Desire 600 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon HTC Desire 600
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Desire 600. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Desire 600 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona HTC Desire 600 Dual SIM

Fotografije modela HTC Desire 600 Dual SIM

Pozicioniranje

HTC smart telefoni koji pripadaju segmentu prosečnih cena u poslednjih nekoliko godina postali su uobičajena stvar (ranije se proizvođač uglavnom fokusirao na segment uređaja „iznad proseka“), pri čemu je kompanija postepeno krenula da se razvija u ovom pravcu. Nakon eksperimentisanja sa dizajnom i materijalima, a zatim i u hardverskom delu, kompanija je krenula sa stvaranjem pojednostavljenih verzija glavnih modela. Smart telefon HTC Desire 600 Dual SIM je samostalan model koji gotovo da ne preuzima elemente od ostalih linija, što je neobično, ali istovremeno nema ni nedostatke.

Dizajn, materijali, kućište

Izgled ovog smart telefona ne može se povezati sa tipičnim predstavnikom linije modela kompanije kao što su HTC One ili One X, kao ni sa izuzetno jeftinim modelima kompanije. Uređaj se ispostavio jednostavnim u pogledu dizajna, ali u isto vreme ne previše dosadan, obzirom da ima specifične karakteristike. Prvo, tu su dva zvučnika iznad i ispod ekrana, koji su prikriveni mrežama a kao drugo uređaj karakteriše kombinacija nekoliko plastičnih tekstura. Model Desire 600 nudi osećaj grube plastike na dodir, koja je glavni materijal kućišta. Okvir oko ekrana je napravljen od aluminijuma, pri čemu je kod crne verzije on iste boje kao kućište i a isto važi i za okvir oko glavne kamere.

Korišćenje jednostavne teksture kod plastičnog smart telefona je praktično, pa je ona nevidljiva za tragove prstiju, odnosno oni praktično ne ostaju na kućištu. Razne ogrebotine, ako se pojave, neće biti previše vidljive. Tokom korišćenja uređaja može se desiti da se pohaba boja na okviru oko ekrana, ali to je najgora stvar koja se može desiti smart telefonu u smislu habanja kućišta.

Smart telefon se prodaje u dve boje - crnoj i beloj. U crnoj varijanti, što možete pogledati na slikama u testu ima nekoliko umetaka crvene boje, što se odnosi na okvir oko glavne kamere i dve rešetke zvučnika na prednjoj strani.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija smart telefon može da se pripiše srednjem segmentu kojem pripada i po ceni: dimenzije HTC Desire 600 su 134.8 x 67 x 9.3 mm, uz masu od 130 grama. Uređaj lepo staje u ruku i može se reći da je prihvatljiv, ali da se nazove kompaktnim naravno, nije moguće. Telefon je pre svega širok, što nije nimalo neobično ako znamo da ima stereo zvučnike.

Poređenje dimenzija modela HTC 600 Desire i nekoliko drugih smart telefona:

  • Apple iPhone 5C - 124.4 x 59.2 x 9 mm, 132 grama
  • Samsung Galaxy S4 mini - 124.6 x 61.3 x 8.9 mm, 107 grama
  • HTC One mini - 132 x 63.2 x 9.3 mm, 122 grama
  • Meizu MX2 - 124.9 x 64.9 x 10.2 mm, 142 grama
  • HTC Desire 600 Dual SIM - 134,8 x 67 x 9,3 mm, 130 grama

Poređenje sa modelom Meizu MX3

Poređenje sa modelom Nokia 105

Poređenje sa modelom Apple iPhone 5C

Kontrole

Ispod ekrana se nalaaze dva tastera osetljiva na dodir. Sa leve strane nalazi se taster Back, a sa desne Home. Zadržavanje tastera Home pritisnutim u trajanju od nekoliko sekundi, pokreće se aplikacija Google Now, a ukoliko se pritisne dva puta brzo, otvaraju se aplikacije u vidu prikaza matrice.

Oba tastera su zgodna za rad, vibriraju prilikom dodira, a aktivira se i pozadinsko osvetljenje.

Taster za uključivanje nalazi se sa gornje, leve strane i njegovo korišćenje je zgodno. Tu je takođe i 3.5mm priključak za slušalice. microsUB konektor je sa donje strane.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane. Sa leve strane nema kontrolnih tastera.

