Curve 8520 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Blackberry Curve 8520
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Curve 8520. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Curve 8520 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela BlackBerry 8520 Curve

Svaki Blackberry smart telefon je prvo poslovni alat. Kompanija RIM nudi modele za pozivanje, slanje SMS-a, planiranje vaših aktivnosti i rad sa elektronskom poštom bez upotrebe softvera treće strane. Istovremeno, većina telefona može da uradi ovo isto, a oni koji su spremni da plate premium cenu za Blackberry telefone moraju znati za šta plaćaju.

U ovom pregledu posmatraćemo i svakodnevne karakteristike koje su tipične za sve telefone i smart telefone kao i BlackBerry Internet Service koji je dostupan ekskluzivno za vlasnike BlackBerry rešenja.

Model u pitanju (8520) nije nov i predstavljen je u leto 2009 godine. Relativno pristupačna cena i BlackBerry OS čine model 8520 Curve zgodnim poslovnim rešenjem i za 2011 godinu.

Odmah želim da naglasim da moj primerak nije posedovao prodajno pakovanje kao i da je posedovao verziju firmware-a 4.6 koju sam odmah ažurirao na 5.0. Možete pročitati i obe verzije operativnog sistema na našem sajtu. Neke stvari su ponovljene ovde ali i dalje je vredno pročitati test da biste dobili jasniju sliku o ovom operativnom sistemu.

Dizajn

Telo telefona je predominantno napravljeno od sjajne plastike. Strane i delovi poklopca zadnje strane su gumirani. Izrada odiše kvalitetom bez ikakvog olabavljivanja delova ili škriputavih zvukova. Telefon dobro staje u ruku i ne izgleda kao da može da isklizne iz nje. Ekran je zaštićen plastikom koja je otporna na ogrebotine iako se može lako saviti. Sjasjni elementi se brzo prljaju i prekriveni su otiscima prstiju.

Model koji sam ja testirao je bio crne boje ali su dostupne i verzije u sivoj, ljubičastoj, crvenoj i beloj boji.

Dimenzije modela BlackBerry 8520 Curve su 109 x 60 x 13.9 mm uz težinu od 105 grama. Smart telefon odaje utisak težine. Definitivno u pitanju nije igračka.

Sa prednje strane se nalaze ekran, tastatura, zvučnik prekriven rešetkom kao i senzor/indikator osvetljenosti koji je sa desne strane.

TFT ekran ovog uređaja karakteriše rezolucija od 320 x 240 piksela. Ekran ostaje vidljiv uprkos izlaganjima sunčevim zracima. Nema ništa psoebno da se kaže o ekranu sem da poseduje pristojne uglove vidljivosti.

Sada ćemo detaljnije pogledati tastaturu. U njenoj gornjoj sekciji se nalaze sivi i crveni tasteri, Blackberry multifunkcionalni taster, Return taster kao i optički trackpad u sredini. Donjim delom tastature dominira potpuna QWERTY tastatura na kojoj postoji 35 tastera. Moj primerak je imao ćirilična slova, ali zvanični model izgleda drugačije. Tastatura je ravnomerno osvetljena belim pozadinskim osvetljenjem.

Optički trackpad zahteva vreme da se na njega naviknete ali nakon što ga usvojite nudi zgodno kontrolisanje funkcija telefona. Skrolovanje i navigacija menijem su laki.

Sa leve strane smart telefona nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice, microUSB port za sinhronizaciju i punjenje a pored njega i taster za glasovno pozivanje. Sa donje strane možemo videti rupicu mikrofona, dok se sa desne strane nalazi taster kamere kao i taster za kontrolu jačine zvuka i zumiranje. Sa gornje strane se nalaze taster za vraćanje unazad u okviru plejera, multifunkcionalni taster (aktiviranje plejera; dugački pritisak blokira tastaturu, dok kratki pritisak u režimu plejera pauzira reprodukciju) kao i handsfree zvučnik. Taster kamere i glasovnog pozivanja se mogu prilagoditi.

Sa zadnje strane uređaja se nalazi poklopac baterije kao i modul kamere. Ispod poklopca baterije je mesto za microSD i SIM kartice. MicroSD kartica se može izmeniti bez isključivanja samog uređaja.

Početni ekran

Interfejs BlackBerry modela je istinski minimalistički. Postoje samo dve teme – Zen (šest ikona u dnu) i Today (ekran pokazuje informacije o mail porukama, SMS-u i događajima u kalendaru). U gornjoj zoni ekrana možemo videti datum, vreme, indkator nivoa napunjenosti baterije koji karakteriše pet nivoa, signal mreže i nepročitane poruke. Pored toga možete promeniti režime melodija zvona premeštanjem kursora u odnosu na ikonu zvučnika.

