E2232 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung E2232
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung E2232. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung E2232 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung E2232

Fotografije modela Samsung E2232

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1000 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U segmentu jeftinih telefona sa dve SIM kartice Samsung ostvaruje dobru ponudu, ali lagano i drugi proizvođači pristupaju ovom tržištu osvajajući deo po deo tržišta. Razlog za ovo je činjenica da Samsung ne želi da svoja rešenja prodaje ispod određene cene. Ovo dovodi do činjenice da nakon inicijalnog interesovanja Samsung-ova rešenja sa dve kartice bivaju sve lošije prodavana. Na primer, model Samsung E1252 Duos je usled nekonkurentnosti sa modelima drugih proizvođača izgubio trku na tržištu od konkurencije koja nudi više funkcionalnosti za manje novca. Predstavljanjem novih modela, Samsung nastoji da smanji funkcionalni jaz, ali cene ostaju na istom nivou. Tako na primer novi modeli imaju slot memorijske kartice, 3.5mm priključak kako i nekoliko novih karakteristika. Cena je međutim ostala na istom nivou.

Ovaj model će biti interesantan onima koji traže jeftiniji uređaj sa dve SIM kartice i koji preferiraju Samsung brend ili koji iz nekog razloga ne žele da kupe uređaj kompanije Fly. Sličan proizvod kompanije Fly će koštati 25% manje (D5150). Ovde kod starijeg uređaja dobijate bolju kameru (2MP umesto VGA). Ukratko, tržište nudi izbor modela, a Samsung je ovim modelom proširio svoju liniju, ali su troškovi uređaja daleko od optimalnih.

Dizajn, veličina, kontrole

Imamo tipičan telefon za nezahtevne korisnike kompanije Samsung. Njegova jedina boja je crna. Crni poklpac je prekriven tačkicama da bi se sprečilo habanje. Dimenzije uređaja su sledeće: 109.2 x 46 x 14.90 mm sa težinom od 79 grama. Telefon lepo staje u ruku.

Gornju stranu telefona karakteriše baterijska lampa koja se aktivira posvećenim tasterom koji je sa leve strane. Sa desne strane se nalazi slot punjača i slušalica koji je prekriven zatvaračem pričvršćenim za telo uređaja. Slot je vlasnički slot kompanije i ovaj uređaj na žalost nema ništa univerzalno. Kvalitet izrade ne izaziva nikave probleme.

Ekran

TFT ekran rezolucije 128x160 piksela može prikazati do osam tekstualnih linija i dve koje su određene za servisne informacije u 262.144 boja. Prikaz slike je ispod proseka ali ne možete ni očekivati više od uređaja koji pripada ovom segmentu. Imajući u vidu cenu uređaja, mnogi su očekivali bolji kvalitet kerana, ali se to nije dogodilo.

Tasatura

Tasteri su izrađeni od plastike i prilično su veliki pa je prilično lako pritiskati tastere. Navigacioni taster odlikuje dobra veličina i nema nikakvih žalbi po pitanju ergonomije. Pozadinsko osvetljenje je bele boje, veoma svetlo tako da su simboli jasno vidljivi u različitim uslovima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 660 sati rada u režimu mirovanja i 14 časova razgovora. Prilikom testiranja uređaj je uspeo da obezbedi prosečno 4-5 dana rada pri prosečnom opterećenju koje obuhvata 15-20 minuta razgovora, i 20 minuta korišćenja drugih karakteristika. Telefon uz minimalno opterećenje obezbeđuje čak nedelju ili više dana rada bez punjenja, što je dobro. Generlano, vreme rada je standardno za klasu uređaja kojem pripada. Vreme koje je potrebno da se baterija ovog uređaja napuni je 2.5 časa.

Želeo bih da naglasim da je vreme rada uporedivo sa standardnim telefonima obzirom da imamo samo jedan radio modul (DUOS Lite serija).

Memorija, memorijska kartica

Telefon poseduje 20MB interne memorije, ali je dostupna podrška za memorijske kartice kapaciteta do 8GB. To je dovoljno prostora za upotrebu u okviru muzičkog plejera.

Kamera

Normalna VGA kamera koja po modernim standardima ne zavređuje pažnju. Maksimalna rezolucija videa je 176x144 piskela (15 frejmova).

Primeri fotografija nastalih kamerom:

Primer video klipa (mp4, 0,4 mb)>>>

Rad sa dve SIM kartice

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogućiti da odaberete primarnu karticu, koju ćete koristiti kao osnovnu. Slotovi SIM kartica imaju svoje oznake 1 i 2, ali je ovo jedino važno za red po kojim će vam ih SIM menadžer predstavljati.

Kako sve ovo funkcioniše? Uključite telefon i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2 već možete dati nazive koji vam najviše odgovaraju.

Kada je na ekranu telefona režim mirovanja, ekran pokazuje nazive oba operatera, pri čemu brojevi koji su označeni odgovaraju poziciji SIM kartice. Indikator jačine signala prvog operatera se nalazi u gornjem levom uglu dok je indikator signala druge kartice pomeren udesno. Pri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv.

Ovo se pristupačno rešenje tako da imamo samo jedan radio modul. Možete primati pozive na obe kartice ali kada jedna od njih primi poziv druga postaje neaktivna što je razumljivo na niskobudžetno rešenje.

Sve liste poziva nose indikaciju sa koje kartice je poziv načinjen ili primljen. U telefonskom imeniku mogu stajati unosi sa jedne i druge kartice kao i memorije telefona.

