Windows Phone 8X 2012
2012. godina
4.3" LCD, 58.2% body
2% S4 Plus, Microsoft Windows 8.1.1
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1800 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon HTC Windows Phone 8X
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Windows Phone 8X. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Windows Phone 8X vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona HTC Windows Phone 8X

Fotografije modela HTC Windows Phone 8X

Uvod

Sa jedne strane moglo bi se reći da je predstavljanje nove linije Windows Phone smart telefona od strane kompanije HTC, koja se sastoji od dve jedinice, bilo primorano. Pored Android-a veliki broj proizvođača, među kojima je i HTC, odlučuju se za predstavljanje velikog broja proizvoda baziranih na Linux operativnom sistemu koji se bore da privuku što je moguće veći broj korisnika. Tu je i Microsoft Windows Phone, sistem čija je popularnost još uvek pod velikim znakom pitanja. Sa ove tačke gledišta, proizvodnja HTC uređaja u okviru WP ne čini se nečim što će biti profitabilno, zbog toga što prodaja WP smart telefona beleži mali porast. Sa druge strane, dugoročno partnerstvo sa Microsoft-om preko kojeg se obezbeđuje mnogo toga, pa čak i finansijska korist, veoma je važna za HTC. Za razliku od kompanije Nokia, koja je vezana za Microsoft raznim obavezama, HTC je slobodan da nastavi sa predstavljanjem smart telefona i sa drugim operativnim sistemima.

Predstavljanje dva nova smart telefona na Windows Phone je više nego potrebno kompaniji HTC da bi održala postojeći opseg modela i da bi bila u mogućnosti da parira konkurenciji, ali i da ne uvredi jednog od najvažnijih partnera, kompaniju Microsoft. Windows Phone HTC uređaji postaju sve zanimljiviji iz jednog razloga, a to je činjenica da HTC može da uči na osnovu iskustva drugih kompanija ili da se, eventualno, u potpunosti posveti radu u okviru Windows Phone segmenta. To se verovatno neće dogoditi tako da se za predstavljanje HTC Windows Phone 8X i 8S može reći da kompanija samo želi da ide u korak sa sadašnjim trendovima, te da ne kaska za Nokia i Samsung brendom kada je reč o WP.

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Opcija za otvaranje microSIM-slota
  • Ukloniva baterija (1800 mAh)
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Žične slušalice

Pozicioniranje

Windows Phone 8X smart telefon je vrhunski model kompanije koji odlikuje veliki broj karakteristika vodećeg modela zahvaljujući superiornim performansama, velikom ekranu, dobroj funkcionalnosti, ali i visokoj ceni. Postavlja se pitanje koliko je zanimljiv HTC 8X, koliko se razlikuje od modela Nokia Lumia 920 i Samsung Ativ S i da li vredi obraćati pažnju na njega ukoliko se u obzir uzimaju uređaji bazirani na Windows Phone 8?

Dizajn

U toku predstavljanja modela, u promotivnom video sadržaju i u toku razgovora sa različitim ljudima iz ove kompanije, nameće se činjenica da je HTC 8X dizajn razvijen od nule. Sa jedne strane, to je potpuno neverovatno, naročito kada se uporede fotografije modela HTC 8X i Nokia Lumia 920, budući da su ova dva modela veoma slična. HTC 8X izgleda kao klon Nokia smart telefona. Sa druge strane, HTC do sada nije imala nikakvih problema po tom pitanju, to jest, nije naljutio nijednog drugog proizvođača zbog navodnog kopiranja. U suštini, situacija je nešto komplikovanija nego što se to čini.

Modele 8X i 920 HTC odlikuju gotovo identične dimenzije, dok 8X bolje pristaje u šaku nego Nokia Lumia 920, tanji je i kompaktniji. Kako je postignut ovaj efekat? Pre svega, zahvaljujući širini kućišta. HTC 8X je 4mm tanji nego Lumia 920 (66.2mm u poređenju sa 70.8mm), što je gotovo pola centimetra, što je primetna razlika. Drugo, 8X ima tanje kućište koje je nešto deblje u centralnom delu dok je debljina kućišta modela Lumia 920 na različitim tačkama gotovo ista i razlika je samo u jedan ili dva milimetra. Čini se da je 8X tanak a Lumia 920 debeo uređaj, iako se maksimalna debljina kućišta obe jedinice može upoređivati, 10.1mm za HTC 8X i 10.7mm za Nokia Lumia 920. Sledeća stvar je težina. 8X je težak 130 grama, dok je Lumia 920 teška 185 grama. Težina HTC 8X prikladna je za duže nošenje dok težina Lumia 920 može biti preterana, to je moje lično mišljenje.

