C5-00 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia C5-00
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia C5-00. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia C5-00 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Nokia C5 GSM/UMTS telefona

Fotografije iz ruke modela Nokia C5

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • USB kabl CA-101D
  • Memorijska kartica kapaciteta 2 GB
  • Žične stereo lsušalice WH-102
  • AC-8 punjač
  • BL-5CT baterija
  • Uputstvo za upotrebuli>

Pozicioniranje

Ovaj model je ponuđen kao varijacija na model Nokia 6303i sa većom tastaturom i bazirano na S60 platformi što i nije tako važno kada je u pitanju ovako mali ekran. Uređaj privlači pažnju najviše zbog svoje cene ali se mora naglasiti da je ona nešto veća nego cena modela Nokia 6303. Ovo je jedno pristojno rešenje i sigurno je da će postati poplarno samo na pojedinačnim tržištima među ograničenim grupama korisnika.

Neću ponovo objašnajvati zašto se ovaj aparat ne može smatrati smart telefonom budući da je to već urađeno u okviru testa Nokia 6700 Slide.

Ovaj model je namenjen onima koji vole klasične candybar telefone sa velikim tasterima i koji ih koriste za pozivanje a manje za pisanje poruka i u druge svrhe. Ovakvim korisnicima potrebna je dobra vrednost za uloženi novac i aparat izrađen od kvalitetnih materijala. Nokia C5 ima da ponudi ovakve karakteristike ali zbog najpopularnijih S40 uređaja ovaj model će biti manje popularan kao i zbog njegove visoke cene. Ovo je model za one ljude koji kupuju impulsivno, koji vole Nokia brand i koji su navikli na candybar telefone.

Kada je u pitanju kinesko tržište, kompanija Nokia je ponudila sličan model sa identičnom oznakom ali on poseduje 5MP kameru i veći ekran. Postoje i druge razlike tako da ne možete pogrešiti.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj zgodni candybar model sa klasičnim dizajnom je dostupan u dve boje, bela i tamno siva. Testirali smo tamno sivi model sa hromiranom ivicom oko prednjeg dela i tamnozelenom tastaturom. Zadnji poklopac je izrađen od metala u boji srebra i prelakiran slojem koji metalu pruža izgled matiranog ali se ovaj lak veoma lako skida. Sa donje strane uređaja prisutno je više metala, sigurno je da nije toliko strašno ukoliko se deo matirane površine izguli ali iritira.

Dupli taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane i blago je uronjen uokvir što i nije tako zgodno. Slot za memorijsku karticu nalazi se takođe ovde i poseduje zatvarač koji nije uvek jednostavan za otvaranje.

Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušlice, standardna utičnica punjača te mikro USB konektor (punjenje je podržano).

Dimenzije telefona su 112х46х12.3, a težina je - 89 g. Telefon staje lepo u džep košulje ili pantalona.

Nokia C5 u odnosu na Nokia 6700 Slide:

Ekran

Uređaj koristi 2.2“ ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela). Ekran može da prikaže do 16 miliona boja (TFT) pri čemu je slika prosečne osvetljenosti, ali jasno vidljiva u različitim uslovima. Ekran je dobro izbalansiran ali se mora reći da zaostaje za drugim ponudama kompanije. Ekran može da prikaže do 8 tekstualnih i 3 servisne linije. U nekim režimima moguće je prikazati i veći broj linija čak do 14. Font je vidljiv u svim situacijama.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima vidljivost informacija na ekranu postaje problematična, pri čemu je najveći problem njegova dimenzija.

Tastatura

Navigacioni taster je veliki i rad sa njim je zadovoljstvo. Numerička tastatura je blago izdignuta i laka za korišćenje. Pozadinsko osvetljenje je bele boje i pokreće se automatski, doboro je vidljivo i fino izbalansirano. Tastatura je sve u svemu vrlo dobra i ne pruža nam nikakve razloge za nezadovoljstvo.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-5CT čiji kapacitet je 1050mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogućava da uređaj koristite do 12 sati u režimu razgovora odnosno do 630 sati u režimu mirovanja. Ukoliko uporedite ova vremena trajanja sa onima koja se navode za druge Nokia novije ponude videćete da je ovo vreme gotovo dva puta duže. U realnim uslovima ova razlika je još veća jer većina telefona obezbeđuje 24 časa rada, dok ova jedinica nudi 2.5 do 3 dana.

Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 29 časova dok je vreme maksimalnog trajanja video snimanja do 180 minuta.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 2.5 do 3 časa rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i dva časa slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • Pregled videa 8.5 časova
  • Surfovanje Web-om (EDGE-konekcija) - 3.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 32 časa
  • Radio 32 časa

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog ukljuivanja na raspolaganju ćete imati oko 56Mb slobodne memorije. Tradicionalni problem koji postoji i kod nekih drugih Nokia telefona je ostao. Kada otvorite neke Web stranice, telefon jednostavno zatvori pretraživač. Ukoliko ne koristite uređaj za surfovanje internetom ovaj problem jednostavno nećete primetiti.

Korisniku je na raspolaganju oko 50Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Telefon koristi microSD memorijske kartice (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 1GB a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 16GB.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Print štampanje fotografija. .

Brzina prenosa podataka je oko 1 MB/s

Bluetooth. Smart telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.0 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Wi-Fi. Kod ovog modela ne postoji WiFi.

Kamera

Telefon koristi 3.2MP CMOS modul sa fiksnim fokusom i LED blicem. U pitanju je jeftina kamera koja neće kreirati slike vrhunskog kvaliteta ali je rešenje koje može da snimi pristojne fotografije.

Primeri fotografija:

Video se snima u VGA rezoluciji (15 kadrova po sekundi).

Primer video klipa (mp4, 5,7 MB)

Softverski detalji

Po svim pokazateljima u pitanju je uređaj koji je baziran na S60 platformi i poseduje sve standardne karakteristike ove platforme.

Telefon ne poseduje dodatne aplikacije, već samo igru Bounce. U pitanju je pokušaj kompanije uštedeti na svemu. Nema ništa drugo vredno pomena već samo standardne karakterisitke platforme.

Ovde ću vam pokazati slike sa ekrana uređaja sa posebnim naglaskom na odeljku sa programima.

Utisci

Jačina melodija zvona je dovoljna u većini situacija ali sam zvuk nije dovoljno jasan. Isto se može reći i za performanse mikrofona tokom razgovora. Postoje blage vibracije a zvuk nije dovoljno jasan. Vršio sam testiranje sa velikim brojim uređaja i svaki put sam dobio iste rezultate. Kvalitet uspostavljanja veze je normalan ali zvučnik kvari celokupni utisak. Isto se može videti kod modela Nokia 6730 Classic i Nokia 6700 Slide. Sigurno je to znak niskobudžetnih telefona namenjenih nezahtevnim korisnicima.

Ovaj model ima tipične karakteristike i sposobnosti. Odsustvo Wi-Fi može biti mana za one koji koriste ovu mogućnost budući da ne mogu ostvariti online prisustvo preko GPRS zbog velikih troškova. Drugi nedostatak jeste nestabilni softver. Kod videa možete videti kako ga aparat ponovo učitava kada uđete u galeriju i radite sa kamerom (naš primerak bio je u potpunosti funkcionalan komercijalni uređaj). Odsustvo tastera kamere ne smeta toliko koliko ovaj problem. Siguran sa da će u narednim verzijama firmware-a ovaj problem biti obuhvaćen a telefon biti stabilan. Takođe sam siguran da korisnicima ovog modela kamera i nije toliko važna.

Cena ovog telefona je prilično visoka a kupovina će sigurno biti impulsivna ili će budući vlasnici tačno želeti one karakteristike koje ovaj model poseduje.

Zanimljivo je da je zaključak o ovom aparatu isti kao i onaj za model Nokia 6700 Slide koji pripada potpuno drugačijoj grupi telefona. Ponoviću da je ovaj telefon zanimljiv samo onima kojima je telefon potreban za pozivanje. Ukoliko nemate suviše velika očekivanja onda vas ovaj aparat neće razočarati. To je solidan telefon sa očekivanim manama ali bez ikakve konkurencije na tržištu a to je zbog toga da slični telefoni u okviru ovog ranga još uvek nisu ponuđeni na tržištu. Snaga Nokia brenda će odraditi svoje pa će model zabeležiti pristojnu prodaju, barem na početku, nakon čega će se njegova popularnost svesti na neki umereni nivo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024