G Pro Lite Dual SIM2013
2013. godina
5.5" LCD, 72.2% body
2% MT6577, Android 4.4.2 KitKat
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
3140 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon LG G Pro Lite Dual D686
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG G Pro Lite Dual D686. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG G Pro Lite Dual D686 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona LG G Pro Lite Dual (D686)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Uputstvo za uptorebu

Pozicioniranje

Ova jedinica je drugačija od ostalih uređaja zbog prilično velike dijagonale ekrana i visoke rezolucije. Od modela LG Optimus G Pro model Pro Lite je nasledio dijagonalu ekrana i izgled uopšte. Sve ostalo je mnogo slabije - čipset (Qualcomm APQ8064T umesto poznatog MTK6577), rezolucija ekrana (FullHD u odnosu na qHD), memorija (2 GB u odnosu na 1 GB), kamera (13 MP u odnosu na 8 MP) i tako dalje. Zapravo, ovaj model opravdava prefiks Lite u nazivu.

Dizajn, veličina, kontrole

Smart telefon LG G Pro Lite ima impresivne dimenzije – 150x76x9.48 mm, dok je masa za takav uređaj relativno mala - 161 grama. Na primer, Samsung Galaxy Note II je dimenzija – 151x80x9.4 mm, a težina - 183 grama. Oba modela imaju istu dijagonalu ekrana. Okviri u G Pro Lite levo i desno su 4 mm, gore i dole 14 mm.

Postoje dve verzije boje kućišta: bela i crna. Testirali smo crnu verziju. Oblik kućišta LG modela je pravougaoni, blago zakošenih uglova, gornja i donja ivica su blago konveksne. Tanka ivica je napravljena od sjajne crne plastike, uzdiže se neznatno iznad ekrana, čime štiti od spoljnih uticaja, ako se na primer uređaj spusti na ekran telefona. Između zadnje maske i hromirane ivice je plastični umetak. Na stranama je on mnogo tanji nego na gornjim i donjim krajevima. Zadnja strana je napravljena od sjajne plastike, tamno plavo - sive boje. Površina je presvučena specijalnim lakom koji štampu čini manje primetnom nego da ovaj sloj ne postoji. Kao i kod LG Optimus G Pro modela ovde je poklopac zadnje strane definisan preko teksture u vidu malih krugova. Ona ne izgleda naročito impresivno, ali i to je bolje nego samo sjajna plastika.

Ekran je zaštićen staklom, i tokom dugo vremena testiranja nije stekao nijednu ogrebotinu. Poklopac sa zadnje strane je bio prekriven malim ogrebotinama, ali one su vidljive samo pod određenim uglom pod jakim svetlom. Smart telefon je solidno izgrađen: nema škriputavih zvukova i niti zazora, poklopac se ne savija na mestu baterije.

Uprkos glomaznim dimenzijama, Pro Lite dobro stoji u ruci zahvaljujući glatkim konturama kućišta. Međutim, jednom rukom nije lako upravljati uređajem. U gornjem desnom uglu je olovka, njena dužina je 100 mm a prečnik 3.5 mm, pri čemu se na kraju nalazi meki provodni materijal. U principu, reč je o konvencionalnoj tankoj olovka koja je pogodna za bilo koji ekran osetljiv na dodir.

Prednja kamera, senzori osvetljenosti i blizine kao i slušalica su sa prednje strane u vrhu. Jačina zvučnika je visoka, sagovornika dobro čujete, razumljivost je neznatno iznad proseka.

Ispod ekrana su tasteri Back, Home i Menu kao i posvećeni taster za prebacivanje između SIM kartica i podešavanja kontrola za pokretanje SIM kartica.

Ovi tasteri su označeni srebrnom bojom. Čudna stvar je da oni nemaju osvetljenje. Po danu možete ih videti bez problema, ali noću morate da tipkate prstima u donjem delu smart telefona u nadi da ćete pogoditi taster.

U ovoj verziji telefona LG je obezbedio poseban mehanički taster u gornjem levom uglu uređaja koji omogućava da pokrenete bilo koju aplikaciju, bez obzira da li je reč o kameri, aplikaciji „Music ili nekoj igri.

Odmah ispod se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Sa leve strane je mali taster za uključivanje i isključivanje uređaja.

Sa gornje strane se nalazi 3.5 mm audio priključak, mikrofon, infrared port. Sa donje strane uređaja su dva zvučnika (za stereo zvuk) ispod metalne rešetke, micro-USB port i glavni mikrofon.

