Galaxy mini 2 S6500 2012
2012. godina
3.27" LCD, 49.7% body
0% S1, Android 2.3.6 Gingerbread
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1300 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy mini 2 S6500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy mini 2 S6500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy mini 2 S6500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Samsung Galaxy mini 2 (S6500)

Fotografije modela Galaxy mini 2

Pozicioniranje

Krajem januara južnokorejska kompanija Samsung je najavila dva modela bazirana na Android operativnom sistemu koji će se pridružiti brojnoj armiji drugih modela baziranih na istom OS. Reč je o modelima Ace 2 i Mini 2. Prvi uređaj je unapređena verzija modela Samsung S5830 dok je druga unapređena verzija modela Samsung S5570.

Ovaj model se u prodaji očekuje polovinom aprila.

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Stereo slušalice
  • USB-kabl

Pored standardnih delova kojima su uobičajeno opremeljni uređaji kompanije Samsung, prodajno pakovanje ovog modela je sadržalo i rezervnu masku zadnje strane uređaja. Ona je od matirane plastike i obojena u tamno braon boju. Prednja strana je takođe od plastike, ali obojena u žuto. Najverovatnije će biti i drugih opcija.

Dizajn i kontrole

Iskreno, prva verzija modela Mini mi se više sviđa. Kao prvo njegova zadnja strana ima nekako lepšu površinu, a kao drugo, uređaj je opremljen mehaničkim tasterima Back i Menu (Mini 2 ima tastere osetljive na dodir).

U pogledu dimenzija i težine, dužine i širine dva uređaja Mini 2 je neznatno kompaktniji. Njegove dimenzije su 109.4x 58.6x 11.6mm u odnosu na 110.4 x 60.8x 12.1mm, dok je težina ostala ista 105 grama.

Samsung S6500 poseduje kućište u potpunosti izrađeno od plastike. Deo prednjeg panela i bočnog panela izgledaju kao da su hromirani, obojeni u boju srebra. Tokom kontinualnog korišćenja ovaj uređaj se ispostavio kao dosta otporan. Uređaj nije počeo da škripi niti je olabavio. Otisci prstiju ostaju samo preko ekrana, ali se mogu lako obrisati. U ruci uređaj lepo stoji zahvaljujući svom obliku kao i malim izbočenjima sa zadnje strane (ovakvo rešene se može videti na gotovo svakom Samsung uređaju.

Sa prednje strane nalaze se senzor blizine i zvučnik i dva tastera „Menu“ i „Back“. Jačina zvuka je prilično visoka, pa vas sagovornik može čuti i kada se nalazite na bučnim mestima.

Sa leve strane nalazi se konveksni taster za kontrolu jačine zvuka. Ispod je odeljak za instaliranje microSD kartice preko kojeg postoji plastični zatvarač. Sa desne strane nalazi se on/off taster koji služi i za zaključavanje uređaja. Mikrofon je smešten sa donje strane a sa gornje strane nalazi se standardni 3.5mm priključak za slušalice. Sa zadnje strane uređaja nalazi se sočivo kamere i dva proreza ispod kojih je zvučnik.

Da biste uklonili poklopac baterije, potrebno je da povučete poklopac u donjoj zoni uređaja. Slot za SIM karticu je ispod baterije.

Generalno uređaj karakteriše ergonomski dizajn.

Izgled modela Samsung Galaxy mini 2 (levo) i Galaxy mini

Samsung Galaxy mini 2 (levo) i Samsung Galaxy Ace Plus

Samsung Galaxy mini 2 (levo) i Samsung Star

Samsung Galaxy mini 2 (levo) i HTC Mozart

Ekran

Model Samsung Galaxy Mini 2 je dobio nešto veći ekran čija je dužina dijagonale 3.27". Rezolucija ekrana je je standarda za Android jefitne uređaje 320 x 480 piksela,dok je gustina matrice 176 pikslea po inču. Model S6500 karakteriše TFT-LCD matrica, prosečnog kvaliteta. Uglovi vidljivosti su mali, prilikom zakretanja smanjuje se osvetljenej i kontrast, dok kada se uređaj zakrene na desno boje se menjaju. Ekran podseća na onaj koji postoji kod modela Samsung Wave M.

Ekran odlikuje kapacitivna tehnologija, podržano je pet istovremenih pritiska. Osetljivost je prosečna visoka.

Ovaj model poseduje i troosni akcelerometar, kao senzor blizine. Osvetljenost se reguliše manuelnim putem budući da uređaj ne poseduje senzor ambijentlanog osvetljenja. Ekran bledi na suncu, ali možete da očitate informacije.

