Grand S 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon ZTE Grand S
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona ZTE Grand S. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona ZTE Grand S vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona ZTE Grand S

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Slušalice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Uvod

Model je davno predstavljen, početkom godine u toku održavanja međunarodnog Consumer Electronics Show, CES, događaja. Uprkos tome što je prošlo dosta vremena, ovaj aparat je i dalje atraktivan. Podsećanja radi, bilo je reči o Grand S modelu u toku održavanja Mobile World Congress događaja koji je održan u Barseloni. Ovo je jedan od najboljih ZTE aparata: koristi popularni APK8064 čipset, 2 GB RAM memorije, odlični FullHD - IPS ekran, ima dobru kameru kompanije Sony - Exmor RS. Naravno, osnovna karakteristika modela jeste njegova minimalna debljina, samo 6,9 mm. Uzgred, ZTE Grand S nagrađen je prestižnom evropskom nagradom za dizajn iF Design Avard 2013.

Dizajn, veličina, kontrole

Kao što je već navedeno, aparat je dobio iF Design Award nagradu u oblasti dizajna. Model je odabran od strane 49 vodećih dizajnera i 4.325 učesnika iz 51 zemlje. Grand S smart telefon opisuje se kao jednostavan aparata sa crnim kapima vode na blago zakrivljenom zadnjem poklopcu. Filozofija dizajna tretira se kao razumljiva, inovativna i temeljna. Hagen Fendler, glavni dizajner ZTE navodi da uređaj ne samo što korisnicima obezbeđuje najnovije tehnološke prednosti, već je u stanju da uzme u obzir realne potrebe korisnika.

Dimenzije Grand S modela su – 142 x 69 x 6,9 mm. Treća cifra ukazuje na to da se ovaj aparat može smatrati jednim od najtanjih smart telefona sa FullHD ekranom. Težina je takođe neverovatna - samo 120 grama. Na primer, Samsung Galaxy S4 težak je 130 grama. ZTE aparat zaista je jednostavan i zgodan, odlično staje u šaku uprkos impresivnoj dijagonali.

Prednji panel je prekriven izdržljivim staklom i presvučen specijalnim premazom tako da su otisci prstiju jedva vidljivi na površini ekrana, a prst klizi po njemu. Primenjena zaštita čuva ekran i od spoljnih uticaja. Bočne ivice i gornji deo aparata izrađeni su od mlečno bele plastike (najverovatnije polikarbonata). Materijal izgleda mekan na dodir ali malo porozan. U principu, materijal je prijatan na dodir, a telefon ne klizi, čak i kada su ruke vlažne. Otisci na zadnjem poklopcu nisu vidljivi, a za dve nedelje aktivne upotrebe nije se pojavila nijedna ogrebotina.

Kućište se ne može rastaviti, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova, zadnji poklopac se ne savija ka bateriji i ne čuje se pucketanje kada stisnete telefon u ruci. Generalno, dizajn modela Grand S u velikoj meri podseća na HTC One X.

Na prezentaciji prikazano je nekoliko opcija boje uređaja, ali će na nekim tržištima dostupan biti samo model bele boje.

Sa gornje strane nalazi se indikator propuštenih događaja (treperi zelenom ili crvenom bojom), senzori osvetljenosti i blizine (odlično radi), kamera za video pozive i hromirana ZTE oznaka. U samom centru nalazi se slušalica. Jačina zvuka je veoma visoka, sagovornik se odlično čuje, ne samo u zatvorenom već i u bučnom okruženju. Zvučnik odlično reprodukuje zvuk.

Ispod ekrana nalaze se tri tastera osetljiva na dodir – „Back“, „Menu“ i „Home“ i bez pozadinskog osvetljenja gotovo su nevidljivi.

Na donjoj strani nalazi se microUSB konektor, a glavni mikrofon je na vrhu - standardni 3.5 mm audio priključak za slušalice ili slušalice sa mikrofonom kao i Power taster. Imajući u vidu malu veličinu, upotreba tastera je nezgodna: prilikom testiranja svaki put je za otključavanje ekrana bilo potrebno koristiti dve ruke. Hod tastera je plitak, potrebno ga je jače pritisnuti, a prilikom upotrebe čuje se „klik“.

Sa leve strane nalazi se priključak za povezivanje sa docking stanicom, a odmah ispod poklopca nalazi se slot za veliku SIM karticu. Logika proizvođača je čudna – koristili su stariji standard u vodećem modelu.

Sa desne strane nalazi se taster za regulisanje jačine zvuka, što je veoma važno za monolitičko kućište – slot za memorijsku karticu i microSDHC. Izrađen je u istom stilu kao i taster za zaključavanje/otključavanje ekrana.

Sa zadnje strane se nalazi plastični umetak koji je crne boje. Sjajan je i odlikuje ga obrazac ispunjen kosim linijama. Sve u svemu, dobro izgleda, u najmanju ruku, neobično. Podrazumeva kameru, uokvirenu metalnim prstenom, blic, drugi mikrofon kao i zvučnik.

