Touch 9900 2011
2011. godina
2.8" LCD, 32% body
1% S2, BlackBerry OS 7
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1230 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Blackberry Touch 9900
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Touch 9900. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Touch 9900 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Blackberry 9900

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Torbica
  • Stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Po mom mišljenju, ovo je jedan od najboljih uređaja u ovoj godini, ali treba naglasiti i da lista protiv veoma lako može nadjačati listu za. Recimo da volite metal, ugljenik i privlačni dizajn? Želite da razgovarate sa lakoćom, da dobro čujete sagovornika i da uživate u snažnim zvučnicima? Da li bi voleli da imate najbolji QWERTY mobilni uređaj u ovakvoj formi? Dopada vam se?

Meni takođe.

Sve ovo zvuči dobro i zanimljivo. Operativni sistem je ono što plaši budući da za veliki broj stvari nije obezbeđena logička podrška. AVI je od male koristi prilikom gledanja video sadržaja bez konverzije dok za kameru nije obezbeđen automatski fokus, što nema nimalo smisla.

Dizajn i konstrukcija

Blackberry telefoni nisu jednako popularni na svim tržištima kao što je to slučaj na teritoriji Evrope ili SAD, ali veliki je broj onih korisnika koji će odabrati Blackberry aparat zbog njegovog jedinstvenog dizajna. Nije ni čudo što je situacija takva budući da su ljudi umorni od HTC ili Samsung aparata zato što su veoma slični, dok Nokia aparati izgledaju odlično ali imaju veliki broj nedostataka vezanih za dizajn. Sony Ericsson modeli veoma su dobri, ali kod ovih aparata metal se ne koristi za proizvodnju, osim za nekoliko izuzetaka. U svetu Blackberry aparata model oznake 9900 nalazi se u samom vrhu ponude. Možete odabrati BB 9700 ili 9780 i uživati u njihovom jednostavnom obliku, a možete se odlučiti i za mali i slatki BB 9100. Onda možete probati i BB 9900. Do sada nisam sreo nikoga ko je ostao indiferentan po pitanju ovog modela. Kućište telefona je izrađeno od metala, plastike i ugljeničnih vlakana i zaista je fascinantno – mnogo toga ima na jednom mestu. Metalni umeci, baršunasta plastika za zadnje strane, sjajni umeci oko kamere i blica kao i crna oblast oko ekrana i predstavljaju savršen spoj. Gotovo savršen spoj, budući da panel na kojem se nalaze funkcionalni tasteri počinje da se haba već nakon dve nedelje aktivnog korišćenja. Metalna rešetka zvučnika, jednostavna komunikacija, lakoća korišćenja tastature, jasan ekran i drugi detalji samo dopunjavaju sliku o ovom uređaju, što je zaista retko. Do sada je kroz moje ruke prošlo dosta uređaja ali nijedan me nije ovako oduševio niti doveo do toga da poželim stalno da koristim ovaj aparat.

I ostalo je odlično po pitanju izgleda, nijedna kompanija nema ništa slično po pitanju materijala ili dizajna uređaja. Stil je prepoznatljiv u svakom detalju, pa je tako bilo i kada je reč o aparatu koji je testiran. Smart telefon je jednostavan za držanje u jednoj ruci i pisanje poruke, jednostavan je za držanje jednom rukom i razgovaranje. Dimenzije aparata su 115 x 66 x 10.5mm a težak je 130 grama. Aparat je širok i tanak.

Sa leve strane se nalazi microUSB slot i mini-priključak. Senzor blizine radi dobro, pa dok razgovarate teško možete da obrazom pritisnete bilo koji taster na ekrnau osetljivom na dodir.

Takođe treba obratiti pažnju na osvetljenje, a na prednjem panelu nalazi se indikator osvetljenja. Veliki broj kompanija se protivi korišćenju LED indikatora, dok kod ovog modela LED indikatori ukazuju na propušteni poziv ili poruku. Moje mišljenje je da je ovo veoma važno.

Ekran

Sa jedne strane nema ništa spektakularno kod ekrana, u pitanju je 2.8“ ekran rezolucije 640 x 480 piksela (TFT LCD). Sa druge strane, ekran je dovoljno svetao i jasan u svakom momentu, slika odlično izgleda kao i video. Senzor normalno reaguje na pritiske uz upotrebu kapacitivne tehnologije.

