KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Samsung
S5830 Ace


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-galaxy-ace-s5830-rev.shtml

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Samsung Galaxy Ace (S5830i)

Prodajno pakovanje:

 • Telefon
 • Baterija
 • MicroSD memorijska kartica kapaciteta 2 GB
 • Punjač
 • USB-kabl

Pozicioniranje

U liniji smart telefona kompanije Samsung Galaxy testirali smo modele Fit (S5670) i Gio (S5660). Ostao nam je međutim model Ace (S5830). On se razlikuje od svojih prethodnika po velikom 3.5“ ekranu i prisustvu visokokvalitetne 5MP kamere sa blicem.

Sredinom decembra prošle godine počela je prodaja modela Samsung Galaxy Ace oznake S5830i. Reč je o malom upgrade-u u odnosu na S5830 koja se sastoji u instaliranju novog 3D akceleratora i procesora radnog takta 832MHz.

Danas ćemo govoriti upravo o ovom modelu.

Dizajn, veličina, kontrole

Samsung Galaxy Ace je klasični monoblok telefon dimenzija 112.4x59.9x11.5mm. težina uređaja je 112 grama. On izgleda kao umanjena verzija modela Samsung Galaxy S II. Karakteriše ga isti oblik i lokacija kontrola sa pravougaonim tasterom Home. Uređaj je napravljen od plastike. Crni poklopac sa zadnje strane karakteriše konturna površina koja je oivičena materijalom visokog sjaja. Kvalitet izrade ovog modela je odličan. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih škriputavih zvukova niti pojave zazora ili pucketanja. Ekran verovatno nije zaštićen specijalnim staklom ili plastikom, obzirom da se može lako izgrebati oštrim objektima. Tokom rada pojavile su se male ogrebotine.

Zahvaljujući maloj težini ovog uređaja, ergonomskom dizajnu i perforiranoj površini zadnje strane poklopca uređaja telefon lepo stoji u ruci. On odgovara da ga smestite u džep pantalona, košulje ili jakne.

Senzor blizine nalazi se sa prednje strane. Zvučnik karakteriše prosečna jačina zvuka, a sagovornik će vas odlično čuti. Ispod ekrana nalaze se dva tastera osetljiva na dodir: kontekstualni meni i „Back“ tasteri koji su osvetljeni jakim LED belim svetlom. Između njih nalazi se taster „Home“ u okviru pravougaonika sa zaobljenim ivicama. Dodao bih da je reč o klasičnom rešenju za Samsung. Taster je uokviren hrmirnaom plastikom, njegovo pritiskanje je meko a hod tastera kratak. Dugim pritiskom sa zadržavanjem pojavljuje se meni prethodno pokrenutih aplikacija.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Malo iznad nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa desne strane nalazi se on/off taster koji služi i za zaključavanje uređaja. Ispod je odlejak za instalirnaje microSD kartice prkeo kojeg postoji plastični zatvarač.

Mikrofon je smešten sa donje strane a sa gornje strane nalazi se standardni 3.5mm priključak za slušalice i microUSB slot. Sa zadnje strane uređaja nalazi se sočivo kamere i dva proreza ispod kojih je zvučnik.

Da biste uklonili poklopac baterije, potrebno je da povučete poklopac u donjoj zoni uređaja. Slot za SIM karticu je ispod baterije.

Samsung Omnia W (levo) i Samsung Ace:

Samsung Ace (levo) i HTC Mozart:

Samsung Ace (levo) i Sony Ericsson Arc S:

Ekran

Model Samsung Galaxy Ace poseduje jedan od najvećih ekrana u grupi kojoj pripada. Poseduje 3.5’’ ekran, rezolucija je standarda 320 x 480 piksela,dok je gstina matrice 165 pikslea po inču. Model S5830 karakteriše TFT-LCD matrica, mogućnost prikazivanja do 16.7 miliona boja. Ekran odlikuje kapacitivna tehnologija, podržana su i dva istovremena pritiska (multitouch). Osetljivost je prosečna, ali uređaj gubi u odnosu na modele kao što su Sony Ericsson Mini i Live walkman u ovom smislu.

Uglovi vidljivosti su mali: ukoliko ekran blago zakrenete slika gbi kontrast. Osvetljenost se reguliše manuelnim putem budući da uređaj ne poseduje senzor ambijentlanog osvetljenja. Ovaj model poseduje i MBA222 akcelerometar sa tri ose, mogućnost podešavanja ne isključenja ekrana od 30 sekundi do 30 minuta kao i opciju koja omogućava da se onemogući i omogući automatsko rotiranje ekrana kada okrećete telefon.

Kod modela Ace postoji senzor magnetnog polja (MS-3E), senzor orjentacije i lienarne akceleracije, senzor blizine TMD26711.

