Galaxy Grand I9082 2013
2013. godina
5" LCD, 64.5% body
0% BCM28155, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Grand I9082
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Grand I9082. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Grand I9082 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy Grand Duos (i9082)

Prodajno pakovanje:

  • Samsung i9082
  • Baterija
  • Žične stereo slušalice
  • Kabl za napajanje i USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

U proteklih godinu dana, kompanija je počela sa prodajom Samsung smart telefona sa dve SIM kartice na Android sistemu u okviru naziva Galaxy S Duos. Zanimljivo je to da se ovaj uređaj pokazao uspešnim te da su korisnici imali samo pozitivne komentare. Predstavljanje Galaxy Grand Duos, iskreno, nije bilo očekivano budući da se smatralo da je Samsung Galaxy S III sa dve kartice jedini model za kinesko tržište.

Ono što ovaj model odlikuje jeste dual-core ARM Cortex-A9 procesor uz NEON, moćni grafički akcelerator VideoCore IV HW, 1GB RAM-a, 8MP kamera kao i mogućnost snimanja Full HD video sadržaja. Međutim, problem je rezolucija: uz pretpostavku da je dijagonala i9082 modela 5“, ona je samo 480 x 800 piksela. Pored toga, cena nije odgovarajuća za ovaj model, odnosno, prilično je precenjen na tržištu.

Ovaj smart telefon biće zanimljiv onima koji ne razmišljaju o kupovini kineskog telefona ali žele model sa dve SIM kartice kao i velikom dijagonalom ekrana.

Dizajn, veličina, kontrole

Samsung, kao i neke druge kompanije, u poslednjih nekoliko godina bavi se proizvodnjom smart telefona koji su uzeti kao osnova za dizajniranje vodećih modela. Na žalost ili na sreću, ni Grand Duos nije izuzetak. Gotovo da je u potpunosti isti kao i toliko reklamirani Galaxy S III: istaknuto ovalno kućište, slične kontrole i specifični detalji izgleda, senzorski tasteri, kamera i blic. Nema puno razlika. Naravno, po dimenzijama je veći - 143x76x9.6 mm (Galaxy S III – 136x70x8.6 mm), težina je 162 grama u odnosu na 133 grama kod Galaxy S III. Grand Duos odlikuje metalna mrežica polifonog zvučnika i fizički taster nešto većih dimenzija ispod ekrana. Zadnja strana Galaxy S III modela izrađena je od sjajne plastike dok poklopac Galaxy Grand Duos ima dva sloja, prvi predstavlja fina matirana mrežica vidljiva pod određenim uglovima dok je drugi sloj sjajan.

Uređaj je izrađen korišćenjem između ostalog plastičnih hromiranih umetaka. Na dodir površina uređaja je izuzetno prijatna i svi materijali su odlični.

Samsung Grand Duos i Samsung Galaxy S III

Onima koji su navikli na velike smart telefone, dimenzije Grand modela biće sasvim odgovarajuće. Aparat se može nositi u džepu jakne, košulje ili pantalona.

Kvalitet izrade je zadovoljavajući, nema nikakvih zamerki niti dolazi do pojave škriputavih zvukova. Nije poznato da li je za zaštitu ekrana korišćen Gorilla Glas budući da nema dovoljan broj informacija. U svakom slučaju, čak i da nije korišćena Corning-ova zaštita, iskorišćen je neki veoma izdržljiv materijal – očigledno je da nije u pitanju obična plastika, a u toku korišćenja nije primećena nijedna ogrebotina. Otisci prstiju nisu toliko vidljivi na ekranu niti na kućištu aparata, ista je situacija i na zadnjem poklopcu koji odlikuje polusjajna plastika bele boje.

Sa prednje strane nalaze se senzori osvetljenja i blizine, prednja kamera i zvučnik presvučen hromiranom metalnom rešetkom. Senzori rade bez problema. Zvučnik odlikuje visok nivo jačine zvuka a tokom poziva možete podešavati nivo ne samo putem standardnog prekidača već i aktiviranjem specijalne opcije „General Volume“. Stiče se utisak da ova opcija ne pojačava zvuk već nekako čini da glas pozivaoca približi uhu korisnika.

