S5260 Star II 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S5260 Star II
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S5260 Star II. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S5260 Star II vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Samsung Star II (S5260): Prvi pogled

Model Star je predstavljao istinski proboj za kompaniju Samsung i prema navodima samog proizvođača prodato je više od 30 miliona jedinica.

Mnogi korisnici modela Star nikada ranije nisu probali telefon sa ekranom osetljivim na dodir jer je ovo bio prvi pristupačni telefon bez tradicionalne tastature.

Kod ovog modela je omogućeno korisnicima da odaberu ne samo boju uređaja, već da li žele WiFi ili opciju gledanja televizije.

Zvanično predstavljanje novog Star modela će uslediti uskoro pa sam želeo da vam obezbedim prvi pogled na ovaj uređaj. Kompletan test će biti objavljen uskoro.

Dimenzije modela Star II (107.5 x 54 x 12.4 mm) se poklapaju sa onima koje je posedovao originalni model. Poklopac baterije je promenjen usled odsustva ogledalca za pravljenje autoportreta (uvek sam bio za zamenu zastarelih rešenja). Deo iznad zvučnika je prekriven mekom plastikom. Telefon će najverovatnije biti ponuđen u nekoliko boja. Za svrhu testiranja sam imao Samsung Star II u beloj boji. Da budem precizniji bela boja je dopunjena sivom stranicom. Elementi koji su izgleda kao da su hromirani ukrašavaju telo uređaja i centralni taster. Kvalitet izrade modela je veoma dobar bez ikakvih labavih i škriputavih delova. Nije potrebno da uložite ikakav poseban napor da biste uklonili pokopac baterije.

Lokacije slotova su neznatno izmenjene. Srećom, slot microSD kartice (podržava kapacitete do 16GB) je na samom telu uređaja i prekriven plastičnim zatvaračem. Uopšte nije potrebno da uklanjate poklopac baterije uređaja. Gornji kraj uređaja karakteriše standardni 3.5mm priključak za slušalice, dok pokretni zatvarač krije microUSB priključak. Standardni priključak je dobra stvar za korišćenje bilo kojih slušalica. Nisam siguran da u prodajnom pakovanju možete naći bilo šta impresivno.

Ne bih mogao da ovaj uređaj nazovem modelom za nezahtevne korisnike. Tasteri su smešteni konvencionalno, dok ispod ekrana imamo tradicionalnu grupu tastera za pozivanje, okončanje poziva i tastere menija. U automobilu možete lako odgovoriti na poziv bez pritiskanja ekrana ili aktiviranja menija za pozive pritiskom zelenog tastera. Hardverske kontrole su zgodne u poređenju sa modelima koji imaju samo senzorske kontrole.

Uređaj poseduje 3“ ekran rezolucije 240 x 400 piksela koji nudi pozitivan osećaj prilikom visokih nivoa osvetljenja. Uglovi vidljivosti su pristojni, ali ljudi koji odluče da gledaju flmove na modelu Star II moraju imati određenu dozu hrabrosti.

Uređaj je opremljen 3.2 MP kamerom koja snima video, ali nije opremljena autofokusom tako da su slike na određeni način čudne.

Po pitanju bežične konekcije Star II može da nadmaši i konvencionalnije uređaje. Telefon je dobio podršku za Bluetooth 3 i WiFi (802.11 b/g/n). Blutooth transfer podataka će zadovoljiti one koji vole da razmenjuju muziku i slike. Moj telefon se lako povezivao sa hotspot tačkama za povezivanje radi korišćenja društvenih mrea, proveru pošte i slično. Kda sam testirao pretraživač bilo je nemoguće otvoriti sajt na kojem objavljujemo ove testove i telefon je ukazivao na nedostatak memorije.

Kada pritisnete centralni taster videćete otvorene aplikacije i možete brzo da se pomerate do one koju je recimo potrebno da zatvorite. Ovakvi pristupačni uređaji sa ekranima osetljivim na dodir će biti popularni u 2011 godini. Druga tendencija je da se pristupa društvenim mrežama sa mobilnih uređaja. Kod modela Star II ove dve tendnecije se mire. Social Hub je korisna aplikacija o kojoj možete čitati u testu modela Samsung Wave.

Kod modela Star II sve radi na sličan način. Facebook, Twitter, MySpace i GTalk klijenti su unapred instalirani. Možete takođe koristiti i ICQ. Mail je koordiniran preko Social Hub karakteristike. Interesanto je da kada primite novu elektronsku poštu email i Social Hub ikone u glavnom meniju prikazuju broj nepročitanih poruka. U podešavanjima takođe možete da aktivirate prilagodljivi meni u koji možete da smestite često korišćene aplikacije.

Touch Wiz interfejs daje pristup Widgetima. Po mom mišljenju ovde nije bilo nikakvih izmena. Imamo tipičan set mini aplikacija sa opcijom za izbor novih i skrivanje nepopularnih widgeta.

U press izdanju možete pročitati sledeće: „QuickType kreiran sa T9 Trace nudi brz i jednostavan unos teksta. Korisnici mogu pomerati prst po tastaturi, dok naša tehnologija detektuje reč koju unosite. QuickType povećava brznu unosa nekoliko puta u odnosu na tradicionalne metode unosa“. Samo engleski jezik je podržan, ali mi se dopada pristup. Lako ćete se navići na ovaj pristup, ali ukoliko načinite grešku morate pritisnuti tačno oblast u tekstu gde je greška da bi vam se kursor tamo vratio.

Kvalitet zvuka je prosečan, a zvučnik izgleda slab. Preko zvučnika kvalitet svakako ne može da se oceni kao najbolji, dok radio zahteva upotrebu slušalica. Plejer karakteriše niz podešavanja, na prmer možete poslati numeru u okviru elektronske pošte, preko Bluetooth-a ili je upotrebiti za melodiju zvona, alarm, kontakt ili zvuk pri dolaznom SMS-u. „Find Similar“ servis prepoznaje muziku. Kada je ekran zaključan možete i dalje kontrolisati plejer slično kao kod modela Samsung Wave. Dovoljno je da prevučete prst i pojavljuje se mali meni u kojem možete videti numeru i kontrole.

Sve ovo nije tipično za model namenjen nezahtevnim korisnicima. Meni je logičan i pogodan za Bada uređaj. Model ima koristi od WiFi, Bluetooth 2.0, klijenata za društvene mreže, standardnog 3.5 mm priključka kao i microUSB priključka uz korisne metode za unos teksta. Ključne karakteristike ovog uređaja su ipak njegova cena i dostupnost. Očekuje se da će se ovaj telefon pojaviti tokom tekućeg meseca. Smatram da je Star II logičan nastavak originalnog i uspešnog modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024