Idol Mini 8GB, Dual SIM2013
2013. godina
4.3" LCD, 64.7% body
2% MT6572, Android 4.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1700 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Alcatel One Touch Idol Mini OT-6012D
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel One Touch Idol Mini OT-6012D. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel One Touch Idol Mini OT-6012D vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Alcatel OneTouch Idol Mini (6012X/6012D)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Alcatel je uvek pokušavao da predstavi model za one koji nisu spremni da preplate za poznati brend, ali traže dobre materijale, performanse i standardne funkcije. Nisu u pitanju najjeftiniji telefoni, ali su najbolji u pogledu odnosa cene i kvaliteta. Zato je predstavio Idol liniju koju je kompanija postepeno proširila od Idola do linije Ultra sa Idol X modelom (analogni S4 po pitanju performansi, ali ne i po vrednosti ), kao i pojednostavljena verzija uređaja - Idol Mini. Proizvođači su prilično uobičajeni kada je reč o kopiranje imenu i prijema, prepisuju jedni od drugih, tako da je prefiks Mini prisutan kod više uređaja na tržištu od različitih proizvođača.

Po našem mišljenju, Idol Mini u svom cenovnom opsegu ima određenu prednost - to je kvalitet materijala koji izgledaju mnogo skuplje nego što zaista jesu. Lako se može uporediti sa modelima koji koštaju duplo više. I to je glavna karakteristika koja će prodavati ovaj telefon.

Za one koji su u potrazi za malim smart telefonom za pozivanje, igranje igara i aplikacije i koji odlično staje u ruku, ovaj uređaj nudi sve što vam padne na pamet. Uravnoteženo rešenje koje odlično staje u šaku. Ovaj aparat je potrebno dodirnuti da bi se shvatio njegov šarm.

Savršen je za žene i mlade - one koji pažljivo vode računa o svom budžetu. Za školsku decu model je odličan, možda čak i preteran, iako su danas sve češći prvaci sa iPhone-om, činjenica je da svaka škola ima svoj trend ali i da roditelji biraju uređaje za decu. Ukratko, kada je reč o Idol Mini modelu, neophodno je da se ukaže na to da ovo uglavnom uređaj namenjen mladim korisnicima - dobro izbalansiran i povoljan.

Dizajn, veličina, kontrole

Prvo je potrebno odlučiti se za verziju jer ih ima nekoliko. U ovoj verziji, 6012X model sa slotom za microSD karticu nudi 4GB interne memorije. Model 6012D ima dve SIM kartice, 8 GB interne memorije i nema slot za microSD. Moguće je da će prisustvo dve SIM - kartice za mnoge biti prednost, ali na jednom radio modulu, to nema nikakvu prednost. Mnogo je bitnije prisustvo memorijske kartice.

Dimenzije telefona su 127 x 62 x 8mm, a težak je 96 grama. Kućište je tanko i odlično pristaje u šaku. Zadnja strana uređaja izrađena je od mekane plastike Tanko kućište dobro leži u ruci, a aparat će na tržištu biti dostupan u tri varijante. Prva varijanta podrazumeva prednju stranu obojenu crnom bojom i zadnju stranu u boji srebra, druga varijante crni uređaj sa prednjim delom pink boje i treća je kombinacija crne i teget plave boje.

Kućište je čvrsto a kao posledica toga nije moguće promeniti bateriju. Sa desne strane je nalazi se SIM kartica broj jedan, ima oblik microSIM kartice kao i druga. Za razliku od starijih modela, poklopac nije napravljen od legure, plastičan je i povezan sa kućištem.

Poređenje sa modelom Alcatel Idol S

Poređenje sa modelom Alcatel Idol X

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Ace 3

Sa leve strana se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Sa donje strane je microUSB konektor, a sa gornje je 3.5mm priključak za slušalice i on / off prekidač.

Na prednjoj površini ekrana je svetlosni senzor, a sa desne strane indikator blizine. Nema mehaničkih tastera, kao i na ranijim uređajima, već tri tastera osetljiva na dodir. Za one koji su uživali u uređajima kompanije Samsung predstavljenim prethodne godine je neobično da je taster Back vraćen nazad u levo.

