iPhone 5 32GB2012
2012. godina
4" LCD, 60.8% body
4% 6, iOS 10.3.3
RAM 1 GB, INT 32GB, EXT nema
1440 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Apple iPhone 5 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone 5 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone 5 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela iPhone 5

Prodajno pakovanje:

  • iPhone 5
  • Slušalice
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Kada smo prvi put uzeli iPhone 5 u ruke nešto je bilo neobično. Nešto je nedostajalo. Dimenzije su bile neobične. Uređaj crne boje izgleda sasvim obično, dok je situacija potpuno drugačija kada je u pitanju varijanta uređaja bele boje. Kod prvog iPhone modela korišćen je metal, što ovoga puta nije slučaj. Sve je plastična obloga. Osećaj za dizajn nije se nimalo promenio u proteklih nekoliko dana. Uspešno rešenje u vidu iPhone 4 modela preneseno je u novi model, ali se čini da je proizvođač zaboravio nekoliko veoma važnih detalja i to nije ni malo zabavno.

Možda nijedna druga kompanija nije do sada objavila ovakav radikalni upgrade, kao kada je 2010. godine predstavila tada aktuelnu verziju iPhone modela. Zbog svega toga bi se možda trenutni iPhone 5 mogao nazvani i iPhone 4.5.

Korisnici će jednostavno morati da prihvate činjenicu da iPhone 5 ne donosi mnogo toga sa sobom. Kada je reč o kompaniji Apple, korisnici često očekuju čuda ali kao neko ko konstantno prati njihov rad, sigurno ću stati na žulj velikom broju korisnika širom sveta. Novi iPhone 5 odlikuje veliki broj pluseva, ali i minuseva. U odnosu na prethodni model, novu verziju odlikuje ekran višeg kvaliteta koji obezbeđuje kvalitetniju sliku, ali je i sam uređaj nešto brži. Kada je reč o estetici, mrlje na zadnjem poklopcu nisu toliko vidljive, niti iPhone 5 klizi iz ruku. Sve u svemu, uređaj izgleda odlično, inače ne bi bio nimalo zanimljiv.

Prodajno pakovanje

Magija počinje već sa prodajnim pakovanjem koje je izrađeno od tvrdog kartona i sve je lepo upakovano unutra. Slušalice bubice predstavljaju zanimljiv dodatak, a ovo je jedan od najkompletnijih modela slušalica koje se isporučuju sa smart telefonom. Bas je odličan, dok je kvalitet zvuka daleko bolji nego kod prethodnog modela. Zapravo, nema nikakvog razloga da menjate dodatnu opremu. USB kabl je takođe odličan dodatak dok je plastični deo oko konektora u potpunosti uklonjen.

Dizajn

Sa bočnih delova aparata boja će se veoma brzo izguliti, a sigurno da ja nisam korisnik koji vodi računa o aparatima budući da ih nosim u džepu. Posle dugog vremena korišćenja iPhone 4/4S stekao sam dobro utemeljeno mišljenje koje se odnosi na to da može doći do primetnih ogrebotina, do toga da se farba izguli na nekim delovima već nakon nekoliko meseci ali generalno gledajući uređaj odlično izgleda i nakon nekoliko meseci upotrebe. Kako će se pokazati iPhone 5, to za sada niko ne zna. Možda će se farba skinuti a možda će i izbledeti pa će uređaj izgledati stariji nego što jeste. Sve je to pod znakom pitanja. Ukoliko vam se to ne bude dopalo uvek možete zameniti masku.

Kada je reč o ekranu modela iPhone 4, na njemu su otisci prstiju bili vidljivi, međutim, kod iPhone 5 takvog problema nema. Ekran ima zaštitu koja će se skinuti nakon nekoliko meseci upotrebe.

Među komentatorima na internetu ima mnogo ljudi koji ukazuju da se samo naglašavaju problemi koji postoje kod Apple uređaja i da je reč o nekoj vrsti zavere da se unize odlični uređaji. Međutim, treba sagledati stvari iz svih uglova, jer situacija nije uvek crna ni bela.

