Idol Alpha 2014
2014. godina
4.7" LCD, 66.3% body
3% MT6589, Android 4.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
2000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Alcatel One Touch Idol Alpha OT-6032
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel One Touch Idol Alpha OT-6032. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel One Touch Idol Alpha OT-6032 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Alcatel OneTouch Idol Alpha

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Adapter microUSB-3.5 mm
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Kompanija Alcatel (TCL Mobile) je bila u stanju da napravi nekoliko zanimljivih modela koji su skrenuli pažnju i koji su odličnog odnosa kvalitet/cena. Glavni model prošle godine Idol X je u potražnji i danas, ovaj model se izdvaja po kvalitetu kućišta, dizajna i opreme. Volimo modele Alcatela zbog njihove izrade, pri čemu se oni ističu među ostalim malim proizvođačima.

Model Idol Alfa je pojednostavljena verzija Idol X, gde su veličina ekrana i rezolucija žrtvovani, ali je promenjen dizajn da bi uređaj bio još življi. U Alcatelu su pokušali da pozicioniraju ovaj uređaj za oko 15-20 odsto skupljim u odnosu na originalni Idol X. Bili smo radoznali da vidimo da li su ili ne kupci Alcatel brenda voljni da plate dodatno za novi dizajn uređaja. Za nekoliko nedelja, utvrđeno je da su kupci orijentisani u većoj meri na performanse i odnos cena/kvalitet, a ne na izgled. Ovi kupci nisu spremni da prihvate Alcatel kao moderan brend. Očigledno, većina kupaca ovo gleda pre kao na trošak, što je diktirano godinama postojanja ovog brenda sa nekim drugačijim imidžom. Alcatel je uhvaćen u zamku, pokušavajući da izađe van granica pri čemu se suočavaju sa činjenicom da su njegovi kupci nisu spremni da plate dodatni novac za dizajn. Cena ove jedinice je bila blizu modela Idol X.

Ovaj uređaj se može smatrati neobičnim po izgledu i verovatno veoma privlačnim rešenjem, sa dobrim materijalima, dobrom funkcionalnosti. Reč je o smart telefonu za one koji traže lep telefon sa velikim brojem karakteristika, pristojnim ekranom.

Dizajn, veličina, kontrole

Osnova za dizajn ovog modela je jasno uzeta od modela iPhone 5, pa je upečatljiva sličnost. Uređaj poseduje metalno monoblok kućište i slične kosine, ali da sličnost ne bi bila potpuna, gornja i donja ivica su urađene od providne plastike. Rezultat je mešavina proizvoda kompanije Sony Ericsson i Apple - neka vrsti hibrida.

Dimenzije uređaja su 138x66.6x7.5 mm, težina - 117 grama. U ruci telefon ne stoji loše, sasvim je tanak, osećate bočne elemente. Kolor šema nije raznovrsna - postoji tamno siva i verzija u boji zlata.

Sa desne strana se nalazi taster za regulaciju jačine zvukai on / off prekidač. Sa leve strane je je microUSB konektori 3.5mm priključak za slušalice. Ovo rešenje nije naročito zgodno ali na kućištu nema prostora za drugačije rešenje.

Kvalitet izrade je odličan, nema žalbi na njega. Minus se pripisuje činjenici da su oznake tastera u donjim umecima tako da može da vam se desi da pokušate da kliknete na njih, ali je senzor gore. To zbunjuje, kada se uređaj prvi put koristi.

Pozadinsko osvetljenje može biti dodeljeno različitim događajima, svetlost treperi i bele je boje. Nema ništa posebno o tome, samo je u pitanju obični indikator koji je malo intenzivniji nego što je uobičajeno. Dizajn ovog proizvoda kupci mogu ili ne mogu da vole.

Ekran

Telefon ima 4.7 inčnu IPS matricu HD rezolucije 720x1080 piksela. Ekran je pokriven DragonTrail staklom, preko kojeg se primenjuje oleofobski premaz, otisci nisu toliko primetni. Ekran bledi na suncu, ali ne mnogo, i dalje je čitljiv. Reč je o kapacitivnom ekranu koji podržava do 10 istovremenih pritisaka.

Ekran je dobar, ali ne može se reći da je on nekako izdvaja snažno u odnosu na druge modele u klasi dok je ekran u okviru modela Idol X puni FullHD ekran, i on je klasa iznad, pa samim tim i mnogo bolji.

Baterija

Baterija je uklonjiva, a aparat koristi litijum-polimersku bateriju kapaciteta 2000mAh. Proizvođač navodi da ona obezbeđuje do 12 sati rada na 3G i do 20 sati na 2G, dok u režimu mirovanja može da obezbedi od 320 do 240 sati rada, respektivno. Kada je reč o reprodukciji muzičkih sadržaja, baterija će trajati 36 sati.

Prilikom normalne upotrebe (sat vremena razgovara, dva sata slušanja muzike, sat vremena korišćenja društvenih mreža, nekoliko fotografija), baterija će biti dovoljna za dan rada. Za potpuno napajanje baterije potrebno je 2.5 sata, dok je za napunjenost od 90 odsto potrebno 1 sat i 45 minuta.

Memorija

Uređaj je opremljen sa 1 GB RAM-a, pri čemu je u proseku oko polovine slobodno nakon pokretanja uređaja. Za smeštanje podataka izdvojeno je 16 GB, ali je korisnicima dostupno oko 12.7 GB. U okviru ovog uređaja ne postoji slot microSD memorijske kartice.

