5228 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5228
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5228. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5228 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM smart telefona Nokia 5228

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 5228;
  • Nokia AC-8 punjač;
  • Nokia BL-5J baterija;
  • Nokia WH-102 stereo slualice;
  • CP-306 olovka;
  • Uputstvo za upotrebu.

Pozicioniranje

Nokia se pridružila grupi proizvođača koji nude jeftine uređaje bazirane na ekranima osetljivim na dodir. Obzirom da je nedostajala alternativa u vidu modela S60 platforme kompanija je odlučila da iskoristi svoj prvi model u okviru ove linije Nokia 5800. Prvi novi model baziran na ovakvom pristupu je poznat kao Nokia 5230 (takođe je dostupan i model Nokia 5235 koji nudi pretplatu na muzičke servise). Ovaj model ima manje dodatne opreme u prodajnom pakovanju, samo jedan zvučnik, nema 3G podršku, poseduje prerađeno kućište i nema olovku. Razlika u suštini nije toliko velika naročito za one korisnike koji nemaju potrebu za 3G. Nedostatak WiFi se može ispostavljati kao kritičan ali samo za one koji su navikli da koriste ovakve uređaje kao smart telefone a ne kao obične telefone za pozivanje. Za mnoge korisnike Nokia 5230 je samo Nokia telefon sa ekranom osetljivim na dodir ali ne i smart telefon. I to je normalno razmišljanje. Kao rezultat proizvođači su postali zainteresovani za smanjenje cena uređaja iz razloga što bi oni postali konkurentni uređajima korejskih proizvođača pa je i od Nokia-e traženo isto.

Nokia 5228 je kreirana sa ovim ciljem na umu. Model je trebalo da postane najjeftinije rešenje sa senzorima u okviru ovog segmenta. Naravno, reč je o najjjeftinijem Nokia rešenju. Kompanija je mogla da snizi cenu postojećeg 5230 modela bez problema ali bi u tom slučaju morala da kompenzuje razliku u ceni prema partnerima pod uslovima ugovora o zaštiti cena. Upravo iz ovog razloga Nokia je pribegla triku i ponudila „novi“ model po nižoj ceni za odabrane partnere. Izuzev po nedostatku GPS-a, različitim kolor opcijama i nepostojanju rezervnog panela u okviru prodajnog pakovanja, Nokia 5228 se ne razlikuje od poznate Nokia-e 5230.

Nemačka je prva zemlja u kojoj će ovaj uređaj biti dostupan. Uređaj je originalno razvijen za nemačkog operatera i biće dostupan samo na određenim tržištima. Međutim, upkos svemu u pitanju nije najjeftiniji telefon sa senzorima od strane kompanije Nokia obzirom da je Nokia pre izvesnog vremena izdala model Nokia 5250 koji je još jedno rešenje sa ekranom osetljivim na dodir namenjen nezahtevnim korisnicima. Razlika između modela Nokia 5228 i 5250 je u dužini dijagonale ekrana. Pa je tako ovaj drugi opremljen manjim ekranom dužine dijagonale 2.8“ dok je 5228 opremljena ekranom dijagonale 3.2“. Po svemu ostalom telefoni su manje više isti.

Dizajn, dimenzije i kontrolni elementi

Nokia 5228 je potpuna kopija modela Nokia 5230. Kao i kod prethodnog modela kućište je izrađeno od plastike a kvalitet izrade nije loš. Tu i tamo kućište zaškripi, postoji nekoliko zazora ali sve je u okviru razumnih granica. U poređenju sa modelom Nokia 5800 kućište novijeg modela je čvršće i izgleda pouzdanije što se može reći i za kvalitet izrade.

Dimenzije telefona su 111 x 51.7 x 15.5 mm pri čemu je njegova težina 115 grama. Po pitanju težine ovaj uređaj je potpuno identičan modelu Nokia 5800, ali nema olovku i panel sa zadnje strane je običan. Oni koji ipak nisu navikli da koriste prste za unos mogu da koriste specijalni alat nalik na olovku.

Nokia 5228 je dostupna u tri kolor opcije: belo/plava, crna i belo/srebrna.

Sa desne strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, prekidač za zaključavanje tastature/ekrana (oboje se zaključavaju automatski) i posvećeni taster kamere. Klizač za zaključavanje je veliki i dobro uravnotežen za razliku od onoga kod modela Nokia 5800; radi sasvim dobro.

Sa leve strane nalaze se dva slota sa poklopcima – jedan za microSD memorijsku karticu a drugi za SIM karticu. Ovaj za SIM karticu nije jednodstavno otvoriti ali uz obezbeđenu olovku nećete imati nikakvih problema.

Sa gornje strane uređaja se nalazi običan 3.5mm audio priključak, 2mm port punjača kao i microUSB port sa plastičnim zatvaračem. Za razliku od modela Nokia 5800 telefon je opremljen jednim zvučnikom koji je smešten u gornji levi ugao uređaja. Usled odsustva drugog zvučnika kvalitet muzičke reprodukcije pri najjačem podeševanju je značajno pogoršan. Zvuk gubi na jasnoći i iako nećete čuti krčanje ili bilo šta drugo, ipak postoje određena iskrivljenja zvuka.

