M8910 Pixon12 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung M8910 Pixon12
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung M8910 Pixon12. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung M8910 Pixon12 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Samsung PIXON12 (M8910)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • 1000 mAh Li-Ion baterija
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice sa ugrađenim 3.5 mm audio priključkom
  • USB kabl za prenos podataka
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sama oznaka telefona će vam naterati da pomislite „Zašto 8910? Već je prisutan 8910 HD sa sličnim vremenom postojanja i datumom objavljivanja“! Zaista, koja je razlika između i8910 i m8910? Razlog zašto ova dva modela dele istu oznaku leži u činjenici da su oba orijentisana ka fotografisanju. Međutim, model i8910 HD dizajniran je uz uzimanje u obzir snimanja video sadržaja dok je PIXON12 fokusiran samo na fotografisanje. Sasvim je druga stvar da svi i-brendirani telefoni jesu smart telefoni i do skoro su bili pozicionirani iznad telefona bogatih karakteristikama. Međutim, sa dolaskom Samsung Jet stvari su počele da se menjaju. Bilo je sve više izveštaja u kojima se navodilo da je Samsung i8910 HD jedan jedini – S60 bazirani vodeći model – budući da Samsung u budućnosti neće obogaćivati tehničke karakteristike ovakvih rešenja već će sve što imaju ulagati u slične uređaje kao što su Jet i PIXON12.

Kada je reč o pozicioniranju PIXON12 nije ništa što do sada nije viđeno – to je rešenje fokusirano na fotografiju sa velikim brojem karakteristika. Sve u svemu – za one koji traže pristojne aparate i znaju šta je za fotografiju bitno. PIXON8, drugi član ove familije je donekle iskoristio sličan pristup. Ciljna grupa modela PIXON12 konstituiše mali deo tržišta koji neće generisati neku značajnu prodaju, što je već dokazano od strane uređaja nekih drugih proizvođača koji su bazirani samo na fotografisanju među kojima su Sony Ericsson C905, Nokia N93 itd. To je i razlog zašto će se PIXON12, usmeren samo za određenu grupu korisnika, pojaviti po većoj ceni od uobičajene zahvaljujući odličnim specifikacijama ali i ograničenoj količini koja će biti dostupna.

Po pitanju cene PIXON12 je negde između modelaJet, Samsung-ovog vodećeg uređaja za ovu godinu kao i i8910 HD – čini se da je Samsung mislio da je video odeljak neki luksuzni dodatak čim je podigao cenu i8910 HD, a osim toga ovaj model su opremili i prilično velikim AMOLED ekranom i funkcionalnostima S60 smart telefona. Kao rezultat toga Samsung je uspeo da pokrije čitav cenovni opseg sa nekoliko ponuda koje se ne razlikuju mnogo po pitanju cene. I pored toga što su bili vođeni prisustvom nekoliko sopstvenih vrhunskih uređaja u okviru iste cenovne kategorije, zanimljivo je to da će se Sony Ericsson Satio, koji je opremljen 12 MP kamerom, biti u prodaji po nešto višoj ceni a stići će nekoliko meseci kasnije. Sony Ericsson, koji je čitavoj industriji telefona sa kamerom dao početni impuls, nije uspeo da održi tempo - model PIXON8 je pobedio C905 za samo nekoliko nedelja nudeći približan kvalitet slika i veliki broj podešavanja za isti novac ili čak i manje. Sada – PIXON12 nudi mnogo toga više, manje košta a na tržištu bi trebalo da se pojavi mnogo ranije. Sa druge strane, 2009 godina će biti obogaćena još naprednijim rešnjima fokusiranim na fotografiju nego što je to PIXON12.

Dizajn, veličina i kontrole

PIXON12 je dizajniran imajući na umu Samsung-ov zaštitni znak – crnu boju, bez dodatnih karakteristika, tastere za pozivanje i prekidanje poziva koji su postojali i kod PIXON8. Dobro je videti da je prisustvo 12MP kamere ovaj uređaj pretvorilo u pravu zver – i dalje je odličan za nošenje u džepu zahvaljujući njegovim dimenzijama 108 x 53x 13.8mm i težini od 119 grama (iako je to blago uticalo na njegovu veličinu), na taj način postao je malo deblji ali ništa osim toga. Iako Samsung navodi da je debljina PIXON12 samo 13.8mm, očigledno je da 12MP modul kamere dodaje nekoliko milimetara na gornjem delu budući da tamo dostiže debljinu od 16.1mm.

Samsung PIXON 12 vs Samsung PIXON8:

Samsung PIXON 12 vs Samsung i8910 HD:

Na samom vrhu nalazi se microUSB priključak pokriven plastičnim zatvaračem. Na samom vrhu ekrana nalazi se kamera za video konferencije i senzor blizine. Sa leve strane nalazi se prekidač za zaključavanje ekrana zajedno sa slotom za microSD karticu. Sa suprotne strane videćete prilično veliki taster za kontrolu jačine zvuka koji je veoma jednostavan za upotrebu. Pozicije „+“ i „-“ izmenjuju se u zavisnosti kako držite telefon ali su veoma intuitivne.

Na samom dnu nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa zadnje strane nalaze se sočiva kamere kao i kombinacija LED i Xenon bliceva. Zadnji poklopac je u potpunosti napravljen od metala i nimalo ne deluje olabavljeno. Umetak sa donje strane izrađen je od veštačke kože i pruža odličan osećaj na dodir a ima i drugu svrhu – zahvaljujući tom umetku telefon ne može da vam isklizne iz ruke i obezbeđuje vam da ga čvrsto uhvatite prilikom snimanja fotografija.

Ekran

Ekran kji postji kod modela PIXN12 je potpuno identičan onome koji poseduje model Jet - on koristi AMOLED ekran najnovije generacije što ga čini najboljom ponudom na ovom polju koja se do danas pojavila – nijedan drugi ekran ne poseduje istu kombinaciju živahnih boja, rezolucije, oštrine i kontrasta. Iako neke telefone karakterišu slične rezolucije ekrana, imaju nedostatke na drugim frontovima, uključujući kolor reprodukciju. 3.1’’ ekran modela PIXON12 karakteriše 480x800 piksela rezolucije i do 16 miliona boja..

