I9500 Galaxy S4 2013
2013. godina
5" OLED, 72.3% body
5% 5410 Octa, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2600 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung I9500 Galaxy S4 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I9500 Galaxy S4 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I9500 Galaxy S4 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy S4 - glavni model

Fotografije modela Samsung Galaxy S4

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2600 mAh
  • Punjač sa odvojivim USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

Samsung je postigao veliki uspeh sa Galaxy linijom, koji se ogleda u činjenici da je Galaxy S3 za prvih 5 meseci prodat u 20 miliona jedinica, dok će ukupan broj ovog modela premašiti 60 miliona jedinica. Ako govorimo o prethodnom uređaju, Galaxy S2 je uspešan proizvod, ali za prvih 5 meseci prodato je samo 10 miliona jedinica, što nije loše, ali to ne zvuči tako lepo kao u slučaju Galaxy S3.

U 2013, Samsung ima dva cilja – prvi i osnovni je da pretekne prodaju kompanije Apple, to jest, da Galaxy S4 pobedi iPhone 5, te da održi prodaju u skladu sa iPhone 5s ili bilo kojim drugim Apple modelom. Kompanija smatra da mogu da ostvare promet od 40 miliona jedinica u prvih pet meseci. Drugi cilj je da se obezbedi vodeći smart telefon, jedno rešenje za različite grupe potrošača, među kojima je značajan deo prethodnih vlasnika uređaja opsega Galaxy – prvog Galaxy i Galaxy S2.

Ako krenemo od tržišnog udela kompanija i onoga što se dogodilo u periodu 2012-2013, onda ozbiljno možemo da razmotrimo dva smart telefona - Apple iPhone i Samsung Galaxy, ove dve linije i čine glavnu konkurenciju, dok ostali modeli nisu ni blizu ovim proizvodima. Na tržištu Android smart telefona, odvajanje Galaxy modela od najbližih konkurenata u prodaji nije uvek primetno po pitanju prodaje ali po pitanju interesovanja jeste. Izdvajanje prodaje iPhone modela bilo je očigledno u trećem kvartalu 2012, Galaxy S3 model osvojio je prvo mesto na globalnom nivou. Sa izdavanjem S4, situacija se može dodatno promeniti u korist Samsung-a.

Za korisnike Galaxy S4, dizajn prati liniju eksterijera koja je već viđena kod prethodnih uređaja, te je veoma nalik njima. Ako govorimo o tome da li je to dobro ili loše, najbolje je reći da ovaj pristup odlično funkcioniše i da govori sam za sebe. Ovaj pristup funkcioniše i podaci o prodaji govore sami za sebe. Ovaj model je namenjen širokom spektru kupaca, a kao rezultat toga, u velikoj meri je potcenjen. Bar, koji svi očekuju na ekranu, odabrani programi i dodatna oprema, pretvoriće ga u individualni, jedinstveni telefon. Da li će ovaj pristup biti dobar, videćemo za mesec dana, ali svi preduslovi za uspeh su tu.

Ciljna grupa korisnika za ovaj model je velika, od dece do starijih, a broj karakteristika koje će omogućiti telefonu da bude prilagođen svima, veoma je veliki. Ovo se odnosi na način života – telefon donosi dosta potencijala, što je teško da se potceni. Primera radi, kod modela Nokia Lumia 920 nije postojala mogućnost isključivanja opcije korišćenja ekrana tokom nošenja rukavica, a ova opcija trošila je jedan deo snage baterije. Kod modela Galaxy S4, možete koristiti prilagodljivi ekran, a tu je i mogućnost da ga isključite, to jest, ukoliko ne planirate da koristite ovu opciju ili ćete je koristiti samo zimi, možete je deaktivirati i na taj način uštedeti energiju. Čitava ideologija Galaxy S4 modela bazirana je na ovom pristupu – osmišljavanje individualnih funkcija u okviru kojih je moguće fleksibilno konfigurisanje. Ako je dizajn Galaxy S3 bio zanimljiv i obezbedio rast prodaje od 10 – 25 odsto, ovoga puta biće obezbeđeno 10 – 40 odsto. Isti telefon može se ponašati na različite načine u zavisnosti od podešavanja. Može biti veoma brz a može biti i spor. Sve zavisi od samog korisnika i onoga što on želi od uređaja – ovo je potpuno drugačija ideologija u odnosu na Apple koji obezbeđuje funkcije koje se smatraju najboljim za sve korisnike. Ukoliko postoji neka opcija koja vam ne treba ili ne želite da je koristite, u tom slučaju obično ne možete ništa da uradite.

