KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Samsung
B5722


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-b5722-duos.shtml

Kompletan test GSM-telefona Samsung B5722 DUOS

Prodajno pakovanje:

 • Telefon
 • Punjiva Li-Ion baterija kapaciteta 1200 mAh
 • Žične stereo slušalice
 • Punjač
 • Uputstvo za upotrebu
 • USB-cable

Pozicioniranje

Liniju DUOS kompanije Samsung čine različiti modeli za svačiji ukus i džep, a kompanija je već izvršila update-ovanje određenih modela sa dve SIM kartice. Nijedan drugi proizvođač nema sličnu, uporednu liniju. Usled činjenice da je Samsung startovao aktivno ispunjavajući ovaj segment u okviru svoje kompanije očigledno je njegovo aktivno učestvovanje na ovom polju. U toku protekle godine kompanija je stvorila i ciljnu grupu koja bi kupovala telefone sa dve SIM-kartice. Update-ovani model u kategoriji pristupačnijih telefona je u potpunosti opravdan budući da je pojava dva telefona privukla veliku pažnju, međutim, i slični modeli u okviru DUOS linije su takođe bili interesantni. Veliki plus tome dodaje i činjenica da nije bilo velike konkurencije na tržištu po tom pitanju. Naravno, u obzir ne mogu biti uzeti nepoznati proizvođači telefona iz Kine a njihove telefone odlikuju ekrani osetljivi na dodir, podrška za istovremeni rad dve kartice kao i niska cena. Međutim, oni nemaju brend što samim tim dovodi do toga da ciljnu grupu korisnika ovakvih modela nikaka nije jednostavno odrediti i ona se stalno menja.

Kada uzmemo B5722 kao model, on sam po sebi ne može generisati veliku prodaju. Ovaj model, pored modela Star i druge slične ponude koja dolazi od strane kompanije Samsung, jeste logički nastavak serije i varijacija na temu. Po pitanju pozicioniranja ovog uređaja imamo situaciju u kojoj se on formalno nalazi u okviru linije DUOS ali se praktično posmatra kao varijanta jednog od telefona na dodir. Ovakav način pozicioniranja pruža mnogo veće prednosti budući da dovodi do veće prodaje umesto pokušaja da se komunikacija vrši isključivo po pitanju brenda DUOS.

Dizajn, veličina, kontrole

Sam izgled ovog modela je isti kao i kod postojećih uređaja sa senzorima koji dolaze od kompanije Samsung a dostupne su dve kolor varijante – roza i crna. U oba slučaja prednji deo je boje srebra dok boja zadnje strane uređaja može varirati.

Ukoliko model D980 DUOS može biti lako prepoznat po debljini svog kućišta, u tom slučaju B5722 koji poseduje dve SIM kartice neće biti moguće lako prepoznati po veličini telefona – 104x54.9x14.4mm a njegova težina je 106 grama i nešto je tanji. Međutim, i kada detaljno posmatrate telefon, aparat izgleda potpuno isto po pitanju dimenzija sa svim ostalim aparatima osetljivim na dodir.

Sa leve strane telefona nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, konektor interfejsa komppanije Samsung koji služi za povezivanje punjača i slušalica. Sa desne strane se nalazi taster kamere kao i taster za prebacivanje između SIM kartica koje koristite. Sa zadnje strane je vidljivo 3.2MP sočivo kamere kao i LED blic.

Kvalitet izrade ovog uređaja nije kod nas izazvao nikakve negativne reakcije.

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (dijagonale 2.4” 39x54mm) koji može da prikaže 262.144 boje. Svi podaci se unose preko ekrana osetljivog na dodir koji je izrađen korišćenjem kapacitivne tehnologije. Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive. Ekran može da prikaže 5 tekstualnih i 3 servisne linije ali u nekim režimima je moguće i prikazivanje 12 tekstualnih linija. Slova su veoma velika i odlično čitljiva.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1200mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 400 sati rada u režimu mirovanja i 4.5 časa razgovora. Prilikom testiranja uređaj je uspeo da obezbedi prosečno 2 dana rada pri prosečnom opterećenju koje obuhvata dva časa razgovora, desetak poruka kao i minimalnu proveru elektronske pošte i slušanje muzike. Oni koji koriste telefon više će morati da pune njegovu bateriju svakodnevno. Vreme koje je potrebno da se baterija ovog uređaja napuni je 2.5 časa.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluetooth 2.0 je dostupan. Upravljanje slušalicama se izvodi bez ikakvih probema.