Sa prednje strane u gornjem delu nalazi se senzor blizine, svetlosti kao i rešetka zvučnika, a odmah do njih i 1.6MP prednja kamera.

Ekran

Smart telefon odlikuje Super LCD2 ekran dijagonale 4.5“, rezolucije 540x960 piksela(qHD), 245ppi gustine. Fizičke dimenzije ekrana su 99x56 mm.

Uprkos očiglednim parametrima uređaja za nezahtevne kupce, ekran smart telefon impresionira iz nekoliko razloga. Prvo, uz maksimalne uglove vidljivosti, slika nije potpuno iskrivljena, čak i ako gledamo na ekran pod uglom i dijagonalno. Drugo, ekran ima veoma veliku rezervu osvetljenja, čak i po sunčanom danu informacije na ekranu modela Desire 600 ostaju lako čitljive zbog ove rezerve. Treće, mada je to subjektivno, svidelo nam se kako radi senzor osvetljenja jedinice koji automatski podešava osvetljenost ekrana. HTC Desire 600 automatski podesi nivo pozadinske osvetljenosti na nivo koji nam je potreban.

Niska rezolucija ekrana u stvarnosti je gotovo neprimetna, ako ne fokusirate pažnju na taj detalj. Mada, ako nastojite da vidite zrnastu strukturu, ona je itekako prisutna.

Kamera

Smart telefon ima dve kamere, prednju rezolucije 1.6 megapiksela za video pozive u Skype-u na primer i glavnu rezolucije 8 MP. Nećemo se fokusirati na prednju, već ćemo odmah preći na glavnu. Sočivo kamere se nalazi u maloj depresiji u odnosu na kućište i blizini LED blica.

Maksimalna rezolucija slike u widescreen režimu je 3264x1840 piksela, pri čemu su podešavanja kamere ista kao u bilo kom drugom modernom smart telefonu ove kompanije tako da se nećemo zadržavati na tome. Možete da izaberete rezoluciju, režim snimanja, ručno podesite vrednost ISO, kontrast, zasićenje i ekspoziciju.

Maksimalna rezolucija za snimanje video sadržaja je 720p, možete uključiti autofokus koji ne radi baš brzo, ali je podnošljiv.

Kvalitet snimaka nastalih modelom HTC Desire 600 možete proceniti iz primera dole, pri čemu je po našem mišljenju, kvalitet pristojan za smart telefon ovog cenovnog opsega. Posebno želimo da pomenemo makro režim koji je kod ovog modela odličan - možete snimati objekte sa udaljenosti od samo 4.5 centimetra.

Primeri fotografija po danu:

Makro:

Primer video klipa (MP4, 27 MB) >>>

Zvuk

Beats Audio. Kao i kod većine drugih smart telefona kompanije HTC, u okviru DEsire 600 modela je korišćena tehnologija softverskog poboljšanja zvuka. Sa slušalicama uređaj zvuči sjajno. Korisnici koji slušaju muziku na smart telefonima i koji imaju što izvežbanije uho takođe primetili odlični kvalitet zvuka.

Glavna stvar su međutim stereo zvučnici na prednjoj strani kućišta. Dva zvučnika obezbeđuju veoma glasan zvuk, koji je prilično dobrog kvaliteta. Bez šuma i šištanja, kvalitet zvučnika modela HTC Desire 600 je jedan od najboljih kod smart telefona na tržištu, odnosno lošiji je samo nego kod njegove starije braće - HTC One i HTC One Max.

Muzički plejer. HTC audio plejer odlikuje odlična funkcionalnost i odličan interfejs. Muzički sadržaji mogu se reprodukovati iz biblioteke sa albumima, po umetniku, žanru ili na osnovu foldera. Uz Gracenote servis, plejer učitava omote albuma i odgovarajuće fotografije izvođača iz biblioteke.

Kada se plejer uključi, prikazuje se notifikacioni bar sa omotom albuma i kontrolnim tasterima. Ukoliko odaberete da zaključate ekran dok plejer radi, to je moguće bez otključavanja smart telefona samo prelaženjem prstom preko numere i pauziranjem. Takpđe, možete da odaberete i nekoliko albuma za reprodukciju.