Na primer, ekran modela Samsung i8910 HD nadmašuje PIXON12 u smislu dijagonale ali nudi značajno manju rezoluciju. U suštini, u poređenju sa Samsung PIXON12, najbolja karakteristika ekrana modela i8910 jeste njegova fizička veličina dok mu na svim drugim poljima ne može parirati.

Samsung PIXON12 vs Samsung i8910 HD:

Da ne pominjemo njegovu očiglednu pobedu prilikom upoređivanja sa modelima Nokia N97 i Apple iPhone koji ostaju iza.

Međutim, ne samo da je ekran modela Samsung PIXON12 fantastičan sa tehnološke tačke gledišta, on je takođe veoma jednostavan za upotrebu sa svojim automatskim načinima osvetljavanja koji mnogo bolje rade neko kod modela Omnia HD.

Svi podaci se unose preko ovog ekrana osetljivog na dodir, pokretanjem nove kapacitivne Touch Screen tehnologije,koja ne koristi senzore već sloj oksida iznad ekrana, koji reaguje na dodir sa vašim prstima, što znači da olovka ili neki drugi oštar predmet vam neće biti od pomoći. Ukoliko koristite rukavice, korišćenje hardverskih tastera modela PIXON12 će biti moguće, dok se unos kratkih poruka ispostavlja kao nemoguć zadatak.

Među dostignućima ove tehnologije je i zaštita ekrana bilo da je on plastičan ili od stakla što obezbeđuje viši stepen sigurnosti u odnosu na na standardne panele osetljive na dodir. Takođe sa modelom PIXON12 nije bitno koliko je uprljana površina ekrana – i dalje ćete imati pristojno vreme reakcije ali i tačnost.

Samsung brendirane ponude koriste VibeZ karakteristiku tako da kućište lagano vibrira potvrđujući vaše poteze, budući da se javlja nenametljivo vibriranje kada god se pritisne neki od tastera koji pokreću neku funkciju. Ekran može da prikaže do 16 tekstualnih i 3 servisne linije ali prilikom čitanja poruke možete prikazati čitavih 24 linije, u zavisnosti od veličine slova koju ste odabrali. Taster za regulaciju jačine zvuka nudi mogućnost da prilagodite veličinu slova. Ono što je zaista važno jeste to da, za razliku od ostalih ponuda, PIXON12 podržava ogromnu veličinu slova koja možete čitati sa bilo koje razdaljine.

I dok ekran modela PIXON12 izbledi prilikom izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti, on je i dalje vidljiviji od TFT ekrana.

Telefon se isporučuje sa senzorom pokreta koji omogućava rotiranje ekrana kao i skrolovanje kroz galerije naginjanjem telefona u različitim pravcima. Druga značajna karakteristika dostupna u okviru PIXON12 jeste Gesture UnLock koja korisnicima omogućava da ispišu specifično slovo dok je ekran u režimu mirovanja i koje služi kao prečica broju telefona ili aplikaciji (do 9 programabilnih prečica).

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1100 mAh koja može pružiti 230 sati u režimu mirovanja i 4.5 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija modela PIXON12 prosečno je trajala oko 2 dana (nešto više od jednog sata razgovora, nekoliko poruka dnevno, malo upotrebe email servisa i sat-dva slušanja radia). Oni koji koriste Web i email će sigurno moći da izvuku jedan dan trajanja baterije PIXON12. Međutim, generalno govoreći, ovaj uređaj može izdržati 1-2 dana. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 2 sata.

Bežični prenos podataka je karakteristika koja najviše prazni bateriju modela PIXON12.

Reprodukcija nekonvertovanog videa će bateriju telefona isprazniti za nekih 4 i po sata, a kada je reč o preslušavanju muzičkih sadržaja, baterija modela Jet će vam obezbediti 22 sata uživanja. Iako nije rekorder po pitanju trajanja baterije, PIXON12 nudi bolje vreme korišćenja od proseka u skoro svim režimima rada. Sa druge strane, ukoliko odaberete da uređaj koristite samo za pozive i poruke, jedno punjenje obezbediće vam 3-4 dana rada. Ukoliko zaista često koristite multimedijalne karakteristike telefona PIXON12 će vam omogućiti samo jedan dan autnomije - testirao sam bateriju ovog uređaja tako što sam pogledao jedan nekonvertovani film, surfovao Web-om oko 30 minuta preko WiFi mreže, slušao muziku tu i tamo da bi se za oko 24 časa baterija gotovo u potpunosti ispraznila, što je ipak i dalje pristojan rezultat.

Povezivanje

Bluetooth. Telefon podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP, SIM Access. EDR omogućeni Bluetooth 2.1 je dostupan na telefonu. PIXON12 bežičnim slušalicama upravlja lakoćom.

USB-konekcija. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, PIXON12 se automatski puni. Iako nije dostupan režim Modem, možete lako telefon pretvoriti u bežični modem putem PC studio režima.

U USB Mass Storage režimu, PIXON12 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 4.5Mb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela PIXON12 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Za GSM mreže je dostupna EDGE konektivnost klase 10.

WiFi. Telefon podržava 802x11 b/g standard a karakteriše ga čarobnjak za podešavanje koji je sličan onome koji se koristi za Bluetooth konekcije. PIXON12 omogućava skladištenje odabranih mreža i njihovo aktiviranje po potrebi. Jedina mana na koju smo naišli pri korišćenju ovog telefona jeste da neke javne mreže zahtevaju autentikaciju a bez SIM kartice PIXON12 ne može da prođe ovu proceduru.

Memorija, memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 150Mb ugrađene memorije i ta količina je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. PIXON12 takođe poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 32GB microSD memorijskom karticom, iako se na žalost telefon isporučuje bez ikakve memorijske kartice u prodajnom pakovanju.