Ove osobine mogu dovesti do zaključka da je HTC 8X kompaktniji uređaj koji je jednostavniji za upotrebu dok se za Nokia Lumia 920 čini da je težak i nezgrapan uređaj zbog njegove težine i veličine.

U svakom slučaju, to ne menja činjenicu da 8X odlikuje kopija ideja koje su implementirane u smart telefone kao što je Nokia N9: savršeno kućište, zaštitni ekran, nepostojanje hardverskih tastera sa desne strane i maksimalno pojednostavljen dizajn. Moguće je da je HTC dizajnirao 8X u potpunosti samostalno, ali rezultat je isti – ovaj smart telefon sličan je poslednjem modelu koji je predstavila kompanija Nokia i bilo bi korektno nazvati ga kopijom Nokia dizajna, vrlo dobrom kopijom ali ipak kopijom.

Kada je reč o dizajnu, želim da naglasim da mi se zaista dopada izgled Nokia N9 ali mi se sistem ne dopada, naročito kada je reč o interfejsu ekrana osetljivog na dodir kada se dodirne leva ili desna strana ekrana. Jasno je da još uvek treba raditi na unapređenju sistema, ali dizajn koji podseća na Nokia N9 u velikoj meri čini HTC 8X zanimljivim.

A sada malo o bojama. Model HTC 8X je dostupan u četiri boje: marinsko plava, crna, narandžasta i žuta. Pogledajte kako ove četiri verzije izgledaju na zvaničnoj fotografiji koju je objavila kompanija.

Prvobitno će dostupne biti samo dve verzije i to crna i marinsko plaba, dok za ostale dve boje za sada nema informaicja.

Materijali kućišta

Za izradu smart telefona korišćena je matirana plastika meka na dodir dok su ekran i oblast oko modula kamere i oblast iznad toga prekriveni zaštitnim Gorilla Glass 2 staklom. Zaštitno staklo je u ravni sa kućištem pa se prelaz preko ekrana i ivica telefona ne oseti. Nije moguće tako lako izgrebati površinu ekrana, jedino ako koristite nož ili makaze ali treba imati u vidu da se zaštita haba pa nije isključeno da će se vremenom pojaviti ogrebotine.

Otisci prstiju na kućištu gotovo su nevidljivi, dok se otisci na ekranu veoma lako mogu izbrisati. Uopšteno, kućište ovog smart telefona je veoma praktično.

izrada

Nakon prvobitnog upoznavanja sa HTC One X, mislio sam da ovaj uređaj odlikuje odličan kvalitet izrade te da je sve uravnoteženo. Međutim, nakon dužeg korišćenja shvatio sam koliko sam pogrešio. Uprkos jednoobraznom kućištu, One X nije toliko kvalitetan i odlikuju ga različiti problemi sa ekranom. HTC 8X dovodi do istih zaključaka na prvi pogled – u pitanju je uređaj solidnog kvaliteta proizveden da traje. Nadamo se da neće biti problema kao što je to bio slučaj sa HTC One zbog toga što je površina ekrana modela 8X zaobljena, što znači da neće tako lako doći do guljenja ili bilo kakvih drugih oštećenja. Prilikom upoznavanja sa HTC 8X nije bilo nikakvih problema pri rastavljanju i sastavljanju niti bilo kakvih primedbi na kvalitet proizvodnje. Audio kontrole i on/off taster su fiksirani, upotreba ovih tastera je veoma zgodna. Nema zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova. Kvalitet izrade HTC 8X i zaslužuje svaku pohvalu.

Audio kontrole i on/off taster su fiksirani, upotreba ovih tastera je veoma zgodna. Nema zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova. Kvalitet izrade HTC 8X i zaslužuje svaku pohvalu.

Dimenzije

Gotovo sve diemnzije ovog smart telefona sam pomenuo na početku teksta, tako da ovde dajem samo poređenje dimenzija HTC 8X modela sa nekoliko popularnih uređaja.

  • Apple iPhone 4S - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 140 g
  • Apple iPhone 5 - 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 112 g
  • HTC One X - 134,4 x 69,9 x 8,9 mm, 130 g
  • HTC Windows Phone 8X - 132,4 x 66,2 x 10,1 mm, 130 g
  • Nokia Lumia 920 - 130,3 x 70,8 x 10,7 mm, 185 g
  • Samsung Galaxy Note II - 151,1 x 80,5 x 9,4 mm, 183 g
  • Samsung Galaxy S III - 136,6 x 70,6 x 8,6 mm, 133 g

Ovaj smart telefon je jednostavan za korišćenje i nošenje u džepu, odlično staje u šaku zahvaljujući zaobljenom dizajnu. Moguće je držati i raditi uređajem samo jednom rukom.