Rad sa dve SIM kartice

Osnovna karakteristika HTC Desire 600 Dual-SIM modela su dva radio modula. Ovo nije samo jedan od mnogih smart telefona koji podržavaju rad sa dve SIM kartice, već je uređaj u kojem su obe SIM-kartice stalno aktivne. Šta to znači u praksi?

Ako kod tipičnog smart telefona koji podržava rad sa dve kartice ne možete biti dostupni na obe kartice istovremeno (osoba koja zove vas čuje „pretplatnik nije dostupan“), sa modelom HTC Desire 600 možete da razgovarate koristeći prvu SIM karticu i videti važan poziv koji primate preko druge kartice. Prema tome, ako imate dve radne SIM karticu i potrebno je da vam uvek budu u aktivnom režimu, ovaj smart telefon je savršen. Druga bitna stavka je to što upotrebljavate jedan slot za mobilni internet, a drugi za glas. U okviru Desire 600 za mobilni Internet se koristi prvi slot sa podrškom za 3G, a drugi sa podrškom za 2G, može da se koristi za razgovor. Istovremeno, sa ovim smart telefonom je lako izvodljiv scenario koji je gotovo nemoguć na bilo kom drugom uređaju - možete da razgovarate sa nekim preko telefona i istovremeno da tražite neke informacije na Internetu, koristeći isti telefon.

Oba slota za SIM kartice u ovom smart telefonu dizajnirane su za format microSIM, dok takođe ispod poklopca baterije postoji slot microSD kartice.

Svakoj „SIM kartici“, možete da dodelite kratko ime, dok za pozivanje ili pisanje tekstualne poruke, uvek možete odabrati tasterom sa koje SIM kartice će da se obavi poziv ili da se pošalje poruka. Isto je i sa dolaznim pozivima i porukama pa možete videti sa koje od dve SIM kartice je došao pozivi i poruka.

Nažalost, prisustvo dva radio modula je uticalo negativno na trajanje baterije uređaja.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 1860 mAh. Sa instalirane dve SIM kartice, jednom sa kojom smart telefon koristi za internet, uređaj obezbeđuje skoro prosečno trajanje baterije do večeri. U prosečno opterećenje spada 40-60 minuta poziva, 10-20 tekstualnih poruka, korišćenje mobilnog interneta preko prve 3G mreže (Gmail, WhatsApp, društvene mreže), kao i 2 sata slušanja muzike. HTC Desire 600 u suštini radi 6-8 sati čistog vremena, što je naravno, veoma malo.

Smart telefon poseduje režim uštede energije, koji kada uključite možete da produžite trajanje baterije, ali neka značajna razlika uz pomoć ovog alata ne može da se postigne. U principu, potrebno je da budete spremni na činjenicu da u prisustvu dve neprekidno aktivne SIM kartice ne možete očekivati dugo trajanje baterije. Alternativno, možete da koristite eksternu bateriju modela HTC Desire 600 ali nije vam uvek na raspolaganju ovaj zgodan dodatak.

Platforma, memorija

Smart telefon baziran je na Qualcomm Snapdragon 200 platformi sa quad core 1.2GHz procesorom (Cortex-A5)i Adreno 203 grafičkim podsistemom. HTC DEsire 600 poseduje 1GB RAM-a i 8GB interne memorije za skladištenje korisničkih podataka. Uređaj psoeduje slot za microSD kartice.

Testovi performansi

Na performanse smart telefona nema pritužbi, interfejs se radi dobro i sve je standardno kao kada koristite klasičan uređaj koji poseduje ekran osetljiv na dodir. Kada otključate ekran za delić sekunde se on zaledi, ali to je jedva primetno. U principu, smart telefon radi glatko, uprkos niskom rezultatu performansi na testu Antutu.

Probali smo HTC Desire 600 pokrenuvši igru NFS: Most Wanted da proverimo performanse u igrama. Opet, ako je suditi po onome što vidimo golim okom, onda je sve u redu, možete normalno da igrate bez nerviranja zbog činjenice da se igra usporava.