Poređenje ekrana modela Samsung Galaxy mini 2 teXet TM-5200:

Uglovi vidljivosti

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 130 mAh, oznake EB464358VU. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 120 sati rada u režimu mirovanja. Vreme razgovora je 1 6 časova. IOskreno ove cifre se ne čine sjajnima.

Ukoliko koristite telefon nekih 7-8 sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 20 – 25 minuta razgovora dnevno, tri sata upotrebe Wi-Fi interneta (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje) oko pet sati korišćenja mobilnog interneta i nekoliko sati slušaja muzike.

ZA USB punjenje je potrebno oko jednog časa, a isto je ptorebno i za punjenje preko električne mreže.

opcije povezivanja

Telefon koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Dostupna je Bluetooth 3.0 verzija sa A2DP) za transfer govora i fajlova.

Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka. Multimedijalni sadržaji se prenose preko DLNA. Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda.

Wi-Fi mreža je tokom testiranja radila stabilno pri čemu je osetljivost dosta visoka. Kvalitet komunikacije nije izazvao razloge za nezadovoljstvo: nivo prijema signala je niti gori niti bolji od drugih modela kompanije Samsung.

Memorija i memorijska kartica

Samsung S6500 poseduje 512MB RAM-a, (od čega je oko 398MB slobodno),što je dovoljno za većinu zadataka. Uređaj psoeduje slot microSD kartice a interna memorija je kapaciteta oko 3GB. Od toga je 0.9GB sistemsko i 1.8GB flash. Moguće je ugraditi karticu kapaciteta do 32GB kapaciteta.

Kamera

Nažalost, telefon ima 3MP kameru bez autofokusa. Maksimalna rezolucija fotografija je 2048x1536 piksela, dok je za video 640x480 piksela pri 30 fps. Kvalitet je isti kao kod prethodnih jeftinih modela.

Uprkos nepsotojanju fokusa i ne baš najboljoj matrici kamere fotografiej koje su kreirane ovom kamerom nisu loše. Uravnoteženjebleog dobro funkcioniše, šum nije primećen a oštirna fotografija je zadovoljavajuća. Na rastojanju od 1m međutim fotografije postaju dosta mutne.

Kamera se pokreće preko menija, a interfejs je sledeći: sa leve strane je režim fotografisanja (pojedinačni snimak, detekcija osmeha, panorama), scene (landscape, night, sport, indoor, beach, sunset, etc.), kontrola osvetljenosti (1 do 9), konfiguracija. Sa desne strane nalazi se galerija, prebacivanje sa fotografije na video.

Podešavanja fotografija:

  • Tajmer
  • Rezolucija (640x480, 1280x960, 1600x1200, 2048x1536)
  • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
  • Merenje (Centre weighted, Spot, matrix)
  • Kvalitet(normal, excellent, best)

Interfejs video režima: sa leve strane - režim snimanja (normal, za MMS), podešavanja jačine osvetljenja - desno prebacivanje sa videa na fotografije, ulazak u galeriju.

Video podešavanja:

  • Tajmer
  • Rezolucija (176x144, 320x240 and 640x480)
  • Uravnoteženje belog(Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Efekti (no effects, negative, grayscale, sepia)
  • Video kvalitet (normal, excellent, best)

Iz foto fajlova možete izvući EXIF informacije::

Karakteristike videa:

  • Video kodek: AVC, 3000 Kbit / sec
  • Rezolucija: 640x480, 30 fps /
  • Audio kodek: AAC, 62 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48.0 KHz

Primeri fotografija:

Primer video klipa (mp4, 17 mb) >>>

Performanse

Samsung Galaxy Mini 2 koristi čipset Qualcomm MSM722za. Reč je o o čipu koji je korišćen u okviru modela Samsung Galaxy Ace Plus samo sa jednom razlikom. Radni takt je spušten za 200MHZ i iznosi 800MHz. Ovo je urađeno da se ovaj model ne bi nadmetao sa starijim Ace Plus modelom. Podsećamo da Galaxy Mini koristi Qualcomm MSM7227 čipset radnog takta 600 MHz, Galaxy Ace - Qualcomm MSM7227T koji radi na 800 MHz,dok je kod Ace I korišćen - Broadcom BCM21553, kod Ace 2 - dual-core procesor sa radnim taktom od 800 MHz.

Kratke specifikacije MSM7227a:

  • ARM Cortex-A5
  • DSP Hexagon QDSP5 350 MHz
  • Adreno 200 grafički akcelerator
  • ARMv7 arhitektura
  • Tehnologija izrade- 45 nm.

