I9000 Galaxy S 2010
2010. godina
4" OLED, 58% body
Android 2.3 Gingerbread
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung I9000 Galaxy S 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I9000 Galaxy S 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I9000 Galaxy S 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS smart telefona Samsung Galaxy S


Pozicioniranje

Od ranih dana i početka prodaje do sada, kada je uređaj (privremeno) povučen iz prodaje, njegovo pozicioniranje se nije menjalo. To je Samsung-ov vrhunski Android uređaj, vodeći model i jednostavno jedan od tehnološki najnaprednijih smart telefona u ovom segmentu. Među karakteristikama koje definišu njegovo pozicioniranje je Super Amoled ekran, 1GHz procesor, samostalni grafički čip, itd. Skoro svaka najnovija tehnologija, uključujući i softver, upotrebljena je kod ovog modela koreanske kompanije.

Materijali i dizajn

Moj lični utisak o većini Samsung uređaja je da mogu biti opisani na sledeći način: ostavljaju me u potpunosti ravnodušnim. Do nekog opsega to je verovatno moj lični utisak ali sa druge strane to je i zbog toga što kompanija nije uložila velike napore po pitanju dizajna proizvoda što Samsung uređaje ostavlja bez ikakvih emocija i utisaka, po mom mišljenju, te nema razlike među njima. Ne znam da li je to dobro ili loše kada je u pitanju smart telefon ali Galaxy S je oličenje dosadnog dizajna po mom mišljenju.

Uređaj je izrađen od sjajne plastike i ima hromirani plastički okvir sa prednje strane. Poklopac baterije je izrađen od plastike sa šarom. Materijali od kojih je uređaj izrađen odaju utisak jeftinog uređaja a njegova mala težina dodatno povećava taj utisak. Da je malo teži to bi moglo da kompenzuje jeftine materijale ali to ovde nije slučaj.

Zadnji poklopac uređaja se veoma lako zaprlja iako su otisci prstiju jedva vidljivi. Veći je problem to što će se veoma brzo pohabati, brzo postaje prekriven velikim brojem ogrebotina. Ukoliko želite da ublažite ovaj problem možete koristiti zaštitnu futrolu ili da budete pažljiviji pri rukovanju ovim telefonom. Ekran predstavlja pravi magnet za otiske prstiju ali to je uobičajena stvar kada su u pitanju telefoni osetljivi na dodir.

Po mom mišljenju to i nije strašno. Boja ovog smart telefona je tamno plava. Poklopac baterije se čini različitim pri različitim svetlosnim uslovima; tamno plav je pri direktnim sunčevim zracima a crn u tamnom okruženju.

Kvalitet izrade je odličan i tu nema nikakvih pritužbi. Nakon dve nedelje upotrebe, uređaj ostaje dovoljno čvrst i bez ikakvih jazova.

Dimenzije

U smislu dimenzija, Galaxy S se može uporediti sa Apple iPhone 4 i HTC Desire modelima, ali ja bih ga čak uporedio i sa HTC HD2 koji je nešto uži ali duži.

  • Samsung Galaxy S - 122.4 x 64.2 x 9.9 mm, 119 grams;
  • HTC HD2 - 120.5 x 67 x 11 mm, 157 grama;
  • Sony Ericsson X10 - 119 x 63 x 13 mm, 135 grama;
  • HTC Desire - 119 x 60 x 12 m, 135 grama;
  • Apple iPhone 3GS - 115.5 x 58.6 x 9.3 mm, 137 grama.

Iako se dimenzije aparata čine većim na papiru, u stvarnosti on ne izgleda toliko glomazno kada se drži u ruci. To jest, ukoliko uporedite izgled modela Galaxy S i, recimo, HTD HD2, onda se ovaj drugi čini gigantskim dok prvi model podseća na uobičajeni smart telefon koji je zgodan za dugu konverzaciju. Inače, i mala težina je veoma važna činjenica. Model S možete nositi u džepu pantalona ili košulje budući da je dovoljno tanak da može stati bilo gde.

