Galaxy Fit S5670 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Fit S5670
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Fit S5670. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Fit S5670 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled na GSM/UMTS telefon Samsung Galaxy FIT

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1350 mAh
  • 2 GB memorijska kartica
  • Slušalice
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Ovaj telefon je namenjen mlađim korisnicima kao interesantno rešenje za osobe sa manjim zahtevima. Po mom mišljenju mladi su potpuno drugačiji i mogu biti prilično precizni pri odabiru novog mobilnog telefona. Sa druge strane na njihove roditelje prodavci mogu da značajno utiču. Samsung da druge strane situaciju vidi tako kako je pozicionirao ovaj uređaj.

Nažalost ovaj model ima prilično nejasnu ciljnu publiku. Mladi ljudi mogu biti obeshrabreni njegovom visokom cenom i niskom rezolucijom ekrana uprkos značajnim dimenzijama ekrana. Ovaj prpoizvod bi generalno mogao da bude interesantan u nekom drugom cenovnom opsegu.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Zahvaljujući veličini ekrana telefon izgleda širok sa svojim dimenzijama od 110.2 x 61.2 x 12.6 mm. On lepo staje u ruku.

Samsung Galaxy FIT vs Sony Ericsson X8:

Samsung Galaxy FIT vs Samsung Star 2:

Materijali koji su korišćeni za izradu ovog telefona su tipični za rešenja kompanije Samsung i to su sjajna plastika sa prednje i zadnje strane. Poklopac zadnje strane je tanak koliko god može da bude ali ne izaziva probleme. Savetujemo ipak da ne ispuštate oštre predmete na njega.

Sa leve strane se nalazi dvosturki taster za regulaciju jačine zvuka koji je zgodan za korišćenje jer je njegova lokacija idealna. Imajući u vidu da u poslednjih nekoliko godina svi pomeraju ovaj taster na desnu stgranu, kod ovog modela možemo videti definitivno unapređenje i vraćanje na stari način dizajna. USB port sa plastičnim zatvaračem se nalazi sa gornje strane kao i 3.5 mm priključak za slušalice. Sa desne strane se nalazi on/off taster koji je zadužen i za zaključavanje ekrana

Centralni kontrolni taster je mehanički, dok su tasteri Menu i Back senzorski. Sa zadnje strane uređaja nalazi se 5 MP kamera i blic.

Ekran

Kapacitivni ekran telefona podržava multitouch dok su njegove dimenzije 3.31". Rezolucija ekrana je samo 240x320 što je minimum za Android uređaje. Nekoliko aplikacija ne može da radi dobro sa ovom rezolucijom. Veliki ekran pomaže pa za razliku od modela i550 nećete videti zrnastu sliku tokom skrolovanja ili sličnih aktivnosti.

Ovaj TFT ekran podržava prikaz 16 miliona boja. Pod direktnim sunčevim zracima ekran bledi, čak ni prilična dijagonala ne pomaže, ali to je tipično za uređaje cenovnog opsega kojem ovaj uređaj pripada (ista priča kao za Huawei X5 i neke ZTE modele). Na ekran može da se smesti 10 linija teksta, kao i nekoliko servisnih linija. Fontovi su veliki i dobro izgledaju. U meniju možete odabrati sopstvenu varijantu fonta.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1350 mAh. U standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora i 10-15 poruka dnevno uz korišćenje Gmail naloga za automatsku proveru i slanje pošte) prilikom testiranja telefon je radio 24 sata. Manje intenzivna upotreba produžiće rad na 2 – 3 dana. Rezultati su zaista impresivni kada je u pitanju jedan Android telefon.

Proizvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 8.5 sati rada u režimu govora u 2G (7.5 sati u 3G) i 541 čas u režimu mirovanja (385 za 3G).

Kamera

Telefon ima uobičajenu 5MP kameru sa autofokusom i LED blicem. O kameri nema ništa posebno da se kaže obzirom da je jedna od najslabijih na Android uređajima. Kvalitet slike je osrednji što možete videti iz primera navedenih ispod.

Primeri fotografija:

Video

Video se snima u 3gp formatu (h.263 kodek) i brzina je ograničena na 15 kadrova u sekundi. Zvuk se snima uz pomoć .amr kodeka. Video rezolucija je 320x240. Podešavanja vezana za fotografije i video ne postoje.

Primer video klipa (mp4, 1,64 MB) >>>

USB, Bluetooth and WiFi

Telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS 900/2100 (HSDPA) mrežama. networks.

Za sinhronizaciju sa računarom i transfer podataka koristi se microUSB kabl (USB 2.0) Sledeći režimi su dostupni: Samsung KIES, Mass Storage. Ugrađeni Bluetooth 2.1 podržava sledeće profile:

  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a
  • Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Generic Access Profile (GAP)
  • Hands-Free Profile (HFP)
  • Headset Profile (HSP)
  • Enhanced Data Rate

Najpopularniji multimedijalni profili su takođe podržani ali ovde nema transfera objekata (kontakt kartica) preko Bluetooth-a ili pristupa sistemu fajlova drugih uređaja. Korišćenje stereo slušalica je funkcionisalo ali je zvuk bio prosečan.

