Curve 9380 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Blackberry Curve 9380
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Curve 9380. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Curve 9380 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona BlackBerry Curve 9380

Prodajno pakovanje:

  • Mobilni telefon
  • Punjač
  • microUSB kabl
  • Slušalice

Uvod

Pre više od godinu dana objavljen je test modela Blackberry Curve 8520 koji je prigodan i za poslovne korisnike.

Ovaj put reč je o BlackBerry Curve 9380. Šta je to što izdvaja ovaj model? Ima nekoliko karakteristika. Prvo, najnoviji operativni sistem ove kompanije – verzija 7. Pored toga, ekran osetljiv na dodir i nepostojanje hardverske tastature. Drugo, tu je podrška za moderne opcije među kojima su Near Field Communication, NFC, i Augmented Reality. Ova druga opcija nije dostupna na svim tržištima.

Ovaj put nije vršena konekcija na BIS – samo je korišćen uređaj. Uprkos tome što ovo ne zvuči ispravno bilo je veoma zanimljivo iskustvo.

Pakovanje i dodatna oprema

U paketu se, pored uređaja, isporučuje i microUSB kabl kao par adaptera i punjač, naravno, mada test verzija koju sam ja dobio nije imala punjač. Nadam se da ćete vi biti bolje sreće.

Telefon je proizveden u Maleziji, na osnovu informacija sa prodajnog pakovanja.

Dizajn, kontrole

Novi Curve model izrađen je od plastike, a dizajn je, kao i uvek kod modela BlackBerry, veoma zanimljiv. Prednju stranu odlikuje sjajna plastika, dok je zadnja strana gde se nalaze kamera i blic izrađena od plastike meke na dodir. Kao rezultat ove kombinacija telefon zaista izgleda interesantno.

Sa prednje strane nalazi se ekran, zvučnik sa metalnom rešetkom, indikator osvetljenosti i kontrolni tasteri – sa leve na desnu stranu – taster za prihvatanje poziva, touch trackpad, Reset taster kao i taster za prekid razgovora. Sa gornje na donju stranu – taster za zaključavanje i dva priključka - sa leve strane microUSB konektor, a sa desne strane taster za kontrolu jačine zvuka i taster za pokretanje kamere.

Ergonomija

BlackBerry Curve 9380 se lako drži u uci, telefon ne škripi kada ga pritisnete. Poklopac baterije čvrsto stoji na svom mestu i njegovo uklananje nije lako.

Međutim, rad i nije tako jednostavan. Taster za zaključavanje ekrana pripada gornjem delu, potrebno je jako ga pritisnuti, a povratna reakcija je izuzetno slaba ili nema uopšte. Pad koji se nalazi ispod ekrana predstavlja deo panela i gotovo je nemoguće pritisnuti ovaj taster bez gledanja. Možda je to problem ljudi sa velikim prstima, ali pre će biti da je propust u dizajnu.

Touch trackpad je mali i može se koristiti za navigaciju kroz meni, ali je potrebno navići se na njega. U svakom slučaju, ovaj element u velikoj meri podseća na prethodne BlackBerry modele.

Težina ovog smart telefona je 98 grama, dok su njegove dimenzije 109 x 60 x 11.2 mm.

Ekran

Matricu odlikuje rezolucija od 360 x 480 piksela, TFT, 3.2“ dijagonala i kapacitivni senzor. Kvalitet prikaza na ekranu ne slabi pri direktnim sunčevim zracima dok su uglovi vidljivosti odlični, i horizontalni i vertikalni.

Jedini problem kada je ekran ovog modela u pitanju je odzivnost ekrana, ali je opet situacija izdržljiva.

Interfejs i nova verzija operativnog sistema

Na prvi pogled moglo bi se reći da nije mnogo toga izmenjeno u okviru verzije 7 BlackBerry operativnog sistema te da se sve uglavnom svodi na kozmetičke izmene. Izmenjen je pretraživač koji je konačno jednostavan za korišćenje i ubrzan je korisnički interfejs, mada je to bilo očekivano i za 9380 model budući da je upotrebljen novi procesor koji radi na 806MHz. U suštini, sve radi brzo i bez ikakvog usporenja.

U suštini, sve je ostalo isto. Tu je standardni set programa, a tu je i BlackBerry AppWorld za neophodne apliakacije.

Glavni ekran pruža pristup glavnim funkcijama – izmena profila, sat, obaveštavanje o novim porukama i propuštenim pozivima. Tu je takođe i mogućnost pretraživanja uključujući i glasovne komande.

Tastatura zaslužuje poseban osvrt. Može se koristiti u portret i landscape orijentaciji dok su tasteri mali. Jasno je da je pri takvom rasporedu bilo gotovo nemoguće smestiti ekran veće dijagonale, ali sa druge strane, mogla je biti obezbeđena opcija pregleda preko čitavog ekrana. U svakom slučaju ovo nije BlackBerry na koji smo svi navikli.

Pogledajmo sada ukratko dostupne aplikacije.

Poruke - Poruke – jedno mesto za email, društvene mreže, tekstualne poruke, sistemska upozorenja i ostalo. Odlična opcija da skupite sve na jednom mesto. Imajte na umu da Facebook i email ne mogu da funkcionišu bez BIS konekcije.

Slanje poruka - samo SMS, označavanje pošiljaoca. Dostupan je chat režim. Klasične opcije za moderni smart telefon.

Kontakti - unosi su ogrnaičeni na slobodnu memoriju. Dostupno je mnoštvo polja i sve je veoma zgodno.