Kontrole

Što se tiče kontrola, Samsung Galaxy je prilično jednostavan. Poseduje tri tastera ispod ekrana i to su tasteri Menu, Confirm i Back a sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka a sa desne strane je taster za zaključavanje ekrana. Centralni taster ispod ekrana je zapravo hardverski dok su onaj sa leve i desne strane senzorski tasteri.

Uopšteno veliki broj korisnika misli da je taster ispor ekrana senzorski kada prvi put vide aparat. Stvar je u tome što Samsung koristi touchpad koji je veoma sličan. Međutim, u slučaju modela Galaxy S, to je samo taster.

Imajući u vidu da sam imao određeno iskustvo sa HTC i Acer uređajima, propustio sam Search taster u okviru Galaxy S. Naravno, uvek negde postoji softverski taster za pretragu ali većina „robota“ je opremljena posvećenim, barem senzorskim tasterom.

Taster za kontrolu jačine zvuka je zaista zgodan, gotovo besprekoran. Što se tiče tastera za zaključavanje ekrana, oni korisnici koji su navikli na to da on bude sa gornje strane možda će im lokacija kod Galaxy S donekle biti čudna. Sa druge strane, biće i onih kojima će se dopasti to što se ovaj taster nalazi sa strane. Jednom rečju, sve se svodi na ranija iskustva.

Na gornjem delu prednje strane nalazi se zvučnik sa rešetkom. Sa leve strane nalazi se senzor osvetljenja i blizine. Sa desne strane nalaze se sočiva VGA kamere. Nema indikatora osvetljenja u smart telefonu, niti jednog. Po mom mišljenju odbacivanje indikatora osvetljenja je glup i neopravdan potez proizvođača isto kao i odbacivanje hardverskih tastera kamere. Do neke tačke, HTC je prestao sa instaliranjem tastera kamere na uređajima ali se čini da su počeli ponovo da razmišljaju o tome. Nadam se da će isto biti i kada je u pitanju kompanija Samsung te da će se hardverski taster kamere kao i svetlosni indikatori vratiti u okviru nekih budućih modela. U svakom slučaju, moraćete da pogledate na ekran vašeg Samsung Galaxy S modela da proverite da li ima propuštenih poziva ili novih poruka ili jednostavno da vidite da li telefon još uvek radi.

Neki korisnici će pozdraviti činjenicu da telefon ima otvor za provlačenje trake za nošenje telefona. Ona se nalazi sa leve strane, odmah iznad tastera za kontrolu jačine zvuka. Sa gornje strane nalazi se microUSB port sa zaštitnim poklopcem za punjenje i prenos podataka. U blizini je i 3.5mm priključak.

Samsung Galaxy S karakteriše neobičan i neopravdan način rada sa audio priključkom budući da bilo koji moderni telefon omogućava vam da povežete slušalice ili hands free. U svakom slučaju to vas ne sprečava da razgovarate. Ukoliko je hands free povezan sav zvuk ide kroz njih i sve se čuje dok kada su slušalice povezane tada možete čuti šta ona druga strana govori ali morate govoriti na mikrofon aparata ukoliko želite da vas sagovornik čuje. Ukoliko koristite slušalice često za slušanje muzike, zašto ih onda ne koristiti i za razgovaranje? Ukoliko povežete slušalice a ne hands free, sa Samsung Galaxy S modelom, nećete biti u mogućnosti da čujete sagovornika budući da zvuk ide direktno preko zvučnika. Zbog čega takvo rešenje?

Slotovi za SIM i memorijsku karticu nalaze se ispod poklopca baterije tako da je nemoguće izvaditi SIM karticu iz slota osim ukoliko se baterija ne izvadi. Ipak, zamena memorijske kartice bez isključivanja je podržana.

