Moto G 8GB 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola Moto G 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Motorola G - telefon za svaki dan

Fotografije modela Motorola G

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • USB-kabl

Pozicioniranje

U pokušaju da ponovo uobliči Motorola liniju proizvoda kompanija je predstavila veoma interesantan, ali veoma precenjen model Moto X. Sledeći proizvod Moto G međutim karakteriše relativno niska cena. Ova jedinica je dizajnirana kao smart telefon za svaki dan – karakteriše ga minimalna promena u odnosu na originalni Android i veoma dobar odnos cena/kvalitet. Na tržištu možete naći mnoge modele u segmentu cena kojem pripada i ovaj model, ali skoro da nema dobro izbalansiranog uređaja - onog koji se može pohvaliti dobrim trajanjem baterije, prisustvu prijatnog dizajna i kvalitetnih materijala kućišta. Jedan od retkih izuzetaka je Moto G.

Model je dostupan u dve verzije - normalnoj i Play ediciji, koji je čisti Android.

Po našem mišljenju, Moto G se ispostavio kao dobar uređaj za one koji traže smart telefon za koji su svesni da će ponuditi više od jednog dana trajanja baterije, ali koji planiraju da ga koriste uglavnom za pozive, SMS poruke ili društvene mreže. U tom svojstvu, jedinica izgleda sjajno - pogotovo jer nećete preplatiti za funkcionalnosti koje nećete koristiti. Prodajno pakovanje je dosta siromašno iz istog razloga - nema plaćanja opcija i elemenata. Slogan pod kojim Motorola reklamira ovaj model je – „izuzetna jedinica po izuzetnoj ceni“.

Dizajn, veličina, kontrole

Standardno kućište je crne boje, reč je mat plastici na kojoj ne ostaju lako tragovi otisaka prstiju pre svega zato što kućište karakteriše materijal mek na dodir. Dimenzije ovog uređaja su 129.9x65.9x11.6 mm, a masa je 143 grama. U ruci telefon stoji savršeno. Sviđa nam se način na koji je zadnja strana zaokružena, osećaj koji pruža plastika - jednom rečju, reč je o emotivno veoma prijatnom uređaju koji pruža nekad osećaj koji je bolji u odnosu na mnoge modele višeg segmenta cena.

Zadnji poklopac se skida, ispod njega se nalazi baterija koja je ukloniva i takođe konektor microSIM kartica, koji je bočno. Na desnoj strani je on / off taster i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa gornje strane je 3.5 mm audio priključak dok je microUSB utičnica na dnu.

Nema pritužbi na kvalitet izrade, sve je veoma pouzdano. Oni koji žele svetlu jedinicu, će morati da izdvoje novac za promenu poklopca baterije, ali dostupni izbor garantovano nudi nešto za svačiji ukus.

Ekran

Dijagonala ekrana je 4.5“, rezolucija – 720x1280 piksela (326 ppi). Reč je o IPS matrici koja prikazuje do 16 miliona boja. Kvalitet slike je veoma dobar, boje su prijatne - za klasu kojoj pripada, ekran je dobar - ističe najbolje. On bledi prilikom izlaganja sunčevim zracima pa informacije nisu uvek vidljive, te je bolje je da podesite osvetljenost na maksimum.

Ekran je pokriven zaštitnim staklom Corning Gorilla Glass 3, pri čemu se ogrebotine na njemu nisu pojavile u prvoj nedelji. Reći nešto posebno u vezi ekrana ne možemo, što je dobro.

Baterija

Uređaj poseduje prenosivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2070mAh, koja prema navodima proizvođača, može obezbediti različito trajanje koristeći različite funkcije uređaja - dati su podaci za pojedinačne režime. Iz našeg iskustva možemo da kažemo da će uređaj da obezbedi jedan pun dan rada, ako koristite uređaj sa prosečnim opterećenjem (čas poziva, oko 1.5-2 sati drugih funkcija sa uključenim ekranom pune osvetljenosti). Uz manje aktivnu upotrebu, sa pozadinskim osvetljenjem podešenim na četvrtinu, ovaj uređaj radi 2-3 dana što je već super rezultat. Puno vreme punjenja baterije je nešto više od 1.5 sati.

Kamera

Glavna kamera uređaja je rezolucije 5MP i ne poseduje autofokus. Interfejs kamere je vlasnički Motorola interfejs. Kvalitet je prosečan - što je tipično za ovu klasu proizvoda, i to je možda jedan od glavnih nedostataka uređaja. Međutim, fotografije govore same za sebe.


Primer video klipa (MP4, 12 MB) >>>

Memorija, performanse, platforme

Jedan od nedostataka uređaja je to što nema slot memorijske kartice, već samo 8 ili 16 GB ugrađene memorije. U verziji sa 16 GB korisniku je dostupno skoro 13 GB skladišnog prostora. Pored toga, svi kupci ovog uređaja će dobiti 50 GB prostora na Google Drive na dve godine.

Čipset korišćen u ovoj jedinici je Snapdragon 400, quad - core procesor radnog takta 1.2 GHz. Obzirom da poseduje 1 GB RAM memorije i da ne sadrži programske dodatke telefon radi brzo. Ipak, možete da pogledate rezultate sintetičkih testova.

Karakteristike softvera - verzija kompanije Motorola

Prvobitno, model je posedovao Android 4.3, ali brzo je dobio nadogradnju na 4.4.2. Među neoriginalnim programima je već pomenuti za kameru kao i aplikacije kao što je Migrate (prelazak sa jednog telefona na drugi, uključujući iPhone na ovu jedinicu), Assist (asistent isključuje zvuk vezano za događaje u kalendaru - nepretenciozan, ali zgodan program). U podešavanjima možete naći pomoć za Motorola telefon sa naprednim funkcijama - ali ovde se može teško naći bilo šta korisno obzirom da je ovaj model baziran na gotovo potpuno čistom Androidu.

Za reprodukovanje muzike u okviru Moto G modela postoji standardni plejer. Kvalitet slušalica je stvarno odličan! Jačina zvuka je veoma visoka i protrešće vaše čulo sluha.

Za razliku Moto X modela, ovde je prisutan FM radio, i to sasvim običan radio koji dobro radi. Video reprodukcija nije problem, podržani su dodatni kodeci (MKV, MP4, 3GP, AVI u svim rezolucijama).

Utisci

U pitanju je odličan uređaj, koji u potpunosti opravdava svoju cenu i nema direktne nedostatke, osim ako vam ne treba veoma kvalitetna kamera. Za novac koji je potrebno izdvojiti vrlo razuman izbor, ali kada su u pitanju druga tržišta sem SAD, onda je u pitanju ne baš vesela situacija jer je cena ovog modela previsoka na crnom tržištu, nema garancije, nema dodatnih elemenata.

Kao sekundarni telefon ovaj model je bio veoma prijatan - izuzetno nam se dopao ovaj model, jer je emotivno drugačiji. Ali pomenuti nedostaci nadmašuju sve prednosti. Ako ste pak u SAD obratite pažnju na mogućnost kupovine ovog uređaja jer je on definitivno vredan vaše pažnje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024