S7070 Diva 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S7070 Diva
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S7070 Diva. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S7070 Diva vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung S7070 Diva / La Fleur

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 960 mAh
  • Punjač
  • Torbica za nošenje
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice

Pozicioniranje

Prvi uređaj koji je predstavljen u okviru Diva linije bio je Samsung S5150. Sve ono što je rečeno za taj model može se primeniti i za model o kojem će biti reči. Model koji ćemo predstaviti u ovom tekstu namenjen je damama i to je pokušaj kompanije da na tržištu predstavi pojednostavljenu Corby verziju po višoj ceni. Ovaj model namenjen je ženskoj populaciji između 25 – 35 godina, osmišljen je kao modni dodatak koji će biti ono prvo što ćete primetiti. Ovakvih modela od strane kompanije Samsung je bilo jako puno u prošlosti a sam ovakav pristup pokazao se kao veoma dobar. Međutim, ženskom delu populacije funkcionalnost telefona pada u drugi plan, ne svima ali najvećem delu.

Koja je to „damska“ karakteristika ovog telefona koja je odsutna kod drugih modela kompanije Samsung kao što su Corby S3650 ili Samsung S5230 Star. Ništa! Sve je isto osim dizajna i šare na kućištu telefona. Softver je ažuriran ali nema funkcija za dame, osim liste za kupovinu. Da li će biti potražnje za ovavkim aparatom? Sigurno da hoće zbog toga što ga karakteriše atraktivan izgled. Ono što je sigurno jeste sama činjenica da je model pozicioniran na pravi način a kao rezultat toga i njegova prodaja će proteći u najboljem redu.

Dizajn, veličina, kontrole

Činjenica da je u pitanju telefon koji je namenjen ženama se manifestuje tako što je taster za potvrđivanje na panelu sa prednje strane napravljen u obliku dijamanta, plus na svetlosti se presijava. Poklopac zadnje strane telefona je napravljen veoma neobično, i vrlo je prijatan za držanje. Plastika je sjajna a način njene izrade omogućava da kada svetlost pada na nju pravi razne oblike. Kvalitet izrade je odličan i na nju nemamo nikakvih zamerki.

U prvo vreme ovaj uređaj je bio dostupan samo u dva kolor rešenja – belom i zlatnom. Od februara tu je i ljubičasta varijanta, a postoje indicije da bi ovaj model obzirom na njegovo pozicioniranje kao uređaja za dame mogao da bude dostupan u još nekoj boji.

Dimenzije telefona su 101 x 54.8 x 13.4 mm dok je njegova težina 94 grama. U pitanju je uređaj uobičajene dimenzije koji lepo stoji u ruci dok kada ga nosite u torbi nećete ga i primetiti. Sa leve strane uređaja se nalaze dva tastera za regulaciju jačine zvuka kao i microUSB utičnica dok se sa desne strane nalazi taster kamere kao i taster za zaključavanje ekrana. Sa zadnje strane uređaja je sočivo kamere.

Poređenje sa modelom Samsung S5150 Diva (La Fleur):

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (dijagonale 2.8” 39x54mm) koji može da prikaže 16 miliona boja. Svi podaci se unose preko ekrana osetljivog na dodir koji je izrađen korišćenjem kapacitivne tehnologije. Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive. Ekran može da prikaže 5 tekstualnih i 3 servisne linije ali u nekim režimima je moguće i prikazivanje 12 tekstualnih linija. Slova su veoma velika i odlično čitljiva.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 960mAh, koja prema proizvođaču može korisniku da obezbedi 800 časova rada u režimu mirovanja, odnosno 10 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija je pružila 2 dana rada (dva sata poziva, desetak poruka dnevno, malo provere elektronske pošte i do čas slušanja muzike). Korisnici koji više vremena provode na Web-u će morati da se zadovolje sa jednim danom trajanja baterije telefona. Pri nekoj prosečnoj upotrebi telefon može da obezbedi do 2 dana rada. Za potpuno punjenje baterije modela Samsung S7070 je potrebno oko 2.5 sata.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. Dostupan je EDR omogućeni Bluettoh 2.0. Upravljanje slušalicama nije predstavljalo nikakav problem.

USB-povezivanje.Podešavanjem u USB režimu rada telefona mogu se odabrati neki od sledećeih režima: PC Studio, Mass Storage, Printer.