Ekran

Uređaj odlikuje Super AMOLED ekran kompanije Samsung. Njegova dijagonala je 4 inča, ima 800x480 piksela rezoluciju (WVGA) i omogućava prikazivanje do 16 miliona boja. Uglovi vidljivosti su maksimalni a ekran ima gigantski opseg kontrasta i osvetljenje pa tako informacije na ekranu ostaju čitljive i pri direktnim sunčevim zracima.

Tip ekrana je kapacitivni a možete koristiti višestruki način unosa informacija i u glavnom meniju za prikazivanje matrice dekstopa ali i raznim drugim aplikacijama: npr. Google Maps, pretraživač, galerija fotografija. Ekran je pokriven staklom koje neće izdržati žustru upotrebu ali će obezbediti dovoljno zaštite od slučajnih ogrebotina ključevima i drugim oštrim objektima.

Sada ću biti malo subjektivniji. Moje čvrsto uverenje je da se Super AMOLED i slične tehnologije neće dugo zadržati. To nije usled činjenice da kompanija ima poteškoće sa masovnom proizvodnjom i zbog velike potrošnje. Stvar je u tome da obični TFT ekrani sa kvalitetnim prikazom fotografije prijaju oku većine korisnika što ne važi za Super AMOLED. Postoje korisnici kojima se dopada njegov preterani kontrast i osvetljenje čak i pri niskom nivou osvetljenja ali postoje i oni jednostavno ne mogu da se naviknu na to. Prema tome, mogu reći da je ekran modela Galaxy S jedan od najboljih budući da nudi najbolji kontrast i maksimalnu oštrinu slike, ali ipak smatram da je to nešto što dovodi u pitanje ekran.

Kamera

Smart telefon je opremljen sa 5MP kamerom sa autofokusom. Sočiva kamere se nalaze u gornjem levom uglu zadnjeg poklopca u istoj ravni sa pokopcem baterije. Ukoliko aparat stoji na stolu na zadnjem poklopcu, sigurno je da će sočiva biti izgrebana pa je potrebno o tome voditi računa.

U režimu vizira postoje dve prikazane informacione kolone (sa leve i desne strane ekrana), npr. odabrana podešavanja, režim fotografisanja, trenutna rezolucija i podatak o tome koliko je još fotografija moguće načiniti. Za dodatne opcije potrebno je da kucnete na ikonu u donjem levom uglu ekrana.

Lista podržanih rezolucija je sledeća:

  • 2560x1920
  • 2560x1536
  • 2040x1536
  • 2048x1232
  • 1600x1200
  • 1600x960
  • And less

Takođe, možete promeniti kvalitet slike, režim snimanja i druge opcije u okviru menija.

Neću ulaziti u detalje da li je ili nije kamera u okviru modela Samsung Galaxy S dobra ili nije. Svaki čitalac može da donese svoj sopstveni sud o njoj bazirano na primeru fotografija koje sam ispod postavio. Želeo bih da kažem sledeće: objektivno, ukoliko poredimo slike nastale modelima Samsung Galaxy S, HTC Desire, HTC Legend, Acer Liquid E i brojnim drugim noviji, Android uređajima, tada se model S ispostavlja kao pobednik. Slike nisu idealne, ali i dalje najbolje koje možete dobiti u ovom segmentu i prilično različite u odnosu na druge modele. Prema tome, možemo reći da je Samsung Galaxy S jedna od najboljih kamera koje postoje u okviru “robot” segmenta uređaja. Isto važi i za snimanje video sadržaja.

Video

Video se snima u 3GP formatu (H264 kodek) pri brzini od 30 frejmova u sekundi.

Lista podržanih rezolucija:

  • 1280x720
  • 720x480
  • 640x480
  • 320x240
  • 176x144

Sve opcije snimanja video sadržaja su identične onima koje su dostupne za snimanje fotografija. Takođe možete vršiti zumiranje dok snimate. Pogledajte klipove koji su navedeni ispod paragrafa da biste stekli utisak o čemu govorim.