USB-povezivanje. U meniju možete odabrati jedan od dostupna tri režima rada: Samsung PC Studio, Mass Storage, Printer.

Dok se nalazi u USB Mass Stroage režimu, uređaj se prikazuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem ikakvih dodatnih drivera, tako da je odmah nakon povezivanja spreman za rad. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 600Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela B5722 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je povezan preko USB konekcije uređaj puni bateriju.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 10.

Memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 35 MB ugrađene memorije. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 8GB koje se mogu menjati bez isključenja telefona. Slot kartice je smešten ispod poklopca baterije.

Telefon poseduje i menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. U podešavanjima možete odrediti koja je podrazumevana lokacija za smeštanje fajlova.

Rad sa dve SIM-kartice

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogućiti da odaberete primarnu karticu, koju ćete koristiti kao osnovnu. Kada je u pitanju model B5722 Duo slotovi SIM kartica imaju svoje oznake ali je ovo jedino važno za red po kojim će vam ih SIM menadžer predstavljati.

Kako sve ovo funkcioniše? Uključite teleofn i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2 već možete dati nazive koji vam najviše odgovaraju. U okviru ovog menadžera takođe postoji mali set ikona za svaku karticu koje su prikazane u status baru.

Kada je na ekranu telefona režim mirovanja, ekran pokazuje nazive oba operatera, pri čemu brojevi koji su označeni odgovaraju poziciji SIM kartice. Indikator jačine signala prvog operatera se nalazi u gornjem levom uglu dok je indikator signala druge kartice pomeren udesno. Pri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv.

Za razliku od prethodnih modela u Duos seriji gde možete birati profil za svaku od kartica koje su instalirane, kod modela B5722 profili se biraju na nivou telefona, što je vrsta pojednostavljenja koja je napravljena na zahtev korisnika.

U svim menijima postoji ikona podrazumevane kartice, ali i opcija d amožete odabrati drugu karticu.

Obe kartice karakteriše jednaka vrednost, pa tako možete ne samo pozivati ili slati poruke koristeći bilo koju od kartica već koristiti i GPRS/EDGE sa bilo kojom od njih bez rebootovanja telefona.

Sve liste poziva nose indikaciju sa koje kartice je poziv načinjen ili primljen. U telefonskom imeniku mogu stajati unosi sa jedne i druge kartice kao i memorije telefona.

Prisustvo dve radio jedinice zahteva dva IMEI broja, kao i što omogućava zadovoljenje svih potrebnih standarda

Kamera

Telefon poseduje 3MP kameru sa autofokusom koja obezbeđuje dobar kvalitet fotografija. Ali najbolje je da se uverite sami preko primera fotografija. Set opcija za podešavanje je standardan za telefone kompanije Samsung (uravnoteženje belog, kontrast, okviri itd).

Primeri fotografija nastalih kamerom ovog uređaja:

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Snimanje video sadržaja je moguće u rezolucijama 320x240, 176x144, 160x120 i 128x96 piksela. Kada se snimaju video sadržaji koji će se slati putem MMS poruka postoje ograničenja po pitanju trajanja snimka. Kvalitet videa je prosečan,

Primer video klipa (mp4, 1,2 mb)>>>

Meni

Ovaj model je tipičan za svoju generaciju telefona osetljivih na dodir koji stižu iz kompanije Samsung a razlike se tiču mogućnosti istovremene upotrebe dve SIM kartice.