Dizajn, veličina, kontrole

Nema nikakvih očiglednih izmena po pitanju dizajna, ima isti oblik kao i Galaxy S3, Note II i veliki broj drugih modela. Da li je šteta što je tako urađeno. Moguće, mada prethodni uređaji su prodati u ogromnom broju.

Mnogi su očekivali da će povećanje dijagonale ekrana na 4.99“ unaprediti konkurentnost u odnosu na Galaxy S3, ali novi model nešto je tanji i uži (dimenzije su 136.6 x 69.8 x 7.9 mm, a težak je 130 grama). Imajući u vidu i ostale karakteristike, uključujući i bateriju, model je u velikoj meri unapređen. Zbog toga kompanija zaslužuje sve pohvale ali i grdnju zbog toga što sve probleme želi da reši plastikom. Kućište je prilično izdržljivo jer je izrađeno od polikarbonata – koji je, opet, još jedna vrsta plastike. Kod modela Nokia N9 takođe je korišćen polikarbonat, kao i velikog broja drugih Nokia modela, ali ovoga puta radi se u potpuno drugačijem dizajnu koji je daleko masivniji.

Poklopac zadnje strane aparata nije lako savitljiv i prikladan je za snimanje fotografija. U praksi ne dolazi do problema sa poklopcem niti kod modlea SGS3 niti drugih modela. Stoga je problem koji je ovde postojao bio više imaginaran pa je kompanija odlučila da promeni materijal da bi se moglo reći da je određena promena načinjena.

Primetne su i izmene kada je reč o završnoj površini, što je rezultat pokušaja da se obezbedi bolja površina koja neće biti toliko osetljiva na ogrebotine. Kada je reč o modelu SGS3 većina pritužbi u ovom smislu je dolazila od onih koji nikada nisu koristili ovakav uređaj, pa stoga njihovi argumenti nisu bili valjani.

Sa bočne strane, Galaxy S3 odlikuje upotreba plastike koja podseća na metal i ona se veoma lako može izgrebati.

U prvo vreme model će na tržištu biti dostupan u dve boje i to beloj i tamno sivoj, dok se kasnije može očekivati dodatnih pet do šest boja. Dodatne boje možemo očekivati u toku septembra ili oktobra, pa će maksimalni broj verzija koje će biti objavljene biti predstavljen pre Nove godine. U toku januara očekuju se opcije koje će biti deo kolekcije La Fleur.

Kvalitet izrade je van svake sumnje, zadnji poklopac odlično se uklapa u kućište i lak je za uklanjanje. Nešto drugačija forma daje i drugačiji utisak kada se uređaj uzme u ruke. Naravno, razliku će moći da primete oni koji su se već navikli na Galaxy S3, ali kada je reč o prelasku sa S2 modela, razlika neće biti primetna.

Sa leve strane ekrana nalazi se indikator plave boje. On se može isključiti, a može se i konfigurisati tako da radi uz snimanje glasa za obaveštenja. Na korisniku je da odabere način korišćenja ovog indikatora.

Centralni taster je mehanički i moguće je podesiti vreme pozadinskog osvetljenja. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, jačina je prosečna a upotreba tastera je jednostavna u toku razgovora. Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje/isključivanje.

Sa gornje strane vidi se IR port, 3.5 konektor kao i sekundarni otvor za mikrofon (primarni se nalazi sa donje strane u okviru microUSB konektora).

Poređenje ovog uređaja sa drugim modelima možete videti na fotografijama ispod.

Samsung Galaxy S4 i Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S4 i Apple iPhone 5

Samsung Galaxy S4 i Sony Xperia Z

Samsung Galaxy S4 i HTC Butterfly

Samsung Galaxy S4 i Samsung Galaxy Note 2

Ekran

Nekoliko reči o ekranu. Prošli put najveće zamerke odnosile su se na PenTile. Kada je reč o Galaxy S4 modelu, situacija je još gora budući da su inženjeri promenili strukturu subpiksela i podesili gustinu na 441 piksela po inču. Sa druge strane, stiče se utisak da je kritikovanje PenTile-a nekako postala navika.

