S7710 Galaxy Xcover 2 2013
2013. godina
4" LCD, 51.5% body
0% U8500, Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1700 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung S7710 Xcover 2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S7710 Xcover 2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S7710 Xcover 2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona za teške uslove Samsung Xcover 2 S7710

Fotografije modela Samsung XCover2 S7710

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa zasebnim USB kablom
  • Žične stereo slušaice
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1700 mAh
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

Tržište pojačanih telefona za korišćenje u oštrim uslovima nije veliko u smislu broja proizvođača i svodi se na samo nekoliko fabrika koje proizvode uređaje sa IP67 zaštitom. Ovi modeli u potpunosti drugačije izgledaju u poređenju sa tradicionalnim aparatima budući da ih odlikuje ojačano masivno kućište koji odlično izgledaju kada se koriste u vojnim operacijama ili negde u šumi, ali zaista smešno izgledaju u konvencionalnom, urbanom okruženju. Ovakvi aparati su dostupni u okviru Senseit, Sonim i RugGear brendova.

SenseIt P3

Veliki proizvođači, kao što su Samsung i Sony, više vole da obezbede sigurnosne karakteristike standardnim proizvodnim modelima tako da njihov status ojačanog aparata ne bude suviše naglašen da bi se oni mogli koristiti za svakodnevnu upotrebu. Tipičan primer takvog aparata je Xperia Go koji je predstavljen pre nešto više od godinu dana.

Sony Xperia Go

Samsung relativno sporo predstavlja verzije svojih modela za oštre uslove od kojih svaki ima svog ekvivalenta. Ranije su ovi modeli bili opremljeni dodatnim senzorima i softverskim izmenama, a sada je aktivnije kreiranje tipičnog uređaja u okviru kojeg, osim dodatnog nivoa zaštite, nema ničeg drugog. Ovaj pristup nije loš ali nije tako čest jer nema velikog broja korisnika kojima je potreban visinomer ili senzor temperature ugrađen u telefon.

Kada je reč o ceni, bilo koji telefon za oštre uslove uvek je skuplji u odnosu na slični model po pitanju funkcionalnosti. Viši nivo zaštite uvek je namenjen skupljim modelima i tu nema izuzetaka, uprkos tome što je na tržištu moguće naći aparate sa IP67 zaštitom za ne tako visoku sumu novca. Međutim, to ne znači da su u drugim segmentima ovakvi modeli isti kao i njima slični, standardni modeli koji koštaju i po nekoliko puta manje.

XCover 2 model, naslednik prethodnog smart telefona, jeste uređaj prosečnih performansi ali ga odlikuje velika prilagodljivost budući da se može koristiti u urbanom okruženju ali i u oštrijim uslovima. IP67 nivo zaštite je maksimalan, a prisustvo standardnih funkcionalnosti omogućava ne samo pisanje SMS poruka i pozivanje, već i korišćenje drugih prednosti, od navigacije do e-mail servisa. Ovaj model prvenstveno je namenjen mlađim kupcima koji su aktivni sportisti i koji često padaju (sportovi na vodi, na snegu, itd.), a u manjoj meri i turistima koji biraju ojačane modele. U grupu kupaca mogu se svrstati i svi oni koji traže telefon sa ekranom osetljivim na dodir koji odlikuju karakteristike kojima se ovakvi uređaji mogu pohvaliti. U odsustvu velike distribucije modernih uređaja, ovaj model zaista izgleda atraktivno i nema direktnu konkurenciju.

Dizajn, veličina, kontrole

Na fotografijama ovaj model ne izgleda tako atraktivno kao uživo. U potpunosti je izrađen od plastike, dok je zadnji poklopac izrađen tako da je gotovo nemoguće da isklizne iz ruke, čak i kada je ruka vlažna. Bočne strane takođe su izrađene do plastike.

Telefon je dostupan u dve boje - sivoj (jedinica koju smo testirali) kao i u crveno crnoj kombinaciji.

Dimenzije uređaja su 131x68x12 mm, dok je masa 149 grama. Jedinica je kompaktna, lepo staje u džep, a masu uređaja opet osetite u ruci. Ne možemo da kažemo da je uređaj težak jer je subjektivni osećaj da je uređaj relativno lagan.