ZTE Grand S i Samsung Galaxy S4

ZTE Grand S i HTC One

ZTE Grand S i iPhone 5

Ekran

Ovaj smart telefon je u stilu gotovo svih vodećih Android aparata, sa 5“ ekranom čije su fizičke dimenzije 62 x 109 mm. Odlikuje ga 1080x1920 piksela rezolucija (FullHD) gustine 441 piksela po inču. Pikselizacija je nevidljiva po dijagonali sa takvom rezolucijom. Karakteriše ga i IPS tehnologija visokog kvaliteta, a pri određenim uglovima dolazi do iskrivljenja boja i prikaza. Osvetljenje je na visokom nivou, a prikaz na ekranu bledi pri direktnim sunčevim zracima.

Kapacitivni senzor podržava do 10 istovremenih dodira. Osetljivost ekrana je na prosečnom nivou, a bilo je slučajeva kada uopšte nije reagovao na dodir, što nije primećeno kod Nubia Z5 modela.

Ako uporedimo matricu Grand S modela sa matricom HTC One, ovaj drugi odnosi pobedu kada je reč o pozadinskom osvetljenju i bojama koje su zasićenije. Situacija je slična i kod ZTE Nubia Z5 modela, samo je osvetljenje nešto slabije ali je prikaz boja bolji.

U principu, ekran modela Grand S je prilično dobar, ali gubi u poređenju sa konkurencijom zbog blede slike koju prenosi. Nisu dostupna sva detaljna podešavanja kao kod Nubia modela, dostupne su standardne opcije.

Uglovi vidljivosti

HTC One (levo) i ZTE Grand S

ZTE Grand S (levo) i ZTE Nubia Z5

Baterija

Smart telefon ZTE Grand S koristi integrisanu (kao i Nubia Z5) Li-Ion bateriju kapaciteta 1780 mAh. Opet smo suočeni sa problemom malog kapaciteta baterije u moćnom Android baziranom smart telefonu. Uređaj zato može da se pohvali činjenicom da je debljina kućišta 6.9 mm. Bilo bi bolje da je proizvođač odlučio da implementira nešto deblje kućište kao kod pomenutog modela čija debljina je 7.6 mm i da stavi bateriju najmanje kapaciteta 2300 mAh.

Ako koristite telefon oko 7-8 sati, baterija će se potpuno isprazniti, uz 15-20 minuta dnevno razgovora, sat upotrebe Wi-Fi interneta (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i instaliranje), oko 5 sati mobilnog interneta i sat reprodukcije muzike.

Muziku možete da slušate do 35 sati, da gledate video (maksimalno osvetljenje, maksimalna jačina zvuka, sadržaj rezolucije - 720p HD) nešto više od 3 sata. Ukoliko želite da igrate (na primer, u GTA Vice City), onda će baterija će da se isprazni posle 2 sata.

Karakterisitke povezivanja

Telefon koristi mobilne mreže 2G (GSM / GPRS / EDGE 850/900/1800/1900) i 3G (900/2100MHz). Nažalost LTE nije prisutna.

Dostupan je Bluetooth verzija 4.0 (EDR, A2DP) za transfer fajlova i govora. Postoji bežični Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n. Aparat može da se koristi kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot) ili modem. Dostupna je i WLAN Direct opcija.

Transfer fajlova i sinhronizacija podataka se izvode preko USB 2.0 porta (High-Speed).

Problema sa povezivanjem nije bilo, osetljivost WiFi je visoka.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon ZTE Grand S ima 2 GB RAM-a, što je de facto standard za sve vodeće uređaje za 2013-tu. U ovom trenutku, ovo je dovoljna količina memorije. Oko 1 GB memorije je slobodno po podrazumevanom opterećenju uređaja.

Uređaj poseduje 16GB flash memorije. Slobodno je ne više od 11 GB. Na radost korisnika postoji slot za implementaciju microSD kartice. U podešavanjima možete da izaberete gde želite da sačuvate podatke.

Kamera

Uređaj je opremljen sa dve kamere: osnovnim modulom rezolucije 13 MP, kao i onom rezolucije 2MP sa prednje strane. Prisutan je i simpleks LED blic. Maksimalna rezolucija fotografija je 4096x3072 piksela, a videa je 1920x1080 piksela pri 30 frejmova u sekundi.

Kvalitet fotografija nas nije zadovoljio. Prvo, karakteriše ih veoma uzak dinamički opseg, drugo merenje ne radi uvek korektno (ili je kontrast nizak) i treće, mnogo je šuma kod boja čak i pod dobrim uslovima osvetljenja. Prema nekim izveštajima, ovaj model koristi Exmor modul. Čak i ako je to slučaj, onda je očigledno da su programeri napravili problem u okviru firmware-a ili je u pitanju stara verzija modula. Makro više ili manje uspeva da ispuni svoj zadatak u okviru kamere Grand S modela.

Video snimanje se izvodi u Full HD rezoluciji pri 30 fps. Zvuk je jasan, mono. Slika nije loša, ali i okviru uravnoteženja bele „šeta“.

