Galaxy Premier I9260 2013
2013. godina
4.65" OLED, 65.3% body
2% 4470, Android 4.1 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
 
 
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Premier I9260
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Premier I9260. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Premier I9260 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Premier i9260

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Kompanija Samsung već nekoliko godina koristi strategiju koja se pokazala kao pobednička, proširuje svoje opsege smart telefona jedinicama sličnog dizajna, od kojih se svaka malo razlikuje, ima neke druge elemente, ali generalno bez neke velike razlike. Jedan od ovakvih modela je i Premijer, model koji je sličan glavnom modelu kompanije za 2012. godinu, Samsung Galaxy S3. Ovaj model je pozicioniran ispod S3, što se može objasniti jednostavnim TI čipsetom, jeftinijim ekranom. Karakteristike ovog modela bi se mogle opisati sličnim onima koje nudi Samsung Galaxy Nexus, ali sa nešto drugačijim dizajnom, Nature UX korisničkim interfejsom kao i unapređenom kamerom.

Kod ovog modela proizvođač je pokušao da kombinuje dva sveta koji su veoma teški za kombinovanje, Galaxy S2 i Galaxy S3. Mnogi korisnici modela S3 su izneli da im se ne dopada zaokrugljeni dizajn modela, već više cene izgled modela S2. Stoga, dizajneri su odlučili da ukrste ova dva modela održavajući određeni deo karakteristika modela S3 i kompletne linije modernih smart telefona. Rezultat je neverovatni hibrid koji donosi prepoznatljive detalje modela S3, ali je mnogo više okrenut dizajnu modela S2. Siguran sam da će korisnici veoma dobro primetiti ovaj model.

Premier je originalno kreiran kao uređaj visoke cene, pri čemu je za ovakve uređaje uobičajeno da proizvođač ne očekuje veliku prodaju. Ovo automatski znači istovremeno da kupovina ovakvog uređaja nije profitabilna. Primera radi, cena Samsung Galaxy S3 modela je mnogo viša na legalnom tržištu, ali se na sivom tržištu može naći po nižoj ceni u odnosu na Premier model. Sa druge strane ovaj model na sivom tržištu gotovo da ne postoji, obzirom da njegova potražnja nije tolika da bi tako nešto bio isplativo za prodavce koji prodaju uređaje zvaničnim kanalima.

Ovaj model je za one koji žele S3, ali im se ne sviđa dizajn ovog modela, već žele nešto drugačije. Druga grupa kupaca ovog modela će biti oni koji telefon kupuju impulsivno, kojima se jednostavno njegov dizajn dopadne na prvi pogled.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model će biti dostupan u beloj boji kućišta, bez drugih opcija, ali to nije sigurno. Dimenzije ovog modela su gotovo identične dimenzijama modela Galaxy Nexus – odnosno 134.2x68x9mm i 130 grama mase. U ruci ova jedinica lepo stoji, manji je od Galaxy S3 modela, ali ta razlika nije velika da bi mogla da ima neki naročit uticaj na percepciju vlasnika telefona u odnosu na konkurentski model.

Glavni materijal koji je korišćen u okviru kućišta ovog modela je plastika čiji kvalitet izrade ne izaziva nikakve probleme. Sa gornje strane uređaja se nalazi 3.5mm priključak za slušalice, dok je microUSB priključak sa donje strane uređaja. Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka dok je on/off taster sa desne strane.

Sa prednje strane se nalazi senzor blizine dok se gore desno nalazi 1.9MP kamera. U donjoj zoni postoji mehanički taster. Sa zadnje strane se nalaze 8MP kamera kao i LED blic.

Otvaranje aparata je lako pri čemu ispod poklopca pronaći bateriju i slot microSD memorijske kartice.

Ekran

Ekran karakteriše dužina dijagonale od 4.65“ rezolucije 1280x720piskela i gustine 316 piksela po kvadratnom inču, ali uz korišćenje SuperAMOLED tehnologije. Subjektivno, ekran ovog modela nadmašuje onaj kod modela Galaxy Nexus kojem nedostaje osvetljenosti i kontrasta, ali ekran nije toliko svetao kao kod SGS3, već je negde na sredini. Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran telefona bledi, ali informacije ostaju čitljive. Kao zaključak reći ćemo da ovaj model poseduje dobar ekran koji je u skladu sa segmentom na kojem je uređaj pozicioniran.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 2100mAh (1650mAh kod modela Galaxy S2 i isto kod S3). Prosečno vreme trajana baterije uređaja je jedan dan pri prosečnom korišćenju (30-40 minuta razgovora, čas korišćenja društvenih mreža, oko jedan sat slušanja muzike). Nema nikakvih značajnih unapređenja u odnosu na vremena koja ostvaruju drugi smart telefoni u klasi iGalaxy S3.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Implementirana je Bluetooth 4.0 (LE) verzija koristi WiFi 802.11n i kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne), što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja. Međutim, ako i dalje imate adapter sa nekog od prethodnih modela, Galaxy S3 sa njim neće raditi jer su promenjeni konektori.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru, kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija treba pomenuti čarobnjaka za povezivanje koji se pojalvjuje kada je signal slab.

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

Memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 8 ili 16GB ugrađene memorije dok je korisniku na raspolaganju oko 14GB memorije. Podržava memorijske kartice do kapaciteta 64GB.

Od 1GB sistemske memorije oko 800 MB je dostupno nakon inicijalnog pokretanja uređaja, što je dovoljno za sve aplikacije. Važno je napomenuti da dodavanje količine sisteme memorije nema nikavog efekta ako ona nije podržana verzijom operativnog sistema.

Performanse

Kod ovog modela reč je o još jednom dual core Samsung procesoru - TI OMAP 4470 čiji radni takt je 1.5GHz. U većini primena nećete primetiti nikavo smanjenej brzine rada uređaja, a nročito u meniju. U sintetičkim testovima, uređaj ne prikazje nikakve izvanredne rezultate, već su oni uobičajeni za klasu kojoj ovaj uređaj pripada.

Kamera

Telefon koristi isti modul kamere kao Galaxy S3, Note II koja obezbeđuje veoma dobar kvalitet. Fotografije nastale kamerom ovog modela će reći dovoljno za sebe, a isto važi i za video klipove.

Primeri fotografija ivideo klipova:

Primer video klipa (MP4, 29 MB) >>>

Utisci

Govoriti o karakteristikama korisničkog interfejsa ovog modela nema mnogo smisla, jer je on kopija modela Galaxy S3, pa možemo iskoristiti i odgovarajući deo ovog testa.

Ovaj model nema hardverskih problema, a kvalitet komunikacije je na tipičnom nivou. Ovaj model se može kupiti po ceni koja je slična ceni modela Galaxy S3 na sivom tržištu. Istovremeno, ovaj uređaj je mnogo bolji nego recimo Galaxy Nexus, koji nadmašuje kada je reč o kameri, ali nekim ljudima se neće svideti Samsung korisnički interfejs. Po mom mišljenju reč je o tipičnom uređaju koji je kreiran da se proširi opseg uređaja. Ukoliko vam se dopada dizajn ovog modela i iz nekog razloga vam se ne sviđa SGS3, možda bi trebalo da obratite pažnju na ovaj model, mada njegova kupovina nije optimalna.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024