Sa zadnje strane je sočivo kamere koje je uokvireno metalnim umetkom u crnoj boji kao i jednosekcijski blic.

Poklopac je ukloniv. Da biste ga otvorili, potrebno je da se povuče zarez u levom donjem delu. Memorijska kartica se ubacuje u slot gore levo, dok se dve SIM kartice (jedna iznad druge) postavljaju desno.

Poređenje dimenzija:

LG G Pro Lite i LG G2 (desno)

LG i Nokia Lumia 1020

LG i iPhone 5

LG i Meizu MX3

Ekran

Kao što je slučaj i sa modelom LG G Pro, G Pro Lite poseduje ekran dijagonale 5.5“. Fizičke dimenzije matrice su 67.5x121 mm, rezolucija priično niska 540x960 piksela, gustina je 200 piksela po inču. Uprkos maloj gustini, gotovo da nema vidljive pikselizacije. Verovatno zbog lošeg kvaliteta IPS matrice u uglovima se pojavljuju nijanse ljubičaste i žute u zavisnosti od strane na koju nakrenete uređaj. Ekran karakteriše visoka osvetljenost koja je dovoljna da pročitate informacije čak i po sunčanom danu. Kontrolni opseg osvetljenja matrica ekrana je mali.

Kapacitivni ekran osetljiv na dodir podržava do 10 istovremenih dodira. Uporediv je sa sličnim uređajima. Da biste aktivirali uređaj sa dva pritiska na ekranu, možete uključiti specijalnu opciju „Enable Screen“ u podešavanjima. Jedna od najpogodnijih opcija kada je reč o smart telefonima kompanije LG:

Uglovi vidljivosti

Baterija

Uređaj koristi uklonjivu Li-Ion bateriju kapaciteta 3140mAh, 11.9Wh. Prema zvaničnim podacima uređaj u režimu mirovanja će raditi 845 časova a u režimu razgovora 15 časova.

Tokom testiranja došli smo do sledećih indikatora:

  • Reprodukcija HD-videa (720p, H.264) uz maksimalnu jačinu osvetljenja i jačinu zvuka pri slušanju preko slušalica: malo duže od pet časova.
  • Reprodukcija muzike preko slušalica uz maksimalnu jačinu: malo više od 35 časova.
  • Igranje igara (najjače osveltjenje i zvuk): do 3 časa
  • Surfovanje korišćenjem WiFi mreže (visoka osveltjenost): oko 10 časova

Prosečno, baterija uređaja je trajala oko 20 časova (jačina osvetljenja 30-100%) uz 15-20 minuta poziva, slanje 20 tekstualnih porka, surfovanje internetom oko 4 časa (3G konekcija) i konstantna konekcija tokom kompletnog operativnog perioda.

Karakteristike povezivanja

Smart telefon radi u mrežema 2G (850/900/1800/1900), 3G (850/900/1900/2100). Brzina prenosa podataka je HSDPA 7.2Mbps, HSUPA - 5.76 Mbps.

Postoji i Bluetooth 4.0 verzija sa A2DP profilom za prenos transfera glasa i fajlova. Sa povezivanjem slušalica nije bilo nikakvih problema, zvuk je jasan a povezivanje se izvodi brzo.

Nismo primetili da je dolazilo do gubitka mreže, osetljivost je bila veoma visoka.

Dostupna je Wi-Fi 802.11 b/g/n mogućnost povezivanja. Uređaj može da služi kao pristupna tačka. (WiFi hotpsot).

Osetljivost WiFi prijemnika je u liniji sa prijemnicima kod modela iPhone 5, LG Optimus G Pro, Nexus 4.

Za transfer fajlova i sinhronizaciju podataka koristi se USB 2.0. Kada je povezan sa personalnim računarom, uređaj je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Memorija i memorijska kartica

Model Optimus G pro ima 2GB RAM-a, dok kod modlea G Pro Lite e dostupno 1GB. Prosečno, slobodno je oko 500MB. Količina interne memorije je 8GB, korisniku je dostupno oko 4.7GB. Dostupan je slot microSDHC kartice a maksimalni kapacitet je 32GB.

Kamera

Optimus G Pro Lite ima dva modula kamere: glavni 8MP (BSI tehnologija) i prednji modul rezolucije 1.3MP. Dostupan je i Simplex LED blic koji omogoućava osvetljavanje sa 1-1.5m. Minimalna vrednost ISO je 55, maksimalna (automatska) 1600. Otvor blende - F/2.4, žižna daljina 30 mm, odnosno nije reč o optici visokog otvora bledne niti širokog ugla.

