Smart 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Smart
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Smart. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Smart vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona HTC Smart

Prodajno pakovanje (može se menjati):

  • Telefon
  • MiniUSB kabl za sinhronizaicju
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice (3.5 mm)
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Navići se na to da proizvođač smart telefona i komunikatora, jednog od najboljih u tehnološkom smislu ali i po pitanju kvaliteta, ima jednostavan telefon u svojoj liniji isto je kao i saznati da je vaš prijatelj koji je istaknuti fizičar napustio svoj posao da bi radio u McDonalds-u. Sa korisničke tačke gledišta, HTC brend se povezuje samo sa komunikatorima i smart telefonima ili, ukoliko ostavimo terminologiju sa strane, veoma skupim i moćnim uređajima. Prema tome, predstavljanje HTC Smart može dovesti do pomešanih osećanja. U okviru ovog teksta biće diskusije o ovom uređaju i njegovim karakteristikama a određeni deo će biti posvećen i Brew platformi koja čini osnovu HTC Smart.

Dizajn

Sam izgled HTC Smart uređaja je bazičan, nepretenciozan i bez ikakvih suvišnih detalja. I to je veoma dobro. Kao što znate, Korejci su ti čiji trendovi se prate. Samsung i LG su praktično preplavili tržište pristupačnim telefonima sa senzorima. Međutim, i dalje je očigledan „uticaj Korejaca“ uprkos pokušajima dizajnera tako da je sigurno da će vas HTC Smart osvojiti nakon čudnih i neobičnih dizajna koje su proizvođači koristili u okviru svojih telefona sa senzorima. Po mom mišljenju, trenutni uređaj je veoma uspešan u smisli dizajna zahvaljujući njegovom univerzalnom izgledu: crna plastika, metalna prednja strana; materijali i boje su odabrani sa ukusom i predstavljaju odličnu kombinaciju. Možda je dizajn donekle dosadan ali sigurno je da će ga velika većina prihvatiti, najgora stvar bi bila da ne izaziva nikakve emocije.

Materijali i kvalitet izrade

Ovaj aparat je gotovo u celini matiran, radi se o plastici mekoj na dodir. Jedini izuzeci su crni metalni okvir sa prednje strane kao i hromirani okvir na ivicama uređaja. Ovaj test ima posebnu sekciju vezanu za materijale i kvalitet izrade i za to postoji razlog. Ove dve stvari čine HTC Smart superiornim u odnosu na veliku većinu drugih pristupačnih telefona sa senzorima. Uprkos tome, Smart je i dalje iznenađujuće skup, recimo kada uzmemo u obzir Samsung Corby liniju.

Kvalitet izrade predstavlja još jednu prednost ovog uređaja koji je dobro izrađen. Pri korišćenju nema nikakvih škriputavih i drugih nepredivđenih zvukova tako da nema nikakvog smisla reći da je telefon loše izrade zato što je jeftin.

Izuzev ekrana, HTC Smart se neće isprljati lako; ali i u slučaju ekrana masnoća i otisci prstiju su vidljivi samo pod određenim uglovima i pod specifičnim uslovima.

Sumirajmo sada sve prednosti uređaja (većina njih će biti pokrivena u ovoj sekciji). YZa razliku od uvreženog mišljenja kada su u pitanju jeftini telefoni sa senzorima, HTC Smart karakteriše diskretan univerzalan dizajn, dobri materijali kao i odličan kvalitet izrade za njegovu cenu.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija, HTC smart je u ravni sa drugim običnim telefonima ili drugim jeftinim rešenjima baziranim na dodiru. Pogledajte poređenje sa drugim modelima:

  • HTC Smart - 104 x 55 x 13 mm, 108 g
  • Samsung Corby 3G - 100 x 53 x 12,9 mm, 85 g
  • LG GS500 Cookie Plus - 107 x 53 x 12 mm, 92 g

Telefon je zgodan za držanje tokom razgovora, nemate utisak da može da vam isklizne iz ruke. Telefon možete lako držati u džepu ili torbi.

Elementi kućišta i kontrole

Iznad ekrana nalazi se zvučnik za rešetkom. Sa desne strane možete videti indikator osvetljenja koji treperi crvenom bojom ukoliko postoje neki propušteni događaji ili je baterija slaba dok konstantno svetli crvenom bojom prilikom punjenja. Zvučnik se proteže sa jedne na drugu stranu telefona, što je jedan od elemenata dizajna koji se meni ne dopada.

Taster za regulaciju jačine zvuka se nalazi sa leve bočne strane uređaja. On je dugačak, širok i neznatno izdignut, što ga čini lakim za rukovanje.

Tu je takođe i hardverski taster kamere koji se nalazi sa desne strane. Ostaje nejasno zašto je HTC odlučio da tako nešto ubaci u pristupačni 3MP telefon a izostavi kod vodećih, 5MP modela.