Dijagonala ekrana je 4.99“ i reč je o Super AMOLED HD ekranu rezolucije 1920x1080 piksela. Jedna od čestih zabluda jeste da je AMOLED ekran suviše svetao, da ga odlikuju zasićene boje koje nisu prirodne. U okviru podešavanja ekrana moguće je odabrati verziju ekrana, uključujući tipične ekrane za druge proizvođače, a podešavanje koje je obezbedio Samsung u potpunosti je maksimizovano.

U poređenju sa Galaxy S3 stavkom koja nosi naziv „Optimize the display“, reč je o zanimljivoj konfiguraciji budući da jedinica vrši analiziranje okolnog osvetljenja u zavisnosti od kontrasta, osvetljenja, boja i samog podešavanja ekrana. Ispostavlja se da je beli izgled upravo to, beli izgled u svim uslovima. Drugo podešavanje koje je na raspolaganju jeste Adobe RGB ali ono ne utiče na kvalitet prikazane slike u bitnoj meri.

Ekran odlično izgleda, nema nikakvih problema a informacije su čitljive kao i u slučaju Galaxy S3 modela.

Ono što je već svima poznato jeste činjenica da su Samsung ekrani daleko kvalitetniji od ekrana drugih proizvođača. Razlika između ekrana Galaxy S4 i Galaxy S3 nije velika – primetna je razlika u potrošnji energije. Ovaj ekran nema direktnu konkurenciju.

Oni koji budu hteli da kažu nešto loše o ovom aparatu, moći će da kažu da postoji suviše jako osvetljenje te da su boje zasićene. Međutim, treba imati na umu da korisnici na raspolaganju imaju mogućnost podešavanja aparata onako kako njima odgovara.

Poređenje ekrana

Samsung Galaxy S IV i Samsung Galaxy S III

Kratak pregled ekrana modela SGS III:

  • Veličina ekrana: 4.8"
  • Rezolucija: 720x1280 piksela
  • Matrix: SuperAMOLED
  • PPI: 306

Po pitanju osvetljenja, matrice su iste, a vidljive su i tople i prirodne boje kod modela 4, kao i dobar izgled crne i bele. Zelena boja je blago izraženija kod modela 3, ali je plava manje zasićena. Kada se blago nagne, boje Galaxy S III modela dobijaju zelenu nijansu i osvetljenje se smanjuje. Kod Galaxy S IV pri svim uglovima osvetljenje se marginalno smanjuje.

Kada je reč o PenTile tehnologiji, ona je prisutna kod modela Galaxy S III, ali i kod Galaxy S IV ali drugačijoj formi. Usled visoke rezolucije gotovo je nemoguće primetiti njeno prisustvo golim okom.

Samsung Galaxy S IV i Sony Xperia Z

Kratak pregled ekrana modela Sony Xperia Z:

  • Veličina ekrana: 5"
  • Rezolucija: 1080x1920 piksela
  • Matrica: TFT-LCD
  • PPI: 441

Osvetljenje matrice nešto je više kod Sony modela. Tople nijanse boja na Xperia Z izgledaju blago prezasićeno (žuta boja izgleda gotovo kao crvena), dok je plava boja u najvećem broju slučajeva problematična: umesto čisto plave, Xperia Z prikazuje gotovo ljubičastu boju. Prikaz sive boje na Sony modelu takođe nije dobar – nekako je žućkasta, a ni dubina crne boje isto tako nije kao kod Galaxy S IV, dok je prikaz bele boje bolji kod Sony-ja. Uglovi vidljivosti su druga priča: Sony-jev ekran dramatično bledi i kontrast se smanjuje.

Samsung Galaxy S IV i HTC Butterfly

Kratak pregled ekrana modela HTC Butterfly:

  • Veličina ekrana: 5"
  • Rezolucija: 1080x1920 piksela
  • Matrica: Super LCD3
  • PPI: 441

Uprkos tome što zvuči čudno, kvalitet ekrana Samsung i HTC uređaja približno su isti: duboka bela, duboka plava i prirodna siva (kod HTC nešto bolja). Razlike između ova dva obuhvataju uglove vidljivosti: blago nagnut ekran HTC smanjuje osvetljenost, i drugo – na HTC ekranu zelena boja je nešto svetlija.