Ispod ekrana nalazi se tradicionalni mehanički taster u obliku pravougaonog trapezoida sa zaobljenim ivicama. Taster je blago uronjen u kućište, a prilikom upotrebe čuje se tihi „klik“. Sa desne i leve strane nalaze se tasteri osetljivi na dodir koji su gotovo nevidljivi bez pozadinskog osvetljenja.

Sa donje strane se nalazi - microUSB priključak i mikrofon, dok je sa gornje strane 3.5mm priključak za slušalice.

Sa leve strane se nalazi tanak i dugačak taster za regulaciju jačine zvuka koji je gotovo uronjen u kućište. Lokacija ovog tastera je dobra ilako će ga napipati bilo desnoruki ili levoruki korisnici..

Blic, veliko sočivo kamere su uokvireni hromiranim plastičnim okvirom, i oni se kao i zvučnik nalate sa zadnje strane uređaja.

Da biste otvorili poklopac zadnje strane potrebno je da povučete slot sa desne strane. Slot za SIM1 karituc se nalazi iznad baterije, a za SIM2 odmah ispod. Oba kartice se smeštaju na metalne vođice. Slot memorijske kartice je smešten ispod baterije sa donje strane uređaja.

Samsung Grand Duos i iPhone 4S

Samsung Grand Duos i Samsung Note II

Ekran

Model Samsung Galaxy Grand Duos poseduje ekran čija je dužina dijagonale 5"dok je fizička veličina 109x65mm. Sličnu veličinu ekrana ima većina vodećih smart telefona koji se danas mogu naći na tržištu. Uprkos tome što trenutno koristim Note/Note II model, bilo mi je potrebno da se priviknem na ovu dijagonalu. Međutim, to je sasvim druga priča. Sa druge strane, rezolucija Grand Duos se pod znakom pitanja: pet“ i 480 x 800 piksela. Da je u pitanju kineski smart telefon, to bi se smatralo standardom, a sada gotovo svi modeli imaju qHD ili HD rezoluciju.

Samsung je želeo da predstavi uređaj sa 5“ HD ekranom ali postavlja se pitanje šta sa prethodnim smart telefonima (Galaxy Note, Galaxy S III). Ukoliko se cena snizi, potrebno je sniziti i cene niskobudžetnih modela kao što su Galaxy S II, Galaxy Advance, Galaxy S Duos, itd. Naravno, takav potez ne bi bio profitabilan. Shodno tome, doneta je sigurna odluka, da se predstavi uređaj sa ekranom niske rezolucije, ali atraktivnog izgleda sa kamerom.

Matricu Grand Duos modela odlikuje IPS tehnologija. Da nije obezbeđen vrhunski kvalitet, ovaj model ne bi imao čime da se pohvali. Uprkos niskoj rezoluciji za 5“ ekran, slika i nije toliko loša. Individualni pikseli su vidljivi ali nisu suviše upadljivi. Ekran nije loš ali bilo bi bolje da je obezbeđena bolja rezolucija.

Sloj osetljiv na dodir karakteriše kapacitivna osetljivost visokog intenziteta. Ekran podržva do 10 istovremenih pritisaka.

Uglovi vidljivosti su veliki. Pod uglom se osvetljenosti blago smanjuje pri čemu slika kada gledate sa desne strane ostaje blago ljubičasta, dok kada gledate sa desne postaje blago žuta. Ukatko, reč je o konvencionalnoj IPS matrici.

Jačina osvetljenosti je blago iznad proseka. Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika postaje nešto svetlija, ali informacije su i dalje čitljive.

Podešavanja ekrana:

  • Pozadinska slika
  • Višestrki prozori
  • Kontekstualna strana (headphones, stands, roaming). Na primer, ada povežete slušalice dobijate virtuelni ekran sa odabirom muzike, videa itd.
  • Jačina osvetljenja
  • Inteligentno čekanje. Ekran ostaje uključen dok ga gledate.
  • Stil fonta
  • Veličina ekrana
  • Pozadinsko osvetljenje
  • Prikazivanje procenta napajnja baterije
  • Automatsko podešavanje jačine osvetljenja erkana. Analizira sliku i u vezi sa specifičnim podacima određuje osvetljenost slike.

Prilikom izlaganja svetlosti

Na suncu

Baterija

Telefon koristi uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2100mAh. Tip - EB535163LU. Sa jedne strane, kapacitet nije visok, dok sa druge uređaj karakteriše niska rezolucija erkana i ne baš najefikansiji čipset. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 440 sati rada u režimu mirovanja i do 10 časova razgovora. Delimično mogu da potvrdim ove rezultate, jer uređaj zaista radi dugo.