Dok je telefon u režimu mirovanja, osnova ekrana je zauzeta barom koji sadrži tri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da B5722 DUOS izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

 • Naziv operatera - obična četvorougaona kućica sa nazivom operatera
 • Datum i vreme
 • Analogni časovnik
 • Digitalni časovnik
 • Svetsko vreme (za bilo koji odabrani grad)
 • Kontrole plejera (Play / Pause, rewind)
 • Radio kontrole
 • Album sa thumbnail-ovima (možete takođe skrovolati slike preko ove karakterisitke)
 • Prečice za igre
 • Događaji (propušteni pozivi, SMS)
 • Podsetnik rođendana
 • Menjač profila
 • Prečice za pristup različitim aplikacijama

Lako je utvrditi da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem koje postoji kod modela B5722 u ovom odeljku - fizičkom veličinom njegovog ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana, ili iz menija prečica koje su dodeljene centralnom tasteru. U režimu mirovanja takođe možete koristiti numeričku tastaturu za pozivanje i to veoma jednostavno.

Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje tastere sa višem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. Mnogi se u ovom slučaju pitaju koja je draž korišćenja ekrana osetljivog na dodir ukoliko nije dostupna QWERTY tastatura. Brzina unosa je viša ali ne mnogo. Ekran osetljiv na dodir je pogodniji kada se radi sa menijem ali ne i kada se koristi tastatura.

Model karakteriše T9 način unosa teksta ali njegova implementacija dovodi do pojave velikog broja pitanja. Ono što predstavlja veliki minus jeste to što tokom unosa reči ona uopšte nije vidljiva do završetka unosa. U ekstremno retkim situacijama, kada se radi od dvema sličnim rečima, pojavljuju se strelice koje dozvoljavaju pretraživanje liste. Ispostavlja da ni lista dostupnih opcija takođe nije vidljiva. Po mom mišljenju, onemogućavanje T9 funkcije nema nikakvog smisla ali znanto ubrzava unos teksta. Dostupno je i unošenje reči u rečnik ali je to mučan posao.

Postoji i mogućnost prebacivanja na bilo koji unapred podešeni jezik i to nije nikakav problem. Iz menija možete pozvati režim editovanja koji tada možete da dodelite ali ga ne možete nigde kopirati.

U svim menijima postoji donja linija koja čini upotrebu tastera kontekstualnom a njihov maksimalni broj je tri, odnosno, zavisi od trenutnog menija.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana koji se po želji može ukloniti. On je dostupan za komunikaciju i korišćenje plejera između ostalog.

Pozitivna strana koja se primećuje kada su u pitanju liste je mogućnost smeštanja dodatnih toolbar-ova na ekranu. Kada pregledate fotografije, na primer, panel prikazuje thumbnail-ove narednih fajlova koje možete odabrati jednim dodirom. Dok unosite tekst poruke na raspolaganju vam mogu biti dodatni paneli sa jednom ili više funkcija. Generalno ovi paneli su skriveni a pozivaju se jednim dodirom, što je vrlo zgodno.

prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo.

Tradicionalno dostupne su tri radne površine plus tri u glavnom meniju.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Odaberite SIM karticu sa koje želite da pozivate koristeći bočne tastere.

Polje ispod imena sadrži podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana je i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksirana što znači da njihov tip možete odabrati manuelno (na primer uneti dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih nekom kontaktu ili dodati dodatne beleške, adrese, datum rođenja koji će biti prikazan u kalendaru itd.)

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa ovim telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo daje ekranu odličnan izgled.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva (90 unosa). Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete da uredite crnu listu, koja će odbijati sve pozive koji dolaze od tih kontakata.

Postoji i lista poslednjih brojeva sa kojih ste primili poruke ili poslali ih na njih. (dve takve liste).

Poruke

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Odabir kartice sa koje se šalje poruka se vrši jednim dodirom ekrana osetljivog na dodir. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail postoji mogućnost ne smao prebacivanja adresa na crnu listu već i samih neželjenih subjekata.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih MMS poruka ograničena na 500Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa ovim telefonom postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Uređaj ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 događaja tri tipa – sastanak, zadatak, godišnjica, odmor, drugo.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Na žalost nije moguće pokrenuti podešavanje kalendara pritiskom na određeni datum u kalendaru; Drugi proizvođači implementiraju rešenje koje ove parametre menja autmatski (po podrazumevanom podešavanju trajanje događaja je jedan čas). Ergonomija planera je na ovaj način ozbiljno narušena.