Samsung Galaxy S IV i the Apple iPhone 5

Kratak pregled ekrana modela Apple iPhone 5:

  • Veličina ekrana: 4"
  • Rezolucija: 640x1136 piksela
  • Matrica: LED-pozadisnki osvetljeni IPS LCD
  • PPI: 326

Osvetljenje matrice modela iPhone 5 nije ništa posebno, ali razlika je primetna golim okom. Boje na Apple modelu su smirenije i mekše. Siva boja je prirodnija kod modela Galaxy S IV, dok je kod iPhone 5 bolja zelena boja. Uglovi vidljivosti su približno isti.

Zaključci vezani za ekrane

Neočekivano je da većina smart telefona ne može da parira Galaxy S IV. Jedini aparat koji mu je blizak po pitanju matrice jeste HTC Butterfly. Najgori od svih je ekran Sony Xperia Z modela. Ekran modela Galaxy S III je prilično dobar, ali matrica iPhone 5 je nešto svetlija i boje su prirodnije.

Baterija

Telefon koristi 2600mAh litijum-jonsku bateriju (Galaxy S3 odlikuje 2100mAh baterija). Unapređeni kapacitet baterije i ekran koji troši manje energije obezbediće dovoljno snage, ali izmenjeni procesor (verzija sa Snapdragon 600 ili Exynos 5410 Octa), kao i veliki broj dodatnih karakteristika imaće nepovoljan uticaj na potrošnju energije.

Imajući u vidu činjenicu da smo malo vremena proveli u testiranju modela, još uvek ne možemo da ocenimo za šta je sve baterija S4 sposobna.

Pre svega, sve zavisi od karakteristika koje vam trebaju (AirView, komande gestovima, rad u rukavicama, itd.). Pokušali smo da uređaj koristimo sa tipičnim podešavanjima kako se isporučuje, slično kako smo testirali GGalaxy S3. Utvrđeno je da je u tom slučaju trajanje baterije uvećano za 15% što nije loše i može se pripisati većem kapacitetu baterije.

Drugo, možete koristiti režim za uštedu energije i videti kako se standardna potrošnja energije smanjuje za 15%. To je i karakteristika modela Galaxy S3 prilikom korišćenja ovih podešavanja. Ukoliko isključite senzore koji vam trenutno ne trebaju, možete obezbediti i produženje baterije i do 40%. Energetska efikasnost ovog modela u velikoj modeli ga izdvaja od ostalih uređaja. Ostaje pitanje kako vršiti kontrolu gestovima ili koristiti AirView, ali konačna odluka je na korisniku. Moguće je isključiti i S Voice. Svaki korisnik može podesiti aparat tako da odgovara njegovim potrebama.

Kod verzije koju odlikuje Octa procesor, moguća je reprodukcija video sadržaja u trajanju od 12.5 sati (u zavisnosti od kodeka), što je 25 odsto više nego kod Galaxy S3 modela ili druge verzije Galaxy S4. Druga stavka odnosi se na činjenicu da je Web pretraživanje postala funkcija koja troši dosta resursa, bez obzira na uređaj (korišćenje Chrome pretraživača dovodi do poražavajućih rezultata budući da standardni pretraživač troši dva puta manje energije za isti nivo pozadinskog osvetljenja).

Uz standardnu upotrebu, Galaxy S3 je mogao da izdrži do 16 časova (Galaxy Note II do kasno uveče). U slučaju Galaxy S4, on je na istom nivou kao i Galaxy Note II, što je zaista iznenađujuće kada se u obzir uzme izuzetno mala veličina baterije (ali i mala veličina ekrana).

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-konekcija. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP i PTP.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi.Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe, za 802.11n standardni režim rada podržava HT40, koji takođe duplira wiFi propusni opseg (zahteva podršku sa drugih uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim apliakcijama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB koja je prisutna samo u okviru Galaxy S3 modela. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port. Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 16GB ugrađene memorije (postoji verzija sa 32GB memorije, a verzija sa 64GB se očekuje kasnije) dok je korisniku na raspolaganju oko 8GB memorije. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 64GB.