Interfejs menija

Slim korisnički interfejs je konačno dospeo do nezahtevnih uređaja. Uprkos niskoj rezoluciji ekrana novi interfejs izgleda sveže. U režimu mirovanja imamo Smart Home koji je sličan Active Standyby kompanije Nokia. Možete da dodate liniju kontakata, unosa za kalendar, beleške, dva tipa časovnika i prečica. Morate da selektujete svaku od stavki jer one ne mogu da se vuku preko ekrana. Ukoliko je Smart Home sadržaj veći nego ekran videćete skrolere po ekranu. Ekran izgleda čudno ali je pogodan. Linija sa kontaktima izgleda kao favoriti sa imenima i ikonama. Odaberite ime i jednim dodirom će vam biti omogućeno da pozivate kontakt i šaljete SMS ili email. Odabirom kontakta otvara vam se unos u telefonski imenik. Dobro je to što odabirom polja ulazite u odgovarajuću aplikaciju, što izgleda logično. Pritiskom kalendara takođe ulazite u njega. Isto važi i za ostale aplikacije.

Glavni meni je predstavljen u vidu matrice ikona (3x4). Podmeniji su predstavljeni u vidu horizontalnih lista. U svakom podmeniju i glavnom meniju jedinica pamti poslednju poziciju u meniju iz kojeg ste izašli. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača. Kada pređete na jednu ili drugu stavku menija na listi videćete da je istaknuta a veličina fonta (koji je već velik) se još više povećava.

Teme. Postoje tri prethodno instalirane teme. Ne postoji ugrađeni editor tema.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. U opštoj listi slika pozivaoca se prikazuje.

Ispod imena se nalazi podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. Svaki grafički fajl ili slika se može koristiti kao fotografija kontakta. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj).

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

U listi do imena se pojavljuje tip poziva.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa ovim telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati 18 brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Prilikom pregleda kontakata u telefonskom imeniku videćete da su oni koji se nalaze na listi za brzo biranje označeni specijalnim simbolom.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, što ne izgleda lepo, naročito uzimajući u obzir njegove mogućnosti.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva (90 unosa). Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete da uredite crnu listu, koja će odbijati sve pozive koji dolaze od tih kontakata.

Za poslate i primljene poruke takođe se pravi lista primalaca.

Poruke

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Odabir kartice sa koje se šalje poruka se vrši jednim dodirom ekrana osetljivog na dodir. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti 1000 događaja različitog tipa - sastanak, godišnjica, događaj.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Svetsko vreme.je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno.

Kalkulator je veoma jednostavan.

Uz pomoć konvertora možete konvertovati jedinice jendu u drugu a takođe vam je na raspolaganju i konvertor valuta.

Beleške - standardne tekstualne beleške.

MP3 plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ureađaj ne poseduje ekvilajzer. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Vizuelizacione opcije mogu uključivati Album Arts ili animirane ekvilajzere. Filteri omogućavaju reprodukciju svih numera, nedavno reprodukovanih, najčešće reprodukovanih, prema izvođačima, albumima, žanrovma. Dostupna je podrška za Album Arts.

FM-radio

U memoriju telefona možete da uskladištite 99 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Radio je dobro implementiran, iako ne prima sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi u pozadini. RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne. Dostupna je opcija koja omogućava da radio reprodukcija počne u tačno određeno vreme.

Aplikacije

Diktafon. Možete snimiti nekoliko minuta zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. Svi snimci su smešteni u jedan direktorijum.

Štoperica i brojač su uobičajeni.

Pretraživač. Normalni NetDront pretraćibač koji je nestabilan zbog neodstatka memorije. Rad sa pretraživačem nije moguć, tako da je lakše da računate i da ga nemate. Sa druge strane, možete instalirati Opera Mini koji kako tako radi sa ovim uređajem.

Alarm

Telefon je opremljen sa pet alarma od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Podešavanja

Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju. U režimu pozivanja korisnici mogu da odaberu dizajn cifara, njihovu veličinu i boju (nije dostupna opcija animacije tokom unosa).

Profili - upravlja svim mogućim profilima uključujući flight režim. Svaki profil nudi specijalni ton za poruke kao i mogućnost promene jačine zvuka.

Čarobnjak za podešavanja - the first time you can configure the basic settings on your phone for themselves.

Archive (BackUp) - Možete da izvršite backup svih podataka na memorijsku karticu i zatim ih ponovo vratite u memoriju telefona ukoliko je potrebno.

Utisci

Telefon odlikuje i dobar kvalitet konekcije koji je u rangu sa ostalim Samsung modelima i tipičan je za svoju klasu. Jačina zvuka uvek je odlična, i u različitim okruženjima. Vibracija je prosečna i kod nje nije bilo nekog značajnog unapređenja.

Od fundamentalnih nedostataka ovog modela treba pomenuti nemogućnost instaliranja Java aplikacija koje premašuju 200Kb. Pretpostavka je da igranje Java igara na ovom uređaju nije moguće. Ovo je uređaj za pozivanje i slanje kratkih poruka, odnosno dodatne funkcije se mogu lako zaboraviti. Kvalitet kamere je daleko od zadovoljavajućeg. Uklanjanje bočnog tatsera radi prebacivanja između jedne i druge kartice se takođe može smatrati negativnim.

Imajući u vidu cenu ovog uređaja, ne možemo reći da je on dobar izbor kada je reč o kvalitetu koji nudi. Cene drugih proizvođača modela sa dve kartice su 25-40% niže. Možemo kao vrednog konkurenta pomeniti model Fly DS185 koji poseduje 2MP kameru, bolji ekran kao i brojne druge karakteristike. Kompanija Samsung sa uređajima sa dve kartice računa na snagu brenda, jer je svesna da njeni uređaji u ovom segmentu jednostavno nisu konkurentni sa proizvođačima drugih modela.

Za pozive i slanje tSMS poruka ovaj telefon je zadovoljavajući, ali generalno gledano nije neka naročito interesantna ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024