Telefon poseduje senzor blizine koji isključuje ekran kada ga dovoljno približite licu.

Instaliranje SIM kartice nije trivijalan zadatak. Slot je smešten sa strane i kartica se ne može izvući napolje kada telefon radi osim ukoliko ne koristite makazice ili pincetu. Ispod baterije ipak postoji određeni prorez koji omogućava da gurnete karticu uz pomoć olovke. Generalno, sve funkcioniše dobro a uz telefon je dostupan i vodič za brzo instaliranje SIM kartice.

Ekran

Ekran je poptuno identičan onome koji postoji kod modela Nokia 5800. Zaštićen je tankim slojem plastike i nije uronjen u kućište tako da možete njime da rukujete onako kako to vama odgovara (golim prstima ili olovkom). Uz 3.2’’ dijagonalu, 16:9 odnos stranica, 16 miliona boja i 640x360 piksela rezoluciju (39x69mm), ekran modela Nokia 5228 je zaista sjajan.

Ekran se rotira automatski u zavisnosti od mesta telefona. Okretanje traje sekund ili kraće. Kako je ekran blago urenjen osetićete svaki put kako vaši prsti dostižu do ivice ekrana. Iako se nekima možda ovo neće svideti meni ne smeta naročito.

Ekran telefona ostaje prilično čitljiv na otvorenom ali je jako loš pod direktnim sunčevim zracima. Ekran može da prikaže 14 tekstualnih i 3 servisne linije; ekran je savršen za pregled slika, video klipova i pretraživanje dugih lista.

Tastatura i unos teksta

Uređaj poseduje tri hardverska tastera sa prednje strane – Call, End i Menu. Pritiskom tastera End u bilo kom meniju telefona vraćate se na prethodni nivo menija. Takođe, postoje dve metode za unos teksta, ne zaista metode već različita načina iskorišćenja tastature.

Kao prvo, možete koristiti standarno unošenje karaktera preko alfanumeričke tastature koja imitira standardnu tastaturu ekrana – on funkcioniše samo kada telefon držite vertikalno i nudi prilično pogodan način za unos teksta jednom rukom.

Druga opocija za unos teksta je obična QWERTY tastatura koji se pokreće samo kada telefon držite bočno. Ovaj metod karakterišu relativno veliki tasteri koji su laki za korišćenje čak i sa obe ruke. Uređaj nudi maksimalnu slobodu po pitanju unosa teksta, ali nema se reći ništa posebno specijalno o bilo kom od dva režima. Na vama je takođe da odlučite da li ćete koristiti prst za unos teksta ili olovku.

Prilikom unosa teksta uz uključen režim za pomoć, telefon će podvući poslednje reči i prikazati listu sličnih na koje možete da kliknete.

Unos teksta pisanjem rukom, po mom mišljenju je nezgodan ali uz pomoć olovke i ovo može da funkcioniše. Nisam siguran da li ga iko koristi redovno, ali ovakav način unosa teksta je popularan u Aziji.

Dodirna povratna informacija je slična Samsung-ovoj VibeZ tehnologiji – telefon zavibrira minimalno kada god ga dodirnete. Iako ovo ne donosi zaista osećaj kao da ste „pritisnuli“ taster na ekranu, telefon reaguje na dodir.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1320mAh (BL-5J), koja je najbolja Nokia ponuda u ovom segmentu. Ova baterija prema tvrdnji proizvođača obezbeđuje 7 sati razgovora kao i 438 sati rada u režimu mirovanja. Vreme kontinualne muzičke reprodukcije prema tvrdnji proizvođača je 33 časova, video snimanja u najvećoj rezoluciji i kvalitetu do 210 minuta, dok jednim punjenjem baterije je moguće 4 časa gledati video sadržaje.

Prilikom testiranja baterija ovog modela je trajala oko 3 dana pri čemu smo telefn koristili za 1.5 časa poziva, nekoliko desetina fotografija, snimanje dva minuta video sadržaja i oko jedan čas reprodukcije muzike/slušanja radija. Bateriji m je potrebno oko jedan čas i 30 minuta da se napuni u potpunosti.

Maksimalno vreme trajanja baterije u različitim režimima:

  • Video reprodukcija – 3 časa 20 minuta (H.264 u režimu zvučnika)
  • WEB-surfovanje (EDGE konekcija) – 4 časa
  • Muzika (preko slušalica) – 32 časa
  • Radio – 26.5 časova
  • Igre – 5 časova

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 128Mb RAM-a, dok nakon prvog pokretanja korisniku na raspolaganju ostaje 70-74MB memorije. Pored ove memorije postoji i oko 70MB koja je rezervisana za vaše personalne podatke. Uređaj je bez problema identifikovao karticu kapaciteta 32GB. Kartice se mogu menjati bez isključenja uređaja.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledeća četiri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Transfer transfer fotografija.
  • Media Transfer transfer multimedijalnih fajlova (MTP).