Ukoliko koristite telefon nekih 12-13 sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 20 – 25 minuta razgovora dnevno, 4-5 sati korošćenja 3G, nekoliko časova korišćenja Wi-Fi interneta, časa gledanja videa i slušanja muzike.

Još brojki:

  • Samo u režimu razgovora uređaj može da radi do 7 časova
  • Samo pri reprodukciji videa (720p) pri maksimalnoj jačini slušalica i maksimalnoj jačini osvetljenja ekrana nešto preko 4.5 časova.
  • Samo pri reprodukciji muzike preko slušalica pri maksimalnoj jačini zvuka oko 30 časova.
  • Samo pri igranju igara (na primer, NOVA3) - malo više od 3 časa.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi preko mobilnih mreža 2G (850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz). Brzina HSDPA je 21 Mbit/s, HSUPA - do 5.76 Mbit/s. Dostupan je Bluetooth verzija 4.0 HS (A2DP,LE, EDR).

Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot) ili za transfer fajlova (Wi fi Direct). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka"Tethering and portable hotspot". Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode bežičnim putem preko Samsung Kies softvera. Tokom korišćenja nije bilo problema sa mrežom.

Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Galaxy Grand Duos je definisan kao USB Flash uređaj (MTP) ili kamera (PTP).

SAR

Aparat je izrađen u skladu sa maksimalnim dozvoljenim nivoima izlaganja radiofrekvencijama, u skladu sa odredbama Evropske Unije. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona kod kojih je nivo zračenja 2.0W po kilogramu težine. Tokom testiranja , maksimalni nivo zračenja iznosio je 0.24W po kilogramu u blizini glave, i o.288W/kg u blizini tela.

Kod normalne upotrebe ovo zračenje je daleko manje budući da emituje samo energiju koja je potrebna za prenos signala do najbliže bazne stanice. Uz automatsko redukovanje zračenja smanjuje se i radiofrekventna energija telefona.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon Samsung i9082 poseduje 1GB (dostupno je 796MB, od čega je prosečno slobodno 400 MB) memorije, što je dovoljno za većinu zadataka.

Za instalaciju aplikacija, fotografije, muzika i videa dodaljeno je 4GB Flash memorije i ali je dostupno oko 1.3GB. Dostupan je slot microSD kartice, pri čemu je maksimalni kapacitet koji uređaj podržava do 64GB.

Kamera

Samsung Galaxy Grand Duos poseduje dva modula kamere: 8MP (sa autofokusom) i 2MP (frontalna, bez autofokusa za video pozive) a tu je i Simplex LED blic.

Kvalitet fotografija je veoma dobar i praktično identičan snimcima nastalim modelima Galaxy S III i Note II: visoki detalji, prirodne boje, širok dinamički opseg, odsustvo bilo kakvih iskrivljenja, odličan rad ekspozicije i autofokusa.

Generalno, bili smo donekle iznenađeni da ovaj model koristi kvalitetan modul. Treba napomenuti da prednja kamera kreira fotografije koje nisu mnogo lošije od onih koje kreira glavna.

Video sadržaji snimaju se u rezoluciji 1920x1080 pri brzini od 30 fps, bez obzira na nivo osvetljenja. Tokom snimanja dostupna su dva tipa fokusa: automatski i poluautomatski – koji da biste koristili morate da kliknete na ekran. Za video takođe nema nikakvih zamerki, slika je bez šuma, uz dobar rad autofokusa.

Sa Skype servisom telefon radi savršeno.

Interfejs je potpuno jednak kao i kod bilo kog drugog modernog Samsung telefona. Jedina stvar koja nedostaje je režim HDR.

EXIF

Karakteristike videa:

  • Format fajla: MP4
  • Video kodek: AVC, 17 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080 @ 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prednje strane:

Performanse

Do sada smo naučili da većina smart telefona kompanije Samsung koriste neki od dva tipa čipseta: Qualcomm i kompanijin sopstveni Exynos. Veoma retko Samsung koristi Broadcom čipseti to uglavnom kod najjeftinijim modela. Specifikacije Galaxy Grand Duos modela sa zvaničnog sajta kompanije i ne samo njega ukazuju da je ovaj model baziran na Coretex A9 procesoru, pri čemu je reč o Broadcom 28155 procesoru. U pitanju je čip izrađen korišćenjem 50nm tehnološkog procesa, dok je za grafiku korišćen single core VideoCore IV akcelerator koji podržava 20MP kamere, video reprodukciju u 720p/1080p rezolucija i poseduje integrisani zvučni sistem.