Aplikacije

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 99 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Radio je dobro implementiran, iako ne prima sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme. je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno.

Kalkulator - jednostavan i jasan.

Konvertor služi za konvertovanje jedne jedinice u drugu a takođe vam je na raspolaganju i konvertor valuta.

Štoperica i Brojač su uobičajeni.

Beleške - jednostavne tekstualne beleške.

Igre - Telefon s eisporučuje sa do tri igre pri čemu njihovi nazivi zavise od tržišta. Takođe je dostupan prethodno podešeni program (IM klijent). Maksmimalna veličine aplikaicje koja se može preuzeti je 500KB. Za JAVA-u je dodeljeno 4MB memorije. Multitaksing nije podržan.

Zadaci - lista zadataka sa različitim prioritetima koji su nevedeni posebnim oznakama.

WAP

Uređaj koristi WAP pretraživač verzije 2.0 (NetFront 3.5) koji donosi JavaScript podršku, mogućnost skaliranja fonta (tri tipa teksta), Smart-Fit (prikaz sadržaja sajta u jednoj koloni), mogućnost prikaza slika preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica kao i korišćenja virtuelnog kursora. Slično kao kod rešenja baziranih na S60 platformi i Opera Mini pretraživača, dostupan je mini prozor koji služi za navigacju stranicom. Pretraživač je veoma zgodan za korišćenje i odgovaraće većini korisnika.

Dok vršite pretraživanje na ekranu postoje dve strelice uz čiju pomoć možete da se krećete po stranici. Pogodnost implementacije ovog rešenja je sumnjiva, obzirom da ovakav način pretraživanja nije naročito obećavajuć uprkos veoma moćnom pretraživaču.

Alarm

Telefon je opremljen sa pet alarm časovnika od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura memorijske kartice se prikazuje zasebno od interne memorije.

Podešavanja

Tradicionalno, ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija.

Za ovaj uređaj nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom.

B5722 se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

MP3 plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ureađj poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Podržan je Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje plejer je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada i dalje nije preterano prigušen.

Iako u pitanju nije muzički model možete kvalitetno slušati muziku preko ovog uređaja.

Utisci

Jačina melodija zvona je dobra i one mogu da se čuju u različitim uslovima uključujući bučnu ulicu. Vibracija je prosečna ili neznantno bolja, mada neki korisnici će reći da to ne primećuju. Osetljivost uređaja se ne razlikuje u odnosu na konvencionalne telefone kompanije Samsung uprkos prisustvu dva radio modula.

U odsustvu direktne konkurencije ovaj uređaj će svakako imati uspeha na tržištu. Ukoliko treba da navedemo njegove negativne strane reći ćemo da rad sa ekranom nije uvek najlakši, dok u nekim situacijama može i da dođe i do zamrzavanja ekrana. Nema nekih drugih bitnih nedostataka, manje je opcija za rad sa dve kartice, tako da se profili biraju na bazi telefona a ne kartica. Ovo je logično rešenje, mada će za one koji su ranije koristili DUOS modele će biti neobično.

Cena ovog telefona je suviše visoka za ono što on nudi, ali kompanija može da se odluči na ovakav korak obzirom na činjenicu da ovaj model apsolutno nema konkurenciju. Po pitanju cene ovom modelu je blizak D980 ali se mora napomenuti da je u pitanju model više klase (5MP kamera, drugi materijali koji su korišćeni za izradu). U odsustvu proizvoda koji su bazirani na dve kartice i poseduju ekran osetljiv na dodir B5722 DUOS će svakako generisati dobru prodaju.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-b5722-duos.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Cena je izražena u evrima radi       lakšeg snalaženja, plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2018