Od 2GB sistemske memorije oko 940MB je dostupno nakon inicijalnog pokretanja uređaja, što je dovoljno za sve aplikacije.

Hardverske verzije modela

Model je dostupan u dve verzije, prva i najmasovnija sa kojom se ovaj uređaj pojavljuje na većini tržišta, je Snapdragon 600 (takt Qualcomm Quad Core procesora do 1.9 GHz, Adreno 320 grafički ko-procesor). Sa druge strane dostupna je i verzija sa Exynos 5410 OCTA procesorom izgrađenim na ARM arhitekturi big.LITTLE koji koristi dva Quad-Core procesora (zajedno, osam jezgra) pri čemu je kod jednog korišćena arhitektura Cortex A7 (radni takt svakog jezgra do 1.2 GHz) dok je kod drugog korišćen Cortex-A15 (radni takt do 1.8 GHz). Grafički ko-procesor u ovom slučaju - PoverVR SGX 544MP3 radnog takta 533 MHz.

Potreba da se koristi prvi talas Snapdragon 600 procesora odmah po predstavljanju je zbog činjenice da je u ovom slučaju, kompanija odmah primila podršku za LTE. OCTA neće biti dostupan do avgusta 2013. Sa podrškom za LTE korisnici će u isto vreme izgubiti neke performanse (OCTA se bolje ponaša i vidljivo i u sintetičkim testovima), kao i dugim zadacima (ovde razlika između 10% i više). Generalno se može reći da je Exynos produktivniji (ovo je udarac modelu HTC One, koji koristi Snapdragon 600).

Performanse

Ovaj model je jedan od najboljih u sintetičkim testovima, među Android smart telefonima poslednje generacije. Ispod možete videti virtuelne performanse u različitim testovima (varijanta procesora Exynos 5410 OCTA).

U nastavku ćemo opisati samo promene koje razlikuju ovaj proizvod u odnosu na prethodni model Galaxy S3 (promene nisu sve, ali su najupečatljivije i primetne).

Tastatura i unos teksta

Već u prethodnim verzijama TouchWiz interfejsa kvalitet tastature je maksimizovan – od modela SGS4 promene ne utiču na težinu ukupnog koncepta. Postoji predvidivi unos reči (algoritam je promenjen), režim kontinualnog T9 (analogan Swype-u). Ako ne koristite ovakav način unosa, onda je moguće kontrolisati kursor na ekranu - nema potrebe da se krećete kroz reči - samo prevucite prst na oblast tastature, ona igra ulogu touch pad-a. Veoma je laka za korišćenje i možete da se naviknete na ovu funkciju za nekoliko minuta. Postoje dodatni parametri koji omogućavaju da izvršite fino podešavanje za sebe i svoj stil pisanja.

Podešavanja telefona

U meniju za podešavanje postoje boomarkovi, koji dele svoje veze sa uređajem, nalozi i drugo. WiFi za dodatne funkcije kao što su rad prema rasporedu (postavljanje vremenskog okvira u kojem se WiFi uključuje automatski) što je zgodno za čuvanje baterije telefona, pa na primer, možete da podesite vreme za rad na trideset minuta pre vašeg buđenja.

Preslikavanje ekrana uređaja na drugu jedinicu koje je postalo prvo dostupno kao update za Galaxy Note II, je sada standard na svim telefonima kompanije (osim jeftinih).

Da biste otključali ekran, proizvođač je dodao opciju posebne zone, koju je dovoljno da dodirnete, a zatim se uređaj otključa. Prema tome, ne postoji potreba da prevlačite prst preko ekrana niti ima slučajnih klikova.

Adapt Sound - podešavanje vaših potreba za zvučnik - uređaj će vam ponuditi različite opcije za podešavanja jačine zvuka i ekvilajzere, a u zavisnosti od vaših reakcija će podesiti telefon. Vrlo jednostavna funkcija i istovremeno ostvariva u praksi a koja nije dostupna kod drugih proizvođača.