Nakon određenog perioda korišćenja ovog uređaja mogu da kažem da je Galaxy Grand Duos veoma brz uređaj. Ukoliko ne bismo znali koji čip je korišćen, sugerisali bismo da je reč o TI OMAP 4460 ili Exynos 4212 procesor. Interfejs radi veoma dobro, pri čemu nisu primećena nikakva kašnjenja niti slično.

Najinteresantnija stvar je da moderne igre kao što su NOVA3, Asphalt 7, GTA Vice City, Dead Space su funkcionisale bez problema.

Ispod se nalaze tehničke iformacije i testovi performansi:

Quadrant Standart

Antutu

GeekBench2

NenaMark2

Navigacija

Smart telefon koristi GPS navigator. Prilikom prvog pokretanja pozicioniranje uređaja traje oko minut što je relativno brzo, dok je kasnije potrebno 5-10 sekundi. Kada ste u zatvorenom teško će uređaj da pronađe ijedan satelit, dok kada ste na otvorenom pronalazi više od 8.

Softverska platforma i korisnički interfejs

Smart telefon koristi 4.1.2 verziju Google Android operativnog sistema, verziju firmware-a i9802XXALK6. Update će verovatno skoro stići i to verzija 4.2 Veoma je važno što se uređaj u startu isporučuje sa 4.1 verzijom pre svega zbog super glatkog rada interfejsa.

Samsung se odlučio da koristi TouchWiz interfejs, nazvan Nature UX. Ovaj interfejs je poznat iz testova vrhunskih modela kompanije kao što su Samsung Galaxy S III i Galaxy Note II.

Pozivi

Uređaj ima samo jedan radio modul, a dve SIM kartice. Naravno, kada razgovarate koristeći jednu SIM karticu, druga jednostavno nije dostupna. Ovaj model definitivno nije rešenje ako želite da budete dostupni na dva broja istovremeno.

Smart telefon poseduje specijalnu funkciju „Active Mode“ koja omogućava da prebacite pozive sa jedne kartice na drugu. Da biste to uradili potrebno je da uđete u menadžer SIM kartica i odaberete opciju „Advanced Mode“, specifikujete „mode two SIM cards“ uneste ako je neophodno brojeve kartica i odaberete da vam se pozivi preusmeravaju sa jedne na drugu i obrnuto ako ona druga nije aktivna.

SIM karticu je moguće ukloniti iz telefona bez njegovog isključenja, ali za pravilan rad uređaja je potrebno telefon isključiti u ponovo uključiti. Sa svakom novom SIM karticom sistem traži od vas da unesete potrebne podatke o kartici.

U podešavanjima vezanim za SIM kartice možete menjati ime, postaviti ikonu, plavu ili zelenu ili nazvati SIM karticu poslovnom, kućnom itd.

Standardni elementi za pozivanje kod Samsung telefona. Da biste pozvali specifični broj sa nekom od SIM kartica, kliknite na odgovarajuću ikonu SIM kartice.

Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova i XT9 koja je slična Swype tastaturi. Telefon poseduje akcelerometar pa kada okrenete smart telefon i kada tastatura dođe u landscape režim rada i kucanje je prijatnije. Dijagonala ekrana je mala, ali usled osetljivosti i tačno kalibrisanog senzora se sa malim tasterima radi ugodno.

Da biste poslali tekst preko neke od SIM kartica morate da kliknete na ikonu same SIM kartice na ekranu telefona.

Web pretraživač

Standardni pregledač web stranica za Android uređaje. Usled činjenice da uređaj poseduje ARMv7 procesor, telefon podržava flash animacije. Brzina prikazivanja stranica je visoka.

Multimedija

Muzički plejer. Standardni Samsung muzički plejer. Omogućava vam da sortirate numere prema albumu, listi pesama i izvođaču. Ekran prikazuje naziv numere, jačinu zvuka, vremensku skalu. U podešavanjima korisnika može da se odabere brza lista, slanje muzike (preko MMS, Bluetooth email i WiFi). Podešavanje neke numere kao melodije zvona ili tona za poruku.

