Optimus L9 P760 2012
2012. godina
4.7" LCD, 67.7% body
2% 4430, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
2150 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon LG Optimus L9 P760
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus L9 P760. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus L9 P760 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona LG Optimus L9

Opcije:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Garancija

Uvod

U toku održavanja MWC 2012, LG je predstavio tri telefona u okviru svoje nove linije L-Style. Sva tri modela odlikuje sličan izgled kao i kontinuitet u dizajnu. Nešto kasnije kompanija je odlučila da doda i četvrti smart telefon – L9. Kao što je to bilo kod prethodnih modela, i ovaj je izrađen u stilu kompanije, ali njegove karakteristike i cena bliži su segmentu srednje više kategorije.

Izgled, kontrole, maetrijali kvalitet izrade

U poređenju sa drugim Android smart telefonima, L9 se ističe po svom izgledu: ideje L stila odlično su se uklopile u ovaj opseg, zaobljene ivice, nežno plava boja kućišta i uski tasteri sa bočnih strana. Kućište telefona izrađeno je od tri vrste plastike: zadnja strana izrađena je od ojačane plastike dok su bočne strane izrađene od sjajne plastike stilizovane tako da podseća na metal. Kada pogledate L9 model, sigurno će vam na pamet pasti prvo jedan drugi model LG – LG Prada.

Prilikom testiranja koristili smo crnu verziju uređaja, ali je komercijalno dostupna i bela verzija ovog uređaja.

Prednjim delom smart telefona dominira 4.7“ ekran, a tu je i frontalna kamera prekrivena staklom dok se ispod njega nalaze tri tastera: „Menu“, „Back“ i „Home“, koji se takođe može naći i na ekranu smart telefona. Ne razumem ovo insistiranje da se mehanički taster postavi ispod ekrana, ali mnogi korisnici sumnjaju u korisnost ovakvih rešenja.

Sa leve strane, nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka koje je blago produžen da bi bilo lakše pronaći ga u mraku ili u džepu. Tasteri imaju kratak hod i komforni su za upotrebu.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje/isključivanje. Imajući u vidu njegovu dijagonalu od 4.7“, teško se može dohvatiti gornji deo ekrana pa je odluka o postavljanju ovog tastera sa strane izuzetno dobra.

Sa donje strane možete videti microUSB konektor i mikrofon dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm priključak za slušalice.

Zadnja strana smart telefona izrađena je od ojačane plastike meke na dodir i otporne na ogrebotine, i u velikoj meri podseća na Galaxy S II. Sa donje strane nalazi se zvučnik dok se sa gornje strane nalazi 8MP kamera i blic. Ispod se nalazi slot za SIM karticu i microSD slot uz podršku za kartice kapaciteta do 32GB.

Nema nikakvih zamerki na kvalitet izrade – ovaj smart telefon odlikuje odličan kvalitet izrade, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova, nema nikakvih zazora niti dolazi do uvijanja plastike. Posebnu pohvalu zaslužuje dizajn poklopca baterije.

Ekran

Model L9 koristi kapacitivni ekran dužine dijagonale 4.7" rezolucije 960x540 piskela odnosno qHD rezolucije. Ekran je prekriven zaštitnim staklom. Podržava višestruki pritisak do deset tastera. Uređaj nema automatsku kontrolu osvetljenosti ekrana.

Prva stvar koja mi se trenutno dopala jeste kako prst sa lakoćom klizi po ekranu, zahvaljujući posebnoj oblozi koja značajno utiče na utisak koji se stiče o ovom smart telefonu.

Kada je reč o osvetljenju, minimalni nivo osvetljenja dovoljan je za čitanje u mraku dok je maksimalno osvetljenje prikladno za sunčano vreme. Zahvaljujući IPS matrici, sve fotografije izgledaju prirodno ali ne tako svetlo kao što je to slučaj na SuperAMOLED ekranima.

Dopada mi se ekran modela L9 i njegov odličan odnos maksimalnog osvetljenja i maksimalnih uglova vidljivosti. Sa druge strane, bio sam malo razočaran budući da je dijagonala ekrana prikladnija za rad sa HD rezolucijom, ali čak i sa qHD većina aplikacija odlično izgleda.

Dimenzije

Po veličini, L9 u velikoj meri liči na Galaxy S3: sličnih su dimenzija, dijagonale ekrana i težine. Zahvaljujući korišćenim materijalima i težini aparata, L9 je veoma komforan za držanje, ali dohvatiti gornji deo ekrana ili drugi kraj, predstavlja problem pa je prilikom korišćenja nekih aplikacija neophodno upotrebiti obe ruke.

  • Samsung Galaxy S3 - 136.6x70.6x8.6 mm, masa 133 grama
  • LG Optimus L9 - 131.9x68.2x9.1 mm, masa 125 grama
  • HTC Windows Phone 8X - 132.35x66.2x10.12 mm, masa 130 grama

Operativni sistem

Smart telefon koristi Android 4.0.4 i pored njega vlasnički LG Optimus korisnički interfejs.

