One Touch S'Pop Dual SIM2013
2013. godina
3.5" LCD, 51.8% body
1% MT6575, Android 4.1 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1400 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Alcatel One Touch S Pop OT-4030D
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel One Touch S Pop OT-4030D. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel One Touch S Pop OT-4030D vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Alcatel One Touch 4030D (sPOP)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Stereo slušalice
  • USB-kabl
  • Uputstvo za uptorebu i punjač

Pozicioniranje

U toku održavanja međunarodnog Consumer Electronics Show događaja, Alcatel je predstavio novu liniju pristupačnih uređaja u okviru linije POP. Stariji modeli nazvani su xPOP i odlikuju ih živahne boje, veliki 4.5“ ekran kao i relativno visoka qHD rezolucija. Prosečni sPOP prilično je malih dimenzija i jednostavan, ističe se među masom modela sive boje i činjenicom da poseduje najnoviju verziju Android-a, 4.1. Tu je takođe i tPOP – analogni nastavak sPOP, ali ne poseduje frontalnu kameru, ima 256MB RAM-a kao i zastarelu verziju operativnog sistema – 2.3.

Dizajn, veličina, kontrole

Sam izgled aparata je jednostavan ali istovremeno dizajn je ergonomičan. Dominira četvrtasti oblik dok su gornje i donje strane zaobljenije. Dimenzije su 115 x 61 x 12mm a težak je 122 grama i može stati u bilo koji džep, dok će sPOP model biti moguće smestiti i u malu damsku torbu. Uređaj je zgodan za upotrebu, odlično pristaje u šaku zahvaljujući minijaturnim dimenzijama i zaobljenim ivicama.

Tanka ivica oko ekrana je napravljena od sjajne crne plastike. Zadnja strana uređaja je dostupna u nekoliko boja: crnoj, beloj i crvenoj. Plastični poklopac zadnje strane uređaja je izrađen od plasitke meke na dodir, materijala koji ne skuplja otiske prstiju.

Ekran je zaštićen staklenim slojem, tako da bi bilo poželjno da kupite zaštitni sloj za ekran jer će u suprotnom on uskorobiti izgeban.

Kvalitet izrade telefona je na visokom nivou: nema zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova, ali pritiskom na centralni deo zadnjeg poklopca dolazi do uvijanja.

Sa prednje strane nalazi se svetlosni indikator koji ukazuje na propuštene pozive a odmah pored nalazi se i frontalna kamera. Tu su još i senzor osvetljenosti i blizine kao i mikrofon. Jačina zvuka je prosečna i biće sasvim dovoljna da vas sagovornik čuje jasno i glasno. Pri maksimalnoj jačini ne dolazi do iskrivljenja zvuka niti eha. Jedina mana jeste činjenica da se jačina zvuka automatski podešava ukoliko sagovornik nešto kaže glasnije pa dolazi do različite dinamike kada je reč o jačini zvuka.

Ispod ekrana nalaze se tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Home“ i "Menu". Oni su obojeni belom providnom bojom, svetle, ne preterano jako. Ispod tastera Back se nalazi mikrofon.

Sa leve strane nalazi se tanki taster za kontrolu jačine zvuka dok se sa desne strane nalazi taster za aktiviranje kamere. Ovaj taster ne može da pokrene aplikaciju „Camera“ kada je ekran zaključan.

microUSB konektor nalazi se sa donje strane dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm audio priključak i on/off taster. Njegovo pritiskanje je meko uz mali hod.

Modl kamere je uokviren plastičnim umetkom, dok su drugi mikrofon za utišavanje šuma prilikom razgovora, kao i zvučnik sa zadnje strane.

Da biste došli do baterije, morate ukloniti njen poklopac. SIM kartice su smešteni u donjoj zoni i to levo za 3G/2G i desno za 2G a tu je i slot memorijske kartice.

Poređenje dimenzija:

Alcatel sPOP i Alcatel xPOP

Alcatel sPOP i iPhone 4S

Alcatel sPOP i Samsung Galaxy S III

Alcatel sPOP i HTC Butterfly

Ekran

Aparat odlikuje veličina dijagonale od 3.5“ i rezolucija 32x480 piksela – minimalni standard za Android smart telefone. Ekran karakteriše fizička veličina od 49x73mm čija gustina je 164 piksela po kvadratnom inču. Ova matrica ima mogućnost prikaza 262.000 boja. Senzor je kapacitivnog tipa. Ekran podržava do dva istovremena pritiska. Ekran karakteriše dobra osetljivost.