Na primer, Apple godinama obučava korisnike njihove tehnologije. Ovo se odnosi na računare, telefone i tablet uređaje. Kada želite da povežete slušalice sa MacBook Pro 15 sa Retina ekranom, a pre toga ste imali tri godine star MacBook Pro 15, sigurno ćete potražiti priključak za slušalice sa leve strane. Ne možete povezati MagSafe gledajući na istu stranu kao kod starog laptopa – gornju levu. Ovde se ne radi o Sony-ju gde su različita dizajnerska rešenja osmišljena da se ispune potrebe različitih korisnika, pa mogu sebi dozvoliti da 3.5mm priključak postave bilo gde. Navika? Nešto što je nasleđeno? Veliki broj korisnika ipak više voli da bude na starom mestu.

Kod iPhone, iPhone 3/3G, iPhone 4/4S 3.5mm konektor nalazio se sa gornje strane, odmah pored on/off tastera. Kod modela iPhone 5 nalazi se sa donje strane. Zahvaljujući ovakvom rasporedu dobijeno je više prostora, ali sigurno je da je izvršen atak na navike korisnika. Sa druge strane, apsolutno nije bitno gde se nalazi. Pored toga, uvek sam imao želju da priključak ne bude sa gornje strane. Šta li Apple još sprema? Možda će kao i kod Sony-ja u nekim budućim uređajima biti sa strane? To je način na koji se dobija dodatni prostor.

Dimenzije aparata su 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, a težak je 112 grama. Podsećanja radi, 4S model težio je gotovo trideset grama više. Ukoliko vam se ne dopada težina, uskoro ćete biti u mogućnosti da problem rešite upotrebom maske. U svakom slučaju, predstavljanje ovog modela bilo je pravo iznenađenje za mnoge. Samsung očigledno nije razumeo da je krađa loša, dok su HTC i Nokia to odlično shvatili, a Motorola je nastavila sa opasnim eksperimentima po pitanju dizajna. Njihovi uređaji sve više liče na lažne Motorola aparate na teritoriji Kine. Korišćenjem Home tastera može se dobiti pristup dodatnim karakteristikama. Sa druge strane, iPhone 5 je veoma neobičan po pitanju dizajna. Na primer, postavljanje kamere na centralni deo. Zašto je pozicija FaceTime kamere promenjena, nije mi poznato. Sa zadnje strane nalaze se kamera, mikrofon i blic koji može biti korišćen i kao baterija za osvetljavanje u mraku.

Aparat odlično pristaje u šaku. Ovih dana nosim istovremeno i iPhone 4S i iPhone 5 i jednostavno ne mogu da se naviknem na peticu. Prethodni model je atraktivniji, bolje pristaje u šaku, ali može da isklizne iz ruku dok sa modelom iPhone 5 tih problema nema. Aparat se može lako držati između uha i ramena. Meni lično se više dopada aparat kompletno u crnoj boji, čak i kada je jabuka crne boje.

Ne dopada mi se odnos veličine i težine, niti mi se dopada priključak za slušalice koji se nalazi sa donje strane. Ne dopada mi se ni to što moram da se bakćem sa nano-SIM karticama, ali mi se ne dopada ni iOS 6. Ovde se lista žalbi završava, sve ostalo može da prođe.

Ekran

Uređaj poseduje 4“ ekran i 1136x640 piksela rezolucija, neobičan odnos strana, vrlo dobra crna boja, odlični uglovi vidljivosti i četiri dodatne ikone koje, ipak, nisu dovoljne za lak pristup većini potrebnih programa. Ekran iPhone 5 aparat vrlo brzo se privikao na prikazivanje „kvarteta“, više nema problema kao što je to bilo ranije. Poređenja radi, iPhone 5 odlikuje povećana osvetljenost, oštrina, bogatije boje kao i zanimljiviji izgled. Generalno, ekran je vrlo dobar, ali sigurno je da Apple ima mogućnosti da ga načini boljim i širim. To je sigurno moguće, ali izgleda da je Apple lenj po tom pitanju.