12 MP kamera modela Samsung PIXON12 (M8910)

Trka za megapikselima nikako nije gotova – nekoliko proizvođača telefona je već najavilo svoje namere da odustanu od svega toga što bi u suštini značilo da će prestati sa svojim aktivnostima na polju algoritama za preciznost snimaka i svih unapređenja i poboljšanja koja se tiču telefona orijentisanih ka snimanju. Velika većina telefona koji su se pojavili u toku ove godine imali su 5MP modul kamere dok će u toku naredne godine doći do izmene na 8MP jedinice a čini se da ćemo u toku naredne godine videti veliki broj uređaja koje će odlikovati 12MP kamera ali je takva ekstrapolacija potpuno pogrešna – u toku 2011 godine na tržištu će dominirati 8MP kamere sa donekle unapređenim sočivima i većim brojem režima snimanja. Drugim rečima, proizvođači telefona će jednostavno nastaviti da unapređuju svoja postojeća rešenja, mada će polje rešenja baziranih na fotografiji videti napredak u vidu 12MP pa čak i 15MP matrica ali one nikada neće postati ponude masovnog tržišta. Ovi telefoni su oduvek imali samo jednu svrhu: budući da su uvek u samom vrhu dostupne tehnologije omogućavaju proizvođačima telefona da vide kako neke od njihovih najmodernijih tehnologija rade a njihove astronomske cene garantuju im osrednju prodaju.

Prvi komercijalno dostupni 12MP telefon sa kamerom je Samsung PIXON12 – drugi telefon u okviru linije kompanije koja se odnosi na telefone orijentisane na fotografiji nakon modela PIXON8. Tu je i nekoliko modela koji ranije nisu bili viđeni kada govorimo o mobilnim telefonima zahvaljujući tome što je Samsung prihvatio njihovo iskustvo sa digitalnim foto-aparatima. Iako je bilo teško zamisliti da će Samsung krenuti nekim drugim putem, uzimajući u obzir njihovo iskustvo na ovom polju. U isto vreme za druge velike igrače na ovom tržištu ovo je još uvek neispitana oblast u kojoj nemaju dovoljno niti iskustva niti načina na koji bi ga stekli. Čak i kada je u pitanju Sony Ericsson to predstavlja nemoguć zadatak budući imaju u potpunosti drugačiju poslovnu kulturu, cene i razvojne centre. Tako da je Samsung iskoristio njihove resurse u potpunosti.

Da li kompanija trebalo svoj najsofisticiraniji uređaj baziran na fotografiji da načini svojim vodećim telefonom? Nema sumnje da PIXON12 treba posmatrati samo sa te perspektive iako je već moguće predvideti debate oko toga čiji kvalitet slike je superioran: modela PIXON ili modela Samsung i8910 HD.

Tehničke specifikacije

PIXON12 je jedini telefon koji postoji čija kamera poseduje tehničke karakteristike od kojih će vam se zavrteti u glavi, sumnjam da će se pojaviti kamera sličnih kvaliteta u okviru drugih Samsung brendiranih uređaja budući da bi bili suviše skupi za masovno tržište.

  • CMOS-modul, 12 MP, 1/3.2"
  • Digitalni x4 zum, bez optičkog zuma
  • LED blic
  • Ksenosnski blic
  • Makro režim (10 cm)
  • Detektovanje lica/osmeha/Smart Auto/Beauty/Vintage režimi
  • Sočiva širokog ugla (28mm)
  • ISO – 100, 200, 400,800, 1600
  • F=4.9 mm, 2.6

Kamera se nalazi sa zadnje strane telefona i pokrivena je metalnim zatvaračem koji se otvara prilikom pokretanja aplikacije kamere a tu je i stakleni pokrov (nije plastičan!) koji obezbeđuje dodatnu zaštitu sočivima modela PIXON12. Tasteri za kontrolu jačine zvuka imaju takođe i ulogu tastera za zumiranje i veoma su laki za upotrebu budući da su lagano izbočeni iz kućišta telefona; taster kamere koji ima dva nivoa izgleda kao i oni koje možete videti kod digitalnih foto-aparata. U suštini, ergonomija modela PIXON12 je veoma slična onome što pružaju digitalni foto-aparati.

Horizontalno orijentisani interfejs aplikacije kamere je veoma intuitivan budući da su sve opcije bukvalno na dohvat ruke – samo kucnite na ikonu i pojaviće se prozor sa menijem za podešavanje koji ste odabrali. Ekran ostaje čitljiv u različitim okruženjima zahvaljujući njegovoj AMOLED tehnologiji. Sve u svemu, po pitanju filozofije interfejs kamere modela PIXON12 ne razlikuje se mnogo od modela PIXON8 kao i nekih drugih Samsung brendiranih telefona.

Telefon je opremljen GPS prijemnikom koji omogućava korisniku da koristi geografsko označavanje što je karakteristika koja je do danas postala dovoljno poznata da ne zahteva dodatno objašnjenje.

Pored navedenog PIXON12 poseduje i stabilizator slike - koji međutim kada je omogućen ne dozvoljava da promenite ISO podešavanja.

Kamera podržava sledeće rezolucije:

  • 4000x3000 piksela, 12M
  • 2560x1920 piksela, 5 M
  • 1600x1200 piksela, 2M
  • 640x480 piksela, 0.3M
  • 4000x2400 piksela, W10M
  • 2560x1536 piksela, W4M
  • 1600x960 piksela, W1.5M
  • 800x480 piksela, W0.4M

Činjenica da PIXON12 poseduje sočiva širokog ugla omogućava da snimi za oko 20% veće slike. Jedini drugi telefon koji poseduje sličnu karakteristiku je Nokia N86, iako on poseduje 8MP modul kamere, što uklanja svaki razlog da se kamere ova dva telefona porede.

Sada ćemo proći kroz režime fotografisanja koji su temeljno prerađeni u odnosu na prethodne telefne, tako da na ovom segmentu PIXON12 podseća na digitalni foto-aparat:

  • Single shot – podrazumevani režim;
  • Continuous – brza serija snimaka;
  • Smile shot – telefon detektuje osmeh, karakteristika koja postaje standard za najnoviju generaciju digitalnih foto-aparata i telefona;
  • Vintage shot – Vrsta filtera koja vam nudi četiri podešavanja kojima regulišete paletu boja snimka;
  • Panorama shot – podržane su opcije snimanja horizontalnih i vertikalnih snimaka. U oba režima, telefon snima četiri snimka zajedno. U suštini sve što je potrebno da uradite je da lagano pomerate telefon u odgovarajućem pravcu dok će ostalo on uraditi bez vaše pomoći;
  • Beauty – ovaj režim je preuzet sa Samsung digitalnih foto-aparata: on automatski ispravlja izgled ljudskih lica na fotografijama uklanjajući mane, čak menjajući nijansu kože i podešavajući tamne delove. Kako kvalitet nije uvek omogućen kada se koristi ovaj režim, on za korisnike predstavlja interesantnu zamenu za grafički editor.