Aparat odlikuje i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona koja je blago uronjena u kućište i koja se mora izvući napolje da bi se koristila.

Zadnji poklopac uređaja je pričvršćen metalnim zavrtnjima za kućište. Kvalitet izrade je na visokom nivou a najslabija tačka odnosi se na prodiranje vode u aparat. Tokom plivanja u moru u trajanju od jednog sata ili ronjenja na dubini od dva metra, vidljivi su tragovi soli nakon sušenja vode koja je prodrla u aparat. Međutim, ovo prodiranje vode ide samo do određene tačke pa je pretpostavka da neće doći do većih problema. Kod većih dubina voda prodire i u odeljak baterije ali u maloj količini. Sa druge strane, standardna IP67 ne podrazumeva korišćenje na tako velikim dubinama. U vodi, model se ponaša kao standardni IP67.

Sa desne strane se nalazi taster za uključivanje/isključivanje uređaja, gde je i taster kamere. Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Sa gornje strane je 3.5mm priljučak za slušalice koji je sakriven iza plastičnog poklopca. Bolje je da proverite da li je ovaj poklopac dobro zatvoren pre nego što uđete u vodu sa telefonom. Sa donje strane se nalazi standarndi microUSB priključak koji je tkaođe zatvoren poklopcem.

Iznad ekrana se nalazi prednja kamera. Ekran je prekriven Gorilla Glass staklom prve generacije, a oko ekrana se nalazi plastični okvir. Međutim, zaštitno staklo ekrana prilikom pada postaje najslabija tačka jer će prvo popustiti. Ispod ekrana se nalaze tri mehanička tastera što je raritet kod smart telefona sa ekranima osetljivim na dodir.

Ekran

Ekran postaje najslabija tačka ovog uređaja, naročito kada ga uporedite sa drugim uređajima istog cenovnog opsega. Dužina njegove dijagonale je samo 4“ (za istu cenu u ponudi su uređaji sa ekranima dijagonale 4.7 do 5“). Rezolucija ekrana je 480x800 piksela, što takođe može da izazove nezadovoljstvo. Međutim, ako ovaj uređaj posmatrate kao uređaj sa IP67 stepenom zaštite, onda ćete shvatiti da svi uređaji ovog opsega imaju ekrane koji su inferiorni po pitanju performansi u odnosu na obične telefone, pa model XCover 2 čak i nije toliko loše.

U okviru uređaja iz nekog razloga nema automatskog podešavanja osvetljenja i kao rezultat moraćete pozadinsko osvetljenje sami da menjate. Ekran je TFT i relativno jeftin koji podržava samo dva istovremena pritiska. Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran bledi, pa ćete morati da nađete deo u hladu da biste mogli da pročitate ono što se nalazi na ekranu. Zašto je Samsung odlučio da implementira ovakav ekran na pomenutom uređaju je misterija.

Sa druge strane, ekran je tipičan i možete na njemu sami da podešavate veličinu fonta. Sa tačke gledišta univerzalne upotrebe u različitim kontekstima ovaj ekran je daleko od idealnog. Konvencionalni, proizvodni modeli, kao što je Galaxy S3/S4 se na suncu ponašaju bolje.

Baterija

Telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1700mAh. Pri niskim opterećenjima (pozivi, SMS) uređaj može da radi do dva dana. Uz puno opterećenje uređaj će se isprazniti čak i pre kraja dana (internet, elektronska pošta itd). Kada koristite ovaj uređaj na otvorenom dok ste u nekom poslu (za šta je ovaj uređaj i namenjen) očekujete da on traje ceo dan. Ako se nalazite na delu gde je pokrivenost signalom slabija to će dodatno skratiti trajanje baterije. Generalno, ovaj model karakterišu tipične vrednosti za moderne Android smart telefone.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 4 ugrađene memorije dok je korisniku na raspolaganju manje od 1GB memorije. Ispod baterije se nalazi slot memorijske kartice. Uređaj podržava memorijske kartice do kapaciteta 32GB. Zamena bez isključanja uređaja nije moguća jer postoji sigurnosna jedinica na poklopcu. Količina RAM-a je 1GB.