Primer video klipa 1 (3gp, 89,8 mb)

Primer video klipa 2 (3gp, 12 mb)

Trajanje baterije.

Uređaj je opremljen Li-Ion baterijom kapaciteta 1500mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija obezbeđuje 13.5 časova razgovora (GSM) odnosno do 750 sati (30 dana) u režimu mirovanja. Stvarni rezultati su barem duplo lošiji.

Pod tipičnim scenarijem korišćenja (tj. 30-40 minuta dnevnih konverzacija, 10-15 tekstualnih poruka, aktivo korišćenje Gmail i MS Exchange Server naloga sa push mail) moja jedinica je prosečno nudila oko dan ipo trajanja baterije. Dodajte ovome nešto Web pretraživanja, (1-2 časa), muzičku reprodukciju (30-40 minuta) i trajanje baterije će opasti na jedan dan. U svakom lsučaju, ovo su dobri rezultati kada se porede sa HTC uređajima (npr. Desire). Smart telefon će definitivno ponuditi najmanje jedan dan trajanja baterije. Ne morate mu puniti bateriju kada se uveče vraćate sa posla ili dopunjavati bateriju pre nego što ujutru izađete iz kuće da biste bili sigurni da vas ona neće izdati tokom dana.

Performanse

Smart telefon je izrađen na Samsung S5PC100 (ARM8 Cortex) paltformi sa 1GHz procesorom i Power VR SGX540 grafičkim koprocesorom. Do nedavno kompanija nije koristila ovu platformu ali je sada možete pronaći u okviru modela Galaxy S i Galaxy Tab. Ova platforma će biti iskorišćena i u okviru modela Meizu M9, koji lično isčekujem sa velikim interesovanjem.

Ovaj model poseduje 512MB sistemske memroije i 8/16GB za skladištenje podataka. U pogledu video reprodukcije moram da kažem da tokom njegove najave pomenuta je podrška za sledeće formate: Mpeg4, H.264, H.263, H263Sorenson, DivX/ XviD, VC-1, 3gp (mp4), WMV (asf), AVI (divx), MKV i FLV. Jasno, proizvođač jke planirao da ponudi najbolji “robot” model za video reprodukciju. Samsung nije izneverio i ovaj uređaj zato može da reprodukuje video, serije i filmove u svim popularnim formatima i svim rezolucijama do 720p.

Nemam nikakvih žalbi po pitanju sveukupnih perfromansi brzine tokom dve nedelje u kojima sam testirao smart telefon. Ne mogu reći da su sve aplikacije radile savršeno brzo ali je bilo veoma prijatno raditi sa njima a brzina bi se mogla porediti sa onom koju nudi model HTC Desire. Pored toga, ja sam definitivno srećni korisnik ovog uređaja jer sada kada je model već u prodaji pojavile su se informacija da su neki korisnici imali određenih problema po pitanju performansi.

Neću opisivati odgovarajuće rešenje problema nazvano lagfix. Oni koji imaju potrebe za njim su već upoznati kako radi. Ja nisam imao nikakvih problema sa usporavanjem svog modela.

Povezivanje

Smart telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) mrežama. EDGE i HSDPA su podržani. Bežični interfejsi se mogu uključivati i isključivati iz menija podešavanja ili brzog menija, koji se može izvući iz sistemskog bara na glavni ekran tako da se njima može pristupiti jednim dodirom a isto tako jedan dodir je dovoljan za dodavnje i brisanje.

Za sinhronizaciju sa računarom i transfer podataka koristi se microUSB kabl koji je dostupan u okviru prodajnog pakovanja. Interfejs je USB 2.0. Kada povežete uređaj na ovaj način može se odabrati neki od dostupnih tipova konekcije, uključujući transfer podataka (microSD kaertica i interna memorija su dostupne) kao i sinhronizacija sa PC-jem.