Pretraživač - Podržava dodatne tabove (za svrhu eksperimenta sa otvorio oko 30 tabova, jedinica se nije usporila). Stranice se brzo učitavaju, ukoliko baš ne opteretite uređaj da otvara nekoliko stranica istovremeno. Dobra stvar je da uređaj podržava WiFi kao i 3G. Na malom ekranu kakav je kod ovog uređaja normalno pretraživanje interneta je van svake rasprave, ali rad ugrađenog pretraživača je veoma dobar. AppWorld je inače Opera mini.

Multimedija - Naziv govori sam za sebe. Kamera je smeštena zasebno u opštem meniju. Kvalitet fotografija je osrednji, možete videti na osnovu primera. Podcastovi su korisna stvar. Potrebno je samo da ih preuzmete, a da biste to uradili potrebna vam je konekcija sa BIS.

Primer video klipa (3GP, 7 mb) >>>

Kalendar - standardni planer, postoji nekoliko polja za svaki zadatak.

Telefon - Opcija za pozivanje bez suvišnih detalja. Dostupan je pozivač sa velikim tasterima, dok Smart dialer nije podržan. Dostupan je takođe detaljni dnevnik poziva, odakle možete ulaziti u kontakte, opcije za glasovno pozivanje. Radi brzo i bez ikakvih problema.

BlackBerry Messenger - specijalna aplikacija za komunikaciju između vlasnika Blackberry uređaja.

Časovnik - Odličan časovnik preko celog ekrana sa funkcijom alarma (standardne melodije su veoma dobre, zvuk se pojačava). Dostupan je noćni režim u okviru kojeg je osvetljenje prigušeno.

App World - Prodavnica aplikacija za BlackBerry. Generalno, beskorisna. Na primer ne poseduje email klijent. Zato su dostupne mape kompanije Navitel (kojima možete upravljati tasterima uređaja), dok sam zabave radi preuzeo aplikaciju baterijske lampe. Moram reći da uprkos par dobrih aplikacija AppWorld nema neku naročitu vrednost.

YouTube - omogućava vam da vršite upload-ovanje video sadržaja na servis, i nudi web interfejs za pregled filmova.

Social tape, Twitter i Facebook, instant poruke - sve vam govore snimci sa ekrana, nema šta da se napiše o ovome.

Aplikacije - Ovde nema ništa posebno. Glasovno pozivanje, koje kompanija reklamira kao vrhunsku opciju značajno podseća na aplikacije u okviru Windows Mobile, pri čemu je rad dosta problematičan. Takođe, notepad ne radi sjajno obzirom da prilikom promene između engleskog i drugih jezika dolazi do značajnog pogoršanja kvaliteta rada aplikacije. Snimač zvuka zapisuje zvuk dovoljno kvalitetno, kompas se tu i tamo zabuni i napravi neke velike greške, dok je Documents to Go program prepun bugova koji prikazuje PDF fajlove i druge dokumente.

Igre - dve jednostavne igre, Arkanoid, i Word Mole (analogna igri Scrabble).

Opcije - dostupne opcije uređaja.

Setup - čarobnjak za konfigurisanje različitih karakteristika uređaja.

Izbor profila, upravljanje konekcijama, pomoć, diskonektovanje uređaja - naziv opcija govori sam za sebe.

Povezivanje sa računarom

Jedinica je definisana kao uklonivi disk, tu je asistent za instaliranje softvera. Većinu softvera možete da preuzmete od proizvđača. .

Blackberry Desktop Software omogućava da sinhronizujete uređaj, pravite backup itd.

Utisci o radu uređaja

Sigurno je da opisivanje aplikacije nije posebno zanimljiva stvar. U svakom slučaju, ovo su moji utisci. Koristio sam ga kao drugi telefon za ne tako česte pozive, u ovom režimu rada 9380 izdržao je tri do četiri dana. Ukoliko koristite pretraživač za igranje igrice, računajte da jedan ili dva dana manje. Ukoliko ga ostavite negde i ne obraćate pažnju na njega, izdržaće čitavih nedelju dana.

Uređaj radi brzo, ako ne koristite pretraživač. Ukoliko ipak koristite pretraživač, počinju da se pojavljuju određena kočenja i prekidi u radu uprkos velikoj količini memorije i snažnom procesoru.

Visoki kvalitet komunikacije je primetan, što je uvek slučaj sa BlackBerry uređajima. Sagovornik će vas odlično čuti i tu nema nikakvih primedbi te po ovom pitanju model zaslužuje čistu peticu.

Zaključak

Sve u svemu, ovo je odličan telefon, ali je problem u tome što to nije smart telefon. Na stranu i operativni sistem i program ali ovo je samo običan telefon i sve što vam pruža jeste mogućnost pozivanja, slanja SMS poruka, upotreba email-a i surfovanje internetom. To je sve i tu počinju problemi.

Da li da se povežem na BIS? To zavisi i od toga da li ste spremni da plaćate mesečnu nadoknadu za upotrebu servisa, ali za email i društvene mreže konekcija je obavezna. Za sve drugo nije. Sa druge strane BIS nudi i neograničen pristup internetu, što je velika prednost.

Rezultat svega ovoga je dugoročan telefon koji gotovo da nema nikakvih bugova pri radu. Međutim, malo toga je ostalo od BlackBerry-ja a ono što je najvažnije jeste da tastature nema. Kratku reč možete otkucati ili odgovoriti na SMS ili email, ali biće vam izuzetno teško.

Na korisnicima je da odluče, ja bih ipak uzeo ovaj model, primarno kao telefon za pozivanje uz dodatne mogućnosti vezane za BIS.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024