Na zadnjoj strani nalazi se 5MP kamera a tu je odmah i LED blic koji se može koristiti i kao baterijska lampa, dok je zvučnik smešten u samom donjem delu.

Takođe je potrebno naglasiti da materijali koji su korišćeni za izradu ovog modela zaslužuju posebnu pažnju. To je plastika sa visokim nivoom izdržljivosti koju Alcatel jednostavno obožava zbog toga što telefonima obezbeđuje dug životni vek.

Ekran

Telefon poseduje 4.3" IPS matricu sa rezolucijom od 480x854 piksela, što je tipično za mnoge modele u ovoj cenovnoj kategoriji. Međutim, kao po pravilu, kvalitet ovih ekrana je mnogo lošiji, oni su inferiorniji kada je reč o svetlosti, reprodukciji boja.

Dostupan je senzor ambijentalnog osvetljenja koji automatski podešava pozadinsko osvetljenje.

Ekran bledi na suncu, ali ne mnogo, informacije su i dalje čitljive. Ekran je kapacitivnog zipa i podržava maksimalno pet dodira.

Generalno, kvalitet ekrana je odličan za segment kojem uređaj pripada. Nemamo nikakvih žalbi u ovom segmentu.

Baterija

Baterija nije uklonjiva, a aparat koristi litijum-polimersku bateriju kapaciteta 1700mAh. Proizvođač navodi da ona obezbeđuje do 12 sati rada na 3G i do 20 sati na 2G, dok u režimu mirovanja može da obezbedi do 540 sati rada. Kada je reč o reprodukciji muzičkih sadržaja, baterija će trajati 36 sati.

Prilikom normalne upotrebe (sat vremena razgovara, dva sata slušanja muzike, sat vremena korišćenja društvenih mreža, nekoliko fotografija), baterija će biti dovoljna za dan rada. U najgorem slučaju, kada je u pitanju upotreba dve SIM kartice, baterija će biti prazna do 17 ili 18h prvog dana. Za potpuno napajanje baterije potrebno je 2 sata, dok je za napunjenost od 90 odsto potrebno 1 sat i 30 minuta.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 512MB RAM-a, pri čemu je u proseku oko 300MB slobodno nakon pokretanja uređaja. Za smeštanje podataka izdvojeno je 4 GB, ali je korisnicima dostupno oko 2GB (8 GB je dostupno u drugoj verziji dok je na raspolaganju 5.6 GB). U okviru ovog uređaja postoji slot microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet - 32 GB.

Performanse

Uređaj koristi čipset MediaTek MT6572. U pitanju je dual core procesor, radnog takta 1.3 GHz. Kao grafički akcelerator korišćen je Mali MP400.

Na vašem smart telefonu možete da pokrenete gotovo svaku igru ili kompleksnu aplikaciju.

Informacije iz različitih aplikacija i testova performansi.:

Kamera

Interfejs kamere je redizajniran u korist jednostavnosti, možete da omogućite HDR režim, možete da koristite pan opciju, isključite blic. Možete da snimate fotografije pritiskom na ekran na mestu gde želite da bude fokus, a zatim uređaj snima fotografiju. Maskimalna rezolucija fotografija je 5MP.

Video snimanje je podržano u rezoluciji 720p, 30 kadrova u sekundi.

Primer video klipa (3GP, 23 MB) >>>

Konačni zaključak vezan za kameru – tipično rešenje za jeftine uređaje, ništa od čuda koja su se obećavala. Mnogi proizvođači drugog reda nude kvalitetne 8 MP module, koji nude veoma dobre, dok je Alcatel ušao u trku za megapiskelima, što je rezultiralo ne tako dobrim fotografijama.

Karakterisitke povezivanja

Telefon koristi mobilne mreže 2G (GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 ) i 3G (850/900/2100 MHz). U prisustvu Bluetooth 4.0 može da se vrši transfer fajlova i govora. Dostupan je bežični Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n standard. Uređaj može da se koristi kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot) ili modem. Za prenos datoteka i sinhronizaciju podataka koristite USB 2.0 (High Speed). Prisutna je i ne previše korisna funkcija Wi-Fi Display, koja služi da šalje signal sa vašeg telefona na drugi uređaj koristeći Wi-Fi. Tradicionalno, postoji funkcija Wi-Fi Direct.