Želeli bismo da vam kažemo nekoliko detalja o interesantnim aplikacijama u okviru Optimus korisničkog interfejsa.

LG je dodao sinhronizaciju sa najpopularnijim društvenim mrežama, pa su pored Twitter i Facebook servisa dostupni i MySpace i Classmates. Nakon sinhronizovanja imenika, možete kontaktirati sa svojim prijateljima koji koriste ove servise. U okviru podešavanja možete odabrati veličinu fotografija za upload, vodeći računa o tome da velike fotografije prate i odličan kvalitet. Imajući u vidu da obezbeđena aplikacija Vkontakte sinhronizaciju vrši prilično loše, dostupnost ovog servisa stavlja se pod znak pitanja.

Quick Memo. Veoma zanimljiv program kompanije LG. Za brzi pristup Quick Memo, potrebno je istovremeno pritisnuti oba tastera za podešavanje jačine zvuka. U okviru podešavanja gornjeg panela moguće je trenutno zabeležiti napomenu na gornjem delu ekrana. Ukoliko je potrebno, možete odabrati i običnu, monohromatsku pozadinu. Sačuvane beleške dostupne su za brzo slanje putem e-mail servisa ili preko društvenih mreža.

Menadžer fajlova. Pored poznatih karakteristika za pregled i otvaranje fajlova ovaj softver podržava i cloud skladišteni rešenje Dropbox. Mislim da je ovo jedini ugrađeni menadžer fajlova sa takvom funkcijom.

Ostali programi i karakteristike korisničkog interfejsa su dostupne u testu modela LG L7.

Sveukupno, ne mogu da ne pomenem funkcionalnosti korisničkog interfejsa – ovde je dostupna opcija da se promeni izgled u meniju aplikacija a tu je i zaključavanje ekrana, sinhronizacija kontakata kao i mogućnost kustomizacije izgleda desktopa, kao i interesantan status bar. Od nedostataka pomenuo bih da nema klizača za podešavanje osvetljenosti.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 2140mAh. Veoam dobar kapacitet za ovako tanak uređaj.

Do nivoa napunjenosti baterije od 10% prošlo je 10 časova i 30 minuta rada.

U vidoe režimu pri maksimalnom osveteljenju baterija traje 4 ipo časa.

Prilikom dnevnog korišćenja uređaja (auto sinhronizacija, 30% jačina osvetljenost, sat vremena čitanja, pola sata na Twitter, pola sata web surfovanja, dva časa i trideset minuta gledanja muzičkih video sadržaja), smart telefon je ispraznio bateriju do kraja dana. Međutim, uveče je i dalje bilo dostupno oko 10% napunjenosti baterije, tako da vas uređaj svakako neće izneveriti dok ne stignete kući.

L9 model takođe poseduje režim uštede energije koji automatski isključuje automatsku sinhronizaciju, WiFi, Bluetooth, jačinu osvetljenosti i isključuje vibraciju kada dodirnete ekran. Možete naravno da odabere vreme u koje želite da se ovaj režim aktivira i koje module želite da isključite.

Performanse

Smart telefon je baziran na dual core Texas Insturments OMAP 4430 procesoru sa radnim taktom procesora od 1GHz, dok je video procesor Pover VR SGX 540. Telefon poseduje 1GB sistemske memorije i 4GB internog skladištenog kapaciteta. Kompatibilne su kartice kapaciteta memorije do 4GB.

Ovaj uređaj od momenta kada ga prvi put uključite pokazuje svu svoju snagu. Uprkos činjenici da je reč o Android 4.0 a ne 4.1 verziji operativnog sistema, slike doslovno lete po ekranu. Isto važi i za druge operacije: navigaciju kroz meni, web pretraživanje, igre. Ponašanje u igrama je dobar pokazatelj procesora, a ugrađeni pokretač sadržaja odličan primer optimizacije ovog uređaja.

Video klipovi i čitanje

Smart telefon podržava video rezolucije do 1080p, a pored uobičajenih kodeka mpo4 i N264 takođe su podržani i avi i mkv formati kao i divx kodeci i xvid. Standardni video plejer ne nudi mnogo opcija tako da preporučujem upotrebu MX Playera.

Čitanje sa smart telefona je vrlo zgodno, IPS matrica obezbeđuje dovoljno jasni prikaz fontova a minimalna osvetljenost nije iritirala moje oči u mraku. Čitač se pokazao kao jedna od popularnih karakteristika ovog uređaja.

Bežično povezivanje

Wi-Fi (b / g / n) - rad modula je odličan. Uređaj takođe podržava WiFi Direct.

Bluetooth 3.0 - podržava sve glavne funkcije uključujući A2DP.

GPS - za prvo pokretanje potrebno je 17 sekundi i za navigaciju se koristi Google navigacija.