Generalno, ovaj uređaj poseduje relativno osrednji ekran koji je inferiorniji kada je reč o prikazivnaju boja od prikazivanja modela SE Mini / Mini Pro i čak od Samsung Wave S8500.

Pri izlaganju sučnevim zracima ekran blago bledi, ali informaicje ostaju čitljive.

Ekran modela Samsung Ace iza različitih uglova:

Poređenje ekrana modela Samsung Galaxy Note (SuperAMOLED) (levo), Sony Ericsson Arc (LED-backlit LCD), Samsung Galaxy S (SuperAMOLED), Samsung Omnia W (SuperAMOLED), HTC Mozart (S-LCD), Samsung Ace (TFT-LCD ), Nokia 700 * (CleareBlack AMOLED) (desno):

* - Jačina osvetljenja ekrana modela Nokia 700 je na maksimalnoj veličini viša nego na fotografiji. To je usled činjenice da sam snimao u mraku i senzor osetljenja je blago smanjio osvetljenost ekrana.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1350 mAh, oznake EB494358VU. Reč je o potpuno istoj bateriji koja se koristi kod modela Gio i Fit.

Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 640 sati rada u režimu mirovanja u 2G mreži i do 420 časova u 3G mreži. Vreme razgovora je 11 časova (2G) i 6 časova u 3G.

Ukoliko koristite telefon nekih 8-9 sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 15 – 25 minuta razgovora dnevno, tri sata upotrebe Wi-Fi interneta (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje) oko pet sati korišćenja mobilnog interneta i nekoliko sati slušaja muzike.

Program za testiranje baterije Antutu:

ZA USB punjenje je potrebno oko 2.5 časa dok je preko električne mreže potrebno oko 1.5 časova.

Opcije povezivanja

Telefon koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Čip je BCM21553.

Brzine su za HSDPA do 7.2 Mbps. U prisustvu Blutooth 2.1 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora. Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka. Multimedijalni sadržaji se prenose preko DLNA. Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Ace je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Memorija i memorijska kartica

Samsung S5830 poseduje 280MB RAM-a, (od čega je oko 180MB slobodno),što je dovoljno za većinu zadataka. Međutim, mislim da bi bilo dobro da uređaj poseduje 512MB sistemske memorije kao Sony Ericsson Mini. Za instalaciju aplikacija dodeljeno je 190MB Flash memorije (135MB je slobodno). Ukoliko korisnik želi, sve aplikacije se mogu prebaciti na microSD. Maksimalno dostupno je 32GB kapaciteta.

Kamera

Telefon ima 5MP kameru sa autofokusom i sa jednosekcijskim LED blicem. Maksimalna rezolucija fotografija je 2560x1920 piksela, dok je za video (bez autofokusa) 320x240 piksela pri 30 fps.

Kvalitet fotografija je veoma dobar: visoki detalji na ivicama, nema zamućenja u uslovima nedovoljnog osvetljenja. Pogledajte poređenje fotografija sa fotografijama nastalih modelima Nokia N700 (Levo), Samsng Ace i Samsung Omnia W (desno).

Tokom snimanja video klipa možete pomoću tastera za regulaciju jačine zvuka vršiti zumiranje pri čemu nema gubitka kvaliteta.

Kamera se pokreće preko menija sa prečicom, a interfejs je sledeći: sa leve strane je režim fotografisanja (pojedinačni snimak, detekcija osmeha, panorama, kontinualno fotografisanje), scene (landscape, night, sport, indoor, beach, sunset, etc.), kontrola osvetljenosti (on, off, automatic), konfiguracija. Sa desne strane nalazi se galerija, prebacivanje sa fotografije na video.

Podešavanja za fotografije:

 • Vrendost ekspozicije (-2 do +2)
 • Režim fokusa (auto-focus, macro)
 • Tajmer
 • Rezolucija (320x240, 1280x960, 1600x1200, 2048x1536, 2560x1920)
 • Uravnoteženje belof (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
 • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
 • ISO (Auto, 100, 200 and 400)
 • Merenje (Centre weighted, Spot, matrix)
 • Kvalitet (normal, excellent, best)
 • Konfigurisanje (contrast, saturation, sharpness)

Interfejs video režima: sa leve strane - režim snimanja (normal, for MMS), podešavanja jačine osvetljenja - desno prebacivanje sa videa na fotografije, ulazak u galeriju.

Video podešavanja:

 • Tajmer
 • Rezolucija (176x144, 320x240)
 • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
 • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
 • Video kvalitet (normal, excellent, best)

Foto album izgleda uobičajeno za Android uređaje.

