Windows Phone 8S 2012
2012. godina
4" LCD, 60% body
2% S4 Plus, Microsoft Windows 8
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
mAh
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon HTC Windows Phone 8S
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Windows Phone 8S. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Windows Phone 8S vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona HTC Windows Phone 8S

Fotografije modela HTC Windows Phone 8S

Uvod

Nova linija Windows Phone uređaja kompanije HTC svodi se na dva smart telefona – HTC 8X i HTC 8S. Prvi model jedinstven je po pitanju razvoja, jednim delom i zbog visoke cene i konkurencije sa Nokia Lumia 920, dok se drugi model HTC 8S bolje uklopio u tržište. Postoji nekoliko razloga za to, ali najvažniji je onaj koji se odnosi na ravnotežu karakteristika smart telefona i cene. HTC uređaj već odlikuje adekvatna cena od samog starta, a i sam uređaj je zadovoljavajuć.

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Uklonjiva baterija (1700 mAh)
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične slušalice

Dizajn

Oblik kućišta HTC 8S podseća na stariji model 8X. Sličan je i taktički osećaj, plastika meka na dodir, oštri uglovi i čvrsta izrada, a uređaj odlično staje u šaku. Uređaj je dostupan u četiri boje, crno-bela kombinacija, plava, siva, žuta i crvena, od kojih neke nisu dostupne na određenim tržištima. Reč je o kombinacijama boja, glavni deo kućišta je iste boje kao donji deo ispod kojeg se nalazi microSD i microSIM slot druge boje.

Smart telefon zaista izgleda neuobičajeno, atraktivno i donekle monotono. Uopšteno govoreći, novi uređaji kompanija HTC i Nokia bazirani na WP u smislu dizajna prilično su atraktivni i zanimljivi, što se nikako ne može reći za Android smart telefone.

Kućište je zaista praktično, budući da nečistoće i otisci prstiju nisu vidljivi, osim na površini ekrana koja se zaista lako prlja.

Nema nikakvih zamerki na kvalitet izrade, a sa donje strane nalazi se poklopac ispod kojeg se nalazi slot za memorijsku i microSIM karticu.

Dimenzije

8S je manji po pitanju veličine u odnosu na prethodni model 8X, nije toliko visok, uži je i odlično staje u šaku. Moglo bi se reći da su dimenzije HTC 8S gotovo idealne, savršene za jednostavno korišćenje ekrana osetljivog na dodir.

  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g
  • Apple iPhone 5 - 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 112 g
  • HTC Windows Phone 8X - 132,4 x 66,2 x 10,1 mm, 130 g
  • HTC Windows Phone 8S - 120,5 x 63 x 10,3 mm, 113 g

Kontrole

Kao kod smart telefona sa Windows Phone 7 i 7.5, dostupne su standardne kontrole i tasteri, što je standard koji Microsoft zahteva i retko koji proizvođač ne ispunjava te zahteve, osim u posebnim slučajevima. Glavni kontrolni panel čine tri tastera osetljiva na dodir koja se nalaze ispod ekrana. Taster za zaključavanje ekrana osvetljen je belim pozadinskim osvetljenjem i aktivira se samo u situacijama sa nedovoljno osvetljenja. Sa leve strane nalazi se „Back“ taster za povratak na ekran dok je zadržavanjem ovog tastera pritisnutim moguća jednostavna promena aplikacija. U samom centru nalazi se Windows taster za povratak na glavni ekran ili glasovnu kontrolu (potrebno je zadržati taster). Sa desne strane nalazi se taster za globalno pretraživanje koji kada se pritisne ili zadrži ima samo jednu akciju – pokretanje prozora za Yandex pretraživanje.

Tasteri osetljivi na dodir su jednostavni za upotrebu, veliki su i gotovo je nemoguće promašiti ih ili slučajno pritisnuti neki drugi taster. Svaki put kada koristite programabilne tastere, aparat se javi nežnom vibracijom.