Rad igara nije izazvao nikakav problem. Na primer, popularna Angry Birds Seasons je radila veoma dobro i glatko. Sa druge strane kada sam isprobao Samurai vs Zombies bilo je manjih seckanja, ali ništa drastično.

Tokom testiranja je bilo nekoliko prekida, bilo da je reč o aplikacijama ili igrama. Nije mi poznato da li je ovo greška firmware-a obzirom da je reč o jednom od najnovijih uređaja.

Informacije o sistemu:

Testovi:

Quadrant Standart

Antutu

Nenamark 2

Smartbench

Vellamo

SAR

Aparat je izrađen u skladu sa maksimalnim dozvoljenim nivoima izlaganja radiofrekvencijama, u skladu sa odredbama Evropske Unije. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona kod kojih je nivo zračenja 2.0W po kilogramu težine. Tokom testiranja od strane kompanije Samsung Electronics, maksimalni nivo zračenja iznosio je 0.917W po kilogramu. Kod normalne upotrebe ovo zračenje je daleko manje budući da emituje samo energiju koja je potrebna za prenos signala do najbliže bazne stanice. Uz automatsko redukovanje zračenja smanjuje se i radiofrekventna energija telefona.

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS navigator „. Za testiranje sa koristio aplikaciju Navitel. Neću opisivati instaliranje programa samo ću pomenuti da je za instaliranje potrebno da posedujete dva fajla.

Nakon pokretanja aplikacije potrebno je da potvrdite sve što se traži of vas. Prilikom prvog pokretanja pozicioniranje modela Samsung Galaxy Ace traje oko tri minuta, dok je kasnije potrebno 5-10 sekundi. Kada ste u zatvorenom teško će uređaj da pronađe satelit, dok kada ste na otvorenom pronalazi više od 8.

Ekran prikazuje mapu i seriju ikona – gore: kompas, zvučni sistem konfiguraciju satelita, bateriju, desno skalu, levo i dole pretragu i meni. Po zahtevu mogu da se uključe ili isključe različiti online servisi i podesi filtriranje tačaka od interesa.

Tokom kretanja po ruti možete mapu videti kao ravnu ili u 3D, moguće je rotiranje mape. Dostupan je noćni režim ili standardni dnevni. Kada se krećete dostupna je glasovna podrška za različite situacije, rotiranje, uslove satelitskog prijema itd.

Za pretragu određene destinacije, odaberite jednu od opcija, kao što je adresa. Unesite grad, ulicu i broj. Konstruisanje rute traje manje od sekunde i isto toliko vremena je potrebno za rekonfigurisanje rute u slučaju gužve ili nekih drugih događaja.

Smart telefon Samsung Galaxy Mini 2 je bio odličan pomoćnik. Karakterisitke Navitel programa se mogu opisati kao odlične.

Softverska platforma, korisnički interfejs i meni

Smart telefon radi na verziji Android 2.3.6. U okviru trenutnog test uređaja postoji verzija firmware-a S6500DXXLC2, verzija jezgra - 2.6.38.6 dpi @ dell174 # 1.

Korisnički interfejs je poznati TouchWiz. Meni je predstavljen u vidu matrice 4 x 4 sa 16 ikona. Klikom na „Menu“ i odabirom „Change“, ikone se mogu pomerati. Mogu se podesiti u okviru panela sa donje strane („Home“ se ne može menjati).

Pozivanje

Kada je u pitanju tastatura za pozivanje, ona je standardna za Samsung, komforna i funkcionalna. Preko nje je veoma jednostavno pristupiti kontaktima i registru poziva. Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova i Swype. Telefon poseduje akcelerometar pa kada okrenete smart telefon i kada tastatura dođe u landscape režim rada i kucanje je prijatnije. Dijagonala ekrana je mala, ali usled osetljivosti i tačno kalibrisanog senzora se sa malim tasterima radi ugodno.

Aplikacije

Da biste instalirali softver i igre na model Galaxy Mini 2 možete koristiti Android Market, ali ispod se nalazi lista apliakcija koje su već učitane u memoriju telefona. U principu reč je o standardnom Android softveru.

Časovnik. Na ekranu se prikazuju vreme, datum i informacije o vremenskim prilikama. Sa ovog ekrana možete prelaziti na album sa fotografijama, muzikom i podesiti alarm.

Kalendar.

Beleške.

Internet. Uobičajeni Web pretraživač.

Google Play. Skladištenje apliakcija kompanije Google.

Gmail. E-mail klijent kompanije Google.

E-Mail. E-mail kliejnt za druge email servise.