Vintage Shot (primer fotografije).

(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG

ISO podešavanja su takođe interesantna – dok je maksimalna vrednost podešena na 1600, u većini situacija telefon pokušava da koristi najniža moguća podešavanja (50) koja su mnogo prikladnija za situacije sa slabim osvetljenjem (kod snimanja bez blica). Pogledajte naše snimke za sva ISO podešavanja:

(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG

Ovde se nalazi i nekoliko snimaka sa ISO400 i ISO1600 - pretpostavljam da nivo šuma govori više od reči.

(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG

Približavanje i udaljavanje se vrši pomoću tastera za kontrolu jačine zvuka – prikaz se lagano menja, što je odlična stvar. Telefon se isporučuje sa x4 digitalnim zumom, što je dovoljno za većinu potreba običnih korisnika a rezultati odlično izgledaju na ekranu uređaja. Osim toga, uvećane fotografije ne gube na svom kvalitetu čak ni na ekranu računara – čak se može reći da je digitalni zum modela PIXON12 veoma blizu optičkom zumu po pitanju kvaliteta (možete se i sami uveriti).

(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG

Sada ćemo pokazati zašto su sočiva kamere i njihov kvalitet broj jedan u celoj priči: niže možete videti kratko upoređivanje između PIXON12 i donekle zastarelog ali i dalje veoma dobrog Canon IXUS 750 (7MP matrica). Kao što možete videti, IXUS 750 je bolji u smislu oštrine slike i kvaliteta ali PIXON12 je tu odmah iza njega.

Samsung PIXON12 Canon IXUS 750
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3072x2304, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Zatim sam uzeo najjeftiniji i najmanje sofisticiran 8MP modul kamere koji postoji (telefon Sony Ericsson W995) i uporedio ga sa PIXON12. Kao što ste pretpostavili PIXON12 je bio superiorniji u svakom pogledu, što je i bilo za očekivati.

Samsung PIXON12 Sony Ericsson W995
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Da bismo izbegli neosnovane kritike po pitanju nedostatka poređenja između PIXON12 i Sony Ericsson Satio, moramo reći da postoje dva razloga zašto primerci fotografija snimljenih sa oba telefona nisu ovde obuhvaćeni. Prvo, iako je rad na razvoju modela Satio gotov, nismo imali dostupnu finalnu verziju firmware-a, što veliki broj ljubitelja ovog brenda može shvatiti na različite načine. Drugi razlog je to što Sony Ericsson nije bio posebno raspoložen po pitanju takvog upoređivanja tako da smo odradili samo jedan deo i samo zbog toga ćemo nešto kasnije objaviti kompletno poređenje između PIXON12 i Satio.

Ali pre nego što pređemo na ostale primere fotografija, dozvolite mi da pobliže obradim Smart Auto režim koji je debitovao na ovom telefonu. Šta je to toliko specijalno vezano za ovaj režim? On vas spašava potrebe da birate koji režim fotografisanja da odaberete – kamera analizira okruženje i bira režim koji najviše odgovara bez vaše pomoći. Ovu karakteristiku smo isprobali kroz brojne testove i ona se u njima veoma dobro pokazala. Ipak, ne preporučujem ovu karakteristiku onima koji će slike koje kreiraju editovati na PC-ju jer ona značajno narušava prirodne boje.

Takođe, Smart Auto režim omogućava da odaberete na ekranu objekte koje želite da kamera fokusira. Iako je teško bilo koga impresionirati ovom karakteristikom u današnje vreme, Samsung ju je podigao na jedan novi nivo. Sa modelom Samsung PIXON12, ne samo da možete da odaberete objekte koje želite da fokusirate već kamera ostaje fokusirana na njih i ukoliko počnete da se krećete. Možete da pokušate da iskoristite ovu karakteristiku na nekom sportskom događaju.

Smart Auto takođe karakteriše Smart Flash, koja automatski podešava režim blica koji najviše odgovara. Za razliku od ostalih analogija, Smart Flash bira najbolji režim koji redukuje efekte crvenih očiju i odabira odgovarajuću snagu blica kada se koristi ksenonski blic telefona a da ne dođe po prekomernog osvetljavanja najbližih objekata.

Telefon je opremljen sledećim režimima:

  • Portrait
  • Landscape
  • Sports
  • Party/Indoor
  • Beach/Snow
  • Sunset
  • Dawn
  • Night shot
  • Against light
  • Firework
  • Text
  • Fall Colour
  • Candelight

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Daylight
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Cloudy

Efekti:

  • Black and white
  • Sepia
  • Negative
  • Antique
  • Sharpen

Plus ovde se nalaze i makro režim te karakteristika detektovanja treptanja koja korisniku ponudi da snimi još jednu fotografiju ukoliko se ustanovi da je na onoj koja je upravo snimljena neko od osoba koje su fotografisane trepnuo.

Document režim

Korišćenjem menija podešavanja možete odabrati specijalni režim za snimanje tekstualnih fragmenata iako verovatno nikada nećete ovu karakteristiku koristiti jer Auto režim modela PIXON12 odrađuje odličan posao podešavajući sve opcije i podešavanja za kristalno jasne snimke.

Samsung PIXON12 Samsung i8910 HD
(+) Uvećaj, 3000x4000, JPEG (+) Uvećaj, 2448x3264, JPEG

Panorama snimak

Panorama režim modela PIXON12 je vredan pomena ne samo zbog rezolucije slika koji nudi već je i idealan način za slikanje panoramskih fotografija. U suštini sve što je potrebno da uradite je da snimite prvu fotografiju i zatim da počnete da pomerate kameru sa leva na desno – PIXON12 će automatski pokretati okidač u roku od jedne sekunde tri puta i zatim sva četiri snimka spojiti u jedan. Iako je veoma zgodno što postoji softversko rešenje koje kompletan posao radi umesto vas, ranije pomenuta ograničenja po pitanju rezolucije će pokvariti kompletan rezultat.