Povezivanje

Prva SIM kartica u smart telefonu je dizajnirana da radi u mrežama GSM (900/1800/1900) i HSDPA (900 / 2100), može se koristiti za pozive i mobilni internet. Druga SIM karticu radi u GSM opsegu, i namenjena je samo za glasovnu komunikaciju. Pored dve SIM kartice, HTC Desire 600 ima zaista sve interfejse relevantne za moderan smart telefon: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, kao i USB Host.

USB. Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. MicroUSB konektor u okviru HTC One mini uređaja podržava USB on-The-Go (USB OTG) tako da se smart telefon može povezati korišćenjem flash drive-ova i drugih skladištenih uređaja za.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP.

Wi-Fi (802.11 b / g / n). Wi-Fi modul u našem uzorku je radio besprekorno. Kao i kod svakog drugog modernog smart telefona baziranog na Androidu, dostupna je opcija da se podeli 2G/3G internet konekcija koju ostvaruje Wi-Fi.

DLNA. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u.

NFC. U okviru modela Desire 600 postoji NFC čip, ali praktične koristi od ovog interfejsa je još malo, ali da proverite količinu preostalih karata za putovanje u metrou je zgodno.

HTC BlinkFeed

Servis HTC BlinkFeed smo obradili u testu modela HTC One. Od tada se ništa nije promenilo pa ga nećemo ponavljati.

Smart telefon radi na Android 4.1.2 operativnom sistemu pri čemu je ovde korišćena verzija HTC Sense 5. Ona je detaljno pokrivena u testu modela HTC One.

Zaključak

Kada je reč o kvalitetu prijema signala HTC DEsire 600 smart telefona prilikom korišćenja tokom dva meseca nismo imali nikakve pritužbe. Uređaj dobro „hvata“ mrežu, čak i kada kontinualno koristite dve kartice. Zvuk je jasan i bez nepotrebnog šuma. Pored toga, postoji i dobra rezerva jačine zvuka pa možete razgovor voditi čak i u metrou. Vibracija je iznad proseka po našem mišljenju.

Kada je HTC Desire 600 Dual SIM pušten u prodaju, cena po kojoj je bio dostupan je verovatno odvratila mnoge potencijalne kupce. Sa jedne strane, ovo je jedan od retkih smart telefona na tržištu sa dve aktivne SIM kartice, a sa druge strane, cena je bila previsoka za uređaj sa qHD ekranom, gigabajtom RAM-a bez ikakvih drugih privlačnih karakteristika, osim dve SIM kartice. Sada ova jedinica može da se kupi za pristojniji novac. Po našem mišljenju, za novac koji je sada potrebno izdvojiti za HTC Desire 600, on je odlična opcija ako su vam potrebne dve aktivne SIM kartice. Pored toga, na raspolaganju imate visoko kvalitetan ekran (govorimo o performansama u celini, ne o rezoluciji), dobre performanse i vrlo glasno zvučnike. Značajan nedostatak koji moramo da pomenemo je nisko trajanje baterije, ali opet, to je cena dva radio modula.

Sve u svemu, HTC je napravio kvalitetnu jedinicu, a najvažnija stvar ovde je da je kompanija uspela da ponudi proizvod sa nekim interesantnim karakteristikama na prepunom tržištu, teško pogođenom nedostatkom svežih ideja i što je najvažnije, korisnih karakteristika sa stanovišta praktičnosti.

Karakteristike:

  • Froma: klasična
  • Korišćeni materijali: aluminijum, plastika
  • Operatvni sistem: Android 4.1.2, vlasnički HTC Sense 5 interfejs
  • Mreže: 2G/3G SIM1 (gas, mobilni internet), 2G SIM2 (glas)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 200
  • Procesor: Quad core, 1.2GHz, GPU - Adreno 203
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB + slot microSD kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi ( b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP), microUSB (USB 2.0, USB OTG) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, DLNA
  • Ekran: kapacitivni, Super LCD2, 4,3" sa rezolucijom 540x960 piksela (qHD), 245 ppi,sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 8 MP, video snimanje pri 720p, LED blic (raid kao baterijska lampa)
  • Prednja kamera: 1.6 MP
  • Navigacija: GPS / Glonass (podržava A-GPS)
  • Opciono: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapaciteta 1860 mAh
  • Dimenzije: 134,8 x 67 x 9,3 mm
  • Masa: 130 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024