OT-995 2012
2012. godina
4.3" LCD, 60.5% body
1% S2, Android 4.0 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 2GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Alcatel OT-995
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel OT-995. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel OT-995 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Alcatel OT 995

Fotografije modela Alcatel OT 995

Prodajno poakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion bateirja kaapciteta 1500 mAh
  • Punjač sa uklonivim USB-kablom
  • MicroSD memorijska kartica 2 GB (sa modelom OT995 4 GB)
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Originalni telefon kompanije Alcatel OT-995 dizajniran je kao vodeći model kineskog proizvođača koji i dalje koristi originalni francuski brend. Poslednjih godina brend Alcatel fokusiran je na one kupce koji traže odličan odnos cene i kvaliteta i samim tim pokušavaju na tržištu da predstave upravo takav proizvod. To ne znači da modeli treba da budu ekstremno niskih cena, kao što to mnogi misle. Niska cena postala je zaštitni znak kompanije Alcatel jer je veliki broj niskobudžetnih modela kreirao taj stereotip. Prema tome, telefoni koji koštaju 200-250 evra u okviru Alcatel brenda smatraju se skupim i veliki broj kupaca smatra da bi trebalo da budu jeftiniji. Zašto? Odgovor je očigledan – u pitanju je Alcatel. Nema nikakvih drugih, realnih zahteva za sniženjem cene. U suštini, ovaj proizvođač se fokusira na to da bude konkurentan u svakom cenovnom opsegu, ali njihova maksimalna ponuda ne prelazi 250 evra.

Model OT-995 predstavlja simbiozu kućišta visokog kvaliteta i uravnoteženih karakteristika Android smart telefona koji nije suviše mali, ni suviše veliki. Ovaj model je idealan za upoznavanje sa Android svetom po povoljnoj ceni. Upravo je to taj odnos cene i performansi koji se toliko ceni kod bilo kog proizvoda. Uređaj nije najmoćniji koji postoji, ali je komforan za upotrebu, nije ni najmoderniji, ali je pouzdan. Takođe nije ni najbrži, ali vas neće izneveriti. Glavni problem ovog telefona jeste obezvređenje od strane velikog broja Android proizvoda, pa kao posledica toga za nekih četiri do šest meseci postaju još jeftiniji jer bi u suprotnom bili suviše konkurentni. U ovom trenutku ovo je jedna od najboljih ponuda po pitanju cene i kvaliteta.

Treba naglasiti činjenicu da je ovo izuzetno zanimljiv telefon za decu i učenike. Možemo ga nazvati dečjim telefonom zbog toga što nije suviše skup i zbog toga što je jasno šta je to što nudi. Druga stvar jeste činjenica da je bolje upoznati se sa Android-om koristeći ovaj uređaj i onda preći na neki jači model. Za učenike ovaj model zanimljiv je iz više razloga, ali najviše zbog cene i funkcionalnosti. Ukoliko je budžet ograničen onda se izbor telefona sužava, a Alcatel spada među takve telefone.

Sa tačke gledišta kupca, moguće je kupiti telefon koji je već na neki način povezan sa određenim provajderom i koji se ne može koristiti kod drugog provajdera.

Dizajn, veličina, kontrole

Eksterijer telefona je prijatan bez neuobičajenog dizajna i može se reći da je aparat pragmatičan i do nekog opsega konzervativan. Četvrtastog je oblika sa zaobljenim ivicama, okvir je plastičan ali se čini kao da je izrađen od metala. Na prednjem panelu nalaze se četiri tastera dok se u blizini velikog ekrana nalazi frontalna kamera i rešetka zvučnika.

Dimenzije telefona su 128 x 68 x 9.8mm a težak je 124 grama. Ni premalo ni previše. Ovaj telefon pripada klasi telefona koji se pežorativno nazivaju "ciglama" zbog njihove širine i činjenice da ne staju lepo u svaku šaku. Na primer, u rukama muškaraca ovaj telefon će odlično stajati dok će dame morati da se naviknu na njega. Sa druge strane, iznenađujuća je činjenica da žene vole velike telefone pa tako ni ovaj model nije izuzetak. Primetno je takođe da su dame slobodnije prilikom odabira brenda pa samim tim predstavljaju i veliku većinu korisnika Alcatel telefona.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a pri dnu se nalazi microUSB priključak. Na samom dnu nalazi se miniHDMI priključak, što je neuobičajeno za telefon ove klase. Sumnjam da će korisnici ovog telefona koristiti ovaj priključak.