Blic

Blic kamere modela PIXON12 se ponašao veoma dobro tokom naših testova, plus činjenica da kamera ovog telefona poseduje LED blic uz ksenonski modul nam govori da su svi režimi fotografisanja pokriveni.

(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG

Samsung PIXON12 vs Samsung i8910 HD

Svi znaju da Samsung i8910 HD nudi najbolje senzore na tržištu i normalno ga koristimo kao benchmark kada testriamo druge telefone koji poseduju 8MP senzor. Međutim, dobitnički niz ovog telefona je od danas prekinut. Prethodni PIXON uređaj kompanije Samsung PIXON8 nije mogao da se meri sa ovim modelom obzirom da je kvalitet fotografija koji je on obezbeđivao više bio u liniji sa kvalitetom koji je obezbeđivao Sony Ericsson C905.

Slike nastale modelom PIXON12 su prirodnije i ne toliko prezasićenih boja, obzirom da je ovim aspektom rukovano od strane drugačijeg softvera za obradu fotografija; ipak, u pitanju je više stvar subjektivnog mišljenja. Meni lično se više sviđaju fotografije nastale kamerom modela i8910 HD, iako PIXON12 sasvim sigurno osvaja neke pobedničke poene zahvaljujući kameri širokog ugla. Kada su u pitanju detalji, ova dva modela su manje više slična – PIXON12 ne pati od prevelikog broja megapiksela na ovom polju. Međutim kada snimate u uslovima lošeg osveltjenja, HD postiže bolje rezultate možda pre svega zbog superiornije foto osetljivosti.

Primeri fotografija snimljeni na otvorenom.

Samsung PIXON12 Samsung i8910 HD
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Makro snimci. U zatvorenom.

Samsung PIXON12 Samsung i8910 HD
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Podzemna železnica. Bez blica.

Samsung PIXON12 Samsung i8910 HD
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 4000x3000, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Noćni snimci.

Samsung PIXON12 Samsung i8910 HD
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Video

Telefon snima video sadržaje u mpeg4 formatu (takođe, u meniju podešavanja dostupna je opcija i za isključenje zvuka pri snimanju). Sva podešavanja koja ovde postoje se ne razlikuju preterano od onih koja su dostupna za snmanje pojedinačnih snimaka izuzev kada su u pitanju nove rezolucije kao i veliki broj efekata. Maksimalna rezolucija za snimanje video sadržaja je 720x480 piksela pri 30fps dok su korisnicima na raspolaganju i 640x480 pri 30fps odnosno QVGA rezolucija pri 120fps. Pi pitanju kvaliteta video snimaka može se reći da je PIXON12 pristojno rešenje kada su u pitanju moderni standardi.

Zaključak

Tvrdnja kompanije da je PIXON12 prvi telefon sa 12MP kamerom na svetu je potpuno tačna – istina je da je Sony Ericsson u februaru najavio model Sony Ericsson IDOU, koji je sada poznat kao Satio, ali ovaj uređaj se na policama prodavnica neće pojaviti pre početka oktobra i to samo na određenim tržištima. Obzirom na to da se dostupnost modela PIXON na pojedinim tržištima Evrope očekuje već u avgustu, tvrdnja je potpuno jasna. Takođe treba se setiti da je slična situacija bila i sa modelima PIXON8 i Sony Ericsson C905, kada je C905 zakasnio nekoliko nedelja u odnosu na model kompanije Samsung.

Još jedan važan detalj koji treba pomenuti je da glavni proizvod kompanije Sony Ericsson kada su u pitanju telefoni namenjeni fotografisanju se već može smatrati staromodnim po pitanju podešavanja – on ne donosi ništa novo (njegova Smile Shutter karakteristika se ne može okvalifikovati kao inovativna). Istovremeno, Samsung je na ovom polju odradio ogroman posao a sve karakteristike koje se postarao da implementira u model PIXON12 će ranije ili kasnije naći svoje mesto i na drugim telefonima ove kompanije. Sa svojim Beauty i Smart Auto režimima Samsung je jedan korak ispred svih trenutno dostupnih telefona, odnosno čak i onih koji tek treba da budu izdati. Činjenica koja Samsung-u omogućava da bude ispred ostalih proizvođača po ovom pitanju je mogućnost inženjera kompanije da imaju potpun doživljaj onoga što nudi odeljak ove kompanije posvećen digitalnim foto-aparatima to je nešto što drugi proizvođači telefona ne mogu da priušte.

Oni koji žele da kupe jedan od najmoćnijih telefona sa kamerom koji se trenutno može naći, teško da će moći da pronađu alternativu modelu PIXON12 u bližoj budućnosti. Pored toga njegova kamera će veoma dobro služiti i one koji žele da se igraju razim podešavanjima kada je u pitanju fotografisanje ali i onima koji jednostavno žele da pritisnu taster okidača i snime fotografiju pristojnog kvliteta. Lično, smatram da su slike koje snimaju modeli PIXON12 i i8910HD vrlo slične po pitanju kvaliteta. Dok mi se dopadaju bojama bogate fotografije modela HD, PIXON12 ni u kom slučaju neće razočarati po pitanju detalja i drugih aspekata. Ustvari zaista je teško napraviti izbor između ova dva telefona naročito ukoliko se ima u vidu da drugi proizvođači telefona ne mogu da ponude slično rešenje. Na primer, dok Nokia N86 je pristojan telefon kada se sve uzme u obzir sa dobrom kamerom ona i dalje ne može da se meri sa modelima i8910 HD i PIXON12 po pitanju kamere. A Sony Ericsson ni ne želim da pominjem u ovom društvu.

Pre dve godine, ono što danas donosi PIXON12 je moglo da se očekuje samo od strane Sony Ericssona. Ipak, situacija se promenila, a Samsung je preuzeo vođstvo kada su u pitanju inovacije i svi su izgledi da neće odstupiti sa svoje pozicije u bliskoj budućnosti.

