcija) - 3.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 19.5 časova
  • Radio - 23 časa
  • Memorija

    Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog ukljuivanja na raspolaganju ćete imati oko 76Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica pa uređaj nema nikavih problema sa prikazom stranica. Korisniku je na raspolaganju 0ko 50Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

    Nokia 6720 radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 1Gb a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 8Gb.

    Performanse

    Uređaj je izrađen na istoj platformi kao i Nokia 5630 XpressMusic, pa testovi performansi prikazuju iste rezultate. Model Nokia 6720 je baziran na ARM11 procesoru čiji radni takt je 600MHz, što mu omogućava da radi veoma dobro ali je po pitanju performansi jasno inferiorniji u odnosu na modele Nokia E55 i E75.

    USB, Bluetooth, WiFi

    USB.

    U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Print - štampanje fotografija.
  • Brzina prenosa podataka je oko 1 Mb / c.

    Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.0 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server
  • Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6720 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

    WiFi. Ovaj model ne poseduje WiFi.

    Softverske karakteristike uređaja

    Po svim pokazateljima u pitanju je uređaj koji je baziran na S60 platformi i poseduje sve standardne karakteristike ove platforme.

    Ovde bih želeo da kažem nekoliko detalja o dodatnim programima i organizaciji menija. Prvo, ovaj uređaj je svakako jedan od najnelogičnijih kada je u pitanju spektar proizvoda kompanije Nokia. Prosudite i sami: Internet se nalazi u direktorijumu sekcije Games, Ngage je klijent. U Dodacima takođe imate Games, gde se nalaze dve Java bazirane igre. Uređaj poseduje zaseban kalendar ali mi je za menadžer fajlova bilo potrebno desetak minuta da ga pronađem, sve dok nisam shvatio da sekcija Organizer je direktorijum u kojem se nalaze sve ovakve aplikacije. Prema tome da biste u potpunosti razumeli haos koji postoji kod ovog telefona po pitanju programa i aplikacija potrebno vam je neko vreme.

    Od dodatnih aplikacija koje su dostupne u okviru ovog uređaja pomenuo bih Music koja vam omogućava proveru vaše muzičke biblioteke. U pitanju je aplikacija koja dolazi od segmenta muzičkih telefona kompanije.

    Green Explorer – u pitanju je vaš ekološki blog i to ne naročito interesantan. Tradicionalno, među aplikacijama se nalaze još i rečnik, QuickOffice, ZIP, Adobe PDF i mnoge druge. Sve u svemu standardni set aplikacija.

    Ovde ću vam pokazati slike sa ekrana uređaja sa posebnim naglaskom na odeljku sa programima.

    Muzičke mogućnosti

    Uređaj poseduje još jednu novinu, 3.5mm priključak. Po pitanju zvučnog čipa koji je iskorišćen kod ovog modela možemo reći da je Nokia 6720 potpuna kopija modela Nokia 5630 XpressMusic. Zvuk je dobar, u klasi sa ostalim rešenjima sličnog opsega dok je implementirani plejer standardan.

    GPS

    Dostupan je uobičajeni GPS prijemnik sa Maps 3.0 verzijom.

    Kompletan test Nokia Maps 3.0 Maps on OVI

    Kamera

    Telefon poseduje 5MP CMOS modul kamere koji se može uporediti sa onim koji postoji kod modela Nokia N85 i drugim modelima kompanije sičnog opsega. Kamera je dopunjena LED blicem koji veoma dobro radi na rastojanjima od jednog do dva metra (proizvođač tvrdi da bic može da obezbediti dovoljno osvetljenja za rastojanja do 3m ali se sa ovim ne bismo složili).