Kontrole

Glavne kontrole su na ekranu a ispod njega se nalaze tri tastera osetljiva na dodir. Kada je ekran zaključan njime dominira bela boja. Sa leve strane nalazi se taster „Back“ za povratak na glavni ekran i laku izmenu pokrenutih aplikacija. U centralnom delu nalazi se Windows Box za povratak na glavni ekran ili glasovnu kontrolu. Sa desne strane nalazi se taster za pretragu koji pokreće Yandex pretraživanje.

Tasteri osetljivi na dodir su jednostavni za upotrebu, veliki su i gotovo je nemoguće promašiti ih ili slučajno pritisnuti neki drugi taster. Svaki put kada koristite programabilne tastere, aparat se javi nežnom vibracijom.

Taster za isključenje ekrana nalazi se sa gornje, desne strane. Blago je uronjen u kućište i prilično je teško pritisnuti ga bez gledanja budući da nije baš tako jednostavno pronaći ga. Nakon Samsung Galaxy S III i Nokia Lumia 920, kod kojih je taster ispod desne, gornje strane a upotreba tastera kod modela HTC 8X 1 relativno je neuobičajena i nije u velikoj meri komforna. Naravno, sve je stvar ukusa ali optimalna lokacija tastera je sa desne strane. Pored on/off tastera, sa gornje strane nalazi se i 3.5mm priključak. Sa donje strane nalazi se microUSB konektor za punjenje i povezivanje smart telefona sa računarom kao i mikrofon.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa gornje, desne strane i blago je uronjen u kućište. Pritiskanje ovog tastera nije jednostavno ali kada se naviknete, ništa nije problem. Sa donje, desne strane nalazi se taster kamere. Kratkim kucanjem aktivira se kamera, blagim pritiskom vrši se fokusiranje dok fotografiju možete snimiti pritiskom na ovaj taster.

Sa prednje strane nalazi se slušalica prekrivena rešetkom. Ispod zvučnika nalaze se senzor osvetljenja i senzor blizine dok se sa leve strane nalazi 2.1MP kamera.

Svetlosni indikator svetli crvenom bojom kada je aparat povezan na računar ili kada se puni, a treperi crvenom bojom kada je status napunjenosti baterije na niskom nivou. Nema indikacija o propuštenim pozivima. Da li je to propust ili je to samo odlika testiranog modela, nije mi poznato.

Ovaj smart telefon nema slot za memorijsku karticu budući da je interni skladišni kapacitet 16GB od čega je nešto više od 14GB na raspolaganju. Ovo je veliki nedostatak za smart telefon na prvom mestu, a Microsoft je zabranio upotrebu memorijskih kartica u okviru WP8 i WP7.5, pa je HTC morao da se povinuje odluci strateškog partnera. Konkurentski modeli sa približno toliko memorije su Nokia Lumia 920 sa 32GB i Samsung Ativ S sa 16 ili 32GB plus tu je i slot za memorijsku karticu. Nije jasno zbog čega se HTC odlučio na ovakav potez.

Odeljak za microSIM kartice nalazi se sa gornje desne strane uređaja, iznad tastera za kontrolu jačine zvuka. SIM kartica se postavlja u posebnu kolevku, a za njeno postavljanje potrebno je poslužiti se nekim oštrim predmetom. Način postavljanja sličan je kao i kod Apple iPhone i HTC One X modela.

Ekran

HTC 8X odlikuje S-LCD2 ekran osetljiv na dodir dijagonale 4.3“ i 1280x720 piksela. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja, gustine 342 piksela po inču, dok je za zaštitu ekrana zadužena Gorilla Glass 2. Boje su odlične, osvetljenje i kontrast su umereni, a uglovi vidljivosti maksimalni. Prilikom testiranja koristio sam automatsko podešavanje osvetljenja, što je negde na polovini moguće osvetljenosti i sasvim je dovoljno za upotrebu. Odziv ekrana je odličan.

Direktnim poređenjem ekrana HTC 8X i Nokia Lumia 920 ovaj drugi odnosi pobedu zbog dubine crne boje i maksimalnog osvetljenja, a kada je u pitanju automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana, ova dva modela su jednaka. Dopada mi se ekran modela HTC 8X i nemam nikakvih zamerki.

Kada je reč o kombinaciji novog ekrana visoke rezolucije i Windows Phone 8 primetna je još jedna karakteristika. Veliki broj programa koji podržavaju prikaz ikona na početnom ekranu još uvek nisu spremni ili nemaju dozvolu za upotrebu pa je njihova upotreba na početnom ekranu nezgodna zbog toga što je kvalitet slika unutar samih ikona veoma nizak. Ovo se primenjuje na sve programe za prikazivanje vremenskih prilika budući da je u standardnoj veličini prikaz mutan pa je neophodno smanjiti ih na minimalnu veličinu, ali u tom slučaju nije moguće videti informacije unutar tih ikona.