Ugrađeni Bluetooth 3.0 podržava sledeće profile:

  • Audio / Video Remote Control Profil (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio/Video Distribution Profil (GAVDP)
  • Audio/Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Hands-Free Profil 1.5
  • Human Interface Device (HID)
  • File Transfer Profil (FTP)
  • Object Push Profil (OPP)

Kvakitet muzike preko bežičnih slušalica je pristojan.

WiFi (802.11b/g/n). Wi-Fi radi idealno. Obzirom da je u pitanju smart telefon možete prilagoditi pravila za WiFi sleeping režim, koristiti samo statičku IP adresu tokom povezivanja i dodati sigurnosne sertifikate. Kada je WiFi korišćen smart telefon se jedva zagrevao i u ovom smislu je znatno bolji u poređenju sa recimo modelom HTXC HD , koji se poprilično zagrevao kada je WiFi bio aktivan. Samsung Galaxy S podržava i DLNA.

Navigacija

Samsung Galaxy S karakteriše ugrađeni GPS čip. Prvo pokretanje zahteva oko minuta ipo zagrevanja a nakon toga za pornalaženje satelita je potrebno 10-15 sekundi (mi smo ga testirali sa Maverick aplikacijom sa Market-a). Po mom mišljenju kvalitet prijema signala satelita je u ravni sa rivalskim modelima i drugim “robot” uređajima.

Za navigaciju se koriste dve aplikacije. Prva je Google Maps koja omogućava iscrtavanje ruta (bez glasovnog vođenja), pretragu za adresama prema nazivu ulica ili lokacijama (restorani, kafei, institucije). Njena prednost u odnosu na ozbiljnije navigacione softvere je ta što se mape mogu preuzeti preko weba i tehnički možete pristupiti svim gradovima na različitim meridijanima. Samo je potrebno da budete online što je glavni nedostatak Google Maps koji postaje praktično beskoristan bez internet konekcije.

Druga aplikacija je Novifon, koja je dobra na običnim telefonima gde ne možete da koristite potpuno funkcionalne navigacione aplikacije i njeno prisustvo na Samsung Galaxy S je čudno, ali je ipak bolje od ničega.

Unos teksta

Kod modela Samsung Galaxy S, unos teksta se izvodi preko popularne Swype tastature. Šta je to? U svetu tastatura na ekranu Swype za Android je kao Matural Ergonomic Keyboard 4000 za slepo kucanje. Drugim rečima, Swype ima sve ali i dalje nije baš najzgodnija tastatura za Android. Naročito kada počnete da koristite druge kodne rasporede i slova izgledaju uska i teška za pritisak. Ali ovo se dešava samo na početku da biste se kasnije navikli.

Još jedan od nedostataka je komplikovana promena jezika. Najnovija Swype verzija ima taster za prebacivanje jezika ali na većini Samsung Galaxy S telefona morate da uradite sledeće: uđite u podešavanja, izaberite Languages, i odaberite potrebni jezik iz liste, potvrdite svoj odabir i završili ste. Brzo, zar ne? U suštini ovo se može uraditi i brže. Samo je potrebno da pomerate prst sa “information” (i) tastera ali kako možete naučiti o ovme jednostavno koristeći telefon. Na prvim stranana Swype sekcije za pomoć ova opcija se ne pominje i možete samo da nagađate.

Među prednostima Swype I potrebno je pomenuti brzinu unosa informacija, onda kada se na to naviknete. Tastatura ima veliki broj podešavanja za idealno prilagođavanje. Velika slova, automatsko odvajanje i zvuk/vibracija može se lako konfigurisati, između ostalog.

Softver

Smart telefon poseduje Android 2.1 i TouchWiz interfejs. Neću opisivati sve karakteristike interfejsa Galaxy S ali želeo bih da naglasim ključne prednosti i mane. Počnimo od prednosti.