Upravljanje

iPhone 5 taster koji se nalazi ispod ekrana daleko je elastičniji i potreban je blagi pritisak. Tasteri za kontrolu jačine zvuka su iste veličine i tu se ništa nije menjalo. Oblast oko tastera za isključenje tona nešto je sužena, a izmene se vrše jednostavnim klikom. Kada se taster pritisne vidljiva je crvena linija i jasno je koja je pozicija odabrana. Taster za isključenje isti je kao i kod modela iPhone 4S. Kada je reč o osetljivosti ekrana, tu nema ništa da se doda. Ovaj parametar kod modela iPhone je veoma dobar.

Kompanija se suočila sa velikim brojem kritika zbog ne postojanja posebnog tastera za snimanje fotografija. Očigledno je da postoji veliki broj korisnika koji ne zna da taster kamere u okviru aplikacije „Camera“ ima funkciju tastera kamere i savršeno radi. Štaviše, moguće je koristiti taster na slušalicama, što je veoma dobro ukoliko ste izvršili instalaciju i želite da snimate fotografije. Druga kritika odnosi se na nepostojanje zasebnih tastera za kontrolu reprodukcije – ali čak i kada je ekran zaključan možete pokrenuti plejer i željenu numeru. Kontrole u okviru iPhone 5 modela su mnogobrojne ali je neophodno da se korisnici upoznaju sa njima.

Performanse

Korišćen je A6 procesor, novo rešenje za Apple koji će biti deo novog iPad-a. Po mom mišljenju, svi benchmark testovi kreiraju pogrešan utisak, a ovo se posebno odnosi na one korisnike koji performanse mere putem GeekBench 2 na iPhone 4S i iPhone 5. Prvi uređaj beleži 627 poena a drugi 1636. Detaljni prikaz dat vidljiv je na snimcima ekrana, ali razlika je vidljiva i golim okom. Igre se brže pokreću, softver je dva puta brži u odnosu na Safari, a razlika u brzini je vidljiva i u okviru „Yandeks.Navigatore“. Na ova unapređenja ćete se vrlo brzo navići pa će vam se iPhone 4S nakon petice činiti sporim.

iPhone 5

iPhone 4S

Operativni sistem

Koristi iOS 6 o kojem je već bilo reči. Postoje minorne izmene u odnosu na iOS 6 za iPhone 4S, taster kamere je okrugao dok se kod tastera za povećanje jačine zvuka može videti žuta oznaka nakon koje sledi upozorenje crvenom bojom koje upozorava na visoku jačinu zvuka. Nema drugih izmena. Svaki dan se objavljuju softverska unapređenja pa tako i veliki broj bar-ova nestaje. Sećam se da su aplikacije koje nisu bile optimizovane imale bar-ove sa gornje i donje strane, što je zaista bilo frustrirajuće. Na mom iPhone 5 modelu gotovo svi programi odlično izgledaju – tu su Facebook, Twitter i Instagram ali najnovijih verzija Skype i YouTube nema. Čeka se unapređenje za Google Maps. Pruge su takodje primećene u Dropbox-u dok Shazam izgleda uobičajeno. Catwang takodje nije unapređen, dok Foursquare jeste. Apple programi su unapređeni, na primer, Pages izgleda odlično. Neke funkcije su ukinute a primećeni su problemi sa Instagram servisom. Bilo bi zaista zanimljivo čuti sa kojim programima na iOS 6 ste imali probleme.

Uređaj ima nekoliko slabih tačaka, na primer neće da vrši „premotavanje“ nekih numera, odnosno ne može da se prebaci na prethodni sadržaj. Takođe, ponekad se osvetljenje iznenada smanji, zatim ponovo pojavi. Pruge na ekranu se ne mogu videti, ali generalno ovaj plejer nije sjajan. Želim da verujem da je sa ekranom sve u redu. Za iPhone 5 važi pravilo koje se generalno primenjuje a to je da ne uzimate prve uređaje koji se pojavljuju na tržištu. Isto je bilo i sa iPhone 4 uređajem u njegovo vreme.