Dok se uređaj nalazi u USB Mass Storage režimu, uređaj se savršeno ponaša bez ikakvih dodatnih drivera, tako da možete kopirati neophodne podatke. Verzija USB konekcije je 2.0 dok je maksimalna brzina prenosa podataka 600 Kbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost ovog uređaja zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

With USB-connected device is recharged.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 39MB ugrađene memorije, uređaj podržava kartice kapaciteta do 8GB. Zamena kartice bez isključenja uređaja je moguća, slot kartice je smešten ispod poklopca zadnje strane.

Ugrađeni menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku karticu. U podešavanjima za svaku aplikaciju možete specifikovati gde želite da bude podrazumevana lokacija za čuvanje fajlova.

Kamera

Telefon poseduje 3MP kameru bez autofokusa koja obezbeđuje dobar kvalitet fotografija. Ali najbolje je da se uverite sami preko primera fotografija. Set opcija za podešavanje je standardan za telefone kompanije Samsung (uravnoteženje belog, kontrast, okviri itd).

Primeri fotografija nastalih kamerom:

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Snimanje video sadržaja je moguće u rezolucijama 320x240, 176x144, 160x120 i 128x96 piksela. Kada se snimaju video sadržaji koji će se slati putem MMS poruka postoje ograničenja po pitanju trajanja snimka. Kvalitet videa je prosečan.

Primer video klipa (mp4, 0,7 mb)>>>

Interfejs menija

Ovaj model je tipičan za svoju generaciju telefona osetljivih na dodir koji stižu iz kompanije Samsung.

Dok je telefon u režimu mirovanja, osnova ekrana je zauzeta barom koji sadrži tri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da uređaj izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

  • Naziv operatera - obična četvorougaona kućica sa nazivom operatera
  • Datum i vreme
  • Analogni časovnik
  • Digitalni časovnik
  • Svetsko vreme za odabrane gradove
  • Kontrole plejera (Play / Pause, rewind)
  • Kontrole radia
  • Album sa thumbnail-ovima (možete skrovolati slike preko ove karakterisitke)
  • Prečice za igre
  • Događaji (propušteni pozivi, SMS)
  • Podsetnik rođendana
  • Menjanje profila
  • Prečice za pristup različitim aplikacijama

Lako je utvrditi da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem odnosno veličinom ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana, ili iz menija prečica koje su dodeljene centralnom tasteru. U režimu mirovanja takođe možete koristiti numeričku tastaturu za pozivanje i to veoma jednostavno.

Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje tastere sa višem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. Mnogi se u ovom slučaju pitaju koja je draž korišćenja ekrana osetljivog na dodir ukoliko nije dostupna QWERTY tastatura. Brzina unosa je viša ali ne mnogo. Ekran osetljiv na dodir je pogodniji kada se radi sa menijem ali ne i kada se koristi tastatura.

Telefon nudi mogućnost T9 načina unosa teksta a tu je i mogućnost prebacivanja na bilo koji od unapred podešenih jezika. Iz menija se može ući u režim za editovanje, a odatle se mogu vršiti dalja raspoređivanja. Izolovanje je veoma korisno ukoliko želite da pišete poruke korišćenjem različitog fonta ili da radite nešto slično tome.

ASve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana. Njhov maksimalni broj je tri i zavisi od trenutnog menija.

U okviru menija možete odabrati nekoliko elemenata, svi su predstavljeni horizontalnom linijom i mogu se ukloniti sa ekrana, što je veoma zgodno.

Prilikom pregleda fotografija na ekranu se prikazuju male ikone susednih fajlova koje možete odabrati jednim dodirom. U toku kucanja poruke dostupni su dodatni paneli sa jednom ili više funkcija, skriveni su iza ekrana ali možete im pristupiti jednim dodirom, što je takođe veoma zgodno.

Prevlačenjem prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo.

Uobičajeno postoje tri radne površine plus tri stranice u glavnom meniju.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona.

Ispod imena se nalazi podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na ime dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksna, što znači da možete njihov tip da odaberete manuelno (na primer, odaberete dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih telefona za određeni kontakt).

