OT-992D 2012
2012. godina
4" LCD, 57.2% body
2% MT6577, Android 4.0 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Alcatel OT-992D
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel OT-992D. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel OT-992D vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS smart teelfona Alcatel One Touch 992D

Fotografije modela Alcatel One Touch 992D

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Stereo slušalice
  • USB-kabl

Uvod

Alcatel je predstavio još jedan smart telefon na Android operativnog sistemu. Generalno, većina karakteristika koje odlikuju ovaj telefon ne razlikuje se od drugih modernih mobilnih uređaja. Tu su MediaTek čipset, dosta memorije, jednostavna kamera sa automatskim fokusom, 4“ ekran sa konvencionalnom TFT-LCD matricom. Međutim, ovaj model odlikuje i jedna zanimljiva karakteristika, a to je površina uređaja koju odlikuje nano sloj koji odbija tečnost. Naravno, ova površina ne štiti telefon od mogućnosti da bude pokvašen ali na maksimalni način sprečava tako nešto.

Dizajn, veličina, kontrole

Pored Alcatel-a, nijedan drugi proizvođač se nije potrudio da se „poigra“ sa dizajnom uređaja, što je od ključne važnosti budući da se moderni smart telefoni gotovo ne razlikuju jedan od drugog. Naravno, tu su neki HTC i Nokia modeli ali oni nisu svima dostupni zbog njihove visoke cene.

Alcater One Touch 992D odlikuje četvrtasti oblik sa zaobljenim gornjim i donjim delom, dok su ivice blago zakošene. Ivice oko ekrana takođe su blago zakošene i samim tim ekran je zaštićen od direktnog kontakta sa različitim površinama. Deo gornjeg dela kućišta izrađen je od sjajne plastike, bočne strane izrađene su od polusjajne plastike, dok su zadnja strana i gornji umetak izrađeni od matirane plastike. Deo oko kamere, blica i zvučnika prekriven je tankim slojem metala.

Površina je prekrivane nano slojem koji nosi naziv P2i, kompanija istog naziva osnovana je 2004. godine od strane britanskog naučnika Stephen-a Coulson-a, ali tek 2010. P2i Ltd je kupio Surface Innovations Ltd koja je imala nekoliko veoma važnih patenata u polju antibakterijskih i vodo-otpornih površina.

Tehnologija se zasniva na primeni vakuum komore gde su delovi pod niskim pritiskom izložene specijalnom tretmanu. Kao rezultat toga, njihova površina ima tanak sloj koji odbija tečnost. Stephen Coulson tvrdi da ovaj sloj nikako ne menja fizičke karakteristike objekta, te da ne dovodi ni do kakvih ograničenja.

Dimenzije smart telefona su sledeće: 124x64x10.6 mm, dok je težina 143 grama. Telefon sjajno staje u ruku i karakterišu ga materjali meki na dodir sa zaobljenim ivicama. Telefon će biti dostupan u četiri boje: beloj, crnoj, crvenoj i žutoj.

Kvalitet izrade uređaja je dobar, nema škriputavih zvukova, ali ako čvrsto stegnete uređaj čućete određeno pucketanje. Prednji panel je zaštićen staklom. Tokom rada nisam primetio pojavu bilo kakvih ogrebotina ili tragova. Površina ekrana se veoma lako prlja, otisci prstiju i drugi tragovi se teško uklanjaju, čak i sa mikrofiber krpom.

Prednji panel uređaja prikazuje propuštene događaje, kamera, dva senzora (osvetljenja i blizine) i zvučnik koji je pokriven plastičnom mrežicom. Jačina zvuka je prosečna, a sagovornik će vas čuti jasno i glasno, sve u svemu zvuk je veoma pristojan, mada pomačo visok. Tokom poziva nema eha niti pucketanja. Senzori rade dobro i nisam primetio nikakve probleme.

Ispod ekrana nalaze se tasteri osetljivi na dodir: Back, , Home i lista prethodno pokrenutih apliakcija. Odlikuje ih belo pozadinsko osvetljenje koje nije preterano jako. Malo ispod je mikrofon.