Trajanje baterije

Uređaj koristi novi konektor koji je nekoliko puta manji od uobičajenog i ima jednu veliku prednost, a to je da nije bitno sa koje strane okrenete konektor kada ga povezujete sa uređajem. Prethodno, bilo je potrebno da zarotirate konektor na pravu stranu. Podsećam vas da ista situacija postoji i sa microUSB portom, pri čemu je ponekad potrebno da vizuelno ispitate konektor i tek onda povežete uređaj.

Kao što možete da pretpostavite, uređaj ne može da se koristi sa starom dodatnom opremom i adapteri ne mogu da vam pomognu u slučaju prenosa zvuka. U nekim Apple prodavnicama po pojavljivanju iPhone 5 uređaja nije bilo kablova, adaptera, ali zato ste mogli da kupite nove slušalice. Čudno, ali ja sam uvek smatrao da je kabl za punjenje bitniji. On ne radi sjajno sa ovim uređajem, ali se može koristiti. Ranije ili kasnije se moglo očekivati da će Apple da promeni veličinu konektora u kontekstu promene dimenzija uređaja. Nema bilo kakve razlike kada je reč o sinhronizaciji/punjenju usled primene novog konektora. Sa ovim konektorom može se dizajnirati još tanji iPhone uređaj. Možda će tako i biti u budućnosti. Uz iPhone 5 je predstavljena i nova verzija iPod Touch uređaja koja je debljine svega 6.1mm u odnosu na 7.6mm koliko je debljina novog iPhone modela. Međutim, usled primene novog konektora, ako se odlučite za iPhone 5 moraćete da menjate opcije punjenja za automobil i druga mesta, tako da ćete morati da proverite kompatibilnost novog uređaja sa dodatnom opremom. Mnogo se priča o ovom problemu, ali treba imati u vidu da su ključni igrači bili informisani o promenama koje je Apple načinio u iPhone 5 još mnogo pre nego što se uređaj pojavio tako da nema sumnje da će sasvim sigurno biti dosta dodatne opreme i pribora. Ovo važi za kompanije kao što su Incase, Bowers & Wilkins, kao i neke druge. Takođe, uskori se mogu očekivati neke interesantne futrole za ovaj uređaj, pri čemu će vlasnici crnih verzija uređaja biti više nego zadovoljni.

Sada ćemo nešto reći o trajanju baterije. Ukoliko maksimalno koristite uređaj, pri čemu je WiFi stalno uključen, jačina osvetljenja na maksimumu, pri čemu stalno proveravate poštu i društvene mreže, pišete poruke, razgovarate i slušate muziku bilo preko slušalica ili preko opreme za automobil, baterija će od ujutru do uveče obezbediti dovoljno energije. U ovom smislu sve je slično kao što je sitaucija bila kod iPhone 4S modela. Prema tvrdnji kompanije trajanje baterije je osam časova razgovora u 3G, 10 časova slušanja muzike, 40 časova audio reprodukcije. Adapter koji omogućava da se uređaj koristi sa starijim punjačima košta oko 30 dolara, pri čemu se savetuje da se koristi samo originalna dodatna oprema.

Memorija

Postoje tri verzije uređaja sa 16, 32 i 64GB skladištenog prostora. Kod mog iPhone 4S modela 30GB je za fotografije i video sadržaje.

Kvalitet prenosa glasa

Ovde je još jedan parametar po kojem je iPhone 5 nije sjajan, a to je činjenica da koristi nano-SIM karticu. U zavisnosti od operatera preko kojeg kupujete uređaj moguće je da će u paketu biti neka druga vrsta kartice koja će se prilagođavati.

Kvalitet glasa je odličan i u tom smislu nemam nikakvih primedbi. U kancelariji, gde se uvek čuje mnoštvo zvukova i ima dosta smetnji pa često veza nije sjajna, iPhone 5 se ponašao normalno. Problem koji je postojao ranije pri kojem se signal gubio kada ruku držite u donjem delu uređaja ovde apsolutno ne postoji. Glas zvuči normalno, jačina zvuka je jaka, možete da ga čujete savršeno, a sistem redukcije šumova radi veoma dobro.