Poređenje ekrana

Svako od nas ima svoje zahteve kada je u pitanju ekran, njegove boje, nivo osvetljenja i slično. Niže su prikazane fotografije četiri prikaza smart telefona na kojima je osvetljenje bilo podešeno na maksimalni nivo.

Sa leva na desno: HTC 8X, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S III, HTC One X

Kamera

Ovaj smart telefon odlikuju dve kamere, prednja ima rezoluciju 2.1MP a druga je 8MP kamera. Korišćen je modul sa matricom pozadinskog osvetljenja, BSI, otvor i f2.0/28mm žižna daljina. Kompanija naglašava da se za obradu fotografija koristi njihov algoritam, HTC ImageChip.

Kamera je okružena metalnim prstenom i uronjena je u kućište pa ako telefon položite na zadnju stranu neće doći do oštećenja kamere. Blic se nalazi sa desne strane kamere i može se koristiti prilikom snimanja fotografija i video sadržaja, ali i kao baterijska lampa. Za snimanje fotografija dostupan je zaseban hardverski taster sa desne strane smart telefona.

Fotografije. Interfejs kamere je veoma jednostavan, prostoj je obezbeđen za vizir sa desne strane – dostupan je mali meni sa izborom režima rada, odabirom prednje ili zadnje kamere, tastera za aktiviranje blica i aktiviranje dodatnih programa koji su povezani sa kamerom (novo za Windows Phone 8). Kada je reč o podešavanju rezolucije, moguće je odabrati jednu od sedam dostupnih rezolucija (VGA do 8MP), uravnoteženje belog, nivo osvetljenosti, kontrast, zasićenje boja, oštrinu, ISO vrednost (100 - 800) kao i aktiviranje/deaktiviranje funkcije detekcije.

Krajem novembra biće objavljeno upoređivanje odličnih kamera trenutnih smart telefona među kojima će biti HTC 8X i HTC One X+. U međuvremenu možete vršiti upoređivanje fotografija koje su načinjene HTC 8X i Nokia Lumia 920 aparatom. Po mom mišljenju, razlika u kvalitetu modula vidljiva je golim okom, a kamera modela Nokia Lumia 920 pruža daleko kvalitetnije fotografije snimljene po oblačnom vremenu i naročito kada su u pitanju fotografije snimljene noću.

Poređenje sa modelom Lumia 920. Po danu:

HTC Windows Phone 8X Nokia Lumia 920

Poređenje sa modelom Lumia 920. Po noći:

HTC Windows Phone 8X Nokia Lumia 920

Fotografije po danu:

Snimanje teksta:

U zatvorenom:

Macro:

Kamera sa prednje strane. Kamera modela 8X zaista je daleko interesantnija nego kamere drugih modela. U pitanju je kamera rezolucije 2.1MP, a maksimalna rezolucija je 1920x1080 piksela, isto kao i kod snimanja video sadržaja, to je zapravo Full HD. Kamera poseduje tajmer koji se može podesiti na 1, 2 ili 5 sekundi koje prođu pre nego što fotografija bude snimljena. Oko kamere modela HTC 8X ima mnogo više mesta nego ispred kamere Nokia Lumia 920 ili bilo kod drugog modela, a uprkos tome što kvalitet fotografija koje snima HTC 8X nije zadovoljavajući, ovaj model odnosi pobedu.

Ne može se reći da je HTC smislio nešto originalno kada je u pitanju unapređenje kamere sa prednje strane ali je to odličan korak napred za ovu kompaniju i njena rešenja. Možda će sada veći broj drugih proizvođača da razmisli o tome da u svoje modele ubace normalne kamere sa prednje strane, a najbolje bi bilo da imaju automatski fokus.

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prednje strane modela HTC 8X i Nokia Lumia 920:

HTC Windows Phone 8X Nokia Lumia 920

Video. Video se snima u mp4 formatu (kodek h.264) sa varijabilnom brzinom snimanja od 24-30fps. Pri FullHD rezoluciji video se zapisuje varijabilnim bitrejtom, u proseku 20.000kbps. Zvuk se snima korišćenjem aac kodeka u mono varijanti.

Video klipovi se mogu snimati u četiri rezolucije:

  • 1080p - 1920x1080
  • 720p - 1280x720
  • VGA - 640x480
  • QVGA - 320x240

Podešavanja za video su ista kao i za fotografije. U režimu snimanja video sadržaja praćenje autofokusa radi, ali za ponovno fokusiranje je potrebno 5-6 sekundi. Kvalitet video sadržaja možete proceniti na osnovu sledećeg primera.