Meni, korisnički interfejs

PIXON12 koristi Touch Wiz II korisnički interfejs, koji je potpuno isti kao onaj koji postoji kod modela Jet, sa jedinom razlikom u tome što možete pomerati prečice po glavnom meniju i sortirati ih plus, što poseduje Media Browser koji nudi nove načine za pregled slika i video klipova. I prirodno, PIXON12 ne omogućava navigaciju menijem u vidu okretanje kocke i ne omogućava na gestovima baziranu navigaciju.

Dok je telefon u režimu mirovanja, osnova ekrana je zauzeta barom koji sadrži četiri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika, aplikacije za slanje poruka i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da PIXON12 izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

  • Naziv operatera
  • Datum i vreme
  • Analogni časovnik
  • Digitalni časovnik
  • Svetsko vreme (za odabrnai grad)
  • Kontrole plejera
  • Radio kontrole
  • Album sa thumbnail-ovima (moežte takođe vršiti skrolovanje kroz slike)
  • Prečice za igre
  • Događaji (propušteni pozivi, SMS)
  • Podsetnik rođendana
  • Menjač profila
  • Pet omiljenih kontakata – možete ih pozvati ili poslati SMS, sve jednim dodirom
  • Ogledalo – koristi kameru sa prednje strane da pokaže šta se događa na ekranu
  • Google pretraga
  • Brz pristup Samsung klubu za zabavu
  • Alarm časovnici
  • AccuWeather prognoza - nešto slično se može pronaći među vizuelnim efektima modela HTC Touch Diamond
  • Stop pušenju - broji koliko dana niste zapalili cigaretu
  • Stop kilogramima – broji koliko dana ste bili na dijeti
  • Widget uploader

Lako je utvrditi da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem koje postoji kod modela PIXON12 u ovom odeljku - fizičkom veličinom njegovog ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja.

PIXON12 poseduje gotovo dvadeset widget-a, zajedno sa menadžerom za preuzimanje koji omogućava korisnicima da preuzmu nove sa Samsung-ovog web sajta. Nema potrebe reći da drugi proizvođači telefona ne mogu ponuditi ništa, čak ni daljinskim putem što je ovako fleksibilno kao početni ekran modela Samsung PIXON12.

Postoje tri ekrana koja su omogućena za popunjavanje sa widgetima. Ove ekrane možete menajti prevlačenjem prsta preko ekrana.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana. Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu. Ukoliko je telefon otovren korisnik može d akoristi hardverske tastere. U suprotnom jedini način upravljanja modelom PIXON12 je preko tastature na ekranu.

Glavni meni je smešten na tri ekrana koje ćete morati listati za kretanje kroz njega.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje 12 tastera sa velikim brojem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. Pored ovoga telefon poseduje QWERTY tastaturu čija upotreba je više nego lako čak i korišćenjem jedne ruke.

Još jedna stvar koja je prošla kroz veliko prerađivanje je predvidivi unos teksta T9. Možete ga omogućiti i za numberpad i thumbboard samo jednim dodirom. Dobra stvar kod modela PIXON12 je što pokušava da pretpostavi koja slova ili reči ćete uneti sledeće pa samim tim olakšava odabir reči jednostavnim dodirom na njih.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana.

Još jedna oblast u kojoj je PIXON12 unapređen u odnosu na svoje prethodnike je skrolovanje - prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo, slično kao u galeriji.

Multitasking. Način na koji je multitasking funkcionalnost implementirana u model PIXON12 nije neobičan – pritisak sa zadržavanjem centralnog tastera će pozvati listu svih trenutno pokrenutih aplikacija, omogućavajući da vršite prebacivanje između njih (one mogu da budu prikazane kao thumbnail-ovi ili u 3D meniju). Ovakav pristup vam omogućava da zatvorite sve aplikacije ili samo neke. Jedino ograničenje koje ovde imamo je to što pretraživač i kamera modela PIXON12 ne mogu da rade istovremeno. Sve trenutno pokrenute aplikacije su označene krugom u meniju što je slično načinu koji možemo videti kod S60 modela.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Sa leve strane se nalazi prečica koja omogućava skrolovanje na dole do slova koje vam je potrebno. Padajuća lista u gornjem desnom uglu omogućava sortiranje liste prema tipu unosa - kontakti, grupe ili omiljeni.

Jedini pogled koji je dostupan za telefonski imenik je jednostavna lista sa nazivima kontakata - nećete biti u mogućnosti da pretražujete dodeljene slike ili brojeve telefona već ćete za ovu karakteristiku morati da uđete u detaljniji pogled.

Možete dodeliti bilo koju sliku, fotografiju ili video klip kao caller ID. Svaki unos može sadržati do 5 telefonskih brojeva različtih tipova (mobilni, u kancelariji, kod kuće, fax i drugi). Jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti). Sva polja su prilagodljiva.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Sada se vraćamo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 2000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 2000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom PIXON12, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati dvanaest brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Dnevnik poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva, SMS poruka i emailova (do 90 unosa maksimalno) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip događaja. Po mom mišljenju uključivanje email-ova čini listu težom za praćenje ukoliko primate desetine pisama svakog sata, što će sve ostale događaje potisnuti na kraj liste.

Možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. Datum i vreme poziva se mogu videti u proširenom pogledu. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za određene brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Postoji zasebna lista za poslate poruke.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom Samsung PIXON12 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 1MB, ili da pošalje fajl koji je veći od 1MB. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. PIXON12 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

Takođe, PIXON12 karakteriše čarobnjak za povezivanje za aplikaciju pošte koji vam omogućava kretanje kroz osnovne opcije i podešavanja.

Planer

U memoriju telefona možete uneti po 300 događaja jednog tipa – sastanak. Takođe, moguće je uneti i 100 događaja jednog drugog tipa - "godišnjica". Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Na žalost nije moguće pokrenuti podešavanje kalendara pritiskom na određeni datum u kalendaru; plus telefon ne pokazuje stablo dolazećih događaja za bilo koji nastupajući odabrani dan u mesečnom pogledu zbog male dijagonale ekrana.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Zadaci - lista zadataka koja vam omogućava da podesite različite prioritete i podesite alarme za do 100 zadataka.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator – on deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - više nego dovoljno za kalkulator na mobilnom uređaju.

