Galaxy Mega 6.3 I9200 2013
2013. godina
6.3" LCD, 74.2% body
4% 400, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
3200 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
 
 
Test mobilni telefon Samsung Mega 6.3 I9200
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Mega 6.3 I9200. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Mega 6.3 I9200 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy Mega 5.8 (GT-I9150/9152) / Galaxy Mega 6.3 (GT-I9200)

Fotografije uređaja

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa zasebnim USB-kablom (2A)
  • Žične stereo slušalice
  • Li-Ion baterija
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

Samsung je postao jedan od najuspešnijih proizvođača smart telefona predstavljanjem modela sa 5“ ekranom – Note, koji svoj uspeh duguje olovci, bateriji velikog kapaciteta i činjenici da odlično pristaje u šaku, uprkos dimenzijama. Ova činjenica bila je gotovo neprimetna u početku ali kada se pojavio Note II i kada su i drugi proizvođači ušli na ovo tržište, nastala je i velika konkurencija da se predstavi smart telefon sa najvećim ekranom.

Samsung Galaxy Note 2

Bez problema se može reći da je predstavljanje Phablet kategorije (telefon + tablet) uveo Samsung. Reč je o konvencionalnim modelima koji nude kombinaciju najbolje iz dva sveta. Odgovor na Note od strane drugih proizvođača nije podrazumevao ništa specijalno budući da se svaka kompanija takmičila po pitanju veličine ekrana, kvaliteta, debljine kućišta i kapaciteta baterije. Ono što je zanimljivo jeste da niko nije pokušao da kopira olovku i dodatne programe koje Note nudi ali su se zato na tržištu pojavili drugi, slični proizvodi koji su nudili ekrane veće dijagonale. Na primer, jedan od takvih proizvoda je i Huawei Ascend Mate čija veličina ekrana je 6.1“.

Huawei Ascend Mate i Samsung Galaxy Note 2

Note je postao kategorija za sebe a na raspolaganju je bio i tablet sa olovkom i dodatnim programima. Proizvodi u okviru ove kategorije odnose se na grupu proizvoda sa visokom cenom i konkurentni su sličnim proizvodima drugih proizvođača. Da bi zaštitio Phablet segment, Samsung-u su bili potrebni uređaji sa velikim ekranima, ali po pristupačnoj ceni. Kao vodeći model poslužio je note, a uređaji koje odlikuje pristupačna cena uvek imaju prednost u odnosu na konkurenciju. Tako se na tržištu pojavio model čiji je naziva Mega.

Kada je reč o tehničkim karakteristikama, ova dva aparata razlikuju se po veličini ekrana kao i po performansama platforme. Međutim, činjenica je da su pozicionirani na isti način omogućavajući kombinovanje jedinica prilikom testiranja i ocenjivanja.

Ko će se odlučiti na kupovinu ovakvih uređaja? To će uglavnom biti mladi ljudi koji žele kombinaciju tableta i smart telefona u jednom uređaju. Ovo je obećavajuća kategorija korisnika za Mega model. Kada je reč o uspešnosti ovakvih uređaja, treba uzeti u obzir da oni nikako neće nadmašiti prodaju Note 2 modela. Mega modelu nedostaje popularnost a dimenzije uređaja mogu odbiti kupce. Međutim, treba detaljno sagledati šta je to što ovaj model nudi i koje su njegove prednosti i mane.

Dizajn, veličina, kontrole

Pogledajmo zajedno ova dva modela na fotografijama - Mega 5.8 Duos , levo - Mega 6.3.

Dimenzije ovog uređaja su 162.6 x 82.4 x 9mm a težak je 182 grama u poređenju sa Mega modelom čije dimenzije su 167.6 x 88 x 8mm i koji je težak 199 grama. Ovaj model može se uporediti sa Galaxy Note 2 modelom koji se često naziva „lopatom“ zbog svojih dimenzija koje su veće od prosečnog smart telefona. Dimenzije Note 2 su 151.1 x 80.5 x 9.4mm, a težak je 183 grama.

Kada je reč o težini, razlika između dva uređaja gotovo da nije primetna. Pre nego što se u potpunosti upoznate sa Mega 5.8/6.3 imaćete utisak da su ovi uređaji nezgodni za držanje u ruci. U realnosti to nikako nije slučaj i lakši su nego što se to čini. Sa druge strane, treba naglasiti da upotreba ova dva uređaja jednom rukom nikako nije jednostavna pa je korišćenje obe ruke imperativ. Noviji model je jednostavniji za upotrebu budući da su i njegove dimenzije manje, ali nošenje ova dva uređaja u džepu pantalona nikako nije jednostavno.

Još je veća razlika u poređenju sa Galaxy S4 (136.6 x 69.8 x 7.9 mm čija je težina 130 grama). Ovi uređaji u pravom smislu reči pripadaju različitim kategorijama kada je reč o težini.