Nažaost, ne postoji mogućnost da instalirate aplikacije na memorijsku karticu. Ugrađena memorija nije dovoljna, pa navigacija sa offline mapama će "pojesti" dostupnu memoriju istovremeno, kao i igranje zahtevnijih igara.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Implementirana je Bluetooth 4.0 (LE) verzija koristi WiFi 802.11n i kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-konekcija. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi.Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija treba pomenuti čarobnjaka za povezivanje koji se pojavljuje kada je signal slab. Takođe možete pdoesiti WiFi da se uključuje prema rasporedu.

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

Performanse platforme

Ovaj model je baziran na jeftinom čipsetu ST-Ericsson NovaThor U8500. Reč je o dual core procesoru sa maksimalnim radnim taktom od 1GHz. Grafički akcelerator je Mali- MP400. Performanse uređaja su tipične za jeftine uređaje, sve je relativno brzo, ali ne i najbrže što se može videti. Imajući u vidu da je uređaj baziran na Android 4.1.2 verziji operativnog sistema, sve je brzo. U sintetičkim testovima, model je prikazao prosečne rezultate.

Kamera

Telefon poseduje 5MP kameru sa autofokusom iLED blicem. Kameru možete da aktivirate bočnim tasterom. Ako je telefon zaključan za pokretanje kamere nije potrebno da otključavate uređaj. Kvalitet fotografija je tipičan za model srednjeg opsega i ne izaziva nikakve primedbe.

Video snimanje je moguće sa maksimalnom rezolucijom od 1280x720 piksela (30 kadrova u sekundi).

  • Primer video klipa 1 (MP4, 55 MB) >>>
  • Primer video klipa 2 (MP4, 29 MB) >>>
  • Primer video klipa 3 (MP4, 26 MB) >>>
  • Softverske karakterisitke

    Ovaj uređaj je baziran na Android 4.1.2 verziji operativnog sistema i koristi TouchWiz korisnički interfejs kompanije Samsung. Nema svrhe govoriti o svakoj karakteristici ovog uređaja jer su one tipične za Android 4.1.2

    Takođe, treba da pomenemo prisustvo FM radija, koji radi dobro, a slušalice igraju ulogu antene.

    Sa muzičke tačke gledišta, ovaj uređaj ne nudi ništa posebno. Sve funkcioniše klasično, zvuk je prosečan i neće vas zadiviti. Sumnjamo da će ljubitelji muzike uživati u ovom uređaju kao primarnom. Sa druge strane, prosečan nivo koji ovaj uređaj nudi je često bolji nego što nude neki kineski modeli. Naravno, zvuk je lošiji u odnosu na glavne modele kompanije Samsung.

    Utisci

    Kvalitet prijema je vrlo dobar, jačina vibracije je osrednja pa se može desiti da je ne primetite kada ste u pokretu. Jačina melodije zvona je vrlo dobra i odlično se čuje u različitim uslovima.

    U poređenju sa standardnim telefonima, ovakvi aparati deluju skupo jer je za taj novac moguće kupiti veliki broj standardnih modela vrhunskih performansi, uključujući i Samsung modele. Druga stvar je to što takvi aparati ne nude IP67 nivo zaštite, što je glavna odlika telefona za upotrebu u oštrim uslovima.

    Segment ojačanih Android smart telefona u potpunosti je prazan. Uglavnom se tu mogu pronaći modeli sa ekranom rezolucije 480x800 piksela, pa ni XCover 2 se ne može odvojiti od njih. Međutim, uprkos tome što ga odlikuje Android 4.1.2, većinu dostupnih aparata odlikuje Android 2.3 verzija. Kada se vrši poređenje po pitanju cene, prednosti su na drugoj strani. Na primer, model Sony Xperia Go ima isti nivo zaštite ali lošiji ekran. Xperia V, koji pripada višoj klasi, daleko je skuplji. Direktni konkurentni modelu XCover 2 u ovom trenutku su Android telefoni sa IP67, koji su i dalje prava retkost. Ovaj model preporučuje se svima koji shvataju da im je potreban ojačani smart telefon sa najvišim nivoom zaštite od prodiranja vode.

    MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
    (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
    NAPOMENA
    Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
    Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
    Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
    * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
    Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024