Upravljanje

Uprkos prisustvu ekrana osetljivog na dodir, RIM očigledno nije zaboravio navike vlasnika starog Bold modela. Sa gornje strane uređaja nalazi se taster kojim se uređaj stavlja u režim mirovanja, taster je uzan i lako ga je pronaći. Ispod ekrana nalazi se optički džojstik, najkontroverzniji element i iako postoji mogućnost podešavanja osetljivosti, i dalje je teško navići se na njega. Tu su i tradicionalni tasteri za pozivanje i prekid razgovora. Pored džojstika nalaze se taster za meni i taster Back. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i zasebni taster Mute koji je od velike pomoći. Prilikom upotrebe plejera on je zadužen za pokretanje i zaustavljanje reprodukcije. Ispod se nalazi programabilni taster koji se po podrazumevanom podešavanju može koristiti za pokretanje kamere. Prilikom korišćenja BB 9900 sa vremena na vreme moguće je zaboraviti da postoji ekran osetljiv na dodir, a moguće je koristiti i druge kontrole. Sa normalnim tasterima to je uvek dobro – naročito u eri uređaja sa ekranom osetljivim na dodir gde više ne morate da tražite neki taster ili budete u nemogućnosti da se javite. Ovde možete pronaći taster sa donje strane i odmah započeti konverzaciju, što je zaista zgodno u kolima.

Tastatura

Od prvog Bold modela, koji je imao jednu od najboljih karakteristika mobilnih uređaja, nijedan Blackberry nije uspeo da poljulja slavu ovog modela po ovom pitanju. BB 9900 jeste. Možda je to samo subjektivno mišljenje ali ovo je sigurno najbolje QWERTY rešenje ovog tipa koje sam video u svom životu. Prvo, veličina kućišta je odgovarajuća i uređaj je komforan za upotrebu. Drugo, položaj prsta i pritiskanje tastera su veoma dobri i jednostavni, zaslužuju svaku pohvalu. Treće, oblik tastera je savršen budući da je moguće otkucati određene vrste reči bez pomeranja prsta da bi pritisnuli susedni taster, što je veoma zgodno. Ukupno postoji 35 tastera, a korišćenje tastature je odlično za odgovaranje na e-mail, pisanje SMS poruke, chat-ovanje, kucanje Web adrese i tako dalje. Gotovo svi tasteri imaju duplu funkciju.

NFC

Ono što takođe treba naglasiti jeste da je u ovom trenutku BB 9900 jedan od nekoliko uređaja koji podržavaju NFC, što omogućava povezivanje sa dodatnom opremom na najlakši mogući način – biće dovoljno da omogućite uređaj, nakon toga sledi povezivanje. Nokia N9 je jedan od uređaja koji takođe nudi NFC.

Trajanje baterije

Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do šest sati razgovora, pedeset sati reprodukcije muzičkih sadržaja ili oko 7.5 sati reprodukcije video sadržaja. Nažalost, tokom testiranja baterija je izdržala samo jedan ipo dan uz aktivnu upotrebu. U poređenju sa BB 9780, ovaj model je inferiorniji, a nadam se da će nova verzija firmware-a pomoći da se unapredi ova situacija. Bateriju je moguće puniti i preko USB kabla i preko punjača. Aparat koristi bateriju kapaciteta 1230mAh.

Multimedijalni formati

Ovaj model odlikuje veliki broj podržanih formata za video - Mp4, M4a, 3 gp, M4v, Avi, Asf, Wmv, audio - Wma, Mp3, Flac, Ogg, aac, amr, wav, mid. Ovo zaista nije loše. Kod Flac formata nema problema da se na memoriju telefona preuzme neki od sadržaja. Jednom sam imao problem sa kasnijom reprodukcijom, a problem se ogledao u zvuku i blagim seckanjem prilikom reprodukcije. Muzički plejer je poznat, moguće je podešavati ekvilajzere i pojačavati zvuk, što je odlika najnovijeg BB. Ovde možete dodeliti kontrolne funkcije za reprodukciju tasteru za kontrolu jačine zvuka.

Čudna stvar, kada sam pokušao da gledam „Supernatural“ dobio sam ideju. Možda neki od programa treće strane sprečava korišćenje memorije. Ono što me je iznenadilo je kada sa zatvorio pretraživač, Facebook je počeo ponovo da se otvara. Druga interesantna stvar je da kada pokrenete video program, aktivan je još jedna program pod nazivom „Now Playing“. O čemu je ovde reč? Ne možete da zatvorite program kada je aplikacija u pozadini već morate ući u programe i odabrati željenu stavku.