Sa fotografije je moguće očitati EXIF informaciju:

Karakteristike videa:

 • Video kodek: MPEG-4 Visual, 1540 kbit / s
 • Rezolucija: 320 x 240, 25 fps /
 • Audio kodek: AAC, 96 kbit / s
 • Kanali: 1 kanal, 48.0 KHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (mp4, 6 MB) >>>

Performanse

Smart telefon Galaxy Ace 5830i odlikuje procesor čija radnog takta je 832MHz (minimalni radni takt je 312MHz). Za razliku od prethodnih modela ovaj model koristi Broadcom grafički akcelerator. - VideoCore IV HW koji podržava OpenGL ES-CM 1.. Reč je o multimedijalnom procesoru izrađenom korišćenjem 40nm tehnološkog procesa i korišćenja CMOS tehnologije. Glavne karakteristike su korišćenje 20MP digitalne kamere sa rezolucijom FullHD kao i 2D/3D renderovanja. Nažalost, u praksi ovaj grafički akcelerator se ne razlikuje od onoga što nudi Adreno.

Tokom testiranja uređaj se ponašao stabilno: nije bilo nikakvog zamrzavanja, prestanka rada.

Informacije o sistemu:

Benchmarks:

Quadrant Standart

Antutu

Nenamark2

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS navigator. Njegova funkcionalnost je ista kao kod većine jeftinih telefona. Za prvo pokreanje je potrebno oko 2 minuta, za svako sledeće 10-15 sekundi.

Softverska platforma

Samsung Ace radi na verziji Android 2.3.6. Verzija Firmware-a je S5830iXXKL1, kernel version - 2.6.35.7root @ dell87, assembly - Gingerbread.XXKL2.

Korisnički interfejs i meni

Ovde je i poznati Touch WIZ 3.0 korisnički interfejs, tako da nema potrebe detaljno ga opisivati. Ukratko, panel sa „Dialer“, „Contacts“, „Message“ kao i ulaz u „Menu“. Za otključavanje ekrana potrebno je pritisnuti „Menu“ taster ili uključiti aparat i zatim preći prstom sa leve na desnu stranu ekrana. Preko desktopa mogu se dodeljivati tagovi, folderi, prečice i različiti widget-i. Korisnici mogu koristiti wallpaper-e za statičke i animirane screensaver-e. Ukoliko pritisnete i zadržite pritisnutim mehanički taster „Home“, pojavljuje se meni sa prethodno korišćenim aplikacijama. Dostupan je i menadžer zadataka.

Meni je predstavljen u vidu matrice 4 x 4 sa 16 ikona. Klikom na „Menu“ i odabirom „Change“, ikone se mogu pomerati. Mogu se podesiti u okviru panela sa donje strane („Home“ se ne može menjati).

Pozivanje

Kada je u pitanju tastatura za pozivanje, ona je standardna za Samsung, komforna i funkcionalna. Preko nje je veoma jednostavno pristupiti kontaktima i registru poziva. Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova i Swype. Telefon poseduje akcelerometar pa kada okrenete smart telefon i kada tastatura dođe u landscape režim rada i kucanje je prijatnije. Dostupne su sledeće opcije:

 • Add a topic
 • Add Text
 • Delete the text
 • Attach
 • Insert smiley
 • Cancel

Aplikacije

Da biste instalirali softver i igre na model Galaxy Ace možete koristiti Android Market, ali ispod se nalazi lista apliakcija koje su već učitane u memoriju telefona. U principu reč je o standardnom Android softveru.

Časovnik. Na ekranu se prikazuju vreme, datum i informacije o vremenskim prilikama. Sa ovog ekrana možete prelaziti na album sa fotografijama, muzikom i podesiti alarm.

Kalendar.

Beleške.

Internet. Uobičajeni pretraživač.

Market. Google prodavnica aplikacija.

Gmail. E-mail klijent kompanije Google.

E-Mail. E-mail kliejnt za druge emial servise.

Search

Maps. Google Maps za navigaciju.

Social Hub. Ovo je sveobuhvatno rešenje koje integriše deo TouchWiz 3.0 operativnog sistema. Podrazumeva mehanizme koji pružaju podršku za veliki broj različitih formata kao i unos podataka preko specijalne implementacije. Aparat poseduje i sličan imenik gde možete dodati ne samo broj telefona već i podatke vezane za društvene mreže (Facebook, Twitter, MySpace), e-mail ili online messenger (ICQ, AOL).

YouTube.

Google Talk. Chat kompanije Google.

Latitude.

Navigation.

Address.

News and weather.

My files. Reč je o menadžeru fajlova. Možete kopirati, odsecati, brisati fajlove i pakete fajlova.

QuickOffice. Rad sa office dokumentima kompanije Microsoft. Podržava pretragu, editovanje i kreiranje dokumenata za Word / Excel / Powerpoint. Program je takođe u mogućnosti prikaza PDF dokumenata. Podržava zumiranje, kao i različite opcije za sortiranje fajlova.

Kalkulator.

Samsung Apps. Skladišti aplikacije kompanije Samsung. Neka vrsta Android Market-a.