Taster za isključenje ekrana nalazi se sa gornje, desne strane. Blago je uronjen u kućište i prilično je teško pritisnuti ga bez gledanja budući da nije baš tako jednostavno pronaći ga. Pored on/off tastera, sa gornje strane nalazi se i 3.5mm priključak. Sa donje strane nalazi se microUSB konektor za punjenje i povezivanje smart telefona sa računarom kao i mikrofon.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa gornje, desne strane i blago je uronjen u kućište. Pritiskanje ovog tastera nije jednostavno ali kada se naviknete, ništa nije problem. Sa donje, desne strane nalazi se taster kamere. Kratkim kucanjem aktivira se kamera, blagim pritiskom vrši se fokusiranje dok fotografiju možete snimiti pritiskom na ovaj taster.

Sa prednje strane nalazi se slušalica prekrivena rešetkom. Ispod zvučnika nalaze se senzor osvetljenja i senzor blizine. Svetlosni indikator svetli crvenom bojom kada je aparat povezan na računar ili kada se puni, a treperi crvenom bojom kada je status napunjenosti baterije na niskom nivou. Nema indikacija o propuštenim događajima.

Ekran

HTC 8s odlikuje S-LCD ekran osetljiv na dodir dijagonale 4“ i 800x480 piksela. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja, dok je za zaštitu ekrana zadužena Gorilla Glass 2.

Ekran je prilično dobar, boje su odlične, osvetljenje i kontrast su umereni. Reč je o običnom WVGA ekranu, ali kada se poredi sa najboljim HD ekranima, ividećete brjne mane ovog ekrana, ali je za opseg cena dobar, a izgled adekvatan. Uglovi vidljivosti su m,aksimalni, a reagovanje ekrana na dodir prstiju odlično.

Kamera

Ovaj smart telefon odlikuje 5MP kamera sa autofoksuom i blicem. Blic se može koristiti kao baterijska lampa ako preuzmete aplikaciju koja se zove Lantern.

Govoriti detaljno o kvalitetima fotograifja i videa koje kreira 5MP jednicia nema smisla. možete nezavisno proceniti fotografije i videp klipove u primerima ispod. Kamera snima video sadržaje u rezoluciji 720p, uz autofokus.

Primer video klipa (MP4, 54 MB) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon koristi uklonivu Li-Ion 1700mAh bateriju. Prilikom testiranja HTC Windows Phone 8X je radio dva daa pri sledećem opterećenju: muzika 2-4 časa dnevno, push mail u primarni inbox (Gmail), internet preko WiFi i EDGE/HDSPA oko jednog časa, 40-60 minuta za pozivanje i slanje i primanje tekstualnih poruka 10-20 minuta. Jačina osvetljenja se podešava automatski. Performanse uređaja su bile voema dobre.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na platformi kompanije Qualcomm MSM 8227 sa dual core procesorom radnog takta 1GHz. Uređaj ima 512MB sistemske memorije i 4GB internog skladištenog prostora za skladištenje podataka pri čemu je korisniku na raspolaganju i slot microSD kartice. Uređaj radi dosta brzo, prozori se veoma brzo menjaju, nisam primetio ni najmanje usporenje u okviru sistema animacija. Odlične performanse i gladak interfejs su jedna od glavnih prednosti koje Windows Phone 8 i uređaji bazirani na ovom operativnom sistemu imaju u odnosu na one bazirane na Android operativnom sistemu.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja pri čemu je takođe dosutpna mogućnost da se sa Marketplace preuzmu programi koji brzo omogućavaju ili onemogućavaju ove module.

Ugrađeni Bluetooth 3.1 + EDR. Podržani su popularni profili kao što je A2DP.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). Smart telefon poseduje dual band instalirani WiFi modul (2.6 GHz i 5 GHz). Dodatna wiFi podešavanja nisu dostupna.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Meni uključuje opciju bežične konekitvnosti "Internet Sharing" koja se otvara u podešavanjima gde se od korisnika traži da odabere ime mreže i lozinku.