Dodatne opcije su prisutne u vidu ekvilajzera: Auto, normal, classic, bass boost, zatim je tu opcija za pojačavanje visokih tonova, virtuelni 7.1 kanalni sistem. Takođe je dostupna opcija da podesite po svojoj volji ekvilajzer sa talasnim područjima od 60 do 14.000Hz u sedma različitih polja. U naprednom ekvilajzeru, dodate su opcije 3D, Bass, reverb level, Room size, Clarity.

Kvalitet zvuka koji nudi Samsung i9802 je pristojan ali nije dostupan dovoljno dubok bas. Jačina zvuka je visoka.

Glavni zvučnik nudi visoku jačinu, nešto slabiji bas ali je zvuk jasan i čist. Ukoliko prekrijete zvučnik, jačina zvuka će opasti za 40 do 50%.

FM-radio. Aparat radi u opsegu 88.5 – 108MHz. Podržan je RDS. Osetljivost nije visoka dok je jačina zvuka prosečna.

Video plejer. U okviru menija obezbeđene su različite prečice za pokretanje video kontrolera. Plejer prepoznaje H264, Xvid, DivX kodeke i formate fajlova AVI, MP4, MKV, WMV. Video plejer reprodukuje video sadržaje u rezolucijama do 1080p. Da biste mogli da reprodukujete video i audio drugih formata, potrebno je da instalirate plejer treće strane.

Korišćenjem specijalne funkcije na ekranu video plejer može da se prikazuje na glavnom ekranu u okviru bilo koje aplikacije.

Zaključak

Prvi utisci o ovom modelu: Solidan, sličan prethodnom Samsung dizajnu uz visoku cenu. Ovo je delimično tačno, budući da što više vremena provedete koristeći uređaj, sve više ćete ga ceniti. U poslednje vreme vršeno je testiranje velikog broja kineskih smart telefona a rezultati su pokazali da bez obzira na to kako uređaji izgledaju, veliki broj njih radi solidno dok se većina funkcija izvršava pravilno i efikasno.

Prednosti Galaxy Grand modela su moćni grafički akcelerator, 1GB RAM-a, visok kvalitet fotografija i video kvaliteta, glasni zvučnik kao i ujednačen rad interfejsa. Naravno, tu su i neke slabosti među kojima u najočiglednije niska rezolucija ekrana i visoka cena. Međutim, uprkos ovim negativnim stavkama, aparat je veoma dobar. Ovaj model preporučuje se onim korisnicima kojima rezolucija ekrana nije najvažnija – u pitanju je kvalitetan telefon sa dva slota za SIM kartice sa velikim ekranom i dobrom kamerom.

Konkurenti

Samsung Galaxy S Duos . Manji ekran, slabiji procesor, manje kvalitetne fotografije i video, ali i niža cena.

HTC Desire V .Sve što je rečeno za Galaxy S Duos važi i za ovaj model.

Drugi uređaji koji su bazirani na single ili dual core čipsetu kompanije MediaTek. Postoji veliki broj ovakvih smart telefona manje poznatih proizvođača.

  • Lenovo S880
  • Sharp SH930U
  • teXet TM-5277
  • Fly IQ450

Prednosti modela Samsung Galaxy Grand Duos:

  • Ergonomski dizajn
  • Kvalitetna izrada
  • Visokokvalitetna matrica ekrana
  • Veoma dobra kamera za fotograifje i video
  • Visoka jačina zvuka pri pozivanju i zvuka zvona
  • Gladak interfejs
  • Dve SIM kartice

Nedostaci Samsung Galaxy Grand Duos:

  • Mala rezolucija 5" ekrana
  • Visoka cena

Karakterisitke:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.1.2
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100 MHz
  • Procesor: Dual Core, 1.2 GHz, Broadcom BCM28155
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 4.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni IPS 5", rezolucije 480x800 piksela
  • Kamera: 8MP sa autofokusom; video se snima u rezoluciji 1080p, 2MP kamera sa prendje strane, LED blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva Lithium-Ion (Li-Ion) 2100 mAh
  • Dimenzije: 143x76x9.6 mm
  • Masa: 162 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024