Ne postoji posvećeni taster za isključivanje ekrana ili samog uređaja; morate da koristite taster za prekidanje veze u tom slučaju. Tasteri za pozivanje, Back i taster menija nalaze se odmah pored. Taster menija je veoma mali i uzan i veoma nekomforan za upotrebu pa tako često dolazi do pritiskanja pogrešnih tastera.

Ostatak tastera je velik i lak za rukovanje. Oni su fino organizovani u pojedinačni blok i imaju belo pozadinsko osvetljenje.

Sa donje strane uređaja se nalazi rupica mikrofona, ExtUSB port za povezivanje dodatnog pribora kao što je punjač, kabl za prenos odataka i traka za nošenje uređaja oko vrata.

Standardni 3.5mm audio priključak se nalazi sa gornje strane uređaja. Zadnju stranu karakteriše zvučnik kao i neznatno izdignut modul kamere sa blicem.

Slot SIM kartice je smešten ispod baterije dok je slot microSD memorijske kartice smešten u donjem delu desne bočne strane uređaja i može mu se pristupiti bez isključivanja uređaja već jednostavnim uklanjanjem poklopca zadnje strane telefona.

Ekran, tastatura na ekranu

HTC Smart poseduje 2.8’’ TFT ekran, rezolucije 240x320 piksela za koji proizvođač tvrdi da može prikazati do 262.144 boja. Ono što želim da kažem jeste da ekran može prikazati nešto manje boja. Moguće je videti prelaze između nekih gotovo identičnih boja golim okom.

Uglovi vidljivosti ekrana su pristojni, svakako ne maksimalni. Slika tu i tamo bledi pod različitim uglovima gledanja ali ovaj efekat nije toliko značajan. Ekran poseduje 7 nivoa jačine osvetljenja pri čemu je najjači zgodan za svakodnevnu upotrebu.

Pri direktnim sunčevim zracima ekran u potpunosti bledi a informacije na njemu postaju u potpunosti nečitljive, čak i pri maksimalnom osvetljenju. Takođe treba reći nešto i o tome kako uređaj reaguje na dodir prstima. Smart telefon nema olovku i dizajniran je isključivo za unos informacija prstima. Zahvaljujući njegovoj širini, velikim ikonama i stavkama menija telefon je zaista komforan za upotrebu. Međutim, to ne važi i za unost teksta budući da je meni bilo potrebno više od mesec dana da se naviknem na HTC Smart jer sam stalno tražio olovku ili neki sličan oštar alat za kucanje.

Trajanje baterije

Telefon poseduje Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1100mAh. Pod tipičnim scenarijem korišćenja (20-30 minuta poziva na dan, 10-20 tekstualnih poruka, proveravanje elektronske pošte na svaki sat), moj primerak ovog uređaja je obezbedio između dva ipo i tri dana rada. Rezultat nije fantastičan ali je pričino dobar.

Brzina rada

HTC Smart je baziran na Qualcomm MSM 6290 platformi sa procesorom radnog takta 300MHz. Uređaj poseduje 256MB RAM-a i istu količinu memorije koja je dostupna korisniku.

Kada je u pitanju radna brzina uređaja, operacije kao što su prelazak sa jedne stavke menija na drugu i pokretanje osnovnih aplikacija (npr. kalkulatora, budilnika), brzina uređaja je prilično dobra, odnosno nema nekih značajnijih usporenja. Ne mogu reći da telefon reaguje trenutno, ali teško da nakon nekog vremena korišćenja možete primetiti kašnjenje. Jedina negativna stvar u vezi rada telefona je ugrađeni menadžer fajlova. Ukoliko pokušate da otvorite neki od direktorijuma na memorijskoj kartici koja je popunjena to će potrajati duže.

Interfejsi i povezivanje sa računarom

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani, kao i Bluetooth.

Za PC sinhronizaciju uređaj koristi miniUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Za sinhornizaciju adresara između smart telefona i računara (Outlook) se koristi program pod nazivom HTC Sync. Program je jednostavan i nudi odgovarajući kvalitet sinhronizacije; omogućava da kopirate sve vaše Outlook kontakte i događaje u kalendaru na telefon. Takođe, ovaj program podržava i automatsku sinhronizaciju.

Telefon poseduje ugrađeni Bluetooth 2.0 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Generic Access Profile (GAP). Osnovni radni profil.
  • Object Push Profile (OPP). Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike ili detalji sastanaka.
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.

Kvalitet zvuka koji komunikator obezbeđuje kada muziku slušate preko bežičnih slušalica je zadovoljavajući kao i kod drugih HTC uređaja.