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima. U slučaju da kontakt koji ste odabrali ima dodeljenu sliku, videćete naziv unosa što može da bude nezgodno kada imate dva broja koji su dodeljeni jednom kontaktu.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo nije naročito privlačno obzirom na odlične performanse ekrana.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva (ukupno 90) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Takođe, postoje i liste nedavnih brojeva sa kojih ste primili ili na koje ste poslali SMS poruke (2 liste).

Poruke

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih MMS poruka ograničena na 500Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa ovim telefonom postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Uređaj ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

Planer

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Aplikacije

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 99 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u speakerpone režimu. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok druge opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Diktafon je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada, dok su sva podešavanja više nego jednostavna.

Kalkulator - jednostavan i razumljiv.

Konvertor služi za konvertovanje jedne jedinice merenja u drugu a takođe je dostupan i konvertor valuta.

Štoperica i brojač su uobičajeni.

Beleške - obične tekstualne beleške.

Lista želja - lista želja za kupovinu. Možete specifikovati ime artikla, količinu, cenu.

Igre - dostupno je do tri igre. Njihov naziv zavisi od tržišta. instaliran je i IM klijent Parlingo. Za Java aplikaicje maksimalna količina memorije je 4MB, dok palikacija koja se preuzima može biti najvišeg kapaciteta od 500KB. Multitasking je podržan, aplikacije mogu da se minimizuju (ali ne sve, Parlingo se isključuje, dok igre rade u pozadini).

Zadaci - lista zadataka sa različitim prioritetima i simbolima koji upozoravaju na njih. .

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.5), gde nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fontova (tri tipa), SmartFit (pregled u jednoj koloni) i režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, postoji jedna nova karakteristika – „miš“ na ekranu. Kao kod modela koji su bazirani na S60 platformi kompanije Nokia i Opera Mini pretraživača i kod ovog pretraživača možete videti strranice sa prikazanim majušnim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta dobrih karakteristika i zadovoljiće najveći broj korisnika ovog telefona.

Dok vršite pretraživanje na ekranu postoje dve strelice uz čiju pomoć možete da se krećete po stranici. Pogodnost implementacije ovog rešenja je sumnjiva, obzirom da ovakav način pretraživanja nije naročito obećavajuć uprkos veoma moćnom pretraživaču.

Alarm

Telefon je opremljen sa pet alarma od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura memorijske kartice se prikazuje zasebno od interne memorije.

Podešavanja

Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija, mogućnost specifikovanja pozadinskog osvetljenja, trajanja osvetljenja.

Za ovaj uređaj nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom.

Uređaj poseduje profile koji omogućavaju da brzo promenite podešavanja uređaja.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik takođe može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ.

MP3 plejer

Uređaj poseduje tipični plejer kompanije Samsung koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Uređaj poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro. Efekat Surround zvuka je obezbeđen specijalnim režimom.

Podržan je Album Arts.

Od ostalih opcija tu su sistem ocenjivanja koji vam omogućava da dodelite od jedne do pet zvezdica u zavisnosti od toga kako vam se sviđa određena numera. Obzirom da je u pitanju telefon koji ima najveći stepen integracije rešenja u odnosu na Windows Media Player sistem ocenjivanja je sličan.

U handsfree režimu zvuk koji obezbeđuje zvučnik nije dovoljno glasan, jačina zvuka je srednje jačine, ali nije ni suviše slaba.

Obzirom d au pitanju nije muzički model nema se reći ništa posebno vezano za plejer..

Utisci

Jačina melodija je dobra i mogu se čuti u različitim okruženjima, uključujući i bučnu ulicu. Vibracija je prosečna ili neznatno bolja, mada se neki korisnici žale da je teško primećuju.

Uzevši u obzir cenu po kojoj se ovaj uređaj prodaje ne možemo reći da je u pitanju jeftin uređaj, ali isto tako ne može se reći ni da je preskup obzirom na ono što nudi. Po pitanju funkcionalnosti nemamo na šta da se žalimo kada je u pitanju Samsung S7070 Diva ali ne možemo reći da nudi nešto vanserijski. Kao rezultat ovoga ovaj uređaj će zabeležiti pristojnu prodaju, ali ona neće moći da se uporedi sa prodajom recimo modela Star. Samsung S7070 Diva trenutno nema direktnih konkurenata na tržištu, mada se može očekivati njihovo pojavljivanje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024