Primer video klipa (MP4, 154 MB) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon koristi uklonivu Li-Ion 1800mAh bateriju. Sa druge strane, ovaj kapacitet za vrhunski smart telefon ne izgleda dovoljan, naročito ako se ima u vidu zahtevnost uređaja koji dolaze od strane kompanije HTC. Sa druge strane, ovde imamo telefon koji je baziran na Windows Phone operativnom sistemu i oni su se generalno pokazalo mnogo štedljivijim kada je upotreba baterije u pitanju od Android uređaja. .

Prilikom testiranja HTC Windows Phone 8X je radio jedan ipo dan pri sledećem opterećenju: muzika 2-3 časa dnevno, push mail u primarni inbox (Gmail), internet preko WiFi i EDGE/HDSPA oko jednog časa, 40-60 minuta za pozivanje i slanje i primanje tekstualnih poruka 10-20 minuta. Jačina osvetljenja se podešava automatski. Performanse nisu sjajne, ali su i dalje veoma dobre, naročito ako se posmatra vreme rada smart telefona baziranih na Android operativnom sistemu.

Telefon ima karakteristiku čuvanja baterije kada je telefon u režimu mirovanja pri čemu se preko ikone baterije pojavljuje srce i telefon ulazi u režim hibernacije, multitasking se isključuje, te automatska sinhronizacija vaših naloga.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na platformi kompanije Qualcomm MSM 8960 sa dual core procesorom radnog takta 1.5GHz. Uređaj ima 1GB sistemske memorije i 16GB internog skladištenog prostora za skladištenje podataka pri čemu je korisniku na raspolaganju približno 14GB podataka. Uređaj se ponaša dobro kada je reč o reprodukciji FullHD kvaliteta pri čemu je moguće reprodukovati fajl bitrate-a 5000-10000 Kbps korišćenjem standardnog plejera, dok su među podržanim formatima i kodecima: AVI/MP4/WMV/H.264/H.263.

Uređaj radi dosta brzo, prozori se veoma brzo menjaju, nisam primetio ni najmanje usporenje u okviru sistema animacija. Odlične performanse i gladak interfejs su jedna od glavnih prednosti koje Windows Phone 8 i uređaji bazirani na ovom operativnom sistemu imaju.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (850/900/1900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja pri čemu je takođe dosutpna mogućnost da se sa Marketplace preuzmu programi koji brzo omogućavaju ili onemogućavaju ove module.

Telefon karakteriše ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. Podržani su popularni profili kao što je A2DP.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). Smart telefon poseduje dual band instalirani WiFi modul (2.6 GHz i 5 GHz). Dodatna wiFi podešavanja nisu dostupna.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Meni uključuje opciju bežične konekitvnosti "Internet Sharing" koja se otvara u podešavanjima gde se od korisnika traži da odabere ime mreže i lozinku.

NFC. Smart telefon poseduje NFC čip, koji može da se koristi u okviru Windows Phone 8 operativnog sistema. Neke aplikacije podržavaju „touch and send“ bilo da je reč o kontaktu, otvaranje stranice pretraživaču, dokumentu, fotografiji. Generalno, u ovom kontekstu se mogu koristiti sve aplikacije u okviru kojih u kontekstualnom meniju postoji linija „Send“ i zatim „Touch and sending“. Možete kliknuti na „Send >Touch and sending“ u IE pretraživaču HTC 8X, zatim ćete primetiti da je fajl stigao na recimo vaš Nokia Lumia 920 telefon i Nokia će vas o tome obavestiti. Isto važi za slike i druge sadržaje.

Nije moguće da vidite broj preostalih stanica kada putujete podzemnom železnicom preko Yandex Metro programa. Možda ova funkcionalnost nije dodata aplikaciji, nije mi poznato.

Navigacija

Prethodno, Windows Phone smart telefoni su kao programe za mape koristili Bing Mape. To je bila loša opcija obzirom da su te mape pokrivale SAD, ali teško neki drugi deo sveta u dovoljno dobrom kvalitetu koji bi zadovoljavao njihovo korišćenje. Korisnici su mogli da koriste Google Mape i mape drugih manjih proizvođača. Onda je stigao sporazum između kompanije Microsoft i Nokie, pa su i mape postale boje, ali samo kod telefona finskog proizvođača, dok je sa ostalim proizvođačima situacija sa mapama bila lutrija.