Najvažnije pitanje pre eventualne kupovine Galaxy Mega modela jeste koliko će on biti jednostavan za upotrebu. Ovaj model nije lak niti za nošenje u džepu niti za nošenje u torbi, što će za neke kupce biti faktor odluke. Lepšem polu ovako nešto sigurno neće prijati, naročito kada je reč o starijem modelu čije su dimenzije veće, mada ima i onih dama koje sa užitkom koriste aparate većih dimenzija, tako da nema pravila. Ono što bi bilo najbolje jeste da pre kupovine isprobate Mega model u prodavnici a onda donesete odluku o kupovini. Najbolje je da samostalno donesete odluku o veličini i ergonomiji modela i tome kako staje u vašu šaku.

Kada je reč o materijalima korišćenim za izradu, nema nikakvih izmena u poređenju sa trenutnom linijom uređaja – korišćena je sjajna plastika koja je u potpunosti ista sa onom koja je korišćena i kod drugih modela, dok je kvalitet izrade bez ikakvih nedostataka.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, sa desne je on/off taster, a sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak, dok je microUSB priključak sa donje strane. Oba modela na tržištu su dostupna u dve boje – crna i bela. Dizajn je tipičan za trenutnu liniju i uređaji se lako mogu pomešati sa drugim modelima. Jedino što ih izdvaja jesu dimenzije.

Ekran

Na prvi pogled, razlika od pola inča u dijagonali ekrana ne igra veliku ulogu ali to samo tako izgleda. Mega 5.8 ekran odlikuje rezolucija od 960 x 540 piksela, pa fotografije nisu baš najjasnije. Reprodukcija boja je prihvatljiva samo u jednom slučaju – ukoliko ne vršite upoređivanje sa drugim modelima, na primer sa Note 2, da ne pominjemo Galaxy S4, gde je razlika očigledna. Samo u tom slučaju nećete imati primedbe na fotografije ili video sadržaje ali ne treba očekivati ništa vanserijski, performanse su u okviru onoga što se nudi u ovom cenovnom opsegu. Korišćena je TFT-PLS matrica, pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu donekle bledi ali veličina elemenata interfejsa i velika dijagonala ekrana izvlače situaciju.

Kod modela Mega 6.3 pored uvećane dijagonale možemo da vidimo rezoluciju od 1280x720 piksela što čini ovaj uređaj interesantnijim. Slika je jasna, svetla, kvalitet rada pretraživača je takođe visok. Uprkos činjenici da je instalirana TFT LCD matrica, reč je o jednom od najboljih ekrana koji može da čak podešava temperaturu ekrana (stavka menija povezana sa profilima ekrana – Dynamic, Standard, Movie). Pored toga, fontovi na ekranu izgledaju bolje, automatska kontrola jačine osvetljenosti radi tačnije, kao i prikazivanje boja. Sa tačke gledišta logike, moglo bi se očekivati da će model duže dijagonale biti slabiji po pitanju ekrana, ali se utvrdilo upravo suprotno. Cena određuje sve.

Prilikom pretraživanja interneta, rezolucija ekrana je jednaka kao kod modela Note 2, (nećete videti razliku), ai što je veća dijagonala to je i slika bogatija.

Sa druge strane Mega 5.8 model odaje ne baš sjajan utisak baš zbog ekrana. Velika dijagonala i niska rezolucija ne čine ovaj model interesantnim. Slika bledi prilikom izlaganja sučevim zracima, suprotno modelu Mega 6.3. Naš savet je da obratite ipak pažnju na model Mega 6.3, jer jeftiniji model ima dosta kompromisa a ovo je jedan od njih.

Baterija

Kod modela Mega 5.8 korišćena je Li-Ion 2600mAh baterija dok je kod starijeg modela primenjena baterija kapaciteta 3200mAh. Poređenja radi model Note 2 poseduje bateriju kapaciteta 3100mAh pri čemu je reč o jednom od modela koji nudi najduže trajanje baterije pod različitim uslovima upotrebe. Nažalost, zbog dužine dijagonale Mega linije i relativno niske cene ovih modela, ove dve jedinice se ne pokazuju mnogo bolje od većine modernih smart telefona. Takođe, gube u odnosu na moderne tablete sa 7“ ekranima.

Prosečno trajanje baterije modela mega 5.8 je oko jedan dan, dok Note 2 uz slično opterećenje nudi dvostruko duže trajanje baterije (polovina jačine osvetljenja, push notice konverzacije u trajanju od dva časa, dva sata mrežne aktivnosti). Kod modela mega 6.3 vreme trajanja baterije je oko dan ipo uz isto opterećenje što je veoma blisko modelu Note 2, ali ipak manje.

Punjenje baterije u prvom slučaju traje oko 1 čas i 40 minuta, u drugom oko 2 sata.