Pronašli smo grešku kod koje ne rade efekti kao što je onaj za kreiranje GIF animacije. Telefon ne pokreće aplikaciju „Kamera“. Očigledno je da je reč o nepotpunom firmware-u.

Opcije:

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 20Mbps
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 fps
  • Audio kodek: AAC, 96 kbips
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prednje strane:

Fotografisanje dok se snima video:

Panorama:

Primer video klipa (MP4, 285 MB) >>>

Performanse

Smart telefon ZTE S Grand poseduje jedan od trenutno najmoćnijih čipseta Qualcomm Snapdragon S4 APK8064 Pro. Ovde je radni procesor quad core Krait (radni takt svakog jezgra 1.5 GHz), koji je izrađen u 28 nm tehnologiji procesa, ARMv7.

Svako jezgro, gde je potrebno, radi asinhrono, odnosno sa svojim radnim taktom. Ovaj pristup štedi bateriju i energija (u teoriji) se ne prenosi na toplotu. Uređaj je zaista hladan.

AKao grafički akcelerator je iskorišćen moćni grafički čip Adreno 320.

Uprkos istom čipsetu, količini RAM-a i još mnogo toga drugom, Grand S ne radi tako brzo, kao Nubia Z5. Ovo se manifestuje u svemu što se dešava i što je malo sporije -animacijama, otvaranju aplikacija, radu interfejsa, nema brzog rada kao kod Z5.

Softverska platforma i korisnički interfejs

Operativni sistem je Google Android verzija 4.1.2. Nadogradnja na 4.2 je verovatna da će se dogoditi, ali kada nije poznato. Korisnički interfejs nećemo opisivati jer je on loša kopija nekih mnogo boljih interfejsa a ne dodatak za Android. Bolje bi bilo da je ostao ogoljeni Android.

Multimedija

Muzički plejer. Ako je muzički plejer modela ZTE Nubia Z5 potpuno redizajniran i izgleda kao umetničko delo, plejer u okviru Grand S modela izgleda kao interfejs u celini.

Jačina zvuka je visoka, kvalitet je dobar. Međutim, u našem primerku nije radio vlasnički Dolbi Digital Plus EQ što je više nego čudno. On reguliše praktično sve tonove srednjeg dometa, ali je ograničen na 7 kHz za visoke.

Jačina zvučnika je prosečna, a na ulici je gotovo nečujan. Ako otvor na zvučniku zatvoren, nivo jačine zvuka će pasti gotovo na polovinu. Vibracija je slaba.

FM-radio. Jednostavan, bez specijalnih podešavanja. Možete zvuk da šaljete na zvučnike.

Video plejer. Podržava MPEG, MKV, AVI i druge formate u FHD rezoluciji. Međutim, imajući u vidu kvalitet plejera mislimo da je najbolje da se instalira neki drugi softver.

Zaključak

Kvalitet komunikacije nam ne daje pravo da se žalimo na bilo šta. Uređaj karakteriše dobra osetljivost prijemnika, dok gubitak signala nije primećen.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ZTE Grand S dobijate dobar FullHD ekran, odličan čipset, dobar izgled i materijale kućišta. Međutim, ono što je loše kod ovoga modela je njegovo trajanje baterije, cena koja se plaća za tanko kućište. Nije nam se svideo niti rad kamere, ali je jasno da se radi o algoritmima.

Generalno, reč je o osrednjem telefonu sa ekranom visoke rezolucije i odličnim dizajnom.

Konkurenti:

ZTE Nubia Z5 Odličan uređaj ali skup. Ako imate novca bolje je da platite više i kupite ovaj model umesto Grand S..

Sony Xperia ZL. Kompaktni uređaj sa 5“ ekranom. Poseduje bolju kameru, bateriju, ima LTE.

Oppo Find 5 .Prilično lep smart telefon. Nudi veći kapacitet baterije, možda malo bolje foto mogućnosti. Sve ostalo je otprilike isto.

Ako posmatramo modele na sivom tržištu, onda ima smisla da uzmete modele kao što su Sony Xperia Z, HTC Butterfly ili možete naći Samsung Galaxy S4 ili HTC One.

Predosti modela ZTE Grand S:

  • Niska cena za jedan ovakav uređaj
  • Kvaitet izrade i materijali kućišta
  • Odličan ekran
  • Prisustvo microSDHC kartice
  • Tanko kućište
  • Mala masa

Nedostaci modela ZTE Grand S:

  • Slaba baterija
  • Ne naročito dobra kamera

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operatvni sistem: Google Android 4.1
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 850/900/1700/1900/2100
  • Procesor: 1.5 GHz quad-core chipset Qualcomm APQ8064,
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB Flash
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 4.0 (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5" FullHD rezolucije
  • Kamera: 13MP sa autofokusom i blicem (glavna), 2 MP (napred)
  • Navigacija: GPS
  • Extras: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, NFC čip
  • Baterija: ukloniva Li-Ion kapaciteta 1780 mAh
  • Dimenzije: 142 x 69 x 6,9 mm
  • Masa: 120 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024