Softverske karakteristike - Android 4.2.2

U okviru modela Idol X Alcatel je predstavio svoj prvi softverski interfejs, koji smo tako i upoznali. Ljudi često preferiraju „ogoljeni“ Android i veoma su zadovoljni njegovim mogućnostima. Jedinica je identična odleu Idol X u smislu softvera i dodataka za Android.

Bez otključavanja uređaja možete videti vremensku prognozu za taj dan, a povlačenjem bara na dole pogledajte prognozu za tri dana. Ikone su veoma lepe. Prevlačenjem prsta na desno videćete kalendar i listu zadataka za taj dan (za ulazak u zadatak ili pregled obaveza za neki drugi dan morate dlaje ulaziti u aplikaciju). Takođe možete videti statusnu liniju, a ona je dostupna i kada je ekran zaključan, ukoliko ne postoji bezbednosni ključ ili digitalni kod.

Ključna razlika Alcatel interfejsa u odnosu na druga rešenja je to što su drugi proizvođači odlučili da odustanu od posebnog menija za sve aplikacije. Na glavnom ekranu je widget vremenske prognoze, nekoliko ikona. To je referentna tačka. Listanjem ekrana na levo dolazite do widgeta koje ste postavili. Listanjem na desno ćete videti ikone programa, a neki programi su već uklonjeni iz direktorijuma od strane proizvođača. Takva organizacija dozvoljava da se odmah na nju naviknete jer je logična i jednostavno ima pravo na postojanje.

U meniju podešavanja postoje sopstvena podešavanja, na primer, režim koji štedi bateriju. Izgledom menija preovlađuje bela boja, što je veoma lepo. U videu opisu govorimo o većini aplikacija koje se nalaze u uređaju i šta se to promenilo u odnosu na prethodne modele, pa nećemo ponavljati.

Tada je bilo moguće zadržati se na svakom programu da se opiše, ali sada nema puno smisla za tako nešto jer je reč o smart telefonu, pri čemu je njegov softver opšte poznat, a dotakli smo ga se u video snimku. Dakle, pogledajte snimke sa ekrana.

Drugi deo koji želimo da posebno opišemo su multimedijalne karakteristike. Uređaj podržava nekonvertovani video, ali čipset se loše ponaša kod 1080p rezolucije, često gubi sinhronizaciju zvuka i slike. Što se tiče muzičkih formata tu je i podrška za FLAC, pored uobičajenog MP3 i mnogih drugih.

Uređaj poseduje dobar ekran, ali loš čipset koji onemogućava da vidite bilo koji fajl u odnosu stranica koji poseduje ekran ovog uređaja. Sa druge strane, recimo model Galaxy S4 nudi podršku za mnogo veći broj formata i fajlova. Naravno, ova dva modela pripadaju različitom cenovnom opsegu.

Utisci

U pogledu kvaliteta izrade nemamo nikakvih pritužbi na ovaj model, jačina melodija zvona je odlična, pa zvono možete čuti čak i kada se uređaj nalazi u torbi. Vibracija kroz deblje kućište se oseća neobično i često ne primećuje. Nema žalbi na kvalitet prenosa glasa.

Uređaj izgleda dovoljno robustan, i potražnja za njim će biti veoma dobra. U rasponu cena ovog modela on nema konkurenciju, ali čak i ako postoji sličan model, Idol Mini svojim izgledom, materijalima kućišta čini da konkurenti izgledaju mnogo lošije.

Ovaj uređaj nam se stvarno dopao iz mnogo razloga a pre svega zato što je vrlo zgodan za korišćenje. On je neka vrsta rešenja za one koji žele smart telefon koji ne moraju mnogo da podešavaju i da počnu da ga koriste bez razmišljanja sa dodatnim opcijama koje imaju.

Od nedostataka moramo da pomenemo nepostojanje memorijske kartice, koja za mnoge može biti neophodna, za razliku od slota za drugu SIM karticu. Dobar kvalitet ekrana, uravnotežena funkcionalnost su prednosti ovog modela. Uređaj je uspešan i među proizvodima proizvođača druge lige se jasno ističe. Reč je o uređaju na koji svakako treba obratiti pažnju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024