Ovde bih želeo da dodam da je redukcijom mase uređaja vibracija dobila na jačini, pa uređaj doslovno skakuće u džepu ili kada je na stolu. Čudno je da za iPhone 5 nije dodata nijedna nova melodija zvona, a isto vaši i za pozadinske slike na ekranu.

Podsetiću vas da iPhone 5 podržava LTE, ali to ne znači mnogo. Generalno ovo je uređaj koji je namenjen da se prodaje globalno.

  • GSM model A1428: UMTS / HSPA + / DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM / EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (opsezi 4 i 17)
  • CDMA model A1429 *: CDMA EV-DO Rev. A i Rev. B (800, 1900, 2100 MHz); UMTS / HSPA + / DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM / EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (opsezi 1, 3, 5 , 13, 25)
  • GSM model A1429 *: UMTS / HSPA + / DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM / EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (opsezi 1, 3, 5)
  • 802.11a/b/g/n Wi-Fi (802.11n 2.4GHz i 5GHz)
  • Bluetooth 4.0 bežična tehnologija

Nekoliko reči o Bluetooth-u. Ova opcija radi dosta dobro i standardna je kod iPhone uređaja, ali ne sa svim opcijama, naročito kada je reč o slanju fajlova. Country Profile Bluetooth 4.0 je veoma dobar za upotrebu sa sportskim dodatnim priborom, pri čemu čekamo Apple da počne da proizvodi svoje sopstvene delove bežične opreme. Podržani su GPS i GLONASS.

Muzika

iPhone 5 poseduje glasniji zvučnik, ili on samo zvuči drugačije zbog većih dimenzija. Mnogi od korisnika će koristiti ovaj uređaj između ostalog da slušaju muziku dok su u kupatilu ili kancelariji u tom smislu je sasvim dobar. Kada je reč o kvalitetu zvuka, iPhone je uvek bio reper za bilo koji smart telefon kada reč o ovoj opciji i ako odaberete kvalitetne slušalice, budite sigurni da će kvalitetom zvuka biti zadovoljni i istinski audiofili. Pokušao sam da uporedim zvuk koji obezbeđuju modeli iPhone 4S i iPhone 5 koristeći EarPods slušalice, iste kompozicije i postoji razlika. iPhone 5 je glasniji, ali ne postoji gubitak kvaliteta. Podsetiću vas da kada sam jedanput radio istraživanje vezano za kvalitet zvuka iPhone 4, poredio sam ga sa iPhone 3GS i zaključio da je iPhone 4 mnogo bolji, Kada je reč o iPhone 5 ne mogu reći isto. Kao prvo razlika je teže primetna, ali onda sa druge strane kod modela 4S primetićete neke nedostatke, kao na primer onaj da maksimalna jačina zvuka nije zdrava jednostavno. Želim da verujem da će kod iPod Touch modela biti ista priča.

Po mom mišljenju iPhone 5 je trenutno najbolje muzičko rešenje na tržištu smart telefona kada je reč o karakteristikama. Podržani su sledeći audio formati:

Podržani audio formati: AAC (8 do 320 Kbps), Protected AAC (sa iTunes Store), HE-AAC, MP3 (8 do 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formati 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, i AAX +), Apple Lossless, AIFF, i WAV.

Konkurencija

Model iPhone 5 ima jednog veoma snažnog konkurenta u vidu modela Samsung Galaxy SIII. Slično kao i prošle godine, Apple i Samsung su svesni činjenice ko su najveći konkurent.

Čak ni Samsung SII i SIII nisu mnogo promenili stanovište. Kada je reč o Apple proizvodima, kupci imaju stav da kupuju deo predstave, mita, imidža. Kada je reč o Samsung proizvodima, ljudi na ovu kompaniju gledaju kao na kompaniju koja proizvodi širok spektar proizvoda, ali ne kao na proizvođača vrhunskih telefona. Na primer, nekome se dopadne Samsung Galaxy SIII, ali sa druge strane možete da vidite da Samsung proizvodi frižidere, što značajno smanjuje osećaj glamuroznosti ove kompanije.

