E1182 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung E1182
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung E1182. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung E1182 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung E1182 DUOS

Fotografije modela Samsung E1182 DUOS

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1000 mAh
  • Punjač
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Ovaj model prati neverovatna priča. Ova jedinica osmišljena je tako da bude konkurent jeftinim kineskim proizvođačima i modelima koji imaju mogućnost korišćenja dve kartice. Tom logikom za ovu jedinicu je planirana i minimalna cena pa je ovaj model postao je jedan od najpopularnijih modela u okviru Samsung DUOS linije. Na svom putu ka tržištu predstavljanje ovog modela nekoliko puta je odlagano, datumi su pomerani pa je istovremeno došlo i do promene pozicioniranja. Samsung je odlučio da se na takmiči na tržištu telefona koji imaju mogućnost korišćenja dve kartice, već je računao na činjenicu da kompanija Nokia nije aktivna u ovom segmentu, kako je to ranije bilo najavljeno. Kada se pojavio na tržištu odlikovala ga je jednaka cena kao i drugi niskobudžetni DUOS model - Samsung E1252.

Samsung E1252:

Samsung E1182:

Nastala je neobična situacija: prethodni model E1252 takođe odlikuje odličan odnos cene i kvaliteta. Ovaj model zabeležio je dobru prodaju zahvaljujući odličnoj distribuciji odrađenoj od strane kompanije Samsung. Potrebno je reći da je ovaj model u velikoj meri precenjen. Predstavljanje modela E1182 po istoj ceni znači da novi model nije toliko popularan da bi se mogao uzeti u obzir. Ovaj model dizajniran je za osrednju prodaju, kada kupci traže jeftin niskobudžetni telefon sa dve SIM kartice. Za kupovinu Samsung E1182 modela kupci će se odlučiti ukoliko naprave grešku ili zbog nedostataka alternativnih modela na samom tržištu. Ne postoji nijedan drugi razlog za kupovinu ovog modela. Odlikuje ga previsoka cena za ono što nudi.

Dizajn, veličina, kontrole

Imamo tipičan telefon za nezahtevne korisnike kompanije Samsung. Njegova jedina boja je crna. Crni poklpac je prekriven tačkicama da bi se sprečilo habanje. Dimenzije uređaja su sledeće: 106.9 x 44.4 x 13.9 mm sa težinom od 68 grama. Telefon lepo staje u ruku.

Poređenje sa modelom Fly DS105:

Sa gornje strane nalazi se baterijska lampa. Sa desne strane nalazi se priključak za slušalice i punjač, pokriven je plastičnim zatavarčem koji je pričvršćen za kućište telefona. Ovaj konektor je ekskluzivna odlika Samsung telefona, što nije dobro. Za razliku od E1252, uklonjen je i taster za aktiviranje baterijske lampe što je veliki nedostatak ovog modela.

Ekran

TFT ekran odlikuje 128 x 128 piksela rezolucija (E1252 – 128 x 160 piksela) i ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Ekran može prikazati do četiri tekstualne linije i dve servisne linije. Kvalitet prikazanih slika je ispod proseka, ali od ekrana niskobudžetnih telefona ne treba očekivati čudo, ipak, imajući u vidu cenu telefona, bolji ekran bi se i mogao očekivati. Uopšteno, ekran je daleko lošiji nego ekrani većine modela u ovoj klasi.

Tastatura

Pad je izrađen od gume, tasteri su dovoljno veliki i laki za upotrebu. Navigacioni taster je takođe dobar, nema nikakvih nedostataka po pitanju ergonomije tastature. Pozadinsko osvetljenje je bele boje i jasno vidljivi u različitim uslovima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 620 sati rada u režimu mirovanja i 10 časova razgovora. Prilikom testiranja uređaj je uspeo da obezbedi prosečno 4-5 dana rada pri prosečnom opterećenju koje obuhvata 15-20 minuta razgovora, i 20 minuta korišćenja drugih karakteristika. Telefon uz minimalno opterećenje obezbeđuje čak nedelju ili više dana rada bez punjenja, što je dobro. Generlano, vreme rada je standardno za klasu uređaja kojem pripada. Vreme koje je potrebno da se baterija ovog uređaja napuni je 2.5 časa.

Želeo bih da naglasim da je vreme rada uporedivo sa standardnim telefonima obzirom da imamo samo jedan radio modul (DUOS Lite serija).

Rad sa dve SIM-kartice

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogućiti da odaberete primarnu karticu, koju ćete koristiti kao osnovnu. Slotovi SIM kartica imaju svoje oznake 1 i 2, ali je ovo jedino važno za red po kojim će vam ih SIM menadžer predstavljati.

Kako sve ovo funkcioniše? Uključite telefon i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2 već možete dati nazive koji vam najviše odgovaraju.

Kada je na ekranu telefona režim mirovanja, ekran pokazuje nazive oba operatera, pri čemu brojevi koji su označeni odgovaraju poziciji SIM kartice. Indikator jačine signala prvog operatera se nalazi u gornjem levom uglu dok je indikator signala druge kartice pomeren udesno. Pri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv. Interesantno, korisnik ne samo da može da odabere zaseban ton za svaku karticu već i profili mogu da budu prilagođeni za obe SIM kartice. Na primer, za prvu karticu možete da ostavite podrazumevani režim dok za drugu možete odabrati režim bez zvukova. Ovo je sjajna opcija koja nedostaje kod sličnih telefona drugih proizvođača.