Kamera

Smart telefon koristi dve kamere - 5MP kao glavnu kameru sa zadnje strane i 0.3MP kameru sa prednje strane. Glavna kamera snima video rezolucije 1080p.

Primer video klipa (MP4, 50 MB) >>>

Kada je reč o fotografijama njihov kvalitet je dobar samo kada je reč o uslovima dobre dnevne osveltjenosti, ili pak dobrom veštačkom osvetljenju.

Kamera sa prednje strane podržava video pozive preko Skype-a, kvalitet slike je ispod proseka, dok se pri naglim pokretima vidi pikselizacija. Skype interfejs se prebacuje u landscape režim pri čemu je držanje telefona na takav način problematično.

Zaključak

Za mesec dana koliko sam koristio ovaj smart telefon nisam primetio nikakav problem sa njim i uvek sam sagovornika čuo savršeno.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za LG Optimus L9 model kupac dobija uređaj dobrog dizajna, male debljine, dobrog trajanja baterije, interfejsa lakog za korišćenje kao i visokokvalitetne IPS matrice.

Slabe strane ovog modela po mom mišljenju su dve: nepostojanje Androida 4.1 (za fotografije kontakta visokog kvaliteta) kao i niska rezolucija za ovu dijagonalu. Takođe i dosta konkurentata.

One S HTC. Model HTC One S je možda najpribližnije opisati kao brata blizanca modelu L9 prema karakteristikama – ista rezolucija, takođe korišćenje dual procesora. Ovaj model međutim koristi SuperAMOLED ekran sa zloglasnom Pentile tehnologijom, i ne poseduje slot memorijske kartice, plus poseduje bateriju manjeg kapaciteta. Od prednosti HTC modela moramo pomenuti postojanje HTC Sense, lep dizajn i materijale kućišta.

Huawei D1. Identični procesor, video kartica, ali najbolja rezolucija, a cena ovog modela je nešto niža. Od nedostataka moram da napomenem bateriju nižeg kapaciteta.

Od modela koji pripadaju brendovima druge lige, ima još veći borj konkurenata: Highscreen Alpha GTR, IconBIT Mercury X, Digma iDx4.

Kao što možete videti, L9 ima mnoge konkurente i većina njih mogu da budu bolji od ovog modela kada se posmatraju cena ili karakteristike. Šta onda ostaje kao prodajna tačka modela L9. Pre svega, po mom mišljenju to je njegov dizajn. Izgled je možda glavna prodajna talka ovog modela. Mogu da ga bez problema predložim onima koji traže interesantan Android smart telefon sa pristojnim karakteristikama i onima koji su spremni da plati cenu za tako nešto. Fanovi najboljih performansi i telefona druge lige treba da obrate pažnju na modele IconBIT Mercury X, HighScreen Alpha GTR i Huawei D1.

Tehničke karakterisitke
Opšte
Standard GSM 900/1800/1900, 3G
Zip Smart telefon/komunikator
Operativni sistem Android 4.0
Tip kućišta monoblok
Korišćeni materijali metal i plastika
Tip SIM kartice Obična
Masa 125 g
Dimenzije (DxVxŠ) 68.2x131.9x9.1 mm
Ekran
Tip ekrana Kolor IPS, 16.78 miliona boja, osetljiv na dodir
Tip ekrana osetljivbog na dodir multi-touch, kapacitivni
Dijagonala 4.7"
Veličina slike 540x960
Broj pikslea po inču (PPI) 234
Automatsko rotiranje ekrana Postoji
Pozivanje
Tip melodija zvona Polifona, MP3-melodije
Vibracija Dostupna
Multimedijalne karakteristike
Kamera 5 MP, 2592x1944, LED blic
Funckije kamere AF
Snimanje videa Dostupno
Prednja kamera Dostupna, 0.3MP
Audio MP3, FM-radio
Diktafon Dostupan
Povezivanje
Interfejsi USB, Wi-Fi, Bluetooth
Satelitska navigacija GPS
Internet pristup WAP, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, email POP / SMTP, email IMAP4, HTML
Podrška za DLNA dostupna
Memorija i procesor
Procssor TI OMAP4430, 1000 MHz
Broj obradnih jezgara 2
Video procesor PowerVR SGX540
Memorija 4GB
Joličina memorije za skladištenje podataka 1024 MB
Podrška za memorijske kartice microSD (TransFlash)
Poruke
Dodatne karakteristike SMS Direktorijum za Unos teksa, slanje višesturkim primaocima
MMS Dostupno
Trajanje baterije
Kapacitet baterije 2150 mAh
Ostale karakteristike
Handsfree (unutrašnji zvučnik) Dostupan
Flight režim Dostupan
A2DP profil Dostupan
Senzori blizine
Beleške i planiranje
Traženje događaja Dostupno
Planer alarm, kalkulator, raspored
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024