Sledeći režimi su dostupni: normal, loud, medium, vibro only, calls only, all alerts disabled. Signali su podesivi i mogu biti prilagođeni specifičnom kontaktu. Profili se mogu editovati.

Ukoliko pritisnete i zadržite BlackBerry taster (na levo od track pada) prikazaće vam se aktivne aplikacije sa opcijom za kretanje među njima.

Glavni meni je grafički sa mogućnošću kreiranja direktorijuma i pomeranja prečica u njemu. Sada ćemo opisati glavne karakteristike modela bez velikog ulaska u detalje.

Telefon

Karakteristika pozivanja je laka za korišćenje. Kratkim pritiskom zelenog tastera otvara vam se lista poslednjih poziva, dok dugim pritiskom se otvara adresar. Zahvaljujući track padu navigacija je veoma laka. Pored toga možete koristiti i pretragu. Počnite sa unosom slova i pozivi će se filtrirati u skladu sa ovim.

Lista poziva je bogata karakteristikama – nezavisno od strandardnih poziva, SMS i MMS poruka, možete da pristupite istoriji poziva i beleškama, odaberete prečice za brzo pozivanje i dodelite ličnu melodiju određenom kontaktu. Broj telefona se može obrisati zajedno sa istorijom poziva.

Kada vršite pozivanje, informacija o osobi koju pozivate se pojavljuje zajedno sa slikom (ukoliko su dodeljeni kontaktu). Na žalost, veličina slova je ograničena. Isto se dešava i tokom dolaznog poziva.

Kvalitet poziva je visok sa glasnim melodijama zvona i osetljivom vibracijom. Ovde nema nikakvih problema. BlackBerry iznenađuje svojom reporodukcijom glasa jer sagovornika možete čuti glasno i dobiti jedinstvene karakteristike glasa. Zvuči kao Skype, ali je u pitanju samo GSM telefon. 3G nije dostupna.

Mail

Nezavisno od smart telefona imao sam SIM kartcu sa aktiviranim BlackBerry Internet Service (BIS). Preko interfejsa sa mog kućnog PC-ja sam povezao svoje prijemno sanduče sa BIS nalogom i za nekoliko minuta poruke su počele da stižu. Kao što je i obećano poruke su bile slane trenutno sa BlackBerry servera. Nažalost, HTML nije podržan, ali možete da otvorite priloge u Word, Excless i PowerPoint programima. Minimalno editovanje je takođe dostupno.

Prva stavka u meniju je zajednički mailbox. Zatim možete videti ikone različitih sandučića prolagođenih za dobijanje pošte.

Poštom se dobro manipuliše, ali značajno nedostaje HTML podrška.

SMS

Dolazni SMS-ovi se grupišu sa kontaktima i prikazuju kao chat u okviru Instant Messenger-a. Možete da dodajete emotikone, ali na drugim modelima oni izgledaju kao zagrade i drugi simboli.

Kalendar

Postoje mnoge karakterisitke koje su uobičajene za moderne smart telefone. Možete da prilagodite upozorenje, događaje, za jedan ili više dana unapred kao i da podesite alarm.

Pretraživač

Surfovanje Web-om je dostupno sa RIM pretraživačem koji podseća na Opera Mini. Brzina nije najbolja ali ne može se reći ni da je pretraživanje nezgodno.

Multimedija

40-50.jpg + separate block video and photo from a folder MEDIA

Kompletna sekcija menija je posvećena multimedijalnim karakteristikama. Dostupni su muzička reprodukcija, video, slike, glasovne beleške.

Pogledajmo na svaku od stavki na listi. Muzički plejer je osnovan. On nudi klasičnu reprodukciju, ponavljanje numera i nasumičnu reprodukciju. U podešavanjima smo pronašli ekvilajzer za slušalice, AudioBoost (za pojačavanje na maksimalnu jačinu). Interesantno, tokom transfera muzike na memorijsku karticu i njene naknadne relokacije na smart telefon muzika se automatski dodaje u muzičku biblioteku. Kontrole plejera su takođe korisne. Kako su one smeštene u gornjem delu smart telefona moguće je upravljati reprodukcijom bez vađenja uređaja iz džepa.

Video reprodukcija je krajnje jednostavna – u listi fajlova odaberete jednu i reprodukujete je. Za slike dostupna je galerija, ali uprkos činjenici da je za zumiranje zadužen isti taster kao i za pojačavanje jačine zvuka, zumiranje nije radilo.

Nećemo se naročito zadržavati na kvalitetu glasovnih beleški kao i na kvalitetu snimaka naročito što imate primere fotografija i videa nastalih kamerom ovog uređaja koje možete da pogledate.

Ovde ne možemo mnogo toga da kažemo obzrom da je u pitanju 2MP modul bez autofokusa koji dobro radi samo u uslovima dobrog osvetljenja. Možete zaboraviti na makro režm ili na snimanje dokumenata. Kamera je dobra samo za dodavanje slika kontaktima ili snimanje nekih zanimljivih momenata. Isto se može reći i za video snimanje – rezolucija je 320x240 piksela uz brzinu od 7 fps.