Navigacija

Kod modela HTC 8s korišćen je isit navigacioni program kao i kod starijeg smart telefona 8X sa podrškom za offline navigaciju, pri čemu mape bilo kog regiona na svetu mogu da se lako preuzmu na uređaj i zatim koriste bez da morate da se povežete sa internetom. Za preuzimanje mapa ne morate da plaćate troškove programa obzirom da je cena softvera uključena u cenu smart telefona. Mape prikazuju konture zgrada, prikazuje brojeve zgrada, kuća, možete da odaberete hibridni režim ili režim koji će vam prikazivati stanice recimo gradskog prevoza. Dostupna je baza tačaka od interesa.

Softver

Ovaj smart telefon koji radi na Windows Phone 8 operativnom sistemu pri čemu je njegova recenzija već dostupna.

Karakteristične opcije HTC smart telefona

Kao prvo tu je set opcija koje koriste senzore uređaja. Kod Android smart telefona je ova opcija takođe prisutna. Ovo uključuje tri funkcije: automatsko smanjenje jačine zvuka kada uzmete smart telefon u ruku, automatsko pojačanje jačine poziva ako stavite smart telefon u džep ili torbu i odbijanje poziva ako okrenete smart telefon ekranom na dole.

Drugo je ekran zaključavanja sa prikazom vremenskih podataka.

Treće – neke od aplikacija same kompanije HTC uključujući HTC hub sa vremenskom prognozom, dešavanjima na berzi i vestima kao i program Torch koji je alat za koncertovanje jedinice i primene efekata na fotografije. Hub se može izvući na desktop i prevući preko cele širine ekrana. On prikazuje vreme, temperaturu, vremenske uslove, (kišu, vetar itd) kao i grad.

Četvrto – Beats audio. Specifični režim podešavanja plejera za bolji zvuk u paru sa slušalicama koje poseduju Beats karakteristiku.

Conclusion

Tokom testiranja nisu primećeni nikakvi problemi po pitanju komunikacije. Jačina zvuka tokom razgovora ili zvona je prosečna, i u velikom broju slučajeva je dovoljna. Vibracija je nešto jača od prosečne i osetićete je u većini situacija.

Ovaj model već je dostupan na nekim tržištima, a glavni konkurent ovom modelu sigurno je Nokia Lumia 800. HTC 8S odlikuje novija verzija sistema, što kod modela Lumia 800 nije slučaj, ali generalno se uređaji su prilično slični.

Uzimajući Windows Phone smart telefone koji su prisutni na tržištu i to da je udeo koji beleži WP prilično mali, teško je izvršiti procenu uređaja. Meni lično se dopada HTC Windows Phone 8S, a zašto je to tako, ja ne umem da objasnim. Prvobitno sam iz glave uklonio sve što me podseća na Android i iOS. U suprotnom, ovaj smart telefon ne bi imao nikakve šanse.

Ovaj smart telefon prvenstveno privlači svojim dizajnom, kao i različitim dimenzijama i velikim mogućnostima. To je ono što je kod Android uređaja srednje klase još uvek retkost, dok su Windows Phone uređaji veoma brzi što se tiče rada, pa čak i oni niskobudžetni. Ukoliko vam je potrebno nešto novo ili samo želite solidan i lep, neuobičajen aparat za pozivanje, onda je HTC Windows Phone 8S smart telefon koji će vas u velikoj meri iznenaditi.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: polikarbonat (plastika sa matiranim slojem mekim na dodir)
  • Operating system: Windows Phone 8
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Processor: 1 GHz dual-core (Qualcomm MSM8227)
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB + microSD
  • Ekran: Kapacitivni, S-LCD, 4 ", 800x480 piksela (WVGA), automatski podešava nivoe pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video se snima u 720p, LED blic (radi kao baterijska lampa)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.1 + EDR (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS + GLONASS
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1700 mAh
  • Dimenzije: 120,5 x 63 x 10,3 mm
  • Masa: 113 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024