Svetlosni indikator nalazi se u gornjem levom ćošku i treperi kada postoji informacija o propuštenim pozivima ili svetli kada se puni.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak za slušalice kao i on/off taster. Sa zadnje strane nalazi se 5MP kamera, LED blic i zvučnik.

Kvalitet izrade zaslužuje čistu peticu, dok je zadnji deo telefona izrađen od plastike meke na dodir. Po mom mišljenju, Alcatel uređaji su se uvek isticali odličnim obraćanjem pažnje na detalje, što je veoma dobro. Pod dobrim dizajnom ne smatram toliko eksterijer koliko ergonomiju i komponente.

Ekran

Aparat odlikuje ekran veličine 4.3“ rezolucije 800x480 piksela. Tip ekrana je TFT, a dostupna je i automatska kontrola osvetljenja. Kvalitet ekrana nije savršen, dok su uglovi vidljivosti odlični. Kada je u pitanju cenovni opseg kojem ovaj aparat pripada jednostavno nema mesta nikakvim žalbama po pitanju ekrana. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu su jasno čitljive. Žalbe na ekran mogu imati samo notorni perfekcionisti koji ne uzimaju u obzir najbitniju stavku – cenu.

Baterija

Telefon koristi litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1500mAh, a prema rečima proizvođača može obezbediti do 360 sati stand by rada u okviru GSM mreže (288 sati u okviru 3G) ili do 14 sati razgovora (odnosno, 7 u okviru 3G). Za potpuno napajanje baterije potrebna su dva sata.

Prilikom testiranja ovog uređaja on je radio dva dana pri prosečnoj potrošnji (nekoliko časova slušanja muzike, oko 30 minuta surfovanja internetom, desetak fotografija i otprilike jedan čas razgovora). Moguće je postići i tri dana trajanja baterije, ali je to već teže. Po mom mišljenju, treba da očekujemo jedan dan rada za one korisnike koji veoma aktivno koriste ovaj uređaj, koriste društvene mreže (mada smatram da to tipični korisnici Alcatel uređaja ne rade). Za one koji telefon koriste prosečno dva dana trajanja baterije je osigurano.

Memorijska kartica

Telefon poseduje 2GB interne memorije od čega korisnik može da koristi oko 800MB (verzija izdata od strane operatera). Kompatibilne memorijske kartice su kapaciteta do 32GB, a moguća je zamena kartice bez isključenja uređaja, iako se mora ukloniti poklopac sa zadnje strane uređaja.

Po mom mišljenju, prisustvo ugrađene memorije je veliki plus naročito za verziju Android 2.3 koja ne omogućava korisniku da instalira aplikacije na memorijsku karticu.

Performanse

Telefon koristi procesor kompanije Qualcomm, i to MSM8255T koji radi na 1.4GHz. Ovaj procesor poseduje 512MB sistemske memorije. U okviru normalnih, svakodnevnih zadataka jedinica se neće usporiti sa većinom aplikacija izuzev kada je reč o nekim igrama (primera radi ShadowGun radi jako dobro). Po mom mišljenju, za cenu koliko košta ovaj uređaj on nudi pristojne performanse, mada ne zadivljujuće. Ispod se nalazi nekoliko snimaka sa ekrana testova, a ukoliko volite sintetičke testove možete ih detaljno proučiti.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Reč je verziji 2.1 sa EDR-om. Model podržava različite profile, kao što su Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM, Access, A2DP. Rad sa telefonom nije izazvao nikakve probleme, sve je bilo uobičajeno.

USB-povezivanje. Korisnik može da odabere režim povezivanja Mass Storage.

U USB Mass Media Storage režimu telefon radi dobro bez dodatnih drivera, pri čemu je moguće kopiranje potrebnih podataka. Uređaj karakteriše verzija USB 2.0 pri čemu je brzina prenosa podataka 4.5MB/s. Kada je USB povezan baterija uređaja se puni.

Za GSM-EDGE mreže povezivanje je klase 12.

Wi-Fi. Podržan je 802.11 b/g standard. Možete da odaberete automatsko povezivanje odabrane mreže. Moguće je podesiti povezivanje sa ruterom jednim dodirom. Da biste to uradili pritisnite taster na ruteru i omogućite sličnu opciju u meniju uređaja (WPA SecureEasy Setup).

Kamera

Glavnu kameru karakteriše rezolucija od 5MP, ona ima autofokus i LED blic, što je već pomenuto. Kamera nije najbrža, ali je krajnji rezultat prihvatljiv. Kamera nije najbolja u klasi, ali ni najgora. Uprkos tome što bih voleo da je kamera nešto bolja i brža to nije slučaj. U svakom slučaju, možete pogledati fotografije sami za sebe i zaključiti da li vam se sviđaju ili ne. Lično, meni se kamera ne sviđa.