Uglovi vidljivosti su mali: Kada nagnete telefon od vas, smanjuje se kontrast kada približite slika se krivi, dok kada nagnete levo ili desno opada jačina osvetljenja. Ekran se ponaša slično kao i ekrani modela Fly Wizard, Whizz i Aclatel OneTouch 983 i drugih.

Uređaj poseduje troosni akcelerometar (BMA222).

Podešavanja ekrana uključuju automatsko isključivanje i automatsko rotiranje, veličina slova, pozaidnske slike. Jačina osvetljenja se može podesiti bilo manuelno ili prkeo automatskog senzora osvetljenja. Maksimalna vrednost omogućava da se informacije mogu čitati i pod sunčevim zracima.

Uglovi vidljivosti

Baterija

Telefon koristi litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1400mAh, 3.7 V, 5.18 Wh. Model TLi014A1 , a prema rečima proizvođača može obezbediti do 254 sati stand by režima ili do 5 sati razgovora, a prilikom reprodukcije muzike baterija nudi 35 časova rada.

Pri opterećenju od 15 do 20 minuta dnevno za razgovore, oko časa mobilnog interneta, 2 časa korišćenja WiFi interneta, nekoliko časova slušanja muzike baterija je trajala 7-8 časova. Kada kontinualno slušate muziku baterija je trajala 16 časova, dok pri kontinualnom gledanju video sadržaja baterija se isprazni za 4.5 časa.

Za punjenje baterije preko mreže i preko USB porta potrebno je 2.5 časa.

Karakteristike povezivanja

Smart telefon radi u 2G (850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz) mrežama. Za mogućnost korišćenja 3G mreža treba zahvaliti novom MediaTek MT6575 čipsetu.

Maksimalna dozvoljena vrednost SAR, testirana za ovaj model je:

  • Kada se koristi blizu glave (GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.856 W / kg
  • Kada se koristi blizu tela (GSM 900 + Wi-Fi + Bluetooth): 0.993 W / kg

Brzina je HSDPA - do 7.2 Mbps za download i 5.76Mbps za upload. Dostupan je Bluetooth verzija 4.0 (A2DP) koja služi za prenos fajlova i govora. Pri povezivanju nije bilo nikakvih problema, sve je radilo dobro i prenos je bio lak.

Prisutna je mogućnost bežičnog povezivanja preko WiFi 802.11 b/g konekcije. Telefon može da radi kao pristupna tačka (WiFi hotspot). Dostupna je opcija WiFi Direct. Za prenos fajlova i sinhronizaciju koristi se USB 2.0.

Memorija i memorijska kartica

Modela Alcatel 4030D koristi 512MB. Prosečno oko 200MB je slobodno.

Uprkos tome što je proizvođač specifikovao da uređaj poseduje 4GB interne flash memorije, on izgleda poseduje 2.3GB. Podržana je SD kartica kapaciteta do 32GB.

Kamera

Smart telefon sPOP poseduje kameru rezolucije 3.2MP, bez auto fokusa. Maksimalna rezolucija kamere je 2048x1536 piksela, dok je video rezolucija 640x480 piksela pri 30fps, bez obzira na nivo osvetljenja.

Utisak je da uređaj koristi isti modul kamere kao i Alcatel 983. Do ovog zaključka može se doći upoređivanjem fotografija: približno isti kvalitet i dinamički opseg.

Kamera se pokreće kroz meni korišćenjem prečica.

Podešavanja nećemo navoditi jer se ne razlikuju od onih koja postoje u okviru ogoljenog Android 4.x operativnog sistema. Slede snimci sa ekrana.

Video karakteristike:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: MPEG-4 Visual, 5800 kbit / s
  • Rezolucija: 640 x 480, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 16 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 16 kHz

Primer video klipa (3GP, 23 MB) >>>

Performanse

Za razliku od većine modernih uređaja koji koriste dal core čipset kompanije MediaTel , ovaj uređaj radi na single core MTK6575 čipsetu. Procesor Cortex A9 radi na 1GHz, pri čemu je izrađen korišćenjem 40nm CMOS tehnologije. Grafički akcelerator je PowerVR SGX 531 kompanije Imagination Technologies.

Uređaj i softver su dobro optmizovnai i nema nikakvih usporenja. Igre rade u najvećoj meri voema dobro, ali nemojte očekivati da ćete moći da pokrenete najnovije i najzahatevnije igre.