WiFi 802.11 b/g je podržan bez problema.

Memorija

Telefon ima oko 160MB ugrađene memorije. Slot memorijske kartice je postavljen sa strane telefona, a lako koristiti karticu kapaciteta od 32GB. Procesor radnog takta 600MHz omogućava da ovaj telefon radi brzo uzimajući u obzir veličinu ekrana.

Softverski detalji

Telefon koristi Android Froyo (2.2) koji je prilagođen da odgovara TouchWiz 3 interfejsu, ali nema mnogo razlika u odnosu na standardni Android. Standardne karakteristike rade kao i na drugim Froyo telefonima. Ne želim da ponavljam opis svake karakteristike, npr. pretraživača već ću naglasiti razlike zajedno sa snimcima sa ekrana da imate uvid o rezultatima koje ostvaruje ovaj ekran male rezolucije.

ThinkFreeOffice pomaže da vršite pregled i editujete MS Office dokumente.

Menadžer fajlova je instaliran kao zasebna aplikacija i omogućava da zatvorite određeni program ili obrišete memoriju. U pitanju je zgodan alat, zamenjuje standardnu aplikaciju.

U sekciji Accounts možete uneti detalje vezane za vaše Facebook ili Twitter naloge, ali nemojte tražiti zasebne aplikacije za ove web servise jer ih nećete naći. U kontaktima imate tab Activities sa specijalnim barom za događaje. On nije naročito pogodan za korišćenje naročito imajući u vidu da možete pregledati samo poruke sa dva bara ili onemogućiti jedan. Ova opcija svakako nije laka za korišćenje. Odgovarajući widget ne rešava problem jer na desktopu postoje samo dve poruke i stalno morate da skrolujete tekst na dole.

Tastaturu karakteriše prethodno instalirani Swype za horizontalne i vertikalne orjentacije. Unos teksta je brz i pogodan. a tastatura se lako koristi.

Muzičke karakteristike su tradicionalne sa 5.1 režimom za slušalice, koji dodaje određenu širinu zvuku. Ekvilajzeri su dostupni, ali ne možete vršiti njihovo prilagođavanje. Druge karakteristike su standardne: filteri prema izvođačima, albumima i naslovima numera. Kvalitet muzičke reprodukcije je pristojan. FM radio generalno iznenađuje jer uređaj pronalazi gotovo sve dostupne stanice (48 u mom slučaju, a Nokia-in telefon je uspeo da pronađe samo 16 na istom mestu). Možete ih sve slušati ali kvalitet prijema nekih od njih nije idealan. Još jedan od nedostataka je da ukoliko je kvalitet prijema loš na otvorenom i pri korišćenju slušalica kao antene u zatvorenom nema nikakvih šansi da ćete ovu stanicu čuti uopšte. Ipak, činjenica je da su se mnogi korisnici žalili kada je u pitnaju kvalitet radija kod ovog modela. Što se tiče drugih proizvođača oni ovaj problem rešavaju tako što jednostavno ne dozvole prijem stanica sa slabim signalom. Ovde postoje dva različita pristupa pa na vama je da odredite šta vam više odgovara.

Kada pozivate broj dostupna je opcija pametne pretrage: unesete prva slova imena i na ekranu se pojavljuje ime koje odgovara upitu a sa desne strane su dostupni brojevi za pozivanje. Jedan dodir je dovoljan za aktiviranje neophodne liste. Za određene kontakte možete odabrati koji god želite broj iz telefonskog imenika. Ovo je veoma dobrodošao dodatak standardnoj karakteristici Androida.

AllShare je standardni uPnP i omogućava slanje fajlova na PC i obrnuto preko WiFi mreže, slušanje ili pregled na obe lokacije (samo za podržane formate).

Telefon nudi pristup za Samsung App Market i Android Market.

Google Maps 5.x je dostupna. Hardverski GPS prijemnik obezbeđuje solidan rad i nemamo nikakvih primedbi na njega.

Utisci

Jačina melodija zvona je idealna usled posvećenog zvučnika sa zadnje strane i dobrog izbora melodija. Vibracija je dobra i iznad proseka po pitanju snage. Ovo je tipični Samsung uređaj bez ikakvih problema u komunikaciji.

Cena po kojoj će se ovaj uređaj prodavati je suviše visoka za model sa QVGA ekranom. Čak ni veličina ekrana ne može da pomogne ovde. Telefon izgleda i jeste skup. Na tržištu su dostupni brojni drugi uređaji sa sličnim karakteristikama i boljim ekranom koji koštaju manje. Nažalost, FIT je lošija ponuda od modela Galaxy ACE koji ima nekoliko snažnih prodajnih tačaka uprkos visokoj ceni. Glavni nedostatak ovog uređaja je njegov ekran male rezolucije. Prodaja ovog uređaja će biti slična onoj koju je zabležio model i550. Upravo zato zaključujemo da je Galaxy FIT model koji se pojavio samo radi popunjavanja ponude kompanije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024