Kamera

HTC Smart karakteriše 3MP (CMOS) kamera bez autofokusa koja je upotpunjena LED blicem. Neću davati detaljni opis podešavanja kamere i njenog interfejsa jer ovde nema ničeg interesantnog pa sud možete doneti iz primera fotografija. Maksimalna rezolucija za fotografije je 2048x1536 piksela dok je isti parametar za video 240x320 piksela.

Primer video klipa (3gp, 2 MB)>>>

Po mom mišljenju kvalitet fotografija je pristojan za jednostavnu 3MP kameru bez autofoksua izuzev činjenice da su zamućene oblasti prisutne na gotov svakoj fotografiji..

Softver

Model radi na Brew OS koji se koristi za pokretanje TouchFLO, što daje izgled koji je sličan kao kod HTC modela koji koriste Windows Mobile operativni sistem. U ovom delu testa neću vam navoditi detalje o Brew operativnom sistemu i zašto je ova platforma odbarana od strane HTC za ova uređaj (odgovor na ovo pitanje je jasan ukoliko pogledate vezu između kompanija Qualcomm i Brew). Ukoliko želite da saznate više o ovom operativnom sistemu pogledajte zvanični sajt ove platforme.

Sada ćemo reći nešto o softveru koji karakteriše model HTC Smart. Model nema nijedan meni programa i jedina radna oblast na ekranu je predstavljena sa 7 virtuelnih desktopa. Svaki desktop može da sadrži jedan widget (ima ih ukupno devet) tako da dva ne mogu biti smešteni na ekranima.

Nezavisno od 7 desktop imamo panel koji se može prevući na vrh ekrana. On prikazuje informacije vezane za: propuštene pozive, novi email i poruke i omogućava da odaberete jednu temu od četiri dostupne.

Ova površina je aktivirana pritiskom tastera „Back“ i predstavlja mrežu ikona sa aplikacijama i podešavanjima. Ovaj meni sadrži tri prozora sa aplikacijama, alatima i igrama. Ona je analogna tradicionalnom meniju telefona.

Glavnim ekran može da se skroluje na dole što vam daje pristup za do devet prečica namenjenih aplikacijama (još tri prečice su dostupne bez skrolovanja). One mogu da budu prilagođene i možete im dodati često korišćene alate i karakteristike.

Slično HTC Android smart telefonima HTC Smart ima ekran koji vidite nakon što ste aktivirali ekran telefona. Ovaj ekran pokazuje vreme, datum, indikator napunjenosti baterije i jačine signala zajedno sa simbolima propuštenih događaja.

Widgeti. Sada ćemo pomenuti Widgete. Za razliku od Android interfejsa, Brew je ograničen na minimalni broj widgeta sa podešenom veličinom tako da ne možete da odaberete mali widget umesto velikog. Svi widgeti za HTC Smart su preko celog ekrana. Među dostupnim widgetima su oni za vreme, slike, mail i druge standardne stavke. Widgeti su laki za korišćenje usled njihove veličine kao i mnoštva informacija koje sadrže.

Telefonski imenik i karakteristike telefona. Kada pritisnete „Call“ pojavljuje se prozor SmartDial. U okviru modela HTC Smart ovaj sistem je funkcionalan kao i kod smart telefona. Lako je vršiti pretragu za kontaktima – pritisnite tastere sa slovima iz imena ili prezimena osobe u pitanju i SmartDial će uraditi ostalo.

U telefonskom imeniku kontakti su prikazani na listi sa imenima i mini slikama bez brojeva što nije pogodno. Da biste pozvali kontakt ili pokrenuli pisanje poruke potrebno je da otvorite karticu sa kontaktom. Broj telefonskih brojeva za jedan kontakt i samih kontakata je ograničen memorijom telefona.

Svakom kontaktu se može dodeliti melodija zvona ili slika. Takođe možete povezati kontakt sa Facebook nalogom osobe iz kontakta. U telefonskom imeniku možete kreirati grupe, slati grupne poruke, SMS, MMS ili email-ove. Na žalost, grupama se ne može dodeliti melodija zvona ili slika.

Poruke, e-mail. Ovde je sve jednostavno: dve liste predstavljaju SMS/MMS i email, respektivno. Poruke su prikazane kao liste u obe sekcije. Telefon već poseduje Gmail podešavanja dok se drugi nalozi moraju nezavisno prilagoditi.

Pretraživač. Uređaj koristi Q7 pretraživač proizvođača OBIGO. Ukoliko ste zainteresovani za karakteristike ovog pretraživača preporučujem vam zvaničan sajt kompanije koja ga proizvodi. U pitanju je pretraživač iz jednog prozora koji podržava bookmark-ove, omogućava preuzimanje fajlova i radi u horizontalnim i vertikalnim režimima (postoji taster za prebacivanje između režima). U podešavanjima pretraživača možete promeniti veličinu teksta omogućiti ili onemogućiti prikaz slika i JavaScript, ili sačuvati lozinke.