Memorija, memorijska kartica, čipset

Oba modela poseduju po 1.5GB sistemske memorije, 8GB ugrađenog skladištenog kapaciteta, od čega je korisniku na raspolaganju oko 2.67GB. MicroSD kartice su podržane u kapacitetima do 64GB, dok instaliranje aplikacija na njih nije moguće.

Niža cena modela Mega 5.8 je pre svega opravdana čipsetom koji je korišćen. Reč je o Broadcom čipsetu sa dva jezgra pri čemu svako od jezgara radi na 1.4GHz, dok je za video akceleraciju korišćen VideoCore 4 procesor. Ovaj model je primetno sporiji kada je reč o interfejsu kao i aplikacijama treće strane. Po pitanju performansi, ovaj model je inferiorniji čak i od modela iz prethodne sezone, na primer prvog Note modela. Ovo je još jedan argument protiv Mega 5.8 modela, iako moramo ovde da uzmemo u obzir da je cena rešenja sa takvim karakteristikama zaista minimalna.

Kod modela Mega 6.3 korišćen je Qualcomm čipset – Snapdragon 400, takođe dual core rešenje, ali maksimalnog radnog takta 1.7GHz, dok je grafički akcelerator Adreno 305. Ovaj čipset omogućava da uređaj radi brzo, nikakvi problemi nisu primećeni, sve funkcioniše glatko i dobro.

Kamera

Oba telefona imaju 8MP kameru sa autofokusom i LED blicem. Korišćen je poptuno isti modul kao i kod prošlogodišnjeg glavnog modela - Samsung Galaxy S3.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Implementirana je Bluetooth 4.0 (LE) verzija koristi WiFi 802.11n i kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n,ac (kod modela Mega 5.8 a / b / g / n) pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija treba pomenuti čarobnjaka za povezivanje koji se pojalvjuje kada je signal slab.

Takođe za 802.11 n standard je podržan režim HT40, koji duplira propusni opseg Wi-Fi.

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. U okviru uređaja je prisutna tehnoogija NFC koja se može koristiti za razičite primene.

S Beam. Reč je o tehnologiji koja omogućava da se za nekoliko minuta izvrši transfer fajla sa jedan na drugi uređaj pri čemu reč može da bude o fajlovima veličine nekoliko GB. U suštini, mogli smo da vidimo da je S Beam kombinacija dve tehnologije NFC i WiFi Direct. Prva tehnologija je korišćena da bi mogla da se izvrši autorizacija između uređaja, dok je druga korišćena za sam transfer fajlova. Ovaj kreativni način za korišćenje WiFi Direct karakteristike je mnogo lakši da se poveu dva ure]aja, odaberu fajlovi i ostalo.

IR port. (samo kod Mega 6.3). Omogućava da se teefon koristi kao daljinski upravljač za razičite uređaje. Automatski se kofiguriše za gotovo svaki model.

Softverske karakteristike

Uređaj koristi Android 4.2.2 operativni sistem i takođe touchWiz Nature UX korisnički interfejs kompanije Samsung. Ovaj pristup je tipičan za sve uređaje i zasebno govoriti o karakteristikama operativnog sistema nema smisla. Moramo pomenuti da Mega, koji je jedna od prvih replika glavnog modela kompanije Galaxy S ima sportske aplikacije i brojne funkcionalne dodatke. Stoga je neophodno pogledati u test modela S4 za informacije o ovim dodacima.

Takođe, treba da pomenemo prisustvo FM radia, koji radi dobro, dok slušalice igraju ulogu antene.

Utisci

Nema nikakvih žalbi kada je reč o kvalitetu konekcije. Jačina zvuka je pristojna i možete čuti kada telefon zvoni u različitim okruženjima. Ova dva modela su jeftiniji od na primer Note 2 modela sa kojim se porede, ali je isto tako drugačiji osećaj kada u ruku uzmete Note 2 jer je odmah kasno da je reč o skupljem i uređaju više klase. Ovi uređaji su ipak namenjeni korisnicima koji ne nameravaju uređaj da koriste pre svega kao telefon već i da iskoriste sve ostale njegove karakteristike.

Od ne toliko vidljivih prednosti ovog modela moramo pomenuti najnoviju verziju Androida kao i veilke fontove, veliki brojčanik. Za ljude slabijeg vida, ovi modeli su bogom dani. Kontradiktorno je što su primarni korisnici ovog uređaja i dalje mladi ljudi.

Kada se sve sabere i oduzme ako treba da birate između modela Mega 5.8 i Mega 6.3 onda je možda bolje da se fokusirate na stariji model, pri čemu je razlika u ceni između ova dva uređaja opravdana performansama ekrana (ne dijagonalom, nego kvalitetom).

Izgledi ovih uređaja na tržištu su dosta umereni, u najboljem slučaju mogu da prisvoje nekoliko procenata tržišta, ali daleko od toga da će postati najbolje prodavani modeli, Alternativno, možete da razmotrite model Huawei Ascend Mate, koji ima dijagonalu od 6.1“ i koji je direktni rival modelu Mega 6.3.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024