Kod modela HTC 8X korišćen je Nokia Maps softver sa podrškom za offline navigaciju, pri čemu mape bilo kog regiona na svetu mogu da se lako preuzmu na uređaj i zatim koriste bez da morate da se povežete sa internetom. Za preuzimanje mapa ne morate da plaćate troškove programa obzirom da je Nokia Maps uključen u cenu smart telefona. Dopada mi se kako je implementiran ovaj softver, tačan je, kada treba da napravi rutu, prikazuje brojeve zgrada, kuća, možete da odaberete hibridni režim ili režim koji će vam prikazivati stanice recimo gradskog prevoza. Dostupna je baza tačaka od interesa. Verzija Nokia Maps na HTC je nešto lakša za korišćenje od verzije na Nokia smart telefonima. Druga stvar je što Nokia Maps softver instaliran na HTC uređaj ima samo osnovnu Nokia Maps aplikaciju, dok kod Nokia smart telefona korisnici imaju i navođenje po putu sa glasovnim smernicama, zatim program za traženje javnog prevoza, kako da dođete od tačke A do tačke B, zatim opciju da kroz vizir uređaja vidite objekte oko vas i aplikacija pokazuje zgrade koje možete videti u blizini (kafei, prodavnice, itd).

Tekst i glasovni unos

Standardna tastatura u Windows Phone 8 se nije mnogo promenila u poređenju sa starijim sistemima. Za one koji je smatraju pogodnom za korišćenje (a to je veliki broj korisnika) ona će i dalje biti laka, ali da druge kojima se nije sviđala neće biti pozitivnih promena. Tastatura je veoma jednostavna, nema vibracije kada dodirnete taster, samo zvuk, dok prilikom kretanja u landscape orjentaciju oblast tastature je gotovo nepromenjena, pri čemu levo i desno ima nekog praznog prostora. Međutim, tastatura je i dalje ugodna za radi unos teksta je lagan. Tastatura trenutno deluje na pritisak tastera uz veoma brz interfejs u okviru Windows Phone, tako da i pri veoma brzom kucanju ne možete da „pobedite tastaturu“, što se često dešavalo kod Android uređaja na primer. Ovde tako nešto se ne dešava.

Novi smart telefoni bazirani na Windows Phone 8, uključujući HTC 8X imaju glasovno pozivanje i glasovnu kontrolu. Možemo reći na primer „open alarm“ ili „open twitter“ i sistem pokreće željenu aplikaciju. Isto se primenjuje i na pozive pri čemu možete pozvati osobu iz imenika tako što ćete glasom zadati komandi „Call John Doe mobile“ ili „Call John Doe mobile spekerphone“. Nažalost ovo ne radi sjajno prilikom pozivanja naročito kada je reč o kontaktima iz imenika. Srećom ,sa druge strane sistem radi dobro i prepoznaje odlično glasovne komande, ali Microsoft mora da malo poradi na implementaciji pozivanja.

Softver

Ovaj smart telefon koji radi na Windows Phone 8 operativnom sistemu je jedan od prvih uređaja koji koriste update-ovani operativni sistem. Sve promene i karakteristike WP8 u odnosu na prethodne verzije ovog OS će biti pokrivene u zasebnom članku.

Najvažnija inovacija je ona koju možete videti golim okom (ne govorim o promenama u jezgru i drugim karakteristikama operativnog sistema, koje korisnik ne može videti u okviru svog telefona). Moramo pomenuti unapređeni početni ekran. Prvo je uklonjen prazni bar sa desne strane i strelica iz gornjeg desnog ugla je pomerena niže.

Drugo, prozori programa su sada promenjeni po veličini, sada su u standardnom kvadratnom ili pravougaonom obliku. Takođe možete da odaberete format ili čak celu površinu ekrana za određene aplikacije, ali je njihov izbor ograničen.

Treće, blago revidiran, Lock ekran. Sada možete dodati više ikona sa notifikacijama za prikaz informacija i aplikacija koje podražavaju ovaj format, pa tako na primer Facebook može na zaključanom ekranu da prikazuje fotografiju iz vašeg foto albuma ili nekog od odabranih albuma. Takođe se na zaključanom ekranu mogu prikazati numere koje se reprodukuju i muzičke kontrole (što je bilo i ranije dostupno).

Dostupan je takođe i odeljak za decu – specijalni deo sistema u kojem možete da dodate ograničen broj programa, postavite lozinku i omogućite ih pre nego što date deci uređaj da igraju svoje omiljene igre.

Takođe, posebnu pažnju treba obezbediti za boje okvira programa. Prethodno je izbor bio 10 ili 11 boja sa HTC korporativnom, a sada je dostupna 21 boja. Većina njih je manje ili više prihvatljiva, ne suviše svetla i sa ne previše kontrasta, tako da možemo sa sigurnošću reći da će sve kombinacije biti bezbedne u smisli da ćete moći da jasno vidite ono što je na ekranu. Sa druge strane, kod WP7 ili WP7.5 uređaja ovo nije bilo tako dobro urađeno.