Ispdo su prikazani rezultati testova performansi ovog uređaja:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

Softverska platforma

Uprkos činjenici da je reč o relativno jeftinom uređaju, on koristi dosta svežu verziju Andorid operativnog sistema 4.1.1 Jelly Bean. Bilo bi mnogo bolje kada bi uređaj imao snažniji procesor, ali i ovako radi pristojno.

Korisnički interfejs je blago modifikovan (ikone u stlu Symbian operativnog sistema Anna).

Pozivi i poruke

Kod ovog modela nema ništa novo da se kaže već sve funkcioniše onako kako smo navikli kod uređaja baziranih na Android 4.1 operativnom sistemu.

Sistem upravljanja dvema SIM karticama je dosta jednostavno urađen. Nakon što uneste komandu vezanu za poziv ili slanje poruke možete da odaberete karticu preko koje će se radnja izvršiti.

Aplikacije

Proizvođač je bio veoma darežljiv, tako da uređaj poseduje korisne progrmae kao što su:

  • Android Manager
  • Adobe Reader
  • Antivirus Pro (AVG AntiVirus). Obezbeđuje zaštitu vašeg telefona i tableta od virusa, malware-a i spyware-a u realnom vremenu.
  • Chrome
  • CloudBackup
  • Evernote
  • FaceBook
  • OfficeSuit
  • OI Shopping. Program za pravljenje malih lista kupovine
  • Pic Say Preloaded. Editor fotografija, besplatna verzija sa redukovanom funckionalnosti.
  • Shazam
  • Skype
  • Twitter
  • File Manager
  • The installation wizard
  • Traffic Manager
  • Saving battery
  • Others

Web pretraživač

Dostupan je standardni pregledač web stranica. Flash u okviru ovog uređaja jeste podržan , obzirom da je reč o procesoru ARMv7 arhitekture. Brzina je relativno adekvatna.

Multimedija

Muzički plejer. Interfejs - poznat iz verzije Android 4.x. Plejer podržava audio formate: AMR, AMR-NB, AMR-WB, AAC / AAC +, eAAC, EAAC +, PCM / WAV, ADPCM, MP3, M4A, MIDI, SP-MIDI, iMelody, Vorbis, i čak FLAC.

Jačina zvuka koji stiže sa polifonih zvučnika je veoma visoka i to je veliki plus. Možete čuti zvonjavu telefona i kada vam aparat stoji u džepu pantalona ili jakne. Kvalitet zvuka takođe nije razočaravajući; čuju se kako visoki tako i niski tonovi. Kvalitet zvuka preko slušalica je odličan kao i jačina tona.

FM-radio. Operativni opseg radio modula je 87.5-108MHz. On podržava RDS, snimanje emisija. Na ekranu se pojavljuje trenutna frekvencija.

Video plejer. Uređaj poseduje veoma jednostavan video plejer sa kodecima i formatima H-264, H.263 AVI i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 720x480 piksela dok je bitrate 4000 kbps u formatu MP4. Nema nikakvih podešavanja, nema opcija za premotavanje sadržaja unazad, kao ni Play/Pause tastera. Ukoliko pak instalirate besplatnu aplikaciju MX Video plejer možete gledati AVI filmove u rezoluciji do 1280x720 piksela, ali se pripremite na "seckanje".

Zaključak

Proceniti vrednost telefona veoma je nezgodno, naročito usled činjenice da ne poseduje ništa po čemu se izdvaja – sve što nudi je već viđeno do sada. Međutim, za Alcatel One Touch sPOP se može reći da ga odlikuje ergonomski dizajn, najnovija verzija operativnog sistema kao i vrlo dobar procesor za ovu kategoriju uređaja, kao i pristupačna cena.

Nedostatak ovog modela jeste nepostojanje automatskog fokusa kamere kao i loš kvalitet matrice ekrana.

Postoji velika konkurencija kada je reč o ovom aparatu i nema smisla nabrajati ih, a sudeći prema TTC, svi su modeli isti. Ukoliko ste spremni da odvojite više novca, na raspolaganju su vam Fly IQ442, IQ440, Huawei Vision, i slični modeli.

Tehničke karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: Monoblok
  • Materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.1.1
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: single-core, 1000 MHz, MTK6575
  • RAM: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: : 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) za punjenje/snhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3,5' rezolucije 320x480 piksela
  • Kamera: 3.2 MP bez autofokusa
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: aakcelerometar, senzor blizine, FM-radio, dve SIM kartice
  • Baterija: Ukloniva Lithium-Ion (Li-Ion) 1400 mAhh
  • Dimenzije: mm 115h61h12
  • Masa: 122 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024