Recorder.

Task Manager. Pregled aktivnih i preuzimanje aplikacija. Omogućava da ispraznite memoriju i brišete program.

Web pretraživač

Standarndi pregledač web stranica. Surfovanje je nezgodno zbog male rezolucije ekrana. Ali ukoliko vam je baš potrebno da pogledate neku informaciju na internetu poslužiće. Podržava upravljanje gestovima.

Multimedia

Muzički plejer

U okviru glavnog menija moguće je sortirati numere prema izvođaču, albumu i numeri. Prilikom reprodukcije numere, na ekranu se prikazuje album art, kontrole plejera i taster za pregled liste numera. U okviru podešavanja moguće je podesiti 5.1 zvuk ili odabrati ekvilajzer. Dostupno je 11 unapred podešenih ekvilajzera i to: rock, jazz, classical, dance, pop, live audio, concert hall, range, clarity of music, bass boost i externalization.

Jačina zvuka polifonih melodija je visoka, uporediva sa onom koju nudi Samsung Fit. Zvuk je čist i ujednačen. Kvalitet zvuka preko slušalica je veoma dobar, ali ne i savršen. Ukratko, sva zvučna podešavanja su gotovo jednaka onima koja su postojala u prethodnim uređajima: Gio, Ace i Mini.

FM-radio

Za rad je neophodno priključivanje slušalica budući da imaju ulogu antene. Osetljivost radija je loša. Operativni opseg 85 – 108MHz, a tu je i podrška za RDS. Na ekranu se pojavljuje veliki broj trenutno dostupnih frekvencija, ispod se nalaze četiri polja koja prikazuju najčešće korišćene radio stanice. U okviru podešavanja možete podesiti automatski tajmer radija: od 30 minuta do 2 sata.

Video plejer

Ne postoji zasebna aplikacija. Svi video sadržaji se mogu lako pronaći u "Galeriji". Uređaj poseduje veoma jednostavan plejer sa instaliranim kodecima koji podržava formate H2263/H264, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 640x360 piksela, sa bitrate-om od 2000 kbps u formatu MP4. U okviru video plejera nema nikakvih podešavanja, samo klizač i Play/Pause taster.

Zaključak

Generalno, Samsung Galaxy Ace je ostavio dobar utisak. Fotografije su detlajne, kvalitet zvuka preko zvučnika je dobra, interfejs je inteligentan a ergonomski dizajn je veoma dobar. Istina je ipak da ovaj model ima dosta konkurenata.

Jedan od njih je Huawei IDEO X5. Ovaj model karakteriše originalni dizajn, 512MB sistemske memorije kao i moderniji procesor Qualcomm MSM7230 procesor radnog takta 800MHz. Pored toga dužina dijagonale ovog ekrana je 480x800 piksela.

Drugi je LG Optimus Hub koji karakteriše dužina dijagonale ekrana od 3.5“ uz rezoluciju 320x480 piksela, 5MP kameru, 512MB sistemske memorije, procesor Qualcomm MSM7227T sa radnim taktom od 800MHz i više nego primamljivom cenom.

Naredni konkurentski model je Sony Ericsson Live With Walkman. Ovaj model je po meni jedan od najuzbudljivijih modela godine. Karakteriše ga Qualcomm MSM8255 procesor radnog takta 1GHz, 512MB sistemske memorije, brza 5MP kamera sa mogućnošću snimanja HD videa i dva stereo zvučnika visoke jačine. Rezolucija ekrana ovog modela je ista kao kod modela Ace, pri čemu je dijagonala nešto manja – 3.2“.

Na kraj, zašto ne pomenuti i Bada telefon Samsung S8530: karakteriše ga Super Clear LCD matrica, dužina dijagonale 3.7“, rezolucija 480x800 piksela. Ništa manje nije interesantna ni kamera: 5MP sa autofokusom, blicem i video snimanjem u HD kvalitetu.

Na kraju, kao i uvek sami odlučujete u kupovini ali vam savetjem da pogledfate modele kao što su Huawei X5 ili SE LWW.

Specifikacije:

 • Klasa: Smart telefon
 • Forma: monoblok
 • Korišćeni materijali: plastika
 • Operativni sistem: Google Android 2.3.6
 • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
 • Procesor: Single Core, 800 MHz, Qualcomm MSM7227
 • Memorija: 280 MB
 • Memorija za skladištenje podataka: : 160 MB, memorijska kartica2 GB
 • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
 • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3.5' rezolucije 320x480 piksela
 • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video se snima u QVGA
 • Navigacija: GPS
 • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
 • Baterija: uklonjiva, Li-Ion 1350 mAh
 • Dimenzije: 112x60x11.5mm
 • Težina: 113 grama
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-galaxy-ace-s5830-rev.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Cena je izražena u evrima radi       lakšeg snalaženja, plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2018