Primeri fotografija nastalih kamerom:

Primer video klipa (3gp, 0,9 mb)>>>

Mape

Ova aplikacija je veoma jednostavna – lokacije na mrežnim osnovama, pretraga adresa i navigacija tako da možete pronaći važne ustanove u gradu koji vam nije poznat kao što su bolnice, prodavnice i neka druga mesta. Mape nisu lake za korišćenje, naročito ukoliko želimo da ih koristimo za navigaciju, ali moramo biti zadovoljni što uopšte imamo mape.

Časovnik

Ovde postoji zasebna stavka menija. Kao prvo, časovnik se pojavljuje tokom punjenja, zatim imate i poseban režim časovnika kada je ekran aktivan, ali u tom slučaju ekran/pozadinsko osvetljenje ekrana se isključuju a isto važi i za indikator osvetljenja. Možete da podesite vreme, datum, alarm (opcija samo radni dani je takođe prisutna). Iz menija možete da uđete u sekcije za štopericu i tajmer.

Pomoć

Ovo je zgodna komponenta jer niko ne nosi uputstvo za upotrebu sa sobom. Ovde se nalaze saveti za osnovne funkcije uređaja. Ništa drugo specijalno ne možemo pronaći u ovoj sekciji.

Pretraga

Ozbiljan pristup ovoj karakteristici omogućava traženje fajlova u unosima u planer i elektronsku poštu između ostalog. Oduzima vreme, ali kvalitet pretrage je visok.

Ostale aplikacije

Ovde je proizvođač dao sve od sebe i zato se model isporučuje opremljen korisnim i ne toliko korisnim aplikacijama: Google Talk i BlackBerry Messenger (takođe sam instalirao i Twitter), aplikacijom za beleške (MemoPad) kao i menadžerom zadataka (Tasks), kalkulatorom, alatom za pregled MS Office dokumenata, menadžerom fajlova kao i čuvarom lozinki. Među dostupnim igrama su Arkanoid, Sudoku i Poker.

Podešavanja

U ovom odeljku postoji značajan broj stvari. Glavni čarobnjak za podešavanje manipuliše problemima vezanim za vreme i vremenske zone. Dostupni su čarobnjaci za WiFi, mail i Bluetooth. Zaseban je i menadžer za konekcije koji uključuje ili isključuje bežične module i uparuje ih sa drugim uređajima. WiFi podržava 802.11 b/g, dok Bluetooth radi dobro sa bežičnim slušalicama (OBEX, DUN i drugi profili).

U podešavanjima možete koristiti menadžer aplikacija, podešavanja za automatsku zamenu, bežične module, datum/vreme, zaštitu lozinki, izgled (uključujući fontove), melodije zvona i glasovno pozivanje. Uprkos brojnim podešavanjima koja su dostupna ovde je sve tradicionalno. Postoje interesantna rešenja u pogledu prikaza fontova.

Baterija i vreme rada

Uređaj poseduje bateriju kapaciteta 1150 mAh koja nije velika ali koliko god se ja trudio da je brzo ispraznim, ona je telefonu omogućavala barem nekoliko dana rada. U režimu mirovanja sa onemogućenim Web opcijama i retkim pozivima, baterija modela BlackBerry 8250 Curve je obezbeđvala jednu celu nedelju rada ili čak i više. Ukoliko više razgovarate i koristite Push servise ovo vreme će biti skraćeno na 3-4 dana. Dokle god je microUSB jedan od najpopularnijih priključaka uvek ćete biti u prilici da punite svoj telefon. Preko USB porta ovaj zadatak traje oko 3 sata.

Po mom mišljenju ovo je jedna od najjačih stavki ovog smart telefona.

Zaključak

Da sumiramo. Za novac kojim ćete platiti ovaj telefon dobijate dosta toga pozitivnog:

  • Kompletan BlackBerry OS 5.0
  • Kvalitetnu izradu
  • Interfejs lak za korišćenje
  • Dobro realizovani rad sa elektronskom poštom
  • QWERTY-tastaturu
  • Visok kvalitet komunikacije
  • Prilično trajanje baterije

Takođe, postoji i nekoliko nedostataka.

  • Zastareli ekran
  • Nedostatak 3G podrške
  • Slaba kamera
  • Površnost u implementaciji funkcija određenih aplikacija.

Definitvno ima mesta za unapređenja, ali nemojte zaboraviti da je ovaj teleofn predstavljen 2009 godine. Ukoliko želite da isprobate uređaje kompanije BlackBerry 8520 Curve je dobar početak. Ovaj smart telefon je veoma koristan za pozivanje, proveru pošte i rad sa dokumentima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024