Find.

Maps. Google Maps za navigaciju.

Social Hub. Ovo je sveobuhvatno rešenje koje integriše deo TouchWiz 3.0 operativnog sistema. Podrazumeva mehanizme koji pružaju podršku za veliki broj različitih formata kao i unos podataka preko specijalne implementacije. Aparat poseduje i sličan imenik gde možete dodati ne samo broj telefona već i podatke vezane za društvene mreže (Facebook, Twitter, MySpace), e-mail ili online messenger (ICQ, AOL).

YouTube. Klijent za pregled sadržaja sa youtube.com.

Google Talk. Chat kompanije Google.

Latitude.

Navigation.

Address.

News and weather.

My files. Reč je o menadžeru fajlova. Možete kopirati, odsecati, brisati fajlove i pakete fajlova.

Thinkfree Office. Rad sa office dokumentima kompanije Microsoft. Podržava pretragu, editovanje i kreiranje dokumenata za Word / Excel / Powerpoint. Program je takođe u mogućnosti prikaza PDF dokumenata.

Kalkulator.

ChatON.

Kies air.

Samsung Apps. Skladišti aplikacije kompanije Samsung. Neka vrsta Android Market-a.

Diktafon.

Menadžer zadataka. Pregled aktivnih i preuzimanje aplikacija. Omogućava da ispraznite memoriju i brišete program.

Web pretraživač

Standardni pregledač web stranica. Telfon podržava flash animacije. Kod modela Galaxy mini nedostaje zbog ARv6 procesora.

Multimedija

Muzički plejer

Uobičajeni plejer kompanije Samsung. Dostupan je osmopojasni ekvilajzer od 125Hz do 12kHz. Moguće je primeniti različite zvučne efekte: normal, wide band, concert hall, the clarity of the music, bass boost, externalization.

Jačina zvuka zvučnika je malo iznad prosela. Zvučnik ne pucketa pri glasnoj reprodukciji.

Jačina zvuka preko slušalica je visoka, uporediva sa onom koju nude drugi Samsung Android uređaji. Zvuk ima određene nedostatke i nedostaju mu dublji bas i visoki tonovi. Generalno, zvuk zvuči dobro.

FM-radio

Za rad je neophodno priključivanje slušalica budući da imaju ulogu antene. Operativni opseg 87.5 – 108MHz, a tu je i podrška za RDS. Prilikom prvog pokretanja radija, on skenira komletan frekventni opseg. Osetljivost prijemnika je odlična. Jačina zvuka preko slušalica je nezanatno viša nego kod muzičkog plejera.

Video plejer

Uređaj poseduje veoma jednostavan plejer sa instaliranim kodecima koji podržava formate H2263/H264, MP4 i 3GP. Za testiranje mogućnosti uređaja da reprodukuje video sadržaje i druge formate koristio sam MX Video Plyer.

Format AVI (MPEG4 1500 kbit / s, MPEG Audio 256 kbit / s) sa hardverskom enkripcijom nije mogao da se reprodukuje, ali je repordukovan sa softverskim dekoderom. Fajl AVI (MPEG4 3000 kbit / s, 720x400 pixels, AC3 192 kbit / s) može da se reprodukuje. Teorijski možete da reprodukujete i HD video(AVC 12Mb / s, 1280x720, AC3 448 Kbps), ali se pripremite za seckanje.

Zaključak

Generalno, smart telefon je lepog izgleda, dobre izrade i odličnih karakteristika. Međutim, njegov uspeh će zavisiti samo od cene. Ukoliko njegova cena dodatno opadne ovaj model ima šansi da bude konkurentan drugim Samsung modelima, ali i onima drugih proizvođača. Poređenja radi nešto jeftiniji je recimo LG Optimus Link koji karakteriše odličan ekran i kamera sa autofokusom. Takođe tu spada i LG Optimus Hub, koji poseduje veći ekran auto fokus kameru. Tu je i Sony Ericsson LWW, Sony Ericsson Xperia Mini ili Samsung Galaxy Ace. Sve su to uređaji sličnih karakteristika sa sličnim ili nižim cenama.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.6
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 850/900/1900/2100 MHz
  • Procesor: Single Core, Qualcomm MSM7227a, 800 MHz
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 3 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • kran: kapacitivni, TFT-LCD 3.27' rezolucije 320x480 piksela
  • Kamera: 3MP bez autofokusa, video se snima u 0.3MP
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva,, lithium-ion (Li-Ion) 1300 mAh
  • Dimenzije: 109.4x58.6x11.6mm
  • Težina: 105 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024