Uz pomoć konvertora – možete raditi sa različitim mernim jedinicama i brojnim valutama.

Aplikacije

FM-radio. Možete da uskladištite do 99 radio stanica u memoriju telefona. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS funkcija modela Samsung M8910 PIXON12 ne prikazuje samo naziv stanice već i druge informacije vezane za stanicu. Pored toga, telefon omogućava snimanje programa radio stanica na internu memoriju uređaja.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.Na žalost, telefon ne može da snima telefonske razgovore.

Brojač i Štoperica su uobičajeni i ne nude naročite karakteristike.

Bluetooth.. Kada je u pitanju izgled ove aplikacije, ona je temeljno prerađena kod modela PIXON12 - sada možete videti mapu uređaja (kao što je slučaj kod nekih bežičnih menadžera na desktopu računara) ili možete odabrati opciju da vidite listu uređaja. Kada je u pitanju Bluetooth povezivanje, PIXON12 karakterišu specifikacije koji vas neće razočarati.

Igre.. PIXON12 podržava multitasking kada su Java aplikacije u pitanju što znači da možete da pokrenete više programa, minimizujete ih i vratite na ekran kada god vam je volja. Dostupne igre zavise od tržišta.

Communities (Ranije poznata kao Share Pix) – Ova alatka će uskoro postati deo osnovnog paketa karakteristika kod većine Samsung brendiranih telefona. On omogućava podešavanje naloga na jednom od servisa za razmenu fotografija tako da je moguće podesiti telefon da šalje sve vaše slike na određeni servis bez ikakve intervencije korisnika.

Google. Ovu stavku menija karakterišu Google pretraga, Gmail i Google Maps aplikacije. Počećemo od poslednje - nema ničeg naročitog kod verzije Google Maps koja je implementirana u model PIXON12, ali ekran dužine dijagonale 3.2’’ ovog uređaja čini skrolovanje mapama interesantnim doživljajem. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog i prikaza ulica, mada satelitske slike mi izgledaju prilično grubo kada se porede sa onima koje nudi ostali telefoni koji imaju ovu mogućnost. Telefon je pogodio našu lokaciju preko mobilne mreže bez ikakvih problema, tako da nemamo zamerki po pitanju ovog odeljka.

Pretraživač. Samsung PIXON12 je jedan od prvih Samsung uređaja koji koristi Samsung Mobile 1.0 pretraživač, koji je sličan pretraživačima koji postoje u Nokia i Apple modleima. Razlike u odnosu na stari NetFront su velike – ukoliko se samo budemo držali osnovnih karakteristika moramo reći da je Samsung dodao mnoštvo jedinstvenih karakteristika. Na primer, pretraživač sada omogućava korisniku da podesi jačinu osvetljenja ekrana bez napuštanja apliakcije (što je odlična opcija ukoliko se desi da vršite pretraživanje neke internet stranice dok ste na otvorenom). Pored navedenog, pretraživač podržava Flash, što znači da ne biste trebali da imate problema sa prikazivanjem nijedne internet stranice. Takođe, među karakteristikama je i filter za blokiranje banera tako da možete biti uvereni da će ovaj pretraživač da vam omogući pravo uživanje surfovanja po internetu. Napomenuću da smo ovu karakteristiku isprobali na nekoliko sajtova i mogu reći da je prilično efikasna.

Između ostalog, pretraživač podržava Java Script, skaliranje fontova (tri tipa fonta), pretraživanje korišćenjem tabova kao i potpuno podržanu pretragu. Sve u svemu, u pitanju je jedan veoma brz i lak za korišćenje pretraživač iako je i dalje inferioran u onaj koji postoji kod Apple iPhone modela, ali moram reći da je u liniji sa pretraživačima koje Nokia implementira u svoje telefone bazirane na S60 platformi. U svakom slučaju u pitanju je korak u pravom smeru za Samsung – videćemo koliko brzo će kompanija razvijati ovaj pretraživač, ali po onome što danas vidimo u pitanju je jedno od najboljih rešenja za ovakav tip telefona. Pored toga sada su RSS postali integralni deo pretraživača.

Dok upload-ujete feed-ove sa vestima, Samsung PIXON12 može upload-ovati tekst kao i video i audio fajlove pri čemu možete podesiti ograničenje po pitanju veličine (po podrazumevanom podešavanju to je 5Mb po fajlu). Na žalost nije dostupna opcija prema kojoj ćete moći da zadate raspored uplaod-ovanja tako da ćete morati manuelno da ih osvežavate svaki put kada vam je potrebna neka nova informacija.

Alarm časovnik

Možete podesiti koliko god želite alarm časovnika jednim dodirom ili omogućiti/onemogućiti one koji su već kreirani. Svaki alarm je u potpunosti prilagodljiv - možete odabrati bilo koji dan želite za alarm i takođe koristiti melodiju po svom izboru.

Menadžer fajlova (My files)

Ova funkcija omogućava da pretražujete tipove fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji preuzeti fajl se skladišti ovde. Nedostatak funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati koliki god želite broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Uobičajeno ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Za model Samsung PIXON12 nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. PIXON12 se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

PIXON12 se isporučuje sa nekoliko prethodno instaliranih tema koje su u suštini različite kolor šeme za menije. Međutim, one omogućavaju korisniku da odaberu pozadinske slike ne samo za početni ekran u režimu mirovanja već i za glavni meni.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik takođe može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

PIXON12 podržava TV izlaz.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

MP3-plejer

Samsung PIXON12 se isporučuje sa tipičnom najnovijom generacijom Samsung plejera. Barem tako izgleda plejer implementiran u ovaj uređaj.Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Model PIXON12 poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. Filteri mogu da budu editovani u meniju Settings (pa će uzimati u obzir neke od primenjenih opcija). Samsung PIXON12 poseduje i podršku za Album Arts. Ukoliko okrenete telefon ulazite u Cover Flow režim koji je sličan režimu koji posotji kod Apple iPhone uređaja.