Promena u podešavanjima je načinjena kada je reč o multi-taskingu. Ranije je situacija bila da su programi formalno pokrenuti u pozadini, a u suštini sistem ih je isključivao i ponovo pokretao aplikacije odabirom pokrenutih programa. Sada je situacija promenjena. Dostupan je opcija pozadinskih zadataka, gde specifikujete koje aplikacije će biti pokrenute u pozadini sve vreme, a koje mogu da se blokiraju. Ova opcija trenutno nije dostupna za sve programe, ali je ovo tek početak.

Postoji opcija backupa podataka u „cloud“, pri čemu se ona manifestuje skladištenjem bookmarkova IE pretraživača, listom instaliranih programa i podešavanja, tekstualnih poruka i fotografija u cloud skladišteni prostor.

Karakteristične opcije HTC smart telefona

Ova stavka će biti u svim verzijama Windows Phone smart telefona, jer kao što znate, postoji set pravila i zahteva za proizvođače uređaja. Recimo kod Nokia smart telefona će postojati broj ekskluzivnih aplikacija koje nisu dostupne na Marketplace i u skladu sa tim kod uređaja drugih proizvođača. Ovde pre svega mislimo na kompletnu navigaciju i neke alate. HTC takođe ima nekoliko specifičnih karakteristika.

Kao prvo tu je set opcija koje koriste senzore uređaja. Kod Android smart telefona je ova opcija takođe prisutna. Ovo uključuje tri funkcije: automatsko smanjenje jačine zvuka kada uzmete smart telefon u ruku, automatsko pojačanje jačine poziva ako stavite smart telefon u džep ili torbu i odbijanje poziva ako okrenete smart telefon ekranom na dole.

Drugo je ekran zaključavanja sa prikazom vremenskih podataka.

Treće – neke od aplikacija same kompanije HTC uključujući HTC hub sa vremenskom prognozom, dešavanjima na berzi i vestima kao i program Torch koji je alat za koncertovanje jedinice i primene efekata na fotografije. Hub se može izvući na desktop i prevući preko cele širine ekrana. On prikazuje vreme, temperaturu, vremenske uslove, (kišu, vetar itd) kao i grad.

Četvrto – Beats audio. Specifični režim podešavanja plejera za bolji zvuk u paru sa slušalicama koje poseduju Beats karakteristiku.

Povezivanje sa računarom PC

Jedno od glavnih ograničenja ranijih Windows Phone smart telefona je nemogućnost povezivanja na računar za direktni transfer podataka između računara i uređaja. Neophodna je instalacija Zune softvera i ona je omogućavala ovu opciju pri čemu je Microsoft nju originalno napravio za smart telefone na sličan način na koji Apple koristi kod kombinacije iPhone + iTunes. Kod Windows Phone 8 ova funkcija je uklonjena i svaki smart telefon baziran na WP8 uključujući HTC 8X kada se poveže sa računarom baziranom na Windows operativnom sistemom je definisan kao uklonivi drive pri čemu možete fajlove da ubacujete direktno. Ukoliko uploadujete fajlove u odgovarajući direktorijum, na primer muziku u direktorijum Music, i fotografije u direktorijum Pictures, oni bivaju brzo identifikovani od strane sistema i budu dostupni preko telefona da slušate muziku ili da postavite određenu fotografiju na zaključani ekran ili da dodate sličicu kontaktima. Isto važi i za video i dokumente. Naravno, ovo i dalje nije potpuno otvoreni sistem fajlova kao kod Androida gde korisnik može da u smart telefon ubaci stotine nepodržanih formata i onda preko Google Play portaži programe koji podržavaju pomenute fajlove, ali je ako ništa drugo prvi korak napravljen u pravom smeru od strane Microsofta.

Takođe, dostupna je jednostavna aplikacija za rad sa sadržajima na smart telefonu u okviru WP8 koja je zamena za Zune. Međutim, kod WP8 telefona ovaj program nije radio niti kod HTC 8X niti Nokia Lumia 920. Novi program omogućava da sinhronizujete muzičku biblioteku Windows Media plejera ili iTunes sa vašim smart telefonom kao i fotografije iz određenog direktorijuma, video klipove i melodije zvona. Nije mi potpuno jasna svrha ove aplikacije, jer pored sinhronizacije biblioteka, sve ostalo se može uraditi jednostavnim prebacivanjem fajlova sa smart telefona i obrnuto. Jedina prednost programa je ta što program prikazuje količinu slobodnog i popunjenog prostora u memoriji smart telefona ukazujući koliko je on zauzet sa muzikom, slikama itd.