Performanse

Uređaj koristi čipset MediaTek MT6589, radnog takta 1.2 GHz ). Na vašem smart telefonu možete da pokrenete gotovo svaku igru ili kompleksnu aplikaciju.

Informacije sa različitih aplikacija i testova performansi:

Kamera

Interfejs kamere je redizajniran u korist jednostavnosti, možete da omogućite HDR režim, možete da koristite panorama opciju, isključite blic. Možete da snimate fotografije pritiskom na ekran na mestu gde želite da bude fokus, a zatim uređaj snima fotografiju. Kvaitet kamere je prosečan što su potvrdili i fotografi.

Video snimanje je podržano u rezoluciji 1080p, 30 kadrova u sekundi.

Primer video klipa (3GP, 72 MB) >>>

Konačni zaključak vezan za kameru – tipično rešenje za jeftine uređaje, ništa od čuda koja su se obećavala. Mnogi proizvođači drugog reda nude kvalitetne 8 MP module, koji nude veoma dobre, dok je Alcatel ušao u trku za megapiskelima, što je rezultiralo ne tako dobrim fotografijama.

Karakteristike povezivanja

Telefon koristi mobilne mreže 2G (GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 ) i 3G (850/900/2100 MHz). U prisustvu Bluetooth 4.0 može da se vrši transfer fajlova i govora. Dostupan je bežični Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n standard. Uređaj može da se koristi kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot) ili modem. Za prenos datoteka i sinhronizaciju podataka koristite USB 2.0 (High Speed). Prisutna je i ne previše korisna funkcija Wi-Fi Display, koja služi da šalje signal sa vašeg telefona na drugi uređaj koristeći Wi-Fi. Tradicionalno, postoji funkcija Wi-Fi Direct.

Softverske karakteristike - Android 4.2.2

Mnoge standardne funkcije su u velikoj meri prerađene i Alcatel je dodao brojne programe koji se mogu preuzeti besplatno, a činjenica da postoje i brojni unapred instalirani programi čini jedinicu zanimljivijom za neiskusne korisnike. Krenimo od interfejsa zajučanog ekrana.

Bez otključavanja uređaja možete videti vremensku prognozu za taj dan, a povlačenjem bara na dole pogledajte prognozu za tri dana. Ikone su veoma lepe. Prevlačenjem prsta na desno videćete kalendar i listu zadataka za taj dan (za ulazak u zadatak ili pregled obaveza za neki drugi dan morate dlaje ulaziti u aplikaciju). Takođe možete videti statusnu liniju, a ona je dostupna i kada je ekran zaključan, ukoliko ne postoji bezbednosni ključ ili digitalni kod.

Ključna razlika Alcatel interfejsa u odnosu na druga rešenja je to što su drugi proizvođači odlučili da odustanu od posebnog menija za sve aplikacije. Na glavnom ekranu je widget vremenske prognoze, nekoliko ikona. To je referentna tačka. Listanjem ekrana na levo dolazite do widgeta koje ste postavili. Listanjem na desno ćete videti ikone programa, a neki programi su već uklonjeni iz direktorijuma od strane proizvođača. Takva organizacija dozvoljava da se odmah na nju naviknete jer je logična i jednostavno ima pravo na postojanje.

U meniju podešavanja postoje sopstvena podešavanja, na primer, režim koji štedi bateriju. Izgledom menija preovlađuje bela boja, što je veoma lepo. U videu opisu govorimo o većini aplikacija koje se nalaze u uređaju i šta se to promenilo u odnosu na prethodne modele, pa nećemo ponavljati.

Tada je bilo moguće zadržati se na svakom programu da se opiše, ali sada nema puno smisla za tako nešto jer je reč o smart telefonu, pri čemu je njegov softver opšte poznat, a dotakli smo ga se u video snimku. Dakle, pogledajte snimke sa ekrana.

Drugi deo koji želimo da posebno opišemo su multimedijalne karakteristike. Uređaj podržava nekonvertovani video, ali čipset se loše ponaša kod 1080p rezolucije, često gubi sinhronizaciju zvuka i slike. Što se tiče muzičkih formata tu je i podrška za FLAC, pored uobičajenog MP3 i mnogih drugih.

Uređaj poseduje dobar ekran, ali loš čipset koji onemogućava da vidite bilo koji fajl u odnosu stranica koji poseduje ekran ovog uređaja. Sa druge strane, recimo model Galaxy S4 nudi podršku za mnogo veći broj formata i fajlova. Naravno, ova dva modela pripadaju različitom cenovnom opsegu.

Utisci

U pogledu kvaliteta izrade nemamo nikakvih pritužbi na ovaj model, jačina melodija zvona je odlična, pa zvono možete čuti čak i kada se uređaj nalazi u torbi. Vibracija kroz deblje kućište se oseća neobično i često ne primećuje. Nema žalbi na kvalitet prenosa glasa.

Od očiglednih nedostataka ovog modela moramo napomenuti da u odnosu na Idol X ovaj model ima manju količinu RAM memorije, postoji samo verzija za jednu SIM karticu, ima 16 GB interne memorije, ali ne i slot memorijske kartice. Takođe uređaj ima manji i lošiji ekran. Definitivno možemo preporučiti da je kupovina Idol X u bilo kojoj od verzija bolja. Na Idol Alpha možete obratiti pažnju, ako vas snažno privlači njegov dizajn. Međutim, većina ljudi ostaju ravnodušni prema njemu. Kako će vas ovaj uređaj privući ostaje da se vidi. Model je snažno precenjen u početku svoje dostupnosti što je uticalo na njegovu tražnju, da bi cena nedugo zatim bila spuštena.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024