Slušalice koje se isporučuju sa ovim telefonom karakteriše 3.5mm audio priključak za povezivanje sa prilagodljivim slušalicama, ali i one zvuče sasvim dobro. Kada se sve sabere i oduzme na muzičkom planu Samsung PIXON je u liniji sa Sony Ericsson Walkman baziranim ponudama (deluje nekako bolje po pitanju kvaliteta u odnosu na Nokia XpressMusuc telefone, ali u isto vreme ne može ni da se poredi sa Nokia-om N97). Kada se nalazite na ekranu režima mirovanja, ukoliko je plejer minimizovan videćete njegove kontrole i naziv numere koja se reprodukuje na ekranu.

U režimu reprodukcije preko zvučnika, zvuk koji isporučuje PIXON12 je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada i dalje nije preterano prigušen

Find Music (prethodno poznata kao Music Recognition) – alternativa funkciji Track ID kompanije Sony Ericsson. Suština ovog servisa je su sledećem: snimite kratak klip iz neke muzičke numere koja vam se svidi dok vam telefon pronađe naziv izvođača i numere.

Picsel Viewer, Photobrowser, navigacija

Ukratko, Picsel Viewer je aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je njena brzina pa za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Photobrowser. . Još jedan način za pregled fotografija. Ovaj pretraživač vrši filtriranje prema datumu, bojama itd. Plus on omogućava pregled fotografija naginjanjem telefona; takođe, dostupni su slide show režim i ugrađeni editor slika.

Media browser. Sortira slike prema tagovima, datumu i nudi novi način za pregled galerije.

Navigacija. Za funkciju navigacije Samsung PIXON12 koristi Navifon-ovu aplikaciju koja je standardna navigaciona aplikacija koja nudi navođenje skretanje za skretanjem, pri čemu je još karakteriše i glasovna navigacija. Iako ova aplikacija nudi osnovnu pokrivenost kada su u pitanju karakteristike ona nije naročito interesantna – sumnjam da će veliki broj korisnika odlučiti se da instalira kompletnu verziju aplikacije a isto tako sumnjam da je i korisnicima koji će kupiti ovaj telefon navigacija jedan od primarnih fokusa.

Foto kontakti. Ovaj meni još jedan način za pozivanje brojeva telefona - u osnovi dodajete slike i povezujete ih sa određenim kontaktima. Ova aplikacija se može pozvati sa početnog ekrana telefona i jasno je inspirisana korisničkim interfejsom koji je implementiran na HTC telefonima.

Video editor. U pitanju je editor koji je standardna ponuda kompanije Samsung- omogućava vam da dodeljujete zvuk, video ili prevode. Ništa naročito korisno.

Dynamic Canvas. Jednostavni editor slika koji vam omogućava da sačuvate flash slike koje pokazuju koje ste sve poteze napravili tokom njihovog crtanja.

Sinhronizacija. PIXON12 podržava novi PC Studio, što znači da omogućava korisniku da izvrši efektivnu sinhornizaciju gotovo svih sadržaja koje poseduje na telefonu sa personalnim računarom. Plus ova aplikacija poseduje podršku za Microsoft Exchange.

Utisci

Zadovoljni smo kvalitetom prijema modela PIXON12, iako se ne razlikuje mnogo od ostalih telefona u svojoj klasi. Jačina melodije zvona je prosečna a čak smo neke pozive i propustili kada je telefon bio u torbi. Vibracija nije ništa posebno budući uopšte nije promenjena u odnosu na S8000.

Telefon nema stereo zvučnike, iako ne smatram da je to veliki nedostatak – melodije zvona modela PIXON12 su dovoljno glasne a što se tiče doživljaja gledanja video sadržaja ni on nije bio nimalo problematičan. TouchWiz II korisnički interfejs je definitivno jedna od najjačih strana ovog telefona, kao i činjenica da koristi hardversku platformu na kojoj je baziran i model Jet (procesor radnog takta 800MHz kao i 1GB sistemske memorije), što ga čini dovoljno brzim i omogućava recimo čuvanje fotografije u roku od jedne sekunde.

PIXON12 poseduje veoma dobar ekran kao i opciju koja omogućava da gledate video sadržaje bez potrebe da ih konvertujete. Na žalost, on ne poseduje 3.5mm audio priključak, ali i dalje možete da stavite neke od svojih omiljenih slušalica preko para slušalica koje se isporučuju u prodajnom pakovanju. Kada je u pitanju kvalitet moramo reći da je on iznad proseka i da će se svakako svideti korisnicima koji ne traže specifično muzička rešenja. Pored toga, više nego prijatno smo iznenađeni kvalitetom zvuka modela PIXON12 koji je među najfinijima koje smo imali prilike da čujemo, čak i među telefonima namenjenim slušanju muzike. Za korisnike koji traže do-it-all uređaj sa neparalelnom kamerom, Samsung PIXON12 je uređaj koji će im se definitivno svideti. Po mom mišljenju treba da se odlučite kakvu platformu biste želeli da koristite – ukoliko vam se dopadaju Samsung-ov operativni sistem i Java aplikacije onda biste svakako trebali da razmotrite PIXON12. U suštini ovaj telefon ima manje više sve čim ga uključite: video plejer, čitač dokumenata, pretraživač. Ukoliko pak tražite dosta igara i aplikacije drugih proizvođača onda je Samsung i8910 HD sa svojom 8MP kamerom, i mnogo većim ekranom nego što su oni koji karakterišu modele bazirane na S60 platformi, možda bolja ponuda za vas (jedina stvar koja govori protiv ovog modela je lošija ergonomija kamere, ali će vas multimedijalni odeljak očarati). Razlika u ceni između ova dva modela je neznatna, PIXON12 će biti jeftiniji nekih 10% u odnosu na Samsung i8910 HD.

Imajući u vidu da ne postoji naročito veliki broj telefona sa 12MP kamerom, onda kao konkurenciju ovom uređaju treba pomenuti Sony Ericsson Satio - S60 smart telefon. Kada se posmatra kvalitet fotografija, Satio nudi veoma sličan kvalitet fotografija i uporedivu ergonomiju, ali manje podešavanja. Iako će najverovantije generisati relativno dobru prodaju, Satio neće moći da nadmaši PIXON12 iz prostog razloga što će na tržište stići kasnije. Jedina šansa za tako nešto bi bila da se cena modela Satio snizi za nekih 20% što je nemoguće.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024