Video se snima u 720p rezoluciji pri 30fps. Nema nekih specijalnih prednosti kod ove kamere, ali ni specijalnih nedostataka.

Primer video klipa (3GP, 47 MB) >>>

Softverke karakteristike - Programi kompanija Alcatel i Megaphone

Većina Android telefona je dosta slična jedna sa drugim,a kada je reč o drugorazrednim proizvođačima ova sličnost biva diktirana nedostatkom dodatnog korisničkog interfejsa ili korišćenjem SPB 3D interfejsa. Neću posebno opisivati karakteristike ovog interfejsa jer je on već pokriven u nekim drugim tekstovima.

Uređaj koristi najnoviju verziju korisničkog interfejsa, a pregledom snimaka sa ekrana možete steći uvid u to kako interfejs izgleda. Generalno, sve je lepo i funkcionalno i dovoljno brzo.

Uređaj radi na Android 2.3.6 verziji, podržava ažuriranje bežičnim putem, ali verzije 4.x za sada nema. Kada je reč o novim Alcatel modelima planirano je da oni od ove jeseni imaju fabrički ICS.

Ostale karakteristike koje treba pomenuti su veliki broj programa koji je uključen u ovaj model. Neki od njih su veoma zgodni za korišćenje, kao što je na primer BackUp Manager.

Od programa ovde treba pomenuti i antivirus program za telefon sa licencom u trajanju od godinu dana koji dolazi od strane kompanije AVG. Po mom mišljenju postojanje ovog softvera je opravdano za uređaje koji rade na Androidu.

Manager Android je još jedan program koji omogućava da sinhronizujete podatke direktno na PC bez kablova. Veoma jednostavan program, ne izaziva nikakve probleme. Prethodno ga morate preuzeti sa sajta kompanije Alcatel.

Program Office Suite omogućava da prelgedate Office dokumente. Veoma je jednostavan i lepo izgleda.

OI Shopping List - program za kreiranje liste kupovine - nije naročito jasan, niti pruža ugodan korisnički interfejs. Moguće je pronaći bolje besplatne programe.

Tocuh Pal tastatura jedna od opcija za tastaturu telefona, alternativna tastatura koja imitira standardnu Swype tastaturu koja je prethodno instalirana na uređaju.

Traffic Manager - alat koji nadgleda protok saobraćaja. Zgodan i nudi dosta mogućnosti,ali sa druge strane besplatni Onovo je interesantniji.

Flashlight - upotreba LED blica kao baterijske lampe.

Barcode scanner - skener bar kodova.

Multimedijalni aspekt ovog modela je uobičajen – postoji ugrađeni FM radio, MP3 plejer, al nema podrške ni za jedan dodatni format. Reprodukcija muzike je na normalnom nivou.

Utisci

Kvalitet prijema ne izaziva nikakve žalbe, uređaj je glasan, vibracija je prosečna i možete je osetiti u džepu. Treba reći da je reč generalno o veoma dobrom telefonu zbog kvaliteta izrade, funkcionalnosti i pristojne cene. Loša strana ovog modela je činjenica da Android 4.0 uređaji počinju da se pojavljuju i u cenovnom opsegu kojem pripada ovaj telefon, a ovaj model za sada ne nudi upgrade na verziju nakon 2.3.6. Međutim, to ne mora da bude krucijalan problem jer sam u pozicioniranju naglasio da ljudi koji kupuju ovakav uređaj jednostavno možda nisu zainteresovani za upgrade operativnog sistema. Takođe, životni vek ovog uređaja će biti veoma kratak – do kraja ove godine kada se cene dodatno smanje ovaj model će postati neinteresantan. Alcatel verovatno neće igrati na kartu sniženja cene jer bi to moglo da negativno utiče na prodaju modela Alcatel OT993/996.

Kao direktan konkurent ovom modelu je tu već dobro poznati model kao što je LG Optimus Black i Fly Turbo. Model Alcatel OT-995 je generalno interesantan uređaj, čak i kada se posmatra kao kratkoročno rešenje. Ovaj model ima svoju ciljanu grupu korisnika, ali njegovo tretiranje kao masovnog uređaja nije neophodno. U pitanju je veoma interesantan model koji će sigurno zadovoljiti sve one koji ga kupe, a prethodno znaju njegove mogućnosti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024