Gore levo se nalazi microUSB, utičnica koja je prekrivena plastičnim zatvaračem. On je dosta labav i nesugurno se drži. Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, koji je veoma tanak i gotovo uronjen, ali ga je lako pritisnuti. Sa gornje strane nalazi 3.5mm audio priključak za slušalice, ktaster za uključenje/isključenje uređaja. On je daleko od kažiprsta kada držite telefon i svaki put kada želite da kativirate pozadinsko osvetljenje morate da ga pritisnete.

Sa zadnje strane se nalazi modul kamere, blic i zvučnik koji je prekriven metalnom rešetkom. Sočivo je praktično uronjeno u telo uređaja, ali ipak je moguće da se izgrebe.

Za uklanjanje zadnjeg poklopca potrebno je otkačiti ga u desnom donjeg uglu. Memorijska kartica nalazi se sa gornje leve strane, dok se SIM1/SIM2 slotovi nalaze desno SIM1 (2G/3G) i SIM2 (samo 2G).

Zaista mi se dopada dizajn novog modela, za koji mogu reći da je zaista odličan.

Alcatel 992D i Meizu MX

Alcatel 992D i Alcatel OT-983

Alcatel 992D i Samsung Galaxy S Duos

Ekran

Aparat odlikuje prosečna veličina od 4“ (53x87mm) kao i 16:10 odnos strana. Rezolucija ekrana je 480x800 piksela – minimalni standard za većinu smart telefona srednje klase. Matrica ekrana je uobičajena – TFT – LCD, a prikaz na ekranu je odličan, najverovatnije zbog supstrata stakla.

Ekran ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja, dok senzor odlikuje kapacitivna tehnologija i podrška za do dva istovremena unosa. Osetljivost sloja osetljivost na dodir nije na visokom nivou, ali nije ni problematična za upotrebu.

Uglovi vidljivosti su prosečni: Kada nagnete telefon od vas, levo ili desno, blago se smanjuju jačina osvetljenja i kontrast. Ukoliko nagnete uređaj ka vama, boje se promene. Sveukupno, slika na ekranu deluje jasno, boje su zasićene i prilično svetle. Telefon poseduje senzor osvetljenja koji je odgovoran za podešavanje jačine pozadinskog osvetljenja uređaja. Nažalost, uprkos tome što se ovaj senzor u zatvorenom ponaša odlično, kada se nalazite na ulici matrica bledi i čitanje bilo čega na ekranu je gotovo nemoguće. Ovo je značajan nedostatak pomenutog modela. Sličan ekran je korišćen kod modela Alcatel One Touch 993D.

Telefon poseduje dva senzora: troosni magnetometar (Yamaha530)i akcelerometar (BMA222). Podešavanja uključuju sledeće stavke:

  • Jačinu osvetljenja
  • Pozadinsku sliku
  • Automatsko pokretanje
  • Vreme isključenja ekrana (od 15 sekundi 30 minuta)
  • Veličina fonta (small, normal, large i huge)

Baterija

Uređaj poseduje uklonivu Li-In bateirju kapaciteta 1500 mAh, 3.7 V, 5.55 Wh. Model - CAB31A0000C1.

Prema rečima proizvođača može obezbediti do 400 sati stand by režimu ili do 13 sati razgovora.

Pri opterećenju od 20 do 30 minuta dnevno za razgovore, oko 2 časa slušanja muzike, 3-4 časa korišćenja 3G interneta, baterija je trajala 8-9 časova. Kada kontinualno slušate muziku baterija je trajala malo manje od 25 časova, dok pri kontinualnom gledanju video sadržaja sa maksimalnoj jačinom osvetljenja, maksimalnom jačinom zvuka preko slušalica i rezolucijom 800x480 piksela, baterija se isprazni za 4 časa i 40 minuta.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u 2G mrežama (850/900/1800/1900 MHz, obe SIM kartice) i 3G (900/2100 MHz, samo slot SIM1). Brzina je HSDPA - do 7.2 Mbit/s, HSUPA - 5.76 Mb/s.

Umesto dosadnih naziva SIM1/SIM2 možete da kreirate sopstvene, na primer - "poslovni" ili "za internet".