Maksimalna brzina prenosa podataka koja može da se ostvari ovm telefonom je 5MB/s. Telefon se ne puni kada se poveže sa računarom preko USB porta. /p>

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

  • Dial Up Networking Profil (Gateway)
  • Object Push Profil (Server and Client)
  • File Transfer Profil (Server)
  • Hands Free Profil (Audio Gateway)
  • Headset Profil (Audio Gateway)
  • Basic Imaging Profil (Image Push Responder and Initiator)
  • Remote SIM Access Profil (Server)
  • Device Identification Profil
  • Phone Book Access Profil (Server)
  • Stereo Audio Streaming:
  • Generic Audio/Video Distribution Profil
  • Audio/Video Remote Control Profil (A/V Remote Control Target)
  • Advanced Audio Distribution Profil (Audio Source)

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu.

Wi-Fi. Najveći nedostatak ovog modela je odsustvo Wi-Fi modula što ga čini manje privlačnim za korisnike.

Kamera

Telefon poseduje 2MP CMOS modul bez autofoksua. U pitanju je tipična kamera namenjena nezahtevnim korisnicima koja ne donosi ništa specijalno.

Po pitanju podešavanja možete odabrati jednu od tri rezolucije:

  • Print 2M - velika
  • Print 0.8M - srednja
  • Multimedijalne poruke - 0.3M

Dostupni režimi su: Automatic, User Defined, Portrait, Landscape, Sports, and Night.

Možete postaviti mrežu na ekranu ili koristiti tajmer za auto portrete.

Dostupni su sledeći efekti: Sepia, B&W, Vivid, Negative. White balance - , Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Kontrast se može podesiti u opsegu od -2 do +2. Takođe i vrednost ISO se može podesiti (nisko, srednje, visoko) kao i oštrina.

Drugim rečima ovde imamo standardna podešavanja kamere. Pogledajte na slike i shvatićete da kamera nije vrhunski proizvod ali je dovoljna za ovaj model.

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje, postoji značajno manje podešavanja nego što je dostupno kada su u pitanju obične fotografije. Na ovom modelu je dostupan softverski stabilizator slike. Možete podesiti uravnoteženje belog i odabrati režime kao što su Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Dostupni efekti su Sepia, Black and White, Negative. Postoji samo dva režima snimanja – automatski i noćni režim. Maksimalna rezolucija je 640x480 piksela (mpeg 4) pri čemu zvuk na snimku možete isključiti. Sa druge strane broj frejmova u sekundi se ne može podešavati kod ovog telefona, on je fiksiran na 30. Telefon omogućava snimanje video sadržaja dokle god imate slobodne memorije. Rezolucija 640x350 je podržana i prilagođena za veličnu ekrana ali nema potrebe da snimate u ovoj rezluciji ukoliko planirate da snimljeni materijal gledate na PC-ju ili drugom telefonu.

Primer video klipa (mp4, 7,51Mb)

Utisci

Kvalitet poziva ni u jednom momentu nije bio problematičan prilikom testiranja ovog telefona. Melodije zvona zvuče prilično glasno i bili smo vrlo zadovoljni njima čak i u bučnim okruženjima, ali pri najjačem podešavanju zvuk nije jasan. Jačina vibracije je bila prosečne snage.

Ovaj model može da se uporedi sa modelom Nokia 5230 po pitanju cene pri čemu je 5228 ipak nešto jeftiniji. Iako su dva uređaja veoma slična i razlikuju se samo po nepostojanju GPS-a, jeftiniji model izgleda atraktivnije. U prodajnom pakovanju nećete pronaći memorijsku karticu niti dodatne panele. Razlika u ceni je tačno ona za ove delove dodatne opeme i pred korisnicima je teška odluka. Ukoliko već posedujete memorijsku karticu i želite da uštedite nešto novca onda bi razlika u ceni mogla da vam pomogne za koji uređaj da se odlučite.

Uzimajući u obzir dominaciju korejskih proizvođača u ovom opsegu cena (Corby 3G, obični Corby, LG Cookie u različitim varijantama) može se reći da Nokia 5228 ne spada među jeftinije modele. To je dobro za Nokia-u ali je činjenica da po pitanju prodaje gubi od korejskih modela. Njihovi modeli su jeftiniji i imaju slične karakteristike što dovodi do odlične prodaje. Mogu iskreno da kažem da će ovaj teelfon biti voljen od strane lojalnih Nokia korisnika koji su skeptični po pitanju proizvoda iz Koreje i spremni da plate više za svoj izbor. Ovakvi korisnici su brojni pa će i model biti popularan. Sa druge strane predstavljanje modela Nokia 5250 po neznatno nižoj ceni ga je pretvorilo u vrlo dobro prodavani model, ali ostaje da se vidi kako će ova privlačnost biti protumačena kada je bude trebalo suočiti sa modelima Nokia 5228/5230 i drugim uređajima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024