Pretraživač

Želeo bih da nešto kažem i o pretraživaču. Generalno, pretraživač je Blackverry-jev sopstveni i svakako ne spada među najbolje. U okviru BB07 i BB900 ovaj specifični pretraživač ne radi loše, učitava stranice brzo, korektno ih skalira, nema krahova niti zamrzavanja slike. Kao i sa svim RIM uređajima dostupan je visok stepen prilagođenja, podržava tabove, mada izgleda čudno kada u vrhu ekrana možete da vidite thumbnail-ove otvorenih tabova. Pretraživač nudi značajne dodatke i opcije pa tako možete vrlo lako da pošaljete elektronsku poštu, dodate element ga na glavnu stranu. Takođe možete da uđete u istoriju pretraživanja, odnosno da vam glavni ekran pretraživača otvori thumbnail-ove ili listu nedavno otvorenih stranica. U okviru opcija možete videti odabranu početnu stranicu, kao i prečice za pristup različitim funkcijama pretraživača, odabrati sadržaj koji se učitava, onemogućiti Java-u, slike, blokirati pop-up poruke. Takođe, možete da podesite veličinu slova, enkodovanje, brzo čišćenje sadržaja ukoliko je neophodno, svih lozinki, cookie-ja, istorije, cache-a kao i listu preuzimanja. Rezultat je u suštini veoma normalan, moderan i fleksibilan alat za mrežnu upotrebu koji ipak ne radi sjajno kada se povežete preko 3G, WiFi, EDGE obzirom da dolazi do značajnog usporavanja.

Kamera

Uređaj poseduje 5MP kameru bez autofokusa. Veoma je čudno i sumnjivo da jedna ovakva kamera u 2011. godini bude ugrađena u uređaj za koji je kompanija namenila da bude glavni uređaj. Sa dobrim osvetljenjem možete da kreirate manje više dobre slike, ali ova kamera nije za stvarnu upotrebu u različitim uslovima. Dok na ekranu telefona slike i mogu da izgledaju relativno pristojne, njihovim prebacivanjem na računar možete videti koliko su u stvari loše. Uređaj podržava snimanje videa u rezoluciji 720p. Autofokus je spor, a rezultati su takvi da izazivaju pravu depresiju. Plus, primetio sam da mikrofon stvara određeni šum. Blic u automatskom režimu kada snimate fotografije često izbeli suviše većinu detalja, tako da je bolje da ga isključite. Dostupna je karakteristika prepoznavanja lica, stabilizator (naravno ne optički), opcija geografskog označavanja, kao četvorostrukog zuma. Ponoviću još jedanput da je kamera ovog modela ipak sve drugo, samo ne dobra.

Multifunkcionalni taster sa desne strane po podrazumevanom podešavanju pokreće kameru pritiskom tastera na ekranu ili optičkog džojstika.

Panel, the performance of the OS

U video klipu možete se malo bliže upoznati sa operativnim sistemom. Želeo sam da napravim detaljni pregled operativnog sistema, ali iskreno imam sve više sumnji da je tako nešto potrebno. Činjenica da je RIM nazvao ovaj operativni sistem OS7, govori da je reč o novoj verziji. U poređenju sa OS 6 nema nekih značajnih izmena, pre svega dodata je podrška za NFC, unapređena je grafika (standardna Open GL ES 2.0 podrška), mogućnost video snimanja u HD režimu. Fokusiranje je moguće samo za fotografije. U okviru nove verzije operativnog sistema je dostupan i kompas između ostalog. Po meni, logičnije bi bilo da je proizvođač ovaj operativni sistem nazvao OS 6.1 ili 6.2, kako to radi Apple. Kada se sve sabere i oduzme ova verzija ne donosi fundamentalne promene, situacija se nije izmenila sa panelima. U okviru uređaja postroji sistem desktopa pri čemu su dostupne prečice do programa koje možete premeštati kako želite. U teoriji moguće je ukloniti sve stavke sa nekog panela i načiniti ga svojim sopstvenim. Uprkos tome što ovaj OS ne nudi widgete on relativno dobro izgleda slično kao što je izgledao Symbian u prošlosti. Dostupno je napredno podešavanje profila, podešavanje pristupa podacima, ali widgeti sami po sebi ne postoje. Možete najviše da računate na liniju za notifikaciju u vezi događaja na glavnom ekranu.

Telefon koristi snažan procesor radnog takta 1.2GHz. Svi prelasci između menija, aplikacija rade veoma dobro. Iz stanja hibernacije uređaj se budi veoma brzo, u deliću sekunde, ali ponekad možete da iskusite neočekivana zamrzavanja rada uređaja. Ovo je najočiglednije kada radi sa mapama.