Maksimalna dozvoljena vrendost SAR, testirana za ovja model je:

  • Kada se koristi blizu glave(UMTS 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.482 W / kg
  • Kada se nosi u blizini tela(GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.62 W / kg

Dostupan je Bluetooth verzija 3.0 (A2DP) koja služi za prenos fajlova i govora. Prisutna je mogućnost bežičnog povezivanja preko WiFi 802.11 b/g konekcije. Telefon može da radi kao pristupna tačka (WiFi hotspot). U podešavanjima postoji specijalna stavka: Connect Access point koja sadrži opcije „USB Connection“ i „Access point WiFi“, kao i podešavanja za pristupnu tačku i "Bluetooth-modem". Za prenos fajlova i sinhronizaciju koristi se USB 2.0. Za brzi prenos fajlova koristite WiFi Direct.

Tokom kompletnog rada uređaja nisam primetio gubitak mreže. WiFi je radio stabilno, korišćenje Bluetooth slušalica je bio isto, sve je funkcionisalo kako je trebalo.

Da biste sinhronizovali vaš PC i smart telefon potrebno je na računar instalirati aplikaciju Android Manager. Program će automatski detektovati Alcatel 992D.

Memorija i memorijska kartica

Modela 992D koristi 512MB. Prosečno oko 180MB je slobodno. Ova količina memorije je dovoljna za većinu jednostavnih operacija.

Uređaj poseduje 4GB interne flash memorije od čega je korisniku na raspolaganju oko 1.4GB za instalirnaje softvera i oko 1GB za skladištenje podataka. U podešavanjima pod opcijom Applications se nalazi stavka koja omogućava da odredite gde želite da se instalacije smeštaju ili da premestite podrazumevane aplikacije.

Kamera

Uređaj poseduje 5MP kameru sa auto fokusom. Dostupan je mali, jednosekcijski LED blic. Maksimalna rezolucija slika je 2592x1944 piksela, dok je video rezolucija 1280x720 pikslea pri 30fps bez obzira na nivo osvetljenja.

Kvalitet fotografija je dovoljno dobar. Boje su prirodne, ekspozicija je korektna u većini situacija, detalji su dobri kao i dinamički opseg. Fokusiranje je brzo, tačnost odlična.

Video snimanje je osrednjeg kvaliteta, nema autofokusa, zvuk je mono. Kada sniamte video on je rezolucije 1280x720 piksela.

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 640x480 piksela. Skype radi, kvalitet je dobar, a ako koristite glavnu kameru autofoksu će biti omogućen.

Interfejs izgleda potpuno isto kao kod ogoljene verzije Android 4.0 operativnog sistema.

Podešavanja kamere:

  • Scene
  • Kolor efekti
  • BB
  • Blic
  • HDR

Dodatno:

  • Zvuk pri okidanju
  • Expozicija
  • Tajmer
  • Hrapavost
  • Senka
  • Zasićenje
  • Kontrast
  • ISO
  • Merenje

Podešavanje kamkordera:

  • Usporavanje
  • Efekti
  • Kolor Efekti
  • BB
  • Pozadinsko osvetljenje

Dodatno:

  • Kvalitet
  • Zvuk pri okidanju
  • Stabilizaicja
  • Exspozicija
  • Režim fotografisanja
  • Trajanje
  • Mikrofon
  • Hrapavost
  • Senka
  • Zasićenje
  • Kontrast
  • Audio režim

EXIF-informacije iz foto fajla:

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 12 500 kbit / s
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 frames / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 16 kHz

Primeri fotografija:

Performanse

Smart telefon izgrađen na platformi kompanije MediaTek MT6577. U okviru modela Alcatel 992D je korišćen processor ARM Cortex-A9 (ArmV7) koji ima dva jezgra koja rade na radnom taktu od 1GHz. Uređaj poseduje grafički akcelerator PowerVR SGX 531 kompanije Imagination Technologies.

Ovaj model koristi isti čipset kao model Fly IQ441. Kod modela Alcatel 992D situacija se nije nažalost promenila po pitanju određenih problema prilikom igara.

Informacije o sistemu:

Performance Results:

Quadrant Standart

NenaMark II

Antutu 3.0

Softverska platforma

Uređaj radi na Android operatvnom sistemu verziji 4.0.4. Update na 4.1 ili 4.2, za sada koliko znam nije planiran. Korisnički interfejs je ogoljeni Android 4.0 sa manjim promenama:

  • U baru za informacije postoje prečice za brtzo pokretanje, Wi-Fi, Bleutooth i GPS-a.
  • Ikona se pojavljuje u stilu Symbian Anna

Kontakti i pozivi

Ovu sekciju neću opisivati detaljno jer je slična kao kod velikog broja drugih uređaja koji poseduju dve SIM kartice. Jedina neobičnost je što ako želite da načinite poziv ili pošaljete poruku sa specifične SIM kartice, morate da je odaberete u notifikacionom baru.