Kamera

Sa zadnje strane uređaja nalazi se kamera rezolucije 8MP koja ima autofokus, dok se sa prednje strane nalazi kamera rezolucije 1.2MP, što je za FaceTime i Skype više nego dovoljno. Po mom mišljenu, u poređenju sa iPhone 4S modelom, nova verzija ima unapređeni kvalitet saveta za fotografisanje, omogućavajući stvaranje jasnijih fotografija, pri čemu se kamera ponaša boje pri uslovima niže osvetljenosti, unapređene oštrine. Sve ove promene ne izgledaju toliko bitne, ali kada posmatrate fotografije nastale kamerama jednog i drugog uređaja na ekranu računara shvatićete koliko su one nastale novim uređajem bolje. Video sadržaji snimljeni iPhone 5 modelom su takođe veoma dobri, naočito ako je okruženje relativno mirno i ako ima dovoljno svetlosti. Moramo takođe da pomenem da je modul kamere promenjen – manji je, dodata je biserno kristalna boja. Da li ovo može da donese neke promene? Ne znam iskreno. Sa unapređenim procesorom kamere omogućeno je brže fokusiranje. Uređaj i daje karakteriše neobični LED blic koji ne savetujem da koristite jer ponekad će jednostavno pokvariti sliku

Zaključak

Zaključak je jednostavan. Ukoliko trenutno koristite iPhone 4S, onda vam snažno savetujem da pre nego što se odlučite da kupite iPhone 5 isprobate novi uređaj. Postoji verovatnoća da promene koje su načinjene neće da vam se dopadnu. Prethodna jedinica će biti relevantna još neko vreme, tako da možda nije neophodno da žirite.

Za one koji nikada nisu kupovali iPhone, savetujem kao najboljeg predstavnika iPhone 4S., Cena ovog modela je dosta povoljnija.

Sada ću da iznesem neko svoje viđenje budućnosti ovog uređaja. mislim da bi naredne godine mogao da se pojavi iPhone 5S sa drugim procesorom, sa drugom kamerom, ali u istom kućištu. Naredni model ima sve predispozicije da bude popularan, naročito ako kompanija do tada finalizira kućište koje je iskorišćeno do strane ovog modela i kompletira softver. Šta možemo da očekujemo od iPhone 6 uređaja? Mislim da njegovo pojavljivanje neće promeniti mnogo toga. Najverovatnije je da će Apple za naredni uređaj načiniti ekran širim da na njega može da se smesti više ikona. Takođe, postoji verovatnoća da će kompanija načiniti uređaj tanjim. Možda će zameniti metalnu ploču staklenom. Takođe, opcije su bolja kamera, procesor, više memorije. Možda će se pojaviti neki jeftini iPhone slabijih performansi, otvorene su različite opcije, mada generalno politika kompanije je da svaki naredni uređaj bude bolji od prethodnog što se ispostavlja i kod iPhone 5 u odnosu na 4S. Stoga je malo verovatno da će se kompanija odlučiti da predstavi jeftiniji uređaj. Smatram da uprkos svim negativnim detaljima, kojih da se ne lažemo ima, kompanija je više nego jednostavno uspela da proda pet miliona uređaja u toku samo prvog vikenda prodaje. Ono što je više nego jasno je da je iPhone postao deo standardne opreme ljudi srednje klase, dok je posedovanje Samsung Galaxy SIII za većinu i dalje nemoguće.

Ispostavlja se takođe da bez obzira kako to ironično bilo iPhone 5 jeste jedan od tehnološki najnaprednijih smart telefona na tržištu i istovremeno najmoderenijih. Sa svim poštovanjem prema Samsungu i ostalim uređajima, ljudi kupuju telefone na prvu emociju i to ne sme da se zaboravi. Bez obzira na sve skupe poslovne telefone, samo iPhone izaziva onu emociju koju svi poznaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024