Telefon podržava microSD kartice kapaciteta 32GB, pri čemu uređaj poseduje i ugrađenu memoriju. Korisniku je na raspolaganju 5.4GB slobodnog prostora. Upgrade bežičnim putem radi dobro, mada je bolje koristiti WiFi i u skladu sa tim kupiti nezaključani uređaj.

Pored NFC, smart telefon poseduje Bluetooth 2.1 sa EDR, WiFi (802.11 b,g,n), mada će velika većina operatera isporučivati ovaj uređaj sa zaključanom WiFi. Dostupan je GPS, pa preporučujem da koristite servis kao što je Google Maps.

Dostupnost

Ono što je interesantno kada je reč o Blackberry uređajima, a samim tim i modelu BB9900 je to što ovaj model retko može da se nađe preko operatera iz prostog razloga što operateri jednostavno gube novac kada prodaju uređaje kao što je ovaj. Stoga je mnogo veća verovatnoća da će kupci ovaj uređaj moći da kupe u specijalizovanim prodavnicama mobilnih telefona sa njegovom otključanom verzijom koja omogućava korišćenje WiFi mreže.

Model, BB 9900 - jedan od mojih omiljenih modela ove godine ima nekoliko snažnih prodajnih tačaka:

  • Predivan dizajn i kvalitet izrade (izuzev za detalje). Prijatno je držati ovaj uređaj u ruci i niko neće ostati ravnodušan. Da li je za dizajn uređaja opravdano dati novac koji kompanija traži za ovaj uređaj drugo je pitanje. On poseduje svoj šarm i izaziva emocije, ali da li je to ono što vam je potrebno prosudite sami.
  • Uređaj poseduje predivnu QWERTY tastaturu i tu nema ništa da se doda. Ukoliko volite uređaje sa QWERTY tastaturom ovaj će definitivno da vam se dopadne.
  • Glasni zvučnici, odličan kvalitet zvuka, veoma dobar za slušanje muzike, naročito kada je reč o dobrim slušalicama.
  • Ukoliko posedujete više mailbox-ova onda definitivno treba da koristite BIS. Uređaj poseduje integrisani Facebook i Twitter klijent kao i aplikaciju za Blackberry. /li>
  • Dobar kalendar, pretraživač u kojem možete doslovno prilagoditi sve od profila pa do veličine slova.
  • Dobar ekran

Minusi:

  • Loša organizacija panela. Siguran sam da je proizvođač sve što je ugradio mogao da uradi i na jednom desktop ekranu što bi svakako izazvalo manji konfuziju.
  • Kratko trajanje baterije – jedan dan. Ovo je izvesno mnogo lošija implementacija u odnosu na BB9780 kod kojeg je baterija obezbeđivala dva do tri dana rada. Kod ovog modela nažalost ćete stalno morati da razmišljate o punjenju baterije. Problem je najverovatnije u optimizaciji.
  • Kamera bez autofokusa, pri čemu ovde više ništa ne treba dodati.
  • Osoba koja nije upoznata sa sistemom će se teško snaći, dok i za one koji znaju o čemu se radi će ponekad biti napor da izađu na kraj sa ovim operativnim sistemom na kraj.
  • Dostupna je podrška za AVI fajlove, ali kao što je slučaj i sa Blackberry Playbook uređajem ona je ograničena samo na papir. U realnosti reprodukuju se čudni zvuci, dok se slika zamrzava.
  • Određene informacije mogu nestati sa linije na desktopu, neki programi se iznova otvaraju nakon zatvaranja preko tastera na uređaju. Morate ući u određeni meni da biste zatvorili program što zna da bude zamorno.

Mogu li da vam preporučim da kupite ovaj uređaj? Da, jer obzirom da kada sam pogledao oko sebe video sam barem pet ljudi koji su koristili ovaj uređaj, u najvećem broju slučajeva kao sekundarni telefon. Jedan moj prijatelj je veoma dobro opisao ovaj telefon/smart telefon: On je veoma lep, ali veoma dosadan. Kao da RIM na neki način pokušava da se otarasi korporativne pozadine uređaja, ali mu to ne ide. Sa druge strane, nesavršena verzija operativnog sistema će svakako da zaplaši one koji nisu upoznati sa BB uređajima, pa je savet za njih da možda krenu sa BB9100 ili BB9700, pre nego što se odluče sa BB9900, koji je ponavljam predivan po izgledu, ali dosta čudan.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024