Smart telefon ima veliki broj dodatnih aplikacija. Neki ljudi se žale da veliki broj apliakcija dovodi do toga da se teško snalaze. U isto vreme Galaxy S ima korisnu unapred instaliranu aplikaciju za čitanje knjiga, odličnu aplikaciju za uzimanje beleški kao i RSS čitač. Štaviše, to je jedan od prvih Android smart telefona sa unapred instaliranim menadžerom fajlova koje HTC proizvodi ne nude. Velika većina aplikacija ne može se ukloniti ali Samsung Galaxy S nudi dosta prostora.

Ovaj telefon poseduje diktafon, kalkulator sa inženjerskim režimom rada kao i druge alate.

Hajde sada da pomenemo nedostatke. Glavni je to što je daleko od idealne lokalizacije interfejsa imenika i mogućnosti pozivanja. Kod HTC smart telefona često nema ćiriličnog bara za skrolovanje imenikom. Pored toga, ova karakteristika je prisutna u test uzorcima.

Nedostatak broj dva. Ono što je neobjašnjivo jeste činjenica da su se proizvođači odlučili da izbace sve standardne Android widget-e. Neki smatraju da je to beznačajna sitnica, ali nije tako. Verujem da su Samsung razvijeni widget-i bili u stagnaciji nekoliko godina a Galaxy S widget-i su gotovo beskorisni. Glavni nedostatak je nemogućnost da se odabere veličina widget-a – ili su preko celog ekrana ili preko pola. Ukoliko na bilo kom drugom Android smart telefonu prevučem časovnik widget i smestim ga među deset ikona aplikacija u Galaxy S, sam widget zauzima veliki deo ekrana. Druge mini aplikacije su iste.

Zaključak

Tokom testiranja nikada nisam imao nikakve pritužbe po pitanju prijema signala ili jačine zvuka kako zvučnika tako i ni slušalice kod modela Samsung Galasy S. Zvuk je veoma snažan i poziv možete propustiti samo u naročito bučnim okruženjima. Vibracija je prosečnog kvaliteta i gotovo svaki put ćete je propustiti.

Galaxy S odlikuje cena koja je slična ceni HTC Desire modela ali Samsung-ov uređaj ima veći ekran, bolju kameru i ugrađenu memoriju za podatke. HTC Desire ima prikladnije kućište (to stalno ponavljam), optički trackball za navigaciju menijem kao i kompaktnije kućište upareno sa odličnim kapacitetom rada za pozivanje i prekid poziva, poruke i email-ove

Svaki Samsung vodeći model koji sam testirao bio je po meni kontroverzan na neki svoj način. To se desilo sa Samsung i900 (WiTu) i modelom Samsung i8000 (WiTu 2). U isto vreme znam i da su ovi modeli pravi hit uprkos velikom broju žalbi. Samsung Galaxy S se donekle razlikuje, uprkos svim njegovim prednostima tu su i očigledni nedostaci takođe: jeftini materijali i celokupno fizičko iskustvo, nije najlakša tastatura na koju se čovek može navići i lokalizacija nije kompletna. Za trenutnu cenu Galaxy S je i dalje jedan od vodećih Android rešenja i pored toga što vam je potrebno vreme da se na to naviknete.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Rivali: HTC Desire, Sony Ericsson X10
  • Materijali kućišta: matirana plastika, metal
  • Operativni sistem: Android 2.1
  • Mreže: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS/HSDPA 900/2100
  • Procesor: Samsung S5PC100 (ARM8 Cortex), 1 GHz
  • RAM: 512 MB
  • Korisnička memorija: 8/16 GB + slot microSD memorisjke kartice
  • Interfejsi: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0 +EDR (A2DP), microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak slušalica
  • Ekran: kapacitivni, Super AMOLED 4" sa WVGA rezolucijom (800x480), automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video snimanje u 720p
  • Navigacija: GPS/A-GPS
  • Dodatne karakteristike: FM radio, akcelerometar, senzor osveltjenja, senzor blizine
  • Baterija: ukloniva 1500 mAh Li-Ion baterija
  • Dimenzije: 122,4 x 64,2 x 9,9 mm
  • Težina: 119 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024