Kontrola gestovima - Air Gesture

Ne morate da dodirujete ekran kada se krećete kroz slike u galeriji, krećete po listi ili radite jednostavne stvari. Postoje brojne opcije koje ćete sa zadovoljstvom otkriti. Na moje iznenađenje, većina ovih opcija nije namenjena za zrele korisnike, već pre za studente koji vole da pokažu šta je sve njihov telefon u stanju da radi. Važno je razumeti da mladi korisnici brzo nauče kako da upravljaju uređajem i na kraju mogu da postanu standardni. Da li Samsung na ovaj način povlađuje ovoj grupi potencijalnih korisnika teško je reći, ali se svakako krije neka slična namera.

Poruke i e-mail

U okviru SMS poruka možete da vidite ikone u okviru liste kontakata, ali to nije toliko važno. Svidela nam se funkcija slanja SMS poruke na utvrđenom rasporedu. Ako recimo odlazite na poslovni put ili more, napišete SMS poruke koje se zatim šalju u momentu koji ste naznačili. Ili ako želite da čestitate nekome rođendan, ali se plašite da ćete zaboraviti. Ukratko, reč je o funkciji koja je korisna u praksi i može da bude popularna.

E-mail klijent je značajno prerađen. Postoje filteri koje možete da se prilagodite, postoji prikaz u vidu razgovora i niz sitnica. Sasvim funkcionalno rešenje.

Kalendar

Ovde je prisutna maksimalna funkcionalnost – dodate su oznake koje mogu da se vezuju za događaje – pri čemu ih karakterišu lepe ikone. Broj polja za popunjavanje ogroman, kao i vrsta pogleda u kalendaru.

Albumi

Samsung nastavlja da implementira promene u prikazu albuma, što je prvi put počeo sa Galaxy Note modelom, zbog veće dijagonale ekrana. Ideološki, nema promena, osim što se sada sve slike obrađuju sa jednim ili drugim efektom kada se snimaju, smeštaju u određeni direktorijum.

Od kada je Samsung prvi put uveo funkciju - definisanje teksta na svakoj slici, uređaj pokušava da pročita nazive prodavnica, tekst koji se prikazuje na fotografiji, a zatim da ga prepozna. Kvalitet prepoznavanja je veoma dobar i ono se vrši posebnim alatom uključenim u uređaj (njegov rad je prikazan na video snimku, preporučujemo da ga pogledate.)

Takođe, Samsung je pretpostavio da ljudi mogu da požele da prokomentariše sliku, na njenoj poleđini. Možete da napišete šta želite, a zatim tekst će se pojaviti u telefonu. Na računaru, to je samo komentar u JPEG fajlu, koji je uskladišten posredstvom ovog standardnog formata, što je veliki plus. Samsung je u suštini samo predstavio ovu funkciju drugačije u novoj verziji TouchWiz interfejsa.

Story Album. Još jedan pokušaj da se stvori aplikacija koja će koristiti blog režim. Korisnik bira fotografije, dizajn stranice i može dobiti fascinantnu priču recimo o svom putovanju u različite zemlje ili čak i da štampa sadržaj kao posebnu knjižicu. Lepa, ali kako praksa pokazuje sasvim beskorisna funkcija za većinu korisnika.

S-Health, ili vodič za zdrav život

Dopada nam se kako Samsung oseća trendove na tržištu i odmah ponudi svoje rešenje. Dodatak S-Health kombinuje funkcije za sportiste i za one koji brinu o zdravlju. Telefon ima senzor temperature i vlažnosti vazduha, i koristeći ove podatke, možete odmah videti ove informacije za prostoriju u kojoj se nalazite (za dečiju sobu je ovo veoma važno). Ukoliko utvrdite da vlažnost odstupa od standarda, možete da uključite ovlaživač vazduha. Međutim, mislimo da je za većinu korisnika ovo nebitna priča.

U svakodnevnoj primeni možete da koristite pedometar, možete računati koliko ste prešli kilometar i koliko kalorija potrošiti - postoje forme za svaki dan. Takođe možete da unesete druge aktivnosti - trčanje, vožnju bicikla, vežbanje u teretani. Postoji mogućnost da se zabeleži ono što pojedete. Ovaj program podseća na analogne dostupne na tržištu.