Apliakcije

Proizvođač je instalirao na telefon mnoštvo korisnih apliakcija:

  • Antivirus Pro (pretplata u trajanju od 90 dana)
  • Cloud Backup
  • Konvertor valuta
  • Chrome
  • FaceBook
  • Layar
  • My Tracks
  • OfficeSuit 6
  • One Touch Manager
  • One Touch Radio - online radio
  • Shazam
  • Trailer
  • Master Your Phone
  • Android Lib - biblioteka pozadinskih slika
  • Send a media - radi sa DLNA
  • RingDroid
  • Twitter
  • Ušteda energije
  • Skener bar koda
  • Ostalo

Web pretraživač

Instalirana su dva pretraživača - standardni i Chrome. Po podrazumevanom podešavanju Flash nedostaje, tako da morate da ga zasebno instalirate.

Multimedija

Muzički plejer. Uređaj poseduje normalan muzički plejer za Android 4.x uređaje. Umesto standanrdog ekvilajzera dostupno je pet SRS efekata: medium, large volume, speech, music. Zvuk je jasan, a bas dubok. Jačina zvuka na slušalicama je dovoljno jaka da čujete muziku čak i kada ste na ulici. Kvalitet po meni nije najbolji ali ga spašavaju SRS efekti, iako su primitivni. Niske feekcencije su ogrnaičene na 80Hz a visoke na 14-16KHz.

Zvuk polifonog zvučnika je iznad proseka, ali ne tako glasan kao kod 991 modela. Reprodukcija je čista.

FM-radio. Da bi radio funkcionisao potrebno je da povežete slušalice koje imaju ulogu antene. Osetljivost radio modula je dobra. Operativni opseg je 87.5 do 108MHz, podržan je RDS. Na velikom ekranu se pojavljuju brojevi sa trenutnom frekvencijom na kojoj se nalazi stanica, kontrolni sistem, pretraga i kanali. Dostupan je SRS efekat. Muzika preko zvučnika se reprodukuje dosta tiho, ali postoji opcija za podešavanje jačine zvuka.

Video plejer. Uređaj poseduje veoma jednostavan video plejer sa formatima MKV, AVI i MPEG i kodecima i H-264, H.263, MP4 i 3GP. Nema nikavih seckanja pri HD reprodukciji.

Zaključak

Kvalitet zvuka je odličan i čak i pri teškim uslovima indikator je pokazivao četiri jedinice. Vibracija je prosečne jačine, mada ćete je teško osetiti u džepu jakne.

Smart telefon je ostavio dobar utisak. Vredan je zbog svog ergonomskog dizajna, kućišta kao i odličnog hardvera.

Da bih vam pomogao da odaberete uređaj, naveo sam listu konkurenata vrednih pomena.

Fly IQ441 . Dva jezgra, 4.3" IPS-matrica, dobra kamera.

Fly IQ442. Dva jezgra, malo manji ekran nego 441 model, 4", IPS matrica.

Dva pomenuta uređaja su dobri telefoni, ali njihov izgled nije privlačan. Po mom mišljenju Alcatel 992D je mnogo atraktivniji.

Prednosti:

  • Originalni izgled
  • Dual-core procesor
  • Površina na koju ne ostaje voda
  • Dobar kvalitet izrade
  • SRS-efekti u okviru radija
  • Indikator događaja
  • Visoka brzina rada

Nedostaci:

  • Osrednji kvalitet ekrana
  • Mali dinamički opseg kamere

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: Monoblok
  • Materijali: plastika i metal
  • OS: Google Android 4.0.4
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
  • Procesor: dual-core, 1000 MHz, MTK6577
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/snhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 4' sa rezolucijom 480x800 piksela
  • Kamera: 5 megapiskela sa autofokusom, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine i osvetljenja, FM-radio
  • Baterija: ukloniva Lithium-Ion baterija (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dimenzije: 124x64x10.6mm
  • Masa: 143 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024