Ovo se pristupačno rešenje tako da imamo samo jedan radio modul. Možete primati pozive na obe kartice ali kada jedna od njih primi poziv druga postaje neaktivna što je razumljivo na niskobudžetno rešenje.

Sa bočne strane uređaja nedostaje taster za promenu SIM kartica, već se ona vrši dugim pritiskom tastera # u režimu mirovanja. Nažalost, ovaj taster ne radi u okviru menija. Dakle brza promena kartice prilikom kreirnaja poruka ne funkcioniše. U poređenju sa prethodnim modelima Duos opsega ovo je veliki korak unazad, obzirom da je ergonomija značajno umanjena.

Sve liste poziva nose indikaciju sa koje kartice je poziv načinjen ili primljen. U telefonskom imeniku mogu stajati unosi sa jedne i druge kartice kao i memorije telefona.

Interfejs menija

Slim korisnički interfejs je konačno dospeo do nezahtevnih uređaja. Uprkos niskoj rezoluciji ekrana novi interfejs izgleda sveže. U režimu mirovanja imamo Smart Home koji je sličan Active Standyby kompanije Nokia. Možete da dodate liniju kontakata, unosa za kalendar, beleške, dva tipa časovnika i prečica. U poređenju sa modleima sa ekrnaima više rezolucije sve je ogrnaičeno na ove stavke.

Glavni meni je predstavljen u vidu matrice ikona (3x3). Podmeniji su predstavljeni u vidu horizontalnih lista. U svakom podmeniju i glavnom meniju jedinica pamti poslednju poziciju u meniju iz kojeg ste izašli. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača. Kada pređete na jednu ili drugu stavku menija na listi videćete da je istaknuta a veličina fonta (koji je već velik) se još više povećava.

Teme. Postoje tri prethodno instalirane teme. Ne postoji ugrađeni editor tema.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. U opštoj listi slika pozivaoca se prikazuje.

Ispod imena se nalazi podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. Svaki grafički fajl ili slika se može koristiti kao fotografija kontakta. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj).

Telefon ima jedno polje za ime i prezime.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 500 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 500. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa ovim telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati 18 brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Prilikom pregleda kontakata u telefonskom imeniku videćete da su oni koji se nalaze na listi za brzo biranje označeni specijalnim simbolom.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, što ne izgleda lepo, naročito uzimajući u obzir njegove mogućnosti.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva (90 unosa). Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete da uredite crnu listu, koja će odbijati sve pozive koji dolaze od tih kontakata.

Poslate i primljene poruke je objedinjuju u listi sa kontaktima.

Poruke

Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Odabir kartice sa koje se šalje poruka se vrši jednim dodirom ekrana osetljivog na dodir. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti 300 događaja različitog tipa - sastanak, godišnjica, događaj.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom. /p>

Svetsko vreme. je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno.

Kalkulator je veoma jednostavan.

Konvertor služi za konvertovanje jedne jedinice u drugu, a takođe vam je na raspolaganju i konvertor valuta.

Beleške - standardne tekstualne beleške.

FM-radio

U memoriju telefona možete da uskladištite 10 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Radio je dobro implementiran, iako ne prima sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi u pozadini. RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne. Dostupna je opcija koja omogućava da radio reprodukcija počne u tačno određeno vreme.

Aplikacije

Diktafon. Možete snimiti nekoliko minuta zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. Svi snimci su smešteni u jedan direktorijum.

Igre. Teleofn poseduje igru Luxor Quest.

Štoperica i brojač su uobičajeni.

Alarmi. Telefon je opremljen sa više alarma od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, . U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Podešavanja

Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju. U režimu pozivanja korisnici mogu da odaberu dizajn cifara, njihovu veličinu i boju (nije dostupna opcija animacije tokom unosa).

Profili - upravlja svim mogućim profilima uključujući flight režim. Svaki profil nudi specijalni ton za poruke kao i mogućnost promene jačine zvuka.

Utisci

Ovaj telefon obezbeđuje prosečan kvalitet komunikacije koji je tipičan za Samsung telefone. Nema nekih posebnih nedostataka i može se uporediti sa drugim modelima te klase. Jačina melodije zvona je dovoljno jaka za različite uslove. Jačina vibracije je prosečna i tu nema nikakvih posebnih unapređenja.

Na tržištu postoji veliki broj modela koji su istoj klasi kao i Samsung E1182 DUOS, na primer, Fly DS105. Ekran je isti, tu je i baterijska lampa, kao i radio i memorijska kartica i ugrađeni MP3 plejer. I sve to po duplo manjoj ceni. Po mom mišljenju, razlika od 10% bi išla u prilog Samsung E1182 modelu, ali po duploj razlici ovaj model nema nikakvu šansu.

Nije moguće nazvati ovo rešenje niskobudžetnim, cena je prekomerna, a broj alternativnih modela je veoma veliki. Moja preporuka je da se obrati pažnja na druge proizvode na tržištu jer postoji veliki izbor.

SAR vrednost za ovaj model 0.99 W / kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024