Razlika je u tome što ima sopstvene senzore - skale koje mogu da prenose podatke o težini u program, prisustvo narukvice za praćenje kvaliteta sna. Plus tu je i podrška za sve moderne uređaje za prćenje zdravlja (merač šećera u krvi, krvni pritisak), koji imaju mogućnosti bežičnog povezivanja i koji mogu da prenose podatke na druge uređaje. Ispostavlja se da je S-Health vrsta digitalnog dnevnika vašeg zdravlja, koji možete da koristite ako želite, ali treba napomenuti da je kreiran uz visok kvalitet, plus predstavlja deo standardnog softverskog paketa. Nadamo se da će tokom vremena, ovaj program biti složeniji i da će biti dodatnih mogućnosti. Međutim, danas to izgleda na nivou najboljih uređaja na tržištu.

Polaris Office 5 - kompletna verzija za rad sa Office dokumentima..

Muzički plejer

Nema velikih promena, štaviše, dodato je nekoliko opcija koji će se dopasti onima koji slušaju podcastove. Prvo, dodata mogućnost da se promeni brzina reprodukcije svakog zvučnog fajla. Drugo, možete da podesite automatsko vreme isključivanja reprodukcije muzike. Treće, dostupno je podešavanje zvuka specifično za vaše potrebe, u okviru kojeg uređaj analizira kako volite da slušate muziku (jačina, ekvilajzeri, itd). Funkcija Smart Volume sve numere reprodukuje na istom nivou jačine zvuka.

Music Box se nije promenio (ima mogućnost da izaberete vizuelnu kompoziciju različitih ritmova i raspoloženja i dodate ih u privremenu listu numera).

Uređaj poseduje maksimalan broj različitih kodeka. Odricanje od FM radio opcije je po našem mišljenju ozbiljan nedostatak, ova opcija naglašava prednost Samsung uređaja u odnosu na Apple.

Reprodukcija videa

Još jedna od opcija koju moram pomenu ti jeste kontrola ekrana pogledom - ako sklonite pogled sa ekrana, reprodukcija se zaustavlja. Ako recimo na letovima gledate filmove pa se desi da vam nešto odvuče pažnju, reprodukcija se zaustavlja, što je u redu. Međutim, neće se ovakva opcija svideti svima. Mnogi ljudi ne žele da vide recimo krvavu scenu - oni zatvore oči ili sklone pogled sa strane. Sa novom funkcijom kompanije Samsung, oni će biti osuđeni da vide ono što ne žele (srećom ova opcija nije uključena po podrazumevanom podešavanju).

S Translator i S Voice

Nažalost, prevodilac tekstova i glasova neće biti relevantan za sva tržišta, barem neko vreme, dok se ne uradi program koji podržava različite specifične jezike. Ova aplikacija je mnogo važnija nego što se čini na prvi pogled, pa ćemo pokušati da je opišemo. U polju, možete da napišete tekst, a zatim se on prevede. Možete da diktirate tekst i dobijete njegov prevod. Slične funkcije su dostupne u proizvodima kompanije Google, i one rade dobro, međutim, nisu postale popularne.

Značaj rešenja kompanije Samsung je da koriste engine pozajmljen od Google-a (ali možete uneti i bilo koji drugi), zatim dodaje mogućnost prenosa u standardne aplikacije. Na primer, u SMS porukama, možete prevesti tekst sa jednog jezika na drugi. Odnosno ako se dopisujete sa nekim iz strane zemlje čiji jezik ne poznajete ranije ste bili ograničeni samo na engleski. Ubuduće ćete imati način da napišete SMS poruku na svom jeziku, a da primalac dobije poruku na svom jeziku. Naravno, interpretacija nije idealna, ali napretkom tehnologije će biti sve bolja.

Aplikacija koja radi analogno Google-ovoj - možete da kupujete muziku, video snimke, knjige i druge sadržaje. Zanimljivo je kada telefon sve karakteristike duplira iz svoje prodavnice i brojne Google aplikacije.

Samsung Hub

Aplikacija koja radi analogno Google-ovoj - možete da kupujete muziku, video snimke, knjige i druge sadržaje. Zanimljivo je kada telefon sve karakteristike duplira iz svoje prodavnice i brojne Google aplikacije.