Poređenje sa modelom Nokia Lumia 920

Objektivno, Nokia Lumia 920 izgleda atraktivnije nego HTC Windows Phone 8X. Ta činjenica ne stoji ni zbog efekta koji stvara brend Nokia beć zbog karakteristika ovog uređaja. Nokia ima malo bolji kvalitet izrade i bolji ekran (dublja crna boja, reakcija na pritisak ekrana kada nosite rukavice), unapređenu prednju kameru, dvostruko više memorije za skladištenje korisničkih podataka, smart telefon traje duže jednim punjenjem baterije i nudi podršku za četvrtu generaciju mreža, LTE. Dakle, sledi poređenje glavnih karakteristika ova dva modela:

Šta je to atraktivno vezano HTC 8X. Kompaktnost slična dimenzijama modela Lumia, smanjena masa i veći komfor za dnevni rad sa uređajem. Model 8X jednako prijatno stoji u ruci kao i Lumia. HTC i dalje ima malu prednost kada je reč o praktičnijem kućištu. Ono nije sjajno kao kod Nokia Lumia 920 a to je i kamera širokog ugla sa prednje strane pa je moguće da snimite sebe i svoje prijatelje bez da nekoga isečete.

Cena ova dva modela će biti manje više ista, odnosno Nokia model će biti neznatno skuplji, Ovde na scenu stupa subjektivno mišljenje korisnika, jednostavno da li ste zaljubljenik u uređaje kompanije HTC ili one koje proizvodi Nokia i konačna odluka će biti kao i uvek samo vaša.

Činjenica je da kombinacija veličine, angularnog oblika i težine od 185 grama čini Nokia Lumia 920 specifičnim i naročitom glomaznim pa upotreba ovog modela nije zgodna za svakoga. Kada sam prvi put počeo da koristim Nokia Lumia 920 model mislio sam da je samo pitanje vremena kada ću se navići na njegove dimenzije budući da je ekran odličnog kvaliteta ali i sada vidim koliko je glomazan ovaj model budući da jedva staje u ruku u poređenju sa drugim handheld računarima.

Tehnički gledano, Nokia Lumia je daleko bolja od HTC 8X ali meni se lično više dopada 8X.

Zaključak

Kvalitet komunikacije prilikom korišćenja HTC Windows Phone 8X iskreno nije bio baš sjajan, na nivou HTC One X ili nešto lošiji. To nije ništa neobično budući da veliki broj vodećih modela raznih proizvođača ne poseduje vrhunski kvalitet, ali za nekoga ko je navikao na Samsung E1200 i Fly DS105C, kvalitet je primetno niži. Sagovornika ćete jasno čuti, ali biće šuma kada pored vas prođe vozilo, ali to je slučaj i da modelima drugih proizvođača smart telefona.

Kada je reč o jačini zvuka, nema nikakvih zamerki na HTC 8X. Obično mi je jačina podešena na 7 od 10 dok je jačina melodije zvona podešena na 25 od 30 ili je zvuk prilično jak, što nije uobičajeno za HTC, dok je vibracija prilično slaba. Implementacija vibracije u Windows Phone je veoma atipična. Tokom dolaznog poziva smart telefon vibrira samo nekoliko sekundi i prestaje, a zatim kreće melodija. Vibracija u slučaju modela HTC 8X nije primetna, traje samo dve ili tri sekunde i to je sve. Postoji mogućnost da konfigurišete i vibraciju na drugi način, a možete je i u potpunosti isključiti.

Kada bih bio primoran da odaberem neki smart telefon iz Windows Phone 8 linije, sigurno bih se odlučio na HTC 8X zbog njegove veličine, lakoće upotrebe i dizajna. Međutim, ukoliko bih morao nekome da preporučim tehnološki napredan i funkcionalan WP8 smart telefon, HTC 8X ne bi bio na listi zbog toga što su Nokia Lumia 920 i Samsung Ativ S tehnički daleko ispred HTC modela. Sa jedne strane imamo vrhunske modele Nokia Lumia 920 i Samsung Ativ S sa svojim dobrim i lošim stranama, a sa druge strane tu je jednostavan i atraktivan HTC Windows Phone 8X koji će prvenstveno biti odabran upravo zbog svog oblika i dizajna.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: polikarbona (plastika sa matiranim slojem mekim na dodir)
  • Operativni sistem: Windows Phone 8
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 850/900/1900/2100
  • Procesor: 1.5 GHz dual core (Qualcomm MSM8960)
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB (~ 14 GB dostupno)
  • Ekran: kaspacitivni, S-LCD2, 4,3 ", 1280x720 piksela (HD), automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 8 MP sa autofokusom, video se snima u WVGA rezoluciji 1080p, LED blic (baterijska lampa), 2.1MP amera sa prednje strane (video u 1080p)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n /, dual-band), Bluetooth 2.1 + EDR (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, NFC
  • Navigacija: GPS + GLONASS (Nokia Maps aplikacija sa podrškom za offline režim)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine
  • Baterija: ukloniiva Li-Ion 1800 mAh
  • Dimenzije: 132,4 x 66,2 x 10,1 mm
  • Masa: 130 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024