Kvalitet fotografija je osrednji, ali se ne može reći da je lošiji u odnosu na smart telefone B brendova. Fokus nije brz, ali ovaj model donosi definiciju savršenog uravnoteženja bele. Smanjenje šuma radi veoma dobro.

Pošto je opcija stari čipset MTK6577, video rezolucija je 720p pri 30 kadrova u sekundi. Slika je jasna, nema zrnaste strukture, nema autofokusa. Zvuk je slab, mono.

Podešavanja kamere su približno ista kao kod LG G2, ali, naravno, malo siromašnija: nema manuelnog fokusa, nema višestrukih režima - HDR, VR panorame, dual snimanja kamerama, „Shot & Clean“ i drugih opcija. Kada snimate video režimi ne postoje.

EXIF-informacije iz foto fajla

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: MPEG-4, 8 Mbps
  • Rezolucija: 1280x720, 30 fps
  • Audio kodek: AAC, 20 kbps
  • Kanali: 1 kanal, 16 kHz

Primeri fotografija:

Softverska platforma

Smart telefon je baziran na prilično starom čipsetu MediaTek MT6577. Da pričamo o njemu nema potrebe: skoro svaki uređaj od prošle godine koristi ovaj čip. I sada se javlja u nekim modelima. Naravno, uređaj koji košta koliko ovaj model sa MTK6577 čipsetom nije čest, ali ako uređaju ne treba više snage, to je sasvim razumno: troši malo energije, upravlja svim aktivnostima svakodnevnog rada. Ironično, LG G Pro Lite dosta sporije radi ali bez grešaka. Optimizacija sve rešava!

Informaicje i testovi performansi:

Uređaj radi na operativnom sistemu Android. OS verzija - 4.1.2. Nadamo se da će LG izdati update za verziju 4.2. Korisnički interfejs je Optimus UI 3.0.

Multimedija

Muzički plejer.Plejer je standardni LG plejer. Nivo jačine zvuka je veoma visok, ali kvalitet je prosečan. Jačina dva zvučnika je previsoka, javlja se preopterećenje ali nema šištanja. U suštini visoke frekvencije su nerazumljive. Video plejer reprodukuje mnoge formate rezolucije do 720p.

Zaključak

Ono imamo na kraju? Smart telefon kvalitetnog brenda za pristojnu cenu sa velikim ekranom, pristojnom IPS matricom, dobrom kamerom, prilično dugim trajanjem baterije, stereo zvučnicima. Čipset je taj koji ne može da se pohvali visokim performansama. Ispostavilo se da je proizvod dizajniran za korisnika koji nema za cilj da igra igre. Osnovni cilj LG G Pro Lite je da omogući korisniku prilično veliki ekran za razumnu cenu.

Za otprilike istu cenu, možete kupiti Samsung Galaxy Mega 5.8. Baterija ovog modela je kapaciteta 2600 mAh, a njegov čipset - Broadcom (u suštini ekvivalent MTK6577). Ovaj model poseduje skoro istu kameru, ekran, dok je količina RAM-a 1.5 GB za Samsung i 1GB za LG. U tom slučaju, izabrati jedan od dva modela je prilično teško, pri čemu bi uređaj trebalo bi da bude izabran na sklonosti ka jednom od dva brenda.

Smart telefon Huawei Ascend Mate izgleda atraktivno, obzirom da koristi ekran sa HD rezolucijom i HiSilicon K3V2 čipset sa quad-core procesorom, 2GB memorije dok je kapacitet baterije 4000 mAh. Međutim, sa ekranom dijagonale 6.1“ teško ga je nositi.

Ako uzmemo u obzir B- brendove, vredi da se istakne Explay Communicator, Fly IQ457 i Lenovo A850.

Karakteristike:

  • Klasa: Smart telefon
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.1
  • Procesor: dual-core, 1GHz, MediaTek MT6577
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8GB (dostupno 4.5)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS sa rezolucijom 540x960 piksela
  • Kamera: 8 MP (glavna), 1.3 MP (prednja)
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine i svetosti
  • Baterija: ukloniva, punjiva Li-Ion kapaciteta 3140 mAh
  • Dimenzije: 150.2x76.9x9.4 mm
  • Masa: 161 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024