    Karakteristike sočiva su sledeće:

    • Carl Zeiss optika, Tessar sočiva
    • 4x digitalni zum
    • Fokus - 5.2 mm
    • Žižna daljina - od 10 centimetara do beskonačnosti
    • Macro režim - od 10 do 50 centimetara
    • Scene - automatic, user defined, close-up, portrait, landscape, sport, night
    • Geometrija - onemogućavanje

    Maksimalna rezolucija je Print 5M - velika i ona obuhvata 2592х1944 piksela. Prosečna veličina slike je oko 2MB. korisnicima su na raspolaganju i druge rezolucije:

  • Print 3M - srednja (2048x1536 pixels)
  • Print 2M - srednja (1600x1200 pixels)
  • E-mail 0.8M - srednja (1024x768 pixels)
  • MMS 0.3M - mala (640x480 pixels)
  • Vreme koje je potrebno da protekne od momenta u kojem ste uslikali fotografiju do njenog pojavljivanja na ekranu je približno isto kao i kod drugih sličnih ponuda iznosi 3 do 4 sekunde. Ovo je slučaj ukoliko želite da snimite samo jednu fotografiju i pregledate je na ekranu. Ukoliko pak želite da snimite više od jedne fotografije onda vam je na raspolaganju režim u okviru kojeg se fotografije skladište u buffer-u uređaja pa tek onda obrađuju.

    Različiti režimi boja. Obzirom da se ovakvi efekti mogu primeniti u bilo kom foto ili grafičkom editoru ne znam koliko ima smisla implementirati ih pre fotografisanja. Od dostupnih efekata tu su Sepia, Black&White, Vivid i Negative.

    Podešavanje ekspozicije. Korak podešavanja je 0.33. Ova funkcija je korisna kada snimate objekte koji su naglašeni ili se nalaze u mraku.

    Uravnoteženje belog. U automatskom režimu, kamera radi veoma dobro, ali takođe možete primeniti i efekte kao što su Sunny, Cloudy, Incandescent i Fluorescent.

    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
    (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

    Video snimanje.

    Prilikom snimanja video sadržaja uočićete da je broj podešavanja za ovu sekciju manji nego kada snimate statične fotografije. U okviru video odeljka dostupna je softverska stabilizacija slike, uravnoteženje belog (opcije koje su dostupne su Automatic, Sunny, Cloudy, Incandescent i Fluorescent). Kao efekti mogu se koristiti Sepia, Black&White i Negative. Režim snimanja – samo automatsko i noćno. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela pri čemu se koristi mpeg4 format. Zvuk se pri snimanju videa može isključiti. Ukupno vreme snimanja video sadržaja može da bude ograničeno samo slobodnim prostrorom na hard disku. U najvišoj rezoluciji maksimalna vrednost zuma je ograničena na x4 dok je u QCIF rezoluciji moguće ovu vrednost podesiti na x8 (ovde se video sadržaji snimaju u 3GP formatu).

    Primer video klipa (mp4, 4,45 mb)>>>

    Utisci

    Po pitanju jačine zvuka, zvučnici se mogu uporediti sa onima koji psootje kod modela Nokia N82. sistem koristi dva mikrofona sa ciljem unapređenja kvaliteta zvuka pri govoru u bučnim okruženjima.

    Sa jedne strane imamo uređaj koji poseduje veoma pristupačnu cenu za smart telefon, ali sa druge strane karakteristika koja je prednost smart telefona a to je WiFi mogućnost povezivanja bez koje velika većna mogućnosti koje smart telefon nudi nije dostupna, ne postoji kod modela Nokia 6720. Sve usvemu u pitanju je vrlo dobar model koji je jasno namenjen mlađoj populaciji, iako je možda po pitanju pozicioniranja ovog uređaja načinjena mala konfuzija jer oblik ovog uređaja baš se ne uklapa u Classic seriju. Kao što sam već pomenuo jedini ozbijni nedostatak ovog telefona je nepostojanje WiFi internet konekcije što će sasvim sigurno odbiti mnoge korisnike koje ovaj model u prvo vreme zainteresuje. Po pitanju prodaje može se očekivati da će ovaj uređaj biti prodavan u manjoj količini od modela Nokia 6220 Classic.

    U nekoliko nedelja korišćenja komercijalnog primerka ovog telefona par puta sam se susreo sa problemom sa kamerom (slika je nestajala, kamera nije uvek reagovala na tastere). Nikakvi drugi problemi nisu primećeni. Ovaj model je takav da ukoliko niste 100% sigurni da vam odgovara onda je bolje da promislite još jedanput pre nego što se odlučite da ga kupite jer postoji mogućnost da se razočarate.

    MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
    (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
    NAPOMENA
    Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
    Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
    Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
    * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
    Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024