Samsung Link

Servis za pristup sa mobilnih uređaja Samsung datotekama na vašem računaru. Ništa posebno, dostupan u standardnom paketu, što je velika prednost.

Knox - security i razmena sadržaja

Program je napravljen delimično od standarda, što po našem mišljenju, nije baš neophodno, jer je rešenje za korporacije. U zavisnosti od omogućenog režima (lični ili poslovni), možete da vidite da li su svi ili ne svi fajlovi nemaju pristup svim funkcijama (kamera, slanje fajlova, itd). Kratka demonstracija kako se to radi je napravljena na MWC2013, gde je KNOX prvi put prikazan.

Utisci

Nije tajna da koristim Galaxy S3, kao primarni telefon i to nikada nisam skrivao. Da li možemo da kažemo da se ovaj uređaj sviđa u tolikoj meri da bismo za njim „odlepili“? Svakako ne. Da li je razočaranje? Nije. Emocije bi mogle nastati iz činjenice da će uređaj posedovati upadljiv dizajn, što kod ovog modela nije slučaj. Plus pragmatičan osećaj da telefon nije postao glomazniji od prethodnog modela, za šta kompanija zaslužuje pohvale. Samsung je još jednom uvećao specifikacije uređaja učinio da vodeći model nudi više funkcionalnosti u odnosu na konkurenciju. Dodato mnoge novih elemenata u softveru, neki su sasvim beskorisni, a neki su veoma prijatni i korisni u svakodnevnom životu. Zanimljivo je, da je po prvi put tokom prezentacije, stavljen akcenat na tehničke karakteristike modela - to je osnovna razlika između reprezentacije Galaxy S4 modela od prethodnih. Ovo naglašava da Samsung karakteristike smatra važnim, ali da će sve više i više pažnje da se posveti softveru. Od činjenica koje su nam se dopale moramo da ukažemo da kamera nije postala gora, iako je njena rezolucija povećana. Kamera na Galaxy S3 modelu je standard za današnje vreme i na Instagramu postoje brojne fotografije koje pokazuju koliko dobre fotografije mogu da nastanu ovim uređajem. Prisustvo S-Health opcije nije prednost, ali je veliki potencijal u ovoj priči. Kao i u S-Translate opciji, one će biti u budućnosti standardne opcije na mobilnim uređajima. OCR aplikacija, vizitkarte i zabava - za njih možemo reći da je lepo što su u standardnom paketu. Svi oni koji su se u toku protekle godine kleli u Galaxy S3, moći će to da urade i sa Galaxy S4 modelom – u suštini, ništa se nije promenilo, novi proizvod je jači i bolji a zadržao je dizajn prethodnog modela. Moguće je da i drugi modeli budu zanimljivi (HTC One, Sony Xperia Z), ali prošlogodišnja situacija sa prethodnim modelima i SGS3 dokazala je da oni nisu značajni u nekoj velikoj meri, uprkos tome što se navodi kako su bolji i kako ih ima mnogo. Na tržištu se očekuje u toku ovog meseca. Ukratko, reč je o snažnom smart telefonu koji u velikoj meri privlači pažnju. Odličnom baterijom, kamerom, opcijom za rad u rukavicama, odličnim ekranom kao i velikim brojem opcija i karakteristika. U pitanju je atraktivan aparat koji neće izazvati neko veliko oduševljenje. Činjenica da nema radio, kao ni većina vrhunskih Samsung modela (Galaxy Note II je bio poslednji koji poseduje radio), čini se lošom poslovnom odlukom i više je nedostatak nego plus. Nema potrebe da se postavlja pitanje oko uspeha Samsung Galaxy S4. Umesto toga, možemo se zapitati koliko će biti uspešan i da li će kompanija biti u mogućnosti da proda 40 miliona jedinica sa pet meseci uprkos tome što postoje sve indicije da će model biti popularan. To za korisnike nije važno, njima je jedino bitno da li je proizvod dobar ili ne. Može se reći da je reč o odlično unapređenom Galaxy S3 modelu kod kojeg nema ništa revolucionarno ali je većina parametara unapređena, što ovaj model čini univerzalnim, a neki mogu za njega reći i da je jedinstven. Definitivno je u pitanju zanimljiv model na Android operativnom sistemu koji nosi veliki potencijal.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024