Kod mog primerka modela HTC Smart pretraživač nije radio dobro: on je netačno podvlačio linkove, odsecao delove teksta tako da nisam siguran koga treba kriviti - programere softvera ili kretatore pretraživača.

Multimedia. Telefon poseduje FM radio (radi kada su slušalice povezane), muzički plejer kao i alat za pregled fotografija. Sve karakteristike su standardne i smatram da će vam slike sa ekrana obezbediti sve neophodne informacije.

Alati. U okviru modela HTC Smart postoje standardni alati kao što su budilnik, menadžer fajlova, kalkulator kao i nekoliko igara. Uređaj takođe poseduje i okruženje za instairanje i pokretanje Java aplikacija. (Java MIDlet).

Baterijska lampa. Bez ove funkcije HTC Smart ne bi bio normalan telefon.

Podešavanja. Sva podešavanja telefona su predstavljena u ovom meniju i podeljena na sledeće stavke: zvuk, ekran, bežični interfejsi i drugo. Sve je jednostavno i lako za korišćenje.

Konkurencija

HTC Smart ima mnoge rivale među modelima sa ekranom osetljivim na dodir koji su jeftiniji od $300. Prema nekim procenama postoji oko 40 do 50 modela koji pripadaju ovom opsegu i od toga broja polovina njih je trenutno u prodaji. Čak i da zamislite da je HTC Smart bolji od bilo kog rivalskog modela koji se prodaje po ceni koja je ista ovom modelu on i dalje ima jaku konkurenciju. Na primer, LG Optimus na Androidu takođe košta koliko i ovaj uređaj ali nadmašuje HTC Smart.

Zaključak

Telefon nije imao nikakvih problema po pitanju kvaliteta prijema signala (bez obzira kako ga držite u ruci). Jačina melodija zvona je prosečna ali je dovoljna za većinu slučajeva. Jačina zvučnika je iznad proseka i ukoliko koristite standardne melodije zvona nećete propustiti poziv čak ni kada se nalazite u bučnoj prostoriji. Vibracija je blago iznad proseka i primetna je pod normalnim okolnostima i kada recimo nosite telefon u džepu pantalona.

Cena po kojoj se HTC smart prodaje u ovom momentu je na gornjoj granici za jeftine telefone sa ekranom osetljivim na dodir ukoliko se u obzir uzmu svi modeli kompanija Samsung, LG i Nokia koji pripadaju ovom opsegu. Ovde možemo imenovati modele kao što su Nokia 5530, Samsung Star, Corby 3G, LG Cookie Plus i druge. Prvi model na listi ima cenu koja je slična modelu Smart ali je u pitanju smart telefon. Isto važi i za LG Optimus, dok su ostali navedeni uređaji jeftiniji a poseduju iste karakteristike. Možete porediti modele koliko god hoćete ali glavna stvar ostaje ista - kao jeftini model sa ekranom osetljivim na dodir, HTC Smart zaostaje za potencijalnim rivalima što je teško bio cilj kompanije HTC.

Tokom perioda razvoja ovog uređaja, kompanija ga je tretirala kao eksperiment za probu novog segmenta tržišta. Koja je ciljana publika za model HTC Smart? Ona generalno ne postoji ali ipak možemo izvući neke odrednice. HTC Smart ima nekoliko snažnih tačaka – kvalitet izrade, materijale i izgled. U poređenju sa gotovo svim jeftinim modelima sa ekranom osetljivim na dodir HTC Smart izgleda skuplje i višeg kvaliteta. Ukoliko vam je potreban ovakav tip smart telefona tada je Smart izbor za vas. U svim ostalim okolnostima postoji veliki broj uređaja bogatih karakteristikama i jeftinijih alternativa.

Opis:

  • Klasa: telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika (meka na dodir), metal
  • Operativni sistem: Brew _ Shell TouchFlo
  • Mreže: GSM 850/900/1800/1900 MHz, EDGE / GPRS, UMTS / HSDPA 2100
  • Platforma: Qualcomm MSM 6290, 300 MHz
  • Memorija: 256 MB
  • Memorija za podatke: 256 MB + slot za microSD kartice
  • Interfejsi: Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), kompanijin vlasnički ExtUSB (USB 2.0) za punjač/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: TFT 2.8" ekran osetljiv na dodir rezolucije 320x240 piksela (QVGA), prikazuje 256.144 boje, otpornog tipa.
  • Kamera: 3 MP sa fiksirnaim fokusom i blicem
  • Opciono: FM-radio, blic se može koristiti kao baterijska lampa
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1100 mAh
  • Dimenzije: 104 x 55 x 13 mm
  • Težina: 108 PM
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024